Október – 2023

A szeptemberi viszonylagos nyugalmat követően októberben újra borulékonnyá válik a helyzet. Ez ugyan látszólag ellentmond a viszonylag kiegyensúlyozott őszi napéjegyenlőségképletnek, de az egész asztrológiai évre érvényes tavaszival annál inkább szinkronban van. Elvileg nem lesznek olyan hosszas és szélsőséges hullámvasutazásra utaló hatások, mint az előző években, de személyes és kollektív szinten is érhetnek meglepetések. Legtöbbjük nem lesz kellemes. Hogy mennyire nem, és mennyi idő alatt lehet orvosolni a károkat, jó kérdés, az azonban bizonyos: viták rendezésére, nagy döntések meghozatalára az egyik legkevésbé alkalmas időszak. Szerencsések, akik „szabad akaratból” elkerülhetik mostanában az ilyen szitukat; akik sorsszerűen bennük találják magukat, boldogulnak, ahogy tudnak.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A zűrzavarból már a szeptember végi Kos telihold, Vénusz-Uránusz kvadrát bepontosulásakor is kijutott; a helyzetet 2-i Merkúr-Neptun szembenállás még áttekinthetetlenebbé teszi. Mivel a Merkúr saját jegyében az Uránusz trigontól a Plútóé felé tart, az impulzív döntésekből, elszólásokból, figyelmetlenségekből adódó károk talán ellensúlyozhatók. A ködös állapotok értékes, kreatív folyamatokba is torkolhatnak, a káosz találékonnyá is tehet némi gyakorlatiassággal. Persze, a kedvező aspektusok a zavarosban halászók malmaira is hajthatják a vizet, pl. ügyesebb átverések, kiberbűncselekmények formájában.
A Merkúr október 5 – 22 között a Mérlegben tartózkodik: viszonylag nagy változás a Szűzben való kéthónapos vendégeskedését követően. Itt most már direktben halad, a dolgok felgyorsulnak, a kommunikáció elvileg diplomatikusabbá válik, a gyakorlatban ezt a klisét felülírja, hogy a szintén ugyanebben a jegyben tartózkodó Mars, Nap, és végül maga az isteni hírnök is kvadrátba kerül a Plútóval, és az október 14-i újhold és gyűrűs napfogyatkozás képletében is meghatározó lesz ez a fényszög. Ráadásul október 9 – 22 között a Szűzben esésben levő Vénusz uralma alá kerül; így hiába van szó recepciós helyzetről, ez semmiféle előnnyel nem jár számára. A gyakorlatban tehát a problémák szőnyeg alá söprése, intrikák, aljasság, kegyetlenség, struccpolitika sokkal valószínűbb forgatókönyvek, mint a kölcsönösen előnyös megoldásokért tett erőfeszítés.

Édes-keserű:  Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében egyszerre két magyar Nobel -díjasunk is lett; igazán csodálatos október elei ajándék. Az örömbe azonban jócskán vegyül üröm is, Ld Ágoston László és Nagy Natália beágyazott posztjait:


A legkártékonyabb hatás ebben az időszakban a Marstól származik. A Mérlegben eleve száműzetésben van, így még a legkedvezőbb esetben is rossz hatásfokkal működik, sz@rt passzírozva bájolog, amikor egyenes, hatékony cselekvésre, kézzelfogható eredményekre lenne szükség. 4-én azonban még a leszálló holdcsomóponttal is együttállásba kerül, amelynek Szaturnusz -jellegű befolyása tovább ront az összképen.
Ekkor azonban már a 9-én bepontosuló Plútó kvadrátja is hatókörön belül van. Mint már sok blogbejegyzésben szó volt róla, az erőpróbáló Mars-Plútó fényszögek önmagukban sem kellemesek; a déli holdcsomópont közelsége (és egy 5-én bepontosult Mars-Neptun kvinkunx) a szokásosnál is problematikusabbá teszi. „Személyi horoszkópban és tranzithatásként a Mars – Plútó kvadrátok egyaránt destabilizáló energiakombinációk. Nagyfokú stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generálnak, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöznek. A fényszög legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja”. (Robert Hand)

Az aljas, nemtelen harci eszközök bevetése borítékolható, akár párkapcsolatban, munkahelyen, akár harcmezőn vagy a közéletben gyepálják egymást a felek. Az egyenlőtlen felállás, pszichoterror, kegyetlen túlélőpróbák, amelyekkel szinte eszköztelenül kell felvenni a harcot, szintén. Vitás helyzetek tisztázására, fontos döntések meghozatalára a legalkalmatlanabb időpontok egyike – ami az egész hónapról elmondható.
Október 9 – november 9 Vénusz a Szűzben

Október 9-én még erőteljesebb váltást tapasztalhatunk: a Vénusz a Szűzbe lép. A június 5 óta tartó, hetedhét országra szóló nyári buli véget ér, és beköszönt az az időszak, amikor ki kell fizetni a benyújtott számlát. A Vénusz a Szűzben fallban van, eszköztára sokkal szegényesebb, tartalékai szűkösebbek. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ne tudna velük jól gazdálkodni  , de jelen helyzetben a romeltakarításnak jelentős költségei lehetnek, ami pedig megmaradt, nem túl kiadós.
[Kis kitérő : Az augusztus 13-i Nap-Vénusz együttállást követő, 17-i Oroszlán újhold apropójából írtam, hogy a retrográd Vénusz hajlamos lehet a háború istennőjének arcát mutatni, és hogy a tolatás félideje – direktbe váltás – retrográd árnyékból való kilépés időszaka meglehetősen robbanékony szokott lenni. 2022 februárjában ez egybeesett az orosz-ukrán háború kitörésével, Prigozsin augusztus 23-i halála (előtte második Vénusz-Jupiter kvadrát, Mars-Neptun szembenállás) szintén nagyot szólt, a Vénusz szeptember 4-i direktbe váltását pedig két nagyobb formátumú konfliktus is követte: a szeptember 19-én kirobbant villámháború, amelynek során az azeriek ellenőrzésük alá vonták Hegyi -Karabahot   (itt ld még a Nakamura-üstökös befolyását is; Szűz újhold után vagyunk, a Vénusz-Jupiter kvadrát harmadszorra pontosult be ), az esztergomi konteós robbantó  a Vénusz-Uránusz kvadrát előfutára amolyan hungarikum, a 29-i Kos telihold, harmadik Vénusz-Uránusz kvadrát bepontosulás környékén háborús helyzet alakult ki Koszovóban  , a szíriai polgárháború kiújulásának  is fennáll a veszélye (bár igazából nem is ért véget) , a nukleáris armageddon   továbbra is az orosz-ukrán háború reális kockázata hogy csak egy pár szinkronicitást említsek, a teljesség igénye nélkül. Ezek a trendek a közeljövőben még markánsabb irányt vehetnek.]
Különösen, hogy a Szűz- tranzit legelején a Vénusz ráadásul a Szaturnuszba is belefut, erőpróbáló fényszögeik pedig se személyi horoszkópban se átmeneti hatásként nem túl szívmelengetők. A nyári, hosszas Oroszlánban való tartózkodás (és tolatás) időszakában szövődött vagy kivirult románcok első komoly próbatétele jöhet. Ami minimum elmondható, hogy a mézeshetek után nem lesz zökkenőmentes a hétköznapokba való visszatérés.

Anyagilag sem valami bőségesek ezek a napok: súlyosabb esetben komolyabb veszteségekkel kell számolni, szembesülni a rossz befektetések következményeivel. Szerencsésebb helyzetben csupán átmeneti a pénzszűke, értelmes célokra mentek a források, de a továbblépéshez ki kell bekkelni, amíg újra feltöltődik a kassza. (Láthattuk, a forint újabb mélyrepülésbe kezdett a harmadik Vénusz-Jupiter kvadrátkor, ez a Vénusz-Uránusz kvadrát, Kos telihold környékén még nagyobb lendületet vett, az infláció szárnyal; következő hetekben pedig még szűkösebb időszak jöhet – bár a többség számára a jelenlegi sem a dőzsölésé. A kőgazdag fiatalok és kleptokrata felmenőik egyelőre kivételt képeznek; és az is valószínű, hogy úri murijuk még folytatódik egy darabig.)

A nyomást a Plútó október 11-i direktbe váltása (Bak 27’53’) is fokozza. Ez, mint már többször szó volt róla, nem különösebben látványos hatás, lassú bolygóról van szó, amely jó 6 hónapot retrográdban tölt; a kritikus helyzetek azonban jobban meg fogják mutatni magukat; a felszín alatti folyamatok hatása szembetűnőbbé válik.
Október 12- november 24 : Mars a Skorpióban

A hónap első jó híre, hogy 12-én a Mars belép otthonába, a Skorpióba. Itt karakterének megfelelően, sokkal hatékonyabban, célratörőbben működik, bár az intenzitást, elvakultságig fajuló szenvedélyt fel szokták róni neki. Jelen helyzetben a Szaturnusszal képezett trigonja sokat javít az összképen. Bár eleve nem annyira forrófejű, mint nappali otthonában, a Kosban, a Szaturnusz támogatását élvezve még fegyelmezetté, stratégikusabbá válik. Energiáit jól tudja összpontosítani, és miközben még mindig érzelmei, megérzései vezérlik, gyakorlati érzéke sem hagyja cserben. Ez a fényszög javít a Vénusz-Szaturnusz szembenállás hatásán is, így az önfegyelem, az érzelmi ballasztoktól – különös tekintettel a mérgező kapcsolatokra,  – káros szenvedélyektől, függőségektől – való önkéntes megszabadulás, konstruktív célokért hozott önkéntes áldozatok enyhébb, sőt viszonylag még akár kedvező forgatókönyvekre is lehetőséget adhatnak. Tisztítókúrák, böjtök, elvonulások tapasztalataim szerint elősegíthetik a “megváltottabb” megélési módokat, ha egy hiteles közösségben, vagy ami még jobb, egyedül kerítünk rájuk sort. Persze, személyiség, asztrológiai alkat függvénye, hogy kinek mi a jó, korunk zaklatott élettempójában pedig keveseknek adatik meg, hogy akkor, addig és abban a formában vonja ki magát a forgalomból, ahogy az kívánatos lenne.
Október 14:  Újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Mérlegben 21°07

 

Ettől függetlenül az október 14-i újhold, ami egyszersmind gyűrűs napfogyatkozás is, nem ígérkezik túl kellemesnek. Mivel helyi idő szerint19:54’ kor kerül rá sor, Magyarországon nem látható, elvileg nem érvényesül a hatása – a gyakorlat ennek elég gyakran ellentmond. Észak – és Dél-Amerikában, ahol megfigyelhető lesz, szembetűnőbbek a befolyások. Személyi horoszkópokban akkor erősebb a befolyása, ha együtt áll valamelyik bolygóval vagy horoszkóptengellyel. Bővebben: Sorsfordulók hírnökei: nap-és holdfogyatkozások az asztrológiában; Eklipszek tematikus oldala

Gyűrűs napfogyatkozás (újhold), október 14, Bp 19h 54; Mérleg 21°07′

Tervezek róla írni, hogy ez megvalósul-e a gyakorlatban, majd kiderül. Az eklipsz a Déli holdcsomópont közelében jön létre, így eleve súlyosabb hatásokkal kell számolni, mint az Északi csomópontos fogyatkozások esetén. Az aszcendens ura, a Merkúr nagyjából a fallban levő Nap közelében tartózkodik, elégetett, a fővilágítókkal együtt kvadrátban a Plútóval. A Nap, Hold, Merkúr ura, a Vénusz esésben, szembenállást képez a Szaturnusszal. E tényezők már önmagukban is jelentős károkra, válságokra, törésekre utalnak.

A Mérleg a társulások jegye, a házasság, szövetségek, különféle típusú partnerségek tartoznak analógialáncába. Ez önmagában is utal ilyen jellegű törésekre. A lehetséges forgatókönyvekbe bőven belefér – ld fentebb írtakat – hogy a hosszú Oroszlán Vénusz tranzitot kijózanodás, és a realitásokat figyelembe vevő döntések követik. A Vénuszt érintő erőpróbáló tranzitoknál bemutatott Érzelmi szakítópróbák, életmentő műtétek így benne vannak a pakliban. A Budapestre felállított horoszkópban a Vénusz az 5-ös házba esik, így lehetséges, hogy néhány, a nyári Vénusz -Jupiter/Uránusz kvadrátokkor kipattant trash -celeb botrány vesz újabb, a főhősök/főhősnők számára igen dicstelen fordulatokat.
Az újhold maga a képlet 6-os házában jön létre, igy közegészségügyi, munkaerőpiaci témákra lehet hatással. Hogy ez azt jelenti-e, hogy a szaporodó Covid-esetek újabb járványhullámmá duzzadnak , nem tudom. (Az esztergomi robbantóval egy szellemi szinten álló laposföldhívőkéim szerint persze az egész koronavírus-téma kamu, akik mögött a tuggyukkik állnak; őket as usual gondolkodás nélkül vágom ki az oldalról, ha valamilyen formában megpróbálnak bepicsogni. Ruszkifan testvérkéikkel együtt, szintén as usual). A Plútó a 9-es házból vet kvadrátot a világítókra: külkapcsolataink is megsínylik. (Magyarország horoszkópjában pedig maga az újhold esik a 9-es házas Mérleg Marsra: újabb „kiváló” alkalom hidjaink felégetésére, diplomáciai melléfogásokra). Ennek természetesen kemény gazdasági következményei is lesznek: a Hold a 2 ház ura. A Skorpió Mars szintén a 6-os házban, oldja a Vénusz és a Szaturnusz közötti ellentétet; talán valamelyest mérsékelhetők a károk.

Az Egyesült Államok képletében az újhold a X-es házba esik ( a Nyilas aszcendensű, mainstream által elfogadott Sibley-képlet   ; arról, hogy ez, vagy az Ikrek aszcendensű  a „valódibb”, rengeteg vita folyik. Aki olvasta Nicholas Campion The Book of World Horoscopes c könyvét, tudja, hogy értelmetlenül). Itt látható is az eklipsz, úgyhogy a Plútó-visszatéréssel kapcsolatba hozható válság újabb konszenzuális mérföldköveit láthatjuk. A poszt írásakor két szinkronicitásra hívom fel a figyelmet: a szeptember 29-i esőzések következtében  elárasztott New Yorkra, illetve a hajszál híján bekövetkezett kormányzati leállásra  . A megállapodásnak Ukrajna támogatásának átmeneti (?) felfüggesztése volt az ára. Bár az eklipsztől még viszonylag messze vagyunk, a vele kapcsolatba hozható események már egy hónappal előtte jelentkezhetnek. (Az Egyesült Államokban uralkodó trendekről, fejlődési, pontosabban leépülési irányokról , ezekkel kapcsolatos véleményemről sok poszt van a blogon; a tavalyi Nincsenek illúzióim, de… című szösszenetembe vannak belinkelve. Álláspontom azóta se változott, így csak ismételni tudnám magam.)

Ha a már így is élőhalott benyomását keltő amerikai elnök (Joe Biden horoszkópja itt), vagy más fontos államférfi halálára nem is, valamilyen fajta erő, presztízs-és befolyás -csökkenést jó eséllyel hozhat az eklipsz.Oroszországban nem látható az eklipsz; az újhold azonban Putyin cár 12-es házába esik, a Szaturnusz, Merkúr, Neptun csokorra. Október 7-én lesz a szülinapja  , így szolárjára is valamelyes hatással lesz, bár az igazi az lenne, ha a jeles napra esne. A cuki kis Mars-Plútó kvadrátot így is telibe kapja – vannak még a világon olyan apróságok, amiknek örülni lehet 🙂 Lehetne reménykedni, mivel a radix Merkúr a 8, a radix Szaturnusz a IV házának a régi ura, rendes ember már az előző évek sokkal zűrösebb hatásaiba is beledöglött volna, de ez a forgatókönyv nála nem túl valószínű. És ha megtörténne sem biztos, hogy jól járnánk, hiszen már Prigozsin egynapos puccsa apropójából is rámutattam, hogy a szóbajöhető alternatívák sokkal rosszabbak. Így aztán, merő felebaráti szeretettől áthatva csak abban reménykedhetek, hogy ez a hatás nem tesz majd jót életerejének, és legalább egy darabig jó sz@r időszaka lesz, love and light 😊 A gond csak az, hogy emiatt jó eséllyel az emberiségnek is, ő meg még egy darabig vígan röhögcsél majd a markába.
Az október 18 – 21 közötti időszak október második felének leghúzósabb szakasza: a Nap és a Merkúr leszálló holdcsomóponton létrejött találkozójával és a Plútóval képezett kvadrátjaikkal fémjelezve. Túl sok szót a viszonylag részletes újhold összefoglaló után nem látom értelmét vesztegetni a témára. Asztrológiában járatosabbak kedvéért néhány kulcsszó: a Merkúr elégetett, a Nap és ura a Vénusz fallban van, a leszálló holdcsomópont fokozza a destruktivitást, és ha mindez nem volna elég, adott a két bolygó kvadrátja is a Plútóval. (Merkúr -Plútó, Nap-Plútó erőpróbáló fényszögekről már többször volt szó a blogon: itt, itt, itt.) Biztos vagyok benne, hogy a 14-i eklipsz analógialáncba illő szinkronicitásokban nem lesz hiány, és hogy ez a napfogyatkozás „méltó” párja lesz az április 20-inak. Ott a fővilágítók szintén kvadrátban voltak a Plútóval, volt egy erőpróbáló Vénusz-Szaturnusz fényszög – akkor épp kvadrát, a Bika Merkúr és az Ikrek Vénusz között egy kétes értékű recepció állt fenn, akárcsak most.

Hogy milyen egyéni és kollektív törések, elválások, krízisek társulnak majd ehhez az újholdhoz majd kiderül. Némi vigaszt jelent, hogy az otthonában, a Skorpióban tartózkodó Mars elegendő muníciót, kitartást és eszköztárat ad a poklok bugyrából való kikapaszkodáshoz. Csupán az a kérdés, hogy milyen mélyről és milyen áron fog ez megtörténni.
Október 22-24 között jelentős energiaváltás tapasztalható, és talán némi fogodzó, megkönnyebbülés is.

22-én bepontosul egy Vénusz-Jupiter trigon. A kis és nagy jótevő harmonikus fényszögei a szakácskönyvek jóvoltából vérmes reményeket keltenek. Jelen helyzetben lottó ötösre, a semmiből materializálódó dollármilliomos amerikai nagybácsira és társaikra nincs sok esély, ha csak az egy kézen megszámolható keveseknek nem. Épeszű embernek azonban az is sikerélmény lehet, ha sikerül megállítani vagy jelentősen fékezni a bukóspirált, kiderül, hogy mégiscsak maradt pár érték a cunami után, egy látszólag kilátástalan helyzetből pedig, rengeteg erőfeszítés árán kínálkozik valami kiút. Ezek a tendenciák már az előző napokban is ellensúlyozták a Nap/Merkúr -Plútó kvadrát hatását, és teszik majd a következő pár napban is.
További megkönnyebbülés, hogy 22-én a Merkúr, 23-án a Nap is a Skorpióba lép, ahonnan mindketten trigont képeznek a Szaturnusszal. Míg a Mérleg a társulásokkal és a kapcsolatteremtés formáival hozható összefüggésbe, a Skorpió ezek mélyebb dimenzióit képviseli. Az intenzív, mély kötelékeket, a szexualitást, a megosztott értékeket és tartalékokat, a felszín alatt munkáló, erős vágyakat, félelmeket, az intenzitást, a befektetéseket, adósságokat, adót, titkokat, a nyilvánosság szeme elől rejtett dolgokat, gyanúkat, rejtélyeket, a kontrollhoz, a manipulációhoz kapcsolódó, érzékeny témákat. Bővebben: A Skorpió (Liz Greene), A nem is olyan ördögi Skorpió)
Általában véve azok az időszakok, amikor a Skorpió/ Plútó– energiák hangsúlyozottan érvényesülnek, a problémás helyzetek érdemi kezelésének a lehetőségét is magukban hordozzák, hiszen ez a jegy sokkal inkább hajlamos szembenézni a tényekkel és az előrelépés érdekében vállalni a konfliktust, mint a sz@rkenegető Mérleg. Jelen helyzetben a Merkúr 22-én, a Nap 24-én bepontosuló Szaturnusz trigonja növeli a kitartást, fegyelmet, összpontosító képességet; az erőfeszítések nagyobb hatásfokkal párosulnak. Így nagyobb esély van az elmúlt hetekben vesztésre álló csaták átfordítására is.
Október 28: telihold és részleges holdfogyatkozás a Bikában, 22h24  (Budapest)

 

Október utolsó napjaiban azonban ismét a szélsőségek, túlkapások kerülhetnek túlsúlyba. A 28-i Bika telihold (5°09) részleges holdfogyatkozás is, amely Európából, Ázsiából, Afrikából, Ausztráliából és Amerika keleti részéről is látható. Ugyanezen a napon néz farkasszemet egymással a Mars és a Jupiter, a pontos Merkúr-Mars találkozóra, valamint a Merkúr és a Jupiter egzakt szembenállására pedig másnap , 29-én kerül sor (Skorpió 11°53’)

E hatások mindegyike alkalmas lehet a dolgok túltolására, együttesen pedig még inkább. A Merkúr-Mars konjunkció serkenti a szellemi tevékenységet, egyszersmind azonban vitatkozóvá is tesz. A Jupiter az ideológiai, vallási, világnézeti töltetet adja, na és a hajlamot, hogy a bolhákat elefántokká lehessen felfújni.

 

Részleges holdfogyatkozás (telihold), október 28, Bp 22h24; Bika 5°09′

A telihold önmagában is felkavarja a kedélyeket, így jelen helyzetben végképp nem áll meg a szelíd, kedélyes Bika Hold sztereotípia. Az olyan helyzetek, amelyekben alapjaiban inog meg a biztonságérzet, stabilitás, az egyéni vagy kollektív agresszió jelentős értékeket pusztít el, annál inkább. A józan észnek még annyi szerep sem jut, mint általában: a Nap elégeti a Merkúrt és a Marsot is, a szubjektivitás, önkény, elvakultság és harci vágy vésztjósló kombóját hozva létre. A Merkúr Hold/Jupiter szembenállása még nagyobb teret ad az irracionalitásnak.

A Nap távolodó, de még érvényesülő trigonja, és a Hold szextilje a Szaturnusszal talán valamelyest megtartja a kontrollt, a 31-én bepontosuló Vénusz-Uránusz trigon pedig jó esetben konstruktív mederbe is terelheti az indulatokat, de ezt inkább egyéni szinten.
Hogy mi kerekedik ki ebből az egyvelegből, jó kérdés. A  2021 november 19-i részleges Bika holdfogyatkozásához képest, amikor már markánsan előrevetült az orosz-ukrán háború árnyéka, és az omikron-variáns „jóvoltából” nemsokára egy újabb Covid-hullám szabadult el, kedvezőbb a kép. Itt legalább már nincs Szaturnusz-Uránusz kvadrát, meg egyéb, az akkori képletben meglévő problémás tényezők sem. Ez azonban nem jelent egyszersmind bonyodalommentességet.

A Bika eklipszekhez társítható, mezőgazdaságban, gazdaságban, üzleti életben felmerülő gondok  például elég valószínűek, különösen, hogy a gazdaság ezt megelőzően sem dübörgött.  Az Uránusz érintettsége miatt ne feledkezzünk meg a kiberbűnözésről, mint nagy anyagi károk forrásáról sem. A Újító szellemük ellenére a Jupiter-Uránusz együttállások korántsem békések; gondoljunk csak a 2011 -ben kezdődött Arab Tavasz, vagy az 1789-es Francia Forradalom idején létrejött Jupiter-Uránusz konjunkciókra.  Bár a két bolygó csak 2024 elején képez pontos együtt állást, már most is elég közel vannak egymáshoz, a gyorsan mozgó Hold pedig összeköti őket, így ízelítőt kaphatunk a várható fejleményekből.

A Merkúr-Jupiter szembenállások önmagukban is hozhatnak tömeges demonstrációkat, a Marssal kombinálódva ezek erőszakos jelleget is ölthetnek. A terrorakciók éppen úgy benne vannak a pakliban, mint a rendezvényeken, tüntetéseken elszabaduló kedélyek; erőszakosabbá fajuló háborúk vagy háborúvá/ polgárháborúvá fajuló konfrontációk, csúnya balesetek – akár tömgeket érintők is.Az időjárás szélsőségei, földrengések, árvizek miatti természeti katasztrófák szintén reális következmények. Magánéletben tovább folytatódhatnak az érzelmi húzd meg-ereszd megek; Bika és Skorpió bolygókról lévén szó, a féltékenység, szerelmi háromszögek akár a nyári angyalföldi gyilkossághoz hasonló tragédiákat is kiválthatnak. Más indítékokból is követhetnek el különösen kegyetlen bűncselekményeket. Persze, más és más okokból és hangsúlyeltolódásokkal a fentebbi, egyéni és kollektív forgatókönyvek egész hónapban érvényesülhetnek.

A bál állni fog novemberben is, hiszen a Nap 3-án konfrontálódik a Jupiterrel, a 13-i Skorpió újholdnál pedig a fővilágítók nagyjából együtt állnak a Marssal és szembenállást képeznek az Uránusszal. A tudatosság, az energiák konstruktív mederbe terelése, önfegyelem, egészséges dühkezelés, kreatív tevékenységek, edzés, meditáció egyéni szinten kedvezőbb megélési módokat is lehetővé tehetnek. Hogy a tőrdöféseket sikerül-e ily módon tűszúrássá szelidíteni, majd kiderül. A kollektív események befolyására, mint tudjuk, vajmi kevés az esély. Ha csak úgy nem, hogy igyekszünk távol maradni a tűzfészkektől, a lángokat pedig nem olajjal locsolni. De magára az ilyen befolyások alatt csürhésedésre hajlamos tömegre ezáltal sem gyakorolhatunk befolyást, maximum magunkat helyezzük tisztes távolba. Saját szempontunkból már ez is hatalmas eredmény.

Fontosabb bolygóhatások

Okt 2 Merkúr-Neptun szembenállás

Okt 3 Merkúr-Plútó trigon

Okt 4 Mars együtt áll az északi holdcsomóponttal

Okt 5 – 28  Merkúr a Mérlegben

Okt 9 Mars-Plútó kvadrát

Okt 9 – nov 9 Vénusz a Szűzben

Okt 10 Vénusz-Szaturnusz szembenállás

Okt 11 Plútó direktbe vált a Bak 27’53’

Okt 12 Mars a Skorpióban

Okt 13 – nov 24 Mars-Szaturnusz trigon

Okt 14 Újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Mérlegben, 21°07, 19h07

Okt 18 Nap szemben áll a valódi Északi Holdcsomóponttal

Okt 19 Merkúr szemben áll a valódi Északi Holdcsomóponttal

Okt 20 Nap-Merkúr együttállás – Mérleg 26°34

Október 21 Nap-Plútó kvadrát

Október 21 Merkúr – Plútó kvadrát

Okt 22 Vénusz – Jupiter kvadrát

Okt 22 – nov 10 Merkúr a Skorpióban

Okt 22 Merkúr – Szaturnusz trigon

Okt 23 – nov 23 Nap a Skorpióban

Okt 24 Nap-Szaturnusz trigon

Okt 28 Mars-Jupiter szembenállás

Okt 28 Telihold és részleges holdfogyatkozás a Bikában 5°09, Bp 22h24

Okt 29 Merkúr- Jupiter szembenállás

Okt 29 Merkúr-Mars együttállás – Skorpió 11°53

Okt 31 Vénusz – Uránusz trigon

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!