A pszichoterror (bullying, mobbing) természetrajza 1.

A pszichoterror (bullying/mobbing) jellemző hozadéka a  Plútó erőpróbáló fényszögeinek (együttállás, fél kvadrát, kvadrát, kvinkunx, szembenállás).  Harmonikus kapcsolatoknál ( szextil, trigon) is lehetséges. Ha rövidebb távú, időszakos hatásként fordulnak elő (pl. Nap, Merkúr, Mars tranzitban képez vele aspektust) csupán néhány sűrű napra kell számítani. Ha egy bolygó tolat (a fővilágítók soha), az időintervallum kitolódik. Személyi horoszkóp állandó szereplőjeként az egyén alkatilag is hajlamos lehet ilyen interakciók szereplőjévé válni; a képlet adottságaitól és sok más tényezőtől is függően bántalmazó vagy bántalmazott minőségben. Ha a tranzit Plútó képez fényszöget a horoszkóp valamely elemével, vagy ez direkcióban, szolárban fordul elő, már hosszabb távú hatással kell számolni.

Jóllehet az alábbi, a http://www.bullyonline.org site-ról lefordított sorozat pszichológiai szempontból tárgyalja a témát, pontosan bemutatja e fényszögekre jellemző dinamikákat. Természetesen más bolygókapcsolódások is jelezhetnek ilyen folyamatokat, így remélhetőleg sokak számára segít. Az iskolai, munkahelyi, különféle közösségekben és a virtuális térben zajló pszichoterror (bullying, mobbing ) ugyanis egyre nagyobb problémává válik…

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Mi a pszichoterror?

A zaklatás/ szekálás (bullying, mobbing) kifejezés olyan, egy vagy több célpont ellen irányuló, (sorozatosan) ismétlődő, negatív, tolakodó magatartásformák együttesének gyűjtőfogalma, mint az állandó, kicsinyes piszkálódás, a másik értékelésének és elismerésének elutasítása, fúrás, lejáratás . Sajnos magyarul nincs rá megfelelő kifejezés.

Európában a mobbing (pszichoterror) kifejezés népszerűbb a bullying– nél, és általában olyan helyzetek leírására használják, amikor nem egyetlen személy, hanem egy egész csoport szemel ki és kezd zaklatni valakit. Persze, minden csoportban van egy hangadó. Ha ez a hangadó extrovertált, nem nehéz felismerni, ki ösztönzi a kipécézett célpont zaklatására a csoport többi tagját. Ha a hangadó introvertált alkat, ő manipulálhatja a háttérből a kiszemelt áldozatot zaklató csoport tagjait. Az introvertált hangadók sokkal veszélyesebbek az extrovertáltaknál.

Egy mobbing szituációban a hangadó arra buzdítja a támogatókat, a csapattagokat, a majmolókat, a tudatlanokat, a tapasztalatlanokat, az éretlen vagy sekélyes érzelemvilágú, nem megfelelő értékrendű egyéneket, hogy kötözködni kezdjenek a kiszemelt célponttal. Sokan erre az egyetlen személyre irányuló csapattámadásnak a leírására alkalmazzák a mobbing kifejezést. Ha már elkezdődött a mobbing aknamunkája, a hangadó az áldozat mindenki által hallgatólagosan támogatott kicsinálása irányába tereli folyamatot, amiből nagyfokú elégtételt nyer. Ez a magatartás a pszichopata személyiségek ismérve.

A pszichopata zaklatók egyik sajátossága, hogy a nem pszichopata, visszafogottabban terrorizáló törtető típusok, buzgómócsingok közelébe fészkelik magukat, majd lehetővé teszik, hogy ezek az egyének megkaparintsák maguknak azt a hatalmat és befolyást, ami után annyira sóvárognak. Ha már olajozottan működnek a dolgok, a Buzgó Mócsing , kompetenciahiánya miatt függőségbe kerül a vezető pszichopatától, ami azt jelenti, hogy annak tudattalan, de engedékeny, szolgálatkész bábjaivá válik. Így jön létre a klónok és a drónok tökéletes testülete. A Buzgó Mócsingok egy másik jellemzője, hogy nélkülözvén valamennyi, pozíciójuk betöltéséhez szükséges készséget, hiányzik belőlük az ahhoz szükséges intelligencia is, hogy megértsék mindenre bólogató, behódoló viselkedésük természetét és motivációit és forgatókönyveit.

A mobbing folyamata révén a [hangadók] belecsalogatják a harcba , vádaskodásba a célpontot valamint oda hatnak, hogy a főkolompos helyett a mobbingoló csoportnak a kisebb fajsúlyú tagjait tegye felelőssé a szekálásért. A fő ok, amiért a pszichopata hangadó rendszeresen megússza anélkül, hogy bárki is felelősségre vonná viselkedése miatt, az, hogy senki sem hajlandó elhinni és/vagy szembenézni azzal, hogy olyan szörnyeteg lenne, mint amilyen valójában. Szintén ez az oka, hogy olyan sok pedofil és feleségverő csúszik ki hosszú éveken, olykor évtizedeken át a felelősségre vonás és a büntetés alól. Hiszen olyan elbűvölőnek és hihetőnek tűnnek az olyan, naiv, tapasztalatlan emberek számára, akik nem látják át elég világosan a helyzetet, és akiknek rendszerint nem volt részük ilyenfajta zaklatásban. Valószínű, hogy a bullyk pszichopata főkolomposai mindenkit kenyérre kennek az emberi erőforrás és management osztályon, akiket aztán a célszemély fúrásának, bűnbakká nyilvánításának és zaklatásának további fázisaiba manipulálnak bele.

Egy mobbingolás leállításának aranyszabálya a hangadó zaklató beazonosítása és a rá való fókuszálás. Az ő felelősségre vonására kell törekedni. Ilyenkor számolnod kell azzal, hogy a mobbingolás azonnal intenzívebbé válik, illetve, hogy az ellened felhozott koholt vádak, mendemondák rohamosan terjedni kezdenek. Alternatívaként a legjobb megoldás az lehet, hogy úgy döntesz, elmész és többé nem engeded, hogy ezek az emberek tönkretegyék a karrieredet, egészségedet és életedet. Ugyanis, még abban a ritka esetben is, amikor a figyelem a hangadóra irányul és lelepleződik, majd távozik, az általa gerjesztett működési zavar, agresszió és negatív érzelmek még valószínűleg éveken át mérgezik majd a légkört.



Hol zajlik a pszichoterror?

 

  •  a munkahelyen, ahol főnökök, kollégák/munkatársak , beosztottjaik vagy ügyfelek révén (bully, munkahelyi pszichoterror, mobbing, munkahelyi zaklatás, zaklatás, diszkrimináció)
  •  otthon, a partner, a szülők, testvérek vagy a gyerekek által (pszichoterror, támadás, otthoni zaklatás, bántalmazás, gyalázkodó beszéd
  •  iskolában (pszichoterror, zaklatás, bántalmazás/erőszak)
  •  mások gondjaira bízva – pl. kórház, szanatóriumokban, otthonokban, átmeneti szállásokon ( pszichoterror, zakltás, támadás)
  • fegyveres erőknél (pszichoterror, zaklatás, diszkrimináció, támadás)
  • autoritás személyek, a hatalom képviselői részéről (zaklatás, hatalommal való visszaélés)
  •  szomszédok, főbérlők által ( pszichoterror, zaklatás)
  • idegenek révén (zaklatás, leskelődés/követés (stalking), erőszak, nemi erőszak, szexuális zaklatás, súlyos testi sértés, gyilkosság)




Mi a különbség a zaklatás és a pszichoterror között ?

A zaklatást és a pszichoterrort többféleképpen határozzák meg, és sok átfedés van a közöttünk. A zaklatás és a pszichoterror között azonban van néhány alapvető különbség:

A zaklatásnak van egy kifejezett fizikai jellege is – pl. testi kontaktus, valamilyen formájú fizikai érintkezés, behatolás az áldozat intim szférájába, tulajdonába, az áldozat tulajdonának, beleértve munkájának is – megrongálása.

A pszichoterror szinte teljes mértékben lélektani hadviselésen (pl. kritika) alapul, ami később, különösen férfi heccelődők esetében fizikai bántalmazássá is fajulhat, de nők esetén szinte soha nem fordul elő. Magára az egyénre irányul és ennek állapotát veszi célba (neme, szexuális preferenciája, rokkantsága, stb). Bárki megfelel, különösen ha az áldozatok kompetensek, népszerűek és sebezhetők.

A zaklatás legtöbbször szexuális jellegű, de valamilyen fajta megkülönböztetésen, előítéleten is alapulhat (pl. faji, etnikai).

Bár a pszichoterror eszköztárához folyamodókban is rengeteg az előítélet, a nemi, faji hovatartozás csekély szerepet játszik, inkább a célpont kompetenciája irritálja őket. A zaklatás jelenthet egy egyszeri incidenst is (esetleg néhányat vagy sokat) Pszichoterror bevetésére ritkán kerül sor egyetlen alkalommal, inkább sok, kisebb incidens halmozódik fel, melyek elszigetelt eseményekként, önmagunkban apróságoknak tűnnek. Zaklatás esetén a bántalmazott személy legtöbbször azonnal tisztában van azzal, hogy bántalmazás áldozata lett. A pszichoterror áldozata gyakran heteken, sőt hónapokon keresztül sem ismeri fel, hogy őt most kikészítik, mindaddig, míg egyszer csak el nem jön a tisztánlátás pillanata.

A zaklatást mindenki képes felismerni, különösen, ha támadásra, nemi erőszakra, sértegetésre is sor kerül. A zaklatás áruló jele gyakran a közismerten sértő kifejezések használata (“kurva”, “nigger”,) A munkahelyi pszichorterror ezzel szemben az alábbi eszköztárral operál: kritika apróságok miatt, a teljesítmény alaptalan leminősítése. Sértő szavak ritkán fordulnak elő, bár ha nincsenek tanuk, elhangozhatnak durvaságok. A megszállottság valamilyen eleme is mindig felismerhető, mint pl. valakinek az árnyékszerű követése esetén (stalking).

A pszichoterror 1. szakaszát az ellenőrzés megszerzése és a másik behódolásra kényszerítése jellemzi, ha ez nem sikerül, következik a 2. szakasz, amikor meg kell szabadulnia célponttól. A zaklatás mindig egy világos célpontra irányul /okra irányul: nemi, faji, etnikai, rokkantság, stb. Pszichoterror esetén a fókusz a kompetenciára (irigység) és a népszerűségre irányul (féltékenység)

A zaklatás gyakran a felettesek jóváhagyásának elnyeréséért, virtuskodásból, a macsó imázs fenntartása céljából történik. Többnyire zárt ajtók mögött, szemtanúk nélkül zajlik. A pszichoterror leggyakoribb helyszíne a munkahely. A zaklató legtöbbször könnyű prédának tekinti áldozatát , bár néha kihívást is jelenthet a számára. A célpontban fenyegetést látnak, akit először ellenőrzés alá kell vonni és leigázni, majd ha ez nem működik, eltávolítani/megsemmisíteni. A zaklatás általában a dominancia megszerzése vagy a felsőbbrendűség bebizonyítása érdekében történik. Pszichoterror esetén annak a veszélynek az elkerülése érdekben, hogy az intrikus alkalmatlansága kiderüljön. A zaklatás elkövetőjéből gyakran hiányzik az önfegyelem. A kicsinálót gyakran ( képességek miatti) irigység vagy pedig (egy kapcsolatra való) féltékenység motiválja. A zaklató gyakran küszködik bizonyos hiányosságokkal /gyengeségekkel – pl. szexuális jellegűekkel. A kicsináló híján van mindenfajta interperszonális vagy magatartásbeli jártasságnak készségnek




Honnan ismerhetjük fel, hogy pszichoterror áldozataivá váltunk és megpróbálnak minket kicsinálni?

 

A bullying/pszichoterror abban különbözik a zaklatástól vagy a támadástól, hogy azokat egy olyan egyszeri vagy több apróbb incidens képezi, melyeket mindenki zaklatásként vagy erőszakként értelmez, a bullying esetén azonban inkább az a tendencia érvényesül, hogy több, kisebb incidens halmozódik fel hosszabb időn keresztül. Általában ezeknek az incidenseknek mindegyike hétköznapi, és önmagában se nem sértő sem fegyelmi eljárást nem von maga után.

Miben is áll tehát a pszichoterror?

 

  • Folyamatos szőrszálhasogatás, hibakeresés és kritika apróságok miatt. A pszichoterror (bullying) ismertetőjegyei: a banalitás, rendszeres, gyakori ismétlődés. A bírálatnak gyakran van egy csipetnyi igazságmagva ( de csak egy csipetnyi), ami elhiteti veled, hogy jogos kritikáról van szó, holott erről szó sincs. A kritika gyakran a dolgok elferdítésén, félremagyarázáson vagy kitalációkon alapul.
  • A kritikával egy időben folyamatosan elutasítják, hogy téged vagy hozzájárulásaidat, eredményeidet, létezésedet vagy értékeidet elismerjék.
  • Folyamatosan megpróbálják aláaknázni személyedet, pozíciódat, státusodat, értékeidet és képességeidet/lehetőségeidet.
  • Csoporthelyzetben (pl. munkahelyen) kiközösítenek és másképp bánnak veled, mint a többiekkel. -Mindenki másnak még egy gyilkosságot is elnéznek – tőled azonban elég egy rossz mozdulat ( akár egy egészen jelentéktelen is) és azonnal lecsapnak rád, hogy megtorolják. [ A munkahelyi pszichoterrorral külön rész foglalkozik ]
  • Elszigetelnek, elkülönítenek a többi kollégától/csoporttagtól, kizárnak az eseményekből, kirekesztenek, perifériára szorítanak, letorkollnak, nem vesznek rólad tudomást, lefagyasztanak, elküldenek jeget aszalni.
  • Ócsárolnak,lekicsinyelnek, lealacsonyítanak, gyámkodnak fölötted, különösen mások előtt
  • Megaláznak, üvöltenek veled, fenyegetnek, gyakran mások előtt
  • Irreális célokat tűznek eléd, melyek megváltoznak, amint már- már eléred őket. Agyonterhelnek, szétforgácsolják az idődet.
  • Hasonlóképpen, a túl hirtelen vagy minden előzetes tájékoztatás nélkül változó határidők – amikor neked senki sem szól, amíg túl késő nem lesz
  • Amikor szembesülsz azzal, hogy bármit mondasz is kiforgatják, eltorzítják és félremagyarázzák

 

(folyt. köv)

 

A sorozat további részei:

2. rész: A bántalmazó lelkialkata

3.rész.Miért pont én?

4.rész.A munkahelyi pszichoterror

5. rész.A kontroll visszaszerzése

A pszichoterror természetrajza (tematikus oldal)

 

 

forrás:  http://www.bullyonline.org

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!