Vénusz az Oroszlánban: 2023 június-október

Egy könnyed hangvételű poszt az Oroszlán Vénusz tranzitról Jessica Davidson tollából. Meggyőződésem, hogy ő maga sem gondolja komolyan, ehhez túlságosan is ért a szakmájához -ahogy egyetlen más kompetens asztrológus sem – hogy ennyire lightos lenne. Elég a jegybe lépés képletére nézni…De, mint tudjuk, a mainstream a „pozitív asztrológiára” vevő, és őt is elkapja időnként ez a kártékony sodrás.  Sajnos mélyrehatóbb saját elemzésre egyelőre nincs időm, így csak pár megjegyzést fűzhettem a leírtakhoz.Néhány fontos, főleg az egyéni szinteket érintő tudnivaló így is benne van, hogy kollektíve mennyire fogunk – a szerzőt idézve „jól szórakozni”, majd kiderül.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Ford megj: Az éves előrejelzésben és a havi összefoglalókban (június, július, augusztus, szeptember, október) már nagyjából kifejtettem a véleményem és még valószínűleg fogom is. Az biztos, hogy a nem túl baráti kozmikus környezet inkább e tranzit árnyoldalait hozza ki, de azért némi tudatossággal a pozitívumok is kiaknázhatók.
Persze, ez inkább egyéni szint, az utánunk özönvíz mentalitásból fakadó kollektív gazdasági problémák kezeléséhez kevés. A háborúk, természeti katasztrófák okozta károk szintén tetemesek lesznek: elég a khakovkai gát felrobbantása (bővebben itt, itt és itt ) és az észak-amerikai erdőtüzek nyomán keletkezettekre gondolunk. És ez még csak a történet eleje, akkor is, ha a poklot az Oroszlán Mars-Bika Jupiter-Vízöntő Plútó fix T-kvadrátja szabadította el.

Vénusz az Oroszlánba lép: 2023 június 5 Bp 15h47, Placidus

Az érzelmi húzd meg- ereszd megek egy része valóban szappanoperába illő, mások azonban nagyon is traumatikus elszakadások. A közelmúltban magunk is tanúi voltunk egy, örökifjú beállítottságból fakadó tragédiának, Suhajda Szilárd egyesek számára hősies, a valósággal meghittebb viszonyt ápolók -így e sorok írója – számára értelmetlen halálának. (Ha lesz időm, bemásolom Beck Weathers, az 1996-os Mount Everest-katasztrófát túlélt hegymászó gondolatait, aki a szó szoros értelemben a halálból visszatérve úszta meg a kalandot. Nagy árat fizetett: lefagyott az orra, egyik kezét elvesztette, a másikból, több plasztikai műtétet követően sikerült megmenteni egy valamelyest használható csonkot, de önéletrajzából kiderül, hogy a plútói beavatást követően egészen más ember lett. Önmaga sokkal jobb, érettebb, felelősségteljesebb kiadása. Elolvasását mindenkinek ajánlom; mivel a magyar nyelvű papír-kiadás irreálisan drága, 10000-14000 ft, a hozzáférhetőbb pdf-változatát ).

Az idei baleset az Oroszlán Mars-Bika Jupiter- Vízöntő Plútó fix T kvadrátjával induló, és Nap-Szaturnusz kvadráttal végződő héten következett be. A szívet tépő fájdalom, amikor a veszteség elhatol az életben maradottak tudatáig, majd az azt követő gyászmunka egyik legfájdalmasabb szakasza pedig már az Oroszlán Vénusz tranzit időszakára esik; ez már az előző T hatásainak a következménye. A beköszönő Vénusz-Plútó-Jupiter fix T, majd a későbbi, július-szeptember között ismétlődő Vénusz-Uránusz kvadrátok nagyon érzékletesen írják le a folyamatot. És itt valóságos tragédiákról, veszteségekről van szó, nem pedig műdrámákról.

A következő hónapok folyamán még számos, hősködés, egotrip, bizonyítási kényszer, szereplésvágy miatt bekövetkezett halálesetet vagy súlyos balesetet láthatunk majd, bár ezeknek csak töredékéből lesz vezérhír, mert egészen hétköznapi embereket is érinthetnek. Ide sorolnám még a mértéktelenség: evés, ivás, tudatmódosító szerek (részben utóbbiaknak is közük van a Vénuszhoz, bár a Neptun a fő jelölőjük) – előidézte, akár halálos megbetegedéseket vagy baleseteket is, illetve az ilyen tudatállapotokban másoknak okozott súlyos károkat, szándékosan, vagy véletlenül elkövetett gyilkosságokat, bántalmazásokat.
Az anyagi tartalékok eltapsolása, játékszenvedély, rossz befektetések olyan problémák ebben az időszakban, amelyekkel olyanok is bajba keverhetik magukat, akik többé-kevésbé védettek a gazdasági válság, infláció következményeitől, és természeti katasztrófák sem sújtják őket. Kollektív szinten, a politikai/ gazdasági szövetségek felbomlása szintén súlyos következményekkel járhat. A régebbi asztrológiai irányzatok szerint a Vénusznak inkább a kapcsolatokhoz, társasági élethez van köze semmint az anyagiakhoz, a pénzügyek a Jupiter analógialáncába tartoznak. De jelen helyzetben a Vénusz a Bika Jupiter ura, így a jelentős gazdasági problémák is borítékolhatók.

És most jöjjön Jessica Davidson összefoglalója

Vénusz az Oroszlánban – Jessica Davidson illusztrációja

A Vénusz június 5-én lép az Oroszlánba, és szokatlanul hosszan időzik majd ebben a jegyben, mivel júliusban retrográdba vált. A Vénusz általában néhány héttől egy hónapig terjedő időszakot tölt minden jegyben, mivel soha nem tartózkodik két jegynél távolabb a Naptól. Idén a Vénusz június 5  és 2023 október 9  között körülbelül 4 hónapig lesz az Oroszlánban, és ez, némi fenntartással szórakoztató időszaknak ígérkezik.
Az Oroszlán Vénusz melegszívű, nagylelkű és bátor, szereti a romantikát, a drámát, a szórakozást és általában véve az életet. Gyengéd és melegszívű, őrülten lojális azokhoz, akiket szeret, valamint szenvedélyes, életvidám és büszke. A romantikában imádja a látványos gesztusokat és azt, hogy a figyelem középpontjában legyen, mert szüksége van arra, hogy különlegesnek és csodálatra méltónak érezze magát. Királynő, és elvárja, hogy az alattvalói ennek megfelelően viselkedjenek.

Királyi büszkesége mindaddig nem gond, amíg nagyvonalúnak érzi magát, de ez átcsaphat hiúságba és arroganciába. Gyermeki vidámsága szeretetre méltó, de naiv is lehet, és dühkitörésekre hajlamos, ha nem kapja meg, amit akar. Nyilvánvaló, hogy nem fogunk mindannyian felfuvalkodott drámakirálynőkké válni a következő néhány hónapban, bár néhányan közülünk talán igen!
Ez a tranzit jó alkalom arra, hogy felfedezd a horoszkópod Oroszlánba eső területét, a kreativitásra, a gyermekekre, a romantikára és a szórakozásra összpontosítva. Belekezdhetsz egy kreatív projektbe, vagy találhatsz egy új hobbit, amelyben örömöd leled, és amely lehetővé teszi számodra, hogy megmutasd magad, és beragyogd a világot.

A kreativitás sokféleképpen nyilvánulhat meg, nem csak a művészi tevékenységeken, a zenén, az íráson stb. keresztül. Kreatívvá válhatsz megjelenéseddel kapcsolatban, szórakozhatsz azzal, hogy kiöltözöl és elbűvölő vagy, átalakíthatod lakásodat vagy szép tárgyakba és művészeti alkotásokba fektethetsz, vagy hódolhatsz bárminek, amitől élettelibbnek érzed magad és ami megörvendeztet. (Ford megj: a nagyobb lélegzetű projekteket, főleg ha jelentősebb beruházásokkal járnak, jobb kerülni, tekintettel a Vénusz közelgő tolatására. Ezt az avíttnak tűnő szabályt sokkal többször láttam beigazolódni, semhogy legyinteni lehessen rá. Bővebben: Aphrodité a tükörbe néz, Túlélési útmutató a Vénusz retrográd időszakára.)
Kapcsolataid szenvedélyesebbé és izgalmasabbá válhatnak, és drámaibb vagy túláradóbb módon fejezheted ki szerelmedet. Ez a borozgatás és vacsorák, szórakoztatás ideje, valamint az olyan partik rendezéséé, melynek célja a vendégek elkápráztatása. Királynővé válhatsz a világod közepén, és visszakövetelheted a koronádat, ahogy Wim Hof mondja:

“Hosszú ideig igazgatók és elnökök, királyok és királynők vezettek minket, de a korona a miénk. Mindannyian királyok és királynők vagyunk, és úgy is kellene viselkednünk. Büszkének kellene lennünk. A királyságod természetesen te magad vagy. Nincsenek kastélyok. Te vagy a vár. Az univerzum benned van, és te rendkívüli dolgokra vagy képes.”

De ezzel a sok kóborló királlyal és királynővel az a gond, hogy mindegyikük figyelmet akar, és néhányan túlzásba is eshetnek, hogy megszerezzék. Ez rendszerint akkor történik, ha valaki sérültnek vagy bizonytalannak érzi magát, és nem rendelkezik egészséges egóval, ami énközpontú, gyerekes és követelőző viselkedésben nyilvánul meg. Jó, ha engeded játszani és felfedezni a benned lakozó gyermeket, de szükséged van bizonyos határokra és illemtudásra is.

Azonban Oroszlán Vénusszal és Bika Jupiterrel lehet, hogy nem lesz elég önfegyelmed elkerülni a túlzásokat. Mindketten szeretik a luxust és a kicsapongást, így könnyen előfordulhat, hogy túlköltekezel, túlzásba viszed a lakomázást, ivást, bulizást és a tivornyázást. Ez szórakoztató lehet, de anyagilag vagy a kapcsolataidban is bajba keveredhetsz a sok drámával, ajtócsapkodással és pattogással. És általában az sem jó ötlet, ha felfalod az ÖSSZES csokoládét!
Ez különösen fontos, mivel a Mars is az Oroszlánban tartózkodik e tranzit idején, ami fokozza a szenvedélyt és az izgalom iránti vágyat, valamint a türelmetlenséget. A Mars május 20-án lépett az Oroszlánba, így a Vénusz kissé lemarad mögötte. Júniusban és júliusban lassan közelednek egymáshoz, de soha nem alkotnak egészen pontos együttállást, mert a Vénusz lelassul, hogy retrográd stacionáriusba váltson.

A Vénusz és a Mars június végére csupán 3 fok hatókörnyire közelítik meg egymást, de június 8-tól július 21-ig 8 fokon belül maradnak, ezután a Vénusz hátaarcot vág, a Mars pedig bevonul a Szűzbe. A Vénusz-Mars-konjunkciókról bővebben itt. (saját blogbejegyzés itt)
Az Oroszlán Mars nagy akaraterővel rendelkezik, és vágyik a sikerre és a csodálatra, de büszke és bombasztikus is lehet, ami főnökösködővé, vitatkozóvá és követelőzővé teszi. Ezeket a tendenciákat fokozza a Plútóval képezett szembenállása és a Jupiterrel való kvadrátja, amely feszült nagy kereszt konfigurációt alkot a holdcsomópontokkal. A Mars-Plútó szembenállás május 7-től június 3-ig 8 fokos orbiszon belül marad, a Mars-Jupiter kvadrát hatása pedig április 29- június 14 között érvényesül 8 fokos hatókörön belül.

Ezekben az időszakokban a türelmetlenség és a düh balesetekhez vezethet, vagy hajlamosabb lehetsz kockázatokat vállalni, és hangos nézeteltérésekbe keveredni. Amikor az Oroszlán Mars feldühödik, valóban elgurulhat a gyógyszere önigazoló haragjában, a Plútó pedig komoly tűzijátékot rendezhet, ha nem vigyázol. Ideális esetben ezt a felturbózott energiát önmagad átalakításába és alkotótevékenységbe kellene terelned.
Oroszlánba lépésekor a Vénusz is bekapcsolódik a Nagy Keresztbe, és június 5-én szembe kerül a Plútóval, június 11-én pedig kvadrátot képez a Jupiterrel. A Plútó felerősíti az érzelmeket, és a végletekig feszíti a dolgokat, míg a Jupiter kitágít és túlzásokba esik, így valószínűbb, hogy az Oroszlán Vénusz árnyoldalaival fogunk gyakrabban találkozni. Előfordulhatnak hatalmi harcok, féltékenység és sötét érzelmek, de intenzív és átalakító találkozások is elképzelhetők.

A Vénusz-Plútó szembenállás május 28-tól június 14-ig 8 fokos orbiszon belül marad, míg a Jupiterrel képezett kvadrát május 31-től június 24-ig lesz 8 fokos hatókörön belül. Íme a Vénusz Oroszlánba lépése napjának konfigurációja – látható, hogy a Mars már nem áll szemben a Plútóval, de a Jupiterrel és a holdcsomópontokkal kvadrátban van:

Vénusz az Oroszlánban, Jessica Davidson oldaláról, Koch házrendszerrel
A Vénusz 2023. június 19-én lép be a retrográd árnyékba, és július 23-án vált retrográd stacionáriusba, ugyanazon a napon, amikor a Nap az Oroszlánba lép, szembenállást képezve a Plútóval, egy másik nagy kereszt konfigurációt alakítva ki a csomópontokkal. Intenzív pillanat lesz ez, amely erőteljes érzelmeket és felismeréseket hozhat a kapcsolataidat illetően, feltárva a gyógyításra vagy átalakításra szoruló területeket. (Ford megj: az egzakt Nap-Plútó szembenállás a Rák-Bak tengely mentén zajlik, mert a Plútó június 11-től a Bakban tolat. Július 22-én pontosul be, de a Nap nagy hatóköre miatt még jegyváltását követően, kb 31-ig érvényesül a befolyása. A Nap a Vénusz ura; saját jegyében még erőteljesebben és karakterének megfelelően fejti ki  hatását, így jelentős mérföldkőről van szó. A holdcsomópontok már a Kosban ill a Mérlegben vannak, a nagy kereszt a kardinális jegyek anaretikus fokain jön létre. A Vénusz  ekkor már eltávolodott a június 2-án bepontosult Uránusz kvadráttól, hogy augusztus 9-én újra összeütközzenek. A Szűz Mars szembenállást képez a Szaturnusszal, de a hónap végére eléri a Jupiter trigont. Nem a legkellemesebb kombó: a nagy felismeréseket nagy érzelmi törések, anyagi veszteségek és / vagy egy helyzet átfordítására tett erőfeszítésekkel járó áldozatok katalizálhatják. Mondjuk ki: a traumatikus élmények benne vannak a pakliban. Akik kiállták a szakítópróbákat, végül elnyerhetik a Jupiter támogatását. Az újraépítés folyamata azonban valószínűleg nehéz, milliméterenként zajlik, és időigényes.)

A Vénusz retrográd időszaka során lehetőség nyílik arra, hogy képleted Oroszlánhoz tartozó területein felülvizsgáld kapcsolataidat, üzleti partnerségeidet, pénzügyeidet, kreatív projektjeidet, értékeidet valamint azt, hogyan viszonyulsz az önbecsülés témájához. A Vénusz utoljára nyolc éve, 2015-ben tolatott az Oroszlánban, ezért érdemes utánanézned, mit csináltál akkoriban, mert hasonló témák ezúttal is felmerülhetnek.
Íme a Vénusz retrográd ciklusának legfontosabb dátumai:

  • 2023. június 19: Oroszlán 12°-on belép a retrográd árnyékba
  • 2023. július 23: retrográd stacionárius Oroszlán 28°-on
  • 2023. augusztus 13: inferior konjunkció a Nappal az Oroszlán 20°-on
  • 2023. szeptember 4: direkt stacionáriusba vált Oroszlán 12°-on
  • 2023 október 7: Oroszlán 28°-on kilép a retrográd árnyékból.
  • 2024 június 4 : superior konjunkció a Nappal az Ikrek 14°-nál

Amikor a Vénusz retrográd stacionáriusba vált, energiái befelé fordulnak, és az alvilágba merülnek, megújulást keresve. Ilyenkor elkezdheted felülvizsgálni az általad értékelt dolgokkal és emberekkel kapcsolatos érzéseidet, így újra összhangba hozhatod ideáljaidat az ösztöneiddel. Megtudhatod, mit érzel valójában életed minden részével kapcsolatban, és hogyan vélekedsz önmagadról.

Szánj időt kapcsolataid és értékeid felülvizsgálatára, hogy kiderítsd, összhangban élsz-e legmélyebb lelki értékrendeddel. Figyelj az álmaidra, érzéseidre és intuícióidra, hogy rájöjj, mire van igazából szüksége a lelkednek. Talán vannak olyan dolgok az életedben, amelyek már nem tükrözik azt, ahogyan magadat látod vagy értékeled, de ne vegyél semmit készpénznek, mert az érzéseid ismét megváltozhatnak, amikor a Vénusz szeptemberben direktbe vált.
Ford megj: a Vénusz –tranzit főbb fényszögeit tartalmazó táblázat Nadia Gilchrist oldaláról  származik, én nem dolgozom aszteroidákkal. A holdcsomópontokkal, Plútóval, Szaturnusszal, Jupiterrel, Uránusszal képezett aspektusok, és bepontosulások dátumai azonban jól követhetők, így nem akartam még egy új lista elkészítésével is tölteni az időt.

 

A szerzőről

Jessica Davidson az Egyesült Királyságban élő író, zenész, misztikus
Blogja: Jessica Davidson (Writer – Storyteller – Mystic)
Változatos témákban publikál: önismeret, közélet, kultúra, zen buddhizmus, asztrológia.
Látásmódjával sok szempontból egyetértek, de vannak kérdések, amelyeket teljesen másképp látunk. Lefordításra azokból a munkáiból válogattam, ahol nagyjából közös a hullámhossz. Angolul értők sok érdekes cikket találhatnak oldalán, amelyek kisebb -nagyobb szemléletbeli különbségek esetén is gondolkodóba ejtenek.

Kapcsolódó

Az Oroszlán Vénusz a horoszkópban és tranzitként
Az Oroszlán (Liz Greene)
Az Oroszlán szimbolikája

Vénusz: választások, értékek, értékrend, önértékelés (Liz Greene)

Aphrodité a tükörbe néz

Túlélési útmutató a Vénusz retrográd időszakára

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!