2023 asztrológiai mérföldkövei

2023 különleges, átmeneti évnek ígérkezik. Nagy megkönnyebbülés, hogy a 2020 -22 oly sok felfordulást hozó Szaturnusz-Uránusz kvadrát már felbomlott, de az első negyedévében három külső bolygó – a Szaturnusz, a Plútó és a Jupiter – jegyet vált, ami kollektív és egyéni szinten is jelentős változásokat jelez. Hosszú távú történelemformáló aspektusokat azonban, a Jupiter és a Szaturnusz kivételével nem létesítenek idén, a tág fényszögek pedig csak a következő években pontosulnak be.Azt illetően, hogy ez mit jelent a gyakorlatban, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a közeljövő trendjeiből éppen csak ízelítőt kaphatunk, mások szerint még így is várhatók a jegyváltások analógialáncába illő emblematikus események, amelyek hosszú távra belövik az irányokat. Akár így, akár úgy, egyelőre még nincs elégséges információnk a messzemenő következtetések levonásához. Az év első fele robbanékonyabb, és a dolgok csak az ősz közeledtével kezdenek valamelyest áttekinthetőbbekre válni. Ez azonban korántsem jelent stabilitást, kiszámíthatóságot, legkevésbé pedig a régi kerékvágásba való visszatérést.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon.

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet), erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Az alábbiakban inkább csak felsorolom az előttünk álló év fontosabb mérföldköveit: jegyváltásokat, napéjegyenlőségeket és napfordulókat, eklipszeket, de ez nem kimondott előrejelzés. És, más asztrológusokhoz hasonlóan én is felhívom a figyelmet, hogy a csillagászati/ asztrológiai újév a tavaszi napéjegyenlőséggel kezdődik, nem január elsején. Március 20-ig tehát még a tavaly szeptemberi őszi napéjegyenlőségképlet van érvényben, amelyet átszínez a tavaly téli napfordulóé.




Január 12 –Mars direkt stacionárius Ikrek 8°07

A naptári év vontatottan kezdődik, hiszen a Mars, és ura, a Merkúr is tolat. Január 12én következett be az elmúlt négy hónap leginkább várt váltása: Ikrek 8°7’-en direkt stacionáriusba fordult a Mars. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal teljes sebességre kapcsolhatunk, hiszen ura, a Merkúr csak 18-án hagyja abba a tolatását. Ráadásul mindkét bolygó egy helyben toporog, stacionárius egy darabig, mielőtt előre indulna, ahhoz pedig, hogy visszazökkenjenek a szokásos kerékvágásba, még a retrográd árnyékból is ki kell kerülniük. Ez a Marsnál viszonylag későn, március 16-án történik, miután harmadszorra is kvadrátot képezett a Neptunnal.

Persze, eseményekben addig sem lesz hiány, és a befagyott ügyek is kimozdulnak a holtpontról. Hogy mi módon, és mi felé, jó kérdés. jellemző, hogy a tolatás időszaka alatt csak lappangó problémák a direktbe váltást követően mutatják meg magukat. Az irányváltás napjainak történései különösen tanulságosak. Ismét több, fontos hatás adódik össze, ahogy ez más jelentős időszakokban is történni szokott. Nemcsak nekem tűnt fel, hanem sok más asztrológusnak is, hogy a Mars az Egyesült Államok horoszkópjának Uránuszán vált direktbe. Nem sokkal ezt követően, 18-án, éppen amikor a Merkúr direktbe vált, kerül sor a Nap-Plútó találkozóra. Nagyjából az Egyesült Államok radix-Plútóján, hiszen, mint sokszor szó volt róla, nem csupán Plútó visszatérését éli , hanem nagyjából a második egzakt együttállást is. (Tavaly december 28-án volt egzakt, a Plútó lassú bolygó, ennyi idő alatt alig halad valamit).

Egy nagyon jelentős és intenzív szakaszról lesz tehát szó. Arról, hogy esemény szinten mi várható, megoszlanak a vélemények. (Közvetlen konfrontáció az USA és Oroszország között? Enyhülés, valamiféle megállapodás? Egy váratlan fordulat miatt más témáknak lesz prioritásuk? ) Én sem tudom megmondani, vitatkozásnak nem látom értelmét. Ami viszont meglehetősen egyértelmű tendencia, bármelyik variáns következzék is be, és akkor is, ha valami teljesen új: Önmagában is a helyzetek borotvaélen táncoló mivoltára utaló jel, hogy a Mars december legvégén, majd január 30-31-én, előre indulását követően együttállást képez az Aldebarannal, így pedig szembekerül az Antaresszel. A hónap végén aztán egy sor kedvező hatás érvényesül, Mars-Jupiter szextil, Nap –Jupiter szextil, Nap-Mars trigon. Ez a szándékok könnyedebb megvalósulását – szerencsés hátszéllel támogatva, letisztultabb helyzeteket jelzi/ jelezheti.

Csakhogy februárban ismét problémásabb befolyások következnek, közeledik az újabb Mars-Neptun kvadrát is, amitől megint csak összekuszálódik a kép. Január végén-február elején lesz egy újabb üstökösünk is, az elmúlt két évben megtapasztalhattuk, hogy a régi idők asztrológusai nem alaptalanul tartották kedvezőtlen előjelnek. (A ZTF elvileg január 12-én, a Mars direktbe váltásának éjjelén látszott a legtisztábban, de az északi féltekén élők január végén, a délin február elején is megfigyelhetik.)

A márciusi jegyváltások: Szaturnusz belépése a Halakba 7-én, a Plútó bekukkantása a Vízöntőbe 23-án nagyobb formátumú, bár nem egyik napról a másikra bekövetkező változásokat jeleznek. Erről remélhetőleg lesz időm valamivel részletesebben is írni. A későbbi hónapok hatásai, kezdve a meglehetősen zűrös tavaszi napéjegyenlőségképlettel, folytatva a Vízöntő Plútó, Oroszlán Mars-Bika Jupiter május 16-i T kvadrátjával és a Vénusz nyári tolatásával az Oroszlánban finoman szólva sem a zökkenőmentes átmenetre utalnak. Így az olyan forgatókönyvek helyett, ahol minden fél nyer valamit inkább a senki nem ússza meg veszteségek nélkül verziók a valószínűbbek, a nyertes mindent visz helyett pedig a pürrhoszi győzelem. Ráadásul, a jegyváltások-jelezte folyamatoknak még csak a leges-legelején tartunk. Egyéni szinten persze ezúttal is könnyebb viszonylag járható utakra találni- arra, hogy miként, nem tudok recepteket adni. Előrejelzéseket nem vállalok!




Jupiter a Kosban (2022 december 20-2023 május 15)

Tavaly december 20-án a Jupiter visszatért a Kosba. Mint meggyőződhettünk róla, ebben a pozitív, tüzes, férfias jegyben egész más energetika érvényesül, mint a vizes, nőies, negatív Halakban. A Kos bátor, magabiztos, spontán, pionírszellemű és célorientált, mely tulajdonságok összhangban vannak a Jupiter kalandvágyával és expanzív törekvéseivel. Nem tűri a korlátokat és a korlátozottságot, a virtus kedvéért is szívesen bocsátkozik harcba, veszélyérzete nincs, a pillanatnyi impulzusok hatása alatt áll, a következményekkel nem sokat törődik. Spontaneitása és intuíciója zseniális áttöréseket is eredményezhet, de van, amikor konkrétan és átvitt értelemben is fejjel megy a falnak. A türelem nem erős oldala: jönni, látni és győzni akar. (Bővebben: Kos Jupiter a horoszkópban – Stephen Arroyo)

Tavaly május 10 és október 28 között már ízelítőt kaptunk ebből a tranzítból. Akkor a Jupiter csak a Kos 8°-ig jutott el, 2022 végén-2023 tavaszán végigcsörtet a jegyen. A második látogatás első szakasza meglehetősen frusztráló volt a Jupiter urának, a Marsnak január 12-ig tartó tolatása miatt. Mi több, 2022 december 29-2023 január 18 között a Merkúr, a Mars ura is retrográd, így a száguldás és a kezdeményezés még több akadályba ütközik. Nagyobb sebességre kapcsolni majd csak január végén lehet, amikor a Mars direktbe vált, és szextilt képez a Jupiterrel, bár a szeptember elejét lendületessé tevő fényszög nem fog újra bepontosulni).

Alapos a gyanú, hogy a kanyarok levágására tett kísérletek ezután sem vezetnek semmi jóra, ugyanis március 26-május 20 között a Mars a Rákban tartózkodik, ahol esésben van, így a túl merész előretörésnek, túlzott kockázatvállalásnak, túlságosan nagy ívű kezdeményezéseknek súlyos frusztráció a jutalma. A muníció, konkrét és átvitt értelemben is túlságosan kevésnek bizonyulhat.

A Kos jegyében a Jupiter idén már csak direktben halad, március 2-án a Vénusszal, 12-én a Chironnal (már aki számításba veszi, én nem szoktam), 28-án a Merkúrral, végül, április 11-én a Nappal képezve együttállásokat. Figyelembe véve a márciusi, meglehetősen viharos asztrológiai környezetet – beleértve a Szaturnusz, Plútó, Mars jegyváltásait, és magát a 20-i napéjegyenlőségképletet, illetve az azt követő 21-i Kos újholdat, nem hinném, hogy különösebben szerencsés tranzit lenne. A képességek túlbecsüléséből, fanatizmusból, elégetett tartalékokból adódó, vagy „csak” az előzmények miatti veszteségek sokkal valószínűbbek.




Szaturnusz a Halakban

Az év legelső hónapjaiban a Szaturnusz még a Vízöntőben, a saját jegyében halad. Ezzel a tranzittal több bejegyzés is foglalkozik a blogon; nagyjából jegyváltáskor írtam vagy fordítottam őket ( Szaturnusz a Vízöntőben – beharangozó, Szaturnusz a Vízöntőben (Fay’s Astrology), Szaturnusz a Vízöntőben: Társadalmi reform és identitáspolitika (Jessica Davidson ) ) .Jó két és fél év távlatából tanulságos összehasonlítani, mennyire és milyen formában konkretizálódtak az ott felsorolt analógiák.

Bár Uránusszal képezett emlékezetes kvadrátja feloszlott, február 19 és március 7-i jegyváltása között, amikor a jegy legvégén, február 27-től kimondottan az anaretikus fokon tartózkodik, még kijuthat az erőpróbákból. Főleg, hogy február közepétől a Plútó is a Bak legvégén, szintén anaretikus pozícióban található.

A Szaturnusz következő jegyen való tranzitja meglehetősen zavarosnak ígérkezik. 2017 vége óta a Bakban és a Vízöntőben, két otthonában haladt, karakterének megfelelően, erőteljesen fejtve ki hatását. Láthattuk az előző évek folyamán, hogy ez nem mindig volt könnyen kezelhető, viszont legalább ő nem árult zsákbamacskát. A Halak azonban idegen terep a számára. A jegy régi ura a Jupiter; a két, ellentétes elvet képviselő sorsbolygó nem érzi jól magát egymás otthonában. Ezt megtapasztalhattuk anno a Szaturnusz Nyilas tranzitjánál, meg a Jupiter Bakon való áthaladásakor is. A Halak új ura, a szétoldó, kaotikus Neptun szintén ellentétes a Szaturnusz fegyelemre, struktúrák teremtésére törekvő természetével. Erről a tranzitról is lesznek saját bejegyzések vagy fordítások, jelenleg a Szaturnusz a Halakban: kiábrándulás és spirituális fegyelem című érhető el róla. Részletekről ott bővebben.

A Szaturnusz 2023. március 7-én lép a Halakba, és ott marad 2025. május 25-ig, amikor is a Kosba vándorol, és majdnem együttállásba kerül a Neptunusszal. 2025. szeptember 1-én visszatér a Halakba, és ott is marad 2026. február 14-ig, amikor végleg a Kosba költözik. A Neptunusz 2026. január 26-án hagyja el a Halakat, a pontos Szaturnusz-Neptunusz konjunkció pedig 2026. február 20-án következik be a Kos 0°-án.




Plútó a Vízöntőben


Nem sokkal a Szaturnusz jegyváltását követően Plútó rövid látogatást tesz a Vízöntőben. Idén március 23. és június 11. között csak bekukkant; jövőre valamivel tovább, január 21-től szeptember 1-ig időzik itt, aztán 2024. november 19-től 2043. március 9-ig hosszabb tartózkodásra rendezkedik be. Végül, 2043. szeptember 1. és 2044. január 19. között még tesz egy búcsúvizitet.

Egy hosszú, nagyjából 20 éves időszakról beszélünk tehát, amiről most nehéz túl sok konkrétumot mondani. Írtak már előttem eleget, több kötetnyit, értelmes feltételezéseket és teljes hülyeségeket is, amihez én semmi újat nem tudok már hozzátenni.

Ami egyértelműen megállapítható, hogy a Plútó jegyváltását követően a 2020 decemberében a Vízöntőben lévő Jupiter-Szaturnusz Nagy Konjunkció által belőtt trendek jelentős lendületet kapnak. Hogy ez az eddig is alig elviselhető szélsőségek fokozódását jelenti, vagy az éppen csak kialakult struktúrák közül az életképtelenek összeomlanak, jó kérdés.

Bár a transz-szaturnikus bolygóknak nincs esszenciális méltóságuk, egyesek szerint a Plútó fallban van a Vízöntőben. Ezzel nem értek egyet, de azt készséggel elfogadom, hogy a legősibb ösztönökkel is kapcsolatban levő bolygó nem érzi jól magát a Vízöntő intellektuális, túltechnicizált világában. Hogy mennyire fognak összeszokni a következő húsz év alatt, meglátjuk.

Sokak szerint még látványosabb technológiai fejlődésnek lehetünk tanúi, leginkább a génsebészeti eljárások fognak fellendülni. Az egyre szofisztikáltabb, már-már önálló gondolkodásra képes mesterséges intelligenciák már most sem sci –fi távoli birodalmába tartoznak. Biztató kísérletek folynak az öregedési folyamatok lelassítására, visszafordítására, a Jurassic Park lakóinak a felélesztése is egyre kézzelfoghatóbb lehetőség, egyesek pedig magának a halálnak a kiiktatásán gondolkoznak. Hogy végül ki fog kiiktatni kicsodát, majd kiderül. Az ilyenfajta hübriszt ugyanis akár olyan kataklizmával is jutalmazhatja a jó öreg kozmikus Hannibal Lecter, ami akár a teljes, technológiára alapuló civilizációnkat is eltörölheti. (Vagyis persze hogy nem ő, hanem a haladás eszközeit felfuvalkodottságában maga ellen fordító emberiség.)

Beszélnek aztán jelentős társadalmi átalakulásokról, amivel megint csak egyetértek. De azt hiszem, ezek inkább vérfürdőket, ritkán tapasztalható kegyetlenkedést takarnak semmint békés reformokat. A mészárlásokat jó eséllyel magasztos eszmék nevében, és csakis a mi érdekünkben fogják elkövetni – a végeredmény, amely akár sok millió halott is lehet – szempontjából teljesen mindegy, hogy jobb vagy baloldali, vallásos vagy ateista ideológiák, vagy ezek tébolyító egyvelege szentesíti a népirtást. A minden eddiginél hatékonyabb, nagy tömegekre kiterjedő digitális diktatúrák kialakulása éppen úgy benne van a következő 20 év paklijában, mint az ellenük való lázadás, akár digitális civilizációnk részleges vagy akár teljes megsemmisítése árán is.

Laposföldhívőkéim szerint Oroszország a Vízöntő -kor Messiása, a szellemi megújulás onnan jön. Kb ennyire, love and light ! Kirill és módszerei – Andrzej Zareba karikatúrája; úgy is mint mint(h)akeresztény Magyarország mint(h)akeresztény példaképe…

Fogok írni vagy fordítani cikkeket a témában, de a Bak Plútóval szerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy többé-kevésbé be lehet ugyan azonosítani az analógiákat, azt azonban, hogy egész pontosan mi módon fognak konkretizálódni, már kevésbé. Addig is, érdemes azonban megfigyelni a belépést kísérő szinkronisztikus eseményeket, beleértve az álmokat és a megérzéseket. Mivel a Szaturnusz, a Plútó és a Mars is márciusban, a tavaszi napéjegyenlőség előtt, ill nem sokkal utána váltanak jegyet, nekem az a gyanúm, hogy már a demo verzió is elég sokkoló lesz. Maga a tavaszi napéjegyenlőségképlet-ld lentebb- ugyanis nem valami biztató.



Jupiter a Bikában (2023. május 16. – 2024. május 25.)

Furcsamód, a Jupiter idegen a Bikában, leszámítva, hogy a jegy 15-22 fokán terminus szerint uralomban van. Ez a peregrinitás azonban még így is kedvezőbb, mint a Szaturnuszé a Halakban. A Nagy Jótevő itt a biztonságot, a stabilitást, az anyagi jólétet és az élet egyszerű örömeit értékeli. Gyakorlatiasság, üzleti érzék, jólét, társaságkedvelés és érzékiség jellemzi. Mindez, tiszta formájában nem is jönne rosszul az elmúlt évek hullámvasutazásait követően. Árukapcsolásokra azonban sajnos számítani kell.
Már jegyváltásakor, május közepén is ajánlott az óvatosság, amikor robbanékony fix T-kvadrátot alkot a Vízöntő Plútóval és az Oroszlán Marssal. A formáció május 18-án pontosul be a jegyek 0°18’án, de május 5-31 között 3°hatókörön belül lesz. A hónap elején a Jupiter még a Kosból, a Mars pedig a Rákból vesz részt a T kvadrátban, így a problémás témák onnan hozzák magukat. Magának a Jupiter-Plútó kvadrátnak a hatása azonban már előbb és később is érvényesül, ugyanis április 14-június 22 között 8°lesz a hatókör. Pontos többet már nem lesz, de december 6-2024 február 12 között szintén 8°-os orbiszú, tág kvadrát jön létre.

A Jupiter-Plútó kvadrátok, mint 2016 őszén és 2017 nyarán láthattuk, hatalmi harcokkal, gazdasági krízisekkel, ezekkel kapcsolatos bűncselekményekkel hozhatók összefüggésbe. Az akkori a 2007-ben kezdődött Jupiter-Plútó ciklus zárókvadrátja volt, a jelenlegi a 2020 tavaszán kezdődött új ciklus nyitókvadrátja lesz. A gazdasági összeomlás, háborúk tökéletesen illeszkednek az analógialáncba. Egyéni szinten persze lehetnek szerencsésebb forgatókönyvek is, de az egész biztos, hogy a túlzott terjeszkedés és a túlzott kockázatvállalás áttörés helyett nagy veszteségekhez vezethet.

Nem ad okot túlzott optimizmusra az sem, hogy a Vénusz, a Jupiter ura július 23- szeptember 4 között retrográd lesz az Oroszlánban. Erről a tranzitról lentebb még lesz szó. Most annyit érdemes megjegyezni róla, hogy a jegyváltás előtt, május végén- június elején a Jupiter Bika 3°36’-on együttállást képez a nagyító hajlamú Északi Holdcsomóponttal. A Vénusz június 5-én lép az Oroszlánba, nyomban szembe is kerül a Vízöntő 0-án levő Plútóval, és jóllehet a Jupiterrel csak június 19-én képez 90°-os fényszöget, gyakorlatilag újra létrejött egy fix T-kvadrát. Megintcsak, nem a bőség, hanem inkább a gazdasági összeomlás, infláció trendjeit erősíti. A Vénusz-Jupiter kvadrát másodszorra augusztus 22-én (15°), harmadszorra szeptember 17-én pontosul be. Akkorra a Plútó szerencsére már nem része a csataképnek.




Jó hír, hogy közben összeáll egy Jupiter-Szaturnusz szextil is, amely nagyobb realitásérzéket kölcsönözve, tudatos erőfeszítésekkel némiképp fékezheti a fentebb említett tényezők által jelzett bukóspirált. Hogy mennyire hatékonyan, majd kiderül. A 2020 decemberi Nagy Konjunkciót követően ez az első főfényszög a két sorsbolygó között, a ciklus ún. nyitószextilje. Június 19-én pontosul be a Bika-Halak 7°12-én, közvetlenül a Szaturnusz hátraarcát követően; június 4-július 5 között 3°-os hatókörön belül lesz, aztán december 25-2024 március 22 között szintén. A 6°-os orbisz szextilnél már elég tág, de azért még hátha profitálhatunk belőle május 18-július 20, később november 30 – 2024 április 30 között. Egzakt fényszög már nem jön létre, de 2024 folyamán januártól március elejéig meglehetősen közel lesznek egymáshoz.

Jupiter- Szaturnusz szextil esetén a növekedés biztonságos keretek között valósulhat meg. Az expanziós törekvések józansággal és realista megközelítésmóddal párosulnak. Az előretörés nem biztos, hogy látványos, de azokból az ötletekből, tervekből és eszmékből, amelyek kiállják a gyakorlat próbáját, profitálhatunk.

A nyár folyamán, a Szűzben haladó Mars (július 11-aug 27) és Merkúr (júl 29 – okt 5), aztán a Nap képez trigont a Jupiterrel, így pedig, józan pénzügyi stratégiákkal talán valamelyest mérsékelhető a kár. Persze, ehhez a Szaturnusz szembenállás energiáját is konstruktív mederbe kell terelni. A konszolidáció és a gondos újjáépítés az év második felének ajándéka – feltételes módban, hiszen október-novemberben, a Skorpión áthaladó személyi bolygók szembenállása a Jupiterrel és az Uránusszal ismét borulásokat jelezhet, bár korántsem akkorákat, mint a tavaly-tavalyelőtt. A Szaturnusz ugyanis most olyan stabilizálóerő, amelyhez a Skorpió bolygók kapcsolódni tudnak. Aztán, a Bakba lépve megint csak harmonikusan kapcsolódnak a Jupiterhez és a Szaturnuszhoz is, így a téli hónapokban talán ismét tovább lehet araszolgatni. A most elért eredmények azonban nem biztos, hogy tartósak lehetnek, ugyanis 2024 második felében már egy Ikrek Jupiter-Halak Szaturnusz kvadráttal kell számolni, amely köztudottan gazdasági problémák és társadalmi feszültségek formációja.

Ezt megelőzően létrejön egy Jupiter-Uránusz konjunkció is, amely 2024 április 21-én pontosul be a Bika 21°49’-en, amivel új Jupiter-Uránusz ciklus kezdődik. A témákból az év második felében kaphatunk némi ízelítőt, amikor a két bolygó 8°-ra közelíti meg egymást. Mint már szó volt róla, ezek a tranzitok nem hoznak szükségszerűen bőséget és újítást: a háborúk, forradalmak, extravaganciák sokkal valószínűbb kísérőjelenségek.

A Jupiter szeptember 4-én a Bika 15° on kezd tolatni és december 30-án, Bika 05°35′-on vált direkt stacionáriusba.




Retrográd bolygók

Vénusz az Oroszlánban

Idén a Vénusz június 5-én lép be az Oroszlánba, és október 8-án hagyja el a jegyet; július 23-án Oroszlán 28°36′-án retrográd stacionáriusba vált, szeptember 4-én pedig Oroszlán 12°12′-án abbahagyja tolatását.

A Vénusz retrográd időszakaival két bejegyzés is foglalkozik a blogon : Aphrodité a tükörbe néz, Túlélési útmutató a Vénusz retrográd időszakára. Dióhéjban, olyan élményeket és alkalmakat kínálnak, amikor értékelhetjük vagy újra értékelhetjük életünk szereplőit. Bár az asztrológusok többsége szerint a Vénusz hátrálása a szerelmi kapcsolatokra gyakorolja a legnagyobb hatást, nem csak ezen a területen nyilvánulhat meg, hiszen a szerelmen kívül az anyagiak, a társasági élet, társas viszonyok, az értékek, a szépség / külső megjelenés is e bolygó hatása alá tartozik.

Az Oroszlán Vénusz radix-és tranzitbeli sajátosságait szintén egy külön bejegyzés taglalja. Persze, a leírtak szükségszerűen általánosítások, hiszen a megélési módok az egyéni horoszkóp sajátosságaitól és az illető tudatossági szintjétől függnek.

A Vénusz legutóbb 2015 június 5. és július 18. között, majd egy rövid, Szűzben tett kitérő után 2015. augusztus 1. és október 8. között töltött huzamosabb időt az Oroszlánban. Akkor július 25-én a Szűzben vágott hátraarcot, majd 2015. július 31. és szeptember 6. között az Oroszlánban tolatott. Ezeknek a hónapoknak az eseményeinek felidézése is segíthet ráhangolódni az aktuális feladatokra és kihívásokra.

Természetesen nincs két egyforma tranzit; a jelenlegi nagyon más asztrológiai környezetben zajlik, mint a 2015-ös. Akkoriban a Szaturnusz-Neptun kvadrát, Uránusz-Plútó kvadrát fokozta a felfordulást, az Oroszlán Jupiter pedig a Skorpióban tolató, majd direktbe váltó Szaturnusszal képezett 90°-os fényszöget. Ehhez csatlakozott a Vénusz kétszer is, augusztus 31-szeptember 1-én pedig együttállást képezett a Marssal. A két bolygó június folyamán, és július első tíz napjában most is együtt utazik, de konjunkciójuk nem lesz pontos. A Mars erőpróbáló fényszögei után a Vénusz – majd persze a Merkúr és a Nap létesít ilyeneket, valószínűleg arra utalva, hogy a kialakult válságnak valamilyen fegyveres konfliktushoz is köze van. Az orosz –ukrán háború, bárhogyan végződjék is, önmagában is elég egy ilyen forgatókönyvhöz.

Megítélésem szerint azonban a 2015-ös retrográd Vénusz időszak nehezebben kezelhető helyzeteket tartogatott, bár próbatételekből most sem lesz hiány. Anyagi szinten az egyik kihívás, legalábbis a jóléti társadalmakban, a fogyasztási igények – netán luxusigények összehangolása az emelkedő árakkal, az ellátási láncok szakadozásával, bizonyos, nem is annyira luxus, mint inkább alapvető cikkek eltűnésével. Azért, a Szűzben haladó bolygóknak köszönhetően életben maradásunk legfontosabb kellékeit talán mégsem kell majd nélkülözni, de a réteg, aki ennél is többet engedhet meg magának, egyre zsugorodik.




A Merkúr tolatásai

A Merkúr retrográdjai az évnek azon időszakai, amikor át kell értékelnünk és újra kell gondolnunk elképzeléseinket, projektjeinket, kapcsolatainkat és életvitelünket. viszonylag gyorsan, kb három hét alatt túl vagyunk rajtuk, év közben három – négy ilyen kényszerpihenőre kerül sor. [ld. Retrográd Merkúr: általános tudnivalók , Retrorgád Merkúr az elemekben (Erin Sullivan) ]

A Merkúr idén főleg föld jegyekben tolat, utolsó retrográdja pedig egy tűzciklus kezdetét jelzi. A Bakban: 2022. december 29-től január 18-ig ( 24°21′ – 8°08′ Bak); a Bikában: április 21-től május 15-ig ( 15°37′ – 5°50′ Bika ); a Szűzben: augusztus 23-tól szeptember 15-ig ( 21°51′ – 8°0′ Szűz ), a Bakban és a Nyilasban: december 13-tól 2022. január 2-ig ( 8°29′ Bak – 22°10′ Nyilas ).




Napéjegyenlőségek és napfordulók

A bejegyzés vége felé hagytam azt, amivel kezdeni kellett volna, hiszen, mint már sokszor szó volt róla, a napéjegyenlőségek és a napfordulók az asztrológiai év legfontosabb mérföldkövei. Most szokás szerint, vázlatosan, később, ha lesz időm és kedvem, részletesebben.

Tavaszi napéjegyenlőség: 2023 március 20 Bp 22h25

Tavaszi napéjegyenlőség: 2023 március 20 Bp 22h25

Az aszcendens a Skorpióba, fix jegybe esik, így a tavaszi napéjegyenlőségképlet egész évre érvényes; a többi kiegészítésként vehető figyelembe.

Nem túl kedvező, hogy a Mars, az aszcendens tradicionális ura a 8-as házba esik. Ez önmagában is krízisekre utal. Leglightosabb interpretációm arra az esetre szól, ha a nemzetközi helyzet „csupán” annyira táncol borotvaélen, mint eddig, és az eszkalációk elmaradnak. Jelentős pénzügyi válság van, a meggondolatlanul felvett hitelek, agyonadóztatás csapdahelyzeteket teremtenek. Emiatt sok lesz a kilátástalan zsákutcába jutott egzisztencia.

Jelen van egy erős önsorsrontó, szuicíd hajlam is, mondjuk ez Magyarország esetén eleve adott. Hogy most a gazdasági-társadalmi bizonytalanság, hitelcsapdák, vállalkozásokat ellehetetlenítő adótörvények hatására nő az öngyilkosságok száma, vagy az előző évek kollektív destruktív trendjére utal (folyamatos harc Brüsszel ellen, pucsítás a testvéri Szovjetuniónak), nem tudom. A Nyugat provokálása, ebből kifolyólag a források megrekedése, a felszín alatt mélyülő törésvonalak, csúsztatások, propaganda a bizonyítvány magyarázására továbbra is meglévő problémák.

A pénzügyi helyzet nem jó, de teljes és hosszútávú gazdasági összeomlás nem valószínű. A túlzott derűlátás, kockázatvállalási kedv sok baj forrása lehet, a Jupiter-Szaturnusz félkvadrát által jelképezett hajszálrepedések ugyanis szakadékokká nyílhatnak. A Mars-Szaturnusz hamarosan bepontosuló trigonja azonban támogatja a lépésről-lépésre történő óvatos építkezést, vagy legalábbis az eddig elértek megtartását.

Alkalmazotti státusban lenni elvileg biztonságosabb, mint a vállalkozói lét, de a mérgezett munkahelyi légkör, egyre szélesebb körű bullying (Vénusz-Plútó kvadrát) nem biztos, hogy mindenki által tolerálható. A 3-as házas Plútó persze szélesebb körű szájkaratéra utal; a pedagógusok helyzete továbbra sem megoldott, jogos követeléseik érvényesítésétől a pszichoterror eszköztárával igyekeznek elvenni kedvüket. A munkaerőpiac kiszámíthatatlanul hullámzik, a munkaviszonyok váratlanul megszakadhatnak. A közegészségügyi ellátásban – mondjuk ennek megállapításához nem kell asztrológusnak lenni, elég Magyarországon élni – komoly zavarok, diszfunkcionalitások vannak, de még valahogy a felszínen.

A kormány és ellenzék közt dúló hatalmi harcokoknak szintén nincs hírértékük. A legkomolyabb kicsinálósdik a kulisszák mögött zajlanak, de a kormány talán jobban ura a helyzetnek, mint az előző években. Az emberek közérzete is javul talán valamelyest, de ebben az illúziók is szerepet játszanak.



Nyári napforduló 2023 június 21 Bp 16h58

A nyári napforduló képlete (2023 június 21 Bp 16h58) a krízis mélyülését sejteti. Külföldi kapcsolataink, szövetségeink juthatnak töréspontra; hogy egy csúnya mosolyszünet erejéig, vagy végleges búcsút intve a világ civilizáltabbik felének, jó kérdés. Persze, még egy Huxit sem megy egyik napról a másikra, de azért akiknek a (tényleg hanyatló, de még mindig több értéket képviselő) Nyugat rokonszenvesebb az eurázsiai sztyeppék világánál, jobb, ha készíteni kezdik a poggyászukat. Persze lehet, hogy már sokkal előbb kellett volna.

Őszi napéjegyenlőség 2023 szeptember 23 Bp, 8h50

Az őszi napéjegyenlőség (2023 szeptember 23 Bp, 8h50) valamivel kiegyensúlyozottabb képet mutat, valamelyest kedvezőbb nemzetközi kapcsolatokkal, bár feszültségekből és sunyiságból továbbra sincs hiány. A nép és a kormány elképzelései nincsenek szinkronban (nahát, tényleg kellett az asztrológia az ilyen megállapításokhoz ?!?), de a nép talán valamivel jobban tudja érvényesíteni igényeit. A gazdasági helyzet valamelyest javult, ennek ellenére a közegészségügy, foglalkoztatottság nem túl jó. A vállalkozások talán valamivel több levegőt kapnak.

Téli napforduló – 2023 december 22 Bp, 4h28

Az év vége (téli napforduló – 2023 december 22 Bp, 4h28) még biztatóbb képet mutat, persze a tavaszi napéjegyenlőség-képlet szabta korlátokon belül. A gazdaság állapota, foglalkoztatottság , vállalkozások állapota talán még jobb, de a helyzet még mindig borotvaélen táncol. Úgy tűnik, mintha külföldről érkeznének források; hogy sikerült e az ehhez szükséges reformokat keresztülvitetni, más kérdés. A konszolidáció időszaka, ha lesz ilyen egyáltalán – viszonylagos és véges (kételkedők nézzék meg a következő évek napéjegyenlőség-és napforduló-képleteit), a menés vagy maradás túlélési technikáit érdemes ehhez igazítani.




Eklipszek és a holdcsomópontok jegyváltásai

A Holdcsomópontok 2022. január 18-án léptek a Bika/Skorpió jegyébe, ahonnan 2023. július 12-én átvándorolnak, a Kos/Mérlegbe jegyébe lépnek. Az Északi Holdcsomópont a Kosba, a Déli, értelemszerűen a Mérlegbe kerül. Most elkezdhetnék regélni a csomópontváltásokkal járó karmikus feladatokról, ha nem tartanám akkora bullshitnek az egészet, mint amekkorának 🙂

Angolul értőknek, vigasztalásként beágyaztam egy régebben megosztott nagyon fontos videót a holdcsomópontok korai jelentéstartalmáról és ennek változásairól a történelem folyamán. Sajnos nincs se időm se kedvem lefordítani.

Chris Brennan Ronnie Gale Dreyerrel, a Vedic Astrology: A Guide to the Fundamentals of Jyotish című könyv szerzőjével beszélget, aki mostanában szanszkrit asztrológiai szövegeket fordít angolra. A két asztrológus a nyugati és keleti irányzatokat járja körül, a beszélgetésből sok egyéb mellett az is kiderül, hogy a Déli holdcsomópontot csak a XX-XXI századtól kezdve hozzák összefüggésbe az előző életekkel. Mi több, az indiai asztológiában is a Nyugatról beszivárgó new-age kretén “asztrológiai” irányzatok , előttük meg teozófus übükéink jóvoltából kezdett el teret hódítani, LOL! (Ők persze nálam diplomatikusabban fogalmaznak, mert jobban neveltek. 🙂 Vagyis az ún jólneveltség nálam is megvan, de kemény és hosszas munkámba telt, amíg megtanultam feltételes módban alkalmazni. Ebben az átalakulási folyamatban a monoton rendszerességgel rámírogató se@@fejek kulcsszerepet játszottak. Nem véletlen, hogy az oldalon nincs, és amíg a letiltási funkció működik, nem is lesz kommentelési lehetőség, Love and Light 🙂 ) Mellesleg volt tanárom, Dr Janák Lajos ugyanennek a véleményének adott hangot 2000-ben megjelent, Asztrológiai körséta című munkájában – ez csak magyarul olvasók számára hozzáférhetőbb, már amikor lehet kapni. (Ld Reinkarnáció és karma – 200-202 old)





Ennek megfelelően az eklipszek részben a Bika-Skorpió, részben pedig a Kos –Mérleg tengely mentén zajlanak, az alábbi menetrend szerint:

Gyűrűs teljes napfogyatkozás (újhold), április 20.Bp 6h13; Kos 29°50′

Gyűrűs teljes napfogyatkozás (újhold), április 20.Bp 6h13; Kos 29°50′

Félárnyékos holdfogyatkozás (telihold), május 5, Bp 19h34; Skorpió 14°58′

Félárnyékos holdfogyatkozás (telihold), május 5, Bp 19h34; Skorpió 14°58′

Gyűrűs napfogyatkozás (újhold), október 14, Bp 19h 54; Mérleg 21°07′

Gyűrűs napfogyatkozás (újhold), október 14, Bp 19h 54; Mérleg 21°07′

Részleges holdfogyatkozás (telihold), október 28, Bp 22h24; Bika 5°09′

Részleges holdfogyatkozás (telihold), október 28, Bp 22h24; Bika 5°09′

Mint a nekik szentelt tematikus oldalon szó van róla, az eklipszeket a legrégebbi időktől kezdve a változások előhírnökeként tartották számon. A hagyományos asztrológia megfigyelései szerint ezek inkább megpróbáltatásokat tartogattak – pl. járványokat, háborúkat, természeti csapásokat, személyes szinten szakításokat, üzleti kudarcokat, váratlan baleseteket, betegségeket, haláleseteket. –semmint kedvező sorsfordulatokat. A modern asztrológiai irányzatok e tekintetben is megengedőbbek. az elborultabbak csupa pozitívumot társítanak hozzájuk, a realitásokkal meghittebb kapcsolatot ápolók nagy kezdetek és nagy lezárások mérföldköveinek tekintik őket. Ebben a próbatételek éppúgy benne lehetnek, mint, ritkábban, a szerencsés váltások, vagy valamilyen krízist követő, jótékony irányváltás. A későbbi bejegyzésekben a 2023-as év fogyatkozásainak elemzésére is sort kerítek, asztrológiában jártasabbak számára addig is itt vannak a képleteik.





Kapcsolódó

Mars az Ikrekben 2022 augusztus 20- 2023 március 25

Szaturnusz a Halakban: kiábrándulás és spirituális fegyelem

 

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!