Holdfogyatkozás a Skorpióban – 2022

A május 16-án, a Skorpió 25°17′-én bekövetkező (helyi idő, Bp 06h17′)teljes holdfogyatkozás destabilizálóbb hatású az április 30-i Bika újholdnál és eklipsznél. Már a tavaszi napéjegyenlőségről írt bejegyzésben felhívtam rá a figyelmet; a nemzetközi platformokon a kompetens asztrológusok szintén aggályosnak tartják. Magyarországról is látható- így befolyása erőteljesen érvényesül. “Testvéréhez”, a 2021 november 19-i részleges Bika holdfogyatkozáshoz hasonlóan ez is megér egy részletes bejegyzést.

  1. Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
    A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :

    A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

    Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

    Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

    Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Legutóbb 1984 május 15-én, 1994 november 18-án, 2003 május 16-án és 2013 november 17 -én jöttek létre holdfogyatkozások e fok közelében; érdemes felidézni az akkoriban történteket, a párhuzamokat beazonosítandó.

A teljesség időtartama 85 perc, amely az eklipszeknél alkalmazott tradicionális időkulcs szerint azt jelenti, hogy nagyjából másfél hónapon keresztül, azaz június végéig érvényesül a hatása. Mit tesz a „véletlen”, ez az időszak éppen egybeesik a május 29-i, kollektív és egyéni szinten is egetverő baromságokra hajlamosító Kos Mars-Jupiter együttállással és a nyári napforduló II. világháborúval rezonáló bolygóállásaival. De még ha az újabb világégés megúszható/ el is odázható, úgy egyéni, mint kollektív szinten lehet olyan lendülettel a falnak menni, aminek következményeivel nem csupán másfél hónapon keresztül, hanem hosszabb távon, akár egész életünkben is együtt kell élnünk.

Az aszcendens ura, a Merkúr tolat, így az eklipszhez köthető események egy részét némi késéssel fogjuk megtapasztalni. Június 3-án, a Bika 26°05′-en vált direktbe, tehát az eklipsz Nap-pozíciójának tőszomszédságában, a rosszindulatú Algol állócsillagon, így május legvégén-június elején számíthatunk újabb jelentős történésekre. (Tulajdonképpen május 30-június 7 között folyamatosan az Algolon időzik). Június 13-án lép vissza az Ikrekbe, az holdfogyatkozásképletben elfoglalt pozícióját pedig június 17-én éri el. Ezt a dátumot is érdemes észben tartani.

A holdfogyatkozásokkal kapcsolatos általános tudnivalókkal az Érzelmi átértékelések, lezárások, sorsfordulók és a Nap -és holdfogyatkozások: sorsfordulók hírnökei című bejegyzések foglalkoznak az Eklipszek tematikus oldaláról.

Holdfogyatkozás a Skorpióban, 2022 május16, Bp 06h13




Az előzmények

Mindenekelőtt hangsúlyoznám, hogy emberi mércével az eklipszek nem jók. Függetlenül attól, mit akarnak belemagyarázni a ködevő posztmodern „asztrológia”-iskolák. Tanulási, fejlődési lehetőséggel persze szolgálhatnak, ahogy minden más asztrológiai esemény is. Hogy mennyire (és főleg milyen áron), más kérdés. A holdfogyatkozások rendszerint lezárásokkal, érzelmi átértékelésekkel, és/vagy ezeket kiváltó, egyéni és kollektív sorsfordulókkal állnak kapcsolatban. Nyilván egy eklipsz önmagában véve se egyéni se kollektív szinten nem jelez meghatározó váltásokat, de ha más trendek is ebbe az irányba mutatnak, nagyot üthet; éppenséggel be is indíthatja a levegőben lógó eseményeket.

A jelenlegi holdfogyatkozás a 2021 november 19-i, a Bikában létrejött rekordhosszú eklipsz témáit folytatja. Érdemes visszakattintani; még engem, aki nagyjából 30 éve tanulmányozom az asztrológiát, ezen belül pedig az eklipszekkel 2009 óta foglalkozom behatóbban – is meglepett, mennyire “bejöttek” az ott körvonalazott tendenciák. És nem azért mert olyan jajjdejó asztrológus lennék. Nem vagyok. Csupán, lehetőségeim szerint igyekszem tartani magam  a régi, bárki által megismerhető szempontokhoz. Magyarul kevés ugyan a jó minőségű szakirodalom, de angolul, németül, franciául beszélők számára még mindig beszerezhető. Ebben a témában továbbra is Derek Appleby és Maurice Mc Cann Eclipses. The Power Points of Astrology című munkáját ajánlom, sajnos már nagyságrendekkel drágább, mint amikor én, sok éve megvettem, de azt mondom, még így is megéri. Annál legalábbis sokkal inkább, mint beiratkozni egy ezogagyi asztrológia “tanfolyamra”, ahol 0 tudást kapsz, de azt legalább az ilyen típusú könyvek árának sokszorosáért 🙂




A bejegyzés egyszersmind az előrejelzés, mindennemű előrejelzés – korlátait is szemlélteti. A trend, pl az EU-t is sújtó nagyarányú gazdasági válság, energiaválság, Oroszország mint a Nyugat átmeneti, vagy akár tartós gyengülését kihasználó sz@rkeverő (bocsika pszichopata Puytin pszichopata-növendék rajongói, megélhetési trollok és lelkesedésből hasznosidiótáskodók lehet lekattanni , észosztást még mindig jelentéssel és tiltással honorálok), a Nyugat cselekvőképességét , reális problémákra való fókuszáltságát ellehetetlenítő ál-jóemberkedés, robbanékony Közel-Kelet, járványhullám beazonosíthatók voltak. A konkrét HOGYAN nem. Mundánasztrológiában még annyira sem, mint a natálisban. A teljesség három és fél órás fázisa egy három és fél hónapos időintervallumnak felel meg; mire február közepén véget ért, nyakunkon volt az orosz – ukrán háború ! Maga a holdfogyatkozás, a penumbrális szakasszal együtt hat órát tartott, így a következő hat hónapra volt befolyással. Ez mostanában cseng le, és már adja is át a stafétabotot a jelenlegi eklipsznek. A trend az október 25-i Skorpió napfogyatkozással, és a november 8-i Bika holdfogyatkozással folytatódik.

A tavaly novemberi eklipsz annak az elméletnek is cáfolata, hogy ha valahol nem látszik, nem is érvényesül a fogyatkozás hatása. Abban az esetben, ha a születési vagy mundánképlet lényeges elemeit érinti, sajnos így is számolni kell vele. És kellett ezúttal is; például akkoriban a Nap az EU-képletének Skorpió Marsa/Plútója közelében állt, a Hold velük szemben, a Bikában, a fix T-kvadrát tengelybolygóját pedig a még Vízöntőben levő Jupiter képviselte. ( Volt egy másik brutál T-kvadrát is, ha nem is egzakt; a Skorpió 13°-on álló Mars,  az akkor még Vízöntő 8°-on levő Szaturnusz, és a Bika 12°-on tolató Uránusz között, amellyel Repeta pokoli libikókából című bejegyzés foglalkozik részletesebben. A világméretű felfordulásokkal kapcsolatba hozható Szaturmusz-Uránusz kvadrát – ld itt, itt, itt – most elvileg épp csökkentett üzemmódban omlaszt-bomlaszt, a gyakorlatban azonban, más hatásokkal kombinálódva, nem tűnik különösebben lightosnak.) Természetesen, még mindig nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy egy eklipsz önmagában nem hozott volna ilyen eseményeket, a fogyatkozások egy fajta sorkiemelő szerepét töltik be a kozmikus krónikában. Ezek a trendek a 2021 őszi napéjegyenlőségképletben már körvonalazódtak, a Szaturnusz- Uránusz kvadrát mellett volt aztán télen  egy retrográd Bak Vénusz, ha még régebbre lapozunk – ld a blog mundánasztrológiai tematikus oldala – a 2020-as Szaturnusz-Plútó együttállás, és előzményei….ha pedig előre, akkor a nyári bolygóállások, és az idén tavaszi napéjegyenlőségképletnél nagyságrendekkel súlyosabb helyzetet felvázoló őszi….




Rábökésszerűen néhány szempont:

A jelenlegi eklipsznél a Jupiter helyett a Vízöntő Szaturnusszal képeznek kvadrátot  a fővilágítók, ő  a fix T-kvadrátot tengelybolygója. Így, jóllehet egy, a tavaly novemberinél rövidebb időtartamú, és látszólag kedvezőbben konstellált fogyatkozásról van szó, borítékolható, hogy az ún. átértékeléseket és sorsfordulókat fájdalmas események, restrikciók, frusztrációk, depriváltság-állapotok katalizálják. Kollektív és egyéni szinten is. Vagy, a leges- legjobb esetben, egyéni szinten, nekünk kell korlátozni, fegyelmezni magunkat, valamit- valamiért kalkulációkat végezni a súlyosabb veszteségeket elkerülendő. Hogy ez kollektív szinten mennyire lehetséges (vagy akár egyénileg is), más kérdés. A másik két jegy, a Bika és a Skorpió témáiból adódóan, nagyon durván leegyszerűsítve: tulajdonnal, értékekkel,pénzügyekkel, gazdasággal, mezőgazdasággal, földdel, krízisekkel, halállal és az ezekkel kapcsolatos átalakulási folyamatokkal, konkrét és átvitt értelemben vett örökséggel, adósságokkal, adóügyekkel kapcsolatos témák kerülhetnek terítékre.




Az eklipsz a Skorpió harmadik dekádjában megy végbe. H.S.Green, Raphael, C.E.O Carter Mundane Astrology c könyve szerint a jegy harmadik dekánjában végbemenő holdfogyatkozások, a második dekádbeliekhez hasonlóan „kiszárítják az olajbogyót és a gyümölcsöket, a levegő pedig lázzal és pestissel fertőzött”. Ezen felül: „súlyos betegségeket is [hoznak], sok lázadással, marakodással és mészárlással együtt”.

A hagyományos szemlélet szerint a Hold ura a Mars (akkoriban még csak hét bolygóval dolgoztak; a modern kori úr a Plútó, de a Marsot most is figyelembe kell venni). William Lilly szerint ez a pozíció :”háborúkat, lázadásokat, belviszályokat és zavargásokat, bebörtönzéseket, száműzetéseket, városok ostromlását és bevételét szítja.”




A Szaturnuszról, mint a fix T kvadrát tengelybolygójáról nem tudok sok újdonságot írni az eddigiekhez képest. Jelenleg saját jegyében, a Vízöntőben áll, így karakterének megfelelően, erőteljesen fejti ki hatását. Bővebben: itt, itt, itt. Annak megállapításához sem kell asztrológusnak lenni, hogy a nagyfokú instabilitás most is teljes elakadással kombinálódik. A húr pattanásig feszül, a megrekedt energiának nehéz egészséges levezetési módot találni. A blokkoltság, kiszámíthatatlanság erős frusztrációt, a frusztráció heves indulatokat vált ki. A robbanás előjelei a rögeszmésségig fajuló ellenőrzési kényszert szülnek, a nyomás fokozása azonban nem oldja fel az ellentéteket, hanem megsokszorozza a detonáció kockázatát. A légkör konfliktusoktól terhes, a vitában álló felek megszállottan ragaszkodnak igazukhoz. Rugalmasságot gyakorolni, engedni legurulni az asztalról a pingponglabdákat, kiváró álláspontra helyezkedni, többször is újra átgondolni, jobban kidolgozni a részleteket, pótolni a hiányosságokat – ily módon erőt gyűjtve az átalakulásokhoz nagy kihívást jelent.




A T-kvadrát képviselte, jelentős destabilizáló erők hatására fókuszbolygóként, az egyébként sem rugalmasságáról híres Szaturnusz még jobban bemerevít. A túlterheltség, szorongás, frusztráció, depresszió, kishitűség, bizalmatlanság olyan szaturnuszi sajátosságok, amelyek kollektív és egyéni szinten is számolni kell ebben az időszakban. A vélt vagy valós alkalmatlanságtól, sebezhetőségtől való félelem, illetve hogy ez mások számára is kiderülhet erős önvédelmi mechanizmusokat válthat ki.

Negatív forgatókönyvek esetén Szaturnusz a nyomás fokozásával, teljes körű ellenőrzésre törekvéssel reagálhat. Bekeményít, minden ellenállásra, szembeszegülésre irányuló kísérletet kérlelhetetlenül megtorol. A tekintély, a status quo, a rend mindenáron való fentartására törekszik, függetlenül attól, hogy értelmes, hasznos, vagy elavult, a fejlődést akadályozó struktúrákról van -e szó

Szerencsésebb helyzetben olyan hagyományos szaturnuszi erényekből merít erőt, mint a türelem, kivárás, szervezés, időzítés. Stratégiáit újra meg újra átgondolja, munkát fektet hiányosságai korrigálásába, felelősséget vállal (egyszersmind képes annak az eldöntésére is, mi az ő felelőssége és mi nem), használja ítélőképességét és gyakorlati érzékét. A retrográd Merkúrral, Plútóval súlyosbított kényszerparkolás időszakát testi- lelki állóképessége erősítésével tölti, tartalékait beosztja, igyekszik átlátni a helyzetet, távol tartja magát a szélsőségektől.




A Hold a Skorpióban fallban van, különösen sebezhető. A megfelelő asztrológiai környezetben persze se személyes se kollektív szinten nem katasztrófális állás, de most azt hiszem nem szorul különösebb magyarázatra, hogy ő húzza a rövidebbet a Szaturnusszal való huzakodásban. (Mundánasztrológiában, bytheway a Hold többek között a nép jelölője = kollektíve szívunk, mint  a torkos borz). Lee Lehman Essential Dignities című könyvében találóan fogalmazza meg, mi is a gond ezzel a Hold-pozícióval. „A Hold érzelmes természete gyakran romboló módon befelé fordul, amennyiben a Skorpió titkolózása miatt magába zárkózik”. Jelen helyzetben ez is abszolút megállja a helyét: az akadályokba ütköző energia önromboló formában nyilvánulhat meg.

Jelen esetben két kisebb állócsillag színezi át hatását, a Skorpió 25°06-on álló Agena és a 25°8′-on levő Zuben El Akrab. Az Agena Ptolemaiosz szerint Vénusz-Jupiter, Alvidas szerint Mars-Merkúr együttállás jellegű, van amikor szerencsés, elősegítő, jó hatással, de Holddal együtt állva heves szenvedélyeket, szarkasztikus és nyers beszédet jelezhet. A Zuben El Akrab a Skorpió Ollója közepe táján helyezkedik el, így inkább Szaturnusz-természetű, semmint az olló csúcsán levőkhöz hasonló Merkúr-Jupiteri.

A nehéz Hold-Szaturnusz/Szaturnusz – Hold kapcsolatok fájdalmas lezárásokkal, elszakadásokkal, érzelmi sérülésekkel hozhatók összefüggésbe. Jó esetben ezek hasznos és szükséges, még ha nem is a legkellemesebb restrikciók: pl lemondani egy káros szenvedélyből, kilépni valami fejlődést nem szolgáló kapcsolatból, élethelyzetből, környezetből, kapásból adott, és nem túl szerencsés reakciókat megállítani (és valami mással helyettesíteni), fékezni az impulzust egy alkalmasabb időpontig, stb. De kár tagadni, hogy adódhatnak olyan szituk is, amikor nem adhatunk hangot érzelmeinknek, nem cselekedhetünk velük összhangban, nem elégíthetjük ki legmélyebb belső igényeinket, és ennek bizony testet-lelket betegítő hatása van. És végül, de nem utolsó sorban, bármennyire igyekszenek is elterelni a figyelmet a széplelkű valóságelhárítóknak készült asztrológia-szakácskönyvnek az ilyen analógiákról, többször állhatnak kapcsolatban szeretetlenséggel, lelketlenséggel, sőt súlyos bántalmazással, mint abba hajlandók lennének belegondolni. Mundánasztrológiai kontextusban a szomszédunkban zajló háború bőségesen szolgáltat a példákat – ahogy a február, március, április folyamán érvényesülő hatások is kedveztek a szadista háborús bűnösöknek.




Az erőpóbáló Nap-Szaturnusz aspektusokról is volt szó a blogon. A Nap – Szaturnusz kvadrát személyes életünkben és a nagyvilágban is a személyes szabadság, önmegvalósítás és a társadalom, a család, a hagyományok vagy a saját személyiségünk – szabta korlátok kérdéseit feszegeti.  Az erőpróbáló Nap – Szaturnusz kapcsolatok világviszonyban feszültséget jelezhetnek a hatalom képviselői, autoritásszemélyek és az ellenük lázadó csoportok között. Ezek helyektől függően sokféleképpen nyilvánulhatnak meg: a tüntetésektől kezdve a fegyveres konfliktusokig, háborúk kitörésééig/a meglévők eszkalálódásáig széles a skála. Ebben az eklipszképletben nem biztos, hogy a Nap legjobb tulajdonságai fognak érvényesülni, hiszen az Algollal, az egyik legkártékonyabb állócsillaggal áll együtt, így a gonoszság, aljasság, gyilkosságok, tragédiák, fájdalmas veszteségek még valószínűbbek, mint egyébként lennének. Gazdasági szempontból az sem túl biztató, hogy a Nap ura, a Vénusz száműzetésben van a Kosban; az idei tranzit problémás mivoltáról a májusi előrejelzésben írtam.




A Marsnak, a Hold régi urának sem egyértelműen jó a helyzete, bár a Holdat trigonnal, a Napot szextillel támogatja. „Véletlenül” éppen az április 12-én bepontosult Jupiter-Neptun együttállás fokán található, és 18-án a Neptunnal találkozik. A Jupiter-Neptun konjunkcióval egy új, rendkívül jelentős ciklus kezdődött, hiszen legutoljára 180 éve állt mindkét bolygó a saját jegyében.

A Mars – Neptun együttállás egy másik, rövidebb Mars-Neptun ciklust jelez, és a Mars aktivátor szerepéről se feledkezzünk meg. Esemény-szinten a közelmúltbeli Jupiter-Neptun találkozóhoz köthető fejleményeket várhatunk. A Mars-Neptun aspektusokat, különösen az együttállásokat és erőpróbáló aspektusokat a klasszikus asztrológiai irányzatok nem tartják túl jónak. A horoszkóp állandó szereplőjeként és átmeneti hatásként egyarán fárasztó és zavaros konjunkció, amely felerősíti az érzelmi impulzusokat, tudattalan sóvárgásokat és ösztönöket. Kritikátlanul szabadjára engedve ez a tranzit önpusztító viselkedést válthat ki, és gyakran társul zűrzavarral, a tisztánlátás hiányával, botrányokkal, dezinformációval, tömeghisztériával, téveszmék által kiváltott ámokfutással. Kedvező esetben jó megérzéseket, művészi -és vallási ihletettséget, áldozatkészséget, együttérzést adhat, mindez pedig nemes cselekedetekre sarkall. , (Ld.Mars – Neptun együttállás a horoszkópban és tranzitkéntLiz Greene: Mars – Neptun aspektusok)




Nem túl szerencsés, hogy a Mars a Halak 23°29′-en levő Markab állócsillaggal áll együtt, ezzel a Pegazus szárnyán levő, 2-es méretű égitesttel. Ptolemaiosz szerint Mars és Merkúr,jellegű, inkább kártékony, főleg az elmére. Fennáll az elmebetegségek veszélye is- kollektív szinten tovább fokozva a meglévő tömegpszichózist. Kedvező aspektusokban elősegítheti ugyan a szellemi eszközök sikeres felhasználását, de ez kétes módon és célok érdekében történik, pl megtévesztő propaganda révén. Marssal sok veszekedést, erőszakot, nehézséget jelezhet,

Megemlítendő még, hogy a Mars amellett, hogy együtt áll modern kori urával a Neptunnal, régi urával, a május 10 óta Kosban levő Jupiterrel recepciós helyzetben van. Így akkor is felerősítik egymás hatását, ha nincsenek fényszögben. A májusi előrejelzésben rámutattam, hogy a Kosban a Jubiter vállalkozó szellemű, kezdeményező, lendületes, de a túlzott kockázatvállalási kedv, a hosszú távú következmények semmibe vétele, a fanatizmus igencsak problémás oldalai. Az eklipszhez (és magához a tavaszi napéjegyenlőség-képlethez) köthető események tehát nagyobb lendületet vesznek a Mars és a Jupiter május végi/ június elei találkozásakor.




Mint tudjuk,  az asztrológia szimbólumai többértelműek, és többféle dologra is utalhatnak, akár egy és ugyanazon elemzés keretein belül is.  Így  ennek a képletnek is többféle olvasata, és megnyilvánulási módja lehet. Például:

Érzelmi indíttatástól, tudattalan impulzusoktól hajtva, a gyakorlati és hosszú távú következményekkel nem törődve magunkra és másokra is veszélyes döntéseket lehet hozni. Ezek mellett mindenáron kitartani, mindent és mindenkit beáldozni. Ragaszkodva ahhoz, hogy a miénk legyen az utolsó szó, a végén mindenki veszít – forgatókönyvekbe pörögni. Kollektív szinten, azt hiszem felesleges ecsetelnem, hogy ennek legrosszabb változata a háború akár nukleáris összecsapásokig fokozódó eszkalálódása lehet. Sajnos nem tudom előrejelezni, hogy bekövetkezik-e ilyen csapás, vagy sem. Sok millió emberrel egyetemben magam is bízom benne, hogy mégsem. Kisebb rossz, de még mindig nagyon az, ha „csak” a meglévő, hagyományos módon folyik a mészárlás, esetleg a nagyvilág más tűzfészkeiben is kedvet kapnak a konfliktusban álló felek egymás hatékonyabb irtására . Árukapcsolásként kapjuk a vérfürdők valamennyi gazdasági – következményét, az eddiginél valamivel töményebb dózisban….

Szerencsésebb eset, ha az érintett döntéshozók  eddigi veszteségektől telítődve már nem feszítik tovább a húrt, hanem megpróbálnak kompromisszumokat keresve, színfalak mögötti megállapodások révén dűlőre jutni. A gazdasági következmények ebben az utópisztikusan szerencsés esetben is borítékolhatók; súlyosságukkal csak a következő hónapokban, években fogunk igazán szembesülni. (A november 8-i, Bika holdfogyatkozás-képlet szintén nagyon problémás, a történet tehát akkor sem ért még véget, ha egyik napról a másikra mindenkinek megjön az esze.)




Személyes szinten, a nagy nyomás, azonnali cselekvésre sarkalló impulzusok ellenére is jobb elkerülni a közvetlen konfrontációt. A célok, ha lassabban is, megérzésekre hallgatva, kerülő utakon érhetők el. Utóbbiak nem jelentenek szükségszerűen becstelen megoldásokat, bár persze kár tagadni, hogy ezeknél a hatásoknál az átlagosnál többen lesznek, akik trükkös módszerekkel, lopással, csalással, árulással, spicliskedéssel, hazudozással, dezinformációval, lejáratással, kémkedéssel fognak előnyökhöz jutni.

Aztán vannak olyan helyzetek is, amikor nem heroikus gesztus, hanem öngyilkos ostobaság szembemenni az úthengerrel. Diktatúrákban, bántalmazó családi, munkahelyi környezetben menekülési útvonalat, segítséget nem a mondjuk fentebbi módszerekkel és durvább változataikkal operáló agresszor szeme láttára kell keresni. Ilyenkor nagyobb szükség van értékmentő túlélőkre, mint hősi halottakra. A türelem, állóképesség, Nap-Plútó trigon/Hold -Plútó szextil áltak képviselt túlélési ösztön szintén nélkülözhetetlen a sikerhez. A kényszerparkolásból, átmeneti (vagy már egy ideje tartó) tehetetlenségérzetből fakadó frusztrációt is mederbe kell terelni, hogy ne csapjon át önrombolásba. Mars-Neptun együttállás, Skorpió Hold természetéből adódóan ebben a belső képekkel, álmokkal való munka, meditáció, a Bika Nap révén is kézműves tevékenység, természetjárás, földdel való munka segíthet. Ez persze csak néhány példa, a teljesség igénye nélkül, némi önismerettel rá lehet érezni a karakterre szabott irányokra.

Az érvényesülő hatások természetéből adódóan, drogok, alkohol és más tudatmódósító szerek, eszkapista szellemi utak és politikai ideológiák is adják magukat tüneti kezelésként. Az ilyen “megoldásokért ” azonban most a szokásosnál is nagyobb árat lehet fizetni.

A hóttbiztos tutit nem tudom megmondani, bombabiztos, személyre szabott túlélési technikákat a leírtakon kívül  nem tudok  adni. A bizonytalansággal együtt kell élni. Ez van.

ELŐREJELZÉSEK KÉSZÍTÉSÉRE NEM VÁLLALKOZOM !




A kollektív szint

Kollektív szinten, mint erről az év elei villámelemzésben, a tavaszi napéjegyenlőségképletnél és a májusi előrejelzésben is volt szó, az eklipsz a már egy ideje meglévő katasztrofális gazdasági trendekre erősít rá. Ezek persze , a Szaturnusz- Uránusz kvadrát és előzményei „jóvoltából” már eddig is megvoltak. A május 16-i holdfogyatkozás egyben az EU egzakt Szaturnusz-visszatérésének pillanatfelvétele is, ott ugyanis a Nagy Feladatosztó a Vízöntő 23°-án áll. Az eklipsz igen destruktív hatású; a Nap az Algollal, a legkártékonyabb állócsillaggal képez együttállást, az EU képletére vetítve annak X házába esik. A Hold az EU Plútóján, a leszálló holdcsomópont szomszédságában mélyen érintő veszteségeket sejtet. Ezek talán energiaforrásokkal, altalaji kincsekkel is kapcsolatosak; az Oroszország elleni szankciókat, bármennyire jogosak is, az EU is meg fogja sínyleni. Komoly krízishelyzetet tartogat a nyári Bika Mars/Uránusz – Oroszlán bolygók – Vízöntő Szaturnusz  fix T kvadrát, a késő őszi eklipszek, a 2023-májusi, Vízöntőbe éppen csak belépett Plútó – Bika Jupiter – Oroszlán Mars kombóról már nem is beszélve. Sajnálatos módon ezek az állások a Plútó visszatérését/ Neptun-Neptun szembenállását élő Egyesült Államokat is gyengítik, de ez egy másik bejegyzés témája.

Európai Unió, 1993 november 1, Brüsszel

Az EU-képlet  VII házas Vízöntő Szaturnusz nyílt ellenség analógiáját pillanatnyilag a Vízöntőhöz tartozó Oroszország képviseli. Magának Vlagyimir Putyinnak a képletére is jelentős hatást gyakorol ez az eklipsz, akárcsak Vologyimir Zelenszkijére és Joe Bidenére.

Az orosz elnök IC-je közelében, már a IV házában állomásozó Szaturnusz, szemben születési uralkodójával, a X. házas Oroszlán Plútóval azt sugallja, hogy nem kimondottan jó időszak ez a számára sem, nyomás alatt van, a megszellőztetett súlyos egészségi problémái, a környezetében dúló hatalmi harcok is reálisak lehetnek. De ezekkel, a radix Szaturnuszát, Neptunját, Merkúrját támogató tranzit – Szaturnusz révén akár meg is birkózhat. (Megint csak, rábökésszerűen nézek tranzitokat, a megalapozottabb prognózishoz nélkülözhetetlen direkciók, szolár nélkül.)

Még akkor is, ha az I. házában végbemenő holdfogyatkozás  nincs túl jó hatással az életerőre, meglévő bajokat súlyosbíthat. A radix Neptunjával/Merkúrjával és Oroszlán Plútójával  kvinkunxokat, azaz egy Yodot képező Halak Neptun szintén utalhat betegségre. A tranzit Neptun a Marsával kvadrátot képez; ezek az aspektusok a fizikumot is gyengítik, egyszersmind azonban beteges tudatállapotokat is jelezhetnek. (Viselkedése alapján persze az ilyen következtetésekhez nem kell különösebb éleslátás- egy 2015-ös asztroportéban pedig viszonylag részletesen írtam arról, hogy  valamiféle személyiségzavar már startból adott lehet nála. A jelenlegi/ közelmúltbeli hatások erre ráerősíthettek. ) Az asztrológia nem diagnosztikai eszköz, de a felsorolt kombinációk rákos betegséget, akár leukémiát is sejtethetnek, ami összhangban van az itt-ott, egyre több platformon mendemondákkal. A nettó hülyeségtől a “lehet benne valami” típusú hírekig széles a skála. ( Orosz ügynökök úgy vélik, Putyin halálos beteg, Egy újabb felvétel bizonyítja, hogy Vlagyimir Putyin súlyos beteg,  La Stampa: Putyint kórházba vitték és megoperálták,)

Ennek ellenére sem vagyok biztos benne, hogy egyhamar meghalna. Május végétól, majd június folyamán, amikor a Kosba lépő Mars trigonban lesz Nyilas Marsával, Oroszlán Plútójával,  az Uránuszával pedig kvadrátban, elborult dolgait akár nagyobb lendülettel is folytathatja. Jelenlegi megszállott tudatállapotában az, hogy ebbe nemcsak mi, hanem ő is belepusztul, nem biztos, hogy érdekli.  (Arról, hogy pontosan miért is látom így, talán egy másik bejegyzésben lesz részletesebben szó, talán nem. )

Vlagyimir Putyin, 1952 október 7, Szentpétervár 09:30

Ha az emberiségnek szerencséje van, előbb végez vele a betegsége vagy a nála talán több életösztönnel/ nyomelemekben fellelhető emberséggel rendelkező, és még életben, és döntéshozói pozícióban hagyott belső köre, mint ő tenné velünk. Mindnyájunkkal. De erre sem fogadnék; volt már évekkel ezelőtt is kritikus helyzetekben, (pl 2014 – 2015 körül, még halálhírét is költötték  ) asztrológiai szempontból nemcsak én láttam rá jó esélyt, hogy végre elvigye az ördög. Egyik, azóta már megszűnt régebbi munkahelyemen részletes sorozatot is szenteltem a témának a harmadik világháborút meglehetős közelségbe hozó 2014-2015-ös vérholdsorozat, az ún véres tetrád és  Uránusz-Plútó kvadrát keretén belül; a régebbi közléseimet is tartalmazó blogon elérhetők, egyelőre ömlesztett formában. A linkeket hamarosan javítani fogom, hogy könnyebben lehessen elérni az oldalon is meglévő cikkeket.

Bár az elmúlt években folyamatosan képeztem magam, úgy látom, hogy a 2015 tavaszán  Putyinról felskiccelt asztro- portré, néhány elemzésbeli hiányosság ellenére ma is megállja a helyét. Különösen a közelmúlt történéseinek tükrében. A képletét érő 2014-2015-ös hatások kimenetelt illetően azonban sajnos tévedtem. És nemcsak én. (Ja, tudom, az efféle vágyfantáziák nem méltók egy asztrológushoz, meg nem is igazán spirituálisak, meg rossz karma, meg lóf@sz és esti fény 🙂 Én vállalom az ódiumát, neked pedig ha nem tetszik, lekattansz az oldalról ! Kioktatási próbálkozásokért tiltalak mielőtt végigolvasnám a hülyeséged, love and light ! )





Magyarország horoszkópjában az a bizonyos Szaturnusz tengelybolygó a 2. ház (többek között pénzügyek, gazdaság) csúcsára esik. Maradjunk annyiban, hogy nem az a kimondott jó közérzet, bőség-indikátor; az pedig, hogy az április 3-i választásokat követően az új kormány és tagjainak beiktatása szintén az eklipszkor, illetve az azt megelőző napokon, azaz május 13 -16 között történik szintén nem egy problémamentes ciklus garanciája. De legalább teljes szinkronban van a tavaszi napéjegyenlőségképlet-jelezte tendenciákkal és az április 3-i választás napi bolygóállásainak is méltó folytatása, LOL !  Az MC (az állam feje, vezetői) ura, a tolató Merkúr döbbenetes szinkronban van az emlékezetes választási szlogennel, miszerint Magyarország előre megy, nem hátra.  Ez is egy olyan eset, amikor az asztrológiai indikáció szó szerint értendő: a csillagászatit/asztrológiai jelentéstartalom mellett a retrográd szó maradit, haladásellenest is jelent. Még mondja valaki, hogy a kozmosznak nincs humorérzéke!

Ennél mélyebben nem látom értelmét belemenni, mundánasztrológiában járatosabbak hozzám hasonlóan úgyis végignézehetik az eklipszképletek, kvartálképletek, ország horoszkópja, politikusok horoszkópja közötti összefüggéseket, aztán vérmérséklettől függően vagy megosztják tapasztalataikat másokkal, vagy nem 🙂 . A tavaszi napéjegyenlőség-képletben, áprilisi előrejelzésben egyébként viszonylag részletesen írtam a hazai trendekről, amelyeknek a tavaszi eklipszek által katalizált gazdasági, társadalmi folyamatok is részei. Le is kellett tiltanom jópár észosztót. Ez a gyakorlat egyébként marad is, hogy úgy mondjam, trend 🙂

2022 május 16 Bp 14:38: Orbán Viktor ötödik miniszterelnökségének a kezdete. Teljes az összhang a tavaszi napéjegyenlőségképlet és a választások bolygóállásai által jelzett trendekkel.





Végül, de nem utolsó sorban: Mars-Neptun ciklusok, és egyáltalán, a fényszögeik, járványokkal is kapcsolatban vannak. 2019 végén- 2020 elején, amikor Kínában nem tudták tovább titkolni a koronavírust, aztán el is indult „világhódító útjára”, a Nyilas Mars kvadrátot képezett a Halak Neptunnal. Súlyos járványokhoz persze más tényezők is kellenek, erre is rámutattam a témának szentelt bejegyzésben. Volt is, a Szaturnusz-Plútó együttállás. A 2020 nyári Halak Mars-Neptun együttállást követően nem sokkal újra szaporodni kezdtek az esetszámok, így őszre a második hullámban találtuk magunkat. Az Algol kedvez a mutációknak; az omikron -variánsról pl rögtön a 2021 november 19-i, Bika holdfogyatkozást követően jelentek meg hírek. Akkor nem volt egzakt Mars-Neptun fényszög, de a Skorpió Mars a Neptunnal való trigonjához közeledett. (A folyamat-jelleg ott is tetten érhető: a mutáns változatot november 11-én, jó egy héttel az eklipsz előtt azonosították be, és nagyjából november 24-25-körül jelentek meg róla az első hírek. November 26-ra megvoltak az első európai betegek is, a többi már történelem. Ld többek között itt, itt és itt )

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Covid törvényszerűen újra erőre kap; berobbanásra inkább nyár vége felé, ősszel, az újabb Szaturnusz – Uránusz kvadrát bepontosulása, légzőszervi problémákat is jelző retrográd Ikrek Mars időszakában látok lehetőséget. Ebbe az irányba mutató folyamatok viszont elindulhatnak, ahogy más járványos betegségek is megjelenhetnek.




Kapcsolódó

Májusi előrejelzés

Eklipszek tematikus oldala

Tavaszi napéjegyenlőség 2022

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!