Szaturnusz – Uránusz kvadrát: néhány fontos tudnivaló

A Szaturnusz – Uránusz kvadrát a régi struktúrák beomlasztásával folytatja a Szaturnusz – Plútó együttálláskor – pontosabban fogalmazva már jóval előtte – elkezdődött változások sorozatát.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerinti) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Az előzmények

A Szaturnusz – Uránusz kvadrát a régi struktúrák beomlasztásával folytatja a Szaturnusz – Plútó együttálláskor elkezdődött változások sorozatát.

Aki régebben és rendszeresen olvassa a blogot, persze képben van vele, hogy a Szaturnusz – Plútó konjunkció csak egy igen jelentős epizód volt, de az összeomlás már sokkal régebben elkezdődött. A régi világ struktúrái a 2008-2010-es Szaturnusz – Uránusz szembenállás idején inogtak meg, aztán a 2010-11 -es Jupiter -Szaturnusz szembenállás, Szaturnusz – Plútó kvadrát vette át a stafétabotot, a 2010-2017-es Uránusz- Plútó kvadráttal pedig szintén elemi erejű földrengéssorozat indult…

E hatások összegzéseképp nyugodtan elmondhatjuk tehát, hogy a Szaturnusz – Plútó együttállás  egyik legjelentősebb hozadéka, a koronavírus -járvány egy, már így is instabil és egyre kevésbé fenntartható valóságra csapott le 2020 tavaszán. Az év utolsó hónapjai, amikor a két kozmikus terminátor újra közel járt egymáshoz, és a Kos Marssal is erőpróbáló aspektusokat képezett, újabb vírushullámot, további gazdasági sokkokat, forrongó, gyakran erőszakos demonstrációkká eszkalálódó hangulatot, háborús, polgárháborús  légkört hozott.

Az őket követő Szaturnusz – Uránusz kvadrátnak -mint a két bolygó erőpróbáló aspektusainak általában – van egy olyan, emberi mércével igen kellemetlen hozadéka is, hogy nem csak az elavult, meghaladott, hanem a hasznos és szükséges struktúrák is összeomolhatnak. A forradalom szele van amikor szabadságot hoz, máskor azonban káoszt, pusztulást, és még sötétebb, csak éppen más fajta rabságot.

A Szaturnusz – Plútó együttállás és a Szaturnusz – Uránusz kvadrát közötti időszakban került sor a Jupiter és a Szaturnusz 2020 december 21-i találkozójára. Ez, mint a Nagy Konjunkcióval foglalkozó tematikus oldalon részletesen szó volt róla, a régi korszak végének és az új gazdasági-, társadalmi-, és hatalmi struktúrák létrejöttének kezdetét jelzi. E folyamatok azonban – mint szintén szó volt róla- nem egyik napról a másikra mennek végbe.

Akkor sem, ha a januári Jupiter – Uránusz kvadrát euforikussá tette a légkört, és elhitette: a nagy áttörés karnyújtásnyira van, a dolgok pedig csakis jól sülhetnek el. Az ezt követő Szaturnusz-Uránusz kvadrát, amely február 17-én pontosul be először,  azonban sokkal hosszabb ideig tart, és alaposan felülírja a happy enddel kapcsolatos fantáziáinkat. De az a vesszőfutás, amit ez a fényszög tartogat 2021 – 2023 között számunkra, állomásként és katalizátorként is nagyon fontos. Ezek alatt az évek alatt természetesen nem kell folyamatosan földrengésekre számítani (vagyis remélem a legjobbakat), de bizonyos időszakokban egyéni és kollektív szinten is könnyebben kifuthat a talaj a talpunk alól, mint máskor.



A jelenlegi Szaturnusz – Uránusz aspektus az 1988-ban kezdődött Szaturnusz – Uránusz ciklus zárókvadrátja. Hatása a 2020 – 2023-ig terjedő éveket öleli fel ; Vízöntő Szaturnusz és a Bika Uránusz közötti a fényszög háromszor pontosul be, 2021 februárjában, júniusában és decemberében. 2022 októberében is közel kerülnek egymáshoz, de akkor már nem lesz egzakt a fényszög.

Bepontosulási dátumok:

  • 2021 február 17 : Vízöntő – Bika 7°14′ , helyi idő (Bp) 19h 07, mindkét bolygó direkt

    Szaturnusz – Uránusz kvadrát, első bepontosulás : 2021 febr 17, 19h07, Bp
  • 2021 június 15 : Vízöntő – Bika 13°07,  a Szaturnusz retrográd, helyi idő (Bp) 23h01

    Szatuenusz – Uránusz kvadrát, 2021 június 15 Bp 23h01
  • 2021 december 24 :  Vízöntő – Bika 11°05, a Szaturnusz direkt, az Uránusz retrográd, helyi idő 7:16

    Szaturnusz – Uránusz kvadrát, 2021 december 24, Bp 07h16
  • 2022 október 1-12 : Szaturnusz R Vízöntő 18°59 – 18°41, Uránusz R Bika 18°21 – 18°0

Mint a Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldalán sokszor szó volt róla, a két bolygó erőpróbáló aspektusai zűrzavaros időszakokat fémjeleznek, amikor is radikális változások mehetnek végbe a régi struktúrákban, rendszerekben.  (Ún. harmonikus fényszögeik, a trigon és a szextil esetében is kerülhet sor jelentős gazdasági- társadalmi változásokra, de ilyenkor kollektív és egyéni szinten is békésebb, zökkenőmentesebb az átmenet. Kivéve persze, amikor nem : az 1789-es Francia Forradalom idején , a Bastille ostroma előtt, a Jupiter- Uránusz együttállás mellett egy tág Szaturnusz – Jupiter/Uránusz trigon is hatott). Ezeket az átalakulásokat forradalommá eszkalálódó polgári engedetlenségi mozgalmak és más fajta fegyveres konfliktusok, gazdasági mélyrepülések, rezsimváltások,  természeti katasztrófák (földrengések, vulkánkitörések, de, ha más tényezők is ebbe az irányba mutatnak, akár járványok is), tömegbalesetek kísérhetik.



2020 tavasza: a demo- verzió

Mindent egybevéve tehát a Szaturnusz-Uránusz kapcsolatok legtöbbször nehezen kezelhetők, különösen az erőpróbáló fényszögeik. A jelenlegi ráadásul egy kulcsfontosságú történelmi időszakban áll össze. A két bolygó közötti kvadrát először tavaly március végén – április, május, június folyamán kezdte éreztetni hatását, bár akkor még nem volt egzakt. Ez az időszak nem sokkal a januári Szaturnusz- Plútó együttállás bepontosulása után következett. 2020 utolsó hónapjaiban újra közel volt egymáshoz a Szaturnusz és a Plútó, bár konjunkciójuk akkor már nem pontosult be. A Szaturnusz- Uránusz kvadrát ezt követően, 2021 – 2023 között veszi át a stafétabotot. Ez az időszak egybeesik az Egyesült Államok pontos Plútó- visszatérésével is.

Bár a 2020-as év valószínűleg nem fog egyhamar feledésbe merülni, érdemes végiggondolni, mit hozott a tavaly tavasz Bak Szaturnusz- Plútó-Jupiter és Szaturnusz-Uránusz duója. Jessica Davidson angliai asztrológus tavaly áprilisi, Szaturnusz – Uránusz kvadrát című cikkéből idézve:

  • egy olyan vírusos világjárványt, amely még mindig nem ért véget, és amelynek azóta is igen jelentős hatása van a társadalomra és a gazdaságra
  • egy, a 2008-asnál súlyosabb tőzsdeösszeomlást, amelyet máris ( a szerző 2020 áprilisban írta cikkét) a ’30-as évek Gazdasági Világválságához hasonlítanak
  • A munkanélküliség ugrásszerű, a gazdaság és a kisvállalkozások lezárása miatti megnövelkedését
  • Az olajárak bezuhanását és az energiaipar destabilizálódását
  • A légiközlekedés, turizmus-és vendéglátóipar összeomlását
  • Csaknem világméretű lezárásokat, beleértve a karanténokat, utazási tilalmakat, távolságtartást, egyes országokban szükségállapotot

A vírus (Plútó) világméretű töréseket és káoszt (Uránusz) okozott, amely a társadalom struktúráit fenyegető (Szaturnusz). Mi válaszként komoly lezárásokat (Szaturnusz) eszközöltünk , hogy kifullasszuk a vírust és megállítsuk terjedését”.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…





Egyéni túlélési technikák:

A gazdasági- társadalmi összeomlás, esetleges geopolitikai átstrukturálódás trendjei valószínűleg a következő években is folytatódnak. Még ha 2021-22 folyamán sikerül is visszaszorítani a pándémiát, a súlyos gazdasági, társadalmi következmények még sokáig velünk maradnak, egyszer és mindenkorra átformálva világunkat. Ennek mikéntjéről részletesen szó volt a tavaly tavasszal írt, Disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében című bejegyzésemben, de a Nagy Konjunkció–  és a Szaturnusz – Plútó együttállás tematikus oldalán is sok cikk foglalkozik vele.

A konkrét, kollektív megnyilvánulási módokat nehéz előrejelezni még akkor is, ha egyes változások már a levegőben lógnak és nem fognak túl nagy meglepetést okozni, amikor a konszenzuális valóságban is bekövetkeznek. Időről-időre lesznek a beszédesebb, kollektív szinkronicitásokkal foglalkozó bejegyzések. Egyéni szinten talán valamivel könnyebb konstruktív mederbe terelni ezt a sajátos energiakombinációt, mint kollektíve. Erről a témáról sok fordítás érhető el a Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldalán; most Jessica Davidson gondolatait idézem:

„ Remek alkalmakat szolgáltatnak ahhoz, hogy megtörd azokat a régi szokásokat és mintákat, amelyek már túlságosan korlátoznak és behatárolnak. Életed bármely olyan struktúrája, amelynek már nincs hasznos vagy kreatív célja, felbomolhat és megújulhat, és neked talán nincs sok beleszólásod az ügybe.

Az Uránusz diszruptív, egyszersmind kreatív. Azáltal, hogy új eszmékre és lehetőségekre ébreszt, megakadályozza, hogy az élet túl statikussá váljon vagy ellaposodjon. Amikor kapcsolatba kerül a Szaturnusszal, olyan válságot robbant ki a tudatban, amely alapjaiban rázza meg addigi nézőpontodat és kikényszeríti, hogy új utakat találj.

Az nehéz aspektusok a kierőszakolt fejlődés és változás időszakait jelzik. Az ellenállás hiábavaló. De ez korántsem jelenti, hogy minden változás jó. Ha önmagáért szorgalmazod a változást, gyakran megtörténhet, hogy valójában semmi nem változik, ugyanis túlságosan felületes. A régi rend változatlan marad, és így még több probléma halmozódhat fel a következő alkalomra.

Ugyanilyen fontos felismerni a jó, a hasznos és a szükséges régi struktúrák és az elavult, elnyomó struktúrák közötti különbséget is. Ha erre nem vagy képes, végül olyasmiket is kihajítasz, amikre szükséged lenne. Például a polgári szabadságjogokra. Ezek az aspektusok végső soron a szabadságról szólnak, de ez korántsem jelenti, hogy bármit megtehetsz, amit csak akarsz.

Ahhoz, hogy az élet és a civilizáció jól működjön, egyensúlyt kell teremtened a szabadság és a struktúrák – az Uránusz és a Szaturnusz között. Megfelelő határok és keretek nélkül a szabadságból szabadosság lesz és destruktívvá válik. Hasonlóképpen, ha túl sok a kontroll, az élet nem prosperálhat, hiszen a kreativitást elnyomják.

E két bolygó kölcsönhatásának gyakran kiszámíthatatlanok az eredményei, és ez rengeteg félelmet és ellenállást vált ki. De ha engeded eluralkodni magadon a félelmet, blokkolod az intuíciódhoz és magasabb rendű énedhez vezető utat, és ez megakadályozza, hogy észrevedd a pozitív irányba vezető utakat a zűrzavarban. Az ellenállás ilyenkor nem más, mint a lecövekelt Szaturnusz, aki görcsösen kapaszkodik a múltba.

Bizonyos félelmek azonban jogosak és komolyan kell venni őket. Riasztócsengők is lehetnek, amelyek figyelmeztetnek, hogy valami gond van, talán veszélyben vagy, vagy van valami olyan probléma, amivel foglalkoznod kell. Ha ég a házad, nem fogsz csak úgy üldögélni és pozitív gondolatoktól áthatva elfogadni a lángokat, hanem kirohansz !

A Szaturnusz – Uránusz aspektusoknak talán a legnehezebben kezelhető eleme az a hatalmas adag feszültség és stressz, amelyet gerjesztenek. Egyszerre érezheted magad megrekedve és energizáltnak: sarokba vagy szorítva, és nyomás nehezedik rád, hogy csinálj valamit, de nem tudod, mit.

A stressz cselekvésre sarkall, hogy megszabadulj a belső feszültségtől, de ez hibákhoz vezethet. Baleseteket és szeszélyes viselkedést is eredményezhet, ami bajba keverhet. Végül lehet, hogy nem a megfelelő változtatásokra kerítesz sort, vagy akár megfelelőkre, csak épp nem a megfelelő időben, és ez még többet ront a helyzeten.

Akkor kezeled a legjobban ezt az időszakot, ha igyekszel olyan rugalmas és alkalmazkodó maradni, amennyire csak tőled telik. Légy nyitott a változásra és az új eszmékre, de ne csapj le az első lehetőségre, ami szembejön veled. Mindig ellenőrizd a tényeket és vigyázz, nehogy félrevezessen a félelem. Szánj időt a lazításra és a meditációra: az olyan, a testet is bevonó spirituális gyakorlatok, mint a chi-kung és a jóga-segítenek kezelni a feszültséget. Bízz meg intuíciódban, de előtte teszteld le a valóságban is”.




A biztos bizonytalanság

A bizonytalanság, kiszámíthatatlanság egy másik olyan sajátosság, amellyel Szaturnusz- Uránusz aspektusok esetében meg kell tanulnunk együtt élni. Erre már a 2008 – 2010-es Szaturnusz – Uránusz szembenállásnál is felhívtam a figyelmet, aztán a jelenlegi kvadrát beharangozójában, a tavaly tavasszal írt 2020: hogyan tovább? Mi jöhet még?  című bejegyzésben. Akkor többek között az alábbiakat írtam:

Az Uránusz-hatások egyébként is arról ismertek, hogy csak a kiszámíthatatlan, a váratlan, a meglepetésszerű a biztos. Amikor ősi ellenségével, a Szaturnusszal csap össze, még nagyobb az esély rá, hogy a régi és az új közötti átmenet nem lesz zökkenőmentes. De ennek a két lassú mozgású bolygó között létrejött fényszögnek pont az a „küldetése”, hogy alaposan felforgassa a jól ismert világot, struktúrákat. Az is szinte közhely, hogy minél görcsösebben törekszünk a kiszámíthatóságra, biztonságra, minél jobban igyekszünk bebiztosítani magunkat, annál sokkolóbbak a meglepetések. Magyarul : szerelj csak fel minél több rácsot, biztonsági zárat az ajtódra ! Sőt, deszkázd be az ablakokat is ! Annál nagyobb esélyed van rá, hogy az egész épület a levegőbe röpül.

Egészen kis léptékekre, a jelen helyzetre lebontva: aki vécépapír -, liszt-és cukorhegyekre költi el a fizetését, nem biztos, hogy az ennél nagyságrendekkel fontosabb kiadásokat ki tudja majd gazdálkodni. Hogy melyek lesznek ezek ? Fogalmam sincs, és szerintem vagyunk még páran így. Hiszen a helyzet lényege éppen a kiszámíthatatlanság, a tervezhetetlenség, az eddig ismert, vélt vagy valós biztonságot nyújtó struktúrák, szabályok, kapaszkodók akár egyik napról a másikra való felrobbanása. A percről percre változó helyzet, a hatások, amelyekkel szemben eszköztelenek vagyunk. A jelenlegi járvány ezt kitűnően szemlélteti. Pillanatnyilag az épp aktuális helyzetekhez való alkalmazkodás tűnik a legpraktikusabbnak; de ami ma igaz és érvényes volt, holnapra akár gyökeresen meg is változhat.

Nagyobb léptékekben: nem lehet tuti tippeket adni arra sem -én legalább becsületesen bevallom, hogy fogalmam sincs –  hogyan mentsd át anyagi értékeidet. Kérlek, ne is tegyél fel ilyen kérdéseket. Hogy ingatlant, aranyat esetleg részvényeket vegyél vagy éppenséggel túladj-e rajtuk ? Milyen vállalkozásba fogj ? Emberek, lövésem sincs !!!  (Más témákat illetően sem tudok konkrét, esemény-szintű előrejelzéseket adni. KÉRLEK, NE KERESS ILYEN ÜGYBEN !).




Az Airbnb például még 2019 végén – 2020 leges -lelején is egészen jó üzleti ötletnek tűnt. Akik azonban a közelmúltban, mondjuk a 2018 novembere – 2019 decembere közötti Nyilas Jupiter tranzit (és a vele szinte folyamatosan kvadrátban levő Halak Neptun -ld I rész, II rész) csalóka konjunktúra-ígéreteitől fellelkesítve ilyen vállalkozás indításába fektettek, 2020 márciusára alaposan megnézhették magukat. (Ez persze majdnem minden más idegenforgalmmal, vendéglátással kapcsolatos projektre is érvényes volt, mint azóta beigazolódott).

Logikus érvem anno, hogy miért is nem kellene ebbe az irányba menni (azt leszámítva, hogy az időszakot semmiféle vállalkozás indítására nem láttam alkalmasnak, hitelek, kölcsönök felvételére pedig végképp nem), nem volt, maximum egy-egy balsejtelem: „ne csináld, mert rossz érzésem van vele.” Ez azonban minden olyan uránikus helyzetben elfog, bármilyen döntéssel kapcsolatos is, amikor azt látom, hogy a környezetemben valaki rossz értelemben vett szaturnikus eszközekkel és módszerekkel akarja túlbiztosítani magát, kiszámíthatóvá, előre láthatóvá, megfoghatóvá tenni a kiszámíthatatlant.  



Persze szó sincs róla, hogy kritikátlanul szabadjára kellene engedni az uránuszi erőket, hiszen lehetnek nagyon destruktív megnyilvánulásaik is. Amelyekkel szemben a szaturnuszi analógiák védenek. Ugyanebben a tavalyi bejegyzésben például külön felhívtam a figyelmet arra, hogy a szintén szaturnuszi analógiák közé tartozó, hatóságok által előírt korlátozásokat, szabályozásokat pl a magunk és mások érdekében nagyon is be kell tartani. Az azóta eltelt majdnem egy év tapasztalatainak birtokában hozzáteszem: azon, hogy a diszkomfortot leszámítva, ezen intézkedések mindegyike értelmes és praktikus-e, lehet vitatkozni. A magam részéről azonban még mindig azon a véleményen vagyok, hogy megszegésük sokkal több kellemetlenséggel jár, mint amekkora szabadságra tehetsz szert, ha a széllel szemben kezded végezni a kisdolgodat.

A következmények változatosak, de egyik sem valami örvendetes: súlyos pénzbírság, jogi hercehurca, a világ zűrösebb helyein pedig akár golyót is kaphatsz a fejedbe, ha – társaiddal együtt – túlságosan szabadjára engeded indulataidat egy-egy tüntetésen. Persze nem kell mindjárt a legsúlyosabb lehetőségre gondolni: a börtön ugyanúgy része a szaturnuszi analógiáknak. A két utóbbi kilátás nyilván nem feltétlenül a járvánnyal kapcsolatos demonstrációkra vonatkozik: az elkövetkező hónapok, évek alatt kismillió okból kifolyólag szabadulhatnak el az indulatok, szűkebb – tágabb környezetünkben egyaránt. Akkor is, ha elmúlik a pándémia.  Gazdasági-társadalmi hozadékai ugyanis nem fognak egyhamar elmúlni, és ez, más , már így is meglévő, és eddig sem igazán kezelhető problémákkal összeadódva, a világ minden táján felizzíthatja a kedélyeket. Az izzásból pedig ilyen időszakokban meglehetősen gyakran szoktak robbanások lenni. Erre már több bejegyzésben felhívtam a figyelmet, pl a 2021 januári előrejelzésben, meg a január 31-i Oroszlán telihold – korlátozás-ellenes demonstrációk kapcsán is. Azonban olyankor is érdemes tisztában lenni az erőviszonyokkal, ha látszólag, vagy ténylegesen is a tömeges utcára vonulás tűnik az egyetlen elfogadható állásfoglalásnak. A Bika Uránusz komoly felfordulást képes okozni, de a Vízöntőben a Szaturnusz az erősebb. Így jó eséllyel az övé lesz az utolsó szó.

Végletes megélési módok helyett persze inkább a szaturnuszi és uránuszi energiák közötti egyensúlyteremtésre kellene törekedni, ahogy már fentebb is szó volt róla. A princípiumok beteges megélési lehetőségei helyett, ha mód van rá, az egészségesebbeket választani. Alternatívaként pl lehetne növelni az állóképességet, türelmet gyakorolni, kiváró álláspontra helyezkedni, megőrizni a józan ítélőképességet; az uránikus elemet pedig a szellemi rugalmasság, találékonyság, új fordulatokhoz való alkalmazkodás, új látásmódok kifejlesztése révén integrálni.





Kapcsolódó

Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldala

A Szaturnusz – Uránusz ciklus : archetípusok és történelem | Jessica Davidson

Februári előrejelzés – 2021

Miért lett ilyen a világ ? Mundánasztrológiai, közéleti bejegyzések tematikus oldala

Bepontosulások időpontja körüli események

I bepontosulás: 2021 február 17

Február : Magyarországon tukmálni kezdik a kínai és orosz vakcinákat, II.16. Rég nem tapasztalt erővel újra kitört az Etna, II.16 Joe Biden végtre felhívta Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnököt; az új amerikai kormány inkább  az iráni atomalkut támogatja, semmint Izraelt, II 18  Odaért a Marsra a Perseverance  , II 19 A java még csak most jön ? Dominóként dőlhetnek be a nagy divatcégek,  II.19 Érik a harmadik járványhullám, II.19 Hackertámadás érte a vakcinaregisztrációs oldalt, II 19 Pestis Kongóban (az elmúlt 3 hónapban több mint 520 beteg), II 19 Az élő Ken baba átesett egy nemváltoztató műtéten,  II 19 Klónozással mentettek meg a kihalástól egy görényfajt, II

Kép :

Todd Schorr : A világ, amelyben élünk című sorozatának egyik festménye

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!