Május – 2022

Májusban folytatódik a zűrzavar. A bomlasztó erők mellett szerencsére kiegyensúlyozó hatások is érvényesülnek, igaz, kiaknázásukhoz az eddigieknél több tudatosságra és erőfeszítésre van szükség.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad

A hónap első napjaiban erőteljesen érvényesülnek április 30-i részleges Bika napfogyatkozás hatásai. Ennek megfelelően a Bika újholdakra jellemző sztereotípiák, pl a prosperitás nem biztos, hogy sajátosságai közé tartoznak. Az 1-3 között bepontosuló Vénusz/Jupiter – Plútó szextil valamelyest enyhíthet az Uránusszal együtt álló fővilágítók által jelzett hullámvasutazáson.

Természetesen, szextilként, feltételes módon, és ezúttal is inkább egyéni szinten mint kollektíve. Pl. meg tudva különböztetni a megérzéseket a vágyfantáziáktól, hallgatni az intuícióra, ráérezni, hogyan fordíthatnánk javunkra (mások megkárosítása nélkül) a válságot, az adott feltételekből a legjobbat kihozni, önként lenyesegetni a felesleges sallangokat és a valódi értékeket megmenteni, megkülönböztetni az elkerülhetetlen próbatételeket a sors felesleges kísértésétől, stb.




Az 5-én bepontosuló Nap-Uránusz együttállásnak azonban a hatóköre elég tág, így meglepetésekből nem lesz hiány a hónap első tíz napjában. Május 8-9-én is, amikor a Jupiter a Halak anaretikus fokán együtt áll a fentebb említett Scheat állócsillaggal, amely extrém balszerencsét, gyilkosságokat is jelezhet. A közelgő ruszki győzelem napi pszichózis – harmadik világháborús fenyegetőzések közepette gondolom nem okoz túl nagy fejtörést az extrém balszerencsés forgatókönyvek elképzelése. Ha az atomháborútól meg is óv a sors, „lightosabb” vérfürdők (micsoda morbid kifejezés) simán benne vannak a pakliban.

A kollektív őrület más fajta megnyilvánulásai persze már régóta részei hétköznapjainknak; jelenleg éppen a Nap-Hold/Uránusz együttálláshoz kapcsolódnak az analógiák. Nézzünk körül közelebbi-távolabbi környezetünkben, kukkantsunk be a közösségi platformokra, tallózgassunk a hírekben, politikai, világnézeti irányultságtól függetlenül – úgyhogy nem strapálom magam példák felsorolásával.

Május 2 – 28 : Vénusz a Kosban
Az előző hetek dinamikájához képest már a hónap legelején is erőteljes váltást tapasztalunk, május 2-án ugyanis a Vénusz átmegy száműzetése jegyébe, a Kosba. Általában véve e tranzit időszakában a szokásosnál közvetlenebbül, asszertívebben, a szabadság és függetlenség vágyától sarkallva kezeljük társas viszonyainkat, pénzügyeinket, tartalékainkat és értékeinket. Túlságosan vakmerő szív-és pénzügyi manőverekbe bocsátkozni azonban nem ajánlott, mert a meggondolatlanság, túlzott kockázatvállalás érzelmi hullámvölgyek mellett anyagi mélyrepüléseket is eredményezhet. Bővebben: Vénusz a Kosban tranzitként

Jelen időszakban fokozottabb óvatosság ajánlott: a Vénusz a Kosban túlságosan impulzív, mérlegelés nélkül égeti fel tartalékait és hajlamos anélkül is harcba bocsátkozni, hogy megválogatná a csatateret. Mivel ura, a Mars május 24-ig a Halakban tartózkodik, a megvalósítás és a harc eszközei finoman szólva is kívánnivalót hagynak maguk után. A Bika újholdnál és részleges napfogyatkozásnál részletesen kifejtettem, miért van hatalmas infláció a szakácskönyvek által bőség-aspektusként emlegetett április végi Vénusz-Jupiter együttállás ellenére. A Vénusz Kosba lépésével ez a tendencia még erőteljesebben érvényesül- kollektív eseményekre nincs hatásunk. A saját felelőtlenség azonban növelheti a veszteségeket: ez nem kimondottan az össze -vissza költekezés időszaka. (Arról nem is beszélve, hogy a Merkúr 10-én hátraarcot vág.)



Május 3 : Jupiter- Plútó szextil

Május 3-án pontosul be a Halak Jupiter tranzit utolsó, jelentős fényszöge, a Plútóval képezett szextil. Mint már szó volt róla, az asztrológia jótékonyaknak tartja ezeket a 60°-os bolygókapcsolódásokat, de az általuk képviselt lehetőségek kiaknázása tudatos erőfeszítéseket igényel. A 2020 márciusi emlékezetes Bak Jupiter-Plútó együttállással kezdődött Jupiter-Plútó ciklus első nyitószextiljéről van szó; hogy mennyire jótékony kollektív szinten és kiknek, majd kiderül. Az aspektus hatása április végétől május közepéig érvényesül, valamelyest átfedve a Jupiter-Neptunusz együttállással. Legutóbb 2018-ban volt részünk ilyen bolygókapcsolatban, akkor az év elején, tavasszal aztán nyáron pontosult be, dinamikájával részletes bejegyzés foglalkozik. A jelenlegiről bővebben ld a Halak Jupiter – Bak Plútó szextilről írt posztot

Május 4: Mars-Uránusz szextil
A 4-én bepontosuló Mars- Uránusz szextil hatása a 30-i újholdképletben is érvényesült, összeadódva a Nap- Mars szextilével. Ez a Mars-Uránusz aspektus is ad némi nyughatatlanságot és türelmetlenséget, de ezek az impulzusok könnyebben megzabolázhatók, mint az erőpróbáló fényszögek esetén. Így, mint az újholdképletnél is írtam, lehetőséget adhat az eklipsz energiái konstruktívabb mederbe terelésére. Akár kedvezhet is a kockázatosabb megoldásoknak, váratlan ötleteknek, a látszólag semmiből felbukkanó lehetőségeknek.




Május 5 : Nap-Uránusz együttállás
A május 5-én bepontosuló Nap – Uránusz együttállás hatása már az újholdképletben is erőteljesen érvényesült. Az ott jelzett tendenciák most további, értékes adalékokkal egészülhetnek ki. Az Uránusz Bikán való tranzitjáról ( 2018 – 2026) több bejegyzésben volt – és még lesz is szó. A Nappal, mint a tudatosság princípiumával való találkozásai sajátos szinkronicitásokat hordozhatnak, egyszersmind a feleszmélés időszakai is lehetnek .
A Nap – Uránusz találkozásait tranzitként a Nap – Uránusz együttállás tranzitként című bejegyzés tárgyalja. Arról, hogy milyen szinkronicitásokkal volt összefüggésbe hozható a történelem folyamán egy – egy Bika Uránusz tranzit Dave Coleman tanulmányában volt szó . Természetesen egyetlen tranzit sem ragadható ki összefüggéseiből; a lassú mozgású bolygók együttesen jelzik a gazdasági, társadalmi, környezeti változásokat. Így a Bika Uránusz – hatás értelmezésekor 2019- 2020-ban pl többek között a Szaturnusz – Plútó együttállást, 2020 -2022 folyamán a Szaturnusz – Uránusz kvadrátot, 2021 -ben pedig a Jupiter – Uránusz kvadrátot is figyelembe kellett venni.

Nadia Gilchristnek a Ruby Slipper blog szerzőjének gondolatai most is relevánsak:

„Az Uránusznak megvan a maga sajátos stílusa, hogy személytelenné tegye a dolgokat. Nappal képezett aspektusai arra utalnak, hogy az egót erőteljes ébresztő bökések érik. Ilyesmi történik akkor, amikor a Nap ráirányítja a figyelmet a felszabadításra vagy megújításra váró területekre.

Az Uránusz Bikán való áthaladása újraértelmezi biztonságról, tartalékainkról, forrásainkról és értékeinkről alkotott fogalmainkat. Teszi ezt oly módon, hogy alapjaiban felrázza mindazt, ami stagnál, és amit megingathatatlanul stabilnak hiszünk. Ez hosszas folyamat lesz, de valahányszor együttállást képez a Nappal, sajátos történések hívják majd fel a figyelmed, miért is kell új bevételforrásokat, új szokásokat kialakítanod, újrafogalmaznod értékrended.

Ez akár sokkoló hatású megrázkódtatás is lehet, de segíthet, ha nem személyed elleni támadásként értelmezed. Az Uránusz az elengedésről szól, így ami történtek célja, hogy lepattintson azokról a dolgokról, amelyekhez túlságosan kötődsz”.



Május 6 : Merkúr – Vénusz szextil
Merkúr-Vénusz szextilje, tudatos hozzájárásunkkal szintén enyhíthet valamelyest szélsőségeken. A Merkúr és a Vénusz kedvező kapcsolatai rendszerint oldják a kommunikációs helyzeteket, békülékeny hangulatot teremtenek. Legjobb most górcső alá venni kommunikációs mintáinkat, társulásainkat (nem csupán a párkapcsolatokat, hanem más jellegűeket is), érzelmi sztereotípiáinkat, anyagiakhoz, biztonsághoz való viszonyulásainkat.

Május 7 : Nap – Mars szextil
A Nap – Mars szextil hatására energiaszintünk, önérvényesítési készségünk megnövekszik. Elképzeléseink megvalósításához ezúttal nem szükséges harcba bocsátkozni; amennyiben mégis, nyerési esélyeink jók. De általában az egyéni érdekek jól összehangolhatók a közösségiekkel – a Halak ráadásul nem is erőszakos jegy. Mint minden Nap- Mars fényszögnél, a fizikai tevékenység (pl sport, kiadós séta, valamilyen fajta fizikai munka) fontos az energiák egészséges mederbe tereléséhez.




Jupiter a Kosban: május 10-október 28

 

A következő jelentős váltást május 10-én tapasztaljuk, amikor a Jupiter átlép a Kosba. Ebben a pozitív, tüzes, férfias jegyben egész más energetika érvényesül mint a Halakban. A Kos bátor, magabiztos, spontán, pionírszellemű és célorientált, mely tulajdonságok összhangban vannak a Jupiter kalandvágyával és expanzív törekvéseivel. Nem tűri a korlátokat és a korlátozottságot, a virtus kedvéért is szívesen bocsátkozik harcba, veszélyérzete nincs, a pillanatnyi impulzusok hatása alatt áll, a következményekkel nem sokat törődik. Spontaneitása és intuíciója zseniális áttöréseket is eredményezhet, de van, amikor konkrétan és átvitt értelemben is fejjel megy a falnak. A türelem nem erős oldala: jönni, látni és győzni akar. Jelen helyzetben hajlamos lehet elfeledkezni arról, hogy útjának csupán legelején tart, a Kos 8˙-ig jut el; útja hosszabb, teljesebb szakasza 2022 december 21- 2023 május 16 között esedékes.

Közeljövőbeli tranzitja során két probléma merülhet fel; mindkettő más és más szempontból jelentős. A hónap végéig, míg ura a Mars a Halakban, a Vénusz pedig vele egy jegyben van, elégtelen eszköztárral, a tartalékokat felégetve, zavaros motivációktól hajtva (ld Mars-Neptun együttállás a holdfogyatkozás környékén) ugorhat fejest hülyeségekbe.

Május 24- július 5 között, amíg a Mars otthonában találkozik pedig ütőképesen, vakmerőn, nagy lendülettel, de a hosszú távú következményekkel mit sem törődve folytathatja ámokfutását. Atomháborús fenyegetések közepette egyik sem a hosszú élet titka. A vallási fanatizmus ráadásul a tüzes Jupiter egyik legproblémásabb oldala – nem mintha az előző jegyben tett látogatása során hiány lett volna a vallásos és politikai eszmék megszállottjaiból. Viszonylag új fejlemény, hogy míg a régi jó békeidőkben csak az iszlamista szélsőségesek robbantgattak-nyakazgattak Allah nagyobb dicsőségére, újabban a Putyin-hívő ortodoxok kaptak kedvet a ruszki verziójú Apokalipszis megrendezéséhez. A rendszer főideológusa (és nem mellékesen a nemzetközi szélsőjobb egyik nagy kedvence), Alexandr Dugin máris ilyesmiket vizionál, a pszichopata cár jámborlelkű rajongótábora pedig nem lát különösebb problémát egy világégésben , hiszen ők úgyis a mennyországba kerülnek. A kis mázlisták. (Nem tetszenek a tények, konteós elmeroggyantkám ? Akkor sem ugatsz be, hanem szépen abbahagyod az oldal követését, ha nem megy, esetleg segíthetek egy letiltással, jelentéssel, sőt, indokolt esetben akár FELJELENTÉSSEL is !!!!)




Május 10 – június 3 : Merkúr retrográd
Figyelemreméltó sajátosság, hogy ugyanaznap, amikor a Kosba lépő Jupiter maximális sebességre kapcsolna, az Ikrek 4°-on álló Merkúr behúzza a kéziféket és retrográd stacionáriusba vált. Április 30-án, amikor az isteni hírnök belépett otthonába, úgy tűnhetett, járni kezdett a levegő. A kommunikáció csakugyan felpörgött, más, egyidejűleg érvényesülő hatások miatt azonban nem volt elmondható, hogy világosabbá, racionálisabbá váltak volna a gondolatok.

A retrográd Merkúr általános sajátosságairól és levegős jegyekben való tranzitjairól terjedelmes cikkek vannak a blogon. Ami most elmondható, hogy ezekben az időszakokban még azok a dolgok is megkérdőjeleződnek, amelyekben biztosak voltunk. Továbblépés helyett ilyenkor inkább a részletek kidolgozása, elvarratlan szálak elvarrása ajánlott. Pozitívum, hogy a Merkúr idei tolatása nem ígérkezik annyira zűrösnek, mint a tavalyi, mert a jegy elején, és majd újra a Bikában harmonikus aspektusokat képez. Június 3-án, a jegy 26°-án vált majd direkt stacionáriusba.




Május 15 : Nap-Szaturnusz kvadrát
A Kos Jupiter száguldását egy másik, jelentős hatás, a 15-én bepontosuló Nap-Szaturnusz kvadrát is fékezi. A hatás a bepontosulás előtti és utáni 4-6 nap folyamán is érvényesül. Mint máshol már szó volt róla, a Nap – Szaturnusz kvadrát személyes életünkben és a nagyvilágban is a személyes szabadság, önmegvalósítás és a társadalom, a család, a hagyományok vagy a saját személyiségünk – szabta korlátok kérdéseit feszegeti. Az erőpróbáló fényszög hatásait a Felelősség súlya című, régebbi bejegyzés tárgyalja részletesen. Az erőpróbáló Nap – Szaturnusz kapcsolatok világviszonyban feszültséget jelezhetnek a hatalom képviselői, autoritásszemélyek és az ellenük lázadó csoportok között. Ezek helyektől függően sokféleképpen nyilvánulhatnak meg: a tüntetésektől kezdve a fegyveres konfliktusokig, háborúk kitörésééig/a meglévők eszkalálódásáig széles a skála. Most, mivel az Uránusz együttállástól érkező Nap újra összehozza a Szaturnusz – Uránusz kvadrátot, e 2021-22 során jelentős fényszöghöz kapcsolódó témák is aktualizálódnak.

Május 15 : Nap – Neptun szextil
A szaturnuszi satu szorítását a szintén aznap bepontosuló Nap-Neptun szextil enyhíti. Persze, csak feltételes módban, tudatos erőfeszítésekkel. A kényszerpihenő napjaiban érdemes eltöprengeni, milyen konkrét lépéseket tettünk eddig, hogy nem kielégítő feltételeinket és társulásainkat igényeinknek megfelelőbbekre cseréljük, vagy ha nem kerítettünk rá sort, mi mindent tehetünk meg mostantól kezdve ? És ha nincsenek kész megoldások, receptek, hogyan terelhetnénk olyan mederbe kreatív energiáinkat, hogy mi magunk rukkoljunk elő velük ? Mint mindig, most is sokat profitálhatunk, ha odafigyelünk álmainkra és többi, belső világunkból más formában érkező üzenetekre ( pl. váratlan késztetések, felismerések, sejtelmek, „véletlen egybeesések”, jelzés értékű találkozások, stb)




Május 16 : telihold és holdfogyatkozás a Skorpióban

Benjamin van Valen illusztrációja

A május 16-án, a Skorpió 25. fokán bekövetkező teljes holdfogyatkozás destabilizálóbb hatású az április 30-i Bika újholdnál és eklipsznél. Már a tavaszi napéjegyenlőségről írt bejegyzésben felhívtam rá a figyelmet; a nemzetközi platformokon a kompetens asztrológusok szintén aggályosnak tartják.

Holdfogyatkozás a Skorpióban, 2022 május16, Bp 06h13

Magyarországról is látható- így befolyása erőteljesen érvényesül. A fővilágítók és a holdcsomópontok T -kvadrátot képeznek a Vízöntő Szaturnusszal, a Hold szextilben van urával, a Plútóval, és trigonban a 18-án bepontosuló Halak Mars-Neptun együttállással. Ez már az EU egzakt Szaturnusz-visszatérésének pillanatfelvétele is, ott ugyanis a Nagy Feladatosztó a Vízöntő 23°-án áll. Ez a holdfogyatkozás igen destruktív hatású; a Nap az Algollal, a legkártékonyabb állócsillaggal képez együttállást, az EU képletére vetítve annak X házába esik. A Hold az EU Plútóján, a leszálló holdcsomópont szomszédságában mélyen érintő veszteségeket sejtet.




Május 18 : Mars-Neptun együttállás
A teliholdképletben is erőteljesen érvényesülő Mars-Neptun együttállás két nap múlva pontosul be, de kb május 12 – 24 között folyamatosan érvényesül a befolyása. Egy Mars – Neptun együttállásról, akár születési képlet állandó elemeként fordul elő, akár ideiglenes tranzithatásként érvényesül, (Ld.Mars – Neptun együttállás a horoszkópban és tranzitkéntLiz Greene: Mars – Neptun aspektusok) szintén elmondható, hogy általában irracionális cselekedetek jellemzik. Ezeket a tudattalanból érkező impulzusok motiválják, a józan ész, ítélőképesség nem mindig tud rájuk befolyást gyakorolni. Ezekben a napokban pl. valószínűbb, hogy nem. Az érzelmeknek, hangulatoknak, sejtelmeknek (valós megérzéseknek és képzelgéseknek egyaránt) jóval nagyobb szerepük van. Az elragadtatottságnak jó esetben lenyűgöző művészeti alkotások (pl. festmények) vagy mély vallási/ spirituális élmények lehetnek a gyümölcsei, de sajnos konkrét vagy átvitt értelemben vett ámokfutásra is ösztönözhet. k. Az erőszakos cselekedetek motivációi nem mindig világosak, még maguk az elkövetők számára sem. (Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Mars – Neptun aspektusok nem csupán áldozatokat, hanem az agresszorok sajátos típusait is jelölhetik).

Május 19 : Nap-Plútó trigon
A Nap-Plútó trigon szintén része a holdfogyatkozásképletnek. Tranzitként, az általa fémjelzett tranzit időszakban tudatára ébredhetünk, hogyan aknázhatjuk ki a leghatékonyabban belső tartalékainkat, milyen gyakorlati lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy a legnehezebb időszakokban is kontroll alatt tarthassuk ügyeinket.
A Nap- Plútó fényszögek egyszersmind a hatalom, autoritás kérdéseit is felvetik. Kedvező esetben megtapasztalhatjuk lelki erőnket, pszichés tartalékaink új, tudatosabb kiaknázását eredményező döntésekre szánjuk magunkat, tudásunknak, talpraesettségünknek köszönhetően nagyot lépünk a szakmai ranglétrán, kedvező üzleteket ütünk nyélbe/ilyenek alapjait teremtjük meg. Azonban fennáll a veszélye annak is, hogy manipulációk révén próbálunk nagyobb befolyásra szert tenni vagy mások kísérlik ezt meg velünk. Kollektív szinten háborús manőverekkel, hatalmi harcokkal, kíméletlenséggel, lélektani és fizikai hadviseléssel, tömegpusztítással majdnem olyan szoros kapcsolatban lehetnek, mint az erőpróbáló aspektusok.




Május 20 : Merkúr – Jupiter szextil
A másnap bepontosuló Merkúr – Jupiter szextil szintén jótékony hatás; egyéni szinten ösztönösen ráérezhetünk, hogy a szóba jöhető számos lehetőség közül melyik a nyerő, a veszélyes kanyarokban hol kell fékezni, hol kell manőverezni – így jó esélyek vannak a kombináció kedvező megélésére is.

Május 21 – június 21 : Nap az Ikrekben
Amikor a Nap május 21-én az Ikrekbe lép, a figyelem kontaktusainkra terelődik, az emberek megnyílnak, fizikailag és szellemileg is mozgékonyabbakká válnak. A közösségi oldalakon a szokásosnál is bőségesebben áradnak az információk, megszokott környezetünkből kitörve új területekre merészkedünk, alig várjuk, hogy valami izgalmas történjen. Mindez vidám kora nyári hangulatot is teremthetne, de a közeljövőbeli bolygóhatások mellett félő, hogy a sors felelőtlen kísértésének meglesz a böjtje.

Május 21 : Nap-Merkúr együttállás
Nap és a Merkúr ugyanaznapi találkozása azt jelzi, hogy a Merkúr retrográd időszakának felénél járunk. Konjunkciójuk célirányosabbá, tudatosabbá teszi a kommunikációt, egyszersmind azonban nagyfokú szubjektivitást, egyoldalúságot is adhat. Nap – Merkúr együttállás adhat némi tisztánlátást, de valószínűbb, hogy hatására hajlamosak lehetünk túlságosan szubjektíven, rögeszméinkhez ragaszkodva tálalni mondanivalónkat. Ez a tranzit meglehetősen szókimondóvá is tehet, az elhamarkodott kijelentések sok kárt okozhatnak.

Május 22 : Mars-Plútó szextil
Mars – Plútó szextil már előző napokban is éreztette hatását és a bepontosulást követően még kb 5 napig lehet rá számítani. Ennek köszönhetően a zűrzavar ellenére is van esély megfelelő mederbe terelni az energiát. Ha közösségi szinten nem is mindig, egyéni szinten jobbak a lehetőségek. Jóllehet tudatos erőfeszítésekre szükség van, nem szabad elfelejteni, hogy a Halak víz jegy, az egyebek mellett akaratot, erőkifejtést, megvalósító-készséget jelképező Marsot itt jelentős mértékben motiválják vonzalmaink és vágyaink. Ezért, amellett hogy hasznosak, praktikusak, a céloknak olyanoknak is kell lenniük, amelyekkel érzelmileg is azonosulni tudunk.




Május 23 : Nap-Jupiter szextil
Ez a tranzit tervezésre is kiváló, hiszen hajlamos vagy „nagyban gondolkodni”. Optimizmusod rendszerint ebből táplálkozik. Jóllehet e téren is hajlamos lehetsz túlzásokba esni, valószínűleg észreveszed azokat a lehetőségeket is, amelyek általában vagy elkerülnék figyelmedet vagy nem mernéd kiaknázni őket. (Bővebben : Nap-Jupiter szextil, Robert Hand)

Május 23 – június 13: Merkúr újra a Bikában
Május 23-án a Merkúr visszatér a Bikába, és június 13-ig itt is marad. Június 3-án a jegy 26°-án vált majd direktbe. A Merkúr a Bikában karakteréhez képest kissé cammogós tempóban halad. Ez azonban most egyáltalán nem baj, hiszen impulzív döntések helyett van idő alaposan átgondolni a dolgokat, olyan stratégiákat kidolgozni, amelyek a gyakorlatban is megállják a helyüket. A jegy megfontoltsága, módszeressége és valóságérzéke azért is hasznos, mert közben folyamatosan érvényesülnek elhamarkodott érzelmi és pénzügyi döntésekre sarkalló bolygóhatások is. A kanyarok levágása helyett most is jobban tesszük, ha odafigyelünk a részletekre

Május 24 : Merkúr-Mars szextil
Ez a fényszög jó lehetőséget ad arra, hogy empatikus, egyszersmind határozott stílusban, a gyakorlati szempontokat figyelembe véve, egyértelműen fogalmazzuk meg mondanivalónkat. Most a gátlásosabbaknak is könnyebb kiállni igazukért. Eközben azonban túl is lőhetünk a célon: a szempontok ütköztetése fölösleges szócsépléssé fajulhat, a viták eldurvulhatnak; a makacsság, korlátoltság megnehezítheti a közös álláspontra jutást.




Május 24 : Vénusz – Szaturnusz szextil
A Vénusz-Szaturnusz szextil szintén segíthet stabilitást teremteni. Átláthatóságot, újabb fogódzókat ad – persze csak ha mi is együttműködünk vele. Az sikeres együttműködés kulcsszavai: realitásérzék, a rózsaszín szemüveg levétele, a megfelelő alanyokra/célokra fordított energia, kitartás, érdemi erőfeszítések, időzítő-képesség, az önmagunkkal szembeni őszinteség, a konkrét, kézzelfogható teljesítmény.
A 27-én bepontosuló, de már most is erőteljesen érződő Vénusz-Plútó kvadrát hatását is ellensúlyozhatja, pl segíthet javunkra fordítani olyan, pénzügyeinket és társulásainkat érintő váratlan változásokat, amelyek kezdetben alaposan elbizonytalanítottak. (Pl. megszakad egy rossz kapcsolat, az ezzel járó frusztráció arra késztet, hogy őszintén szembenézzünk érzelmi igényeinkkel, az adás és a kapás egyensúlyával társulásainkban, és ha szükséges, dolgozzunk kapcsolatmintánkon. Hasonló forgatókönyvek lehetségesek megszűnő bevételforrások, munkák, más jellegű társulások esetén is.




Május 24 -július 5 : Mars a Kosban
Ugyanezen a napon a Mars jegyet vált: a Halak álmatagságát a Kos tüzes lendülete, kezdeményezőkészsége, harci szelleme váltja fel. Otthonában – ahol július 5-ig tartózkodik, a Mars maximális erővel fejti ki hatását: a tettvágy, szenvedély, kezdeményezőkészség túlcsordul, az indulatok felizzanak, nagy lendülettel követi impulzusait. Ebben az időszakban kevesebb lesz a beszéd, mint a tett, a szavak őszintébbekké és nyersebbekké válnak. Ha eddig nem tudtuk elég hatékonyan motiválni magunkat, jól jön az infúzió ebből a nyers energiából. A kényszer – pihenőkben bővelkedő elmúlt hónapok még túlságosan friss emléke, vélt vagy valós késedelmeink azonban az egészségesnél jóval nagyobb sebességre is ösztönözhetnek. Úgy véljük, mindent most azonnal kell bepótolni, így aztán alaposan túl is lőhetünk a célon. A Kos Mars nincs túl sok tekintettel mások érzelmeire, inkább az a fontos számára, hogy mielőbb ügyei végére érjen. A gondolkodás, mérlegelés, stratégia kidolgozása sem éppen az erőssége, ezért a Jupiter jelenléte miatt még a szokásosnál is nagyobb lendület nagy- nagy melléfogásokhoz, rossz időzítéshez, az irányok elvétéséhez is vezethet. Ez akkor is reális probléma, ha a legutóbbi, 2020 nyári-2021 legelei tranzitjával ellentétben most csak a szokásos hat hetet tölti tüzes ottonában.




Május 25 : Merkúr – Plútó trigon
A 25-én újra bepontosuló Merkúr – Plútó trigon intenzív energiái arra ösztönöznek, hogy a dolgok mélyére hatoljunk és módszeresen feltárjuk a rejtett részleteket is, kiderítve, hogy jutottunk el odáig, ahol most tartunk. Ily módon saját és környezetünk valódi motivációi is felszínre kerülhetnek, minőségi, mélyreható elemzések születnek és tabutémákról is őszintén, tárgyilagosan beszélgessünk. E fényszöget illetően azt sem árt szem előtt tartani, hogy a jó kommunikációnak része a másik meghallgatása is. Ez nem mindig könnyű feladat, hiszen a Bika jegyében a Merkúr makacs is lehet, a Plútó pedig inkább rögeszmésségéről semmint rugalmasságáról híres.

Május 27 : Vénusz-Plútó kvadrát
Az erőpróbáló Vénusz-Plútó aspektusokról nagyon sokszor volt már szó a blogon. Szakítópróbák, válságok, kiélezett helyzetek társulnak hozzájuk, és persze manipuláció, hatalmi harcok és játszmák, karaktergyilkosságok meg a pszichoterror többi kelléke, fájdalmas veszteségek, lezárások. A vér és az erőszak szűkebb- tágabb környezetben is reális hozadék: balesetek. Brutális bűncselekmények, terrorcselekmények, katonai akciók, hatalmi túlkapások vagy alvilági üzelmek, stb.
Ezek a formációk nagy anyagi veszteségeket is jelezhetnek: a korábbi, elhamarkodott pénzügyi döntéseknek, befektetéseknek most mutatkozik meg az árnyoldala, illetve váratlan anyagi károk is lehetségesek. A pénzpiacok is tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket. Bővebben: Vénusz – Plútó tranzitok, Végzetes vonzerő, Érzelmi szakítópróbák-életmentő műtétek. A halványulóban levő, de azért még mindig érződő Vénusz-Szaturnusz szextil önfegyelme, valóságérzéke javíthat valamelyest a helyzeten. Az egyidejűleg érvényesülő Merkúr -Plútó trigon, valamint a Vénusz küszöbön álló jegyváltása szintén segíthet elkerülni a legrosszabb forgatókönyveket.

Május 28 – : Vénusz a Bikában
A Vénusz, a pénzügyek, társas viszonyok jelölője sokkal otthonosabban érzi magát a Bikában, ebben a stabil, két lábbal a földön álló, érzéki jegyében, mint a nyughatatlan és kissé könnyelmű Kosban. Amíg a Vénusz otthonában halad, kalandozás helyett a biztonságvágy, az érlelés, az eredmények kamatoztatása és kiélvezése kerül előtérbe. A 2019 – 2026 közötti években azonban, míg az Uránusz is a Bika jegyében tartózkodik, a stabilitás, az eddig elértek érlelése, a regeneráció igen csak feltételes módban értendő, hiszen e tranzit jóvoltából több szempontból is komfortzónánk elhagyására kényszerülünk.




Május 29 : Mars – Jupiter együttállás
AMars- Jupiter együttállás egy új Mars-Jupiter ciklus kezdetét jelzi. A két bolygó találkozásaira kétévente kerül sor; legutóbb 2020 márciusában, éppen a tavaszi napéjegyenlőség napján, a Bak jegyében. A Mars – Jupiter fényszögeket nagyfokú vállalkozószellem, önbizalom jellemzi, energiában, tetterőben és optimizmusban sincs hiány. Bár kedvező aspektusoknál Fortuna valóban besegíthet, a dolgok szerencsés alakulásába vetett bizalom a sors kísértésévé is fajulhat. A túlzott kockázatvállalásra és más fajta túlzásokra való hajlam szintén jellemző lehet. Együttállásokra ez fokozottan igaz; a mundánasztrológiában kimondottan háborús konjunkcióknak tartják őket, ha más tényezők is ebbe az irányba mutatnak. (Ld: Mars – Jupiter együttállás tranzitkéntMars – Jupiter : a szerencsejátékosMars – Jupiter fényszögek)




Május 30 : újhold az Ikrekben

A hónap utolsó napján az újhold az Ikrek 9°03-án születik meg, helyi idő szerint 13h30′-kor. A jegy karakteréből adódóan utazásokkal, tanulmányokkal kapcsolatos új kezdeteket jelezhet, a terep pedig ,aránylag kedvező is hozzájuk. A fővilágítók ugyanis a jegy 9°47′-én levő Aldebarannal, egy igen jótékony állócsillaggak képeznek együttállást, a velük szextilben levő Kos Mars-Jupiter pedig nagy lendületet, lelkesedést, inspiráló látomásokat ad hozzájuk.

Újhold az Ikrekben – 2022 május 30 Bp, 13:30

Az újhold urának, a Merkúrnak a tolatása, és Szaturnusszal való kvadrátja arra figyelmeztet, hogy a lendület önmagában nem fog előre vinni. A szintén retrográd Plútóval való trigon inkább a korábbi projektek folytatását támogatja, a Plútóval kvadrátot képező Vénusz pedig, bár a saját jegyében áll, potenciális veszteségeket, vagy a siker érdekében hozott áldozatokat jelezhet. Utalhat arra is, hogy a kezdeményezésből sokkal kevesebb hozható ki a vártnál. Ezt a Marssal és Jupiterrel félkvadrátot képező Uránusz is alátámaszthatja, be nem kalkulált szépséghibák, váratlan malőrök, félresiklások formájában.




Kapcsolódó

Tavaszi napéjegyenlőség – 2022

Jupiter – Plútó szextil 2022
Jupiter – Neptun együttállás 2022
A Kos – Liz Greene
A Bika – Liz Greene
Az Ikrek – Liz Greene



Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!