Nap – Szaturnusz kvadrát : a felelősség súlya

A Nap – Szaturnusz kvadrát személyes életünkben és a nagyvilágban is a személyes szabadság, önmegvalósítás és a társadalom, a család, a hagyományok vagy a saját személyiségünk – szabta korlátok kérdéseit feszegeti. A már többször idézett Jamie Partridge  így foglalja össze e fényszög ismérveit és a fontosabb tanulási feladatokat:

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Szaturnusz Nap kvadrát a személyi horoszkópban

Szaturnusz és a Nap közötti kvadrát, azaz 90 fokos fényszög a legnagyobb kihívásokat tartogató bolygókapcsolat egyike. Ebben az esetben ugyanis arról van szó, hogy a Nap által jelképezett tartalmak ( pl. identitástudat, egyéniségünk, alkotókészségünk érvényesítési módja, vezérlő szellemiségünk) csak bizonyos, szaturnikus korlátok között fejeződhetnek ki. A családi, kulturális hatások vagy saját belső gátjaink részben vagy teljes egészében meg is akadályozhatják kibontakoztatásukat.

A fényszögkapcsolat fiatal korban önértékelési problémákat jelezhet. Ezek mások, főleg idősebb személyek, autoritásfigurák (szülők – főleg az apa, nevelők) kritikájából fakadhatnak. Azonban, ha képlet tulajdonosai elszántan, következetesen és fegyelmezetten veszik fel a harcot a visszahúzó erőkkel, idővel komoly eredményeket érnek el és felelősségteljes pozícióra tesznek szert. (Ophrah Winfrey és Salvador Dali képletében szintén fellelhető ez a formáció). Az ilyen képlettel rendelkező gyerekek gyakran érettebbek koruknál -és ebben valószínűleg az őket érő hatások is belejátszottak.
A képlet tulajdonosai ugyanakkor hajlamosak lehetnek túlzásba vinni a szaturnuszi erényeket, így saját magukkal szemben is túlzottan keménnyé válhatnak és irreálisan magasra állíthatják a mércét
Az ilyen fényszögkapcsolattal rendelkezőket állandó bizonyítási kényszer hajtja, és ezért a végkimerülésig is képesek túlhajszolni magukat. Ezt a mintát valószínűleg túlzottan kötelességtudó, keményen dolgozó, idős apjuktól örökölték, vagy pedig, épp ellenkezőleg, gyenge, passzív – agresszív, lelketlen apjuk hatását kompenzálják vele.



Szaturnusz a külvilágban és odabent

A Szaturnusz nehéz aspektusait általában a rideg, szigorú apákhoz társítják, akik kisebbrendűségi érzésekkel küszködnek, mivel maguk is félnek kreativitásuk kibontakoztatásától és attól, hogy saját kezükbe vegyék életüket. Emiatt alkalmatlansági érzéseket plántálnak gyerekeikbe is.

Azonban nem szükségszerű, hogy a Nap – Szaturnusz kvadrát így nyilvánuljon meg valamennyi képletben. Ez a hatás leginkább azért kártékony, mert a patriarchátus szívesebben él az elnyomás, semmint a támogatás szaturnikus eszközeivel. Azok, akik lelkük mélyén úgy érzik, nem tudják akadálytalanul megélni önállóságukat, gyakran találkoznak a külvilágban törvény és a hatalom képviselői által felállított korlátokkal. Saját belső Szaturnuszuk olyan helyzeteket és találkozásokat vonzhat életükbe, amikor szabadságuk megélésében az autoritás – személyek és ezek szaturnikus eszközei, pl. a félelemkeltés és az ellenőrzés fogják akadályozni őket. Az egyéni horoszkóp sajátosságai és az adott időszakban érvényesülő más asztrológiai hatásoktól függően ez lázadást vagy behódolást von maga után.

 Kedvező esetben azonban a fényszög azzal kapcsolatban tartalmazhat jelzéseket, hogy milyen típusú harcokat kell vívnunk annak érdekében, hogy  nagyobb önállóságra tegyünk szert, megtaláljuk helyünket a világban, felnőjünk feladatainkhoz, és miközben saját egyéniségünket , autonómiánkat is megőrizzük, betagozódunk az érvényes társadalmi struktúrákba. Hiszen ne feledjük: a Szaturnusz nem csak az akadályok, nehézségek, hanem az az önfegyelem, a hatékonyság, kitartás, érettség jelölője is.



Nap – Szaturnusz kvadrát tranzitként

Nap és a Szaturnusz évente kétszer kerül kvadrátba egymással. Bár viszonylag rövid ideig tartó hatásról van szó (bepontosulás előtt és után néhány nap), az időszak fontos tanulságokat tartogat, ezért a külvilág eseményei és saját belső élményeink is jelzésértékűek lehetnek ilyenkor.

A Nap- Szaturnusz tranzitja olyan próbatételeket és kihívásokat tartogat, amelyek pesszimistává és depresszióssá is tehetnek. Az ego azért sérül, mert ebben az időszakban egyéni utunk követése és céljaink megvalósítása a szokásosnál több akadályba ütközik. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy kötelességeink és felelősségeink gúzsba kötnek, és legszívesebben bedobnánk a törölközőt. Ez azonban egyszersmind azt is jelentené, hogy megbuktunk a vizsgán, hiszen a felelősség elhárítása, a feladatok, amelyek alól kibújtunk, később megbosszulhatják magukat.

Persze ilyenkor nem sok okunk van arra, hogy repdessünk a boldogságtól, hiszen a határidők, a fontos családi , iskolai vagy szakmai kötelezettségek miatt komoly nyomás nehezedik ránk. A kihívásokat pedig csak akkor tudjuk sikeresen kezelni, ha teherbíró , stabil alapokon állunk. Akár főnökünk, akár apánk vagy bármely más autoritásfigura vár tőlünk valamit, úgy találhatjuk, hogy a nyomás- gyakorlás szakértőjével gyűlt meg a bajunk. Az illető személyek kritikája, elutasítása, vagy tényleges bántalmazása sem könnyíti meg a dolgunkat.



Ebben az időszakban nagyfokú türelemre, elszántságra és szilárd etikai alapokra van szükség. Akkor ugyanis, amikor ennyire roskadozunk a felelősség súlya alatt, egyszersmind korlátainkat is szűkebbnek érezzük, mint valaha, hajlamosak lehetünk kitörni a rendszerből és lerázni vállainkról felelősségeinket. Csakhogy, mint fentebb említettem, a felelősség alóli kibújás egy későbbi szakaszban komoly komplikációkhoz vezethet. Bármennyire igyekszel is tehát elkerülni, hogy szembesülj viselkedésed következményeivel, tudattalanod – vagy belső hangod folyton- folyvást emlékeztetni fog rájuk, amitől zaklatottá és aggodalmaskodóvá válsz. Minél tovább halogatod a szembesülést, annál rosszabb.

Persze, teljesen jogosan érezheted úgy, hogy göröngyös pályán haladsz. Könnyen lehet elutasításban részed, érezheted magad elszigeteltnek, szomorúnak, bátortalanodhatsz el, vagy találod úgy, hogy elpártolt tőled a szerencse. De minél hamarabb végzel a nehéz munkával, annál hamarabb tér vissza önbizalmad. Bár valószínűleg nem lesz túl sok dicséretben és elismerésben részed, elégedettséggel tölt majd el, hogy túljutottál egy hatalmas akadályon. A következőt már sokkal gyakorlottabban kezeled majd.

(www.astrologyking.com)

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A szerzőről

Jamie Partridge Ausztráliában élő asztrológus. 1968 szeptember 21-én született, bőséges élettapasztalattal rendelkezik, egészségügyi dolgozótól kezdve a farmi gazdálkodásig sok mindent kipróbált. Szűz stelliumának köszönhetően, miközben az égbolt titkait kutatja, tisztában van az anyagi világ realitásaival is. Ez cikkeiből is kitűnik. Az asztrológia iránt 29 éves korában, nem sokkal Szaturnusz – visszatérése előtt kezdett el érdeklődni, azt követően, hogy egy könyvesboltban „véletlenül” épp élethelyzeteivel rezonáló könyvek kerültek a kezébe. „Azt hiszem, tudat alatt választ szerettem volna találni arra, miért ennyire eseménydús és végzetszerű az életem mostanában” – ismerte fel később.

2009- ben, akkori házastársával, a szintén asztrológus Marina Macarioval közösen írták a Funkastrology blogot, amelynek nevét később DarkstarAstrology-ra  változtatták. (Az Asztropresszen is található néhány fordítás az oldalról). Jamie 2013-ban, válásukat követően indította el saját honlapját, az Astrology Kinget. Sajnálatos módon, egészségi állapota miatt már kevesebbet ír, de blogján rengeteg igényes cikk található – angolul értőknek ajánlom. Állócsillagokról, fényszögekről szóló írásai nagyon színvonalasak.

 

Kapcsolódó

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

Szaturnusz – tranzitok

Erőpróbáló Szaturnusz – Nap tranzitok




A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!