Március – 2022

Kiszámíthatatlan, zűrzavaros hónapnak ígérkezik március. Nincs túl sok asztrológiai esemény, de azok jelentősek- illetve a közelmúlt történései árnyalják őket. A februárban elkezdődött trendek folytatódnak. Mindjárt a hónap elején tapasztalunk egy erőteljes váltást: a Vénusz és a Mars a Bakból a Vízöntőbe lép. A Bak nehézkes, földies energiáival nem mindig könnyű az együttélés, és az elmúlt hónapokban csakugyan kijutott terhekből, restrikciókból, egyéni és kollektív felelősségből vagy éppen ennek a hiányából. A jegyváltás azonban nem a felszabadulást hozza el.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :

A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

Bár az elmúlt években a világ napról-napra nehezebben elviselhető hellyé vált, roskadozó struktúrákkal, ezek még viszonylagos biztonságot nyújtottak. Az egyre erősödő vihar most sorra bedönti őket, a felfordulásban minden lehetséges, és az ellenkezője is. A káoszt az egymáshoz közeledő Halak Jupiter- Neptun kombó is növeli; a két, egymástól a hónap első heteiben még hatókörön kívül levő bolygót a gyorsabb mozgású Nap és Merkúr köti össze. Az őrjítő koktél lehetséges hozadékai: még nagyobb infláció, áremelések, folytatódó gazdasági mélyrepülés, kiberbűncselekmények, pl hackelések és a belőlük fakadó hatalmas károk, a határtalan kegyetlenkedés és a határtalan együttérzés végletei, elemi erejű pusztítás (nukleáris katasztrófa forgatókönyvei folyamatosan benne vannak a pakliban, a szerencse/ gondviselés segíthet elkerülni), földönfutóvá tett emberek áradata, személyes és kollektív tragédiák, dezinformáció, propaganda minden mennyiségben. Kiszámíthatóságból, tervezhetőségből, tuti megoldásokból még annyi sem jut, mint az előző két évben. NEM, NEM TUDOK ÉS NEM IS AKAROK PROGNÓZISOKAT KÉSZÍTENI !!!! A tendencia a következő hónapokban is marad, maximum az intenzitásban lesznek különbségek.

Március 2 : Nap-Uránusz szextil
A hónap egy szolíd kis Nap -Uránusz szextillel kezdődött. A sztereotípiák szerint az ez az aspektus esetleges mélypontok ellenére, vagy azokat épp motiválóerőként használva hozzásegíthet, hogy kreatív hozzáállással, saját, független nézőpontunkat képviselve javítsunk társas viszonyainkon, anyagi helyzetünkön, és így nagyobb külső- belső függetlenségre tegyünk szert. Bonyolult helyzetekre is adódhat váratlan megoldás, de a problémák elbagatellizálása, a túlságos leegyszerűsítés, kapkodás gondok forrásává is válhat. Egyéni szinten biztos volt ilyen aspektusa, kollektíve nem igazán volt elmondható, hiszen vele együtt egy Merkúr-Szaturnusz együttállás és, ami még fontosabb, a Bak Vénusz, Mars, Plútó triója is hatott. Mint a február 24-én kitört orosz-ukrán háborúból láthattuk, földdel egyenlővé tevő üzemmódban.




Március 2: Merkúr-Szaturnusz együttállás

Mekkora véletlen, hogy épp orosz témát választottam, LOL!
Téli reggeli , -45°C, Novosibirsk, Oroszország. Fotó: Alec Luhn

Az ugyanaznap bepontosult Merkúr-Szaturnusz együttállás (Vízöntő 18°) ha úgy tetszik, a Merkúr Vízöntőben és Bakban való vándorlásának illetve tolatásának summázata volt.

Általános értelemben a Merkúr-Szaturnusz együttállások önmagukban sem igazán szívderítők. Elakadt kommunikációt, depresszív állapotokat, rossz híreket jelezhetnek. Nem kimondottan ideálisak a fontos megbeszélésekre, ügyintézésre, utazásra, hiszen elakadásokkal, bemerevedett frontvonalakkal állnak összefüggésben. Azonban, tanulságaikat levonva, egyéni szinten akár összeszedetté, céltudatossá, lényegre törővé is tehetnek. Rákényszeríthetnek, hogy kidolgozzuk az eddig elnagyolt részleteket, elkötelezzük magunkat egy irány mellett.(Kapcsolódó: Merkúr – Szaturnusz erőpróbáló fényszögek a horoszkópban és tranzitként)

Az idei Vízöntő Merkúr tranzit kapcsán két régebbi Facebook-bejegyzésemet szeretném idézni, a külpolitikai események kapcsán mélyebb értelmet nyernek. (Hogy olyan szinten szabadul el a pokol, ahogy a február 24-én elszabadult nem jutott eszembe forgatókönyvként, a prognózisnak megvannak a lehetőségei és a korlátai, csak azt sejtettem, hogy egy komolyabb robbanásról lesz szó, és köze lesz Oroszországhoz.)

Január 14-i posztom  , amikor a Vízöntő 10°-on a Merkúr elkezdte február 4-ig tartó tolatását. Akkoriban kerültem az ukrán-orosz konfliktus és hozadékai mundánasztrológiai kommentárjait, mert így is éppen elég észosztó s@ggfejet kell jelentenem és letiltanom. De magát a bejegyzést Alec Luhn Téli reggeli című fotójával illusztráltam, amelyet az oroszországi Novosibirskban készített; épp , -45°C-t mértek. Hogy komoly gondok lesznek, sejthető volt, hiszen 2021 december 23-án, két nappal a Szaturnusz-Uránusz kvadrát harmadik bepontosulása és a Bak Vénusz-Merkúr – Plútó hármas találkozója előtt hangzott el Putyin a Nyugattól biztonsági garanciákat követelő nemzetközi sajtótájákoztatója.A helyzetek pedig a későbbi tranzitokkal összhangban eszkalálódni is kezdtek (ld 2021 decemberi előrejelzés, Vénusz-Plútó együttállás a Bakban, Bak Mars tranzit 2022)

„Nem lesz valami kellemes tranzit: Uránusszal egzakt kvadrátban, Szaturnusszal majdnem együtt állva vág hátraarcot, éppen amikor pattanásig feszül a húr, és nem látszik a megoldás. 26-án visszatér a Bakba, és február 4-én a Plútóval együtt állva vált direkt stacionáriusba.

A bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, a látszólag azonnali megoldást követelő válsághelyzetek így állandósulnak.

Van olyan, még ha a gondolkoggyápozitívan ha beledöglesz is newages megközelítésmódok nem is ismerik, hogy éppen nincs megoldás. Vagy nincs a szánk íze szerint való megoldás. Vagy nincs azonnali megoldás. Vagy nincs kiszámítható megoldás. Így jártunk. A való világban rengeteg ilyen helyzet van, pszeudo-spiri Disneylandben hírből sem ismerik.

A megoldás ilyenkor: elviseled a bizonytalanságot. Kivársz.Ráhangoldósz mit akar üzenni a helyzet kollektív és egyéni szinten. Ez az érett emberek hozzáállása.

Nem az asztrológust kell cseszegetni hülye kérdésekkel !  🙂

Kép: téli reggeli , -45°C, Novosibirsk, Oroszország. Fotó: Alec Luhn
Mekkora véletlen, hogy épp orosz témát választottam, nahát !  🙂 ”




A Merkúr – Uránusz kvadrát -posztot február 27-én osztottam meg, 13:43-kor, aznap lépett ki a Merkúr a retrográd árnyékból: 

„A Merkúr kint van a retrográd zónából, az Uránusszal való kvadráttól a Szaturnusz együttállás felé tart, Szaturnusz-Uránusz kvadrát összeboronálva. Mintha volna némi feszültség, a légkör pedig nem csak átvitt értelemben robbanékony. (Ehhez nyilván más hatások is kellenek, pl a Plútó felé masírozó Mars)

Kellemetlen, viszkető érzés, hogy a nukleáris fegyverek gazdái közül egyik egy pszichopata nagypapi a Kremlből, a másik egy demens nagypapi az Ovális Irodából, Kínában a Borg kormányoz és persze a bestiáriumnak vannak más prominens szereplői is. Kés, villa, olló, nem gyerek kezébe való- szól a régi mondóka, bárcsak a felnőttekre is alkalmaznák”.

Ugyanaznap, 15:14 kor jött szembe az alábbi hír.  „Az orosz elnök a NATO-országok agresszív kijelentései után elrendelte a katonai parancsnokságnak, hogy helyezzék készenlétbe a nukleáris elrettentő erőket. Az utasítás Putyin, Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének találkozóján született”.

Így folytattam: “Nem vagyok olyan kvajó asztrológus, hogy “előre láttam” volna. Lövésem nincs mi lesz, a nagyvonalakban vázolt trendeken kívül. Csak sz@r megérzéseim vannak, és az analógialáncokkal is többé-kevésbé tisztában vagyok. Remélem, a nukleáris arzenál bevetése elnapolódik, de azért tudni kell, hogy az Uránusz, Plútó erőpróbáló tranzitjai is összefüggésbe hozhatók ilyen témákkal. Nem örülök”.




Március 2: újhold a Halakban

A március 2-i újhold a Halak 12°-on született meg, helyi idő szerint 18h34’kor. Az újholdképlet a fentebbi hatásokat is magában foglalja, és persze a másnap bepontosult Vénusz/Mars – Plútó együttállást.

A Halak újholdakkal kapcsolatos klisék általában a spiritualitás, együttérzés, élénk képzelet, a mindenséggel való egyesülés, kreativitás, káosz, álmok, illúziók témái köré csoportosulnak. Ezekben többé-kevésbé van is valami, de ugyanannyira fontos, hogy tizenkettedik jegyként a Halak egy ciklus végével áll kapcsolatban, amely akkor is lezárást jelent, ha ezt valami új születése követi. Halak újholdaknál tehát olyan kezdetekről beszélhetünk, amelyeknél a befejezés, az új létrejöttét megelőző, előkészítő szakasz már- már nagyobb szerepet kap, mint a következő fejezet.
Ez utóbbi igen fontos szempont. Bizonyos értelemben ugyanis egy szakasz végén tartunk. Atlantisz elsüllyedését nem véletlenül választottam a bejegyzés illusztrációjaként. Bővebben

Újhold a Halakban 2022 március 2 , Bp 17h34




Március 3: Vénusz – Plútó együttállás
A Vénusz és a Plútó első együttállására tavaly december 11-én került sor, a Bak 25°-án. Másodszor december 25-én találkoztak, amikor a Vénusz már tolatott, a harmadik együttállás pedig 2022 március 3-án jött létre. Az asztrológusok a világ minden táján hasonlóan látták ezt az eseményt, a blogomon a már többször megszólaltatott Leslie Hale gondolatait idéztem. A harmadik bepontosulás, a 2021-2022-es Bak Vénusz tranzit tanulságait és végeredményeit is hozta. A trendek már tavaly ősszel körvonalazódtak. Március 6-án a Vízöntőbe lép a Vénusz, ahol Uránusszal képezett kvadrátja, Szaturnusszal való találkozója a “biztonságról”, “stabilitásról” alkotott elképzelések maradékát is felülírja. Persze nem önmagában, hanem más hatásokkal összeadódva…

Március 3: Mars-Plútó együttállás
A tranzithoz társítható analógiából nem volt hiány. (Kegyetlenkedés, erőszak, tömeges vérengzés, élethalálharc, hatalmi harcok, manipuláció, erőszakos propaganda, stb, stb, stb)
A 2020 márciusi Mars-Plútó együttálláshoz hasonlóan a jelenleginél is az annyira amennyire stabil, eddigi világ utolsó napjait éljük. (Persze, ehhez más, sokkal erősebb hatások is “kellettek”) Nézzünk körül alaposan, hogy legalább a szép emlékeket megőrizzük, értékeljük a még meglévő lehetőségeinket, amíg még megvannak.
A február 27-i Facebook posztban az esetleges nukleáris katasztrófákkal kapcsolatos aggályaimat is megosztottam. Erre, néhány nap múlva , március 3-ról 4-re virradóan  azt hiszem nemcsak nekem okozott álmatlan éjszakát a zaporizzsjai atomerőmű  , Európa legnagyobb nukleáris erőművének a sorsa. Az emberiség történetében még nem volt példa arra, hogy atomerőművet lőjenek – szerencsére győzött a józan ész, no nem az oroszok részéről, és az ukránok inkább feladták, az egész Európát érintő katasztrófát elkerülendő. (Jóóóó, tudom, putyintrollok szerint Ukrajna önmagát támadta meg, az erőműnél szabotázsakció vót, ahogy 9/11 is az USA öntámadása vót, a Föld lapos, Covid NINCS-akkor sem ha majdnem beledöglöttél, az ótás méreg, a gyíkemberek és a biligécc meg a feneketekbe dugott chipek,  húzzatok a konteós játszóházaitokba bogaraim ! 🙂  ) Talán az újhold-Jupiter kombó, 5-én bepontosuló Nap-Jupiter együttállás kellett ahhoz, hogy ne legyen egyelőre nagyobb baj. Hogy meddig tart a viszonylagos szerencse, jó kérdés. A helyzet továbbra is instabil, és ha a zaporizzsjai meg is ússza, nem árt szem előtt tartani, hogy vannak Ukrajnában más atomerőművek is. Ahogy Európában is. Ez nemcsak március első napjaira érvényes.

Március 5 : Nap-Jupiter együttállás

A Nap – Jupiter együttállások igen jótékonynak számítanak – elbírálásukkor természetesen az egyidejűleg érvényesülő befolyásokat is figyelembe kell venni. Hagyományosan ezt a bolygókapcsolatot ideálisnak tekintik ahhoz, hogy önbizalmat, bátorságot, kezdeményezőkészséget, energiát és kockázatvállalási kedvet igényló projektekbe kezdjünk.
Jelen helyzetben azonban, az egyidejűleg érvényesülő hatásokat figyelembe véve, nem biztos, hogy ez az aspektus a legjobb oldaláról mutatkozik be. A túlzások, szélsőségek is benne lehetnek a pakliban. Pozitívumokra és negatívumokra is láthattunk példákat, és még fogunk.



A Vénusz és a Mars utazása a Vízöntőben

Március 6 – április 5: Vénusz a Vízöntőben
Tranzithatásként a Vénusz Vízöntőbe lépése a puritán és komoly követelményeket támasztó Bak után általában némi felüdülést jelenthet: az elmúlt időszak komorabb érzelmi tapasztalatait követően talán mi is könnyedebbekké, kísérletezőbb kedvűekké válhatunk, nagyobb függetlenségre törekszünk társulásainkban. Ez tökéletesen rendben is van, amennyiben a könnyedség nem csap át súlytalanságba, társulásainkkal, anyagi-és szellemi, érzelmi értékeinkkel kapcsolatos felelőtlenségbe.
Jelen tranzitnál súlytalanság kimaxolva, kollektív szinten nyugodtan lefordítható a pénz további értéktelenedésére, levegőben lógatottságra, lábak alól kifutó talajra- persze más hatásokkal összeadódva. Ha van “rosszabb” (new age fanok nem szeretik ezt a szót, klasszikus asztrológia még nevén tudja nevezni a gyereket, bocsika, ködevőkék, lehet továbbgörgetni vagy lekattanni) a szintén nem piskóta hosszadalmas Bak Vénusz tranzitnál, akkor EZ AZ. (Bakban való hosszas vendégeskedése időszakában ugyanis a Vénusz egy sor, hagyományosan harmonikusnak tartott aspektust képezett: huzamosabb ideig trigonban volt az Uránusszal, szextilben a Neptunnal és egy Jupiter szextil is becsúszott. A Marssal majd a Plútóval képezett együttállása más lapra tartozik, főleg a fináléban. A Vízöntőben azonban csak az erőpróbáló hatások érvényesülnek;  a március 19-i Uránusz kvadrátját március 28-án a Szaturnusszal való találkozója követi – összeboronálva ráadásul régi ismerősünket, a Szaturnusz-Uránusz kvadrátot. Egyetlen pozitívuma, hogy csak április 5-ig kell elviselni…)

Március 6 – április 15 Mars a Vízöntőben
Ugyanezen a napon a Mars is a Vízöntőbe lép, így az energiaváltás még jelentősebb. Sztereotípiák szerint e tranzit időszakában főleg az olyan emberekhez vonzódhatunk, akik elismerik szabadságigényünket, és mi magunk is sok szabadságot , valamint stimuláló, társadalmilag tudatos, eredeti és önálló szellemi életet és életstílust igényelünk. A túlzott lázadozás, a helyzetek mindenáron való provokálása azonban hátráltathat céljaink elérésében, ugyanakkor találhatunk nagyon kreatív csatornákat is reformer vagy forradalmi késztetéseink számára. Tér- és szabadság igényünk is hangsúlyozottabbá válik.
Fontos szem előtt tartani, hogy ezzel a Mars állással kapcsolatban a kiszámíthatatlanság az egyetlen biztos dolog. Ennek hasznos vagy kártékony mivolta személyes és kollektív szinten a többi bolygóval létesített fényszögektől függ. 2016 november – decemberében pl., amikor a Mars ugyanebben a jegyben haladt, több segítő, stabilizáló fényszöget is képezett: trigont a Mérleg Jupiterrel, szextilt a Nyilas Szaturnusszal és a Kos Uránusszal, így az általa katalizált változások is kedvezőbbek voltak, előbbre vittek, az új elemeket könnyebben lehetett ötvözni a régiekkel.
2020-ban korántsem volt ennyire rózsás a helyzet, ugyanis a tranzit legelején, április 7-én megismétlődött egy Mars – Uránusz kvadrát, amelyből már 2018 tavaszán – nyarán is ízelítőt kaptunk. Akkoriban, a Mars tolatása miatt úgyszólván egész nyárra kijutott a petárdázásból. A jelenlegi tranzit témái valamilyen értelemben kapcsolatban lesznek a 2020-as és a 2018-as Vízöntő Mars tranzit időszakával.

Idén az elkezdődött felbomlási folyamatok folytatódnak; március 22-én bepontosuló kvadrátja az Uránusszal, április 4-i találkozója a Szaturnusszal újra összeköti a Szaturnusz – Uránusz kvadrátot ( A Vénuszé is; a Mars ugyanazokat az aspektusokat hozza létre. Ráadásul, a Bakban erőben volt, és mielőtt az elementáris Plútó együttállást elérte, egy sor harmonikus aspektust is képezett, akárcsak a Vénusz. Ld. Mars a Bakban 2022 című bejegyzés. Hogy ezek, mint a konszenzuális valóság eseményeiből láthattuk, kollektív szinten nem hoztak túl sok jót, más kérdés. A Vízöntő Mars Uránusszal és Szaturnusszal való hadakozásaitól azonban értelemszerűen még kevesebb pozitívum várható ). Ezek a robbanékony formációk tehát március közepétől április első hetéig érvényesülnek, a tavaszi napéjegyenlőség -képletben nagyon erőteljesen. A Mars-Szaturnusz együttállás meghatározó lesz az április 3-i választásokon is.

A Vénusz és a Mars újabb, 6-i találkozója tehát, a február 16-ihoz hasonlóan, biztos nem az ikerlángok egymásra találásáról és más, rózsaszínlufis karmikus etyepetyékről szól. Az elválás, széthullás, leválás, elszakadás, szétrobbanás forgatókönyvei sokkal reálisabbak, kollektív szinten mindenképp. Amúgy ez is karmikus, csak ködevőkéink nem ilyesféle forgatókönyvekre gondolnak, amikor “a karmáról” hablatyolnak. És az ilyen szituk sajnálatos módon nem tüntethetők el “karmikus oldással” meg hasonló hókuszpókuszokkal. Az ilyenkor szokásos húzd meg ereszd megeket ( = “dolgozzunk a  kapcsolaton” ) fajsúlyosabb problémák váltják fel: pl az egyik felet besorozzák katonának, a szerelemnek nem egy harmadik felbukkanása, hanem egy becsapódó rakéta vet véget, stb,stb. Neurotikus szobanövénykék, drámakirályok és királynők  örüljenek amíg még nem érintettjei az ilyen forgatókönyveknek ! A közelebbi és távolabbi jövő kozmikus trendjeit elnézegetve félő, már nem sokáig gyárthatjátok futószalagon az álproblémákat. Lesznek helyettük igaziak…

A Vízöntő Vénusz-Mars találkozónak különlegessége, hogy ugyanott jön létre, mint a 2020 decemberi Jupiter-Szaturnusz Nagy Konjunkció.  Ennek apropójából lefordítottam Smiljana Gavrancsics szerb asztrológus egy Facebook bejegyzését, amelyben azt írta, hogy a március 5-10 közötti napok kulcsszerepet játszhatnak az ukrán-orosz háború alakulása szempontjából. Gavrancsics szerint a Halak 15°, amelyet a Jupiter épp ezekben a napokban érint, kiemelkedő szerepet játszik Ukrajna esetén.




Március 10 – március 27 Merkúr a Halakban
Március 10-én a Merkúr a Halakba lép. A kommunikáció, logika és az intellektus bolygója ugyan nem érzi jól magát ebben a vizes, érzelmes jegyben, de kárpótlásként fogékonyabbak lehetünk pszichénk képes nyelvének üzeneteire, mint általában. Nem csupán szokatlanságuk miatt érdemes lejegyeznünk álmainkat, hanem azért is, mert hasznos információkat hordozhatnak ébrenlétünk eseményeiről és szereplőiről. Ez a pozíció azonban nem csak ilyen pozitív megélési lehetőségeket tartogat: hatására a valósággal is könnyebb elveszíteni a kapcsolatot. (Merkúr a Halakban)

Március 13: Nap-Neptun együttállás
A Nap – Neptun aspektusok egy személyi horoszkópban és tranzitként, időszakos hatásként is nagyon képlékenyek és nagyon pontosan érzik az energiákat, hangulatokat maguk körül. Ennek köszönhetően most mi is könnyebben felfoghatjuk, mit várnak tőlünk mások, hogyan hódítsunk és hogyan kedveltessük meg magunkat az emberekkel, hogyan alkalmazkodjunk és rejtőzzünk el – ha erre van szükség. Egyszersmind azonban problémákat vethetnek fel identitásunk és haladási irányainkat illetően. Az önmeghatározás nem valami könnyű, és ez oda vezethet, hogy engedünk a körülmények és mások befolyásának. A megerősödött intuíció, álmokra és a tudattalanból érkező más üzenetekre való fogékonyság pozitívum lehet, de jelen van egy erős önbecsapásra, a tények megszépítésére való hajlam is. A realitások túl kellemetlenné vált szögleteit alkohol, drogok is lekerekíthetik.

Jelen helyzetben a Jupitertől a Neptun felé haladó, és közelgő találkozójukat (ld újholdképlet) felvezető Nap kollektív szinten inkább a káosz és a szélsőségek tendenciáit erősíti.




Március 17: Merkúr-Uránusz szextil
A receptkönyvek szerint harmonikus kapcsolat, egyéni szinten egyfelől segítséget nyújthat ahhoz, hogy az utolsó simításokat elvégezve még időben, könnyen, gyorsan hatékonyan tető alá hozzuk teendőinket. A horoszkópunkban hatása alatt álló témákkal és területekkel kapcsolatban szerencsés fordulatokra számíthatunk, különösen, ha erőfeszítéseket is teszünk az ügy érdekében. Sajnos azonban meggondolatlan, felelőtlen, „széllel bélelt” viselkedésre is hajlamosíthat. Extravagáns, tetszetős teóriákkal kábíthatjuk magunkat és környezetünket, ahelyett hogy fontosabb ügyeinkkel foglalkoznánk, a közösségi médiában szórakoztatjuk gondolatsziporkáinkkal ismerőseinket.

Március 18: Nap-Plútó szextil
Ez a fényszög kedvezően hat üzleti ügyeinkre, lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére hatoljunk, javunkra fordítsuk válsághelyzeteinket, rajtuk keresztül jussunk el belső erőforrásainkhoz. Mivel szextilről van szó, a pozitív kimenetel itt is a tudatosság és az igyekezet függvénye. A Plútó érintettsége miatt azonban a szélsőségek, hatalmi harcok, pszichoterror, és a nem is annyira lélektani, hanem nagyon is konkrét hadviselés témái sem zárhatók ki. Hogy ultimátumok, egymás sakkban tartása helyett születnek-e érdemi megállapodások, jó kérdés.




Március 18: Telihold a Szűzben
A telihold helyi idő szerint 08:18′ kor születik meg, a Szűz 27°40′-en
Szűz a józan ész, a kritikus gondolkozás, a megkülönböztetés képességének a princípiuma – így aztán nem is kimondottan kellemes az érzelmes Hold számára. Ennek ellenére hasznos felismeréseket tartogathat.
Ellenpólusa, a Neptun uralma alatt álló Halak a tudattalan tartományok parttalan óceánja, ahol minden mindennel egybemosódik. A profetikus erejű látomások, a magasabb törvényekre való ráhangolódás, hiteles spirituális tapasztalatok, teremtő képzelet éppen úgy részei, mint az önbecsapás, csalódás, önsors rontás- főleg szenvedélybetegségek és a valóságelhárítás más módszerei által. A Nap szomszédságában levő Neptun, Jupiter, és a feléjük siető Merkúr önmagában talán a megváltottabb megélési módokra is lehetőséget adna, bár korántsem problémamentes. Kellemetlen azonban, hogy a Nap és a Neptun nagyjából a Vízöntő Vénusz/Mars-Bika Uránusz kvadrát felezőpontjában vannak, így a széthullás, káosz, valóságelhárítás, bizonytalanság trendjei erősödhetnek.
A Hold- Plútó trigon, Nap/Neptun -Plútó szextil talán némi józan paraszti észt is hozzáad a képhez.

Március 19 : Vénusz – Uránusz kvadrát
Mint e tranzitról írt bejegyzésben szó volt róla, az ilyen időszakok szív -és pénzügyekben egyaránt könnyelműségre hajlamosítanak, így a komoly döntésekkel tanácsosabb várni. Különösen, hogy az egyidejűleg érvévnyesülő hatások (Mars- Uránusz kvadrát, a Jupiter és a Neptun – találkozó felé igyekvő Merkúr) ingerültség, robbanékonyság, kiszámíthatatlanság, túlzások, önbecsapás, mások általi megvezetettség formáiban nyilvánulhatnak meg. Persze vannak olyan helyzetek is, amikor ki kell törni a komfortzónából, be kell zárni bizonyos ajtókat -de ha most kell ezt megtennünk, annak tudatában tegyük, hogy az új irányok csak sokkal később fognak kibontakozni. Banki tranzakcióknál, hitelkártyás vásárlásoknál fokozott figyelem ajánlott, a hackeléses bűncselekmények nagy károkat okozhatnak.




Március 20 – április 20 Nap a Kosban


A Nap március 20-án, helyi idő szerint 16:34′-kor a Nap a Kos jegyébe lép és ezzel asztrológiai értelemben is elkezdődik a tavasz. A tavaszi napéjegyenlőség képlete egy hosszabb, a következő tavaszi napéjegyenlőségig terjedő időszak történéseiről is felvilágosítást ad. Egyes iskolák szerint, mivel idén a Szűzbe, egy változó jegybe esik a képlet aszcendense, hat hónapig, az őszi napéjegyenlőségig lesz érvényben.
Nem tudom, mennyire lesz időm, és kedvem belemenni a részletekbe; az összkép nem túl biztató.  A Nap Kosba lépését megelőző és követő napok hatásai a napéjegyenlőségképletben is érvényesülnek.

Néhány kulcsszó: kaotikus állapotok, presztízsvesztés, dezorientáltság, kiteregetett-esetleg tendenciózusan itt-ott még jobban összepiszkolt szennyes, féknyúz, propaganda, manipuláció, tömeghisztéria, ködösítés, sárdobálás minden mennyiségben, hatalmi harcok, karaktergyilkosságok, piszkos módszerek, nincsenek jó hősök, kormány és az ő ellenzéke, a nemzetközi porondon az új, már nem is annyira hidegháború harcosai  egyaránt megérik a pénzüket, élénk külügyi tevékenység, tárgyalások, szerződések, köpönyegforgatás, kétkulacsoskodás-business as usual, ingatag, és egyre nehezebb gazdasági viszonyok, vagonszámra kidobott pénz reprezentációra, munkanélküliség, problémák az egészségüggyel, koronavírus -topic még valószínűleg nem kipipálva. Külföldről instabilitás, rengeteg menekült, bomlás, bomlasztás (nyugati részről impotencia, naivitás, pótcselekvések sorozata, kelet felől piszkos, de attól még igen hatékony manőverek), meglepő, sokkoló fordulatok, köpönyegforgatások oda meg vissza. Alamuszi módon, némi ruszki/kínai rásegítéssel (ez az igazán hatékony háttérhatalom, kedveseim) a NATO-ból, EU-ból dolgozzuk ki magunkat rendesen, mert mégiscsak jobb egy pufferzónának/műveleti területnek lenni a putyini birodalom határán, neofeudális államoként, mint Európához tartozni. Ez utóbbi ugyanis, woke kurzus ide vagy oda, még mindig olyan kellemetlen kötelezettségekkel jár, mint jogállamiság, emberi jogok, bla-bla-bla.

Van valami esetleg, amire asztrológiai prognózis nélkül nem gondoltunk volna?

Ezt a gondolatot, bár nem asztro, és nem is tőlem származik, hanem Puzsér Róberttől , még ideszúrom, lehet emészteni:

“bár valóban van számos vonás, amely Oroszországot és az Egyesült Államokat hasonlóan visszataszítóvá teszi, hisz egyaránt képmutatók, gátlástalanok, az aktuális érdekeikért pedig bárkit és bármit könnyű kézzel odadobnak – mégis sokkal kevésbé félelmetes Amerika közelsége, mint Oroszországé, az ugyanis sokkal nagyobb szabadságot és életminőséget enged a befolyási övezetéhez tartozó népeknek, mint Vlagyimir Putyin latorrezsimje.

Tény, hogy a Nyugat túl sokszor elárulja önmaga jobbik felét, de tagadhatatlan, hogy legalább van egy jobbik fele – a kínai meg az orosz birodalom számára ezzel szemben soha nem volt szempont az érdekszférájához tartozó országok fejlődése, békéje vagy állampolgárainak szabadsága.”

Aggódni persze nem kell, a profi és amatőr zavarosban halászók, sz@arkeverők most is megtalálják majd a számításaikat, bármelyik oldalon álljanak is.

(Mundánasztrológiában jártasak tanulmányozzák tovább, további finomságokért.)






Március 21: Merkúr-Jupiter együttállás
E találkozó hatására a tavasz a szokásosnál is több tervezéssel, lendületesebben indul. (A Jupiter a hit, a bizalom princípiuma, látomásai és inspirációi vannak, a Merkúr gondolkodik. Megkérdőjelez, tervez és szervez. Jelen helyzetben a Jupiter uralja a terepet, a Merkúr száműzetésben van a Halakban- a logikus gondolkodásra való képesség csorbát szenved. Hogy konstruktív látomások vagy fantazmagóriák irányítják döntéseinket, jó kérdés. A két, egymást kiegészítő, de igen különböző bolygó együttállásai időszakaiban hajlamosak lehetünk hangzatos ígéreteket tenni, frázisokat pufogtatni és semmi sem tűnik lehetetlennek. Az ördög azonban most is a részletekben és a gyakorlati megvalósításban rejtőzik. Ezzel nem árt tisztában lenni.

Március 22: Mars-Uránusz kvadrát
A Mars – Uránusz erőpróbáló kapcsolatait (tehát az együttállást, félkvadrátot, kvinkunxot, szembenállást is) általában véve is robbanékonyság, váratlan események, meglepetésszerű fordulatok jellemzik. Ezeket az aspektusokat erőteljes szabadságvágy, lázadó szellem hatja át. Jó esetben ahhoz adnak muníciót, hogy szembeszálljunk az értelmetlen szabályokkal, megkérdőjelezzük a fejlődést már nem szolgáló, élettelen konvenciókat. Sajnos azonban a forrófejűség, impulzív reakciók még jellemzőbbek lehetnek, így aztán újító szellemű és kreatív áttörések helyett egyszerűen fejjel mehetünk a falnak. A későbbi következményekkel nem törődve lázadozunk, felrobbantva az okkal emelt korlátokat is. Ha valamikor, most nagyfokú óvatosságra van szükség, ugyanis mi is, környezetünk is hajlamosak lehetünk túlzásokba esni, a dolgok pedig könnyen kifuthatnak az ellenőrzés alól. A féktelen indulatkitörések, a fennálló rend, a struktú
rák elsöprésének a szándéka személyes és kollektív szinteken is rengeteg kárt okozhat.




Március 23: Merkúr-Neptun együttállás
A március 23-án bepontosuló Merkúr – Neptun együttállás még zavarosabbá teheti az eddig sem túl egyértelmű helyzeteket. E bolygókapcsolatról általában véve is elmondható, hogy a neptuni fantáziák végtelen óceánja feloldja a Merkúr logikus és racionális világát. Ebből időnként származhatnak új ötletek, a valóság talajára ültetett látomások és a realitásoktól elrugaszkodott, gyökértelen képzelgés is. Míg az előbbi forgatókönyvekből ihletett alkotások, új, tovább vivő meglátások, sejtelmek születhetnek, a másodiknak fájdalmas ébredés a vége. Az önbecsapás, csalás, hazugságok, pletykák, pánik, csúsztatások, féligazságok, plágium, rágalmak továbbra is sok gondot okozhatnak – és az sem mindig egyértelmű, hogyan is kellene kezelni őket.
Jelen helyzetben az egyidejűleg érvényesülő hatások – és hozadékaik, a háború, a már egy ideje velünk levő világjárvány – miatt még találóbbak ezek a megállapítások. A velük együtt járó gazdasági, társadalmi, politikai instabilitás világviszonylatban több – kevesebb erőszakos eseményt vonhat maga után. Bármennyire nehéz is elfogadnunk, ezek a sokszor derült égből villámcsapásként bekövetkező fejlemények (pénzügyi összeomlás, gazdasági válság, ennek hatására kirobbanó zavargások, a már „megszokottnak” számító terrorcselekmények, háborúk, erőszakos bűncselekmények) az Uránusz Bikában haladásának évei alatt hétköznapjaink részévé válnak.

Március 26: Merkúr – Plútó szextil
Nem túl erős, de kedvező aspektus, amelynek hatására megérzéseinket remekül kamatoztathatjuk a gyakorlatban, intuitíven, egyszersmind tényszerűen kommunikáliunk, odafigyelünk a részletekre, emberismeretünk kiválóan működik. Zsigerből érezzük, a fejlődésünket szolgáló irányok és a zsákutcák közötti különbséget, hosszabb távon is életképes válságkezelési stratégiákat dolgozhatunk ki



Március 27 – április 11 : Merkúr a Kosban
27-én a Merkúr ebben a hónapban harmadszorra is jegyet vált. Az álmodozó Neptunusz tartományaiból az agresszív és asszertív Mars birodalmába való átmenet elég markáns váltás. A Kos egyenes, bátor, azonnal a lényegre tér, spontán, innovatív – és időnként tolakodó, ingerlékeny, nyughatatlan és türelmetlen. Ilyenné válik kommunikációnk is a következő három hét folyamán. A közeljövőben talán átláthatóbbá válnak a helyzetek és a szándékok (a sajátunk és a másoké is), hiszen a Merkúr a Kosban mindig pontosan azt mondja, amit érez és gondol.
Így a következő hetek alatt új megoldásokat találhatunk a régi problémákra, készségesebben mozdulunk ki a komfortzónából és keresünk új irányokat, nézünk szembe a kihívásokkal, tesszük meg a megfelelő lépéseket, állunk ki magunkért. Azonban a forrófejűség, tapintatlanság, a kompromisszumkészség hiánya, az elhamarkodott döntések, a részletek figyelmen kívül hagyása számos problémát okozhat.

Március 28: Vénusz -Szaturnusz együttállás
A ledér, vidám Aphrodité és a komor Feladatosztó találkozásai általában nem túl kellemesek, hiszen fájdalmas érzelmi tapasztalatokkal, kiábrándulással, kellemetlen felismerésekkel, magánnyal, anyagi veszteségekkel hozzák kapcsolatba őket. Az együttállások azonban egyszersmind új ciklus kezdetét is jelzik, így az esetleges frusztrációk arra is alkalmat szolgáltathatnak, hogy önsajnálatba merülés helyett töprengeni kezdjünk, mi módon járultunk hozzá mi magunk is a jelenlegi helyzet kialakításához. Jelen helyzetben a Vénusz a mindent felrobbantó, utánam özönvíz mentalitású Uránusz kvadrátból tart a következményekkel szembesítő, restriktív Szaturnusz konjunkció felé. Hogy kollektív szinten hogy fog megnyilvánulni, jó kérdés.
A Vénusz és a Szaturnusz erőpróbáló kapcsolatairól már többször is szó esett a blogon (Karmikusan terhelt viszonyok ? , Az önbecsapás eszköztárából: “karmikus kapcsolatok”, Valóban szereted magad ?). Jóllehet előkerülhetnek múltunk régi szereplői is, a konkrét személyekhez kötődő fájdalmas tapasztalatok, a kiábrándulás, a kellemetlen felismerések, az anyagi veszteségek nem szükségszerű élményei ennek a bolygókapcsolatnak. Meglehet, hogy csupán a múlt tanulságainak levonásáról, bizonyos leckék elsajátításáról, a tényleges feladatok és felelősségek felismeréséről…és felvállalásáról van szó. Ez pedig akkor is hasznos, ha átmeneti magányban kell rá sort keríteni.



Fontosabb bolygóhatások
március 2 Nap-Uránusz szextil
március 2 Merkúr-Szaturnusz együttállás
március 2 újhold a Halakban
március 3 Vénusz – Plútó együttállás
március 3 Mars-Plútó együttállás
március 5 Nap-Jupiter együttállás
március 6 – április 5 Vénusz a Vízöntőben
március 6 – április 15 Mars a Vízöntőben
Vénusz-Mars együttállás
március 10 – március 27 Merkúr a Halakban
március 13 Nap-Neptun együttállás
március 17 Merkúr-Uránusz szextil
március 18 Nap-Plútó szextil
március 18 Telihold a Szűzben
március 19 Vénusz – Uránusz kvadrát
március 20 – április 20 Nap a Kosban
március 21 Merkúr-Jupiter együttállás
március 22 Mars-Uránusz kvadrát
március 23 Merkúr-Neptun együttállás
március 26 Merkúr – Plútó szextil
március 27 – április 11 Merkúr a Kosban
március 28 Vénusz -Szaturnusz együttállás




Kapcsolódó

Újhold a Halakban 2022

Március 5 – 10 : Az ukrán-orosz konfliktus fordulópontja? (Smiljana Gavrancic)

Tavaszi napéjegyenlőség 2022

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!