Április – 2020

Áprilisban folytatódnak a márciusban elkezdődött trendek. A közeljövőben jó eséllyel a legtöbb dolog darabokra hullik majd, ami eddig biztonságot, kapaszkodót, stabilitást nyújtott. Ha sejthető is a változások jellege, ezek pontos forgatókönyve, külső megnyilvánulási formái nem számíthatók ki előre. Így csak egy módon biztosíthatjuk be magunkat: ha olyan készségeket fejlesztünk ki magunkban, amelyek a legnehezebb, legváltozékonyabb körülmények között is segíthetnek talpon maradni.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Április 3 – augusztus 7 : Vénusz az Ikrekben
A hónap markáns váltással kezdődik: április 3-án az Ikrekbe lép a Vénusz. Idén tolatása miatt a szokásosnál tovább, augusztus 7-ig tartózkodik ebben a levegős, változó jegyben. Az év elei földindulást követő márciusi összeomlás a legteljesebb bizonytalanságba való átmenet hónapjaival folytatódik.

Március folyamán a föld elem volt túlsúlyban. A Vénusz jegyváltását követően a Vízöntő Marssal és Szaturnusszal ímmár három bolygó van levegős jegyben – ami eleinte frissítő tavaszi szellőként hat. Úgy tűnik, mintha fellazítanák a túlságosan szilárd, ezért látszólag semmiféle kiutat, fejlődést nem engedélyező struktúrákat. Valójában azonban eddig ismert, biztonságosnak vélt világunk hullik darabokra: menet közben pedig egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a folyamat megváltoztathatatlan. Ez akkor is így van, ha egyes helyeken lecseng a koronavírus járvány, másutt pedig valamelyest sikerül fékezni tombolását.

Közelgő tolatása miatt a Vénusz a szokásosnál lassabban halad. A Vízöntő Marssal képezett trigonja nem pontosul be, de a két bolygó egész áprilisban, sőt május legelején is hatókörön belül lesz ahhoz, hogy kellemesebbé tegye a hangulatot. A jelenlegi levegősség, mozgékonyság, könnyedség leginkább látszatmegoldásokat, pótcselekvéseket, az energiák szétforgácsolódását eredményezheti, a tényleges eredmények – ha lesznek ilyenek egyáltalán – pedig csak átmenetileg jelenthetnek kiutat.

Valójában egy hosszabb távú talajvesztés szakaszába léptünk. Ennek előzményei már tavaly – tavalyelőtt ilyenkortájt is felismerhetők voltak, de akkoriban kevesen figyeltek oda a jelekre. Azok, akik a szellemi utakat, így az asztrológiát is a valóságelhárítás, nem pedig a valóság megismerésének  eszközéül választották, rendszeresen vészmadárkodónak titulálták posztjaimat. Sajnálatos módon azonban a tények a saját, klasszikus asztrológiai ismereteken alapuló meglátásaimat igazolták, nem pedig a ködevő széplelkek spiri-játszóházakban ihletett szösszeneteit.



Április 4 : Merkúr – Neptun együttállás, Halak 19°22
Az április 4-én bepontosuló Merkúr – Neptun együttállás még zavarosabbá teheti az eddig sem túl egyértelmű helyzeteket. E bolygókapcsolatról általában véve is elmondható, hogy a neptuni fantáziák végtelen óceánja feloldja a Merkúr logikus és racionális világát. Ebből időnként származhatnak új ötletek, a valóság talajára ültetett látomások és a realitásoktól elrugaszkodott, gyökértelen képzelgés is. Míg az előbbi forgatókönyvekből ihletett alkotások, új, tovább vivő meglátások, sejtelmek születhetnek, a másodiknak fájdalmas ébredés a vége. Az önbecsapás, csalás, hazugságok, pletykák, pánik, csúsztatások, féligazságok, plágium, rágalmak továbbra is sok gondot okozhatnak – és az sem mindig egyértelmű, hogyan is kellene kezelni őket.

Április 4 : Vénusz – Szaturnusz trigon ; Ikrek – Vízöntő 0°53′
A szintén aznap bepontosuló Vénusz – Szaturnusz trigon talán segíthet némi stabilitást teremteni. A józan ész, ítélőképesség és önfegyelem ellensúlyozhatja valamelyest hullámvasutazást. Így remélhetőleg visszafogottabban költekezünk, miközben jövedelmező stratégiákat dolgozunk ki, minőségi munkát fektetünk projektjeinkbe, képesek vagyunk kiváró állapotra helyezkedni, alkalmazkodni a szinte pillanatról pillanatra változó helyzetekhez. A fényszög problémás oldala a túlzott kényelmesség (hogy ki ne mondjam : lustaság), és a most még rendelkezésre álló lehetőségeket és forrásokat is túlságosan magától értetődőnek vehetjük hatására. Pedig, tekintve hogy a későbbi hónapokban, főleg május – június folyamán legtöbbünk számára ismét csak a bizonytalan lesz a biztos, sokkal bölcsebb hozzáállás lenne arra törekedni, hogy a maximumot hozzuk ki belőle….

Április 5 : Jupiter – Plútó együttállás, Bak 24°53; Bp 4h 44’53”

Jupiter – Plútó együttállás a Bakban 4h 44’53” Bp 2020 ápr 5

A Jupiter – Plútó együttállásról április 5-én pontosul be először, a Bak 24°53′-en, helyi idő (Budapest) szerint 4h44’53”-kor), másodszor június 30 Bak 24°06 -án, harmadszor, utoljára pedig november 12 -én, a Bak 22°5. E konjunkcióval új, nagyjából 13 éves Jupiter – Plútó ciklus kezdődik. Lesznek róla önálló bejegyzések is, most csupán a Jupiter – Plútó ciklusok két legfontosabb sajátosságait domborítanám ki. 1. Jelentős gazdasági, pénzügyi átstrukturálódásokat jeleznek. Ez válságok, pénzügyi, üzleti szférában zajló hatalmi harcok, háborúk formájában is megnyilvánulhat. 2. A nemzetközi terrorizmus, bűnözés, alvilági tevékenység felerősödhet.

Április 7 : Mars – Uránusz kvadrát, Vízöntő – Bika 5°32
A Mars – Uránusz erőpróbáló kapcsolatait (tehát az együttállást, félkvadrátot, kvinkunxot, szembenállást is) általában véve is robbanékonyság, váratlan események, meglepetésszerű fordulatok jellemzik. Ezeket az aspektusokat erőteljes szabadságvágy, lázadó szellem hatja át. Jó esetben ahhoz adnak muníciót, hogy szembeszálljunk az értelmetlen szabályokkal, megkérdőjelezzük a fejlődést már nem szolgáló, élettelen konvenciókat. Sajnos azonban a forrófejűség, impulzív reakciók még jellemzőbbek lehetnek, így aztán újító szellemű és kreatív áttörések helyett egyszerűen fejjel mehetünk a falnak. A későbbi következményekkel nem törődve lázadozunk, felrobbantva az okkal emelt korlátokat is. Ha valamikor, most nagyfokú óvatosságra van szükség, ugyanis mi is, környezetünk is hajlamosak lehetünk túlzásokba esni, a dolgok pedig könnyen kifuthatnak az ellenőrzés alól. A féktelen indulatkitörések, a fennálló rend, a struktúrák elsöprésének a szándéka személyes és kollektív szinteken is rengeteg kárt okozhat.

Jelen helyzetben az egyidejűleg érvényesülő hatások – és egyik hozadékuk, a világjárvány – miatt még találóbbak ezek a megállapítások. A pándémiával együtt járú gazdasági, társadalmi, politikai instabilitás világviszonylatban több – kevesebb erőszakos eseményt vonhat maga után. Bármennyire nehéz is elfogadnunk, ezek a sokszor derült égből villámcsapásként bekövetkező fejlemények (pénzügyi összeomlás, gazdasági válság, ennek hatására kirobbanó zavargások, a már „megszokottnak” számító terrorcselekmények, háborúk, erőszakos bűncselekmények) az Uránusz Bikában haladásának évei alatt hétköznapjaink részévé válnak.




Április 7 : Merkúr – Plútó szextil, Halak – Bak 24°57
Nem túl erős, de kedvező aspektus, amelynek hatására megérzéseinket remekül kamatoztathatjuk a gyakorlatban, intuitíven, egyszersmind tényszerűen kommunikáliunk, odafigyelünk a részletekre, emberismeretünk kiválóan működik. Zsigerből érezzük, a fejlődésünket szolgáló irányok és a zsákutcák közötti különbséget, hosszabb távon is életképes válságkezelési stratégiákat dolgozhatunk ki

Április 8 : Merkúr – Jupiter szextil, Halak – Bak 25°56
A másnap bepontosuló Merkúr – Jupiter szextil szintén jótékony hatás; neki köszönhetően ösztönösen ráérezhetünk, hogy a szóba jöhető számos lehetőség közül melyik a nyerő, a veszélyes kanyarokban hol kell fékezni, hol kell manőverezni – így jó esélyek vannak a kombináció kedvező megélésére is.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Április 8: telihold a Mérlegben

Az április 8-i Mérleg telihold a jegy 18°43′-án teljesedik ki, helyi idő (Budapest) szerint 4h 34′-kor

Az április 8-i Mérleg telihold a jegy 18°43′-án teljesedik ki, helyi idő (Budapest) szerint 4h 34′-kor. A teliholdképletben a fentebb felsorolt hatások összeadódnak. Egy Mérleg telihold ilyen vagy olyan formában mindig fókuszba hozza társulásainkat. Most, amikor világszerte milliók vannak részben kényszerű összezártságban, részben elszigeteltségben, különösen érzékeny témák kerülhetnek terítékre.

A telihold és az egymással együtt álló Jupiter és Plútó között egy kardinális T-kvadrát jön létre, melynek fókuszát a Bak Jupiter és Plútó képezi. Mint már szó volt róla, a Jupiter mindent felnagyít, amivel kapcsolatba kerül; a szélsőségek, halál, lezárások pedig a Plútó analógialáncába tartoznak. Félő, tehát, hogy ebben az időszakban valamilyen fajta eszkalációt tapasztalhatunk a járvánnyal kapcsolatban. Mint egyik, a témáról írt régebbi bejegyzésben már szó volt róla, a nem csak a Plútó, hanem a Neptun is lehet járványjelölő. Most kvinkunxot képez a Mérleg Holddal; a 150°-os fényszög pedig betegségekkel, halállal is kapcsolatban van. A káosz, zavarodottság, bizonytalanság, álhírek, pánik szintén a Neptun analógialáncába tartoznak.

A Mars- Uránusz kvadrát jó adag kiszámíthatatlanságot hoz a képbe. Az analógialáncba az időjárás szélsőségeitől kezdve a járványbiztonsági előírások ellen való lázadozásokon át a különböző erőszakos bűncselekményekig (fosztogatás, terrorakciók), erőszakossá fajuló demonstrációkig sok minden beleférhet.

Jó esteben a Merkúr – Jupiter/Plútó szextil ad annyi józan eszet, a gyakorlatban is kamatoztatható megérzéseket, önfegyelmet, hogy legalább egyéni szinten elkerülhetők legyenek a legrosszabb forgatókönyvek.

Április 11 – 27 : Merkúr a Kosban
Az átmenet az álmodozó Neptunusz tartományaiból az agresszív és asszertív Mars birodalmába jelentős váltás. A Kos egyenes, bátor, azonnal a lényegre tér, spontán, innovatív – és időnként tolakodó, ingerlékeny, nyughatatlan és türelmetlen. Ilyenné válik kommunikációnk is a következő három hét folyamán. A közeljövőben talán átláthatóbbá válnak a helyzetek és a szándékok (a sajátunk és a másoké is), hiszen a Merkúr a Kosban mindig pontosan azt mondja, amit érez és gondol.

Így a következő hetek alatt új megoldásokat találhatunk a régi problémákra, készségesebben mozdulunk ki a komfortzónából és keresünk új irányokat, nézünk szembe a kihívásokkal, tesszük meg a megfelelő lépéseket, állunk ki magunkért. Azonban a forrófejűség, tapintatlanság, a kompromisszumkészség hiánya, az elhamarkodott döntések, a részletek figyelmen kívül hagyása számos problémát okozhat.




Április 14 : Nap – Plútó kvadrát, Kos -Bak 24°57
A feszültségek a következő napokban sem enyhülnek. A Nap – Plútó és a Nap – Jupiter kvadrát hatása nagyjából együtt értékelendő. A Nap – Plútó erőpróbáló fényszöge rögeszmésségre hajlamosíthat, kisebb- nagyobb bosszúságokat, konfliktusokat hozhat. Az általa jelzett változások gyakran tartósak és valaminek az elmúlásához, valakinek a halálához, valamilyen dráma csúcspontjához kötődnek.

(Emlékezzünk vissza, tavaly áprilisban, két nappal a fényszög április 13-i bepontosulását követően égett le a Notre Dame. Ez volt a Szaturnusz – Plútó együttálláshoz köthető összeomlás-sorozat egyik leglátványosabb eleme. Ezt követően olyan sok más nagyszabású katasztrófának is tanúi lehettünk, hogy még fel sem ócsúdhattunk az egyik sokkból, következett a másik. Természetesen ahhoz, hogy ezek az események bekövetkezzenek, több más hatásnak is érvényesülnie kellett egyidejűleg: a korábbi blogbejegyzésekből vissza is kereshetők. Ne legyen igazam, de tartok tőle, hogy a koronavírus – járvánnyal (és annak gazdasági- társadalmi vonzataival) egyidejűleg más kollektív tragédiákban is részünk lehet.

A diszharmonikus Nap – Plútó – kapcsolatok lélektani hadviselésre, hatalmi harcokra is utalnak, így munkahelyünkön, magánéletünkben és a nagyvilágon is a pszichoterror különféle megnyilvánulásainak lehetünk tanúi. Felesleges hangsúlyozni, ezek nem azok a napok, amikor érdemes konfliktusokba kell bonyolódni. Bővebben: A természet elemi erejeA traumaAmi az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt

Április 15: Nap – Jupiter kvadrát; Kos – Bak 25°56
Visszafogottságot gyakorolni most a szokásosnál is nehezebb lesz, hiszen a gyakorlatilag egyidejűleg érvényesülő Nap – Jupiter kvadrát szintén arra késztethet, hogy túllépjük határainkat. A terjeszkedés azonban nem egészen úgy valósul meg, ahogy képzeltük. A túlzások, mértéktelenség, a lehetőségek és a kockázatok reális megítélésének a hiánya egyaránt károkat okozhat az üzleti életben és társas viszonyainkban. Hajlamosak lehetünk többet ígérni, mint amennyit be tudunk tartani, túllépni anyagi kereteinket, mértéktelenül kirúgni a hámból. A hatalom képviselői is túlléphetik hatáskörüket.




Április 19 – május 20: a Nap a Bikában halad
Ez általában az év egyik legkellemesebb időszaka, amikor istenigazából elkezdődik a tavasz. Rendszerint jobban odafigyelnünk egészségünkre, kimegyünk töltődni a természetbe, engedelmeskedünk kreatív impulzusainknak, stb. (Ez a földjegy a valóságérzék, gyakorlatiasság mellett az élet kellemes dolgait is nagyra értékeli. Olyan apróságoknak is tud örülni, mint a tavaszi napsütés, a virágzó fák – így egy kiadós séta még a legmélyebb mélyponton is gyógyító hatású lehet. Feltéve persze, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lakókörnyezetünkben csak részleges kijárási tilalom van érvényben, így legalább a levegőre kimehetünk )

Az időszak jellegén nagyon sokat módosít, hogy az Uránusz is a Bika jegyében tartózkodik (és ez így is marad a következő hat évben) és egy olyan kvadrátot képez a Vízöntő Szaturnusszal, amely fényévnyi távolságra is kiröpíthet komfortzónánkból. A Vénusz, a jegy ura pedig az Ikrekben jár, ahol idegen, ráadásul jelenlegi tranzitja egybeesik majd egy igen problémás retrográd szakaszéval is . Így a szokásos Bika- analógiák nem a kényelmes tavaszi ejtőzés kontextusában merülnek fel, viszont sürgősen és érdemben kell foglalkozni velük.

Április 19: Merkúr – Mars szextil; Kos – Vízöntő 13°26
A Merkúr – Mars szextil (Kos – Vízöntő 13°) április 19-én pontosul be.
Jó esetben a két bolygó közötti harmonikus fényszög lehetővé teszi, hogy eredeti stílusban, humorérzékkel (Vízöntő), egyszersmind határozottan (Kos) érvényesítsük álláspontunkat. Az új ötletek, új megközelítésmódok , rugalmasság megkönnyíthetik a kényszerparkolás időszakát. Problémák amiatt adódhatnak, hogy a fényszög hatására erős késztetést is érezhetünk, hogy azonnal reagáljunk a külvilágból érkező impulzusokra. Az elhamarkodott, tapintatlan kijelentések, az illetéktelen okoskodás, a nem elég kiforrott mondanivaló, a részletek nem elég alapos ismerete kellemetlen helyzetbe sodorhat.

Április 21: Nap – Szaturnusz kvadrát; Bika – Vízöntő 1°35
Egyidejűleg ugyanis egy jelentős, a szextil által képviselt segítségnél jóval erősebb fékező hatás is érvényesül. A Nap – Szaturnusz kvadrát személyes életünkben és a nagyvilágban is a személyes szabadság, önmegvalósítás és a társadalom, a család, a hagyományok vagy a saját személyiségünk – szabta korlátok kérdéseit feszegeti. Az erőpróbáló fényszög hatásait a Felelősség súlya című, régebbi bejegyzés tárgyalja részletesen. Az erőpróbáló Nap – Szaturnusz kapcsolatok világviszonyban feszültséget jelezhetnek a hatalom képviselői, autoritásszemélyek és az ellenük lázadó csoportok között. Ezek helyektől függően sokféleképpen nyilvánulhatnak meg: a tüntetésektől kezdve a fegyveres konfliktusokig, háborúk kitörésééig széles a skála. Most, mivel a Szaturnusz – Uránusz kvadrát is érezteti már a hatását, e 2021-22 során jelentős fényszöghöz kapcsolódó témák is aktualizálódnak. Ez egyéni és közösségi szinten is érvényes.




Április 23 Újhold a Bikában

Az újhold 2020 április 22-én születik meg, Bika 3°24′-án, helyi idő szerint hajnali 4h25′-kor.

Az újhold a Bika 3°24′-án születik meg, helyi idő szerint hajnali 4h25′-kor. A két fővilágító gyakorlatilag együtt áll Uránusszal és kvadrátot képez a Szaturnusszal, ráadásul egy rosszindulatú, Szaturnusz – Mars karakterű állócsillaggal, a Bika 3°27-én levő Mesarthim is konjunkcióban van. Így igen valószínű, hogy az újholddal kezdődő 28 napos időszak sem lesz éppen sétagalopp.

A Bika – elv többek között az anyagi világgal, mindazzal, amit az életben értékelünk, ami biztonságérzetet ad, a megszerezhető/ birtokolt anyagi javakkal, a testhez való viszonnyal áll szoros kapcsolatban. (Természetesen az, hogy melyik életterületet foglalja el a személyi horoszkópban, vannak-e benne bolygók és ha igen, milyenek – egyénenként jelentősen átszínezi az általános jelentéstartalmat). Bika újholdaknál a fentebbi témák kerülnek fókuszba.

Az Uránusz -hatáshozadékaként a közeljövőben jó eséllyel a legtöbb dolog darabokra hullik majd, ami eddig biztonságot, kapaszkodót, stabilitást nyújtott. Ha sejthető is a változások jellege, ezek pontos forgatókönyve, külső megnyilvánulási formái nem számíthatók ki előre. (Ez a folyamat már az Uránusz 2018-as jegyváltásával elkezdődött és évről- évre erősödik. Sokszor írtam már róla, a Bika Uránusz tranzitot beharangozó cikkben, egy általános összefoglalóban, a 2020 főbb trendjeit tárgyaló bejegyzésekben, pl. 2020 – Hogyan tovább ?, Disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében, és ha megmarad a blog, gyaníthatóan bőven lesznek még ilyen jellegű posztok.) Így csak egy módon biztosíthatjuk be magunkat: ha olyan készségeket fejlesztünk ki magunkban, amelyek a legnehezebb, legváltozékonyabb körülmények között is segíthetnek talpon maradni. (Ez több dolgot is jelenthet, új szakmai jártasságok elsajátításától a testi- lelki állóképesség növeléséig).




Április 25: Merkúr – Plútó kvadrát, Kos – Bak 24°59
A befeszülés a következő napokban a Merkúr – Plútó/Jupiter kvadrátok bepontosulásával is folytatódik. 25-én este 20h54’kor ráadásul a Plútó retrográd stacionáriusba vált (Bak 24°59′) – mondhatni bizonyos szempontból patthelyzet alakul ki, holtpontra kerülünk. Ez a holtpont személyes és kollektív szinten is jelentős mérföldkő lehet.

A tolató Plútó hatása, bármennyire kellemetlen is, hosszabb távon abban segíthet, hogy fájdalmas, eddig szőnyeg alá söpört igazságainkkal szembesüljünk.Olyan helyzetek is adódhatnak, amikor ahhoz, hogy tovább jussunk, komolyan vegyenek, elfogadjanak, be kell bizonyítanunk tudásunkat. Elméleti ismereteinket a gyakorlatban is kamatoztatnunk kell. Jó esetben ilyenkor kiderül: a tanulással töltött hosszú idő, a több hónapos fáradozás nem volt hiábavaló. A tudatos tervezés, ütemezés, a szervezettség, a kézzelfogható célok és mérföldkövek meghatározása, a felelősségvállalás idővel segíthet új szakaszba lépni projektjeinkkel. A módszeres és tényszerű megközelítésmód minden területen hatékonyabbá tesz.

Általában véve az erőpróbáló Merkúr – Plútó aspektusok rögeszméssé és vitatkozóvá tehetnek Az emberek megszállottan hajlamosak lehetnek ragaszkodni igazukhoz és a legcsekélyebb kompromisszumra se hajlandók. Ezek a napok nem túl alkalmasak kényes kérdések tisztázására. A környezetünkben élők hajlamosak lehetnek ránk kényszeríteni elképzeléseiket, akárcsak mi másokra. Ez a bolygóformáció balesetekre is hajlamosíthat: közlekedés, utazások közben akkor is legyünk fokozottan elővigyázatosak, ha nem mi ülünk a volánnál.

Április 26: Merkúr – Jupiter kvadrát; Kos – Bak 26°42
A Merkúr – Jupiter erőpróbáló fényszögei felfuvalkodottságra, dogmatizmusra, lehengerlő szájmenésre hajlamosítanak. Hatásukra nehéz egy dologra koncentrálni, a praktikus részletekre való odafigyelés pedig különösen akkor lehet idegtépő, ha valaki épp egy nagy látomás bűvöletében ég. (Azonban tudva, hogy az ördög éppenséggel a részletekben lakozik, ajánlott.) Képességeinket, lehetőségeinket e tranzitnál is hajlamosak lehetünk túlbecsülni, a dogmák, hiedelmek pedig sokkal fontosabbak lehetnek, mint a tények.




Április 26: Nap – Uránusz együttállás; Bika 6°35, Bp
Az április 26-án bepontosuló Nap – Uránusz együttállás hatása már az újholdképletben is erőteljesen érvényesült. Az ott jelzett tendenciák most további, értékes adalékokkal egészülhetnek ki. Az Uránusz Bikán való tranzitjáról ( 2018 – 2026) több bejegyzésben volt – és még lesz is szó. A Nappal, mint a tudatosság princípiumával való találkozásai sajátos szinkronicitásokat hordozhatnak, egyszersmind a feleszmélés időszakai is lehetnek .

A Nap – Uránusz találkozásait tranzitként a Nap – Uránusz együttállás tranzitként című bejegyzés tárgyalja. Arról, hogy milyen szinkronicitásokkal volt összefüggésbe hozható a történelem folyamán egy – egy Bika Uránusz tranzit Dave Coleman tanulmányában volt szó . Természetesen egyetlen tranzit sem ragadható ki összefüggéseiből; a lassú mozgású bolygók együttesen jelzik a gazdasági, társadalmi, környezeti változásokat. Így a Bika Uránusz – hatás értelmezésekor 2019- 2020-ban pl többek között a Szaturnusz – Plútó együttállást, 2020 -2022 folyamán a Szaturnusz – Uránusz kvadrátot, 2021 -ben pedig a Jupiter – Uránusz kvadrátot is figyelembe kell venni.

Nadia Gilchristnek a Ruby Slipper blog szerzőjének gondolatai most is relevánsak, különösen a nagyon közeli múlt történéseinek tükrében.

„Az Uránusznak megvan a maga sajátos stílusa, hogy személytelenné tegye a dolgokat. Nappal képezett aspektusai arra utalnak, hogy az egót erőteljes ébresztő bökések érik. Ilyesmi történik akkor, amikor a Nap ráirányítja a figyelmet a felszabadításra vagy megújításra váró területekre.
Az Uránusz Bikán való áthaladása újraértelmezi biztonságról, tartalékainkról, forrásainkról és értékeinkről alkotott fogalmainkat. Teszi ezt oly módon, hogy alapjaiban felrázza mindazt, ami stagnál, és amit megingathatatlanul stabilnak hiszünk. Ez hosszas folyamat lesz, de valahányszor együttállást képez a Nappal, sajátos történések hívják majd fel a figyelmed, miért is kell új bevételforrásokat, új szokásokat kialakítanod, újrafogalmaznod értékrended.
Ez akár sokkoló hatású megrázkódtatás is lehet, de segíthet, ha nem személyed elleni támadásként értelmezed. Az Uránusz az elengedésről szól, így ami történtek célja, hogy lepattintson azokról a dolgokról, amelyekhez túlságosan kötődsz”.




Április 27 – május 11 : Merkúr a Bikában
Április 27 – május 11 között a Merkúr a Bikában halad, karakteréhez képest kissé cammogós tempóban. Ez pozitívum lehet, amikor impulzív döntések helyett időt ad alaposan átgondolni a dolgokat, olyan stratégiákat kidolgozni, amelyek a gyakorlatban is megállják a helyüket. A jegy megfontoltsága, módszeressége és valóságérzéke azért is hasznos, mert közben folyamatosan érvényesülnek elhamarkodott érzelmi és pénzügyi döntésekre sarkalló bolygóhatások is. Adódhatnak azonban olyan helyzetek is, amikor a nehézkesség, a korábban bevált, de akár egyik napról a másikra aktualitásukat vesztő rutinokhoz való ragaszkodás éppenséggel a hatékony problémakezelést akadályozza.

Április 28: Merkúr – Szaturnusz kvadrát; Bika – Vízöntő 01°49
A fékező hatások a következő napokban is érvényesülni fognak: az április 28-án bepontosuló Merkúr-Szaturnusz kvadrát arra utal, hogy a kommunikáció többféleképpen is akadályokba ütközhet. Átmenetileg nem tudjuk pl. megfelelő szavakba önteni mondanivalónkat, értő közönség helyett kifejezetten ellenséges fogadtatásra találunk, nehezen értetjük meg magunkat környezetünkkel, ideológiai, vallási, világnézeti vitákba bonyolódunk vagy ezek zajlanak körülöttünk. (Ezzel egyidejűleg azonban már a május elsején bepontosuló Merkúr – Uránusz együttállás befolyása is érződik. Ez a merőben ellentétes jellegű hatás türelmetlenségre, impulzivitásra hajlamosíthat, de környezetünkben is felgyorsíthatja, kiszámíthatatlanná teszi az eseményeket. Ebből további bonyodalmak adódhatnak.)




Fontosabb bolygóhatások

Április 1 : első holdnegyed; Rák 12°09
Április 3 : Vénusz az Ikrekbe lép
Április 4 : Merkúr – Neptun együttállás, Halak 19°22
Április 4 : Vénusz – Szaturnusz trigon ; Ikrek – Vízöntő 0°53′
Április 5 : Jupiter – Plútó együttállás, Bak 24°53; Bp 4h 34
Április 7 : Mars – Uránusz kvadrát, Vízöntő – Bika 5°32
Április 7 : Merkúr – Plútó szextil, Halak – Bak 24°57
Április 8 : Merkúr – Jupiter szextil, Halak – Bak 25°56
Április 8 telihold a Mérlegben ; Mérleg 18°43 Bp 4h 34
Április 11 : Merkúr a Kosba lép
Április 14 : Nap – Plútó kvadrát, Kos -Bak 24°57
Április 14 utolsó holdnegyed, Bak 25°56
Április 15 Nap – Jupiter kvadrát 25°56
Április 19 A Nap a Bikába lép 16h 45
Április 19 Merkúr – Mars szextil Kos – Vízöntő 13°26
Április 21 Nap – Szaturnusz kvadrát; Bika – Vízöntő 1°35
Április 23 Újhold a Bikában; Bika 3°24, Bp 4h25
Április 25 Merkűr – Plútó kvadrát, Kos – Bak 24°59
Április 25 Plútó retrográd stacionárius , Bp 20h 54; Bak 24°59
Április 26 Merkúr – Jupiter kvadrát, Kos – Bak 26°42
Április 26 Nap – Uránusz együttállás, Bika 5°35, Bp 11:00
Április 27 – Merkúr a Bikába lép ; 21h52
Április 28 Merkúr – Szaturnusz kvadrát, Bika – Vízöntő 01°49
Április 30 első holdnegyed Oroszlán 10°27

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!