Április – 2022

Egy Kos újholddal, viharosan kezdődött április. A hónap második felétől valamelyest lecsendesednek a kedélyek, de zűrzavarból és meglepetésekből bőven kijut. Akár egy újabb üstökös is meglátogathat.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. 

Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂





Április 1:  Újhold a Kosban

Kép forr : Twitter

 

Az újhold éppen 1-én, a jegy 11°30’-en született meg, helyi idő (Budapest), reggel 8:24’kor. Mint a vele foglalkozó bejegyzésben részletesen szó van róla, a Kos újholdakat általában a lendületes kezdetekkel szokták összefüggésbe hozni. Idén kissé másként festett a helyzet, hiszen a 4-én bepontosuló MarsSzaturnusz együttállás az újholdat megelőző, illetve a következő napokra is rátette a kerékbilincset. Az önmagában is igen problémás és erőteljes kombó most még nagyobb szerepet kapott, hiszen a Mars egyszersmind a Kos ura. Utólag egyértelműen kijelenthető, hogy a konjunkcióhoz társítható analógiák maradéktalanul jelen voltak: leállások, blokkolt energia, erőszak, kegyetlenkedés, összeomlások, balesetek. Itt-ott áttöréseket is lehetett látni, de ezek, az időminőséggel összhangban, a sokadik nekifutásra következtek be, nagy áldozatokat követeltek, illetve a nyereségnek olyan ára volt, hogy nem biztos, hogy megérte.

Újhold a Kosban, 2022 április 1, Bp 08h24

A fővilágítókkal együtt álló és a Nap által elégetett Merkúr elsősorban a forrófejűséget, zsigeri impulzusok által befolyásolt ítéletalkotást támogatta, a figyelmeztetések és megállítótáblák ellenére való mindenáron való előretörés, nyerni akarás törekvéseit. A csak 12-én bepontosuló, de március közepétől egész április folyamán és május elején is érződő Jupiter – Neptun együttállás furcsa ködöt borított a nem sok jóval kecsegtető kozmikus tájra.



A tömegpszichózis napjai

Hieronymus Bosch: Szent Antal megkísértése

Egy, az asztrológiával köszönőviszonyban sem levő közéleti blogger Hieronymus Bosch képekkel kívánt kellemes kis tömegpszichózist ezekre a napokra. A konszenzuális valóság eseményeit elnézve meglehetősen közel járt az igazsághoz.  (Sajátos szinkronicitás, hogy a nagy, németalföldi festőnek műveiből épp április 9-július 17 között tekinthető meg kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.) A teljesség igénye nélkül pár analógia:

A bucsai tömegmészárlás
Az orosz alakulatok tömegmészárlásokkal búcsúzva hagyták el a Kijevi Területet. A sajtó képviselői április 2-án, újhold után jutottak be a Kijev melletti Bucsába; a pokoli képek és videók azóta bejárták és sokkolták az egész világot. (A ruszki tömeggyilkosokhoz hasonló lelkületű pszichopaták- ha egy is beugat privátban ezekből a kreatúrákból, hogy „bizonyítékaival” meggyőzzön a dolgok szerinte és FSZB/GRU-ügynök pajtijai szerinti “valódi állásáról”, azonnal jelentem és tiltom – persze azt mondják, hogy az egészet az ukránok rendezték meg. Természetesen van mindkét oldalról háborús propaganda, vannak gondok ukrán oldalon is, az ő hadseregük sem feltétlenül angyalokból áll, de a drónfelvételek magukért beszélnek. Kapcsolódó cikkek a bejegyzés végén. Ebben a konfliktusban, tetszik-nem tetszik egyértelműen az oroszok a hunyók. Módszereik déd-és nagyszüleinknek még fájdalmasan ismerősek, kár, hogy Magyarország megszállása sokak számára már csak egy újabb elmismásolnivaló történelemlecke.  Hogy Nyáry Krisztián egyik népszerű posztját idézzem: “Gondolom, a málenkij robotot ezután csak különleges munkaerőkölcsönzési műveletnek, a tömeges erőszakot pedig különleges udvarlási akciónak nevezik majd az orosz állam barátai”. )




Az Iszlám Állam március végén újra akcióba lendült, ezúttal Izraelben. A terrorhullám  halálos áldozatainak száma április 8-ra 14-re duzzadt. Egybites, régivágású és “progresszív” antiszemiták kedvéért: nem, a palesztinok nem olyanok mint az ukránok! Többek között ilyen apróságokon múlik a különbség:

“Mindazoknak, akik Izraelt az imperialista Oroszországnak, a palesztinokat pedig a szabadságot kereső ukránoknak próbálják beállítani, szem előtt kellene tartaniuk néhány igazságot:

  • Először is, az ukránok soha nem próbálták meg az oroszokat a Fekete-tengerbe szorítani, és az ukrán alkotmány sem tartalmaz olyan záradékot, amely szerint Oroszországnak nincs létjogosultsága.
  • Másodszor, az ukránok nem fegyverezték fel a népüket robbanómellényekkel, és nem biztatták őket arra, hogy szálljanak fel a moszkvai buszokra, és robbantsák fel magukat a lehető legtöbb ártatlan utassal együtt.
  • Harmadszor, az észak-ukrajnai Harkiv lakói nem lőtték rakétákkal a határon túli belográdi lakóházakat közel két évtizeden át.
  • A valóság szándékos elferdítése Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját, hogy Kijevet Vlagyimir Putyin orosz elnök sarkában tartsa, Izrael gázai vagy dél-libanoni hadműveleteihez hasonlítani, amelyekkel a Hamászt vagy a Hezbollahot kénytelen-kelletlen próbálja akadályozni a civil lakosság bombázásában”.

A  tavaszi napéjegyenlőségképlet elemzésekor valószínűsítettem ilyen forgatókönyveket, akkor megfogalmazott véleményemet a konszenzuális valóság eseményei megerősítik. Világszerte forronganak az indulatok; az orosz-ukrán háborúval elszabadult pokol seperc alatt kiterjedhet más területekre is.




Március 29-i hír, hogy több mint 14 ezer embert kellett kitelepíteni a tomboló árvizek miatt Ausztráliában

Nem mindennapi botrány zavarta meg a március 28-i Oscar gálát:
Will Smith felment a színpadra és felpofozta a felesége betegségén viccelődő Chris Rockot. Itt természetesen, celebekről és botrányokról lévén szó a Neptun is alaposan befigyel (bővebben Liz Greene, The Astrological Neptune and the Quest for Redemption című könyvét a Neptun és a celebvilág kapcsolatáról).

Április 4-én (Mars-Szaturnusz együttállás bepontosulása), aztán április 9 -én, viszonylag gyors egymásutánban két halálos vonatbaleset történt Magyarországon 



Az április 3-i magyarországi választásokat szándékosan a végére hagytam, és nem is tudnék róluk többet mondani, mint amit már elmondtam. A választások reggelén az alábbi kísérőszöveggel osztottam meg a Mars – Szaturnusz együttállás, Bika Hold- Uránusz együttállás posztokat.

„Hétfőn pontosul be a Mars – Szaturnusz együttállás, hatása az előző napokban is érződött, ma nagyon erős, és a jövő hétre szintén ráteszi a kerékbilincset.
Mai/holnapi Bika Holddal elég nyűgös elegy: a mai Uránusz együttállástól a Hold késő estére/holnapra a Mars/Szaturnusz kombóval képez kvadrátot.
Közben van még:
– elégetett Kos Merkúr (Nap-Merkúr együttállás)
– Halak Jupiter – Neptun együttállás
Bármi lesz is a végeredmény, nem túl kecsegtető kombó. Kollektív folyamatokra nincs hatásunk, egyéni szinten észnél lenni, önmérsékletet gyakorolni, tekintettel lenni arra, hogy a másik fél is ember, akkor is, ha teljesen más álláspontot képvisel 😊”

Más asztrológusokhoz hasonlóan mellékelem a 2022 április 3 magyar országgyűlési választások és népszavazás kezdő (bal oldali ábra, Bp. reggel 6) – és záróidőpontját (jobb oldali ábra, este 7). Asztrológiában járatosak levonhatják a következtetéseket. Kapcsolódó, evilágibb cikkek a bejegyzés végén  🙂

Mit mondjak, az eredmény teljes összhangban volt az égi hatásokkal 😊 És egy ellenzéki győzelem esetében is teljes összhangban lett volna 😊 Ezt nagyon részletesen kifejtettem a tavaly őszi, aztán meg az idén tavaszi napéjegyenlőségről készített előrejelzésben is, ahogy azt is, hogy jómagam egyetlen, a Parlamentbe került pártra sem tudtam volna tiszta lelkiismerettel szavazni. Nem is tettem, ebből sem csináltam titkot, döntésemnek utólag is nagyon örülök, hiszen így nyugodtabban alszom. A történelem az én voksom nélkül is megy a maga útján, teljes összhangban az aktuális időminőséggel. Az asztrológia működik, Magyarország is működik… a maga módján.

Hogy ezek a folyamatok hova vezetnek, melyek lehetnek a következő lépések, szintén sok helyen volt már szó; legutóbb a tavaszi napéjegyenlőségnél. Ne legyenek illúzióink, többé-kevésbé békés régi világunk alapjai recsegnek – ropognak, és hamarosan, akár pár év leforgása alatt egy új, legalább két pólusú, pokoli felállás bontakozik ki. Nem véletlenül választottam Christian Schloe Távoli emlék című festményét az áprilisi bejegyzés illusztrációjaként. A nyertesek nem Európában lesznek . Az, hogy Magyarország melyik táborhoz csatlakozik, nem a 2022-es választásokon dőlt el – ennél sokkal régebbi, évszázados beidegződések hozadéka.

Azon sorstársaim számára, akik Európához mégiscsak közelebb állunk, mint a sztyeppékhez már csak egyetlen kérdés marad. Nevezetesen, hol van valamelyest biztonságos fedezék a kelet felől újfeudalizmussal nyakon öntött ázsiai despotizmussal, nyugatról woke-őrülettel fenyegető tömegtéboly elől? (Utóbbiaknak, félreértés ne essék, több köze van a sztálinista, maoista kultúrforradalmakhoz, mint a klasszikus, liberális nyugati értékekhez – erről is volt már nem egyszer szó a blogon.) Magam is lázasan kutatok a válasz után; ha megtaláltam szólok.




Április 5-én, micsoda megkönnyebbülés, a Vénusz a Halakba lépett, ahol kimondottan jól érzi magát, erőben van. Bár a május 2-ig tartó tranzit elején nem lehet még sok fickándozásra számítani, valamicskét máris enyhítette a Mars-Szaturnusz együttállás fagyos légkörét. Enyhülés a későbbi hetekben várható, persze igencsak feltételes módban, mert adottak a csalóka elemek is.

Április 7, 8- án a Marssal és a Szaturnusszal szextilt képező Merkúr valamelyest tompította a feszültséget; esemény szinten talán nem túl látványosan, attól eltekintve, hogy józanabb, tárgyilagosabb értékelések is kezdtek napvilágot látni. (Ld bejegyzés végi cikkek).

A 10-i Merkúr – Plútó kvadrát (egy érzelmileg túlfűtött Rák Holddal nyakon öntve), persze megint felkorbácsolja, vagy forrásban tartja a kedélyeket. Szerencsére a Merkúr gyors bolygó, így maximum egy 2 – 3 napos, kimondottan ehhez a fényszöghöz köthető kicsinálósdival kell számolnunk.

Ráadásul 11-én az isteni hírnök át is lép a Bikába, ahol 29-ig időzik. Ez a tranzit talán valamivel nyugodtabb is lehetne, az Uránusszal való találkozó, mint egy ezzel foglalkozó bejegyzésben is szó volt róla, azonban felülírja a földjegyben való kedélyes döcögésről táplált elképzeléseket. Ráadásul a Merkúr második idei tolatása is közeleg: április 26-án, a Bika 26°-án (az Algollal, a legkártékonyabb állócsillaggal együtt állva) retrográd árnyékba kerül, május 10-én, az Ikrek 4°50’-en vág majd hátraarcot, május 24-én tér vissza a Bikába, és majd csak június 3-án, a jegy 26°-án vált direkt stacionáriusba, az Ikrekbe pedig június 13-án tér vissza.




Április 12 : Jupiter – Neptun együttállás

Christian Schloe : Az úriember

Jupiter-Neptun együttállások  12 évenként ismétlődnek, a jelenleginek a különlegessége, hogy mindkét bolygó a saját jegyében áll, így hatásuk fokozottan érvényesül. (Jupiter-Neptun dinamikákról ld Liz Greene és Stephen Arroyo blogomon elérhető összefoglalóit.) Legutóbb 166 éve, 1856-ban találkoztak utoljára a Halakban. A hit, bizalom, spirituális élmények, szárnyaló fantázia, a vizuális művészetek, egyedülálló képvilággal rendelkező filmek, élénk álmok, a tudattalannal kapcsolatos kutatások ill. az iránta való élénkebb érdeklődés egyike a lehetséges analógiáknak.

Jupiter-Neptun együttállás, 2022 április 12 Bp, 16:42

A hatalmas infláció, káosz, tömegpszichózisok, pánik, hisztéria menekültáradat, dezinformáció, csúsztatások, hazugságok, hamis remények, vallási fanatizmus, átlépés a másvilágra, időjárás szélsőségei a kevésbé kívánatos szinkronicitások. 2015-ben, a Szűz Jupiter- Halak Neptun szembenállása idején is menekülthullámmal szembesült Európa. Az akkori és a mostani menedékkérők között azonban nagyon lényeges különbség van. Egyik kedvenc külpolitikai elemzőmet, Robert C Castelt idézve :
„A meztelen valóságában láthattuk, hogy milyen is egy valódi menekültáradat.
Nők, gyerek, idős férfiak, családok.
Nem huszonéves fiatal férfiak cigarettázó, mobiltelefonozó tömege. Talán gazdasági migránsok, talán szerencsét próbálni jöttek egy jobb élet reményében. Legitim emberi vágy, de azért nem kell őket menekülteknek hazudni. Ne űzzünk gúnyt a valódi menekültekből.
Mert aki a valódi életveszély ellen menekül, az nem egyedül jön, hanem a családjával”.




A durva általánosítások persze kerülendők, a 2015-2016-os menekülthullámban sem volt mindenki háborús bűnös, potenciális terrorista. Érkeztek valódi áldozatok is, és olyanok, akik sikeresen illeszkedtek be. És azzal is tisztában vagyok, hogy az idei menekülthullámban sem csak rendes emberek érkeznek, ahogy pl. az ’56-ban, az orosz tankok elől külföldre menekülő magyarok között sem csak szabadsághősök és törvénytisztelő polgárok voltak. A most érkezők ezzel együtt sem említhetők egy lapon a 2015/2016-os hullámmal. Nemcsak minden okunk megvan a támogatásukra (ne feledjük, rengeteg köztük a kárpátaljai magyar), hanem ez kötelességünk is, kinek-kinek a lehetőségei szerint, magyarokat, ukránokat egyaránt. A Jupiter-Neptun együttállás, majd a velük konjunkcióba kerülő Vénusz szerencsére a nagylelkűség és az együttérzés ilyen megnyilvánulásaira is lehetőséget ad.

Itt szükségesnek látom felhívni a figyelmet a neptuni tömeghisztéria egyik szomorú jelenségére: az oroszok testületileg való démonizálására. A pszichopata cár rezsimje valóban infernális, apparatcsikjai tömeggyilkosok. Viszont az orosz értelmiség színe -java, tudományos akadémia-tagok, informatikusok, újságírók, művészek tömegesen menekül, és éppen azért menekülnek, mert nem tudnak Putyin Oroszországában élni. Nem őket kellene büntetni a teljhatalmú ex-KGB ügynök háborús bűneiért. Ahogy, mint egy március elei  Azonnali-cikkben részletesen szó volt róla, az orosz irodalmi, művészeti alkotásokat eltörölni akaró progbalos woke elmebajra sincs szükség.




Az április 13-án bepontosuló Nap-Szaturnusz szextil tovább zabolázza az elszabadult kedélyeket, persze ehhez a mi tudatos közreműködésünk is kell. „Ez a tranzit nagyszerű lehetőség arra, hogy tető alá hozz dolgokat. Rend van a fejedben és jó érzékkel vagy képes fegyelmezni magad. Gondosan mérlegeled még a legapróbb lépést is, mielőtt rászánnád magad a cselekvésre. Igen konkrét terveket kovácsolsz, és ragaszkodsz ahhoz, hogy a gyakorlatban is kivitelezhetők legyenek. Cseppet sem érdekelnek a praktikus szempontból hasznavehetetlen idealista spekulációk és absztrakciók.” (Robert Hand)

Április 15 – május 24 : Mars a Halakban
A hónap közepén újabb jelentős energiaváltást tapasztalhatunk; a Mars a Halakba lép. Az asszertivitás és agresszió princípiuma nem érzi magát túl jól ebben az empatikus és engedékeny, áldozathozatalra fogékony jegyben, bár jelen tranzitnál kimondottan üdítően hathat a diszharmonikus Vízöntő Mars pszichopata ámokfutása után. Az érzelmi motivációk, az altruizmus, az elesettek, szükséget szenvedők megsegítésére fordított erőfeszítések tettekre sarkallhatnak – de a realitásérzék sok kívánnivalót hagy maga után. Így, kedvezőtlen esetben a nemes gesztusok méltatlan alanyokra és ügyekre is elpazarlódhatnak, elzárva a tényleges fejlődés útjait is. Figyelemmel, tudatossággal persze olyan jó forgatókönyvek is lehetségesek, amikor a megérzések, a tudattalan üzeneteire való fogékonyság (pl. álommunka révén), valamilyen kreatív tevékenység távol tarthat a tévutaktól.




Április 16: telihold a Mérlegben

Christian Schloe festménye

Az április 16-i telihold a Mérleg 26°45’-en teljesedik ki, helyi idő szerint 20:54’-kor. A fővilágítók Plútóval képezett kardinális T-kvadrátja, amelyben az Alvilág Ura tengelybolygó is, azt sejteti, hogy az én és a te érdekeinek összehangolása nem éppen gördülékeny folyamat. A Nap- Plútó kvadrát felezőpontjában levő Vénusz szintén megsínyli a nyomást. Traumatikus lezárásokból, nemcsak szimbolikus, hanem a szó nagyon is konkrét értelmében vett halálokból,  valódi drámákból és műbalhékból, húzd meg-ereszd megekből nincs hiány.

A Mérleg Holddal kvinkunxot képező Jupiter-Neptun együttállás a konjunkció halál-aspektusát hangsúlyozza. (Tudom-tudom, new ages széplelkek szerint ilyen csúnyaságok ennél a tündibündi fényszögnél szóba sem jöhetnek, C.E.O Carter Symbolic Directions in Modern Astrology, Essays on the Foundations of Astrology című munkáiban még egész más dolgokat írt). Többek között: “A Jupiter-Neptunusz sokkal hitelesebben képviseli a halált bármely más égitestnél.( Ford megj: persze megfelelő kontextusban; jelen helyzetben erről a bizonyos kontextusról a közelmúltbeli Vízöntő Mars-Szaturnusz együttállás, ill az egyidejűleg érvényesülő Plútó hatás gondoskodik. Pl az orosz háborús bűnösök kegyetlenkedéseit követően, amelyeket ezek az aspektusok oly beszédesen tükröznek, áldozataiknak csakugyan enyhülést hozhatott a másik, fájdalommentesebb világba utat nyitó Jupiter-Neptun kombó.  Carternek még ebben is igaza van.) Saját tapasztalataim szerint a Jupiter-Neptunusz faktor még az erőszakos halálban is szerepet játszik, persze nem önmagában.” 136/137 old, Essays on the foundations of Astrology.

A Hold – Szaturnusz trigon és a még érvényesülő Nap-Szaturnusz szextil azonban némi igyekezettel megzabolázható kedélyekre utal. A Merkúr- Uránusz együttállás, ráadásul félkvadrátban a Jupiter-Neptunnal kiszámíthatatlan, agyahagyott elegy is lehet, Vénusszal való szextilje azonban egy esetleges összeomlás, veszteség kellős közepén is jó lehetőségeket csillanthat fel. Nem állítom, hogy automatikusan, minden esetben, de egyéni szinten talán több eséllyel.

Telihold a Mérlegben, 2022 április 16, Bp 20h54





Így a következő napok, különösen április 18, figyelemreméltók lehetnek. Aznap pontosul be ugyanis a Nap-Plútó kvadrát, találkozik a Merkúr az Uránusszal és képez mindkét bolygó szextilt a Vénusszal. A telihold által jelzett folyamatok konkrétabb formát ölthetnek: a feszültségekből, patthelyzetekből, lezárásokból az építés, továbblépés útjai is kibontakozhatnak, ha képesek vagyunk meglátni őket. (Fontos tudnivaló, hogy mindez nem fogja semlegesíteni a veszteség gyötrelmeit: a Nap-Plútó satujában vergődő Vénusznak valószínűleg fájdalmas áldozatokat kell hoznia, a sebek pedig nem fognak egyik napról a másikra begyógyulni. A 17-18-án Skorpióban tartózkodó, a Merkúrral és Uránusszal szembenállást, a Szaturnusszal pedig kvadrátot képező Hold szintén ebbe az irányba mutat.) A Merkúr – Uránusz együttállás az április 30-i Bika újhold és részleges napfogyatkozás témáit is előre vetítheti, ahol is a fővilágítók együtt állnak az Uránusszal. A következő napokban tovább folytatódnak a cukor-ostor kombinációk.




Nap a Bikában : április 20- május 21
Ez általában az év egyik legkellemesebb időszaka, amikor istenigazából elkezdődik a tavasz. Rendszerint jobban odafigyelnünk egészségünkre, kimegyünk töltődni a természetbe, engedelmeskedünk kreatív impulzusainknak, stb. (Ez a földjegy a valóságérzék, gyakorlatiasság mellett az élet kellemes dolgait is nagyra értékeli. Olyan apróságoknak is tud örülni, mint a tavaszi napsütés, a virágzó fák – így egy kiadós séta még a legmélyebb mélyponton is gyógyító hatású lehet.)
Az időszak jellegén nagyon sokat módosít, hogy az Uránusz is a Bika jegyében tartózkodik (és ez így is marad 2026-ig), együttállásuk május 1-én pontosul be, de már a 30-i újholdképletben is erőteljesen érződik, május 15-én kvadrátot képez a Vízöntő Szaturnusszal is. Ezek a kombinációk alaposan kiröpíthetnek komfortzónánkból.




Április 24 : Merkúr – Szaturnusz kvadrát, Merkúr – Neptun szextil
A Merkúr- Szaturnusz kvadráttal a hónap elejéről ismerős fékek újra bekapcsolhatnak, még ha nem is olyan erőteljesen, mint a Mars-Szaturnusz együttállás idején. Kommunikációs patthelyzetekből és bemerevedett frontvonalakból azonban kijuthat. A Merkúr eközben szextilt képez a Neptunnal, szerencsés esetben tehát valamilyen kreatív elfoglaltság, meditáció, lelki képeink munkába állítása kimozdíthat a patthelyzetből. A helyzet talán még ennyire sem bonyolult: valamilyen, átmeneti kényszerparkolás ideje alatt találunk kedvünkre való elfoglaltságot: megnézünk néhány filmet, ejtőzünk, elborozgatunk a haverokkal (utóbbit csak mértékkel). Ugyanakkor ezek a fényszögek a Merkúr tolatása idején megismétlődnek: május 28 – június 9 között szinte folyamatosan érvényesülnek. Így a mélyebb üzenet nyilvánvaló; kollektív szinten pedig talán nehezebben is terelhető kedvezőbb irányba, mint egyénileg. A Merkúr ráadásul, mint fentebb szó volt róla, 26-án belép a retrográd árnyékba, így minden siettetés ellenére a dolgok kezdenek lelassulni.




Április utolsó napjaira még összetettebbé válik a kép.

Április 27 – 28-án a Merkúr szextilbe kerül a Jupiterrel, trigonba a Plútóval. Az asztrológiai szakácskönyvek kedvezőnek tartják ezeket az aspektusokat. A Merkúr -Jupiter fényszög hatására könnyebb madártávlatból szemlélni a dolgokat. Így jó esély van arra, hogy bölcs belátással, humorérzékkel, rugalmassággal, megfelelően csoportosított és megfelelő célra irányuló energiával végül a visszás helyzeteket is javunkra fordíthassuk. A Merkúr – Plútó trigon intenzív energiái arra ösztönöznek, hogy a dolgok mélyére hatoljunk és módszeresen feltárjuk a rejtett részleteket is, kiderítve, hogy jutottunk el odáig, ahol most tartunk. Ily módon saját és környezetünk valódi motivációi is felszínre kerülhetnek, minőségi, mélyreható elemzések születnek és tabutémákról is őszintén, tárgyilagosan beszélgessünk. Egyéni és kollektív szinten a kedvező üzleti lehetőségek is szóba jöhetnek, a Plútó érintettsége miatt azonban lehet valami alvilági jellegük.

Április  27 – 30 között a Vénusz először a Neptunnal, aztán a Jupiterrel találkozik. Ez látszólag, de valamelyest akár a gyakorlatban is a három kívánságot teljesítő aranyhal kombinációja is lehet. A Vénusz erőben, a Jupiter és a Neptun uralomban, a kis-és nagy jótevő találkozásaihoz egyébként is a lottó 5-ös és a szánkba repülő sültgalamb képzetét szokás társítani. No meg persze hatalmas adag lustaságot – amit a Neptun csodavárással tetéz. (ld Vénusz -Neptun, Jupiter – Neptun aspektusok)  A hiszékenység egyébként a Jupiternek is gyarlósága, a trükkös Neptun pedig akár egy piranhát is aranyhalnak láttathat. Végtére is minkettőnek szép, csillogó pikkelyei vannak. Szóval, mondjuk, nagyon leegyszerűsítve, művészeknek, műtárgyakkal kereskedőknek, marketingeseknek, fodrászoknak, kozmetikusoknak kedvezők lehetnek ezek a tranzitok. Más szakmák képviselőinél is működhet a pénzügyi intuíció, de az év üzlete helyett hetedhét országra szóló ráfaragások is tető alá hozhatók. És nem is biztos, hogy a melléfogás azonnal kiderül.

Április 29-hez szintén két kozmikus esemény kapcsolódik. A Merkúr egy rövid időre belép saját jegyébe, az Ikrekbe, így a vele kapcsolatos témáknak (kommunikáció, kereskedelem, utazások) elvileg akadálytalanabbul kellene áramlaniuk. Lehet, hogy egy kis ideig így lesz, de májusban egyre lassabban és lassabban halad, mígnem 10-én hátraarcot vág. Ugyanezen a napon a Plútó elkezdi október 8-ig tartó tolatását, az eseménynek megfelelő sűrű, fojtogató energetikával.




Április 30: újhold és részleges napfogyatkozás a Bikában

Hieronymus Bosch, Bolondok hajója

A hónap újholddal kezdődött és újholddal is végződik, a Bika 10°28’-en, helyi idő szerint 22h28’-kor. Az eklipsz Magyarországról nem látható, ezért nem érvényesül olyan erőteljesen. (Egyes asztrológiai iskolák szerint semennyire sem, mások figyelembe veszik. Tapasztalataim szerint, ha egy személyi horoszkóp vagy mundánképlet fontos pontjára esik, érzékelhető hozadékai vannak). Az eklipszek, mint a velük foglalkozó tematikus oldalon szó van róla, általában negatív események: mint nevük is mutatja, valami megfogyatkozik; jó esetben „csak” kevesebb hozható ki az általuk jelzett lehetőségekből, mint megelőlegeztük.

Napfogyatkozás a Bikában 2022 április 30 Bp 22h28

Bika újhold többek között földdel, terméssel, tulajdonnal, élelmezéssel, anyagi javakkal, pénzügyekkel függhet össze, az ebben a jegyben bekövetkezett napfogyatkozások károkat jeleznek a termésben, és általában a mezőgazdaságban; kedvezőtlenül hatnak a gazdaságra, üzleti világra, kereskedelemre. (Leszámítva persze a háború, és az azt megelőző járvány miatt már meglévő, és egyre növekvő gazdasági károkat. Annak megállapításához azonban, hogy az ilyen jellegű bukóspirál legelején tartunk, nem kell asztrológusnak lenni.) A hagyományos álláspont szerint jelezhetnek szárazságot is. A vizes jegyben levő Vénusz, Mars, Jupiter, Neptun miatt azonban én inkább az esőzések, árvizek által okozott problémákat tartanám valószínűnek. Szárazságot majd a Jupiter tüzes Kosba lépése hozhat (és ott társulása a Marssal, majd az Oroszlán bolygókkal való nyári kapcsolódása).

A fővilágítók az Uránusz közelében vannak, bár az együttállás még nem egzakt. Így az eklipszekkel egyébként is összefüggésbe hozható váratlan, meglepetésszerű, sőt sokkoló események még esélyesebbek, mint egyébként. És akárcsak az április 1-i Kos újholdképletben a Kos Nap, Hold, Merkúr és a Vízöntő Mars-Szaturnusz között, most is felbukkan az olyan hajszálrepedéseket jelző félkvadrát, amelyekből majd törésvonalak lesznek. A 45°-os fényszög ezúttal a Bika Nap, Hold, illetve a Halak Vénusz, Jupiter és Neptun között van.




Panstarrs: újabb üstökös a láthatáron

Johannes Hevelius : Kometenbuch , 1587

Tovább árnyalja a képet, hogy április végén- május elején újabb, szabad szemmel látható üstökös látogatására számíthatunk. Az asztrológiában ezek a látványos égi vándorok semennyire sem pozitív szereplők, háborúkkal, járványokkal, éhínséggel vannak összefüggésben. A két legutóbbi, a varázslatosan szép Neowise 2020 nyarán, és a kevésbé látványos Leonard  2021 decemberben “hozta is a formáját” : egyik a Coviddal, a másik az orosz -ukrán háborúval. (A december 23-i emlékezetes Putyin kívánságlista, 2021 végi 2022 elei retrográd Bak Vénusz, 2021 január 14-től a Vízöntőben és a Bakban tolató Merkúr időszakában holtvágányon veszteglő tárgyalások után elszabadult a pokol). Az április végi-május elei Panstarrs felbukkanása egybeesik a 30-i napfogyatkozással és a május 16-i, Magyarországról is látható holdfogyatkozással. A trend így jó eséllyel folytatódhat….




“Az áprilisi napközelsége után májusban földközelbe kerülő C/2021 O3 (Panstarrs) nevű üstökös az előrejelzések szerint május elején szabad szemmel is látható lesz, majd kis távcsövekkel egész nyáron át megfigyelhető lesz az északi égbolt csillagképei között. (…)
Az üstökös április 21-én lesz napközelben – a közel ez esetben 47,9 millió kilométert jelent –, május 8-án pedig földközelben, mintegy 90 millió kilométerre.
Az üstökös napközelsége idején csak napnyugta után figyelhető meg a látóhatár közelében az esti szürkületben binokulárral, kis távcsővel. Az üstökös megfigyelésére a legkedvezőbb az április végétől május közepéig tartó időszak, amikor már jobban eltávolodik a Nap irányától. Előzetes becslések szerint a napközelsége utáni napokban április végén mintegy 6-7 magnitúdójú lesz a látszó fényessége, ami földközelsége időszakában, május első felében 4-5 magnitúdóra fényesedik, vagyis zavaró fényektől mentes sötét égbolton már szabad szemmel is láthatóvá válhat, illetve binokulárokkal, kis távcsövekkel is megfigyelhető lesz. Tóth Imre szerint „a C/2021 O3 (PANSTARRS) üstökös látszó égi útja a fényes szakaszán az északi égbolt csillagképei között húzódik, és tőlünk májustól egész nyáron át kedvező lesz a helyzete, ha fényes is marad, illetve nem esik szét a magja, aminek következtében elhalványodik, majd eltűnik a szemünk, illetve műszereink elől.” Forr: Player




Fontosabb bolygóhatások

Április 1 Újhold a Kosban

Április 4 Mars-Szaturnusz együttállás

Április 5 – május 2 Vénusz a Halakban

Április 7 Merkúr- Szaturnusz szextil

Április 8 Merkúr Mars szextil

Április 10 Merkúr-Plútó kvadrát

Április 11 – április 29:  Merkúr a Bikában

Április 12 Jupiter-Neptun együttállás

Április 13 Nap-Szaturnusz szextil

Április 15 – május 24: Mars a Halakban

Április 17 Telihold a Mérlegben

Április 18 Merkúr- Vénusz szextil

Április 18 Merkúr-Uránusz együttállás

Április 18 Vénusz – Uránusz szextil

Április 18 Nap- Plútó kvadrát

Április 20 – május 21: Nap a Bikában

Április 24 Merkúr-Szaturnusz kvadrát

Április 24 Merkúr-Neptun szextil

Április 26 A Merkúr belép a retrográd árnyékba

Április 27 Merkúr- Jupiter szextil

Április 27 Vénusz-Neptun együttállás

Április 28 Merkúr – Plútó trigon

Április 29 Plútó retrográd

Április 29 – május 29 Merkúr az Ikrekben

Április 30 Vénusz-Jupiter együttállás

Április 30 újhold és napfogyatkozás a Bikában

(május 1 Nap-Uránusz együttállás





Kapcsolódó

Blogomról

Tavaszi napéjegyenlőség – 2022

Újhold a Kosban – 2022

Jupiter-Neptun együttállás 2022 – Jessica Davidson

 




Más oldalakról

A barátaim között már teljes az egyetértés, hogy normális ember nem kommentel a közösségi oldalakon, sőt, sehol, mert – idézem – “olyan mennyiségű agresszív hülye esik neked, hogy mentálisan nem éri meg.”

Emberkereskedelem és szexuális kizsákmányolás fenyegeti az Ukrajnából menekülő nőket (HVG)

Elkezdtek hazatérni Ukrajnából az első külföldi önkéntesek. Beszámolóik igazán cudar képet festenek az orosz-ukrán háború valóságáról. (Portfolio)

A háború harminckilencedik napja. Fotók Rémálom Bucha, Harkov, Odessza és Nikolaev ágyúzása, a Kramatorszkból menekülő lakosok (Meduza)

Embertelenségek és hazugságok (Szele Tamás)

Tömeggyilkosság Ukrajnában (Szele Tamás)

Az előre bejelentett tömegmészárlás (Szele Tamás)

Tömegsírok, rakéták, próbababák (Szele Tamás)

Az új hidegháborúnak haszonélvezői is lesznek – de nem Európában (Azonnali) “Az orosz-ukrán háború és az oroszellenes nyugati szankciók totalitása olyan új világrendhez vezet, amelyben a Nyugattal szemben Oroszország és Kína masszívan együttműködik egymással. Ebben persze lehetnek surlódások, de hát például az USA és Franciaország csörtéi sem kérdőjelezik meg alapvető egymásra utaltságukat. Putyin és Hszi elnökök februári pekingi közös nyilatkozata egy hosszú közeledési folyamat megkoronázásának tekinthető. Amerikai megfigyelők arra is rámutattak, hogy a nyilatkozat egyes elemei („nácítlanítás”, a NATO keleti terjeszkedésének ellenzése, a „színes forradalmak” elítélése) mintha eleve az Ukrajna elleni invázió igazolására születtek volna. (..)A háború rövidtávon kellemetlen Pekingnek, de hosszú távon sokat nyer Oroszországgal”.

Ez nem a jó és a gonosz háborúja. A Nyugat soha nem fogja legyőzni Putyin alternatív valóságát azzal, hogy megteremti a sajátját – véli Ayaan Hirsi Ali publicista.

 

Magyar országgyűlési választások – 2022

A jövő itt van és sosem lesz vége (Hont András) Az ellenzék szinte felfoghatatlan vereséget szenvedett a vasárnapi országgyűlési választáson. A kijelentésben nem csupán a „vereség” kifejezés lényeges, de a „felfoghatatlan” is. Mert valójában nem az, és nem is váratlan, ám tényleg nem fér bele abba a képbe, amelyet az ellenzéket körbefonó véleményformálók és az ellenzéki média kreált. A mostani vereség legalább annyira az értelmiségé és a sajtóé, mint a politikusoké.

„Ostoba vidékiek” vs „gőgös pestiek”: ez maga a nemzeti öngyűlölet, amit csak a hatalom tudna megállítani (Válasz)

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!