Ami meggyógyít és ami megbetegít

A Szűz Mars tranzit egészségi vonatkozásai

Az elkövetkező másfél hónap alatt egyedülálló lehetőségeink adódnak, hogy megtaláljuk  a karakterünknek legmegfelelőbb terápiát, mélyreható gyógyulási folyamatokat indítsunk el szervezetünkben, önmagunk legjobb terapeutájává váljunk. Ehhez azonban összhangba kell kerülnünk a föld elem energiáival valamint tudatosítanunk kell, milyen tünetek jelzik, hogy a Szűz és a Mars elve diszharmonikusan működik szervezetünkben. (Figyelem ! Egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe.)

A Mars jelentéstartalma az asztrológiában

A tüzes planéta többek között életerőt, akaratot, energiát, cselekvő- és küzdőképességet, becsvágyat, az aktív erotikumot, szexuális energiánk jellegét és megnyilvánulási módját jelképezi az egyéni horoszkópban. Feltárja, milyen fokú kezdeményezőkészséggel rendelkezünk, és mi módon fejezzük ki agresszivitásunkat, felvilágosítást ad önérvényesítési stílusunkról, küzdőképességünkről, arról,  hogy hogyan igyekszünk megvalósítani vágyainkat, szándékainkat, azaz mi módon “működünk” az anyagi világban. Felvilágosítást ad arról is, hogy mennyi vitalitással ill. öngyógyító, regeneráló erővel rendelkezünk, milyen energiatartalékokat mozgósíthatunk annak érdekében, hogy sikerrel vehessük az élet akadályait, és megbirkózhassunk a kihívással.A Szűz és a 6. ház analógiái

A Szűz jegye és a hozzá rendelhető 6-os ház többek között a munkával és az ehhez való viszonnyal, a napi rutinokkal, a részletek iránti fogékonysággal, hasznossággal, szervezéssel, szolgálattal (beleértve a katonai szolgálatot, az alkalmazotti státust is), az egészség és betegség kérdéseivel áll kapcsolatban. Utóbbit illetően a régebbi idők asztrológiája valamivel árnyaltabban fogalmaz: míg az életerőre, testi – lelki állóképességre az első házban keres utalásokat, a 6. házat kimondottan a velünk született betegséghajlamokkal, belső „törésvonalainkkal” hozza összefüggésbe.

A Mars pedig, akárcsak a hatása alatt álló tőrök,szintén kétélű fegyver: egyfelől valóban vitalitásunk jelölője, másfelől azonban infortuna minor, azaz kis rossztevő is -és mint ilyen betegségfaktor is lehet. Értelemszerű tehát, hogy a Szűzön való vándorlása során több szempontból is foglalkoznunk kell majd az egészség és betegség témáival. Valószínű pl. hogy jelenlegi, erőpróbáló kapcsolatai miatt gyakoribbakká válnak az érintett bolygók és jegyek által jelzett egészségi problémák. Ezek felmerülését részben saját helytelen életvitelünknek köszönhetjük (hiszen az egészségtelen életmóddal szerzett betegségek is a 6. ház témáihoz tartoznak, a vele szemben levő 12. ház pedig egyebek mellett önsorsrontó forgatókönyveinkre is utal), részben pedig a környezeti hatások miatt válunk érzékenyekké rájuk.

A Szűz azonban a gyógyításhoz társított jegyek egyike is. A benne uralkodó Merkúr, aki az Ikrekben még szárnyas sarujában szeleburdiskodott, egyaránt betöltve az istenek hírnöke és a tolvajok, szélhámosok patrónusa tisztségét, itt a kígyós botú Aszklépiosszá, (ld. kép) a rómaiak isteni orvosává nemesedik. A Mars pedig nem csak a sebek, a lázas betegségek, hanem a sebészek, sikeres műtétek ura is – ezért a régi idők asztrológusai a 6 házat egyenesen e planéta örömének is nevezték

A regenerációs folyamatokkal is kapcsolatban álló Plútó támogatása mellett (trigonjuk október 1-jén pontosul be) talán mi is oly módon hangolódhatunk rá a Mars elvére, hogy örömöt lelhetünk ezen az életterületen. Hiszen az elkövetkező másfél hónap alatt egyedülálló lehetőségeink adódnak, hogy megtaláljuk  a karakterünknek legmegfelelőbb terápiát, mélyreható gyógyulási folyamatokat indítsunk el szervezetünkben, önmagunk legjobb terapeutájává váljunk.

Ehhez azonban összhangba kell kerülnünk a föld elem energiáival valamint tudatosítanunk kell, milyen tünetek jelzik, hogy a Szűz és a Mars elve diszharmonikusan működik szervezetünkben.Összhangban a föld elemmel

A föld elem testünk, anyagi világunk, fizikai szükségleteink jelképe, fejlődési folyamataink táptalaja és kiindulópontja. Az ötletek az intuíció isteni szikráiként pattannak elő (tűz elem) , de ahhoz hogy meg is valósítsuk őket, vagy érzelmileg (víz elem) kell fontosaknak lenniük vagy valami értelmes (levegő elem) célt kell szolgálniuk. Konkrét, mások számára is érzékelhető formát azonban csak a föld elem révén ölthetnek. Az alkotó folyamatok időnként csakugyan annyira fáradságosak, mint a termőföld megművelése, legyen szó akár műalkotásokról akár üzleti projektekről. Így a sikerek, értékek nem pottyannak csak úgy az ölünkbe. Fel kell fedeznünk őket, kibontakoztatásukért pedig keményen, szorgalmasan meg kell dolgoznunk. A szárnyaló képzeletnek, kalandvágynak ez esetben legfeljebb annyi szerep jut, hogy még legnagyobb szabású ötleteinket is mernünk kell megvalósítani a gyakorlatban. Eközben azonban a realitás talaján kell maradnunk, használnunk kell józan paraszti eszünket, testi adottságainkat, velünk született készségeinket. A föld jellegű üzleti ajánlatok, kereseti, befektetési lehetőségek tartós gyarapodást, biztos anyagi hátteret eredményezhetnek. Fáradozás közben azonban nem szabad megfeledkeznünk testünkről sem: gondoskodjunk róla szeretettel, élvezzük a földi javakat, szükség esetén pedig ne riadjunk vissza a kétkezi munkától sem.

A Szűz és a Mars princípium a szervezetben

 

A Szűz

Testrészek, szervek és folyamatok: Az orvosi asztrológiában a Szűz princípium uralma alatt áll a hasi tájék, az emésztőszervek, hasi idegközpont, a lép és a vékonybél, a rekeszizom, a hasnyálmirigy, élettani folyamatként a felvett tápanyag feloldódása a vékonybélben, az asszimiláció és bizonyos kiválasztási folyamatok, pl. a bélnedvé.
A jegyben uralkodó Merkúr az idegrendszerre van hatással. Az izomrendszerből a Szűz hatása alatt áll a has izomzata, a Rák, Mérleg princípiummal is kapcsolatba hozható rekeszizom, a csontrendszerből a rövid bordák. Ásványi sója az idegsejteket erősítő kálium szulfát. Mivel oxigént szállít a vérből a szövetekhez, a haj, körmök, bőr egészségének megőrzésében is szerepet játszik.
Betegségek: Egész szervezete, de főleg gyomra, belei, emésztése érzékenyebb a többi jegynél.. A külső- belső egyensúly felborulását az átlagnál jobban megsínyli és emésztőszervi rendellenességekkel (gyomorfekély, hasmenés, vastagbélgyulladás, hashártya gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás), anyagcserezavarokkal reagálhat. Ha túlpörgeti érzékeny idegrendszerét, álmatlanságban, pánikbetegségben és más lelki zavarokban, pl. depresszióban, kényszerneurózisokban, stb. szenvedhet ill. allergiás panaszok jelentkezhetnek. Esetében azt is nehéz meghatározni, mikor csap át hipochondriába a szervezetében zajló folyamatokra vagy a külső környezet hatásaira való érzékenysége.

A Mars

Testrészek, szervek és folyamatok: arc, artériák, életerő, férfi nemi szervek, epe, fej, fogak, immunrendszer, inak, izmok, orr, sejtstimuláció, test energiája, vér, vörösvértestek
Betegségek: allergia, aranyér, autoimmun betegségek, balesetek, csonttörés, epepanaszok, fejfájás, gyulladások, harapás, húgyivarszervi megbetegedések, immun – rendellenességek, láz, lázas megbetegedések, magas vérnyomás, nemi betegségek, sérülések, sokkos állapot, szakadás, szempanaszok, vágott sebek, vérszegénység.

***

Mivel a Szűzön való áthaladása során a Mars több, erőpróbáló fényszöget is képez, a téma aktuálisabb, mint általában. Egészségi szempontból a Mars és a Neptun szeptember 24-én bepontosuló szembenállása, az október 11-én egzakttá váló Mars – Szaturnusz kvadrát valamint az október 17 – i Mars – Uránusz kvinkunx jelezhet problémákat. Ezek a hatások a bepontosulás előtti és utáni 5 – 7 nap folyamán is érvényesülnek, más bolygóbefolyásokkal összeadódva, így természetesen most is együttesen értelmezendők. E bolygókapcsolatokat a későbbi bejegyzések tárgyalják részletesebben. 

Fontos !

Egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe.

 

Kapcsolódó:

Szeptemberi előrejelzés

Kozmikus rendrakás – apró lépésekben

 

A cikk illusztrációja: 

Michael Bradley: Pestisdoktorok konzíliuma

 
A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!