Mars – Neptun szembenállás: alacsony energiaállapot, zavaros helyzetek

A szeptember 24-én bepontosuló Mars- Neptun szembenállás hatalmas ködöt generál. ( A fényszög hatása az egzakttá válás előtti és utáni néhány napban is érződik). Ez alaposan összezavarhat és elbizonytalaníthat terveinket és cselekedeteinket illetően.

Könnyen elképzelhető, hogy az akarat-energia nem a megfelelő célpontra irányul, szétaprózzuk magunkat, cselekedeteinket saját önbecsapásunk, mások manipulációi és/ vagy különféle tudatmódosító szerek irányítják -így nem a valós helyzetnek megfelelően reagálunk. Nem vagyunk biztosak szándékainkban, egyik pillanatban elemi erővel sóvárgunk valamire a másikban pedig azt se tudjuk, mit szerettünk volna valójában. Energikusak, magabiztosak vagyunk az egyik percben, a másikban pedig már az is szinte fizikai fájdalmat okoz, ha megpróbálunk keresztbe tenni egy szalmaszálat.

A rosszul megválasztott stratégiák és szövetségesek komoly károkat okozhatnak. A tájékozódást az álhírek, féligazságok, kiszivárogtatott vagy éppenséggel eltitkolt információk, hisztérikus reakciók, túlzások, összeesküvés- elméletek is nehezítik. Ez harcmezőn, tárgyalóasztaloknál, a hivatalos és közösségi médiában egyaránt nagy gondot okozhat.

A Neptun  hajlamos feloldani mindent, amivel kapcsolatba kerül, így nehezünkre eshet összeszedni a szándékaink megvalósításához szükséges energiát, motivációt, világosságot és önérvényesítő képességet. Ebben az időszakban egyaránt veszélyes elfojtani, elracionalizálni álmainkat és kritikátlanul engedni a valóság feletti világok csábításainak. Nagy bajba sodorhat, ha cselekedeteinket saját önbecsapásunk, mások manipulációi és/ vagy különféle tudatmódosító szerek irányítják.

Persze, a Mars – Neptun szembenállás annak a veszélynek is tudatára ébreszt, hogy ha a kollektív tudattalan neptuni erői kiszívják cselekvő energiáinkat, landolásunk – a Mars – Szaturnusz kvadrát október 11-i bepontosulása környékén – minden eddiginél keservesebb lehet. Ha azonban a fényszög „csak” annyi frusztrációt gerjeszt, hogy mégis képesek lehessünk lehozni a földre álmainkat, értékes műalkotások születhetnek, saját magunk és mások számára is hasznos kreatív folyamatok indulhatnak el. A megfoghatatlan sóvárgások enyhülhetnek, hiszen immár nem csak az tudatosul, mire is vágyunk valójában, hanem az is kikristályosodik, hogyan is elégíthetjük ki a leghatékonyabban ezeket az igényeket, mi módon tehetjük teljesebbé saját és szűkebb – tágabb közösségünk életét. (Ilyenfajta tisztánlátás azonban csak a tudatmódosító szerek teljes mellőzésével érhető el. )A túlzott segítőkészség csapdái

A Mars – Neptun fényszög hatására sokkal érzékenyebben reagálhatunk mások szenvedésére és a társadalmi igazságtalanságokra. Erős késztetést érezhetünk arra is, hogy valami, a gyakorlatban is hasznosat tegyünk a rászorulók, elesettek érdekben. Az adakozás és a segítőkészség csodálatos dolog, a diszharmonikus Neptun – Mars – Szaturnusz kapcsolatok hatása mellett azonban többféle bonyodalom is felmerülhet. (Most szerencsére nem állnak egymással T- kvadrátban, mint 2015 őszén, felbomlott a 2015 – 2016 folyamán oly sok zavart keltő Szaturnusz – Neptun kvadrát  is, a Mars pedig csak október 11-énéri el a Szaturnusz erőpróbáló fényszögét. Ennek ellenére azonban megismétlődhetnek a tavalyelőtt őszre emlékeztető helyzetek. Remélhetőleg azonban tanultunk akkori hibáinkból, így könnyebben kikerüljük a régi – új csapdákat).


Megtörténhet pl. hogy a valóban rászorulók helyett arra érdemtelenekre pazaroljuk energiáinkat.
Olyanokra, akik nem megoldani akarják problémáikat, hanem óriási rutinnal, mondhatni életvitelszerűen akaszkodnak rá az újabb meg újabb meg újabb donorokra. Amikor pedig rajtakapjuk magunkat, hogy erőnek-erejével akarjuk átcipelni a vak nénit az utcának arra az oldalára, ahova esze ágába sincs menni, igazán gyanakodni kezdhetünk: csakugyan nemes szándékból fakad-e segítőkészségünk? Vajon nem csupán amiatt buzgólkodunk, hogy eltereljük figyelmünket saját feladatainkról, egyúttal pedig lehetővé tegyük védencünk számára, hogy továbbra is az üdítő felelőtlenség állapotában időzzön. Az ilyen megmentő játszmák a kapcsolatok sokféle típusában felbukkanhatnak, de mindenütt egyformán destruktívak. (Pl. Megszállott szerelem , A vámpírok közöttünk járnak  , Amikor értelmetlen az asztrológiai konzultáció ).

A mártírszerep, amikor (lehetőleg minél nagyobb közönség előtt) agyonhajszoljuk magunkat mások vélt vagy valós jóléte érdekében szintén jellemző játszmája lehet ennek az időszaknak, akárcsak a nagyvonalú támogató/ a “jóravaló ember”, akire mindig lehet számítani pózai – akik kivétel nélkül mindenkinek adnak, akiknek erre nincs szükségük. Különösen, ha erről még szűkebb – tágabb környezetük is tudomást szerezhet (l. Nyilas Szaturnusz vadhajtásai). Ugyanebbe a kategóriába tartozik az a „segítő” is, aki reménytelen eseteket nagy odaadással támogat, de egy sorskrízis döntő pillanataiban megvonja a segítségét (vagy tudomást sem akar venni arról, hogy a másiknak valóban szüksége lenne ilyesmire) az olyanoktól , akiknek csak néhány apró lökés hiányozna , hogy tényleg és tartósan talpra álljon.Módosult tudatállapotban

Az egymással kombinálódó diszharmonikus Mars – Neptun hatások egészségi problémákat jelezhetnek. Pszichoszomatikus tünetek, nehezen diagnosztizálható betegségek, pszichés zavarok, gyulladások, allergiás reakciókat, depresszív állapotokat és eszelős dühkitörések jelentkezhetnek. A többi bolygóhatással kombinálódva (pl. a 28 -án bepontosuló, de egész hónapban erőteljesen ható Jupiter – Uránusz szembenállás, a közelgő Mars – Szatunusz kvadrát) a fényszög balesetek veszélyére is utalhat. Ezek egy része túlzott drog vagy alkoholfogyasztás miatt következhet be. Bizonyos egészségi problémákat ilyenkor már csak műtéti beavatkozással lehet orvosolni, viszont megnő az orvosi műhibák, téves diagnózisok veszélye. Az altatás, a gyógyszerek túladagolása vagy téves alkalmazása, mérgezések is gondokat okozhat. Nagyobb közösségekben járványok üthetik fel fejüket.

A szervezet most a szokásosnál érzékenyebben reagálhat a különféle tudatmódosító szerekre. Ebbe a kategóriába nem csupán a drogok, az alkohol, hanem a nikotin is beletartozik. Ilyen időszakokban akár egy – két pohár bornak vagy egy doboz sörnek is kiszámíthatatlan hatása lehet. A feszült fényszög természetesen azt is segíthet felismerni, hogyan korlátozza lehetőségeinket, hogyan vág el életenergiáinktól, teremtő lehetőségeinktől saját önmérgezésünk. Ez pedig akár az első lépés is lehet afelé, hogy felszámoljuk káros szenvedélyeinket. A leválás akár egy tudatmódosító szerek hatására bekövetkezett, de szerencsésen megúszott baleset hatására is bekövetkezhet vagy ha egy ezeknek tulajdonítható súlyos betegségből gyógyultunk fel.

 

Kép:  Aashit Singh festménye
 

Kapcsolódó:

 

Szeptember 2017

Mars a Szűzben: kozmikus rendrakás – apró lépésekben

Mars a Szűzben: ami meggyógyít és ami megbetegít

A hazugság testnyelve

Tévedni emberi dolog, de nem muszáj

Újhold a Szűzben: kitakarítás – betakarítás

Újhold a Szűzben: a következő lépés a Tarot tükrében

Álom és valóság összehangolása

Vénusz a Szűzben

Vigyázat, baleseteveszély !

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!