Szaturnusz a Halakban: Kiábrándulás és spirituális fegyelem

„A Szaturnusz 2023. március 7-én lép a Halakba, és ott marad 2025. május 25-ig, amikor is a Kosba vándorol, és majdnem együttállásba kerül a Neptunusszal. 2025. szeptember 1-én visszatér a Halakba, és ott is marad 2026. február 14-ig, amikor végleg a Kosba költözik. A Neptunusz 2026. január 26-án hagyja el a Halakat, a pontos Szaturnusz-Neptunusz konjunkció pedig 2026. február 20-án következik be a Kos 0°-án”. A blogomon többször idézett Jessica Davidson a 2023-2026-os Halak Szaturnusz tranzittal foglalkozó sorozatának ez a része nem a külső történésekkel, hanem a belső megélési lehetőségekkel foglalkozik. Annyira hasonlóan látjuk, hogy magam is nagyjából ugyanezt tudnám elmondani.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Májusban a Szaturnusz archetípusait és Halak-beli tranzitjának történelmi vonatkozásait, valamint a legutóbbi három tranzitjához köthető közelmúltbeli eseményeket tanulmányoztunk. A Szaturnusz legközelebb 2023 és 2026 között lesz a Halakban, és 2025-ben, amikor a Kosba lép, még visszacsobban egy kis lubickolásra, aztán kiugrik. Tulajdonképpen a Szaturnusz Halak/Neptunusz energia 5 évig, 2028-ig terjedő határterületére készülünk belépni.

A Szaturnusz 2023. március 7-én lép a Halakba, és ott marad 2025. május 25-ig, amikor is a Kosba vándorol, és majdnem együttállásba kerül a Neptunusszal. 2025. szeptember 1-én visszatér a Halakba, és ott is marad 2026. február 14-ig, amikor végleg a Kosba költözik. A Neptunusz 2026. január 26-án hagyja el a Halakat, a pontos Szaturnusz-Neptunusz konjunkció pedig 2026. február 20-án következik be a Kos 0°-án.

Az ötéves Szaturnusz-Neptunusz-időszak két, egymástól kissé eltérőnek tűnő szakaszra tagolódik. Az első, 2023-tól 2026-ig terjedő időszakban a Szaturnusz a Halakban csatlakozik a Neptunuszhoz, majd 2025-től 2028 elejéig, amíg a Szaturnusz a Bikába lép, közösen vendégeskednek a Kosban, némi átfedéssel. Szóval hosszú időn keresztül fogunk megmerítkezni ezekben az archetípusokban.




Ez kihívást jelenthet, mert a Szaturnusz és a Halak/Neptunusz egymással nehezen összeegyeztethető ellentéteket képvisel. Ezt az alábbi, a Szaturnusz-Neptunusz ciklusról szóló bejegyzésben tárgyaltuk. (Ford megj: Blogomon hasonló: Szaturnusz és Neptunusz – a Nagy Ismeretlen feltérképezése. Liz Greene : The Astrological Neptune and the Quest for Redemption című munkájában sokkal részletesebben foglalkozik a témával.) De leegyszerűsítve: a Szaturnusz a valóságot, a struktúrát és a határokat, valamint a türelmet, az önfegyelmet és a bölcsességet képviseli, míg a Halak az elkülönítettség és a struktúrák feloldását, valamint az óceáni érzéseket, a képzeletet, az álmokat és a transzcendenciát.

A Szaturnusz tehát nem boldog a Halakban. Van azonban némi átfedés, mert a Halak, az utolsó jegyként, a véget és az újrakezdés magvait is képviseli, míg a Szaturnusz a karmát és az élet végét jelenti. (Ford megj: Ez nagyon durva leegyszerűsítés. Természetesen a szerző is tisztában van vele, hogy a karmát nem pusztán a Szaturnusz, hanem a horoszkóp teljes egésze képviseli.) Ezért számíthatunk rá, hogy ez a tranzit sok lezárással és a régi struktúrák felbomlásával jár majd, miközben feldolgozzuk az elmúlt évek következményeit.




A “Nyugaton” ez az iparosodás korszakának végét és az úgynevezett nyugati civilizáció lassú hanyatlását jelenti, a bőség és a növekedés végével és egy nagyon más jövőkép kialakulásával egyetemben. Hiedelmeink és álmaink próbára tétetnek, és az irreálisakat ízzé-porrá zúzzák, vagy megmutatkozik, üres és értelmetlen mivoltuk.

Az “amerikai álom” (és az európai álom) halálával egyidejűleg vissza kell térnünk a valósághoz, és fel kell adnunk kényelmes fantáziáinkat és a haladással kapcsolatos téveszméinket. (A Vízöntő Plútó ebben is segíteni fog.) Ez valószínűleg a kollektív szenvedés olyan időszakát is magában foglalja majd, amilyenről “Nyugaton” nemigen rendelkeznek tapasztalatokkal – legalábbis a középosztály nem. (Ford.megj: pontosabban a modern, II világháború utáni Nyugaton. A még korábbi évszázadokban bőven voltak precedensek.) De felébredhet bennünk fuldoklók iránti együttérzés és segítő szándék is.

A következő három év a Halakhoz tartozó összes téma próbatételének időszaka. Mivel a Halak kettős jegy, ez ellentmondásos módon fog megnyilvánulni, anyagi és szellemi szinten, összezavaró és felemelő módon egyaránt. Hogy mindez miként konkretizálódik számodra, az attól függ, mennyire vagy hajlandó dolgozni az érintett energiákkal, illetve a hogy a horoszkópod mely területét érinti, és hogy a Szaturnusz ott tartózkodása során milyen aspektusokat képez radix-pozícióiddal.

Ez (a tranzit) az utópisztikus eszmék és ideológiai politikai mozgalmak, például a szocializmus és a kommunizmus térnyerésében nyilvánulhat meg. Ezek az eszmék gyakran esnek egybe a Szaturnusz-Neptunusz együttállásokkal, és a Plútó Vízöntőbe lépése felerősítheti ezt a tendenciát. Hogy mindez hosszú távon működik-e, más kérdés – az ideológiák ritkán állják meg a helyüket a gyakorlati valósággal konfrontálódva.




Nyilvánvaló módon az, hogy te miként éled meg ezt a tranzitot, a helyi és személyes körülményeidtől függ, valamint a Halak horoszkópodbeli pozíciójától. Az előző Halak Szaturnusz ciklusok idején születetteknek a következő néhány évben folyamán Szaturnusz visszatérésük lesz. Az 1993 és 1996 között születettek felnőttkorba, az 1964 és 1967 között születettek pedig idősebb korba lépnek. A születési képletet érő Szaturnusz-tranzitokról itt olvashatsz bővebben. (Blogomon, magyarul:   A Szaturnusz hét éves negyedciklusai  ,   Szaturnusz  – ciklusok: a hét évente visszatérő viszketés  ,   Szaturnusz – visszatérések tematikus oldala  ,            ,

Kedvező lehet ez az időszak a kreativitásra, a spirituális gyakorlatokra és a psziché gyógyítására irányuló belső munkára. De az is előfordulhat, hogy a horoszkópod Halak területén lévő elvarratlan szálakat is el kell dolgoznod, és el kell engedned, amire már nincs szükséged. Ez magában foglalhatja a karmával való szembesülést és annak learatását, amit elvetettél, legyen az pozitív vagy negatív – rendszerint mindkettő.

A Halakban járó Szaturnusz legnagyobb kihívása a személyes és/vagy kollektív szintű kiábrándulás lehet. Ez a kijózanodás időszaka lehet, amikor is a Szaturnusz kipukkasztja az illuzók buborékjait, és visszahoz benneteket a valóságba. A tudattalanból felszínre törő aggodalmak és félelmek fokozódása borongós és kissé komor hangulatot teremthet. Úgy érezheted, hogy csapdába estél vagy elszigetelődtél, kitaszítottak az Édenből, vagy a reménytelenség és a veszteség érzése nyomaszt a hit válságában vagy a lélek sötét éjszakáján.

Előfordulhat, hogy ebből a komorságból a fantáziába vagy mindenféle függőségekbe akarsz menekülni, de a Szaturnusz ezt nem hagyja. Vagy ha mégis, akkor később szembe kell nézned a következményekkel, és vállalnod kell a felelősséget az érzéseidért és az általad okozott zűrzavarért. A legrosszabb esetben megkeseredhetsz és cinikussá válhatsz, elszigetelve másoktól és a saját belső életedtől, tudattalan félelmek és be nem gyógyult sebek játékszereként végzed.

Az érzelmi próbatételek és az illúziók megszüntetésének eme folyamata sosem könnyű, de az egyetlen ésszerű megközelítés az, ha komolyan vesszük. Forduljatok a szenvedés és a zűrzavar felé, és vizsgáljátok meg, mit taníthat nektek.

Történhet valami, ami befelé fordulásra kényszerít, és arra, hogy foglalkozz az eddig letagadott vagy elfojtott érzéseiddel. Vagy dönthetsz úgy is, hogy együttműködsz ezzel a tranzittal, és inkább kihasználod a lehetőséget, hogy belső munkát végezz és önvizsgálatot tarts, ahelyett, hogy elfutnál előle. Ezáltal olyan szaturnuszi erényeket fejleszthetsz ki, mint a türelem, a fegyelem és a bölcsesség. Még a korlátaidon is túlléphetsz, és a múlt elengedésével meg az életbe vetett hittel belső békére lelhetsz.




Ez egy remek időszak arra, hogy álomnaplót vezess, vagy aktív imagináció, árnyékmunka, introspekció és meditáció segítségével felfedezd tudattalanodat. Talán szeretnél elvonulni, vagy csak több időt tölteni egyedül, hogy az univerzum és a saját pszichéd misztériumán elmélkedj. Ezek a gyakorlatok segíthetnek feloldani a negatív tudattalan mintákat és szokásokat, és jobban el tudod fogadni magadat, belülről teljesebbé válhatsz általuk.

A beáramló tudattalan anyag kezelésének egy másik módja, hogy a kreativitásba és a fantáziákba csatornázzuk. A Szaturnusz segíthet zene, film, fotózás, divat, dráma, költészet és regények vagy novellák révén kreatív formába önteni ötleteidet. Látomásaidat és ötleteidet oly módon tesztelheted, ha valóra váltásukon dolgozol, formát és struktúrát adva nekik, hogy életre keltsd őket.

Ez a folyamat nem biztos, hogy könnyen megy, és lehetnek olyan időszakok, amikor úgy érzed, elakadtál vagy összezavarodtál mondanivalódat illetően. Egyes ötleteid megvalósíthatatlanok vagy irreálisak lehetnek, míg másoknak sok kemény munkára vagy csak néhány finomításra van szükségük ahhoz, hogy valóra váljanak. De ha továbbra is elvégzed a szükséges munkát, meglepődhetsz, mi mindent hozhatsz létre.

Álmaid valóra válhatnak ebben a tranzitban, bár ez attól függ, hogy mennyire vagy hajlandó dolgozni értük, és mennyire készültél fel előtte. Azonban nem minden álmod rendelkezik a megvalósulás potenciáljával, és előfordulhat, hogy rájössz, hogy néhány álmod csak fantázia. A fantázia csak egy vágyálom, amely lehet, hogy jó érzésekkel tölt el, de a valóságban soha nem fog működni.




Ha próbára teszed az álmaidat, és szembenézel illúzióiddal, erősebbé, ellenállóbbá válhatsz, szilárdabban állva a valóság talaján. Ez azonban felvet egy fontos kérdést: Mi a valóság?

A Szaturnusz (a materialista) és a Halak (a misztikus) nagyon különböző válaszokat ad, amelyek a valóság és a képzelet közötti konfliktusban gyökereznek. Másrészt, az életedben mindent el kell képzelned, mielőtt valósággá válhat, így talán a megfelelő kérdésnek így kellene hangzania: Hol húzódik a határ a valóság és a képzelet között?

E tranzit idején ez a határvonal elmosódhat, ami zavaró lehet, de az élet rejtett rendjének felfedezését is lehetővé teheti. A Halak látszólagos káosza és illúziója nem véletlenszerű vagy irreális, és vannak mindent megalapozó isteni elvek. Végső soron a spirituális és az anyagi világ nincs elválasztva egymástól és nem ellentétes, hanem egyetlen kifürkészhetetlen misztérium.

Erre a lehetőségre mutat rá Liz Greene A Szaturnusz, egy ősi démon új megvilágításban című könyvében, ahol az alábbiakat írja a Halak Szaturnuszról:

„A 12 házas Szaturnuszban rejlő valódi lehetőség sajnos csak azok számára mutatkozik meg, akikben van némi misztikus hajlam, és hajlandóak az önfelfedezés ösvényén haladni.” (35 old, Bioenergetic 2004)

A továbbiakban megállapítja, hogy ennek az állásnak a pozitív ajándékai közé tartozik a mások szolgálatára való képesség és:

„Nem a jótettekről van szó, ami valójában nem is szolgálat, hanem annak az egységnek a megtapasztalásáról, amelyre a misztikusok mindig törekedtek, és amelynek része a mások iránti felelősségérzet és feltétlen szeretet”  (35 old, Bioenergetic 2004)




A misztikus út nem könnyű, és hogy őt idézzem, a belső béke, a megértés és a bölcsesség potenciálja éppen annyira benne van a pakliban, mint a kétségbeesés lehetősége. Más szóval, ahhoz, hogy megtaláld a mennyországot, végig kell haladnod a poklon – vagy le kell ereszkedned a tudattalan és a lélek mélyére, majd újra elő kell ásnod magad onnan.

Akár misztikus vagy, akár nem, az igazi spiritualitás azt a fajta munkát és önfegyelmet követeli meg, amelyet a Szaturnusz szeret és kiválóan művel. Még ha részesülsz is a kegyelem és a boldogság hirtelen felvillanásaiban, akkor is el kell végezned e felismerések életedbe való integrálásának munkáját, és ehhez időre, erőfeszítésre és áldozatra van szükség.

A Halak Szaturnusz tökéletes alkalom arra, hogy komoly spirituális tanulmányok, elmélkedés és meditáció mellett kötelezzük el magunkat. A fegyelem és az önuralom révén megtanulhatod átadni magad az élet misztériumának, és még a szenvedés vagy a nehéz idők ellenére is megtapasztalhatod a hit megújulását. Lehet, hogy együttérzésedet és érzékenységedet szolgálatra szeretnéd fordítani, és ez mélyebb értelmet ad másokkal való kapcsolataidnak.

A határok elmosódása azonban a korlátok figyelmen kívül hagyását eredményezheti, és akkor túl sokat adhatsz magadból, vagy túl sokat áldozhatsz fel. A mindenki megsegítésére irányuló vágyad miatt végül túlterheltnek vagy kiégettnek érezheted magad. Beleeshetsz a buddhisták által “idióta együttérzésnek” nevezett hibába is, amikor folyamatosan segítesz valakinek, akinek egyedül kellene megtanulnia a leckét, vagy aki egyértelműen kihasznál.




A Szaturnusz megkövetelheti, hogy a megfelelő határok megtartásával jobban vigyázz magadra. Nem kell mártírrá válnod a mások iránti együttérzésedben, és talán önmagaddal és a saját szükségleteiddel szemben kellene több együttérzést gyakorolnod. Próbálj meg csak azért felelősséget vállalni, ami valóban a te felelősséged, és ne feledd, hogy nem vagy szent!

Talán a spirituális hárításokra is oda kell figyelned, valamint arra, nehogy a valódi problémák elkerülésére használd a spirituális gyakorlatokat, legyenek azok akár belső, akár külső természetűek. A következő néhány év nyomasztó lehet, és kísértésbe eshetsz, hogy transzállapotokba vagy földtől elrugaszkodott gyakorlatokba menekülj, amelyek bár kellemes érzéssel töltenek el, nem igazán segítenek. A Szaturnusz valószínűleg megint csak nem sokáig engedi ezt megúszni, és egy ütéssel visszahoz a valóságba.

A Szaturnusz a spirituális gyakorlatok bizonyos típusainak vagy hiedelmeinek megkérdőjelezésére is ösztönözhet, különösen a New Age néhány elborultabb, fantazmagórián alapuló elképzelését illetően. Amikor komoly szenvedéssel kell szembenézned, a légből kapott tündéri hablaty nem fog segíteni, és nem fogsz átsegíteni a sötét éjszakán. (Bővebben: Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás? , J.Lee Lehman: Az Új Korszakok ciklikussága)

Ez a tranzit sok hamis spirituális tanító és new agees szélhámos végét hozhatja el, és egy reálisabb, az igazságon alapuló spiritualitáshoz való visszatérést. De még egyszer, mi is az igazság?

A Halakban járó Szaturnusz felfedheti, hogy nem tudjátok, mi a valóság, és talán nem is tudnátok kezelni az igazságot, ha megpillantanátok. Talán azzal az igazsággal a legnehezebb szembenézni, hogy: Nem tudod kezelni az igazságot!

Ezért élünk illúziókban és olyan történetekben, amelyeket azért mesélünk magunknak, hogy jobban érezzük magunkat. Egészen addig, amíg egy nap ezek a történetek össze nem ütköznek a Valósággal, és az illúzió igazsága fel nem tárul. Mi is ez az igazság?

“Egyedül Brahman a valóság

A világ illúzió.

Brahman a világ”

Ezt talán nehezebb elfogadni, mint hinnéd…





Az eredti bejegyzés:  Saturn in Pisces: Disillusionment and Spiritual Discipline

 

A szerzőről

Jessica Davidson az Egyesült Királyságban élő író, zenész, misztikus
Blogja: Jessica Davidson (Writer – Storyteller – Mystic)
Változatos témákban publikál: önismeret, közélet, kultúra, zen buddhizmus, asztrológia.
Látásmódjával sok szempontból egyetértek, de vannak kérdések, amelyeket teljesen másképp látunk. Lefordításra azokból a munkáiból válogattam, ahol nagyjából közös a hullámhossz. Angolul értők sok érdekes cikket találhatnak oldalán, amelyek kisebb -nagyobb szemléletbeli különbségek esetén is gondolkodóba ejtenek.




Jessica Davidson blogomon elérhető írásai

Közelgő asztrológiai ciklusok és tranzitok 2022 – 2032

Szaturnusz a Vízöntőben : társadalmi reform és identitáspolitika

Szaturnusz – Uránusz ciklusok : archetípusok és történelem

A Jupiter- Szaturnusz ciklus és a levegős jegyekbe való átmenet

Jupiter – Szaturnusz együttállás: a New Age kezdete?





Kapcsolódó

A Halak (Liz Greene)

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

Szaturnusz és Neptunusz – a Nagy Ismeretlen feltérképezése

Miért lett ilyen a világ ? – mundánasztrológiai bejegyzések tematikus oldala

Külső bolygók történelemformáló ciklusai I részII rész; Charles Harvey, Michael Baigent és Nicholas Campion , Mundane Astrology című könyve alapján)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!