Szaturnusz -ciklusok: a hét évente visszatérő viszketés

A Szaturnusz hét éves negyedciklusai című bejegyzésben a hét évenként esedékes, sorsformáló Szaturnusz – tranzitokról volt szó. Nekik köszönhetően egyes életévek, pl a 7, 14, 21, 28/29, 36, 43, 51, 58/59 stb különleges jelentőséget kapnak. A hét éves negyedciklusok azonban eseményekre is hatással vannak : pl párkapcsolat kezdetére, házasságkötésre ( a kapcsolatok hét évenkénti fordulópontjairól majdnem mindenki hallott), cégalapításra, munkába állásra, stb. Kelly Surtees cikkének részlete ezeket a tranzitokat, és a hozzájuk társítható feszítő, „viszkető” életérzést tárgyalja.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A hétévenkénti viszketés ismerős jelenség, amikor is abban a helyzetben találod magad, hogy újraértékelsz egy hét évvel ezelőtt létrejött kapcsolatot vagy fontos döntést. Az asztrológuok már régóta a bölcs Szaturnusz negyed -ciklusaihoz társítják ezt a „hét évenkénti viszketést”

A Szaturnusz nagyjából 29 év alatt járja körül az ekliptikát és tér vissza születéskori helyére. Négyfelé osztva ezt az értéket, négy db, nagyjából 7 év hosszú időszakot kapunk.Hét évente tehát a Szaturnusz erőpróbáló fényszögeket képez eredeti pozíciójával. A hetedik – vagy annak többszöröse -pl a 14 éves, 21 éves, 28-29 éves, stb évfordulók így jelentős fordulópontok is. Ez egyaránt érvényes az emberi élet állomásaira, vagy valamilyen eseményre- pl egy kapcsolat kezdetének, munkába állásnak, cég alapításnak, egy házba való beköltözésnek, stb időpontjára.

Ha például új munkahelyre mész, első munkanapodon a Szaturnusz az Állatöv X pontján lesz. Hét ével később a Szaturnusz tovább haladt, és negyedfényben, vagyis 90°-os fényszögben, kvadrátban van a munkába állás Szaturnusz -pozíciójához képest, valahogy így: X + 7. Újabb 7 év múlva, tehát a munkakezdés óta eltelt 14 év (X + 14) után a Szaturnusz egy újabb aktiváló fényszöget képez, ezúttal egy szembenállást. A Szaturnusz negyed – ciklusai időszakaiban az energetika és a felszínre kerülő témák fontosabbak, mint maga a pontos fényszög.
Időzítés a Szaturnusszal

A hétévenkénti viszketés negyed – Szaturnusz ciklusaival való munka az asztrológiai előrejelzések világába vezet bennünket. Az életesemények bekövetkezése – beleértve a fontos kezdeteket ls lezárásokat – a Szaturnusz segítségével előrejelezhető.

Ha követni kezded a Szaturnusz -ciklust, egy mintát figyelhetsz meg, amelyben e hét éves időszakonként hasonló motívumok és témák ismétlődnek.

Ezek a visszatérő témák sok mindent elárulhatnak életed legnagyobb leckéiről, és azt is megmutathatják, hogyan hozhatsz létre stabilabb, teherbíróbb alapokat a jövőben. Ideális esetben a hét évvel ezelőtti események és döntések segítségével tájékozódhatsz jelenlegi választási lehetőségeidről. Ily módon tanulni és fejlődni fogsz és az évek folyamán felhalmozódott bölcsességedet tettekre válthatod. Egy olyan meghatározó ciklushoz igazítva életed, mint a Szaturnuszé, személyes sorsod hullámhegyeit és hullámvölgyeit is jobban megérted.
Jelentéstartalom és mitológia

A Szaturnusz az idő ősi istene. Többek között azokat a dolgokat képviseli, amelyeket türelmmel, következetességgel, kitartó erőfeszítések révén építhetünk fel. A Szaturnusz realista is, hiszen arra szólít fel, hogy a praktikus, a lehetséges, vagy legalábbis valószínűleg megvalósítható dolgokra összpontosíts. Talán ez lehet a Szaturnuszhoz társítható aggodalmak egyik forrása: sokszor annyira rabul ejtenek arról szőtt álmaid, hogy mi lehetne, hogy elveszted a kapcsolatot azzal, ami van.

Szabad szemmel, távcső nélkül csak a Szaturnuszig látunk el Naprendszerünkben, de nála messzebb nem.

A Szaturnusz hét évenkénti csípkedéseinek köszönhetően jobban tudatára ébredsz az igazságnak, a realitásoknak és őszintébbé válsz. Ha eddig inkább a képzelet világában éltél, ezek a hetes évfordulók nagyobb próbatételek elé állíthatnak. Ez azért történik, mert a Szaturnusz leránt a Földre, kipukkasztva dédelgetett fantáziáid és önbecsapásaid lufiit. Amennyiben a realitások talaján tartod egyik lábadat, és álmaidat megfelelő dózisú valósággal egyensúlyozod ki, jobban fogod kezelni e hétéves fordulópontokat. Ideális esetben még akár sikeres és igen produktív időszakaid is lehetnek.

Azokban az időszakokban, amikor a Szaturnusz hét évente megcsípked, magaddal és szeretteiddel is nagyon őszintének kell lenned azt illetően, mi működik életedben és mi nem. Ezek nem azok az időszakok, amikor elmismásolhatod az igazságot, és bemesélheted magadnak, hogy a dolgok másképp vannak, mint valójában. Hogy mennyire kezeled sikeresen a Szaturnuszt, azon múlik, mennyire tartod becsben a jelent. Ha arra összpontosítasz, mit tehetsz meg jelenlegi pozíciódból kiindulva, tartósan megalapozhatod a jövőt. Ez magában foglalhatja a múltbéli csalódásokkal való megbékélést is, így a félelem és az aggodalom a továbbiakban nem keseríti meg napjaid.
Idő és fejlődés

E Szaturnusz -tranzitok időszakában különös intenzitással érzékeljük az idő múlását. Úgy érezzük, rohan, kicsúszik a kezeink közül, mielőtt még elértük volna, amit szerettünk volna. A Szaturnusz e hétéves, viszketős ciklusainak egyik értéke abban rejlik, hogy segítenek tisztázni legfontosabb céljaidat, és oly módon átstruktúrálni életed, hogy legfontosabb céljaidba fektesd a legtöbb energiát és anyagi forrásaid nagy részét. Ez másfelől azt jelentheti, hogy nemet mondasz azokra a dolgokra, amelyek nem szolgálják közvetlenül prioritásaidat. E ciklusok nagyszerű időszakok ahhoz, hogy újra egy korábban elhanyagolt, fontos projektednek szenteld magad.

A Szaturnusz a mezőgazdasággal is kapcsolatban áll. A búza elválasztása az ócsútól szintén a Szaturnusz hatáskörébe tartozik. A Szaturnusz hét éves, viszketős ciklusai idején talán külön kell választanod egymástól azokat a dolgokat, amelyek javadat szolgálják életedben és azokat, amelyek elszívják energiáidat. Ez egy arról folytatott őszinte párbeszédet is magában foglalhat, hogy mi – és KI – érdemli meg idődet, figyelmedet és gondoskodásodat. Az alábbi tesztkérdések segíthetik a folyamatot : „Ha X cél a fontos, miért folytam bele az A, B és C projektekbe?” Ily módon őszintébb leszel magadhoz azokkal a prioritásokat, szerepeket és felelőségeket illetően is, amelyeket kinőttél és amelyeknek talán véget kell vetned.

A Szaturnusz hét éves ciklusait gyakran hasonlítom az olyan időszakokhoz, amikor helyénvaló visszanyesegetni valamit életedben, ugyanúgy, ahogy a rózsákat is visszanyesegeted mielőtt beköszöntene a tél. A felesleges kötelezettségektől és felelősségektől megválva valójában több időd és energiád marad arra, hogy a fontos dolgokra összpontosíts. Ezt könnyebb megtenni a Szaturnusz hétéves, viszketős időszakaiban. A Szaturnusz megadja neked az erőt ahhoz, hogy meghozd a szükséges döntéseket és lehetővé teszi számodra, hogy azokat az embereket és ígéreteket helyezd előtérbe, akik/ amelyek számítanak. (Ford megj: Még ha a new ages minden szép-minden jó-minden könnyű irodalom, és e trendekhez kénytelen kelletlen alkalmazkodó szerzők úgy igyekeznek a pozitívumokra helyezni a hangsúlyt, mintha árnyoldalak nem is léteznének, fontos tisztában lenni a Szaturnusz -tranzitok sajátosságaival. Nem véletlen, hogy az emberek rendszerint ilyen időszakokban fordulnak asztrológushoz, nem pedig akkor, amikor olajozottan mennek a dolgok. Az ilyen, még annyira helyes és hosszabb távon a javunkat szolgáló döntések tehát hosszabb ideig tartó megrekedés, válság hatására következnek be. Természetesen adott a tapasztalatszerzés, érés lehetősége is, mindebből később profitálunk is, de akkor és ott legkevésbé sem repdesünk az örömtől. És most nagyon finoman fogalmaztam.)

E hét évenkénti viszketések alatt kevésbé valószínű, hogy valami új dolog fog kifejlődni. Inkább felismered: eljött az ideje, hogy döntést hozz egy helyzetről vagy egy kapcsolatról, ami már egy ideje ide -oda billegett vagy régebb óta töprengsz rajta. A Szaturnusz hatására igyekszel reális képet alkotni, és olyan tények és példák után kutatsz, amelyek hozzásegítenek, hogy feketén – fehéren láss egy adott helyzetet. Ez nem a szürke árnyalatainak időszaka: igazságra és határozottságra törekszel, amelyek révén visszatalálsz a helyes irányhoz és visszanyered fókuszodat.
A Szaturnusz – befolyás meghatározása

Az összes többi bolygóhoz hasonlóan a Szaturnusz – ciklusa is állandó és folymaatos. De nem hat rád folyamatosan minden bolygó. Csak bizonyos, meghatározott életkorokban és életszakaszokban kerülsz a Szaturnusz befolyása alá (Ford megj: ez így butaság. Mivel a Szaturnusz képleted szerves része, hatása FOLYAMATOSAN érvényesül, akárcsak az összes többi komponensé. De hol több, hol kevesebb hangsúllyal.)

A fentebb bemutatott egyszerű módszer segítségével, amikor csupán 7, 14, 21 vagy 28-29 évet kell hozzáadnod egy fontos esemény időpontjához, kiderítheted, mikor lesz részed a Szaturnusz hétévenkénti csípkedésében. Ez a leggyorsabb módja annak, hogy megtudd, mikor vagy egy Szaturnusz-ciklusban. (Ford megj: Megintcsak nem egészen pontos, hiszen FOLYAMATOSAN valamilyen Szaturnusz -ciklusokban vagyunk. Helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy a ciklus kritikus szakaszában).

Ha például házas vagy, esküvőd napja lesz a kiindulópont. 7, 14, 21 és 28-29 házassági évfordulótokon az égen tranzitáló Szaturnusz egy ilyen kritikus, aktiváló fényszöget képez a házasságkötés képletének Szaturnuszával. Pusztán ezeknek az éveknek alapján már tudni fogod, hogy ezek az évek próbatételeket és átalakulásokat hoznak majd házasságodba. (Ugyanez érvényes bármilyen más, magánéleti vagy szakmai társulás kezdő időpontjára).

Egy kapcsolat kontextusában a Szaturnusz -évek (a fentebb említett évfordulók; nem tévesztendők össze az év uralkodójával, amelyet más módszerrel határozunk meg – ford megj) olyan évek, amikor izgágává válsz és nem leled a helyed. Ez a tudattalanból, a mély-énedtől érkező üzenet arról tájékoztat, hogy kinőtted a kapcsolat jelenlegi struktúráját, formáját és rituáléit. Ahhoz, hogy leródd tiszteletedet a Szaturnusznak, fel kell ismerned, itt az ideje átértékelni, ki mit tesz, mit kap cserébe, és olyan változtatásokat kell eszközölnöd, amelyek jobban tükrözik a jelenlegi, mint a korábbi körülményeket. Egy kapcsolaton belül könnyű megragadni egy bizonyos szerepben, de talán elfelejtettél alkalmazkodni a változó körülményekhez. A Szaturnusz hét-évenkénti csípkedése az az időszak, amikor fel kell zárkóznod az élethez, és oly módon kell felfrissítened felelősségeid és teendőid listáját, hogy inkább a jelennel legyenek összhangban semmint megrekesszenek a múltban.

Forrás: Wellbeing

A bejegyzés kiemelt illusztrációja: Roger Mattos fotómontázsa
Kapcsolódó

A Szaturnusz hét éves negyedciklusai

Életünk állomásai (Adrian Duncan)

A rossztevők kezelése (Robert Hand)

Lélekkeresés az élet delén

A tranzitáló Szaturnusz jelentősége (Robert Hand)

A megvalósítás és az érés ciklusai . Általános tudnivalók az erőpróbáló Szaturnusz – tranzitokról

Szaturnusz – Szaturnusz kvadrát (Robert Hand)

Szaturnusz – Szaturnusz szembenállás (Robert Hand)

Erőpróbáló fényszögek: a kvadrát és az oppozíció

A tranzitok és progressziók pszichológiai megközelítése (Liz Greene)

A Szaturnusz  princípiuma és a depresszió

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról (Erin Sullivan)

Illik hozzám a párom ?

Valóban szereted magad ? 

A mérgező kapcsolatokról más szemszögből 

“Karmikus kapcsolatok” – az önbecsapás eszköztárából

Munka, hivatás, pályaválasztás az asztrológia tükrében

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!