Menu
Ami meggyógyít és ami megbetegít
2017-09-08 általános asztrológia

A Szűz Mars tranzit egészségi vonatkozásai

Az alatt a nagyjából másfél hónap alatt,  amíg a Mars áthalad a Szűz jegyén,  jó  lehetőségeink adódnak, hogy megtaláljuk  a karakterünknek legmegfelelőbb terápiát, mélyreható gyógyulási folyamatokat indítsunk el szervezetünkben, önmagunk legjobb terapeutájává váljunk. Ehhez azonban összhangba kell kerülnünk a föld elem energiáival valamint tudatosítanunk kell, milyen tünetek jelzik, hogy a Szűz és a Mars elve diszharmonikusan működik szervezetünkben.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Mars jelentéstartalma az asztrológiában

A tüzes planéta többek között életerőt, akaratot, energiát, cselekvő- és küzdőképességet, becsvágyat, az aktív erotikumot, szexuális energiánk jellegét és megnyilvánulási módját jelképezi az egyéni horoszkópban. Feltárja, milyen fokú kezdeményezőkészséggel rendelkezünk, és mi módon fejezzük ki agresszivitásunkat, felvilágosítást ad önérvényesítési stílusunkról, küzdőképességünkről, arról,  hogy hogyan igyekszünk megvalósítani vágyainkat, szándékainkat, azaz mi módon “működünk” az anyagi világban. Felvilágosítást ad arról is, hogy mennyi vitalitással ill. öngyógyító, regeneráló erővel rendelkezünk, milyen energiatartalékokat mozgósíthatunk annak érdekében, hogy sikerrel vehessük az élet akadályait, és megbirkózhassunk a kihívással. (Bővebben: Az archetipális MarsA Mars általános jelentéstartalma)



A Szűz és a 6. ház analógiái

A Szűz jegye és a hozzá rendelhető 6-os ház ( természetesen a jegy nem azonos a házzal) többek között a munkával és az ehhez való viszonnyal, a napi rutinokkal, a részletek iránti fogékonysággal, hasznossággal, szervezéssel, szolgálattal (beleértve a katonai szolgálatot, az alkalmazotti státust is), az egészség és betegség kérdéseivel áll kapcsolatban. Utóbbit illetően a régebbi idők asztrológiája valamivel árnyaltabban fogalmaz: míg az életerőre, testi – lelki állóképességre az első házban keres utalásokat, a 6. házat kimondottan a velünk született betegséghajlamokkal, belső „törésvonalainkkal” hozza összefüggésbe.

A Mars pedig, akárcsak a hatása alatt álló tőrök,szintén kétélű fegyver: egyfelől valóban vitalitásunk jelölője, másfelől azonban infortuna minor, azaz kis rossztevő is -és mint ilyen betegségfaktor is lehet. Értelemszerű tehát, hogy a Szűzön való vándorlása során több szempontból is foglalkoznunk kell majd az egészség és betegség témáival. Amikor pl tranzitja során és/vagy az egyes horoszkópok más bolygóival erőpróbáló kapcsolatokat képez, gyakoribbakká válnak az érintett bolygók és jegyek által jelzett egészségi problémák. Ezek felmerülését részben saját helytelen életvitelünknek köszönhetjük (hiszen az egészségtelen életmóddal szerzett betegségek is a 6. ház témáihoz tartoznak, a vele szemben levő 12. ház pedig egyebek mellett önsorsrontó forgatókönyveinkre is utal), részben pedig a környezeti hatások miatt válunk érzékenyekké rájuk.

A Szűz azonban a gyógyításhoz társított jegyek egyike is. A benne uralkodó Merkúr, aki az Ikrekben még szárnyas sarujában szeleburdiskodott, egyaránt betöltve az istenek hírnöke és a tolvajok, szélhámosok patrónusa tisztségét, itt a kígyós botú Aszklépiosszá, (ld. kép) a rómaiak isteni orvosává nemesedik. A Mars pedig nem csak a sebek, a lázas betegségek, hanem a sebészek, sikeres műtétek ura is.



2024-ig, amíg a Plútó a Bak jegyében tartózkodik, a Szűzben haladó Mars előbb – utóbb trigont képez vele. ( 2011 novemberében és 2012 márciusában, a Mars Szűzben való tolatása idején a két jegy 6°, ill 10°-án , 2015 október közepén a Szűz – Bak 13°-án,  2017 október elején a Szűz – Bak 17°-on, 2019 szeptember 19-én a Szűz – Bak 20°45′ -on, 2021 szeptember 6 án Szűz – Bak   24°30-en, 2023 augusztus 25-én Szűz – Bak  28°27-en). Ezekben az időszakokban, a  regenerációs folyamatokkal is kapcsolatban álló Plútó támogatása mellett talán mi is oly módon hangolódhatunk rá a Mars elvére, hogy örömöt lelhetünk ezen az életterületen. Hiszen az elkövetkező másfél hónap alatt egyedülálló lehetőségeink adódnak, hogy megtaláljuk  a karakterünknek legmegfelelőbb terápiát, mélyreható gyógyulási folyamatokat indítsunk el szervezetünkben, önmagunk legjobb terapeutájává váljunk.

Ehhez azonban összhangba kell kerülnünk a föld elem energiáival valamint tudatosítanunk kell, milyen tünetek jelzik, hogy a Szűz és a Mars elve diszharmonikusan működik szervezetünkben.




Összhangban a föld elemmel

A föld elem testünk, anyagi világunk, fizikai szükségleteink jelképe, fejlődési folyamataink táptalaja és kiindulópontja. Az ötletek az intuíció isteni szikráiként pattannak elő (tűz elem) , de ahhoz hogy meg is valósítsuk őket, vagy érzelmileg (víz elem) kell fontosaknak lenniük vagy valami értelmes (levegő elem) célt kell szolgálniuk. Konkrét, mások számára is érzékelhető formát azonban csak a föld elem révén ölthetnek. Az alkotó folyamatok időnként csakugyan annyira fáradságosak, mint a termőföld megművelése, legyen szó akár műalkotásokról akár üzleti projektekről. Így a sikerek, értékek nem pottyannak csak úgy az ölünkbe. Fel kell fedeznünk őket, kibontakoztatásukért pedig keményen, szorgalmasan meg kell dolgoznunk. A szárnyaló képzeletnek, kalandvágynak ez esetben legfeljebb annyi szerep jut, hogy még legnagyobb szabású ötleteinket is mernünk kell megvalósítani a gyakorlatban. Eközben azonban a realitás talaján kell maradnunk, használnunk kell józan paraszti eszünket, testi adottságainkat, velünk született készségeinket. A föld jellegű üzleti ajánlatok, kereseti, befektetési lehetőségek tartós gyarapodást, biztos anyagi hátteret eredményezhetnek. Fáradozás közben azonban nem szabad megfeledkeznünk testünkről sem: gondoskodjunk róla szeretettel, élvezzük a földi javakat, szükség esetén pedig ne riadjunk vissza a kétkezi munkától sem.

A Szűz és a Mars princípium a szervezetben

 

A Szűz

Testrészek, szervek és folyamatok: Az orvosi asztrológiában a Szűz princípium uralma alatt áll a hasi tájék, az emésztőszervek, hasi idegközpont, a lép és a vékonybél, a rekeszizom, a hasnyálmirigy, élettani folyamatként a felvett tápanyag feloldódása a vékonybélben, az asszimiláció és bizonyos kiválasztási folyamatok, pl. a bélnedvé.
A jegyben uralkodó Merkúr az idegrendszerre van hatással. Az izomrendszerből a Szűz hatása alatt áll a has izomzata, a Rák, Mérleg princípiummal is kapcsolatba hozható rekeszizom, a csontrendszerből a rövid bordák. Ásványi sója az idegsejteket erősítő kálium szulfát. Mivel oxigént szállít a vérből a szövetekhez, a haj, körmök, bőr egészségének megőrzésében is szerepet játszik.
Betegségek: Egész szervezete, de főleg gyomra, belei, emésztése érzékenyebb a többi jegynél.. A külső- belső egyensúly felborulását az átlagnál jobban megsínyli és emésztőszervi rendellenességekkel (gyomorfekély, hasmenés, vastagbélgyulladás, hashártya gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás), anyagcserezavarokkal reagálhat. Ha túlpörgeti érzékeny idegrendszerét, álmatlanságban, pánikbetegségben és más lelki zavarokban, pl. depresszióban, kényszerneurózisokban, stb. szenvedhet ill. allergiás panaszok jelentkezhetnek. Esetében azt is nehéz meghatározni, mikor csap át hipochondriába a szervezetében zajló folyamatokra vagy a külső környezet hatásaira való érzékenysége.

A Mars

Testrészek, szervek és folyamatok: arc, artériák, életerő, férfi nemi szervek, epe, fej, fogak, immunrendszer, inak, izmok, orr, sejtstimuláció, test energiája, vér, vörösvértestek
Betegségek: allergia, aranyér, autoimmun betegségek, balesetek, csonttörés, epepanaszok, fejfájás, gyulladások, harapás, húgyivarszervi megbetegedések, immun – rendellenességek, láz, lázas megbetegedések, magas vérnyomás, nemi betegségek, sérülések, sokkos állapot, szakadás, szempanaszok, vágott sebek, vérszegénység.

Egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak és szerzőik hatáskörébe.

Egyidejűleg érvényesülő más hatások

Mivel a Szűzön való áthaladása során a Mars a lassú mozgású bolygókkal is fényszögeket képez, ezeket is figyelembe kell venni. (Természetesen, nem győzöm eléggé hangsúlyozni. hogy pontos találó, egyénre szabott megállapítások csakis a horoszkópok egyéni adottságainak figyelembevételével lehetségesek. Ahogy remélhetőleg azt sem kell különösebben ragoznom, hogy minden bolygóhatásnak, akár horoszkópban, akár átmeneti befolyásként nyilvánul meg, vannak egészségi vonatkozásai.  Így más Mars – tranzitoknak is.)  Ezek a hatások a bepontosulás előtti és utáni 5 – 7 nap folyamán is érvényesülnek, más bolygóbefolyásokkal összeadódva, így természetesen most is együttesen értelmezendők. Ezeket más  bejegyzések tárgyalják részletesebben.

2015  és 2017 őszén, míg a Szaturnusz a Nyilasban tartózkodott kettejük kvadrátja terhelte a szervezetet. (Az erőpróbáló Mars- Szaturnusz fényszögeknek személyi horoszkópban és időszakos hatásként is jelentős egészségi vonzataik vannak. E témával több bejegyzés is foglalkozik, így most nem térek ki rá : Erőpróbáló Mars – Szaturnusz fényszögek, Mars – Szaturnusz kvadrát, Mars – Szaturnusz kapcsolatok .

E tekintetben a 2019-es tranzit jobban alakult, mert a Szűz Mars és a Bak Szaturnusz között egy stabilizáló hatású trigon jött létre. (Bepontosulás szeptember 9-én, a két jegy 13°58′-án). 2021 augusztus közepén, amikor a Szaturnusz már a Vízöntőben haladt kvinkunx, 2023 júliusában, amikor a Szaturnusz a Halakon halad át, pedig szembenállás jön létre  a két bolygó között, így akkor ismét a diszharmonikus hatások erősödnek fel.




2010 – 2018 között,míg az Uránusz a Kosban haladt, a két bolygó kvinkunxa tette próbára a szervezetet. Bár ezt a 150 fokos fényszöget nem tartja túl erősnek az asztrológia (ld: A kvinkunx és a YodA kvinkunx nem jelentéktelen fényszög !) , nehezen levezethető feszültségeket gerjeszthet, amelyek testi szinten különböző betegségekhez (jelen esetben különböző izom-és ideggyulladások, hasnyálmirigy gyulladás, allergiás kórképek jelentkezhetnek , viselkedészavarokhoz) vezethetnek.

Testi szinten az Uránusz felgyorsítja a folyamatokat vele kapcsolatba kerülő területeken, váratlan változásokat eredményez: a megvilágosodás – élményektől a pszichés zavarokig és a genetikai mutációkig. Az elektromosság princípiumaként összefüggésbe hozható az idegpályák elektronikus áramaival és a test elektrolit – háztartásával is. Egyik legproblematikusabb hatása, hogy nagy mennyiségű energiát áraszt az idegrendszerbe, és ennek hatására a felszínre kerülhetnek a már meglevő tünetek vagy rendellenességek.

Mivel a föld jegyek szoros kapcsolatban állnak  az anyagi világgal,  a Szűz Mars – Kos Uránusz  kapcsolat a fizikai test számára teher és veszélyforrás is lehett. Hatása kb ahhoz hasonlítható  pl. egy vékony kábelen hatalmas erősségű áramot vezetnénk keresztül. A fizikából is tudjuk, hogy a kábel ilyenkor felforrósodik, aztán elég.

Ha más tényezők is blokkolt energiákra utalnak (pl 2017 őszén az egyidejűleg érvényesülő Mars – Szaturnusz kvadrát), azt az önmagában is problémás helyzetet, hogy ezek kivezető út híján befele kezdenek el hatni, a Mars- Uránusz kvinkunx tetézi. Ez fényszög ugyanis folyamatos vibrálást, egyszersmind blokkoltságot okoznak . Következményei akár testi tünetek, hangulati hullámzás is lehetnek, illetve „rossz időzítést”. Pl. az ember zizeg, vibrál, hiperaktív , amikor nincs túl sok cselekvési szabadsága, és totálisan lemerül, mire már léphetne. Gyulladások is jelentkezhetnek: pl. ideg-és izom- és hasnyálmirigy –gyulladás, ideges rángások, motorikus zavarok, természetes ritmusaink, anyagcserénk zavara, valamint különböző allergiás tünetek . (A 2011 novemberében, 2012 tavaszán, 2015, 2017 őszén születetteknél a Szűz Mars- Uránusz kvinkunx a része a horoszkópnak, másoknál időszakos hatás volt.)

2026-ig, míg az Uránusz a Bikában halad, föld- trigonok jönnek létre a két bolygó között. Ez jóval könnyebben kezelhető hatás – persze az, hogy valójában milyen is, megint csak a horoszkóp egészének kiértékeléséből derül ki.

Egészségi szempontból 2011 – 2026 között, míg a Neptun a Halakban tartózkodik, a két bolygó szembenállása válhat többé- kevésbé problémássá. Bővebben: Mars – Neptun szembenállás tranzitként, A Mars és a Neptun erőpróbáló fényszögeiről dióhéjban annyit említenék, hogy ilyenkor a Mars hatékonyságát  a Neptun  gyengíti. Szivárog az életerő, az energia, az energiaszivárgás irányát nem könnyű beazonosítani, az akarat nem a megfelelő célpontra irányul, szétaprózzuk magunkat, cselekedeteinket saját önbecsapásunk, mások manipulációi és/ vagy különféle tudatmódosító szerek irányítják -így nem a valós helyzetnek megfelelően reagálunk. Nem vagyunk biztosak szándékainkban, egyik pillanatban elemi erővel sóvárgunk valamire a másikban pedig azt se tudjuk, mit szerettünk volna valójában. Energikusak, magabiztosak vagyunk az egyik percben, a másikban pedig már az is szinte fizikai fájdalmat okoz, ha megpróbálunk keresztbe tenni egy szalmaszálat. A többi, egyidejűleg érvényesülő hatás enyhíti vagy súlyosbítja a helyzetet.




 

 

Kapcsolódó:

Asztro-diéta

A föld elem és a föld – típus

A föld elem és a szellemi utak

A Mars princípiuma az asztrológiában

Az archetipális Mars (Linda Reid)

A Szűz (Liz Greene)

A föld elem és az agresszió

Mars a Szűzben – tranzithatásként

 




A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *