Menu
Újhold az Oroszlánban – 2020
2020-08-19 újhold

Az Oroszlán újhold helyi idő szerint 04h 42′- kor született meg, a jegy 26°35′-án. Egy Oroszlánban létrejött újhold esetén a figyelem a szórakozás, társasági élet, kreatív önkifejezés, szerelem, hobbik, alkotómunka, vállalkozás területeire irányul. (Természetesen mindenkinél az újhold által érintett életterületek válnak hangsúlyossá, ami egyénenként változó).

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

2020 akadályoktól és frusztrációkkal terhes első fele után természetes is az igény, hogy túllendüljünk a holtponton, új irányokba induljunk vagy egyszerűen csak kikapcsolódjunk. A fővilágítókkal trigont képező Kos Mars nagy erőt, motivációt, lendületet is ad a  kivitelezéshez. Egyidejűleg azonban jelentős fékezőerők is érvényesülnek. Ezeket tiszteletben tartva még mindig lehetséges a haladás, csak lassítani kell a tempón, az eredmények pedig később érnek be. Amennyiben azonban figyelmen kívül hagyjuk őket, sőt, még nagyobb lendületet véve igyekszünk úgy tenni, mintha ott sem lennének, a vészterhes forgatókönyvek is borítékolhatók. Ez nem csak egyéni, hanem kollektív szinten is érvényes, egyéni szinten azonban a szabad akaratnak és a tudatosságnak nagyobb szerep jut.


Újhold az Oroszlánban, 2020 augusztus 19, Bp 04:42′

Az újholdképlet egyik legfontosabb szereplőjéről, a Nap – Mars trigonról már volt szó a Tűzforró napok című bejegyzésben. Ez a Kos Mars idei retrográd ciklusának első Nap – Mars trigonja, szokás szerint most is a Mars hátraarca előtt pontosult be, a második nem sokkal direktbe váltása után, december 11-én fog. (És így a december 14-i teljes napfogyatkozás képletének fontos komponense lesz). Erre azért tartom fontosnak felhívni a figyelmet, mert a most elinduló folyamatok eredményei akkortájt fognak megmutatkozni, illetve a Mars tolatását kísérő kényszerpihenőt követően nagyobb sebességre kapcsolni. (Természetesen, akkor is szem előtt tartva, hogy egy rendkívül problémás eklipsz előtti bepontosulásról beszélünk)

A Nap – Mars trigont, mint általában valamennyi ilyen 120°-os fényszöget akadálytalan energiaáramlás jellemzi. Most ráadásul a Nap is, a Mars is saját jegyükben, az Oroszlánban illetve a Kosban van, így még erőteljesebben, természetüknek megfelelően fejtik ki hatáukat. Ezért megvan az az illúzió, hogy a dolgok olajozottan működnek, vagy ha nem is egészen, némi inspiráció, akaraterő, lendület és hurrá-optimizmus hatására majd úgy fognak. (A Mars rövidesen bekövetkező retrográd stacionáriusba váltása ezért szokott hidegzuhanyként érkezni).

Ez a pozitív fényszög megnöveli az energiaszintet, kezdeményezőkészséget, önbizalmat, kreativitást, spontaneitást kölcsönöz. Az életerőre is jó hatással van, ezért jó esetben, egyéni szinten edzéssel, kiadós sétákkal vagy a vitalitás visszaszerzésének más eszközeivel ellensúlyozható az egyidejűleg érvényesülő Mars – Szaturnusz/Plútó kvadrát hatása.




Az újholdképletben azonban az augusztusi előrejelzésben és a Tűzforró napok című bejegyzésben felsorolt, és a következő néhány napban bepontosuló fékező hatások is erőteljesen érvényesülnek. (Röviden: a határok feszegetésére, kockázatvállalásra, erős túlzásokra ösztönző Mars- Jupiter kvadrát már feloldódott, de a lendület még megvan. Különösen, hogy impulzusa a még érvényesülő Mars – Plútó kvadráthoz  ment tovább, amely a végletekig, a sors kísértéséig fokozza. A Mars – Plútó kvadrátnak a mindenáron való győzni akarás is sajátossága – egy, a Mars- Plútó erőpróbáló fényszögeinél általában tapasztalható „aprósággal” kombinálódva. Nevezetesen: éppen akkor és ott akarjuk elérni, hogy a miénk legyen az utolsó szó, amikor 0 hatást tudunk gyakorolni a helyzetekre. Ez a fajta tehetetlenség még görcsösebb, ímmár rögeszmés, megszállott erőkifejtésre késztet. A folyamatok elszabadulnak, az ádáz hatalmi harcok, kegyetlenkedés, brutalitás, aljas, övön aluli húzások, pszichoterror, manipuláció „alapkellékei” a pusztító és önpusztító forgatókönyveknek. A megállítótáblát a Mars – Szaturnusz augusztus 24-én bepontosuló kvadrátja képviseli, az összeütközés végzetes kimenetelű lehet. No és a Merkúr/Nap Szaturnusszal képezett kvinkunxairól se feledkezzünk meg.




Mindez minimum óvatosságra inthetne, de az inspirációi kivitelezésében megakadályozott tüzes jegyekre ez a legkevésbé sem jellemző. A dacos, dühös, majd egyre dühödtebbé váló „majd én megmutatom”/ “ki ha én nem” – reakciók sokkal inkább a sajátosságuk. Vannak helyzetek, amikor az akaraterő és a lendület túl is juttathat az akadályokon, jelen helyzetben azonban félő, hogy a cél és a megvalósításához szükséges eszközök kiválasztásakor csődöt mond a józan ítélőképesség. Ilyenkor persze a figyelmeztetés is csak olaj a tűzre.

A Nap – Merkúr együttállás két napja pontosult be, újholdkor tehát már egy elégetett Merkúrral van dolgunk. Ez önmagában is merev, dogmatikus, szubjektív szempontoktól túlságosan átszínezett gondolkodásmódra hajlamosít, arról nem is beszélve, hogy a Merkúr a Plútó kvinkunxtól érkezett a 17-én bepontosult Szaturnusz – kvinkunxhoz. Utóbbi befolyása még mindig erőteljes. Egyszersmind együtt áll a Holddal is, ami arra utal, hogy az érzelmek, tudattalan motivációk, vágyak alaposan átszínezik a gondolkodásmódot. Mindhárom bolygó trigonban van a Marssal: bőségesen adott tehát a sziporkák megvalósításához szükséges muníció is. Az egyidejűleg érvényesülő befolyások miatt azonban ezek a sziporkák nem szükségszerűen a zsenialitás isteni szikrái, hanem pusztító (és önpusztító) tűzvészeké is lehetnek.

Arról is volt már szó, hogy a trigon akkor sem jelent feltétlenül jót, ha hagyományosan harmonikus aspektusnak tekinthető. Július elején, amikor a Kos Mars tranzitról szóló bejegyzést írtam, és az augusztusi előrejelzés közzétételekor az analógiák ismeretében még csak spekuláltam a lehetséges forgatókönyvekről. Az azóta történtek fényében kiderült: nem tévedtem túl nagyot. Asztrológusként ugyan még rengeteg tanulnivalóm van, az asztrológia azonban évezredek óta beváltan működik, ha a valóság megismerésére, nem pedig annak elhárítására használják – így többé kevésbé ráhibáztam az analógiákkal összhangban levő történésekre. A Mars a Kosban – augusztusi események című bejegyzés részletesen tárgyalja milyen hozadékai lehetnek kollektív szinten a tüzes energia parttalan áradásának és az egyidejűleg érvényesülő földies – szaturnikus fékező hatásoknak.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





Az állócsillagok befolyása:

Az újholdképletben érvényesülő állócsillagok hatása sem kimondottan kedvező. Pontosabban, a dolgok szépítése nélkül: inkább a súlyosabb forgatókönyvek megvalósulását segítik. Az alábbi idézetek az Astrology King oldalról származnak, amelyen nagyon jó összefoglalók is találhatók az állócsillagokról.

26 ♌ 35 – Újhold, 2020 augusztus
27 ♌ 33 – α Hydrae, Alphard
27 ♌ 50 – ζ Leonis, Adhafera
28 ♌ 07 – Merkúr az Oroszlánban
28 ♌ 11 – η Leonis, Al Jabhah
00 ♍ 06 – α Leonis, Regulus

A legerősebb hatás az Oroszlán 27°17′-en levő Alphardtól érkezik. Ez a Hydra csillagképben levő Vízi Kígyó nyakán található 2.0 erősségű narancssárga állócsillag; Cor Hydrae-nek, azaz a kígyó szívének is nevezik. Szaturnusz – Vénusz jellegű, a hagyomány igen kártékonynak tartja, hatóköre 2°20′

„Az Alphard állócsillag bölcsességet, zenei, művészeti elismerést hoz, tudást az emberi természetről, heves érzelmeket, az önuralom hiányát, erkölcstelenséget, vérlázító cselekedeteket, váratlan halált vízbefulladás, méreg, fulladás által”. (Vivian Robson Állócsillagok, 90 old)

„Az Alphard az esetek legnagyobb részében hátrányt jelent. A mérgezéssel kapcsolatos témáknál a legproblémásabb forgatókönyvek hangsúlyozottak: pl vérmérgezés, méreg általi halál, mérgezési kísérletek, mérgező gyűlölet nőkben, gázmérgezés, kábítószerek túladagolása/nem megfelelő gyógyszerhasználat, túlhajtott élvezetek, füstmérgezés általi halál, fulladás, kígyómarás, mérgező rovarok csípésének, (veszett) kutyák harapásának veszélye.

A férfi-nő kapcsolatok, házasság „mérgező” jellege is hangsúlyossá válhat, ez főleg férfihoroszkópnál jellemző (Ford megj: a meglátás érvényessége az egyéni képletek és a szinasztria/összeillőség – horoszkóp sajátosságaitól függ. Tapasztalataim szerint azonban találó, ami nem is meglepő, mert Elsbeth Ebertin egyike volt a legjobb asztrológusoknak). Materiális szinten az Alphard szinte mindig ártalmas, de magasabb tudatossági szinten megváltottabb megélési lehetőségek is elképzelhetők”. (Fixed Stars and Their Interpretation, Elsbeth Ebertin)
Nap – Alphard együttállás (0°58′ : hatalom és autoritás, szenvedés saját cselekedetei miatt, állásvesztés, legyőzetés ellenségei által.
Hold – Alphard együttállás (0°58) : gyönyör, féktelenség, bűnösség, vereség, de gyakran rokonok pénzügyi segítsége, pech a feleséggel vagy anyával, végül nincs kegyelem, romlás, fulladásos halál veszélye a végén.
Merkúr – Alphard (0°33) Bosszúság írásos feljegyzések miatt, előnytelen a házassághoz, szenvedés egy kötődés miatt, mely az élet irányát teljesen megváltoztatja.  (Vivian Robson Állócsillagok, 90 old)




Az újholddal (1°15′) és a Merkúrral (0°17) együttálló Adhafera állócsillaggal együtt álló újhold méreggel elkövetett öngyilkossággal, korrozív savakkal, folyékony robbanószerekkel, gyúlékony folyadékokkal, hazudozással, lopással és bűncselekményekkel hozható kapcsolatba.
A Merkúrral együtt álló Al Jabbah (0°04′) : „veszteséget és sok veszélyt hoz, erőszakos, önuralom nélküli lény, hadsereg tisztje – lázadók fenyegetik, saját katonái okozzák a halálát”. (Vivian Robson: Állócsillagok: 89 old)

A minimum tehát, ami elmondható a mostani egyéni és kollektív kezdeményezésekről – a nagyon jókat is beleértve, hogy egész biztos nem vihetők végig abban a formában, oly látványosan, nagystílűen, grandiózus díszletekkel, ahogy eltervezték őket. A nagyszabású projektek megvalósítását a járványhelyzet is meghíúsíthatja. A helyzetek kiszámíthatatlansága továbbra is fontos tényező: ami most szuper vállalkozás-ötletnek, befektetési lehetőségnek tűnik, korántsem biztos, hogy év végére is az marad. A tuti befutókról továbbra sincsenek, még csak megközelítőleg sem tippjeim, ilyen jellegű megkereséseket nem tudok fogadni. Az is elképzelhető, hogy a keletkezett veszteségek jóval meghaladják majd a remélt nyereséget. Így aztán aki most hadiösvényre lép, megnyerhet ugyan egy- két csatát, de elveszítheti magát a hadjáratot.




Néhány szinkronicitás

Mint az előző bejegyzésekben szó volt róla, ilyen időszakokban az események is jelzésértékűek lehetnek.

Dzsihádista terrortámadás

Augusztus 18-án, az újholdat megelőző estén iszlamista terrortámadás volt Berlinben. ”A német főváros déli és délnyugati részét átszelő A100-as autópályán kedd este három baleset történt, hatan megsérültek, köztük hárman súlyosan. Sajtójelentések szerint a baleseteket okozó autós elgázolt több motorost, nekihajtott kocsiknak, és amikor járműve megállt, felmászott a tetőre és a magasba emelt egy fémdobozt, amelyről azt állította, hogy robbanószerkezetet tartalmaz, és működésbe hozza, ha bárki megközelíti.
Az iraki származású férfi szemtanúk szerint az Allahu akbar kiáltást is hallatta – áll a beszámolókban. A helyszínre riasztott rendőrök leteperték és elszállították. A dobozban csak szerszámokat találtak a tűzszerészek. A 30 éves férfit ismerte a rendőrség”.(Mandiner, MTI)




Egy ifjú énekes halála

Még sokatmondóbb szinkronicitás egy, szintén újholdkor bekövetkezett Ploiesti -i (Románia ) vonatbaleset. Ez akár a jelenlegi és az előttünk álló időszak tanításainak a metaforája is lehetne. Figyeljük az analógiákat.

A főszereplő egy fiatal házaspár, a férj 29 éves ( első Szaturnusz – visszatérés), énekes, a feleség 24. Az autót a feleség vezette, egy vasúti sínen szerettek volna átkelni, a hölgy szétnézett ugyan előtte, de nem vette észre, hogy a közeledő vonat felgyorsul. Figyelmét valószínűleg férje produkciója oszthatta meg: az autóban szólt a zene, férje éppen élőben közvetítette utazásukat, vidám táncmozdulatokkal kísérve a ritmust. A beágyazott video azt a jelenetet örökíti meg, amikor, ímmár túl későn észreveszi a vonatot és kétségbeesetten felordít. A mozdony épp az ő oldalán csapódott az autóba, a fiatalember szörnyet halt, a feleséget kritikus állapotban ápolják.

Hogy nem egészen véletlen balesetről ( egyáltalán, van olyan, hogy “véletlen” baleset ? ), hanem egy tipikus, felnőni nem akaró örökifjú tragédiájáról van szó, tipikusnak nevezhető puer aeternus forgatókönyvvel, a fiatalember egy hónappal ezelőtti Facebook posztja is megerősíti. „Egy szép napon egy nem megfelelő vonat éppen a megfelelő helyre visz”-írta Tavy Pustiu. A blogon többször is szó volt róla, hogy az élet sorsfordulóin adottak az ilyen forgatókönyvek. Marie Louise von Franz The Problem of the Puer Aeternus című, magyarul sajnos nem elérhető remekművében ezt részletesen kifejti. Ezek a sorsfordulók tipikusan a Szaturnusz önmagával képezett nehéz fényszögeihez köthetők (ilyenkor Uránusz, Plútó hatások is érvényesülnek). Életveszélyes helyzetek inkább az élet delén merülhetnek fel, amennyiben a szülött vonakodik alávetni magát az ilyenkor esedékes sorsfeladatoknak és érési folyamatoknak, de, mint dr von Franz is hangsúlyozza – már az ún első Szaturnusz visszatérés is végzetes lehet, ha az ember az életet egy végtelen partynak tekinti, nem akarva felvenni annak szaturnikus terheit és felelősségeit. A halálos kimenetelű puer aeternus forgatókönyveknél – mutat rá Marie- Louise von Franz a súlyos anyakomplexus is szerepet kap.

1 kép: „Egy szép napon egy nem megfelelő vonat éppen a megfelelő helyre visz”- posztolta Tavy Pustiu egy hónappal a baleset előtt. 2 kép: A vonat a fehér Ford Fiesta oldalába csapódott, leszakította a jármű tetejét, és begyűrte az utas-ülést oldalt, ahol a zenész tartózkodott. Forrás: Daily Mail

Nem tudom mi lehetett a fiatal zenész személyes története, de az is elgondolkoztató analógia, hogy a feleség ült a kormánynál. Jungiánus irodalomban ismerősen mozgók számára  nem szorul külön magyarázatra a halált hozó női princípium a kormánynál – szimbolika. Ez természetesen nem általában a női vezetőkre vonatkozik, hanem erre a konkrét esetre. Férfinél a feleség az animával, a férfipsziché egyik tudattalan részével is rezonál. (Mielőtt a széplelkű, ezogagyit kajáló kommentelő felháborodott megjegyzéseket írna, olvassa talán el az említett könyvet. Ha túlságosan zavarónak találja az ott felsorakoztatott tényanyagot, esetleg a színvonal haladja meg befogadóképességét, vonuljon vissza spirituális játszóházába. Oldalamat pedig hagyja meg tényleges célközönségének, a szellemileg igényes olvasótábornak).

A fiatalok tragédiája akár annak a tanmeséje is lehetne, milyen következményekkel jár, ha a jelenleg tűztrigonnal is felhevített Kos Mars hatására önfeledten bulizva száguldozunk céljaink felé, figyelmen kívül hagyva a szaturnuszi/plútói terhekkel közeledő vonatokat. Ez nyilván nem a tervek feladását jelenti: a lelassítás, figyelem, tények tudomásul vétele, ezek hatására pedig akár egy ideiglenes szünet beiktatása a szó fiziikai értelmében is életmentő lehet. Ez a megállapítás nem csak a következő 28 napra, hanem az év hátralevő részére is érvényes.

A megmérgezett politikus

A legjelentősebb eseményről  a poszt közzététele után szereztem tudomást. Mint fentebb szó volt róla, az Alphard állócsillag, amellyel az újhold konjunkciót képezett, szoros kapcsolatban van a mérgezésekkel. Az asztrológia ezúttal is beszédes szinkronicitásokkal jelezte, hogy a gyakorlatban is működik. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust – horoszkópja itt – akkor szállították kórházba életveszélyes mérgezéssel. Putyin és támogatói szerint a Kreml pszichopata urának égvilágon semmi köze nem volt a kis „balesethez”, de már megszokhattuk, hogy ők a csillagokat is képesek lehazudni az égről.




Kapcsolódó

Augusztusi előrejelzés

Tűzforró napok : augusztus 16 – 23

Mars a Kosban 2020

Mars a Kosban – augusztusi események

A mérgező kapcsolatokról

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *