Mars – Jupiter kvadrát tranzitként | Robert Hand

A személyi horoszkópok Jupiterét érintő Mars kvadrát, valamint a  Marsot érintő Jupiter kvadrát értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…
Mars – Jupiter kvadrát

A Mars egy év és 322 nap alatt tesz egy kört az ekliptikán. A Mars az aktivitás, asszertivitás, harc princípiuma. Tranzitjai nagyjából 10-12 napig tartanak; a bepontosulás, ill az azt megelőző/követő 3 – 4 nap a legintenzívebb. Amennyiben retrográd, a befolyás hosszabb időn keresztül érvényesül; a tranzit fényszög többször is ismétlődhet (amikor előre halad, amikor hátraarcot vág, aztán amikor újra direktbe vált). A Mars energizálja, aktiválja a horoszkóp azon területeit, amelyekkel kapcsolatba kerül. Ebből kifolyólag eseményeket, történéseket kiváltó szerepe is van. Erőt ad, lendületbe hoz, cselekvésre ösztönöz, fokozza a harci szellemet, vállalkozókedvűvé, kockázatvállalóvá tesz. Hogy ez jó vagy sem, más, egyidejűleg érvényesülő hatásoktól függ. Adott esetekben konfliktusokra, sérülésekre (főleg égés, szúrás, vágás hajlamosít), balesetekre hajlamosít. Megfelelő egyidejűleg érvényesülő hatások esetén egészségi problémák, pl lázas betegségek, gyulladások is társíthatók hozzá. – ford megj

Amennyiben óvatosan jársz el, nem viselkedsz izgágán és megkülönböztetett figyelmet szentelsz annak, amit csinálsz, nagyon sikeres és energikus tevékenység időszaka is lehet. Ennek ellenére adott a kísértés is, hogy levágd a kanyarokat, anélkül hogy minden tényezőt fontolóra vettél volna és kiegyensúlyozott álláspontra jutottál volna. Alaptalan optimizmus (ld toxikus pozitivitásról szóló cikk) fertőz meg, és biztos vagy benne, hogy amihez csak hozzányúlsz ma, arannyá változik. Ez előfordulhat, de nem kizárólag szerencsédnek tulajdoníthatóan. Intelligens tervezés és előrelátás révén fog megtörténni, mely [magatartásformák] szintén elérhetők számodra e tranzit időszakában, amennyiben hajlandó vagy tudatos erőfeszítéseket tenni a lehetőségek kihasználása érdekében.

E tranzit időszakában a jövő számára cselekszel, hiszen jobban foglalkoztat, mi lehetne, mint az ami van. Így az időpont új projektek indítására is. De ne hajszold túl magad, és ne nyújtózkodj tovább, mint ameddig a takaród ér. Ilyesmikre is folyamatos kísértést érezhetsz.

Miközben igyekszel túllépni azokat a tartományokat, amelyekre képes vagy befolyást gyakorolni és ahol tapasztalatokkal rendelkezel, se lelki se pszichológiai értelemben ne becsüld túl erődet. Mindkét területen olyan erősnek és élettelinek érezheted magad, hogy túlléped megszokott energetikai korlátaidat, de el fog jönni az az idő, amikor meg kell fizetned érte. Előfordulhat, hogy nem lesz túl kellemes. Ebben az időszakban a kockázatvállaláshoz is vonzódhatsz, ami balesetekhez vezethetsz. Nem a balszerencse üldöz, hanem valamilyen értelemben impulzív vagy.

A Jupiter uralja ama vágyadat is, hogy minél több tapasztalatot szerezz a világról. Ez jelentheti azt is, hogy jobban tudatára ébredsz a világmindenségnek és több tapasztalatot szerzel róla, de azt is, hogy egód nagyobb „dicsőségére” megpróbálod uralmad alá hajtani az univerzumot. Utóbbi tendencia különösen erős lehet most és később problémákhoz vezethet. E tranzit nagyon valóságos módon teszi próbára személyes fejlődésedre tett erőfeszítéseidet. Minél több gyengéd van és minél többet hibázol, annál valószínűbb, hogy valami butaságot csinálsz, ami bajba kever. De azok számára, akik kielégítően dolgoznak ezekkel az energiákkal, nagyon jó időszak lehet.

Robert Hand : Planets in TransitFigyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az ujjlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részesítik is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott „receptek segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.

Jupiter – Mars kvadrát

A Jupiter 11 év 315 nap alatt kerüli meg az ekliptikát. Nagyjából egy évet tölt egy – egy jegyben. Tranzitjai általában  három hetet – egy hónapot  tartanak, de tolatása miatt az adott jegyben való tartózkodása során többször is fényszöget képezhet a radix bolygóval. Először amikor direktben halad, majd amikor tolat, aztán amikor megint direktben halad. A hatás az aspektus  bepontosulása előtti és az azt követő héten a legintenzívebb – ford megj

Nagyon konstruktív és hasznos tranzit lehet, feltéve hogy bizonyos erőfeszítéseket teszel a belőle fakadó túlzások kordában tartására, különös tekintettel ezek mások számára rendkívül kellemetlen megnyilvási formáira.

E tranzit nagy önbizalmat ad és fokozott mértékű önérvényesítésre késztet. Ez általában rendben is van, egyesek azonban arrogánssá és dominánssá válnak ennek az energiának a hatására. Óvakodj attól is, hogy elbízd magad, mert olyasmikkel próbálkozhatsz, amik egyszerűen meghaladják lehetőségeidet. A többi Mars-Jupiter kapcsolathoz hasonlóan, mindennemű fizikai tevékenység esetén óvakodj az ostoba kockázatoktól, mert balesetekhez vezethetnek.

Minden tevékenységre érvényes, hogy a túlzások és a mértéktelenség teljesen eltorzíthatják ennek az alapvetően pozitív tranzitnak az energiáit. Kerüld a szélsőségeket és próbáld megtartani valamilyen értelemben az arányokat. Ha képes vagy rá, sokkal több dolgot leszel képes tető alá hozni, mint általában és jól fogod őket csinálni. Olyasmiket is képes lehetsz megvalósítani, amikbe eddig azért nem fogtál bele, mert alkalmatlannak érezted magad, és olyankor is kezdeményezel, amikor általában másoktól várod az irányítást.

Ha óvatos vagy, megtervezed lépéseidet és kellő önmérsékletet gyakorolsz ez a tranzit általában szerencsésen időzített cselekvést jelez. Ilyenkor képes vagy kihasználni a megfelelő alkalmat és a legtöbbet kihozni belőle. És ez nem szerencséden múlik, hanem rálátásodon és rátermettségeden. Mindez azonban előkészületeket igényel, mert ilyenkor az impulzív cselekedetek általában nem valami hatásosak.

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy tanúsíts önmérsékletet a környezetedben levő autoritásfigurákkal szemben. Ugyanis, ha túlságosan izgágán viselkedsz társaságukban, megszólalhatnak riasztócsengőik és attól függetlenül, hogy ezt akartad-e vagy sem, fenyegetőnek érezhetik jelenlétedet. Természetesen ha szándékosan fenyegető akarsz lenni, ez a tranzit a kezed alá dolgozhat, feltéve hogy körültekintően megtervezted lépéseidet. De ha nem vagy tudatában szándékaidnak, ellenállást tapasztalhatsz feletteseid részéről és halvány fogalmad sem lesz, miért.

Robert Hand : Planets in Transit
Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.

Kapcsolódó

Ajánlott szerzők: Robert Hand
A Jupiter, a kilences ház és a Nyilas
A Jupiter és Mr Hyde (Dawn Bodrogi)
Az archetipális Mars (Linda Reid)

Mars – Jupiter fényszögek a horoszkópban
A szerencsejátékos (AstroArena12)
Mars – Jupiter aspektusok, C.E.O Carter

Mars – Jupiter tranzitok

Mars – Jupiter / Jupiter – Mars együttállás tranzitként (Robert Hand)

Mars – Jupiter/ Jupiter – Mars szextil (Robert Hand)

Toxikus pozitivitás (PszichoForYou)

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!