Június – 2020

Június folyamán újra zavarossá válhat a májusban már letisztulni látszó helyzet. A múlt hónap végére megteremtett viszonylagos stabilitásnak búcsút inthetünk. A káosz, kiszámíthatatlanság, folyamatos változás megnehezíti a tervezést. A tavaszi kényszerpihenőtől besokallva már nagyon indulnánk, de ügyeink csak vánszorognak. Nem véletlenül: ebben a hónapban hat retrográd bolygó, a Merkúr, a Vénusz, a Jupiter, a Szaturnusz, a Neptun és a Plútó lassítja a haladást. A továbblépés erőltetése borítékolja a zsákutcákat. A helyzetet a június 5 -i penumbrális holdfogyatkozás és a június 21-i gyűrűs napfogyatkozás bonyolítja.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Altalános tendenciák

A változó jegyekben levő bolygók arra utalnak, hogy továbbra is átmeneti időszakban vagyunk, tele átláthatatlansággal, képlékeny helyzetekkel, rugalmasan értelmezhető igazságokkal. (A Vénusz egész hónapban az Ikrekben van, a Nap június 20-ig; a lassú Neptun 2026-ig tartózkodik saját jegyében, a Halakban, a Mars június 28-án lép át a Kosba). Az Ikrek Halak témák nagyon sokféleképpen ütközhetnek olyan időszakokban, amikor a két jegyben álló bolygók feszült kapcsolatban vannak egymással. Ez nem csupán párkapcsolati konfliktusok formájában konkretizálódhat (mivel a Vénusz és a Mars párkapcsolati/szexuális jelölők természetesen megjelennek ilyen típusú feszültségek is), és van amikor nem is konfliktusról, csak túlterheltségről, egymással nehezen összehangolható késztetések, feladatok egyidejű teljesítéséről van szó. “Recepteket” ezért sem érdemes sorolni.

Az Ikrek racionális, logikus, tényekre, adatokra támaszkodik, verbális, extrovertált, a Halak érzelmes, ösztönös, intuitív, „zsigeri.” Megértve a jegyekhez kapcsolódó analógiákat, igényeket, motivációkat, fejlődési mintákat összhangot teremteni is könnyebb köztük. Bár időpocséklásnak tűnhet, ahhoz, hogy érdemben tudjunk továbbhaladni, tanácsos odafigyelni az érzelmi/lelki motivációkra, szükségletekre, energiaállapotokra. Ellenkező esetben ugyanis ezek hangulatingadozások, rossz értelemben irracionális cselekedetek, félreértések, koncentrációzavar és ezernyi más kellemetlen tünet formájában nehezíthetik meg, hogy azzal foglalkozzunk, amit nappali tudatunk fontosnak és szükségesnek tart.

Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú összefoglalókban, akárcsak az oldalamon elérhető fordításokban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást ÉS csatold a cikkemre mutató linket. Ez az egyik olyan fontos gesztus, ami megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).

Június 2 – Vénusz R- Mars kvadrát ( Ikrek – Halak 14°02), a Merkúr retrográd árnyékba lép, Rák 5°29



A május végén már érezhető zűrzavar és a lelassulás június első napjaiban még kifejezettebbé válik.

A Vénusz – Mars kvadrátot hagyományosan a férfi – nő kapcsolatokban felmerülő feszültségekhez szokták társítani. Ennek meg is van a valóságalapja: a krónikus civakodás, rivalizálás, húzd meg – ereszd meg, se veled se nélküled játszmák a megélési lehetőségek közé tartoznak, akár egy egyéni képletben, akár időszakos hatásként, akár szinasztriában érvényesül. A trófeagyűjtés, reménytelen esetek hajszolása, konkrét és átvitt értelemben vett kielégületlenség szintén hozadékai lehetnek, ha más hatások is alátámasztják.

Mivel jelenleg a Vénusz és a Mars még a Neptunnal is erőpróbáló fényszöget képez, a feszültségek még nehezebben kezelhetők. (Ezek az aspektusok, akárcsak a 6-án bepontosuló Nap – Neptun kvadrát a június 5-i teliholdképletben is képviseltetik magukat, így hosszabb távon is meghatározzák az időszak témáit és hangulatát.) A helyes ítéletalkotás nagy kihívást jelenthet e bolygókapcsolatok mellett. A Neptun – aspektusok ráadásul szerelmi háromszögekkel, megcsalatással (az ilyen forgatókönyveknek, mint tudjuk az önbecsapás, valóságelhárítás is alapeleme), bűnbak-, megmentő – és áldozat, Fekete Péter – játszmákkal* is kapcsolatba hozható. Az érzelmi zsarolás, bűntudatkeltés csapdáit nem könnyű elkerülni. A feszültségoldóként fogyasztott néhány ital (vagy más tudatmódosító) csak átmeneti megkönnyebbülést hoz, hosszabb távon azonban csak növelik a káoszt.

Mondani sem kell, hogy pénzügyi döntésekre sem ez a legalkalmasabb időszak. A Mars- Vénusz erőpróbáló kapcsolatai ugyanis anyagi természetű vitákat, feszültségeket is jeleznek. A gyors és könnyű bevételszerzés trükkjei most jó eséllyel még a maradék tartalékokat is felemészthetik. A veszteségek nem csupán mások tisztességtelen ajánlatai révén következhetnek be, hanem saját valóságérzékünk hiánya miatt is. (Sajnos, jelenleg nagyfokú irrealitásra vallhat abban a hitben ringatni magunkat, hogy a járvány -okozta tavaszi kényszerpihenőt követően a gazdaság-és ezzel együtt a megszokott életszínvonal- visszatérhet). A mondás, miszerint aki sokat markol, keveset fog, most is érvényes. A túlköltekezés is eredményezhet a későbbiekben nehezen betömhető lyukakat.

Június 3 – Nap -Vénusz együttállás Ikrek 13°35, ( kazimi Bp.24:00, 3-ról 4-re virradóan)

A két bolygó találkozásai általában könnyedebbé, kellemesebbé teszik a légkört – ha más jótékony hatások is érvényesülnek – kedveznek a társasági életnek, flörtöknek, kreatív tevékenységeknek. Kivéve, amikor nem. A fentebb bemutatott hatások miatt most éppen nem . Némi vigasz, hogy egy Vénusz – Nap együttállás tranzitként jó alkalom arra, hogy eltöprengjünk választásainkon, megvizsgáljuk, mennyire élünk összhangban értékeinkkel, és hogy ezek mennyi örömöt, beteljesülést hoznak számunkra. A Vénusz direktbe váltása után eljön a felismerések gyakorlatba ültetésének ideje is.

Június 5 – Merkúr – Uránusz szextil (Rák – Bika 8°45)

Ez a kedvező aspektus némiképpen ellensúlyozhatja a fentebbi destabilizáló hatásokat. Hozzájárulhat ahhoz, hogy a zűrzavar ellenére is kitartsunk, még időben, könnyen, gyorsan hatékonyan tető alá hozzuk teendőinket. A horoszkópunkban hatása alatt álló témákkal és területekkel kapcsolatban szerencsés fordulatokra számíthatunk, különösen, ha erőfeszítéseket is teszünk az ügy érdekében. Sajnos azonban meggondolatlan, felelőtlen, „széllel bélelt” viselkedésre is hajlamosíthat. Extravagáns, tetszetős teóriákkal kábíthatjuk magunkat és környezetünket, ahelyett hogy fontosabb ügyeinkkel foglalkoznánk, a közösségi médiában szórakoztatjuk gondolatsziporkáinkkal ismerőseinket.




Június 5 –telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Nyilasban

Daniel Merriam: A változás szele

A június 5-i telihold a Nyilas 15°34-on teljesedik ki, helyi idő (Budapest) szerint 21:13 -kor. Egyszersmind penumbrális holdfogyatkozás is, amely önmagában véve gyenge, de a jelenlegi, diszharmonikus hatások miatt igencsak ütősre sikerülhet. Legutóbb 2011-2012-ben voltak eklipszek az Ikrek – Nyilas tengely mentén; érdemes felidézni azt az időszakot, ugyanis az akkori témák ilyen vagy olyan módon és mértékben újra terítékre kerülhetnek.

A teliholdképletet egy változó T-kvadrát uralja (Ikrek Nap, Vénusz szembenáll a Nyilas Holddal, mindhárman kvadrátban a Halak Marssal és Neptunnal, amelyek így tengelybolygók is). Ez már önmagában is erős feszültségekre, zűrzavarra utal. A telihold egyébként is felkorbácsolja az érzelmeket; a fővilágítók kvadrátja a Marssal nehezen kordában tartható indulatokra, impulzivitásra utal. A Hold -Vénusz szembenállás, Vénusz – Mars kvadrát nincs kimondottan jó hatással a társulásokra. (Ilyenkor automatikusan párkapcsolatokra gondolunk, de a társas viszonyok más típusaira is hatással lehet.)

Telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Nyilasban, 2020 június 5, Bp 21h 13

A május 13-án majd 20-án bepontosult Vénusz – Neptun kvadrát befolyása hatása ebben a teliholdképletben is érvényesül. Erről a kaotikus, csalódásokra, érzelmi, pénzügyi melléfogásokra hajlamosító fényszögről a májusi előrejelzésben és más blogbejegyzésekben volt szó. A Nap, Mars – Neptun erőpróbáló aspektusai tovább csökkentik a tisztánlátást, céltudatosságot, egyértelműséget. A lopás, csalás, plágium szintén komoly veszteségeket okozhat. A neptuni energiákat meditációs gyakorlatok, kreatív tevékenység terelheti egészséges mederbe.

Az időszak kifejezetten balesetveszélyes. Ezek létrejöttében tudatmódosító szerek is szerepet játszhatnak. Más időjárási szélsőségek, természeti katasztrófák is lehetségesek. Mivel a Mars – Neptun kombinációk járványjelölők, a Plútó pedig, amelynek hatása járványindikátorként is jelentős, szintén erőteljesen képviselteti magát, a koronavírus -pándémiával kapcsolatban is várhatók újabb fejlemények.

Zavaros helyzetekből világszerte kijuthat. Odakint, szűkebb és tágabb környezetben egyaránt és odabent is káosz és fejetlenség uralkodhat. A manipuláció, csúsztatások, féligazságok vagy teljes hazugságok egyéneket és tömegeket is ámokfutásra sarkallhatnak. A politikai propaganda és álhírek szennyáradata is borítékolható.

Az eklipsz kapcsán érdemes röviden említést tenni az Egyesült Államokban kialakult helyzetről. Erre  az alábbi bejegyzésben kerítettem sort: Merre tart Amerika ?

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Június 6 -Nap – Mars kvadrát (Ikrek – Halak 16°)

Mivel e fényszög nagyjából 9 – 10 napon át hat, már bepontosulása előtt néhány nappal is érződött és a következő 4-5 napban is megmarad. A két bolygó közötti erőpróbáló fényszögek jókora energetikai löketet adnak – és akaratunk vehemens, impulzív kinyilvánítására ösztönöznek. A Mars Halak-beli tranzitja miatt a nyílt támadásoknál valószínűbbek az alattomos, övön aluli módszerek, a passzív agresszív technikák, a célok körvonalazatlanabbak, a kivitelezés következetlen.) A szokásosnál ingerlékenyebbekké, követelődzőbbekké válhatunk, illetve ugyanezt tapasztalhatjuk környezetünk részéről is. A két bolygó erőpróbáló kapcsolata növelheti a versenyszellemet, kockázatvállalási kedvet is, de a Neptun ködösítő hatása miatt nem mindig sikerül különbséget tenni az értelmes és a meggondolatlan vállalkozások között, Ez a fényszög – a nyár ellenére – megfázásos, lázas, gyulladásos betegségeket, baleseteket is jelezhet.




Június 11 – Nap – Neptun kvadrát (Ikrek – Halak 20°55)

Az erőpróbáló Nap – Neptun aspektusok tranzitként zavaros időszakokat jeleznek. Az alacsony energiaállapotok, megvalósítóerő, önérvényesítési készség hiánya szintén jellemzők lehetnek. Még az ún. zsigeri benyomások is csalókákká válnak: nehéz megmondani, hogy valóban ilyenekről van szó, vagy a vágyfantáziák hatnak elemi erővel. Így most akkor sem biztos, hogy jó ötlet komolyabb döntéseket hozni, ha erre erőteljes késztetést érzünk. Olyan intuitív alkatoknak is ajánlott most az egészséges kétely, akiknek egyébként jól működnek megérzéseik, és ösztöneik általában a helyes irányba terelik őket.

A jelenlegi Nap – Neptun kvadrátot nem lehet külön értelmezni: hatása összeadódik a Mars Neptun együttálláséval és a fentebb röviden bemutatott Nap – Mars kvadrátéval. A Nap és a Neptun erőpróbáló fényszögeiről vannak bejegyzések a blogon ( Nap – Neptun diszharmonikus fényszögekNap – Neptun fényszögek a horoszkópban, Liz Greene: Nap-Neptun aspektusok). Itt dióhéjban csak annyit teszek hozzá, hogy e bolygókapcsolat hatására a tisztánlátás jelentősen elhomályosul. A fényszöget kísérő kiábrándulás, csalódás legtöbbször annak tudható be, hogy elvárásaink, álmaink túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól.

Június 13 – Mars – Neptun együttállás (Halak 20°56)

Egy Mars – Neptun együttállásról, akár születési képlet állandó elemeként fordul elő, akár ideiglenes tranzithatásként érvényesül, (Ld.Mars – Neptun együttállás a horoszkópban és tranzitként, Liz Greene: Mars – Neptun aspektusok) szintén elmondható, hogy általában irracionális cselekedetek jellemzik. Ezeket a tudattalanból érkező impulzusok motiválják, a józan ész, ítélőképesség nem mindig tud rájuk befolyást gyakorolni. Ezekben a napokban pl. valószínűbb, hogy nem. Az érzelmeknek, hangulatoknak, sejtelmeknek (valós megérzéseknek és képzelgéseknek egyaránt) jóval nagyobb szerepük van. Az elragadtatottságnak jó esetben lenyűgöző művészeti alkotások (pl. festmények) vagy mély vallási/ spirituális élmények lehetnek a gyümölcsei, de sajnos konkrét vagy átvitt értelemben vett ámokfutásra is ösztönözhet.

Ez a passzívnak tartott bolygókapcsolódás tehet nagyon aktívvá is: féktelenségre, kicsapongásokra hajlamosíthat. Egy kis dionüszoszi tombolással önmagában még nincs semmi baj, de a jelenlegi hatások mellett könnyű eltéveszteni az egészséges mértéket. A konkrét vagy átvitt értelemben vett öntudatvesztésnek súlyos következményei lehetnek. Az erőszakos cselekedetek motivációi nem mindig világosak, még maguk az elkövetők számára sem. (Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Mars – Neptun aspektusok nem csupán áldozatokat, hanem az agresszorok sajátos típusait is jelölhetik).

Az együttállás bepontosulásának napja ráadásul az első holdnegyed is. A Halak Hold így nem csupán kvadrátot képez az Ikrek Nappal, hanem a Marssal és a Neptunnal is együttállást képez. A szoláris , tudatos igények és a tudattalan késztetések, érzelmi szükségletek között a szokásosnál nehezebb egyensúlyt teremteni. A holdfogyatkozás témái újabb aspektusokból kerülnek terítékre.




Június 18 -Merkúr retrográd stacionárius , Rák 14°45

Június 18-án a Merkúr a Rák 14°45′-en retrográd stacionáriusba vált és elkezdi július 12-ig tartó tolatását. A retrográd árnyékból csak július 26-án (Rák 14°45′) lép majd ki. Mint a blogban többször szó volt róla, a Merkúr retrográd időszakaiban gyakoriak a késések, a félreértések, balesetek, a különböző típusú összeomlások, valamint a frusztráció. Ezekben a hetekben nem ajánlatos házasságot kötni, nagyobb befektetéseket, utazásokat eszközölni, munkahelyet váltani, később ugyanis megbánhatjuk. Ahelyett hogy új projektekbe kezdenénk jobban tesszük tehát, ha újra átgondoljuk dolgainkat, lezárjuk függőben maradt ügyeinket. Bővebben : Retrográd Merkúr, általános tudnivalókRetrográd Merkúr az elemekbenErin Sullivan, Retrográd Merkúr vizes jegyekben

Június 19 – Mars – Plútó szextil (Halak – Bak 24°21)

A Mars – Plútó szextil már előző napokban is éreztette hatását és a bepontosulást követően még kb 5 napig lehet rá számítani. Ennek köszönheztően a zűrzavar ellenére is van esély megfelelő mederbe terelni az energiát. Ha közösségi szinten nem is mindig, egyéni szinten jobbak a lehetőségek. Jóllehet tudatos erőfeszítésekre szükség van, nem szabad elfelejteni, hogy a Halak víz jegy, az egyebek mellett akaratot, erőkifejtést, megvalósító-készséget jelképező Marsot itt jelentős mértékben motiválják vonzalmaink és vágyaink. Ezért, amellett hogy hasznosak, praktikusak, a céloknak olyanoknak is kell lenniük, amelyekkel érzelmileg is azonosulni tudunk. Bár a Halak inkább a kisebb ellenállás irányába úszik, és el- elsodródik az áramlatokkal, a Bak Plútó növelheti kitartását, valamint arra való hajlandóságát, hogy a dolgok mélyére hatoljon, a megoldás érdekében vállalja és elviselje a konfliktust. Az álmokkal , belső képekkel végzett munka is eredményes lehet ezekben a napokban.

Június 20 – Mars -Jupiter szextil ( Halak – Bak 25°15)

A szintén egyidejűleg érvényesülő Mars – Jupiter szextilből az előző napokban is lehetett profitálni. Ehhez képesnek kell lennünk felismerni (és vagy kialakítani) a fényszög által képviselt lehetőségeket, illetve arra kell törekednünk, hogy a legjobbat hozzuk ki a nem annyira jó helyzetekből. A hatás még 5 napon keresztül, a Mars jegyváltásáig érvényesül.

Azonban, mint a szextilnél már többször szó volt róla, a kedvező bolygókapcsolat korántsem jelenti azt, hogy tálcán kínálják majd a dolgokat. A kapkodás, felületes megközelítés ezúttal nem jön be. A Mars – Jupiter szextil jótékony sugárzása mellett sem elég pusztán a jó intuíció, a kalandvágy és a kockázatvállalási kedv. Mivel a Halak hajlamos a könnyebbik végén megfogni a dolgokat, a szokásosnál is fontosabb megszívlelni: a jelenlegi bolygóhatások mellett a sült galamb senkinek nem fog a szájába röpülni. Ellenben, rá várva, jó lehetőségeket lehet elszalasztani. Szerencsére, a Bak Jupiter, még ha esésben is van ebben a jegyben, elég gyakorlatias és céltudatos ahhoz, hogy munkára fogja a Halakban szétfolyásra hajlamos Marsot.

Magyarán mondva: bármivel foglalkozol is, még véletlenül se ücsörögj tétlenül, arra várva, hogy a lehetőség az öledbe hulljon! A Jupiter a terjeszkedésről szól, a Mars pedig az akció és a vágy princípiuma, így tehát egy Mars – Jupiter szextilnek vajmi kevés hatása lesz, ha egész nap a tévé vagy számítógép előtt ülsz, neadj’Isten még nassolsz is és közben azon agyalsz, hogy a világnak vajon melyik sarkából köszönt rád a szerencse. Neked kell kezdeményezned. Ez maszkulin energia. Most minden az önérvényesítésről, a határozott cselekvésről szól és arról, hogy erőfeszítéseket tegyünk azért, amit el szeretnénk érni.




Június 20- a Nap a Rákba lép, nyári napforduló

Nyári napforduló, 2020 június 20 , Bp 23h44′

Amikor a Nap a Rák jegyébe lép (Budapest 23 h 44′) asztrológiai értelemben is elkezdődik a nyár. Mint már többször szó volt róla, a napéjegyenlőség-és napfordulóképletek különös jelentőséggel bírnak az asztrológiában, mert hosszabb időszakok történéseiről is felvilágosítást adnak. A tavaszi napéjegyenlőség az asztrológiai „újév” kezdete, a nyári napforduló ezen belül egy rövidebb időszakot, az őszi napéjegyenlőségig terjedőt mutatja.

A napforduló- képletben hat még a Mars-Neptun együttállás, ráadásul a Holddal is egzakt kvadrátot képeznek, tehát a fényszögek által képviselt problematikus témákkal (ld fentebb) továbbra is számolni kell. Erősen érvényesül azonban a fentebb szintén bemutatott Mars – Jupiter/Plútó szextil befolyása, így a helyzetek remélhetőleg egyéni és kollektív szinten is formálhatók, teremthető némi stabilitás. (Ez talán anyagi, szakmai témákra is érvényes)

De a látszólag kedvező aspektusnak lehet egy problémás oldala is. A koronavírus-járvány tavasszal a márciusi Bak Mars-Jupiter-Plútó találkozó, majd április elei Jupiter-Plútó együttállás első bepontosulása idején végezte a legnagyobb pusztítást . Most, egy elvileg lightosabb kombóban újra együtt a csapat, a Mars – Neptun együttállással meg új Mars- Neptun ciklus kezdődik, és ez a kombináció járványjelölő is . Persze, mint több más bejegyzésben is szó volt róla, ahhoz, hogy súlyos betegséghullám szabaduljon el, más hatásoknak, pl Szaturnusz, Plútó, Uránusz is érvényesülniük kell. Jó kérdés tehát, hogy a szextil a járvány kezelhető keretek között tartását vagy pedig egy újabb hullám elindulását jelzi-e. (Az elszabadulás/ kezelhetetlenné válás veszélye inkább majd nyár vége felé áll fenn; augusztus folyamán ugyanis a Kos Mars kvadrátba kerül a Bak Jupiterrel, Szaturnusszal és Plútóval)




Június 21- újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Rákban, 0°21

Az újhold néhány órával a Nap jegyváltását követően születik meg, a Rák 0°21′ -án, helyi idő szerint 8h41′-kor . Egyszersmind gyűrűs napfogyatkozás is, amely Magyarországról nem látható, csak Afrika egyes részeről, Pakisztán déli részéről, Észak – Indiából és Kínából. Hatása így is intenzívebb lesz, mint egy átlagos újholdé.

A jelenlegi az utolsó előtti a 2018 közepi – 2020 elei Rák -Bak tengely mentén bekövetkezett eklipszekből. (A holdcsomópontok már jegyet váltottak, a fővilágítók az Ikrek 29°07′-en levő felszálló holdcsomóponttal képeznek együttállást.) Általánosságban elmondható, hogy egy Rák jegyében bekövetkező eklipsz családdal, otthonnal, gyökerekkel, múlttal, emlékekkel, anyával, anyasággal, nőiséggel kapcsolatos témákat állít fókuszba. A családi minták, ösztönösen adott reakcióink kérdéskörével is foglalkoznunk kell. (Természetesen ez nagyon durva általánosítás, az újhold által jelzett változások mindenkinél más és más életterületen következnek be a horoszkóp adottságai szerint.) 

Gyűrűs napfogyatkozás a Rákban, 2020 június 21 Bp 8h41

A nyári napforduló képletében még csak a Nap képezett kvinkunxot a Szaturnusszal, itt már a Hold is. Mint többször szó volt róla, ez az aspektus egymással nehezen összehangolható ellentéteket köt össze; az alkalmazkodás testileg-lelkileg megterhelő lehet, így egészségi problémákra is utalhat. Mars-Neptun együttállás – újhold kvadrátja is képviseli magát valamelyest, a kedvezőbb forgatókönyvek a Mars/Neptun-Plútó/Jupiter szextilekből adódhatnak -ld fentebb.

Június 23 – Neptun retrográd stacionárius, Halak 20°57 

Június 23-án a Neptun retrográd stacionáriusba vált, hogy megkezdje idén november 29-ig tartó tolatását. Ennek hatására nehezen megfogalmazható lelki mizériák uralkodhatnak el rajtunk. Ez a tendencia személyes és kollektív szinten egyaránt tetten érhető. Nagy álmainkat pl. egészen hétköznapiaknak érezhetjük, s ha sikerül is megvalósítani őket, kiábrándultan biggyesztjük ajkainkat. Csak ennyi? Az elért eredmények közelében sincsenek nagyra törő vízióinknak. Nehezen szánjuk magunkat a cselekvésre, egyszerre több irányba is haladnánk, a kreatív introspekció, belső képekkel, álmokkal való munka és a sehova sem vezető légvárépítés között nem mindig egyértelmű a különbség. A búfelejtő iddogálás, bánatevés, vásárlási láz, az időnket szétforgácsoló látszat – találkozások szintén jellemző pótcselekvései lehetnek ennek az időszaknak.

Június 25 – Vénusz direkt stacionárius (Ikrek 5°20)

Június 25-én, sokunk megkönnyebbülésére a Vénusz direkt stacionáriusba vált. Mostantól apránként elkezdhetjük gyakorlatba ültetni a tolatás időszakának tanulságait. Ez azonban idén még távolról sem jelenti, hogy már semmi átismételnivaló, kijavítanivaló nem maradt. A Vénusz csak július 29-én, az Ikrek 21°50′-en lép ki a retrográd árnyékból, azt követően, hogy 27-én újra, harmadszor is kvadrátba kerül a Neptunnal. A dolgok csak ez után tisztulnak le, a normális kerékvágás örömei azonban a júliusi és augusztusi hatások, a Mars küszöbön álló tolatása miatt nagyon viszonylagosak lesznek.




Június 28 – a Mars a Kosba lép

Június 28-án a Mars jegyet vált: a Halak álmatagságát a Kos tüzes lendülete, kezdeményezőkészsége, harci szelleme váltja fel. Otthonában – ahol tolatása miatt igen hosszú ideig, 2021 január 7-ig tartózkodik, a Mars maximális erővel fejti ki hatását: a tettvágy, szenvedély, kezdeményezőkészség túlcsordul, az indulatok felizzanak, nagy lendülettel követi impulzusait. Ebben az időszakban kevesebb lesz a beszéd, mint a tett, a szavak őszintébbekké és nyersebbekké válnak. Ha eddig nem tudtuk elég hatékonyan motiválni magunkat, jól jön az infúzió ebből a nyers energiából. A kényszer – pihenőkben bővelkedő elmúlt hónapok még túlságosan friss emléke, vélt vagy valós késedelmeink azonban az egészségesnél jóval nagyobb sebességre is ösztönözhetnek. Úgy véljük, mindent most azonnal kell bepótolni, így aztán alaposan túl is lőhetünk a célon. A Kos Mars nincs túl sok tekintettel mások érzelmeire, inkább az a fontos számára, hogy mielőbb ügyei végére érjen. A gondolkodás, mérlegelés, stratégia kidolgozása sem éppen az erőssége, ezért a nagy lendület nagy- nagy melléfogásokhoz, rossz időzítéshez, az irányok elvétéséhez is vezethet.

Különösen aggasztó e tekintetben 2020 második fele, amikor is a Mars a Kos jegyében tolat és eközben képez kvadrátot az akkor már Bakban együtt álló Szaturnusszal és Plútóval és persze a Jupiterrel is. (A „világháborús aspektusoknak” nevezett Szaturnusz – Plútó  kapcsolatok és a történelem összefüggéseit egy régebbi poszt taglalja a Szaturnusz -Plútó együttállás tematikus oldalán.) Ezt a nagyvilágban minden józan ítélőképességű asztrológus különösen problémás időszakként írja le. Sokan társítanak hozzá világháborús helyzeteket, vagy más okból bekövetkezett, szélesebb köröket érintő tömegmészárlást, népirtást, sokakat érintő természeti katasztrófákat. Az idén tavaszi napéjegyenlőség környékén írt éves előrejelzésekben ( 2020 – Hogyan tovább? Mi jöhet még?, Disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében) volt szó a koronavírus-járvány olyan hozadékairól, mint súlyos gazdasági problémák, háborúk, polgárháborúk. Felmerülhetnek más, nem a járvánnyal összefüggő súlyos helyzetek is. Esemény-szinten nyilván nagyon nehéz előrejelezni milyen területeken formában következnek be ezek a történések, de az biztos, hogy sok mindenben lesz részünk, csak békés, nyugodt hétköznapokban nem. Ebben az esetben a szintén Bakban tranzitáló Jupiter jelenléte nem biztos, hogy enyhítően hat, inkább felfokozhatja a szélsőségeket.

A Kos Mars tranzit főbb aspektusai:

Június 28 : a Mars a Kosba lép

Június 28 : Mars – Szaturnusz szextil, Kos – Vízöntő 0°11

Augusztus 4 : Mars – Jupiter kvadrát (Kos – Bak 19°41)

Augusztus 13 : Mars – Plútó kvadrát (Kos – Bak 23°05)

Augusztus 16 : Nap – Mars trigon ( a Mars lassulni kezd) Oroszlán – Kos 23°58

Augusztus 24 : Mars – Szaturnusz kvadrát (Kos – Bak 26° 21)

Szeptember 9 : Mars retrográd stacionárius 28°09 Kos

Szeptember 29 : MarsR kvadrát Szaturnusz (Kos – Bak 25°20)

Október 8 : Mars – Plútó kvadrát (kos – Bak 22°29)

Október 13/14: Mars – Nap szembenállás (Kos – Mérleg 21°4 ); a Mars a legközelebb van a Földhöz)

November 13: Mars direkt stacionárius (Kos 15°14)

December 11 : Nap – Mar trigon (Nyilas – Kos 19°34′

December 23: Mars – Plútó kvadrát (Kos – Bak 23°53)

Június 28: Mars – SzaturnuszR szextil (Kos -Vízöntő 0°15)

A Kos Mars – tranzit, a jegyváltás napján bepontosuló Mars – Szaturnusz szextillel visszafogottan indul. Ez az aspektus a fegyelmezett cselekvés egyik jelölője, amely megbízható alapok megteremtését, hosszú távú eredményeket jelezheti. A lendület és a lelkesedés mellett így most kitartásban sincs hiány, ha pedig, az elmúlt napok hullámvasutazásai közepette már- már bedobtuk volna a törölközőt, most visszaszerezzük motivációnkat. Remélhetőleg a környezetünkben tapasztalható zűrzavar sem osztja meg (nagyon) figyelmünket, így értelmes, hasznos célokra összpontosíthatjuk energiáinkat.




Június 30 Merkúr R szextil Uránusz (Rák – Bika 9°49)

A hónap utolsó napján újra bepontosul a Merkúr – Uránusz szextil, további lehetőségeket adva ahhoz, hogy legalább némi stabilitást teremthessünk a változásban.

Június 30 – második Jupiter – Plútó együttállás

A Jupiter – Plútó együttállás április 5-én pontosult be először, a Bak 24°53′-en, amikor mindkét bolygó direktben haladt. Most másodszorra jön létre a találkozó a Bak 24°06 -án, a két tolató bolygó között. E konjunkcióval új, nagyjából 13 éves Jupiter – Plútó ciklus kezdődik. A blogon vannak róla külön bejegyzések is (Az elmúlt évek Jupiter – Plútó együttállásai, Jupiter – Plútó kölcsönhatások, Jupiter – Plútó együttállás tranzitként), így most csupán a Jupiter – Plútó ciklusok két legfontosabb sajátosságát domborítanám ki. 1. Jelentős gazdasági, pénzügyi átstrukturálódásokat jeleznek. Ez válságok, pénzügyi, üzleti szférában zajló hatalmi harcok, háborúk formájában is megnyilvánulhat. 2. A nemzetközi terrorizmus, bűnözés, alvilági tevékenység felerősödhet. Hogy a koronavírus-járványon és gazdasági következményein kívül milyen specifikus hozadékai lesznek még a jelenlegi, Bakban létrejött Jupiter – Plútó találkozónak, jelenleg nehéz megítélni. Az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a csodavárók jövendöléseivel éppen ellentétes folyamatok zajlanak: az általuk vizionált bőség korszakáról végképp nem lehet beszélni.




Fontosabb bolygóállások

Június 2 – a Merkúr retrográd árnyékba lép, Rák 5°29

Június 2 – Vénusz R- Mars kvadrát ( Ikrek – Halak 14°02)

Június 3 – Nap -Vénusz együttállás Ikrek 13°35, ( kazimi Bp.24:00, 3-ról 4-re virradóan)

Június 5 – Merkúr – Uránusz szextil (Rák – Bika 8°45)

Június 5 -telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Nyilasban, 15°34, Bp 21h 12

Június 6 -Nap – Mars kvadrát (Ikrek – Halak 16°)

Június 11 – Nap – Neptun kvadrát (Ikrek – Halak 20°55)

Június 13 – Mars – Neptun együttállás (Halak 20°56)

Június 13 – utolsó holdnegyed Ikrek -Halak 20°40′, Hold együtt áll a Marssal Neptunnal

Június 18 -Merkúr retrográd stacionárius , Rák 14°45

Június 19 – Mars szextil Plútó (Halak – Bak 24°21)

Június 20 – Mars szextil Jupiter ( Halak – Bak 25°15)

Június 20- a Nap a Rákba lép. Nyári napforduló, Bp 23h 44

Június 21- újhold és gyűrűs napfogyatkozás a Rákban, 0°21

Június 23 – Neptun retrográd stacionárius, Halak 20°57 (november 29-ig)

Június 25 – Vénusz direkt stacionárius (Ikrek 5°20)

Június 28 – a Mars a Kosba lép, 2021 január 7 ig tartózkodik ott

Június 28 – utolsó holdnegyed a Mérlegben, Mérleg 7°06

Június 28 – Mars – SzaturnuszR szextil (Kos -Vízöntő 0°15)

Június 30 – második Jupiter – Plútó együttállás, mindkiét bolygó tolat, (Bak 24°6)

Június 30 Merkúr R szextil Uránusz (Rák – Bika 9°49)




Mindennapi játszmáink *

“A játszma kiegészítő, rejtett tranzakciók folyamatos sorozata, amely pontosan meghatározott, előre látható kimenetel felé halad. Leíró módon: nemegyszer ismétlődésekbe bocsátkozó, a felszínen hitelt érdemlő, rejtett indítékú tranzakciók ismétlődő készlete. Köznapibb nyelven: csapdás vagy “trükkös” lépések sorozata. A játszmákat két fő ismertetőjegy világosan elkülöníti az eljárásoktól, a rituáléktól és az időtöltésektől: 1. a rejtett jelleg és 2. a nyereség. Az eljárások lehetnek sikeresek, a rituálék hatékonyak, az időtöltések hasznot hajtók, de meghatározásánál fogva mind a három nyílt; járhatnak versengéssel, de sohasem konfliktussal, a befejezés lehet feltűnést keltő, de sohasem drámai. Ezzel szemben minden játszma alapvetően tisztességtelen, kimenetele pedig nem csupán izgalmas, hanem drámai jellegű.”

Nagyon hasznos link Eric Berne Emberi játszmák c. könyvének részleteivel

Emberi játszmák I. (Játszmaelemzés)

Emberi játszmák II. (Játszmatár)




Bejegyzés Illusztrációi:

Tomek Setowski : Trónok harca

Daniel Merriam: A változás szele

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!