Nap – Vénusz együttállások a horoszkópban

A Nap – Vénusz együttállás meglehetősen ellentmondásos pozíció. Számos modern asztrológus álláspontja szerint csodálatos aspektus, ugyanis megfeledkeznek – vagy rosszabb esetben  nem is hallottak a combusta – állapotról. Vagyis arról, hogy a Nap „elégeti” (combusta) a hozzá túl közel kerülő planétákat. Ha a Vénusz 8˙-nál közelebb kerül a Naphoz, „láthatatlanná” válik. Ez nem valami kedvező helyzet. Hogy pontosan miért is nem, arról megoszlanak a vélemények. A klasszikus asztrológia a kazimit, a 0°17′-on belül bekövetkezett együttállást az elégetett állapotnál sokkal kedvezőbbnek tartja, de azért ez sem teljesen problémamentes.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Darkstar Astrology : A Nap – Vénusz együttállás pozitív vonásai akkor kerülnek előtérbe, amikor a Vénusz is képes megmutatni magát. Egy lazább együttállás valóban kecsességet és népszerűséget kölcsönözhet a szülöttnek, aki egyszersmind fantasztikus diplomata és tanácsadó is. E békeszerető teremtés jóformán mindenkivel képes kijönni, de a konfliktusok túlságos kerülése őszintétlenné teheti. A Nap – Vénusz együttállással rendelkezőknek viszonylag könnyű megmaradniuk egy kapcsolatban, hiszen nagyon vonzók és bájosak. Általában rendkívül jó modorúak is, ha pedig az együttállás az aszcendens közelében jön létre, vonzerejük természetes méltósággal párosul.

Egy ilyen konjunkció tulajdonosát élénken foglalkoztatják a társas viszonyok különböző típusai. Ez azonban beteges mértékű indiszkrécióvá is fajulhat: a szülött ilyenkor folyamatosan beleüti orrát mások ügyeibe.

A Nap – Vénusz együttállással rendelkezők nagyon nehezen viselik az egyedüllétet és hajlamosak lehetnek folyamatosan az igazit keresni. Természetesen mindig meg is találják, de hogy – hogy nem, az illető urak vagy hölgyek előbb-utóbb lecserélődnek. Így aztán az évek folyamán Nagy Ők egész sorozatával “büszkélkedhetnek”. Az aktuális „igaz szerelem” időtartama persze a horoszkóp egyéni adottságaitól függően változhat, tartós kapcsolatok éppúgy létrejöhetnek mint egyéjszakás egymásra találások.




Az elégetett Vénusz (combusta)

Elégetett Vénusz esetén azonban a Nap egoja teljesen felemésztheti a bájos Vénuszt. Ez talán megmagyarázza, miért van annyi agresszív alak a bejegyzés végén példaként felsorolt szülöttek között.

A combusta állapot nem jelenti szükségszerűen, hogy a Vénusznak nincs ereje, de az illetőenk erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy függetlenné váljon.

Ha a Nap elégeti a Vénuszt, a szülött nehezen köt kompromisszumokat és nehezére esik mások szeretetét is elfogadnia. A Nap által elégetett Vénusz ezért folyamatos szeretethiányban szenvedhet, mert egoja az összes bókot „felégeti”. Így aztán folyamatosan olyan közönségre sóvárog, aki elhalmozza figyelmességével és imádatával. Ezekből soha nem elég neki. (Természetesen egy Bak Nap – Vénusz együttállás esetén kevesebb igény van a népes rajongó táborra, mint egy, az Oroszlán Nap – Oroszlán Vénusz  konjunkciónál.)




Nap – Vénusz kazimi

A szoros együttállások között egyetlen viszonylagos kivétel van, a kazimi. Ilyenkor a Vénusz 0°17′ hatókörön belül képez együttállást a Nappal. A kazimit általában szerencsés aspektusnak tekintik, a Vénusz ugyanis ilyenkor a király trónján ül. Ez királynői hatalommal ruházza fel, egyszersmind azonban nagy felelősséggel is jár. A Nap – Vénusz kazimivel rendelkező szülöttek szinte mágikus vonzerővel rendelkeznek és nagy befolyást képesek gyakorolni környezetükre. Néhány ilyen pozícióval rendelkező kalandor, bűnöző -ld alábbi példák – azonban arra is bizonyíték, hogy ezt nem mindig pozitív célokra használják fel.

Néhány Nap – Vénusz kazimivel rendelkező híresség: az erősen narcisztikus hajlamú, szélhámos New Age „prófétanő”, Teal Swan, Ophrah Winfrey a nagyszájú, de világhírű és multimilliomos műsorvezető, Martin Scorsese rendező Erin Brockovich, a koldusszegényből dúsgazdaggá lett környezetvédelmi aktivista, akinek életéből film is készült, Richard Wagner, aki tehetséges zeneszerző volt ugyan, de silány ember, Frances Newton, aki meggyilkolta férjét és két gyerekét)

David Coleman, az Astral Visions szerzője arra hívja fel figyelmét blogomon is elérhető,  A Nap együttállásai című cikkében, hogy egy kazimi Vénusz pl. könnyen jelezhet nimfomániás vagy szexfüggő személyt. De jelezhet egy szinte természetfölötti módon bájos, kecses, kifinomult érzésvilágú személyt is.




Astrolada: Ha egy horoszkópban a Vénusz 8°-nál szorosabb együttállást képez a Nappal, elégetett Vénuszról beszélünk. A Nap hatalmas energiái ugyanis az összes, a hozzá túl közel kerülő bolygót megégetik és összezavarják. Az ilyen aspektussal rendelkezőknek gyakran zűrös a szerelmi élete és áldozatokat kell hozniuk ezeken a területeken. Ezeket az áldozatokat legtöbbször a karrier, vagy más, a Nap által jelképezett személyes cél vagy eszmény miatt kell meghozni. Jóllehet ez a pozíció fájdalmas kapcsolatokat is jelezhet, és válásokra, szakításokra hajlamosíthat, a Nap végső célja a vele kapcsolatba kerülő bolygók átspiritualizálása és megtisztítása.

Jelen esetben a szülött érzékiségének (Vénusz) kell finomodnia. Ezek a szülöttek persze mélységesen vágyakoznak a szerelemre és az érzéki tapasztalatokra, de ilyenkor újra meg újra megégetik magukat, így végül megtanulják, hogy le kell mondaniuk róluk vagy mérsékelniük kell vágyaikat valami magasabb rendű dolog érdekében, amit a Nap jelképez születési képletükben (l. a Nap jegy-és házhelyzetét, az általa uralt területeket, fényszögeit, stb). Idővel jelentős fejlődési folyamatokon mehetnek keresztül és a Nap tisztító leckéit követően magasabb szinten élik meg vágyaikat és kezelik kapcsolataikat.

Ha a Vénusz már átment ezen a tisztulási folyamaton, a Nap – Vénusz együttállással rendelkezők kifinomult, artisztikus, szeretetreméltó emberekké válhatnak. Bizonyos esetekben, amikor pl az együttállás a Halakban, Bikában, Mérlegben következik be, a Vénusz erősebb lesz a Napnál. Az ilyen szülötektnek továbbra sem biztos, hogy bonyodalommentes lesz a szerelmi életük, de talán nem kell túl nagy áldozatokat hozniuk. Valamennyi kompromisszumra azonban ilyenkor is szükség lehet.

Amennyiben a Nap erősebb, a Vénusz feláldozódik. Ragyogása miatt minden bolygó láthatatlanná válik a Nap közelében. Az elégetett Vénusszal rendelkezők közül sokan bonyolódhatnak olyan titkos viszonyokba, amelyekre hosszú ideig – vagy talán soha nem derül fény. Ez az aspektus önmagában nem hajlamosít hűtlenségre, de ha tulajdonosai mégis félrelépnek, nagyon ügyesen teszik és nehéz rajtakapni őket. Ezek a szülöttek életük folyamán legalább egyszer belemennek egy olyan, számukra fontos kapcsolatba, ahol valami miatt „láthatatlanná” kell válniuk, titkolózásra van szükség (pl szerelmi háromszög, a nyilvánosság előtt valami miatt nem felvállalható szerető, a nyilvánosságtól szigorúan elzárt magánszféra, stb. ) Ilyen helyzetek kialakulásában természetesen más tényezők – pl hangsúlyos 12 ház, Neptun- hatások is szerepet játszanak.




A Nap egy fontos szereplőt is jelképezhet az egyén életéből ( rendszerint az apát; női horoszkópban a férj/hosszabb távú kapcsolat egyik jelölője is), aki vagy nem értékelte a Nap- Vénusz tulajdonos adottságait, vagy nem volt vevő annak szeretet és figyelem iránti igényeire. Felnőttként az illető így önértékelési (Vénusz) problémákkal küzdhet. (Ezek természetesen, ha csak nem érvényesülnek párhuzamosan erőpróbáló Szaturnusz – hatások is, nem annyira súlyosak, mint nehéz Szaturnusz – Vénusz fényszögek esetén. Az általánosítások azért is kerülendők, mert ez meglehetősen gyakori, az emberek kb 30%-nál előforduló formáció, így a leírtak a születési képletek egyéni adottságaitól függően változhatnak. Teljes képet ezúttal is csak a teljes horoszkóp ismerete adhat.)

E kapcsolati problémák a későbbiekben, ahogy a progressziós Vénusz távolodik a Naptól, enyhülhetnek. Ez, a Vénusz helyzetétől függően már gyerekkorban vagy később következik be. Egyes megfigyelések szerint a retrográd Vénuszt nem viseli meg oly mértékben a Nap közelsége, mint a direktben haladót. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy tolatása közben a Vénusz a Föld közelében tartózkodik, így hatása felerősödik. Az ilyen személy hangsúlyos vénuszi sajátosságokat mutat: nagyon érzéki, talán művészi képességei is vannak, de azok nem annyira kifinomultak, mint egy direkt Vénusz – Nap együttállással rendelkező személyé. Mindkét esetben jellemző lehet azonban, hogy sok áldozatot kell hozniuk művészetükért, és kreatív ötleteik gyakorlatba ültetése sem megy egyik pillanatról a másikra.

Mivel a Nap hivatásjelölő is, ennél az állásnál gyakoriak a vénuszi foglalkozások: fodrász, kozmetika, a szépségápolás más formái, divat, művészi tevékenység, dizájn, szórakozás, tanácsadás, közvetítés, diplomácia, luxustermékek forgalmazása. A Vénusz elégetett mivolta miatt a szerelem áruba bocsátása is felmerülhet, mint szakma.

Az elégetett Vénusznak egészségi vonatkozásai is vannak: a bolygó által uralt szervek a szokásosnál érzékenyebbek lehetnek. Ez főleg Oroszlán, Rák, Szűz, Kos és Skorpió Vénusz esetén igaz. A vesék például a Vénusz uralma alatt állanak, így az elégetett Vénusszal rendelkezőknek oda kell figyelniük arra hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyanak (tiszta víz, gyógyteák), hogy elkerüljék a kiszáradást és segítsék veséik működését. A vércukor szintjének szabályozása és az inzulintermelés részben szintén a Vénusz hatása alatt áll, így a cukorbetegség veszélye is fennállhat. Az ösztrogén- termelésben, pajzsmirigyműködésben szintén zavarok lehetnek, női szervek is sérülékenyebbek. Torok-és hangszálproblémák is lehetségesek.

Elégetett Vénusszal rendelkező hírességek:

William Lily, Terence McKenna, Marie Antoinette, Eleanor of Aquitaine, Condoleezza Rice, Leonardo DiCaprio, Demi Moore, Gene Hackman, Robert Downey Jr, Charlotte Rampling, Linda Evans, Ryan O’Neal, Jessica Lang, Isabella Rosselini, Gary Cooper, Julie Christie, Yul Brynner, Jayne Mansfield, Patrick Macnee, Gordon Ramsey, Charles Manson, Prodigy, Sylvester, Tori Amos, Duffy, Richard Wagner, Louis Pasteur, Paloma Picasso, Percy Shelley, Al Parker, Amedeo Modigliani, Francisco de Goya, Diego Rivera, Enzo Ferrari, James Hunt, William Burroughs, Vicious/Spungen Davison. (Minden esetben 2º-nál kisebb, de 17′-nál nagyobb távolság)




Kapcsolódó

A Nap együttállásai

A Nap ereje : a kreativitás kibontakoztatása

Az örök háromszög

Ikerlángok, duálok és társaik

“Karmikus kapcsolatok” : az önbecsapás eszköztárából

Illik hozzám a párom?

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!