Retrográd Neptun – tranzithatásként

A Neptun általában évente hat hónapot tolat. Mivel  transzcendens bolygó, retrográd időszakának nincs akkora jelentősége, mint a belső bolygóknak. Az időszak sajátos hangulatával, a rá jellemző élményekkel, érzésekkel azonban nem árt tisztában lenni. A retrográd vagy direkt stacionáriusba váltás dátuma előtti és utáni héten koncentráltan tapasztalhatjuk meg a neptuni energiát. Az élénk álmokon, fantáziatevékenységen a zavaros, furcsa hangulatokig, melankóliáig és a tisztánlátás pillanataiig széles a skála. Fokozottan érzékenyek lehetünk, így a szokásosnál könnyebben olvasunk emberekben és érezzük meg, miről szólnak az adott helyzetek. De – éppenséggel a túlzott fogékonyság miatt – paranoid tudatállapotok, szorongás is hatalmába keríthetnek.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem ! 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Néhány általános tudnivaló

A retrográd mozgás mindig valamilyen fajta ismétléssel, intenzívebb élményekkel van kapcsolatban

Ebben az esetben talán azért van szükség a visszatekintésre, hogy megkérdőjelezz egy álmot/ hiedelmet, leleplezz egy hazugságot. A következő 5- 6 hónap folyamán bőven lesz időd kideríteni: kiállják -e az álmok a valóság próbáját, letesztelheted a gyakorlatban megérzéseidet, megküzdhetsz azért, hogy bizonyosságot szerezz, hogy is állnak a dolgok valójában és ismereteket szerezhetsz azokról a tudattalan személyiségrészeidről is, amelyek felszínre akarnak törni. (Erre az álmokkal való munka és a belső képek kreatív feldolgozása az egyik legalkalmasabb eszköz. Természetesen, itt nem csupán tétlen mozizgatásról van szó, hanem arról is, hogy életünket a gyakorlatban is összehangoljuk belső igazságainkkal.)

Egy bolygó retrográd vagy direkt stacionáriusba váltása fordulópontot jelezhet az általa jelölt helyzeteket és embereket illetően. Ez a Neptun esetében olyan témákat is jelenthet, amelyeket illetően valami nálad nagyobb erőnek kell alárendelned magad (kreatív folyamat,stresszhelyzet, sorsszerű esemény, stb.) Ebben az időszakban könnyebben fogadod el (vagy nyugszol bele némi rezignációval) mindabba, aminek meg kell történnie és/ vagy amire sort kell kerítened életedben. Ennek eredményeként egy fajta sóvárgás, kielégületlenség, szomorúság tölthet el, eluralkodhat rajtad a depresszió. A kielégületlenség gyakran homályos, nehezen megragadható formában tör rád: csupán annyit érzel, valami nagyon nincs rendben életeddel. Kimerültnek is érezheted magad, energiaszinted alacsony.

Jó esetben éppen ellenkezőleg egy fajta megkönnyebbülést érzel, inspiráció tölt el, örömöd leled a természetben, művészetben. Hajlamosabbak vagy belső hangodra hallgatni, kreativitásod új lendületet kaphat, intuíciód élesedik. Ez az időszak nagyon alkalmas az álmokkal, belső képekkel való munkára (ha eddig is tudtad, de elfoglaltságaidra hivatkozva hanyagoltad, legfőbb ideje újra felvenned a fonalat), meditációra. A jóga és a taichi gyakorlása is sokat segíthet. Javallottak a tisztító – méregtelenítő kúrák is ( pl. böjt, gyógyteák, gyümölcs -és zöldség alapúak, stb.) – amelyek a dohányzásról, túlzott alkoholfogyasztásról való leszokást is megkönnyíthetik.



A retrográd Neptun tranzitként eloszlathatja a valóságérzékelésedet elhomályosító illúziókat, ábrándokat, és ezáltal hozzájárulhat projekcióid visszavonásához. Légváraid szétrombolása nem mindig kellemes, de hozzásegíthet, hogy felismerd azokat az igazságokat, amelyeket az elmúlt hónapokban annyira igyekeztél elkerülni. Attól függetlenül, hogy az igaz szerelemről, anyagi helyzetedről, szakmai kilátásaidról szőtt álmokkal etetted magad, minél messzebb kalandoztál az igazságtól, és minél szélsőségesebb módját választottad a valóság elől való meneküléstől, annál sokkolóbb lesz az ébredés. Belső valóságoddal való szembesülés különösen fájdalmas lehet olyankor, amikor drog-, alkohol-, szerencsejáték – , pornó- függőség révén próbáltál elmenekülni előle.

Nagyon fontos a gyakorlatban kezdened valamit azokkal a problémákkal, amelyekkel a Neptun tolatásának időszaka alatt találod szembe magad. Elhanyagolva őket ugyanis súlyosbodhatnak , amint a Neptun abbahagyja tolatását. Ha nem dolgozol folyamatosan a neptuni tartalmakkal, nem kezeled őket elég tudatosan, szükségszerűen csalódásban lesz részed.

Bár ez általában is javallott, a Neptun retrográdba váltásának időszakában inkább kerüld a drogokat, ajzószereket. A gyógyszerérzékenység is problémákat okozhat. A függő személyek társasága most különösen rossz hatással lehet rád, és az ezogagyi bizonyos irányzatai (pl. spiritiszta szeánszok, channeling, reinkarnációs utaztatás, stb) is sokkal nagyobb rombolást vihetnek végbe a pszichédben, mint általában. (Bővebben: Ezért kell elengedni a halottakat, A Szaturnusz princípiuma és a depresszió, Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?)




 

Ha a Neptun a születési képlet valamely bolygója fölött vált retrográdba

A fentebbiek különösen érvényesek, ha a Neptun valamely személyi bolygód felett halad át képletedben. Nagyon – nagyon ébernek kell lenned, ugyanis ez az időszak arra hajlamosíthat, hogy becsapd magad, túlidealizálj személyeket és helyzeteket. Hangulati hullámvölgyek is lehetségesek. Mások is átvághatnak. Különösen akkor fontos, hogy a lehető legszilárdabb talajon állj, ha erőpróbáló fényszögről van szó. A Neptun tranzitjai néhány éven át eltarthatnak, így ha valamikor – hát most nagyon szoros kapcsolatot kell ápolnod a valósággal. A hatások azokon az életterületeken (házakban) érezhetők a leginkább, amelyek fölött a Neptun áthalad – de természetesen más, befolyása alá eső területeken is kifejti hatását.

A nehéz Neptun – tranzitok gyakran esnek egybe túlidealizált kapcsolatokkal, vagy olyanokkal, amelyek különféle okokból valójában elérhetetlenek (az egyik partner foglalt, szenvedélybeteg, távkapcsolatok – nagy földrajzi távolságokkal, viszonzatlan szerelmek, stb). Úgy érezheted ilyenkor, hogy megtaláltad ikerlángod, lelked másik felét, a világ legtökéletesebb partnerét, aztán felébredsz, és rájössz, a dolgok távolról sem olyan szépek, mint hitted vagy elhitették veled. Ez az élmény megnyirbálja az önbizalmad, depressziót, kiábrándulást eredményezhet.

Gyakran csak akkor jössz rá, hogy álmaidnak nincs sok valóságalapjuk, amikor a Neptun képleted valamely erőpróbáló fényszöge fölött kezd tolatni. (Pl. a radixban adott egy Halak Hold – Szűz Szaturnusz szembenállás, a Neptun pedig a Hold fölött halad át és vele együtt állva vág hátraarcot. A valóságtesztek több éves időszaka egyébként is borítékolható ilyenkor, de a Neptun retrográdba stacionáriusba váltásának napjai még bővebben szolgáltatják a kijózanító élményeket.)

Ha egyetlen bolygóval sem képez eközben erőpróbáló kapcsolatokat, a hatás sokkal finomabban nyilvánul meg.



Kapcsolódó

A Neptunusz szövevényes ösvényein

Álmok, belső képek – tematikus oldal

Ikerlángok, lélektársak és társaik

Hogy bírod a gyűrődést ? (Így kerülhetsz magasabb energiaállapotba !)

Hogyan szoktam le a dohányzásról ?

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

 

Kép forrása :  A hurrikán asszonya II, Michael Cheval (2015)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!