Félárnyékos holdfogyatkozás a Nyilasban – 2020

A június 5-i telihold a Nyilas 15°34-on teljesedik ki, helyi idő (Budapest) szerint 21:13 -kor. Egyszersmind félárnyékos holdfogyatkozás is, amely önmagában véve gyenge, de a jelenlegi, diszharmonikus hatások miatt igencsak ütősre sikerülhet.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Európa nagy részéről (így, ha az időjárási viszonyok engedik, Magyarországról is ), Ázsia nagy részéről, Ausztráliából, Afrikából, Dél-Amerikából, a Csendes-, az Atlanti-, az Indiai Óceánról és az Antarktiszról is látható. Időtartama 3h 18′ lesz, így a klasszikus asztrológia szabályai szerint 3 hónapon és majdnem 3 heten keresztül tart a hatása. (A július 5-i telihold szintén penumbrális holdfogyatkozás lesz.)




Legutóbb 2011-2012 ben voltak eklipszek az Ikrek – Nyilas tengely mentén; érdemes felidézni azt az időszakot, ugyanis az akkori témák újra képbe kerülhetnek. A 2012 június 5 -i penumbrális holdfogyatkozás majdnem ugyanezen a ponton, a Nyilas 15°42′-en ment végbe. Másik érdekesség, hogy akkor is egy retrográd Ikrek Vénusz kihívásaival kellett megküzdeni és hatott egy Vénusz – Mars kvadrát is. Az egyik nagy különbség, hogy a 2021 januárja óta tolató Szűz Mars nemrég váltott direktbe, most pedig éppen egy húzós retrográd Kos Mars tranzit küszöbén állunk.

Mint a blog eklipszekkel foglalkozó tematikus oldalán szó volt róla, a holdfogyatkozások érzelmi átértékelések, lezárások időszakai. Ha egyidejűleg más jelentős hatások is érvényesülnek, akár sorsfordító erejűek is lehetnek. A jelenlegi holdfogyatkozás félárnyékos mivoltából adódóan alig lenne több egy erős teliholdnál, de a képletben fellelhető erőpróbáló fényszögek azt sejtetik, hogy az eddig sem kimondottan nyugodt kedélyek még jobban felkavarodhatnak.

Telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Nyilasban, 2020 június 5, Bp 21h 13

Hogy személyes szinten kire hogyan és milyen intenzíven hat, a horoszkóp egyéni sajátosságaitól függ. Ez a bejegyzés csak általános sajátosságokat taglalhat, a teljesség igénye nélkül.

A teliholdképletet egy változó T-kvadrát uralja (Ikrek Nap, Vénusz szembenáll a Nyilas Holddal, mindhárman kvadrátban a Halak Marssal és Neptunnal, amelyek így tengelybolygók is). Ez már önmagában is erős feszültségekre, zűrzavarra utal. A nehezen kiegyensúlyozható ellentétek az Ikrek (kommunikáció, utazások, kereskedelem, sajtó, logikus, analitikus gondolkozás), Nyilas (világnézet, vallás, eszmék, ideológiák, jog, törvénykezés, szintézis, tágabb összefüggések, nagyobb utazások, intuíció), Halak (feloldódás, együttérzés, érzelem, spiritualitás, transzcendencia, káosz, tengerek. a társadalom perifériáján élők, stb) témák között feszülnek.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Az állócsillag-hatások sem kimondottan kedvezők.

A Hold a Herkules csillagkép egyik kettős csillagával, a Ras Alghetivel ( Nyilas 16°09) képez együttállást. George Noonan (Fixed Stars and Judicial Astrology) Szaturnusz – ter,észetűnek nevezi ezt a Herkules homlokán levő állócsillagot, amely a Szaturnusz jó és rossz tulajdonságait egyaránt ötvözi magában. Elsbeth Ebertin (Fixed Stars and their Interpretation ) szerint inkább Mars – Vénusz természetű, némi merkúri jelleggel. Kedvezőtlen helyzetben sok irritáció köthető hozzá, különösen a női nemmel kapcsolatban. Marsikus természete miatt a Ras Algheti nagy adag nyerseséget és hatalomvágyat ad. (Ld.még Astrology King, Constellations of Words)

A Jupiter, a Nyilas ura nem csupán esésben van a Bakban, hanem jelenleg együttállást képez a jegy 25°51′-en levő Terebellummal, egy Vénusz – Szaturnusz jellegű állócsillaggal. A régi idők asztrológusai szerint hozhat felemelkedést és vagyont, de ez gondokkal és megszégyenüléssel jár. Jelezhet megvásárolható jellemet, szerelmi boldogtalanságot, kétes erkölcsöket is.



A telihold egyébként is felkorbácsolja az érzelmeket; a fővilágítók kvadrátja a Marssal nehezen kordában tartható indulatokra, impulzivitásra utal. A Hold -Vénusz szembenállás, Vénusz – Mars kvadrát nincs kimondottan jó hatással a társulásokra. (Ilyenkor automatikusan párkapcsolatokra gondolunk, de a társas viszonyok más típusaira is hatással lehet.)

A május 13-án majd 20-án bepontosult Vénusz – Neptun kvadrát befolyása hatása ebben a teliholdképletben is érvényesül. Erről a kaotikus, csalódásokra, érzelmi, pénzügyi melléfogásokra hajlamosító fényszögről a májusi előrejelzésben és más blogbejegyzésekben volt szó. A lopás, csalás, plágium szintén komoly veszteségeket okozhat.

A Nap, Mars – Neptun erőpróbáló aspektusai tovább csökkentik a tisztánlátást, céltudatosságot, egyértelműséget.  Az erőszakos cselekedetek motivációi nem mindig világosak, még maguk az elkövetők számára sem. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Mars – Neptun aspektusok nem csupán áldozatokat, hanem az agresszorok sajátos típusait is jelölhetik. Kevesen tudják, pedig nagyon részletes asztrológiai irodalma van, hogy a szadizmus, kegyetlenkedés nem csak Mars-Szaturnusz, Mars- Uránusz, Plútó, hanem az ártalmatlannak tűnő Mars- Neptun aspektusokkal is kapcsolatba hozható. Ilyenkor az agresszió védekezésképtelen, kiszolgáltatott élőlények ellen irányul.Az elmúlt napokban pl újabb brutáls állatgyilkosságoknak voltunk tanúi Budapest környékén. Szomorú, egyszersmind egy Nyilasban végbemenő eklipszre nagyon jellemző szinkronicitás egy vadon élő indiai vemhes nőstény elefánt története is, akinek azért kellett szörnyű kínok között meghalnia, mert petárdával (!!!) töltött gyümölcsöt kapott. A H.S.Green-Raphael-C.E.O Carter munkáit magába tömörítő mundánasztrológia-tankönyv (Mundane Astrology) nagy testű állatok, pl lovak, öszvérek halálával hozza összefüggésbe a Nyilas második dekádjában zajló holdfogyatkozásokat, itt meg szintén e jegy és a Jupiter uralma alatt álló elefántről van szó. Az elefánt az Ikrek újhold környékén sérült meg, nem sikerült befogni, hogy sebeit elláthassák, és röviddel az eklipsz előtt halt meg)




Köd nem csak a fejekben létezhet, hanem az időjárás is nyirkossá, párássá válhat; a látásviszonyok is rosszak lehetnek. Ez megnövelheti a balesetek veszélyét is. Ezek létrejöttében tudatmódosító szerek is szerepet játszhatnak.( A neptuni energiákat meditációs gyakorlatok, kreatív tevékenység terelheti egészséges mederbe. )

Más időjárási szélsőségek, természeti katasztrófák is lehetségesek. Ilyen jelenségek az eklipsz előtti és utáni napokban is előfordulhatnak. Egyértelműen az eklipszhez és vizekhez köthető baleset a sarkvidéki  Ambarnaja folyót ért ökológiai katasztrófa: május 29-én 20 ezer tonna olaj ömlött a vízbe egy orosz hőerőműből. Az olajfolt akkpra, hogy még az űrből is látható. Június 3-án  földcsuszamlás volt Norvégiában; több mint 800 méter hosszú part szakadt a tengerbe az ország északi régiójában, Alta településnél. Mivel a Mars – Neptun kombinációk járványjelölők, a Plútó pedig szintén erőteljesen képviselteti magát, a koronavírus -járvánnyal kapcsolatban is várhatók újabb fejlemények.

Zavaros helyzetekből világszerte kijuthat. Odakint, szűkebb és tágabb környezetben egyaránt és odabent is káosz és fejetlenség uralkodhat. A manipuláció, csúsztatások, féligazságok vagy teljes hazugságok egyéneket és tömegeket is ámokfutásra sarkallhatnak. A politikai propaganda és álhírek szennyáradata is borítékolható. A nagyvilágban javában robbangatnak a Molotov-koktélok a lőporos hordók körül: ha így folytatódik, mire a Mars a Kosba ér és ott elkezdi tolatását, minden feltétel adott lehet egy kollektív tűzvészhez. A koronavírus-járvány miatt a hongkongi demonstrációk átmenetileg szüneteltek, de most Kína végképp rá akar tenyerelni a viszonylagos függetlenségét eddig elszántan védő városállamra, így újra felizzott a feszültség. Mint más, 20182019-ben írt blogbejegyzésekben szó volt róla, a Tienanmen-téri mészárlásnak nem csupán évfordulója van, hanem Szaturnusz visszatérése is, és mióta a Szaturnusz a Bakban tranzitál, úgy tűnik, kísértetiesen ismétli magát a történelem.

Az időszakhoz köthető Egyesült Államokban zajló tiltakozás – hullámot külön poszt tárgyalja.





Kapcsolódó

Júniusi előrejelzés

Merre tart Amerika ?

Illusztráció : 

Daniel Merriam: A változás szele

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!