Május – 2021

A bizakodó kezdetek ellenére csalóka hónapnak ígérkezik május. Hogy kezdeti nagy áttörésekben mennyi szerep jutott a realitásérzéknek, és mennyire hosszú távúak a biztatónak tűnő folyamatok, milyen szinten kontrollálhatók, majd kiderül. A hónap közepéig nagyjából tarthatók a belőtt irányok, sőt némi fellendülés is várható. Aztán, a menetelés erőltetése dacára is lelassulás jön, a május 26-i teljes holdfogyatkozás környékére pedig alaposan összekuszálódhatnak a szálak.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Május meglehetősen viharosan kezdődött. Az április utolsó napján bepontosult Nap-Uránusz együttállással és az azt rögtön követő, május 3-i Nap- Szaturnusz kvadráttal párhuzamos történések akár tankönyvi példák is lehetnének a Szaturnusz- Uránusz fényszög működésére. A Nap egyebek mellett a tudatosság princípiuma: a következtetéseket érdemes levonni. Egyéni szinten sokféle üzenet lehet, a kollektív analógiák helyszíntől függnek, de vannak általános trendek is.

“Terheléses támadás”…., 2021 április 30, kép forr. Reddit

A magyarországi szinkronicitásokat ismerjük : a szinte hisztérikus lelkesedéssel sürgetett nyitás -ld az április 27-i, Skorpió telihold kapcsán írtakat is – , tömeges ámokfutás  a nagyjából fél napig a (végre) szélesebb kör számára is elérhető Pfizer vakcináért (újabb bizonyítéka a már januárban is ismert ténynek, hogy az emberek többsége igenis beoltatná magát, ha megbízhatóbb vakcinákat választhatna a pillanatnyi politikai megfontolásokból promózott,  enyhén szólva is kétes  hatásúak helyett. (ld. itt, itt, itt, itt, itt) Akkor is, ha tisztában vagyunk a kockázatokkal: lehetnek olyan, most még ismeretlen mellékhatások, amelyek esetleg később derülhetnek ki. De megfertőződni, kórházba, esetleg lélegeztetőgépre kerülni még nagyobb kockázat. Különösen a hazai kórházi viszonyok között…. A nincs jó megoldás, csak a bizonytalanság a biztos – mint már többször is írtam, a Szaturnusz- Uránusz kvadrát tipikus hozadéka, és még jó darabig velünk marad…). Újra felpezsdülő társasági élet, a reális veszélyek elbagatellizálása, kapkodás, fejetlenség, a folyamatok siettetése ilyen -olyan-amolyan érdekből, heves vágy a korlátok közül való kitörésre, a szabadság, öntörvényűség és a felelősség, szabályok, kötelesség közötti egyensúly megtalálásának a kihívása, az értelmes, hasznos és az értelmetlen, sőt kimondottan kártékony lázadás-, a jogos aggályok és az abszurd konteók közötti különbségtétel problémája, káosz, folyamatosan változó (gyakran egymásnak is ellentmondó) szabályok és intézkedések, hatalmi pozícióban lévőknél a téboly, az arrogancia és a cinizmus szürreális kombója.

A Merkúr és a Plútó trigonja, illetve a Vénusz és a Neptun szextilje némi mérséklő erőt képviselt, elsősorban azoknál, akik alkatuktól fogva is kevésbé fogékonyak a kollektív őrületekre. (Megfigyelő álláspont, józan ész, egészséges távolságtartás, kivárás, energiák kreatív mederbe terelése pl művészi tevékenységgel, természetjárással, meditációval). Nehéz volt, mert a Merkúr és a Jupiter egyidejű kvadrátja adta a lehetőséget a szájkaratéra, hazudozásra,  blöffre, demagógiára,propagandára, csúsztatásokra,  megfélemlítésre, eldurvuló vitákra (nem mintha eddig a kifinomultság és a tapintat jellemezte volna a közbeszédet).




A világ más részein sem zajlottak békésen ezek a napok. Beszédes szinkronicitás a még április 29-én, a Nap- Uránusz együttállás bepontosulása előtt fellőtt, aztán elszabadult kínai űrrakéta, amelyről egyelőre még a szakemberek sem tudják megmondani, hol fog becsapódni szombaton (május 8).  Az izraeli Meronban  pl április 30-án, épp a Nap – Uránusz együttállás napján tömegbalesetbe torkollt egy vallásos ünnepség: 45 résztvevőt, köztük gyerekeket is halálra tapostak, több százan megsérültek. Indiában továbbra is elemi erővel tombol a járvány, május 1-jén 400.000 (!!!)  új koronavírus- fertőzöttet regisztráltak , a helyzet pedig folyamatosan  durvul. (A negyedik mutáns nagyon rövid időn belül Magyarországon is megjelenhet, hogy milyen hatással lehet az elkapkodott nyitás a terjedésre , most inkább ne firtassuk. Egyelőre, május 6-án, a bejegyzés közzétételekor ott tartunk, hogy mint a hiteles egészségügyi szakemberek  korábban jeleztékújra emelkedik a regisztrált esetek száma.) Belgiumban könnygázzal és lovasrendőrökkel kellett feloszlatni egy május 1-i nagyszabású, illegális szabadtéri bulit és túntetést, Írországban továbbra is parázslik a feszültség , és a világ más tájain is robbanásra készen állnak a geopolitikai viszonyokat átrendezni képes lőporos hordók (ld Kínával, Oroszországgal, Iránnal, Egyesült Államokkal kapcsolatos hírek)



Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…

mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerinti) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂




Merkúr az Ikrekben : május 4 – július 11

Műjus 4-én a Merkúr belépett otthonába, az Ikrekbe. E tranzit általában kellemesen szokott alakulni, járni kezd a levegő , felpörög a kommunikáció, világosabbá, racionálisabbá válnak a gondolatok. Az olyan merkúri témák, mint a kapcsolatteremtés, tanulás, utazások is előtérbe kerülnek. Idén ez is kicsit másképp alakul. Az ígéretes startot követően (fénypontja a május 12-i Merkúr – Szaturnusz trigon) a dolgok egyre inkább lelassulnak ) a Merkúr május 15-én retrográd árnyékba kerül, május 29-én pedig hátraarcot vág és csak június 22-én vált vissza direkt stacionáriusba.

A retrográd Merkúr általános sajátosságairól és levegős jegyekben való tranzitjairól terjedelmes cikkek vannak a blogon. Ami most elmondható, hogy ezekben az időszakokban még azok a dolgok is megkérdőjeleződnek, amelyekben biztosak voltunk. Továbblépés helyett ilyenkor inkább a részletek kidolgozása, elvarratlan szálak elvarrása ajánlott. A Merkúr idei tolatása még a szokásosabbnál is zűrösebbnek ígérkezik: hátraarca előtt, 23-án kvadrátba kerül a Neptunnal, aztán 29-én együttállásba a Vénusszal (mindkét aspektus szerepel a 26-i teljes holdfogyatkozás képletében); a Neptun kvadrát június 5-én (amikor még tolat) és július 6-án is megismétlődik (ekkor már a Merkúr direktben halad, a Neptun retrográd). Zűrzavarból, bizonytalanságból tehát ebben az időszakban sem lesz hiány: a fenekestől feje tetejére állt 2021 koranyarán sem számíthatunk arra, hogy bármi is egyértelművé, átláthatóvá, megfoghatóvá válna. Az élet még középtávon sem tervezhető: az is sikerélmény, ha nem egyik napról /óráról a másikra borulnak a tervek.





Vénusz- Plútó trigon, Vénusz- Jupiter kvadrát

A hónap elején azonban még megvan a biztonságnak valamiféle látszata. (Vagy annak, hogy rövidesen kialakulhat, és megint minden a régi lehet). A május 6-án bepontosuló Vénusz – Plútó trigon (Bika- Bak 26°47′) segítségével csakugyan teremthető némi stabilitás; főleg az eddigi erőfesztések gyümölcseként. Ezzel egyidejűleg azonban a túlzásokra hajlamosító Vénusz – Jupiter kvadrát hatása is érvényesül ( bepontosulás május 8, Bika- Vízöntő 29°17) -így nagy lelkesen tékozoljuk kiapadhatatlannak vélt forrásainkat. (Persze, a bevételekkel egyidejűleg kötelező kiadások is lehetségesek, az infláció miatt pedig folyamatosan csökken a pénz értéke).

Az érzelmi kapcsolatokat is erős szélsőségek jellemzik, amelyek nem feltétlenül válnak javukra. Mindkét bolygó a jegy utolsó, anaretikus fokán van; a lassúbb mozgású Jupiter hosszabb ideig, jegyváltásáig (május 5-13-ig), ahol inkább az árnyoldalaik kerülnek előtérbe. Így jelen esetben sem érvényes az a sztereotípia, mely szerint a Kis-és Nagy Jótevő között még az ún diszharmonikus fényszögek sem igazán rosszak. Mint mindig, ezúttal is az összképet kell nézni, nem receptkönyvekből ollózgatni.

Május 9 – június 2 : Vénusz az Ikrekben

Május 9-én újabb váltást tapasztalhatunk: a Vénusz elhagyja otthonát és az Ikrekbe lép.Ebben az időszakban a társasági élet felélénkül, a kommunikáció könnyedebbé válik, egyszersmind a pletykák, féligazságok is gyorsabban terjednek. A fesztelen légkör a flörtöknek is kedvez, de nem biztos, hogy az igazit is most kell keresni. Az érzelmi szálak alaposan összekuszálódhatnak és pénzügyi területeken is bőven adódhatnak zavaros helyzetek Az ügyes megoldásokat olykor csak hajszál választja el a szemfényvesztéstől, a felelősség megosztására irányuló egészséges törekvéseket pedig a tőle való szabadulási kísérletektől.

Idén szerencsére direktben halad, de a tavaly májusban, az Ikrekben való tolatása apropójából írtak még mindig aktuálisak. A hó végi eklipsz- képletben ugyanis egy Vénusz- Merkúr együttállás, illetve a két bolygó kvadrátja a Neptunnal is erőteljesen érvényesül. Ez pedig erős fenntartásokra ad okot. Az elmúlt 12 hónap történéseinek ismeretében úgy érzem nem volt alaptalan a tavaly májusi figyelmeztetés. Ahogy az idén sem az.

„ A Neptun ugyanakkora trükkmester, mint az Ikrek Vénusz házigazdája, a Merkúr. A valóságnak azokat a verzióit részesíti előnyben amelyek a legközelebb állnak vágyfantáziáihoz, a tényeknek szinte semmi jelentőséget nem tulajdonít. Minél kellemetlenebbek, annál valószínűbb, hogy Disneylandet varázsol helyükbe. Az Ikrek – ahogy általában a változó jegyek – nem bírják jól a nyomást. Az ingeréhes, mozgékony, kapcsolatorientált jegy számára a járvány-által megkövetelt biztonsági intézkedések maguk voltak a földi pokol. Így aztán készségesen elhiszi – így hatására mi is, hogy kigyulladt a zöld lámpa, lehet pezsegni, száguldozni, ugyanott felvenni a fonalat, ahol jó két hónapja elszakadt. A tanulságok levonásában sem jeleskedik, az önfegyelem, pedig végképp nem erőssége, viszont pompásan meg tudja ideologizálni mit miért csinál. A Neptun is, csak más módon. Ez már önmagában is kockázatossá teszi az újrakezdést”.




Ettől függetlenül a hónap közepe, a május 10 – 21-ig terjedő időszak még viszonylag zavarmentesnek nevezhető. Akár még kimondottan kellemes is lehet – még ha nem is feltétlenül kollektív szinten. Nagyon fontos új dolgokba a Merkúr küszöbön álló tolatása és a közelgő eklipszek miatt nem érdemes kezdeni, inkább az elvarratlan szálak elvarrása, pozíciónk viszonylagos bebiztosítása (miközben ezt a mondatot pötyögöm, a Szaturnusz – Uránusz kvadrát harsányan felröhög), a szétcincált idegek pihentetése a feladat.

Újhold a Bikában

Újhold a Bikában, 2021 május 11, Bp 20h59

Az újhold május 11-én születik meg, helyi idő szerint 20h 59′-kor, a Bika 21°-án. A Bika – elv többek között az anyagi világgal, mindazzal, amit az életben értékelünk, ami biztonságérzetet ad, a megszerezhető/ birtokolt anyagi javakkal, a testhez való viszonnyal áll szoros kapcsolatban. Bika újholdaknál e témák kerülnek fókuszba. Idén ugyanúgy elmondható, ahogy a tavaly, (csak más okokból), hogy az újholdképletben érvényesülő hatások miatt a jegyhez társított analógiák nem a kényelmes tavaszi ejtőzés kontextusában merülnek fel.

A stabilizálódás lehetőségei részben adottak: a két fővilágító trigonja a Plútóhoz közeledik. Gyakorlati érzéken kívül jó, ha működnek és jól működnek a túlélési ösztönök, van lélekjelenlét, időzítőkészség, egészséges veszélyérzet (nem azonos a gyávasággal), kemény munkára való hajlandóság, tudunk különbséget tenni a hasznos, megtérülő befektetések és a források pocsékolása között. (A Nap- Plútó trigon május 17-én pontosul be, de már erőteljesen érződik a hatása)

Utóbbira sajnos a Vénusz- Jupiter kvadrát bőséges lehetőséget ad. A lehetőség, a „potenciál” is többnek látszik, mint ami valóban van mögötte. (Míg a földies, Bika Vénusz konkrétumokat adna, a levegős Ikrek csak a levegőt markolássza- vagy, mint Jupiterrel képezett erőpróbáló fényszöge figyelmeztet, még a meglévő értékeket is szétszórja.)

Biztató eleme az újholdképletnek egy Merkúr- Szaturnusz trigon; mindkét bolygó saját jegyében, azaz uralomban van, így karakterüknek megfelelően, erőteljesen érvényesül hatásuk. Harmonikus kapcsolatuk összeszedettebbé teszi mondanivalónkat, nem csupán lelkesen, hanem tényszerűen is fogalmazunk, könnyebben tető alá hozhatjuk projektjeinket. Nagy ötleteink a valóság próbáját is sikeresen kiállják. Vizsgákhoz, felvételikhez is kedvező ez a fényszög.

A Rák Mars szextilje az Uránusszal (bepontosulás május 12), a fővilágítók szextilje a Neptunnal (Nap – Neptun szextil május 13) látomásaink megvalósítására, megérzéseink gyakorlatban való kamatoztatására is lehetőséget ad. Mindez azonban feltételes módban értendő, akkor, ha közben két lábbal állunk a valóság talaján, és nem csupán a lehetőségeknek, hanem a kockázatoknak is tudatában vagyunk.




Május 13 – július 28: Jupiter a Halakban

Május 13-án sor kerül a hónap, illetve a 2021-es év egyik legfontosabb eseményére: a a Jupiter a Halakba lép. A következő másfél év folyamán a Nagy Jótevő több-kevesebb megszakítással tartózkodik otthonában. Első körben 2021. július 28-ig lubickol a Halakban, majd visszatolat a Vízöntőbe. 2021. december 28-án aztán újra visszacsobban, és marad is 2022 május 10-ig. Ezt követően, 2022 október 26-ig körülnéz a heves Kosban, aztán, 2022 december 20-ig visszakukkant még a saját jegyébe

A nagylelkűségéről híres bolygó az asztrológia hagyományai szerint is otthon érzi magát a Halakban. Akárcsak egy messze földről érkezett nagybácsi, ezúttal is ajándékokkal megrakodva tér haza és mi tagadás, e megpróbáltatásoktól terhes esztendőkben el is kell segítsége. A tranzit első, július 28-ig tartó szakaszában azonban nincs sok köszönet: a nagy ígéret és az illúzió sokkal több, mint a konkrét lehetőség. (A Jupiter árnyoldalairól bővebben: A Jupiter és Mr Hyde) December 28-át, másodszori belépését követően már sokkal kedvezőbb a helyzet, bár ahhoz, hogy adományaiból hosszabb távon is gazdálkodhassunk, jó adag valóságérzékre is szükség lesz. Erről még lesz szó a későbbi bejegyzésekben.

Míg Vízöntő-beli tranzitját a steril intellektus uralta, saját jegyében az érzelmek, belső képek, hit, intuíció túlsúlya jellemzi. Jó esetben anélkül kászálódhatunk le az az értelem elefántcsont tornyából, hogy ítélőképességünknek is búcsút kellene mondanunk. Amíg a Jupiter a Halakban vándorol, leginkább azzal édesgethetjük magunkhoz Fortunát, ha megbízunk megérzéseinkben, szabadjára engedjük képzeletünket és együttérzésel viseltetünk minden érző lény iránt, saját magunkat is beleértve. Valamilyen művészeti irányzat gyakorlása, elsősorban a zene vagy a festés, akár hobbiként is – megnyitja intuitív csatornáinkat, akárcsak az ima, meditáció, önkéntes áldozathozatal, segítség a rászorulókon, valamilyen áldozathozatal, empátiás készség, befelé fordulás, társasági, világi ambíciók felülvizsgálata és/ vagy felfüggesztése valamilyen mások szolgálata érdekében.




A következő napokban a cukor-ostor effektus érvényesül. A május 15-én bepontosuló Mars- Szaturnusz kvinkunx és a május 17-én egzakttá váló Nap- Plútó trigon hatása egészen sajátos egyveleget alkot. Kettőjük közül a Nap- Plútó aspektus az erősebb, de mint a blogon már sokszor szó volt róla, a kvinkunx sem elbagatellizálandó fényszög.

Nap – Plútó R trigon, Bika – Bak 26°43′

E tranzit időszakában tudatára ébredhetünk, hogyan aknázhatjuk ki a leghatékonyabban belső tartalékainkat, milyen gyakorlati lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy a legnehezebb időszakokban is kontroll alatt tarthassuk ügyeinket. Segítséget nyújthat ahhoz, hogy a muníció eldurrogtatása helyett elmélyedjünk valamilyen témában, tényfeltáró tevékenységeket vagy eredményes kutatómunkát végezzünk pszichénk barlangvilágában. A trigon energiája remélhetőleg megadja az ehhez szükséges bátorságot, kreativitást, kitartást is.

A Nap- Plútó fényszögek egyszersmind a hatalom, autoritás kérdéseit is felvetik. Kedvező esetben megtapasztalhatjuk lelki erőnket, pszichés tartalékaink új, tudatosabb kiaknázását eredményező döntésekre szánjuk magunkat, tudásunknak, talpraesettségünknek köszönhetően nagyot lépünk a szakmai ranglétrán, kedvező üzleteket ütünk nyélbe/ilyenek alapjait teremtjük meg. Egyszersmind fennáll a veszélye annak is, hogy manipulációk révén próbálunk nagyobb befolyásra szert tenni vagy mások kísérlik ezt meg velünk.




Mars- Szaturnusz kvinkunx Rák – Vízöntő 13°27

Ezt a hatást az erőpróbáló Mars- Szaturnusz dinamikáknál leírt folyamatok jellemzik. Két rossztevőről beszélünk, a Vízöntőben uralomban levő Szaturnusz erősebb a Rákban esésben levő Marsénál. A kevés, és egyenetlenül áramló életerő elnyelődik, ami persze az immunrendszerre is kedvezőtlen hatással van. Ez az aspektus súlyos betegségek indikátora is lehet. Alan Epstein többek között az alábbiakat írja róla The Inconjunct című, ímmár klasszikusnak számító munkájában. (A radix fényszög sajátosságai átmeneti hatásként is érvényesülnek. Úgy találtam, hogy az alábbi sorok teljes összhangban vannak a jelenlegi időszak sajátosságaival, így minden különösebb kommentár nélkül bemásolom):

„A kemény munka és a felelősségvállalás lesz az érettségük bizonyításának eszköze. Sajnos ez éretlen és felelőtlen embereket vonz, akik közül néhányan a hatalom képviselői, akik a felelősség alól kibújva nehézséget okoznak. (..) Ezek a szülöttek annyira megrekedhetnek mások terheit cipelve, hogy sem idejük, sem energiájuk nem marad a saját projektjeikre. A felelősség tehát vagy gúzsba köti, vagy arra kényszeríti őket, hogy vágyaik ellenében cselekedjenek. Ezek a szülöttek néha figyelmeztetés vagy felkészülés nélkül kerülhetnek kihívást jelentő helyzetekbe mások hiányosságai miatt. (..) Akadályoztatás és késlekedés gátolhatják a tevékenységüket. Úgy tűnik, hogy ezeket a szülötteket a rossz időzítés gyötri. Vagy idő előtt ugranak bele a dolgokba, vagy lassan kezdeményeznek. Egyes típusok előbb cselekszenek, majd később megbánják, míg mások a cselekvés elmulasztása miatt bánkódnak”.




Május 20 – június 21: Nap az Ikrekben

A Nap május 20-án lép az Ikrekbe, a figyelem kontaktusainkra terelődik, az emberek megnyílnak, fizikailag és szellemileg is mozgékonyabbakká válnak. A közösségi oldalakon a szokásosnál is bőségesebben áradnak az információk, megszokott környezetünkből kitörve új területekre merészkedünk, alig várjuk, hogy valami izgalmas történjen. Mindez vidám kora nyári hangulatot is teremthetne, de a közeljövőbeli bolygóhatások mellett félő, hogy a sors felelőtlen kísértésének meglesz a böjtje.

A Nap jegyváltáakor egyszerre érvényesülnek a visszafogottság, önmérséklet és a túlzások jelenlétére utaló hatások. A Jupiter és a Szaturnusz saját jegyükben tartózkodnak. Reményeim szerint a tudatosság és a szabad akarat hatással lehet választásainkra.

Május 20: Vénusz- Szaturnusz trigon, Ikrek – Vízöntő 13°30′

A pár órával a Nap jegyváltása előtt bepontosuló Vénusz – Szaturnusz trigon talán segíthet némi stabilitást teremteni. A józan ész, ítélőképesség és önfegyelem ellensúlyozhatja valamelyest hullámvasutazást. Így remélhetőleg visszafogottabban költekezünk, miközben jövedelmező stratégiákat dolgozunk ki, minőségi munkát fektetünk projektjeinkbe, képesek vagyunk kiváró állapotra helyezkedni, alkalmazkodni a szinte pillanatról pillanatra változó helyzetekhez. A fényszög problémás oldala a túlzott kényelmesség (hogy ki ne mondjam : lustaság), és a most még rendelkezésre álló lehetőségeket és forrásokat is túlságosan magától értetődőnek vehetjük hatására.

Május 21: Nap – Jupiter kvadrát, Ikrek – Halak 0°43

Másnap pontosul be a Nap – Jupiter kvadrát, így a két aspektus együttesen értelmezendő. A Nap és a Jupiter közötti erőpróbáló fényszög arra késztethet, hogy túllépjük határainkat; a terjeszkedés azonban nem egészen úgy valósul meg, ahogy képzeltük. A túlzások, mértéktelenség, a lehetőségek és a kockázatok reális megítélésének a hiánya egyaránt károkat okozhat az üzleti életben és társas viszonyainkban. Hajlamosak lehetünk többet ígérni, mint amennyit be tudunk tartani, túllépni anyagi kereteinket, mértéktelenül kirúgni a hámból. A hatalom képviselői is túlléphetik hatáskörüket, a hordószónokok, szájkaratésok, hittérítők elemükben vannak.




Innentől kezdve egyre ingatagabb talajon mozgunk.

A május 23-án elsőzör bepontosuló Merkúr- Neptun kvadrát alaposan összezavarja a képet. A Merkúr itt már nagyon lassan mozog, hiszen nemsokára retrográdba vált. A fényszög, mint fentebb szó volt róla, még kétszer válik egzakttá, tisztábban majd csak július 5 után fogunk látni a hozzá tartozó témákkal kapcsolatos kérdésekben

A Merkúr – Neptun erőpróbáló fényszögeivel az Álom és valóság összehangolásaMerkúr – Neptun kapcsolatok című bejegyzések foglalkoztak A Merkúr és a Neptun közötti diszharmonikus kapcsolatokat hagyományosan a megtévesztés, ködösítés, hazugságok, csalások, csalódások klasszikus formációinak tartja az asztrológia. Az okmányokkal elkövetett szélhámosságok, trükkös lopások kétes szerződések, eltűnt iratok, pletykák, rágalmak, félreértések, csúsztatások is bonyodalmakat okozhatnak. Szétszórtság, figyelmetlenség, hangulati hullámzás miatt is érhetnek kisebb – nagyobb károk. A szervezet a szokásosnál érzékenyebben reagál alkoholra és más tudatmódosító szerekre, és ezek a balesetekben, különféle bűncselekmények (főleg lopások, csalások) esetén is komoly szerepet játszanak.




A Szaturnusz tolatása a Vízöntőben : május 23 – október 11

Május 23-án a Szaturnusz is retrográd stacionáriusba vált a Vízöntő 13°30′-én, hogy megkezdje éves, október 11-ig tartó tolatását. Február végétől április végéig egy olyan, kilenc hetes időszakot éltünk meg, amikor egyetlen bolygó sem volt retrográd. Április 27-én, amikor a Plútó hátraarcot vágott, megtört a lendület, most pedig tovább lassul a tempó. Lehet persze a haladást erőltetni, de nem biztos, hogy ajánlott.

A Szaturnusz megtorpanása időt ad arra, hogy eltöprengjünk felelősségeinken, fontossági sorrendet állítsunk fel vagy kiigazításokat eszközöljünk a meglévőn, végiggondoljuk, hogyan töltöttük Vízöntőben való tartózkodásának eddigi hónapjait és tudatosítsuk magunkban a következményeket. Ebben az elmélkedési időszakban lehetőségünk nyílik hibáink, mulasztásaink átgondolására, a szálak elvarrására és új tervek kovácsolására (gyakorlatba ültetésük a direktbe váltás után következik) Mivel a Szaturnusz a Vízöntőben tartózkodik, csoporttal szembeni felelősségünk, közösségben betöltött szerepünk is vizsgálódásunk tárgyává válhat, akárcsak az egyes csoportok, közösségek életünkre gyakorolt hatása. Megkérdőjelezhetjük azt is például, hogy a saját falkánkban vagyunk-e, mennyire normális az „újnormális”, feltétlenül a csoport ( Vízöntő Szaturnusz esetén, már volt róla szó, könnyen csürhévé, csőcselékké silányulhat, különös tekintettel a közösségi média lincselő észosztóira) részei kívánunk-e lenni, vagy inkább méltóságteljes magányos farkasok. (A macska, aki egyedül jár sétálni is szimpi- Rudyard Kipling után, szabadon 🙂 ) Mindenáron, akár ügyeletes fekete báránynak kikiáltva is része kívánunk maradni a csapatnak, vagy a megfigyelő kívülálló szerepét részesítjük előnyben, tisztes távolban az egyre eszelősebbé váló tömegtől. (A magányos farkas/ egyedül sétáló macska – szerep egyik legnagyobb előnye, hogy azon nem kell töprengenünk, vajon akkor is azzal van-e gond aki szembe megy a forgalommal, ha a forgalmat éppen egy szakadék irányába terelik ? Egyszerűen nem veszünk részt a forgalomban, és akkor kevésbé áll fenn a veszélye, hogy magával sodor a szó szoros értelmében ész nélkül száguldó sokasság…) Bővebben: A Mester visszatekint és értékel, Retrográd Szaturnusz 




Telihold és teljes holdfogyatkozás a Nyilasban

Telihold és teljes holdfogyatkozás a Nyilasban, 2021 május 26, Bp 13h 14

A telihold május 26-án teljesedik ki, a Nyilas 5°26′-án, déli 13:14-kor. Nagyon intenzív telihold lesz, ugyanis egyszersmind teljes holdfogyatkozás is, a képletben pedig erőteljes destabilizáló hatások érvényesülnek. Erről még lesz szó. Magyarország a Nyilas jegy uralma alá tartozik, így jelentős befolyást gyakorlohat ránk. (Mundánasztrológiai részletekbe nem megyek bele, a szokásosnál több trollra semmi szükségem. )

A fővilágítók változó T-kvadrátot képeznek a Jupiterrel, amely egyszersmind a borulékony formáció tengelybolygója is. A Nagy Jótevő-kölcsönözte önbizalom hatására nem csupán az egyre sűrűbb viharfelhőket, hanem akár egy tornádót is hajlamosak is lehetünk elbagatellizálni, pedig a légvárak, pótcselekvések, a nem megfelelő célra fordított energia igen kedvezőtlen sorsfordulatokat is jelezhet.

A különböző típusú tudatmódosító szerek, hangulati hullámzások, az érzelmek áradata szintén árthat ítélőképességünknek. Ezt a trendet erősíti a Vénusz és a Merkúr Neptunnal képezett kvadrátja is. A tisztánlátást a hatalmi pozícióban levők ködösítése is nehezítheti (hű de finoman fogalmaztam). A tényeket persze zavarodottságukban is átkeretezhetik, a kedvezőbb valóságértelmezésekkel saját magukat is nyugtatgatva. Az emiatt vízbe fulladókat és gyászoló hozzátartozóikat persze ez nem fogja vigasztalni.

A Mars- Neptun trigon (bepontosulás május 31, Rák- Halak 23°) talán lehetőséget ad, hogy megérzéseinkre hagyatkozva biztonságosabb vizekre hajózzunk még a szökőár kitörése előtt, de a víztömeg gáttalan áradását is jelezheti. A trigon, mint szintén szó volt róla, nem mindig pozitív.



Május 27-29 : Vénusz – Neptun kvadrát, Ikrek – Halak 22°58 ; Vénusz- Plútó kvinkunx, Ikrek – Bak 26°34′ Merkúr – Vénusz együttállás , Merkúr retrográdba vált Ikrek 24°41

A hónap sajátos, a holdfogyatkozásképletben is aktív szerepet játszó kombóval búcsúzik. A Merkúr- Neptun kvadrátról már szó volt fentebb.

A Vénusz – Neptun erőpróbáló fényszögek, mint sokszor volt már szó róla a blogon, e fényszögek irreális elvárásokra, légvárépítésre hajlamosítanak. A csalás, megcsalatás, csalódás, önbecsapás is sok esetben velejárójuk. A túlságosan rózsaszín szemüveg, a naivitás, a valósággal köszönő viszonyban sem levő elvárások, a rossz helyre befektetett energia üzleti- és szívügyekben szinte törvényszerűen vezetnek csalódáshoz. Bővebben : Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged vanElérhetetlen uraságA lovagi szerelem problémás örökségeA Neptunusz szövevényes ösvényein tematikus oldal további cikkei.

A Vénusz -Merkúr együttállása elvileg lehetővé tehetné, hogy tisztábban lássunk érzelmi kérdésekben. Gyakorlatilag azonban inkább az érzelmek túlagyalása valószínű, a Neptun jelenléte pedig arról „gondoskodik”, hogy saját, a valósággal köszönőviszonyban sem levő narratíváinkat részesítsük előnyben. Mondani sem kell, hogy mások is könnyen manipulálhatnak bennünket, különösen, ha a szánk íze szerinti valóságverziókat szánják csalinak.

A trükkös lopások, pletykák, rágalmak ,  karaktergyilkosságok, manipulált hírek is rengeteg kárt okozhatnak.(Vénusz- Plútó kvinkunx)

Hogy esemény szinten hogyan konkretizálódnak ezek a hatások, most nehéz megmondani. Egy újabb járványhullám kezdődik? A kikozmetikázhatatlan gazdasági hatásokkal kell szembenézni? Valami kollektív esemény kirobbanása okoz káoszt? Bármiről legyen is szó, a zűrzavar és a megtorpanás borítékolható. A Merkúr ezen a ponton vág hátraarcot: a terítékre került témákkal tehát még sok dolgunk akad.

Az sem túl vigasztaló, hogy a június 10-i újhold -és napfogyatkozás -képletben (Bp 12h53′) nem csak az ominózus Merkúr- Neptun kvadrát szerepel, hanem a fővilágítók együttállást is képeznek vele, a probléma eszkalálódik. Eközben a Mars szembenállást képez a Plútóval, a Szaturnusz és az Uránusz kvadrátja pedig néhány nap múlva bepontosul. (Akárcsak a május 26-i holdfogyatkozást, asztrológiában járatosabbaknak ezt is tanulságos összevetni a tavaszi napéjegyenlőség képletével…) Nem kimondottan a felhőtlen nyári szórakozás formációival van dolgunk – de hátha tévedek….




Fontosabb bolygóállások

02.05.2021: Merkúr – Plútó trigon

2021.05.02.: Vénusz – Neptun szextil

03.05.2021: Merkúr – Jupiter kvadrát

2021.05.03. : Nap – Szaturnusz kvadrát

2021.05.04.: Merkúr az Ikrekben

06.05.2021 : Vénusz – Plútó trigon

08.05.2021: Vénusz – Jupiter kvadrát

09.05. – 02,06 : Vénusz az Ikrekben

2021.05.11. Újhold a Bikában

2021.05.12: Mars -Uránusz szextil

2021.05.12 : Merkúr- Szaturnusz trigon

13.05.2021: Nap- Neptun szextil

2021.05.13 – 07.28 : Jupiter a Halakban

2021.05.15: Mars -Szaturnusz kvinkunx

2021.05.17: Nap – Plútó trigon

20.05.2021: Vénusz – Szaturnusz trigon

20.05.2021- 21.06: Nap az Ikrekben

21.05.2021: Nap – Jupiter kvadrát

2021.05.23: Merkúr – Neptun kvadrát

23.05 – 10.11 : a Szaturnusz tolatása a Vízöntőben (13°- 6°)

2021.05.26telihold és holdfogyatkozás a Nyilasban.

2021.05.27: Vénusz – Neptun kvadrát

2021.05.29.: Merkúr – Vénusz együttállás

2021.05.30 Merkúr tolatása az Ikrekben

30.05.2021 : Vénusz- Plútó kvinkunx

2021.05.31: Mars – Neptun trigon





Kapcsolódó

Szaturnusz – Uránusz kvadrát

Szaturnusz – Uránusz ciklusok – Jessica Davidson

Szaturnusz- Uránusz ciklusok tematikus oldala

A rossztevők kezelése (Robert Hand)

A Bika (Liz Greene)

Az Ikrek (Liz Greene)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!