Április – 2021

Április folyamán felpörögnek az események. Hogy meddig fog tartani a lendület, továbblépéshez vagy zsákutcába vezetnek-e az új utak, jó kérdés. A válaszokat magam sem tudom. Holtbiztos tippek, kollektív, mindenkire érvényes, hosszú távon is megnyugtató megoldások továbbra sincsenek. Alkattól, élethelyzettől, és még ezernyi más tényezőtől függően kinek ez, kinek az a járható ösvény. A döntést ezúttal is kinek-kinek magának kell meghoznia.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Kos az új kezdetek, a bizakodó indulás jegye. Lelkesen, energikusan tör előre. Impulzusai, életösztöne vezeti, a járatlan utak nem csupán kihívást jelentenek számára, hanem sokkal sikeresebben mozog rajtuk, mint a kitaposott ösvényeken. Erőssége az a fajta intuíció, amely a kődarabban is képes meglátni a szobrot. (Kifaragását persze lehet, hogy inkább egy Bikára vagy egy Bakra bízza, de ez más kérdés).




Nem sokat gondolkozik, hanem egyenesen a dolgok közepébe vág. Veszélyérzete úgyszólván nincs, a hosszabb távú következményekkel sem törődik. Arról, ami számára kellemetlen, vagy nem vesz tudomást, vagy erőből, lendületből próbálja kezelni. Van, amikor sikerül, van amikor nem. A múlt számára maximum olyan tényezőként jön szóba, amelyen túl kell lépni. A jegy fejlett, érett képviselői talán képesek tanulni a múlt tévedéseiből, a humorérzékkel rendelkezők pedig, jó esetben képesek derülni magukon, hogy már megint ugyanabba a hibába estek . A tétlenséget meglehetősen rosszul viseli, nyomás hatására azonnal kezeni akar valamit a dolgokkal. Helyzettől függ, hogy ezek a tulajdonságok és viselkedésformák áttörést hoznak -e vagy teljes erőből összeütközik a fallal. Magányos Kosokkal éppen úgy megesik az ilyesmi, mint azokkal, akik kisebb-nagyobb birkanyájat vezetnek.

Ha jókor, jó irányban, jó helyre ment az ütés, a repedésen keresztül a barikák kijutnak mondjuk egy szép, zöld legelőre. Ha a fal volt az erősebb, valamennyien beverik a fejüket. Akik az első sorokban loholnak, közvetlenül ütköznek a fallal, és ez bizony csontrepesztő hatású is lehet. A hátrább ügetők az előttük tülekedők alfelébe fejelnek, ez kellemetlen ugyan, nem is túl higiénikus, gusztusosnak pedig végképp nem gusztusos, de legalább túlélhető. Aztán van olyan is, amikor a falat azért nem volt jó ötlet ledönteni, mert egy mögötte tátongó szakadéktól védett. Ilyenkor a nyáj az áttörés lendületével zuhan, vezérkosostól a mélybe.

Hogy pillanatnyilag melyik verzió játszik, jó kérdés. Valószínűleg, valamilyen mértékben mindegyik. Az egyéni forgatókönyvek helyszíntől, személyiségtípustól, a személyes körülményektől függnek.Vannak azonban olyan asztrológiai tények, amelyeket valamennyi verziónál érdemes figyelembe venni.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Bolygók a Kosban: teljes gőzzel előre !

Jelenleg három gyors mozgású bolygó csörtet a Kosban. A Merkúr április 4-től 19-ig, a Vénusz  április 14-én, a Nap pedig április 19-én vált jegyet és lép be a Bikába. A Mars, a Kos ura április 23-ig az Ikrekben halad ; és ez a levegős jegy sokkal kompatibilisebb eredeti, tüzes otthonával, mint mondjuk amikor majd a Rákban lesz. Az Ikrek Mars karaktere harmonizál a Vízöntő Jupiterrel, Szaturnusszal is.

Tehát a hónap lendületesen kezdődik. A Merkúr 4-én a Kosba lépett, ahol egyenes, gyors, intuitív, lényegre törő. Van, amikor fején találja a szöget, van, amikor önkényesen és elhamarkodottan alkot véleményt. Helyzete válogatja, hogy ilyenkor akarata szerint lesz képes formálni a valóságot, vagy a tények alaposan fejbe kólintják.



Április 6-án bepontosult a Kos Vénusz – Ikrek Mars közötti szextil. Nem túl nagy horderejű, de azért kellemes, néhány napig tartó hatás. Párkapcsolatokban, a tüzes- levegős kombináció miatt könnyed, kötetlen flörtök társíthatók hozzá; egy meglévő társulásnál kellemesebb légkör. Az emberi kapcsolatokat általános értelemben is olajozottá teszi, az érdekérvényesítés gördülékenyebb, az érintett felek egyszersmind egymás szempontjait is figyelembe veszik. A mozgás, a kommunikáció, az új benyomások, az új élmények iránti igény, a kalandvágy a KosIkrek – kombinációnál szintén kulcsszerepet játszanak. Ahogy az elhamarkodottság, felületesség is.

Apró szépséghiba, hogy közben a Mars a Neptunnal képezett kvadrátja felé tart. A fényszög 9-én pontosul be, de gyakorlatilag egész héten, és április második hetének nagy részében is érvényesül a hatása. A 12-i újholdképletben mindenképp. A Neptun -hatás elbizonytalanítja a cselekvést. A cselekvési kedvet nem feltétlenül a tények, hanem inkább a vágyfantáziák, levegős Mars esetén elméleti konstrukciók serkentik. Az intrikák, titkok, félrevezetés, csalárd szándékok, manipuláció, a botrányok szintén részei a Mars-Neptun analógialáncnak. További jellemzők: prioritástévesztés, bizonytalanság, nem megfelelő célra fordított energia. Nincs elegendő tény az egyértelmű döntések meghozatalához. Az érvek és ellenérvek ugyanolyan intenzitással esnek latba. Pánik, káosz, dezinformáció. A valós és a vélt veszélyeket nem mindig könnyű megkülönböztetni egymástól. Eszelős konteók. Magánéleti, szerelmi vonatkozásokban a háromszögek, kisebb- nagyobb csalások már- már közhelyszerű velejárói az ilyen időszakoknak. Ld: Mars – Neptun kvadrát tranzitként, Mars- Neptun fényszögek, A mámor)




És még valami :a Mars- Neptun erőpróbáló aspektusai járványszignifikátorok is. Nem kizárólagosak, de, a koronavírus-járványnál, a Szaturnusz – Plútó együttállás, Mars- Jupiter/Szaturnusz/Plútó erőpróbáló fényszögek mellett erőteljesen képviselte magát ez a hatás is. (Ld 2019 december, 2020 -as Vízöntő újholdról írt bejegyzésem, majd a 2020 június, amikor a Mars- Neptun találkozóval egy új Mars- Neptun ciklus indult. A biztonság tehát csalóka. A tervezett, és más szempontokból aktuális nyitás hatására elképzelhető tehát a helyzet súlyosbodása is. (Tanulságos összevetni a Mars pozícióját a tavaszi napéjegyenlőség – képlet Holdjáéval, amely maga is, ha nem is pontos, de még meglévő kvadrátot képez a Neptunnal. Ez pedig újabb sérülésekre, szenvedésre, megbetegedésekre is utalhat. A tavaszi napéjegyenlőségről külön még nincs bejegyzés, a márciusi előrejelzésben tekinthető meg. Még talán lehet.)

Nem fogok végigmenni sorban és részletesen a havi fényszögeken, hiszen hatásuk úgyis összeadódva érvényesül. Nem mondom, hogy ennek a forgatókönyvnek szükségszerűen be kell következnie. A negatívumokat mérséklő, segítő hatások is érvényesülnek, ha nem is ugyanolyan erővel, mint ez a kvadrát. Az április 10-én bepontosuló Merkúr – Szaturnusz szextil pl jó esetben utalhat arra, hogy a Kos Merkúr forrófejűségét megfékezi a Vízöntő Szaturnusz visszafogott józansága. A szintén április 10-i Vénusz – Jupiter szextil szintén kedvezően értékelhető hatás, bár ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, tudatosan ki kell használni az előnyös széljárást.




Újhold a Kosban

Újhold a Kosban, 2021 április 12, Bp 04:30

Az április 12.i Kos újhold (Bp 04:30) képletében ezek a befolyások együttesen érvényesülnek. És alakul egy ütős kvadrát is a fővilágítók, a Vénusz és a Bak Plútó között. Ez az a bizonyos fal, amelyről a bejegyzés elején szó volt. Hogy a faltörő kos ésa nyáj feje törik be ütközés közben, vagy sikerül vajon áttörni, illetve, hogy az áttörés egy zöldellő legelőre vagy a szakadék mélyére vezet, egyéni és kollektív szinten is jó kérdés.

A kockázatokat ugyanis egyik esetben sem lehet elkerülni. Az áldozatok is borítékolhatók. Erről, a járvány kapcsán az elmúlt több mint 12 hónap alatt már rengetegszer szó volt, ismételni nincs miért. (pl Disztópikus lidércnyomás, 2020 május, 2020 június, 2020 július, Szaturnusz- Uránusz kvadrát- általános tudnivalók, Ennyit az enyhülésről… ) A lezárások bizonyos mértékű fékező, lassító erővel bírtak, de azt is hozzá kell tenni, hogy nem mindig a legpraktikusabban alkalmazták őket.

Az anyagi károk, súlyos érzelmi, lelki törések (Hold, Vénusz kvadrátban a Plútóval, a Vénusz- Plútó kvadrát épp újhold napján pontosul be ) már így is megvannak: hatalmas emberi, anyagi veszteségek, csődbe ment, vagy a csőd szélén tántorgó vállalkozások, sőt teljes ágazatok. A zárva tartással nagyon reális kockázata van e helyzet súlyosbodásának.A kedélyeket is egyre nehezebb féken tartani: a világ minden tájáról érkeznek a hírek a járványvédelmi intézkedések feloldását szorgalmazó demonstrációkról. Ezeknek egy része békés, de a vandalizmusba torkollók is gyakoriak.

Nyitás esetén nagyon reális kockázat egy újabb hullám. Magyarországi vonatkozásban egy, már a járvány előtt is padlóközeli állapotban levő egészségügyi rendszerrel. Amely az elmúlt hónapokban elérkezett lehetőségei legvégső határára, az ott dolgozókkal egyetemben. A titkolózás, csúsztatás, adatokkal való zsonglőrözés, hírzárlat ellenére kiszivárgott információk elég lesújtók ahhoz, hogy átlássuk: ilyen kórházi állapotok közé kerülni nem a hosszú élet titka.




Célszerű és felesleges kockázatok

Az újholdképletben még csak alakuló, majd a hónap második – harmadik hetében bepontosuló kedvező fényszögek (Nap- Mars szextil április 13, Nap – Jupiter szextil április 15, Mars- Jupiter trigon április 17, Merkúr – Jupiter szextil április 17, Merkúr – Mars szextil április 17) arra utalnak, hogy az ésszerű kockázatok megtérülhetnek. A kérdés csupán az, hogy milyen jellegűek, milyen hatásfokkal és milyen távon. (Az újholdképletben egy halmozottan hátrányos helyzetű Vénusz áll a 2 ház csúcsán: száműzetésben van, a Nap elégeti, a Plútó kvadrátot vet rá. A busás haszonnal járó befektetések nem így szoktak kinézni, akkor sem, ha a Jupitertől és a Marstól is kap egy-egy szextilt. Nekem inkább olyan asszociációim támadnak, mint „más f..-val verni a csalánt”, „a költséges légvárak”, „többe kerül a leves mint a hús”. Ja, és a fővilágítókkal együtt álló, igen kártékony Baten Kaitos állócsillagról se feledkezzünk meg…)

Ezek természetesen nem csupán a járványhelyzettel kapcsolatban merülhetnek fel, hanem más szitukban is. Tuti tippeket sem lehet adni. Nagyon kérlek, ne keress ez ügyben mert nem fogok.

És, kedves olvasónak az a cseppet sem kedves típusa, aki mindent, mindenkinél jobban tudsz , nyomatékosan kérlek, te se kezdj senkit kiokosítani a kommentszekcióban ! Privát üzenet, mail formájában pedig végképp ne boldogíts, mert azonnal repülsz ! Az elmúlt években hihetetlenül nagy rutinra tettem szert,   a nemkívánatos észosztók lepattintásában. Rákényszerültem -és  ez nem öröm. Mostanra azonban
 végig sem kell olvasnom a baromságokat ahhoz, hogy azonnal jelentsem a „hozzászólót” spammelésért vagy zaklatásért és letiltsam. Ne strapáld magad ! Nem éri meg!

Egyénektől, lelkialkattól, körülményektől függ, mi a jobb. Van, akinek a nyitás a kisebb kockázat, van akinek a közelmúltbelihez hasonló, vagy még nagyobb fokú távolságtartás. A két véglet között majdnem annyiféle átmenet van, ahány érintett. Ebben sem szándékszom senkinek tanácsot adni. Az önfegyelem, a helyzet reális megítélése, a valós veszélyek (VANNAK!!!) a még vállalható kockázatok és a papírtigrisek egymástól való megkülönböztetése valamennyi változatnál fontos. Ahogy az alkalmazkodóképesség, a korábbi álláspontok és döntések felülvizsgálatára való hajlandóság is. Ami ugyanis tegnap, vagy akár egy órával ezelőtt igaz volt, korántsem biztos, hogy holnap, vagy akár egy óra múlva érvényes lesz. A Szaturnusz – Uránusz kvadrát még mindig elég szoros ahhoz, hogy akár egyik pillanatról a másikra is felülírja eredeti terveinket. A biztos bizonytalansággal jobb megtanulnunk együtt élni a következő évek folyamán.




Sajnálatos módon a végletek, a szélsőségek, a lehetőségek túlbecsülése és a kockázatok elbagatellizálása szintén benne van a pakliban, és felülírhatja a józan megfontolásokat. A Mars – Jupiter trigon pl elvileg harmonikus fényszög , amely jól időzített, megtérülő kockázatokra utalhat. A szerencsejátékos mentalitás azonban a sors kísértésévé is fajulhat, a levegős jegyeknek ugyanis a gyakorlati szempontok, az anyagi világ (beleértve a fizikai test, élő szervezetek) realitásainak figyelembevétele nem éppen az erősségük.

A Plútó erőpróbáló fényszögei is erőteljesen érvényesülnek. A Vénusz után, 16-án a Nap , 17-én pedig a Merkúr kerül kvadrátba az Alvilág Urával. Ezekről az aspektusokról nagyon sokszor volt már szó a blogon. Szakítópróbák, válságok, kiélezett helyzetek társulnak hozzájuk, és persze manipuláció, hatalmi harcok és játszmák, karaktergyilkosságok meg a pszichoterror többi kelléke, fájdalmas veszteségek, lezárások. A vér és az erőszak szűkebb- tágabb környezetben is reális hozadék: balesetek. Brutális bűncselekmények, terrorcselekmények, katon ai akciók, hatalmi túlkapások vagy alvilági üzelmek, stb.




(Hadd hívjan fel a figyelmet az április 18-án bepontosuló Mars- Plútó kvinkunxra is. Ez az elvileg gyenge fényszög valójában meglehetősen erős; a nehezen összehangolható elvek közötti feszültség gyakran nyilvánul meg betegség, akár súlyos, halálos betegség formájában. Az Ikrek – Bak kombináció nehézkességével külön bejegyzés is foglalkozik; a levegős jegynek a légzőszervekkel, tüdővel való analógiája szintén közismert, a Mars gyulladásokkal, a Mars- Plútó kombó pedig járványokkal is kapcsolatban van, ahogy a két bolygó külön – külön is. Megtérülő kockázatvállalások témakörében ez nem valami jó ómen, ahogy a későbbi hatások sem feltétlenül…)

A békés légkör nem túl valószínű- nem mintha eddig az lett volna. A szemben álló táborok egymásra acsargása, az egymásnak ellentmondó örök érvényű igazságokkal való revolverezés mindennapjaink része marad. (Legcukibb, amikor ugyanaz a csapat hirdet egyik nap egy dolgot, másnap pontosan az ellenkezőjét, de legalább mindenkit letaglózó vehemenciával). Nem mindennapi szellemi erőfeszítés és valóságérzék kell az egymásnak ellentmondó hírek és rémhírek áradatából a tényekkel legalább köszönő viszonyban levő következtetésekre jutni. Eközben pedig arra is oda kell figyelni, hogy az értelmesebb célokra fordítható, fordítandó idő ne forgácsolódjon szét a hírvadászatban, információrostálásban. Aztán, e folyamat közepette az ember fia/lánya előbb-utóbb arra a felismerésre jut: mégiscsak lehet valami a ne szólj szám nem fáj fejem mondás igazságában is.




Bolygók a Bikában : szó sincs kedélyes ejtőztésről !

Április 14-én a Vénusz belép a Bikába, ahol május 9-ig tartózkodik. Ezzel újabb váltás kezdődik: 19-én a Nap és a Merkúr is átlépnek a Bikába. Az évnek ez a szakasza általában sok örömöt tartogat: a Bikát a megszilárdulás, megállapodottsággal szokás kapcsolatba hozni. A Kosban elindított kezdeményezések kiforrottabb, stabilabb struktúrákat öltenek, beköszönt a tavasz legszebb szakasza, minden virágba borul, kellemesen meleg az idő, de még nincs kánikula, fejlődik, teret hódít az élet .

Azonban, mióta az Uránusz a Bikában tartózkodik, nem egészen ez a helyzet. Mint a jeggyel foglalkozó bejegyzésekben, és a Bika Nap, Merkúr, Vénusz tranzitoknál is szó volt róla, a 2026-ig hátra levő években csak az instabilitásban lehetünk biztosak. 2021 – 23 között pedig, amíg a Szaturnusz a Vízöntőben van, hol többé- hol kevésbé pontos kvadrátban az Uránusszal, a földrengések, derült égből villámcsapások, az egyének és közösségek életét egyik pillanatról a másikra fejreállító fejlemények sokkal valószínűbbek mint a kedélyes sütkérezés a tavaszi verőfényben. Ezeknek az éveknek a folyamán a talaj bármikor kimehet a lábunk alól, azonban egyes időszakokban erre nagyobb esély van, mint másokban.




A Bikában levő, gyors mozgású bolygók először az Uránusszal képeznek együttállást (a Vénusz április 23-án, a Merkúr 24-én, a Nap pedig 30-án), majd belefutnak a Szaturnusz korlátaiba (a Merkúr és a Vénusz április 25-én, a Nap pedig május 3-án). A blogon külön bejegyzések mutatják be ezeket a hatásokat. A személyi horoszkópok fényszögeiről írtak egy tranzitnál ideiglenesen értelmezhetők. (Ld: Vénusz – Uránusz együttállás tranzitként, Erőpróbáló Merkúr – Uránusz aspektusok, Nap- Uránusz együttállás, Vénusz – Szaturnusz kvadrát, Karmikusan terhelt viszonyok ?, Merkúr – Szaturnusz kvadrát tranzitként, Nap – Szaturnusz kvadrát)

Kollektív szinten mindegyikük gazdasági, pénzügyi törésekkel áll kapcsolatban. Ezek egyik pillanatról a másikra is bekövetkezhetnek – kiszámíthatatlanságuk miatt az előrejelzés is problémás. Én nem vállalok ilyen megkereséseket. Egyéni szinten okozhatja őket rossz gazdálkodás, eltapsolt összegek, nem megfelelő helyre csoprtosított források, de egy elbocsátás, csőd, nagyobb tömegeket érintő gazdasági mélyrepülés. is Mehetnek értékek tönkre természeti katasztrófák, fegyveres akciók, demonstrációk miatt is. Egyéni szinten a (váratlan, hirtelen) elválások is benne lehetnek a pakliban- ha a horoszkóp más tényezői is tartalmaznak ilyesmikre utaló jeleket.




Persze, az Uránusz – kikövetelte függetlenség nagyon is fontos fejlődési állomás, csak éppen rohadt kellemetlen formában is a nyakunkba szakadhat, ha módszeresen ignoráltuk a nagyobb fokú önállósodásra sürgető uránuszi üzeneteket. A beszakadás/szakadás traumatikus mivolta még valószínűbb az egyidejűleg meglévő Szaturnusz – kvadrát miatt. (Szaturnusz – Uránusz dinamikákról bővebben ld e bolygókapcsolatok tematikus oldalát) És az is, hogy az összeomló új struktúrák helyett aligha lehet egyhamar – legalábbis a következő 2- 3 éven belül – tartósabbakat kialakítani. A szerencsésebbeknek- saját tevékeny, tudatos közreműködésüknek köszönhetően- talán megadatnak olyan ideiglenesek, amelyek egy darabig többé- kevésbé bírják a terhelést. Sokunknak még ennyi sem.

A Szaturnusz Merkúrral, Vénusszal majd májusban a Nappal képezett kvadrátjai a robbanás miatt bekövetkezett hiányról, megszorításokról, korlátokról regélnek. Jó esetben, egyéni szinten ezek fakadhatnak józan belátásból, mértékletességből, előrelátásból is. Gond, hogy sem a Szaturnusz, pedig az Uránusz nem szokott kívánságműsorokat adni, nehéz kombóban meg mégannyira sem. De azért lehet reménykedni, hogy szabad akarattal meghatározhatjuk a folyamat mikéntjét. Legfeljebb tévedünk. Előfordul ilyesmi.




Mars a Rákban : április 23 – június 11

E folyamat kellős közepén, 23-án a Mars belép a Rákba, ahol június 11-ig tartózkodik
Az asztrológiai hagyomány szerint itt, a Hold uralma alatt esésben van, ami azt jelenti, hogy a pozíció nem a legelőnyösebb a számára. A Rák a táplálás, az anyaság princípiuma, egyike az Állatöv legérzelmesebb jegyeinek. Csodálatosan oltalmaz, gondoskodik, időnként azonban túlságosan is érzelmessé, hangulatai játékszerévé válik, illetve ezekkel az eszközökkel zsarol. Talán a legcsaládcentrikusabb, az otthonát, szülőföldjét legjobban szerető jegy, de ezek a rokonszenves tulajdonságok túlzásba víve elvakult nacionalizmusba torkollhatnak. A múlt, a hagyományok, a történelem szeretete annak idealizálásához, majd meghamisításához is vezethet, illetve elterelheti a figyelmet a jelen feladatairól. Bővebben: Rák Mars a horoszkópban, itt és itt

További probléma, hogy az önérvényesítés, cselekvés, küzdelem, agresszió planétájának energiái a Rákban valamilyen módon gátlás alá kerülnek, az egyén teljesítménye hangulatától, érzelmi állapotától függ. Nehezen lendül harcba, de amikor elveszti önuralmát, kuktafazék módjára robban, paranoiássá válik és valóságos ámokfutást rendezhet, túlzásokba esik. A Mars- Szaturnusz kvinkunx (május 15), Mars- Plútó szembenállás (június 5) a következő hónapok próbatételei közé tartozik. (Időben szólok: május még problémásabb lesz, nagyobb instabilitás, bizonytalanság, leállás, hó végén teljes holdfogyatkozás)




Telihold a Skorpióban

Telihold a Skorpióban, 2021 április 27, Bp 05h32

A hónap egy ütős Skorpió teliholddal búcsúzik (április 27, Bp 05:32). A Hold ura, a Plútó, ugyanezen a napon kezdi meg tolatását. Ez a képlet magában foglalja a fentebbi hatásokat és a május elején bepontosuló aspektusokat is. Nem megyek most bele részletesen az elemzésbe, csak néhány olyan sajátosságra hívom fel a figyelmet, amelyen érdemes elgondolkozni.

Januárfebruárban , amikor problémás Bika Mars/Uránusz – Vízöntő Jupiter/Szaturnusz kombó kapcsán többször is felhívtam a figyelmet a Szaturnusz – Uránusz kvadráthoz kapcsolódó kritikus epizódként arra az időszakra, amikor a Bikában levő bolygók is a csatakép részévé válnak. Ez nem egyik napról a másikra történik, hanem egy április utolsó tíz napjára, ill május elejére jellemző eseménysorozat részeként. Akkoriban azt írtam, hogy a stabilitást nyújtó struktúrák összeomlása, ill ennek a Szaturnusz – Uránusz kvadrát időszakában zajló folyamatnak egyik lényeges állomása a lehet az egyik szinkronicitás. A konkrét forma, intenzitás sokféle lehet.

A jelenlegi: április végi- május elei fejlemények valamilyen módon kapcsolódnak januárfebruárhoz. Emlékeztetőül érdemes visszaolvasni az akkori bejegyzéseket. Egyéni szinten az akkori kihívások, döntések, megoldott feladványok és esetleges tévedések adhatnak fogódzót.




Van aztán a képletben egy destabilizáló fix T- kvadrát is, a Bika Nap/ Uránusz – Skorpió Hold, Vízöntő Szaturnusz között, tengelybolygóként a Szaturnusszal. Erre szintén nem árt odafigyelni, ugyanis idén, az év második felében még találkozni fogunk vele.

Nyáron lesz egy másik T kvadrát sorozatunk amikor az Oroszlánban haladó bolygók csatlakoznak a Szaturnusz – Uránusz eszelős duójához, a maga tanulságaival. A Bika, a Skorpió és a Vízöntő jegyek között azonban majd ősszel állnak össze T kvadrátok.A legdurvább a november lesz, amikor a Skorpió Mars, Vízöntő Szaturnusz, Bika Uránusz között jön létre egy ilyen formáció. Ennek a lőporos hordónak a november 19-i holdfogyatkozás lesz a gyújtózsinórja; a jelenlegi telihold „párja”. Odafigyelve a nagyvilág és a közvetlen környezet történéseire, némi fogalmat alkothatunk, mi minden és miért röpülhet a levegőbe, milyen, most ártalmatlannak tűnő erecskék okozhatnak pusztító áradást fél éven belül.
A Holddal trigont, a Nappal és az Uránusszal szextilt alkotó Mars szerencsére azokat a kedvezőbb áramlatokat is megmutatja, amelyeken biztonságosabb vizekre lehet hajózni.





Fontosabb bolygóállások

Április 2 : Merkúr – Plútó szextil, Halak -Bak 26°36
Április 4 – Április 19 : Merkúr a Kosban
Április 6: Vénusz – Mars szextil, Kos – Ikrek 19°43′
Április 9 : Mars – Neptun kvadrát , Ikrek – Halak 21°43
Április 10 : Merkúr – Szaturnusz szextil, Kos – Vízöntő, 12°03
Április 10 : Vénusz – Jupiter szextil, Kos – Vízöntő, 25°04
Április 12 : Újhold a Kosban, Kos 22°24; Bp 04:30
Április 12 : Vénusz – Plútó kvadrát; Kos – Bak 26°44
Április 13 : Nap – Mars szextil; Kos – Ikrek 24°14
Április 14 – május 9 : Vénusz a Bikában
Április 15 : Nap – Jupiter szextil; Kos – Vízöntő – 25°16
Április 16 : Nap – Plútó kvadrát ; Kos – Bak 26°46
Április 17 : Mars- Jupiter trigon, Ikrek – Vízöntő 26°16
Április 17 : Merkúr – Jupiter szextil; Kos – Vízöntő 26°16
Április 17: Merkúr – Mars szextil ; Kos – Ikrek 26°15
Április 17 : Merkúr – Plútó kvadrát; Kos – Bak 26°16
Április 18 : Mars- Plútó kvinkunx; Ikrek – Bak 26°46
Április 19 : Nap- Merkúr együttállás; Kos 29°14
Április 19 – május 5 : Merkúr a Bikában
Április 19 – május 20: Nap a Bikában
Április 23 : Vénusz – Uránusz együttállás : Bika 10°13
Április 23 – június 11: Mars a Rákban
Április 24: Merkúr – Uránusz együttállás : Bika 10°18
Április 25 : Vénusz – Szaturnusz kvadrát : Bika – Vízöntő 12°52
Április 25 : Merkúr – Szaturnusz kvadrát : Bika – Vízöntő 12°53
Április 25 : Merkúr – Vénusz együttállás : Bika 13°47
Április 27 : Telihold a Skorpióban; Skorpió 7°06′
Április 30 : Merkúr – Neptun szextil; Bika – Halak 22°21
Április 30 : Nap – Uránusz együttállás Bika 10°40





Kapcsolódó

A Kos (Liz Greene)
Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldala
Szaturnusz – Uránusz kvadrát – néhány fontos tudnivaló
Szaturnusz – Uránusz ciklusok (Jessica Davidson)
A Plútó archetípusa
Bika Uránusz tranzitok és a történelem (Dave Coleman)
Ennyit az enyhülésről

Járványok a mundán asztrológiában

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!