Őszi napéjegyenlőség – 2019

Szeptember 23-án, helyi idő szerint 09:59′- kor a Nap a Mérlegbe lépett. Az őszi napéjegyenlőséggel hivatalosan is elkezdődik az ősz. Az asztrológiai év feléhez érkeztünk, ideje visszapillantani a tavaszi napéjegyenlőség óta eltelt hónapokra, leltárt készíteni.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Mint más bejegyzésekben is szó volt róla, a napéjegyenlőségek és a napfordulók időpontja asztrológiai szempontból kiemelt jelentőséggel bír. Az őszi napéjegyenlőség időpontjára felállított képlet pl a következő hat hónapról ad jelzéseket. (A téli napforduló természetesen szintén fontos mérföldkő). Tekintve, hogy a fentebbi bolygóhatások, különös tekintettel a Jupiter – Neptunusz kvadrátra  (l. I.rész, II.rész)  , a napéjegyenlőség – képletben is érvényesülnek, a talaj meglehetősen ingatag, a látási viszonyok rosszak. A teljesség igénye nélkül néhány gondolat :

Őszi napéjegyenlőség, 2019 szeptember 23 Bp, 9:59

A már felbomlóban levő, de teljesen el nem hanyagolható, Mars részvételével kialakult változó T-kvadrát – ld szeptemberi előrejelzés és a témáról írt bejegyzés -mellett jelen van egy új, kardinális T kvadrát is, a felszálló holdcsomóponton álló Rák Hold, a leszálló holdcsomópont szomszédságában tartózkodó Bak Szaturnusz, a Mérleg Vénusz és Merkúr között. A Hold, a Szaturnusz és a Vénusz a saját jegyükben állnak, így hatásuk még erőteljesebben érvényesül.




Nem sok jót ígér, hogy a T-kvadrát tengelybolygója, a Merkúr még együtt áll a rosszindulatú Algorab (Holló) állócsillaggal, a Vénusz pedig nemsokára eléri. Ez a Mars- Szaturnusz természetű állócsillag, a hagyományok szerint “rosszindulatú, fondorlatos, tolvaj, könyörtelen, ördögi, visszataszító, hazudozó természetet ad”. Balesetek, hirtelen halál veszélye is társítható hozzá. Mint Reynhold Ebertin írja, “rajta keresztül a Mérleg bajkeverő oldala is megmutatkozhat. Ahogy a Holló is rájött: ha kifizetődőbb egy jó kifogást találni, már nem is olyan fontos ragaszkodni az igazsághoz. Ha jól aspektált, nem túl jelentős csillag, de rengeteg gondot okozhat, ha problémás bolygókkal kerül kapcsolatba” Az Algorab befolyása különösen erős Szaturnusz- hatások mellett jelentős.

Jelen esetben az erőteljes szaturnikus befolyások adottak: a bolygó a saját jegyében áll és feltartóztathatatlanul halad Plútóval képezett, történelemformáló együttállása felé. Mint más bejegyzésekben már szó volt róla ( Erőpróbáló Szaturnusz – Plútó fényszögek és a történelem, Szaturnusz – Plútó tranzitok:túlélési útmutató ) a két “kozmikus terminátor” találkozása rendszerint gazdasági válságokkal, geopolitikai átalakulásokkal,  háborúkkal, környezeti katasztrófákkal jár együtt. Idén márciusban, áprilisban és májusban már elég közel voltak egymáshoz , hogy benyomásokat szerezhessünk, mi mindenre számíthatunk 2020 januári bepontosulásukat követően. Most ezek a tendenciák felerősödnek és ahogy haladunk az év vége felé, egyre markánsabb jelleget öltenek. Jól jár az, aki időben felismeri a trendeket, levonja a következtetéseket és ennek megfelelően cselekszik…

Az őszi napéjegyenlőség- képlet  a tavaszi napéjegyenlőségig terjedő időszak hatásait mutatja. Az első hideghullám már október folyamán megérkezik, amikor a Mérlegbe lépő, gyors mozgású bolygók rendre kvadrátot képeznek a Szaturnusszal ( a Merkúr – Szaturnusz fényszög szeptember 22-én, a Vénusz – Szaturnusz kvadrát szeptember 25-én, a Nap – Szaturnusz kvadrát október 7-én és a Mars – Szaturnusz kvadrát október 27-én pontosul be), aztán nemsokára a Plútóval is. Ezek a tranzitok rendre aktiválják a Merkúr által jelzett témákat.

Az egyensúlyt fenntartani nem könnyű, hiszen alighogy megteremtettük az egyik oldalon, borul a másikon. Ami jó az egyik félnek, nem jó a másiknak. Nagy a bizonytalanság, nincsenek fogódzók, a túlzások és a vágyfantáziák tovább nehezítik a tisztánlátást. Előre tervezni szinte lehetetlen. A szív és az ész , a praktikus és a lelki igényeket, a vágyakat és a kötelezettségeket sem könnyű összehangolni. A múltbeli mulasztások – akár nemtörődömségből következtek be, akár a választási lehetőség hiányából – beárnyékolhatják a jelen és a jövő lehetőségeit. Súlyos – és a hetek múltával egyre súlyosabb poggyásszal,  mostoha terepviszonyok között, szűkös- és egyre szűkösebb tartalékokkal kell tehát boldogulni. A megoldásoknak és túlélési technikáknak válságokra szabottaknak kell lenniük (Mars – Plútó trigon). Gyakorlati szempontok mellett az intuíciót is fontos figyelembe venni (Hold – Neptun trigon)




szeptember 24-én bepontosuló, és a napéjegyenlőség-képletben szintén meglévő Merkúr – Jupiter szextil, (Mérleg – Nyilas 17°16)  hatására szerencsére ösztönösen érezzük, hogy a szóba jöhető számos lehetőség közül melyik a nyerő, a veszélyes kanyarokban hol kell fékezni, hol kell manőverezni – így jó esélyek vannak a kombináció kedvező megélésére is. Egyszersmind azonban hat egy Merkúr – Neptun kvinkunx is (Mérleg – Halak 16°56) A látszólag gyenge, valójában igen hatékony 150°-os fényszög arra utalhat, hogy az önbizalmat és tisztánlátást kételyek, illúziók zavarják meg. A keresetlen szavakat, hangzatos, nyilvánosság előtt tett kijelentéseket gyakran motiválja megtévesztés, hátsó szándék, esetleg a tények nem ismeretéből, valóságelhárításból fakadnak. A valós lehetőségeket és eredményeket szintén nehéz megkülönböztetni a vágyfantáziáktól.

Szeptember 25-én a napéjegyenlőség – képletben még nem egzakt Vénusz – Szaturnusz kvadrát (Mérleg – Bak 13°56) is bepontosul. Ez a fényszög a szeptember 28-i újhold- képletben is jelen lesz. A szív -és pénzügyekre egyaránt nyomást gyakorló tranzittal a blog több bejegyzése is foglalkozik: Vénusz – Szaturnusz kvadrátVénusz – Szaturnusz kapcsolatok: karmikusan terhelt viszonyok?, Valóban szereted magad ? Az Algorabbal együtt álló Vénusz még problémássá teszi az önmagában sem könnyen kezelhető aspektust.

Az erőpróbáló fényszög pozitívuma, hogy ha nem előbb, most elemi késztetést érezhetünk arra, hogy górcső alá helyezzük párkapcsolatainkat, eltöprengjünk: javainkat szolgálják-e társas viszonyaink, gyarapítanak, fejlesztenek-e vagy inkább lehúznak és hátráltatnak bennünket. Szerencsésebb esetekben nem csupán a külvilágban keressük a bűnbakokat, hanem párkapcsolattal, társulásokkal, értékrenddel, önértékeléssel, anyagiakkal, vonzerővel kapcsolatos egészségtelen hiedelmeinkkel és mintáinkkal is konfrontálódunk

Mivel a napéjegyenlőség-és napforduló-képletek a nagyvilág eseményeiről is hírt adnak (ilyenkor az adott ország, város horoszkópjára vetítve kell értékelni őket- mundánasztrológiai témákba nem megyek bele), azzal sem árt tisztában lenni, hogy a Vénusz – Szaturnusz/ Plútó erőpróbáló fényszögei súlyos gazdasági, pénzügyi problémákat jeleznek. Természetesen, hogy pontosan mi mindenre utalnak még, egyéni szinten ezúttal is házhelyzetüktől, és az általuk uralt horoszkópterületektől függ. Annyi azonban biztosan elmondható, hogy már most sem a prosperálás irányába haladunk, a téli napfordulóé pedig további instabilitásra utal. De erről majd akkor.



Kapcsolódó

Szeptemberi előrejelzés

A Mérleg (Liz Greene)

Jupiter – Neptunusz kvadrát  (l. I.rész, II.rész)

Változó T- kvadrátok – 2019 ősz

Az Algorab

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!