Január – 2020

Bizakodó, könnyed hangulatban kezdődik a január: az utószilveszterezés a hónap első napjaiban is folytatódik. Az alaphangulatot azonban mégis a 12-én bepontosuló Szaturnusz – Plútó együttállás adja meg, amely egyszersmind az egész évre hatással van. A változások, amelyeket személyes és kollektív szinten át kell élnünk, nem csupán komoly próbatételeket jelentenek, hanem bizonyos dolgokat egyszer és mindenkorra átalakítanak. A trendek év közben, fokozatosan bontakoznak ki, de a januári jelek is sokatmondók lehetnek.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Január 2 : Merkúr – Jupiter együttállás, Bak 7°03
2019 nagyvonalú, bizakodó hangulatban búcsúzott: a Jupiter – Uránusz trigon hatását december 30-án egy kedvező Merkúr – Uránusz fényszög is fokozta. Neki köszönhetően villámcsapásszerű felismerések, új ötletek, inspiráló beszélgetések, váratlan találkozások segíthettek eligazodni teendőink között. Mivel mindkét bolygó föld elemben áll, az eszmecserék és eszmefuttatások nem maradtak elméleti szinten, hanem gyakorlatba ültetésükre is lehetőségek is adódtak – és a hónap első napjaiban még adódnak.

Január 2-án, amikor a Merkúr a Jupiterrel találkozik, ez a jótékony energia még érvényesül. Így nem csoda, ha az újév a szokásosnál is több tervezéssel, lendületesebben indul. (A Jupiter a hit, a bizalom princípiuma, a Merkúr gondolkodik. Megkérdőjelez, tervez és szervez.) A két, egymást kiegészítő, de igen különböző bolygó együttállásai időszakaiban hajlamosak lehetünk hangzatos ígéreteket tenni, frázisokat pufogtatni és semmi sem tűnik lehetetlennek. Most azonban az együttállás a realista Bak jegyében jön létre, amely gyakorlati követelményeket állít: a nagy szavakat nagy tetteknek kell követniük, a felelőtlenül/ hirtelen felindulásból elhangzott kijelentéseknek, nagyot mondásnak komoly következményük lehet. Szerencsére az elméleti fejtegetések helyett a dolgok praktikus aspektusa, megvalósíthatósága kerül előtérbe. A határidők, mérhető eredmények is nagyobb jelentőséget kapnak, és talán nem csak a lehetőségeket, hanem a korlátokat is érzékeljük. A kozmikus megállítótáblák időben való észlelése, és a rájuk adott megfelelő reakció a Szaturnusz – Plútó együttállás időszakában a szó fizikai értelmében is életmentő lehet. A még érvényesülő Merkúr /Jupiter– Uránusz trigon segítségével remélhetőleg egyéni és a gyakorlatban is alkalmazható stratégiákat is sikerül kidolgozni kezelésükre.

A nagyon nagy és nagyon hosszú távú tervekkel azonban tanácsosabb még egy darabig várni: a januárban érvényesülő hatások nem kimondottan kedvezők az új kezdetekhez. Persze, ha a Szaturnuszra -és a Plútóra is jellemző akarattalan kihívások formájában rájuk kényszerülünk, már a sors keze is belejátszik. Ha lehetőség van szabad akaratunkat használni, helyezkedjünk inkább kiváró álláspontra, érleljük csendben ötleteinket, jegyezzük le álmainkat, benyomásainkat. Ezek kapcsolatban állhatnak a jövő tendenciáival és arról is sok mindent árulhatnak el, hogy kezelhetjük ezeket a helyzeteket, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet belőlük, milyen jellegű tanulmányokba kezdjünk, hol, milyen formában kamatoztathatjuk leginkább őket.



Január 3- február 16 : Mars a Nyilasban

A Mars idén január 3 – február 16 között csörtet végig a Nyilas jegyén. A vidám kentaur által teremtett légkör sokakra hat üdítően a decemberi Skorpió Mars – bolygótömörülés a Bakban kombót követően.

Ami kétségtelen pozitívum, hogy ha az előző hetekben úgy éreztük, befülledtek, leálltak a dolgok, most valószínűleg kimozdulnak a holtpontról. Jól tesszük, ha erre magunk is rásegítünk: energiaállapotunkat ebben az időszakban sporttal (ha az időjárás megengedi, a szabadban), természetjárással, társasági eseményekkel, kisebb – nagyobb utazásokkal növelhetjük. Az események pillanatok alatt annyira felpöröghetnek, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

A lelkesedést, motivációt, rálátást könnyebb visszaszerezni, egyszersmind azonban nehézséget okozhat, hogy ki is tartsunk a kitűzött célok mellett. Hajlamosak lehetünk gondolkodás nélkül beleugrani a vonzónak tűnő projektekbe, rábólintunk a túl szépen hangzó ígéretekre. Meglehet, jó ötlet ezeket a spontán impulzusokat követni, de sok esetben megtörténhet, hogy ami elsőre pofonegyszerűnek, kockázatmentesnek tűnik, rövidesen nem fog gördülékenyen működni. És akkor nagyon finoman fogalmaztam. Tanácsos szem előtt tartani azt is, hogy a spontán és kalandvágyó viselkedés nem csupán a szabadság szeretetéből vagy bátorságból fakadhat. Lehet annak a bizonyítéka is, hogy a legkevésbé sem törődünk feladatainkkal, kötelezettségeinkkel, valamint az ezek alól való kibújás következményeivel.

Ez a stratégia ideig- óráig működött 2019 folyamán, amikor a Jupiter is saját jegyében tartózkodott, de jelenleg a Bakban vándorol. A Szaturnusz – Plútó együttállás tőszomszédsága (bepontoslás január 12), az ezt aktiváló, közelgő telihold ami egyszersmind részleges holdfogyatkozás (január 10 ) is, már önmagában is óvatosságra ad okot. Az asztrológia szemszögéből ugyanis ezek olyan mérföldkövek, amikor éppenséggel lezárásokkal, veszteségekkel, jó esetben nagy nyomás hatására kikényszerített, de csak sokkal később megtérülő projektekkel kell számolni. A hónap végén, 28-án ráadásul a Mars – Neptun kvadrát is bepontosul. Ennél az erőpróbáló fényszögnél sokkal könnyebb eltéveszteni az irányt, szétforgácsolódni, becsapni magunkat vagy megtévesztés áldozatává válni.

Míg a Mars a Skorpióban haladt, sokkal könnyebb volt ráhangolódni az időminőség – szabta követelményekre, és többé- kevésbé ezekkel összhangban cselekedni. A Mars Nyilasba lépését követően azonban a szaturnuszi-plútói követelmények, fegyelem, kézzelfogható, minőségi eredmények produkálása elleni lázadás kerül előtérbe. Az életerő, tettvágy bolygója a dáridózó kentaur jegyében zsigerből tiltakozik mindenfajta tiltás, korlátozás ellen. Végtelen szabadságszeretete azonban könnyen szabadosságba válthat át. Először a január 10 – 13 között Nappal, Merkúrral, Szaturnusszal, Plútóval képezett félkvadrátjai, aztán a hónap végi Vénusz /Neptun kvadrátjának egyidejűleg érvényesülő befolyása gondoskodhat arról, hogy a nagy lendület nagy túlzásokba hajszoljon, az energia pótcselekvésekben, tévutakon fecsérlődjön el. Ennek nagyon súlyos következményei lehetnek.

A Mars jegyváltásakor a Hold a Kosban jár, így az első holdnegyedkor ( január 3, Kos 12°15, Bp 5h44′) a szokásosnál is erősebb késztetést érezhetünk arra, hogy fejjel menjünk a falnak. Persze, ez környezetünkről is elmondható: a 3-i Nap, Merkúr kvadrát, majd a 4-én bepontosuló Hold – Szaturnusz, Hold – Plútó kvadrát igencsak puskaporossá teszi a légkört. Sajnálatos módon ez nem csak átvitt értelemben igaz. Ezek az állások nagyon balesetveszélyesek is.




Január 7 Nap – Neptun szextil, 16°23′ Bak – Halak
A január 7-én bepontosuló Nap – Neptun szextil nagy csodákra nem képes, de enyhítheti a nyomást. E fényszög hatására az élet sokkal kellemesebb helynek tűnik, a fantázia megélénkül, de konkrét erőfeszítés nélkül az ihlet tovaszáll. Így azon kaphatjuk magunkat, hogy fájdalmasan sóvárgunk az ideális ….(tetszés szerint behelyettesíthető: párkapcsolat, munka, otthon, környezet, baráti kör, szellemi vezető) után, eközben azonban elfelejtjük végiggondolni, vajon mi mennyire vagyunk ideális partnerek, családtagok, barátok, munkaerők, szolgáltatók, tanítványok, stb. Azon sem árt eltöprengeni, hogy milyen konkrét lépéseket tettünk eddig, hogy nem kielégítő feltételeinket és társulásainkat igényeinknek megfelelőbbekre cseréljük, vagy ha nem kerítettünk rá sort, mi mindent tehetünk meg mostantól kezdve ? És ha nincsenek kész megoldások, receptek, hogyan terelhetnénk olyan mederbe kreatív energiáinkat, hogy mi magunk rukkoljunk elő velük ?

Január 8 : Merkúr – Neptun szextil 16°25 Bak
Egészséges mederbe terelve energiáját, a másnap bepontosuló Merkúr – Neptun szextil is közérzetjavító hatású. A segítő fényszög hatására képesek lehetünk kreatív formát adni elképzeléseinknek, fantáziánkat hasznos cél szolgálatába állíthatjuk. A Nap – Neptun szextilhez hasonlóan arra is utalhat jel, hogy a dolgoknak a következő napokban sem kell teljesen elszabadulniuk- főleg mi is aktívan hozzájárulunk ahhoz, hogy mederben tartsuk érzelmeinket.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Január 10 : penumbrális holdfogyatkozás a Rákban

Telihold és penumbrális holdfogyatkozás a Rákban, 2020 január 10, Bp 20:21

A január 10-i telihold nagy erejű holdfogyatkozás lesz a Rák 20°-án (A penumbrális, részleges holdfogyatkozás Magyarországról is látható, a teljesség fázisa 20:21-kor következik be. Időtartama 4h5perc, vagyis a klasszikus asztrológia szabályai szerint kb négy hónapig tart a hatása). Ez beizzítja a Szaturnusz – Plútó konjunkciót is, így az előző és következő napokban is tanúi lehetünk ezzel kapcsolatos eseményeknek. (Pontosabban fogalmazva, egy penumbrális holdfogyatkozás önmagában véve gyenge lenne, nehéz is megkülönböztetni egy erős teliholdtól; ütőssé a Szaturnusz – Plútó együttállás és az eklipszképlet sajátosságai teszik.). Leslie Hale blogomon magyarul is elérhető , a Szaturnusz – Plútó januári találkozójával foglalkozó cikkében részletesen lehet olvasni erről a teliholdról, így most nem térek ki rá.

Ugyanezen a napon, röviddel telihold előtt kerül sor a Nap és a Merkúr együttállására is a Bak 19°49′-en. Ekkor már gyakorlatilag a Nap és a Merkúr együttállást képez a Szaturnusszal és a Plútóval, még ha az egzakt konjunkciók csak a következő néhány nap folyamán pontosulnak majd be. A kollektív hatások így még személyesebb jelentőséget kapnak, az üzenet mindenkinek a saját képlete realitásaira és tudatossági szintjére szabottan érkezik.

Itt természetesen nem konkrét események előrejelzéséről van szó, ez ugyanis jelenlegi hatásoknál szinte lehetetlen. Többször volt már szó róla a blogon, – ld Szaturnusz – Plútó együttállás tematikus oldalát – legutóbb a szintén ezzel a nagyerejű konjunkcióval összefüggésbe hozható ausztráliai bozóttüzeknél, hogy ez kollektív katasztrófák – amilyenek rendszeres szinkronicitásai az erőpróbáló Szaturnusz – Plútó kapcsolatoknak -esetén is igaz. Utólag persze mindig meg lehet találni az összefüggést, de azt megjósolni, hogy adott helyszínen pontosan milyen formában jelentkeznek majd, nehezen.

Január 11: az Uránusz direkt stacionáriusba vált – Bika 2°38
Január 11-re virradóan, hajnali 2h 47′-kor, néhány órával a teliholdat követően hagyja abba tavaly nyár óta tartó tolatását az Uránusz is, és vált direkt a Bika 2°38′-en direkt stacionáriusba. A teliholdképletben már nagyon gyengén érvényesülő Jupiter- Uránusz trigon jelenlétének köszönhetően ez talán még kellemes meglepetéseket is jelezhet, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy a kozmosz mókamesterének emberi mércével tekintve nagyon rossz viccei is lehetnek. Mivel irányváltása egybeesik a Szaturnusz – Plútó együttállás bepontosulásával, akkor is érdemes odafigyelni a szinkronicitásokra, ha a szerencsébbeknek az univerzum nem földindulással, hanem csak apró bökdösésekkel ( a sejtelmek, ötletek, álmok is ilyenek) üzen. Legjobban akkor használhatjuk ki az uránuszi energiákat, ha sort kerítünk azokra a változtatásokra, amelyeken retrográd szakaszának időszakában törtük a fejünket. A direkt stacionáriusba váltó Uránusz hatására erős késztetést érezhetünk, hogy az általa befolyásolt életterületeken és témákat illetően nagyobb mozgástérre, szabadságra, több rálátásra tegyünk szert, más szempontokból is megvizsgáljuk a dolgokat, új irányokba nyissunk.




Január 12: Szaturnusz – Plútó együttállás, Bak 22°46, 17:59

A Szaturnusz és a Plútó már gyakorlatilag 2019 eleje óta együtt áll, de a konjunkciójuk 2020 január 12-én pontosul be. Ez az erőteljes aspektus nagyjából 33- 38 évenként ismétlődik és globális átalakulásokat hoz. Leslie Hale-t idézve: „Személyes szinten is nagy változások várhatók. Asztrológiai szempontból 2020 januárja jelentős váltást képvisel, új korszakot jelezhet a világban és az emberek fejlődésében egyaránt. Ennek trendjei év közben, fokozatosan bontakoznak ki, ahogy a Szaturnusz, a Plútó és a Jupiter találkozni fognak egymással. Év vége felé a Szaturnusz és a Jupiter másodszorra is találkozni fog a kollektívet képviselő Vízöntő jegyében. (Együttállásuk, az ún. Nagy Konjunkció majd itt pontosul be)

A változások az évek óta halmozódó – és most tetőző feszültség miatt következnek be. E tranzit már 2019 folyamán is hatott ránk, de a két bolygó akkor még nem képezett egzakt együttállást. Az asztrológusok már évek óta tanulmányozzák ezt az aspektust és 2019 folyamán már kezdtük látni hozadékait: a világviszonylatban egyre növekvő feszültségeket, a szélsőséges politikai nézetek tömeges térhódítását, az olyan mélyen gyökeredző problémákat, mint a Brexit az Egyesült Királyságban, az elnök elleni bizalmatlansági indítvány az Egyesült Államokban. Hong Kongban folytatódnak a tiltakozások, a tömegekre lövöldözni mindennapi gyakorlattá vált. A politikai pártok polarizációja folytatódik, az olyan mélyen gyökeredző és hosszú távú következményekkel járó témák, mint a korrupció, a biztonság, a hatalommal való visszaélések a hétköznapok valóságává váltak, akárcsak a klímaváltozás miatti általános aggodalom, a tűzvészek és az időjárás szélsőségei”. ( Bővebben: Szaturnusz és Plútó együttállás tematikus oldala, illetve ott Leslie Hale: Szaturnusz és Plútó 2020: találkozás a sötét árnyékkal)

Szaturnusz – Plútó együttállás, 2020 január 12, Bp, 17:59

Mint fentebb szó volt róla, ez a hatás nem elszigetelten érvényesül, ugyanis egyidejűleg a Merkúr és a Nap is együttállást képeznek a Szaturnusszal és a Plútóval. E hatások összeadódnak, értelmezésükkor ezt tekintetbe kell venni. Külön- külön is nagy nyomást, krízishelyzeteket jelezhetnek, ami most szinte elviselhetetlenné fokozódhat. Kollektív szinten a fentebb és a tematikus oldalon található bejegyzésekben felsorolt példákkal analóg események valószínűek. Személyes szinten, képletünkben elfoglalt helyzetük, tudatossági szintünk, energiaállapotunk függvényében többé vagy kevésbé kíméletlen módon hozhatják tudomásunkra: gyökeres változtatásokra van szükség a két bolygó hatása alatt álló témáinkkal és életterületeinkkel kapcsolatban. Ez rosszabb esetben történhetett haláleset, baleset, műtét, anyagi válság formájában, szerencsésebb helyzetekben vagy mások példájából okultunk, vagy belső munkánk eredményeképpen érkezett a felismerés. Akár így akár úgy, az üzenet félreérthetetlen lesz.

Megérkezéséhez természetesen nem feltétlenül szükségesek külső események: egy régebb óta fennálló élethelyzet, társas viszony is katalizálhatja őket. A blogon több bejegyzés is foglalkozik külön- külön ezekkel a tranzitokkal és a kétségtelenül nehezen kezelhető energiák egészséges megélési lehetőségeivel. Így most csak rövid felsorolás, és a linkek következnek.




Január 12 Merkúr – Szaturnusz együttállás 10:51, Bak 20°44
A Szaturnusz és a Merkúr együttállások önmagukban sem kimondottan szívderítők, de pozitívumuk, hogy összeszedetté, céltudatossá tesznek. Ezek a napok nem kedveznek a felületes tereferének, de annál alkalmasabbak arra, hogy komolyan elmélyedjünk egy adott témában, kidolgozzuk az eddig elnagyolt részleteket, elkötelezzük magunkat egy irány mellett és a teendőkhöz lássunk. A szavak áradatát tettek, kézzel fogható, mérhető eredmények váltják fel, a hatékonyság, a feladatok teljesítése (beleértve a saját magunkkal szembenieket is), az értelmes célok kitűzése és megvalósítása pedig a szaturnikus depresszió egyik leghatékonyabb ellenszere. (Kapcsolódó: Merkúr – Szaturnusz erőpróbáló fényszögek a horoszkópban és tranzitként)

Január 12 Merkúr – Plútó együttállás, 11:13, Bak 20°46
A kozmikus hírvivő és az alvilág ura találkozásakor ugyanis meglévő ismereteink új részletekkel gazdagodhatnak, korábban rejtett információk kerülhetnek a felszínre.
A Merkúr és a Plútó találkozásai esetenként akár „detektív tranzitnak” is nevezhetők, ugyanis ezekben az időszakok ideálisak lehetnek arra, hogy a dolgok mélyére ássunk, választ keresve valamely kérdésre, bizonyos problémák megoldása után kutatva. A Merkúr- Plútó tranzitoknak egyszersmind van valami rögeszmés, megszállott jellegük is, gyakran állnak kapcsolatban propagandával, késhegyig menő vitákat jelezhetnek, sodorhatnak olyan embereket utunkba, akik megpróbálják ránk kényszeríteni véleményüket (Persze, nekünk is lehetnek ilyen törekvéseink). Szerencsésebb, ha vitás kérdések tisztázását későbbre halasztjuk. Mivel a Plútó terrorcselekményekkel, erőszakkal, tömegszerencsétlenségekkel is kapcsolatba hozható, a nagyvilágban is nyugtalanító fejleményekre számíthatunk. Kapcsolódó : Merkúr – Plútó fényszögek a horoszkópban, Ami az asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt.

Január 13:  Nap – Plútó együttállás , Bak 22°48
Jóllehet ez a találkozás kedvez a lélek mélyére való leásás és a minták tudatosítása, átalakítása folyamatának, túlságosan intenzívvé, hiperkritikussá, vitatkozó kedvűvé is tehet. A nagy nyomás, rögeszmésség, paranoia, hatalmi harcok szintén jellemző hozadékok lehetnek. Bővebben: Nap – Plútó fényszögek – a természet elemi ereje, Nap – Plútó fényszögek: a trauma, Nap – Plútó fényszögek: az apa halála, Plútó – Nap tranzitok (Howard Sasportas)

Január 13:  Nap – Szaturnusz együttállás Bak 22 °53
Nap – Szaturnusz együttállás különös súlyt, valamilyen értelemben véve komor tónust ad az új évnek. Az egyéni felelősség, kompetencia, valamilyen tehertétel, önkéntes vagy kényszerű vállalás, teljesítmény, vizsgahelyzet, veszteség fontos témák lesznek – valószínűleg nem csak az esztendő első hónapjában. Bővebben: Nap – Szaturnusz együttállás, Nap – Szaturnusz erőpróbáló tranzitok,

A Mars január 10- 13 között rendre félkvadrátokat képez a Nappal, Merkúrral, Szaturnusszal és a Plútóval

Jóllehet a 45°-os félvadrát „gyengének” tekinthető fényszög, most olaj lehet a tűzre. Hatására a már egyébként is igen nehezen kezelhető a feszültség eszkalálódhat. Valóságalapot nélkülöző hurrá-optimizmussal, erőből, lendülettel, lelkesedéssel megoldani mélyen gyökeredző egyéni válságokat vagy, kollektív szinten gazdasági, társadalmi problémákat azonban csak még nagyobb felfordulást eredményezhet. A krízis jelei egyéni és kollektív szinten egyaránt megtapasztalhatók. Világszerte újabb erőszakos események tanúi lehetünk.




Január 13 – február 7: Vénusz a Halakba lép
Talán némi enyhülést jelent, hogy szintén január 13-án a Vénusz a Halakba lép, ahol február 7-ig időzik. A szerelem, a szépség, a társas kapcsolatok, pénzügyek jelölője erőben van ebben a jegyben. Karakterének megfelel ez a fantáziadús, érzelmes, romantikus, határok nélküli vízi világ; a Bak és a Vízöntő jeges tartományai után kimondott megkönnyebbülés lehet. Csakhogy, az előző évekhez hasonlóan a jelenlegi bolygóállások mellett sem garantált a gondtalan lubickolás. Ha ebben az illúzióban ringatja magát, egy sor kijózanító tapasztalás érheti.

Január 15: Vénusz – Uránusz szextil, Halak – Bika 2°39
A Vénusz – Uránusz január 15-én bepontosuló szextilje hozhat némi megkönnyebbülést. Ha fájnak is még a sebeink, ráérezhetünk, mennyivel kreatívabb, spontánabb, teljesebb élet vár ránk ha kitörünk testi – lelki függőségeink börtönéből. (Persze, jó tudni, hogy a most létrejött ismeretségek inkább izgalmasak, felvillanyozók semmint tartósak. Arról sem ajánlatos megfeledkezni, hogy az anyagiak, érzelmiek területén megnyilvánuló könnyelműségre, kereteink túllépésére is hajlamosíthat

Január 16 – február 3: Merkúr a Vízöntőben
Január 16-án a Merkúr a Vízöntőbe lép. Az információcsere bolygójának felüdülés újra levegős száguldozni a Bakban való bukdácsolás követően. Akárcsak nekünk: gondolataink letisztulnak, elfogulatlanabbakká válnak, eredeti stílusban fejezzük ki mondanivalónkat, döntögethetünk úgy is tabukat, hogy közben ne kelljen késhegyig menő vitákba bonyolódni. Ügyeinket madártávlatból szemléljük, így jobban rájuk is látunk, ha azonban elefántcsonttoronyba zárkózunk, el is távolodhatunk a valóságtól. Ha eddig a rossz idő, munkahelyi elfoglaltságok miatt nem sok időt tölthettünk a szabadban, most minden idegszálunk friss levegőre sóvárog. A levegőváltoztatás a szó átvitt értelmében is ajánlatos, a nagy túlzások azonban kerülendők. Kapcsolódó : Vízöntő Merkúr tranzitként

Január 18 : Merkúr – Uránusz kvadrát, Vízöntő – Bika 2°40
Utóbbira már jegyváltását követően érdemes odafigyelni, ugyanis rögtön kvadrátot képez az Uránusszal. Bár a fényszög csak 18-án pontosul be, 17-e, amikor az utolsó holdnegyedkor a Mérlegben járó Hold a Szaturnusszal, Plútóval és a Nappal is kvadrátba kerül, a diszharmonikus Merkúr – Uránusz fényszög még nehezebben kezelhető helyzeteket teremthet. Ez a tranzit a műszaki eszközök, kommunikációs csatornák ilyenkor szinte „kötelező” zavarain kívül más típusú malőröket is tartogathat Figyelmünket izgalmas (vagy annak vélt) témák, események és derült égből villámcsapásként kitörő perpatvarok terelhetik el valóban lényeges teendőinkről, az elkalandozás „jutalma” pedig elveszett vagy ellopott, megrongálódott holmik, kisebb-nagyobb balesetek, mulasztások formájában érkezhet. Szó sincs róla, szükség van ezekre a megvilágosító felismerésekre, a sors azonban meglehetősen kellemetlen formában hívhatja fel a figyelmet hiányosságainkra és tényleges feladatainkra. Kapcsolódó: Erőpróbáló Merkúr – Uránusz fényszögek

Január 20 : Nap a Vízöntőbe lép, 15h 54
Január 20-án, amikor a Nap belép a Vízöntő jegyébe (15h 54′), kezdődik el az igazi tél. A barátok, csoportok, közösségek, ideálok, hosszabb távú tervek most kiemelkedő fontosságúvá válnak. A friss áramlatok a legjobbkor érkeznek, a több szabadságra, játékosságra, kötetlenségre való igény remélhetőleg nem a felelősség alóli kibújás, minden fajta szabály, struktúra felrúgása, megvalósíthatatlan fantazmagóriák kergetése, impulzív döntések formájában nyilvánul meg.

Január 23:  Nap – Uránusz kvadrát, Vízöntő – Bika 2°42
A Nap 23-én bepontosuló kvadrátja az Uránusszal ugyanis a fentebbi veszélyekre figyelmeztet. (Ez a fényszög az előző 5 -6 napban is érződött és a következő 5 -6 nap folyamán is hat.) A dolgok finoman szólva is változékonnyá válnak. Az Uránusz szabadságot akar minden áron, Nap a status quo fenntartására törekszik -így bizonyos helyzetek, kapcsolatok váratlanul megszakadhatnak. Minden feszültség és bosszúság, váratlan véletlensorozat ellenére, amit az ilyen fényszögek tartogathatnak, érdemes odafigyelni ezeknek a napoknak a történéseire, ugyanis jelzéseket adhatnak arról, hogy milyen témákkal és milyen életterületeken akad feladat a következő hónapok során. (Kapcsolódó : Nap – Uránusz kvadrát, Nap – Uránusz fényszögek a horoszkópban)

Január 23 : Vénusz – szextil Jupiter , Halak – Bak 11°48
A kis-és nagy Jótevő január 23-án egzakttá váló, kedvező fényszöge javíthat az összképen. Jó hatással van a társasági életre és az üzleti tevékenységre, remek alkalmakat teremt arra, hogy új barátságokat kössünk, flörtöljünk, illetve megbékítsük azokat az ismerőseinket, akiket esetleg magunkra haragítottunk. Azonban, mint már többször is szó volt róla, a szextil segítő energiái nem automatikusan, maguktól értetődő módon állnak rendelkezésünkre – mint egy trigoné, hanem bizonyos erőfeszítéseket is tennünk kell ahhoz, hogy kihasználjuk őket.




Január 24: Újhold a Vízöntőben 22h41, Vízöntő 4°21

2020 január 24, újhold a Vízöntőben, Bp 22h41

Az újhold január 24-án este (Bp. 22h 41′) születetik meg a Vízöntő 4°21′-en. Az újholdak új ciklusok kezdeteit jelzik: jó ötlet ilyenkor új projekteket kezdeni, górcső alá venni a régi, megcsontosodott szokásokat, viselkedésmintákat, hiedelmeket, a fejlődés új útjait keresni. Most különösen így van ez, hiszen a szabad szellemű Vízöntő többek között az újítók, forradalmárok jegye. A 11. mundánház uraként többek között a kollektívet, a barátokat és támogatókat, különböző csoportosulásokat, ügyeket, reményeket, kívánságokat, vezérlő eszméket (…és rögeszméket) uralja.

A zárójelre most különösen ajánlatos odafigyelni, hiszen a két fővilágító egyszersmind az Uránusszal is kvadrátot képez. Az újholdképlet – és így az általa fémjelzett 28 napos ciklus is- ingatag helyzeteket, kiszámíthatatlanságot sugall. Egyéni és kollektív szinten egyaránt rengeteg kellemetlenség származhat a kapkodásból, az elhirtelenkedett döntésekből, a dolgok túlpörgetéséből.

Jóllehet a Mars és a Neptun kvadrátja csak 28-án pontosul be, az újholdképletben is erőteljesen érvényesül. Ez tovább növeli a zavart. A helyesnek vélt cselekedetek eredetiséggel, hittel, lendülettel és nem kevés lázadó szellemmel kombinálódhatnak (Merkúr – Mars) szextil, de a gyakorlatban valahogy félremegy a dolog. A Mars – Neptun kvadrát káoszt, fókuszálatlanságot, pontatlan valóságérzékelést sugall. Ennek egyaránt lehetnek anyagi és érzelmi veszteségek, szerelmi csalódások, megtévesztések (Vénusz – Neptun együttállás kvadrátban a Marssal) következményei.

A közlekedési balesetek, meghibásodó műszaki (főleg a kommunikáció célját szolgáló) eszközök, az interneten, telefon-összeköttetésben adódó üzemzavarok szintén kellemetlen hozadékai lehetnek ezeknek az erőpróbáló fényszögeknek. (Mondani sem kell, hogy a legádázabb ideológiai, világnézeti csaták, propaganda – háborúk, generációk közötti összetűzések, párkapcsolati drámák ezúttal is közösségi média felületein zajlanak.)

Január 25: Merkúr – Mars szextil, Vízöntő – Nyilas 14°59
Az újholdképletben is szereplő Merkúr – Mars szextil jó lehetőséget ad arra, hogy eredeti, szókimondó stílusban, szellemesen, világosan fogalmazzuk meg mondanivalónkat. Most a gátlásosabbaknak is könnyebb kiállni igazukért. Eközben azonban alaposan túl is lőhetünk a célon: a szempontok ütköztetése fölösleges szócsépléssé fajulhat, a viták eldurvulhatnak.




Január 27: Vénusz – Mars kvadrát, Halak – Nyilas 16°01
A január 27-én egzakttá váló Mars – Vénusz kvadrát is szintén jelen van az újholdképletben. Ez a párkapcsolati gubancok egyik klasszikus fényszöge. Sokféle bonyodalom merülhet fel, az egyik nagy klasszikus, hogy az érzelmes Halak több romantikát szeretne, a tüzes Nyilas pedig egyből a lényegre tér. Egyikük finomkodik, megért, ráhangolódik (vagy legalábbis úgy tesz) – a másik sáros bakanccsal a közepébe gyalogol. Persze, az is előfordulhat, hogy Marsot csak azok a játszmák, variálások és manipulációk bosszantják, amelyekben (némi neptuni hatással fűszerezve) a Halak Vénusz otthonosan mozog. Mivel mindkét jegy képviselőjével előfordul, hogy egyszerre több vasat tart a tűzbe, nem csupán a szerelmi háromszögek, hanem a sokszögek is jellemzők lehetnek erre az időszakra.

Január 27: Vénusz – Neptun együttállás Halak 16°56
A Vénusz ráadásul együttállást képez a Neptunnal is, konjunkciójuk ugyanezen a napon pontosul be. Hatására hajlamosak lehetünk pár centivel a föld fölött lebegni. Némi lazulás talán nem is árt, ahogy az sem, ha barátságosan vállon veregetjük magunkat: mégiscsak remekül álljuk a sarat ebben a stresszes időszakban. Azonban ha pénzügyi kereteinket túllépve jutalmazzuk magunkat, túlzásba visszük a dínom- dánomot, esetleg párkapcsolatunkban ragaszkodunk a rózsaszín szemüveghez, a fájdalmas tapasztalatok borítékolhatók.(Bővebben: Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van, A lovagi szerelem problémás öröksége, Elérhetetlen uraság, Neptunusz tematikus oldala)

Január 28: Mars – Neptun kvadrát, Nyilas – Halak 16°57
A január 28-án bepontosuló Mars – Neptun kvadrát befolyása már az előző 6 -7 nap folyamán is érződött és február első napjaiban is velünk marad. A fentebb felsorolt hatásokkal kombinálódva tökéletesen félrevihet. Bár látszólag nem valami markáns hatás, a háttérből nagyon is meghatározza közérzetünket. Magyarázatot adhat például arra, miért szenvedünk – látszólag minden külső ok nélkül – alacsony energiaszinttől,önbizalomhiánytól miért érezzük kimerültnek, kilúgozottnak magunkat. Az elfojtott düh, a titkos intrikák, a csalás és a csalódás, a hazugságok, félrevezetés, különféle balesetek (főleg alkohol és kábítószerek hatására), kimerültség, deviancia, alacsony hatásfok, aluszékonyság, motiválatlanság, a tudatmódosító szerekkel kapcsolatos túlkapások, a szétforgácsolt energiák e fényszöghöz tartozó analógiák. A szervezet ellenálló képessége csökken, fogékonyabb lehet a fertőzésekre, egyszersmind a gyógyszerekre való érzékenység is nő. Kollektív szintren, ha más hatások is megerősítik, járványok üthetik fel a fejüket.




Fontosabb bolygóhatások

Január 2 : Merkúr – Jupiter együttállás, Bak 7°03, 17h 43
Január 3 : első holdnegyed, Kos-Bak 12°15, 5 h 44′
Január 3 : Mars a Nyilasba, 10h 37
Január 3 : Merkúr együtt áll a Déli holdcsomóponttal, Bak 8°23, Bp 13h42
Január 6 : Jupiter együtt áll a Déli Holdcsomóponttal, Bak 7°58
Január 7 Nap – Neptun szextil, 16 23 Bak
Január 8 Merkúr – Neptun szextil 16°25 Bak
Január 8 Jupiter együtt áll a Déli Holdcsomóponttal, Bak 7°58
Január 10 Nap – Merkúr együttállás, Bak 19°49
Január 10 penumbrális holdfogyatkozás a Rákban, Rák 20°, 20h 21
Január 11 az Uránusz direkt stacionáriusba vált Bika 2°38, 2h 47
Január 12 Merkúr – Szaturnusz együttállás 10:51, Bak 20°44
Január 12 Merkúr – Plútó együttállás, 11:13, Bak 20°46
Január 12 Szaturnusz – Plútó együttállás, Bak 22°46, 17:59
Január 13 Nap – Plútó együttállás , Bak 22°48,
Január 13 Nap – Szaturnusz együttállás Bak 22 °53
Január 13 A Vénusz a Halakba lép
Január 15 Vénusz – Uránusz szextil, Halak – Bika 2°39
Január 16 Merkúr a Vízöntőbe lép
Január 17 utolsó holdnegyed a Mérlegben, Mérleg – Bak 26°51, 13h58
Január 18 Merkúr – Uránusz kvadrát Vízöntő – Bika 2°40
Január 20 Nap a Vízöntőbe lép 15h 54
Január 23 Nap – Uránusz kvadrát Vízöntő – Bika 2°42
Január 23 Vénusz – szextil Jupiter , Halak – Bak 11°48
Január 24 Újhold a Vízöntőben 22h41, Vízöntő 4°21
Január 25 Merkúr – Mars szextil Vízöntő – Nyilas 14°59
Január 27 Vénusz – Mars kvadrát, Halak – Nyilas 16°01
Január 27 Vénusz – Neptun együttállás Halak 16°56
Január 28 Mars – Neptun kvadrát, Nyilas – Halak 16°57

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!