Szaturnusz – Plútó együttállás | Robert Hand

A személyi horoszkópok Plútóját érintő Szaturnusz együttállás, valamint a  Szaturnuszt érintő Plútó együttállás értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…





Ford megj : A Szaturnusz  29 év és 167nap alatt járja körbe az ekliptikát. Így a horoszkóp bolygóit és tengelyeit érő hatása is jelentősebb és sokkal tovább tart. Aspektusai háromszor pontosulnak be: amikor direktben halad, amikor retrográd és amikor újra direktbe vált. A hatás ilyenkor is bepontosuláskor a legerősebb, nagyjából egy éves időszakot érdemes rászámítani. E tranzitok hatása nem csupán egzakttá válásukkor, hanem 5°-kal bepontosulásuk előtt és 5° -kal azt követően is érvényesül. (Egyeseknél előbb vagy később is: a hatókörökre vonatkozó szabályok hasznosak, de nem alkalmazhatók mechanikusan. ) A Szaturnusz -tranzitok, az ún. harmonikusakat is beleértve, gyakran jeleznek sorsszerű változásokat azzal a bolygóval és életterülettel (házzal) kapcsolatos témákkban, amelyekkel kapcsolatba kerülnek. Harmonikus fényszögeknél – szextilekkel és trigonoknál rendszerint könnyebb együttműködni a sorssal, mint erőpróbálók esetén (együttállás, félkvadrát, kvadrát, kvinkunx, szembenállás)  Bővebben : A tranzitáló Szaturnusz jelentősége (Planets in Transit), Erőpróbáló Szaturnusz – tranzitok: a megvalósítás és érés ciklusai

E tranzit időszakában valószínűleg kevesebb forrás áll rendelkezésedre ahhoz, hogy azt tedd, amit akarsz, gondosan meg kell válogatnod, milyen célokra összpontosítod ezeket a forrásokat. A Plútó az átalakító erő, míg a Szaturnusz beszűkít és fókuszál. E kombináció többféle módon nyilvánulhat meg. Először is, életed struktúrái jelentősen megváltoznak, de ez nem figyelmeztetések nélkül következik be. A Plútó által hozott változások a megváltoztatott dolog természetéből adódnak, és ha odafigyelsz, magad is rájöhetsz erre. Olyan, mint egy helyzet elkerülhetetlen következménye. E tranzit időszakában bizonyos dolgok véget érnek, vagy az életnek egy régi rendje zárul le. Metafizikai szinten e tranzit azt jelenti, hogy olyan tényezők épülnek be életed struktúrájába, amelyek később előmozdítják fejlődésedet és növekedésedet. E folyamat a régi struktúráktól való megszabadulást is magában foglalja. A jelenlegi történéseknek jelentős következményeik lesznek 14 év múlva.

Anyagi szinten e tranzit gyakran jelez anyagi problémákat, vagy más jellegű nélkülözést. Időnként a kormányok vagy más hatóságok pakolnak rád súlyos terheket, amelyek jelentősen korlátozzák szabadságodat és mozgásodat. Az is előfordulhat, hogy valamilyen incidens vagy baleset következtében megbetegszel, ami szintén korlátozhat szabadságodban és mozgásodban.

Mindeme hatások energiáid összpontosítására kényszerítenek, hogy a későbbiekben olyan dolgokra irányíthasd őket, amelyek teljes figyelmedet megkövetelik. Ha energiád csak szivárog ahelyett hogy buzogna benned, életed egyik legkellemetlenebb nagytakarítása vár rád, amelynek során minden kisöprődik életedből, ami nem vág egybe természetes fejlődési mintáddal.

E tranzit egyik veszélye abban áll, hogy a Plútó hatalmas evolúciós energiákat jelképezhet, amelyet a Szaturnusz elfojt. Ez a plútói erő látszólagos elnyomásához vezethet. Ez az elfojtott erő veszélyes, robbanékony és meglehetősen erőszakos formában törhet felszínre. Mivel a körülmények egyre jobban és jobban korlátoznak, inkább konzervatív módon használd forrásaidat semhogy egyszerűen visszatartsd energiáidat. Építs új struktúrákat, hogy korrigáld a problémát, amellyel most szembetalálod magad, és összpontosítsd minden energiád az életeben szükséges fejlődés előmozdítására. A Szaturnusz formát is adhat a Plútónak és el is fojthatja: az előbbi megélési mód sokkal gyümölcsözőbb.

Robert Hand : Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója), 358 – 359 old



Figyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az újlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részestíjük is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott „receptek” segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.

Plútó – Szaturnusz együttállás

A Plútó természete hasonlít a teremtő és a romboló Siva istenéhez. A Plútó rendszerint egy struktúra lerombolásával kezdi, aztán újat hoz létre a helyében. A halál, rombolás, megújulás teljes ciklusa folyamán hatalmas erők hatnak, ugyanis a Plútó nem valami szelíd, de még csak nem is kimondottan finom bolygóhatás. Hatásait mindig igen világosan láthatod: a lerobbanó- és generáljavítást igénylő gépektől kezdve a minden szinten végbemenő rombolásig és a pusztulásig. Az egyik vagy másik szinten tapasztalható hanyatlás, amelyet követően a régi formákból új élet sarjad, tipikusan plútói folyamat. Bővebben: A tranzitáló Plútó jelentősége, Robert Hand

Ford megj : E tranzitok hatása nem csupán egzakttá válásukkor, hanem 5°-kal bepontosulásuk előtt és 5° -kal azt követően is érvényesül. (Egyeseknél előbb vagy később is: a hatókörökre vonatkozó szabályok hasznosak, de nem alkalmazhatók mechanikusan. ) A Plútó lassú mozgású bolygó, kb egy éven és 8 hónapon belül háromszor pontosul be tranzitfényszöge : egyszer, amikor direktben halad, aztán amikor tolat, aztán amikor újra direktbe vált. Azonban az ezt megelőző és követő 2 -3 év folyamán is orbison belül marad. Így, mindent egybevéve 4 – 5 éven keresztül, vagy akár tovább is érvényesül a hatása. Általánosítani most sem lehet: a legtalálóbb következtetések a személyes tapasztalatokból vonhatók le. Asztrológiában járatosabbak megfigyelhetik, esetükben mi módon és milyen időintervallumon belül érvényesül a tranzit hatása.

E tranzit meglehetősen stresszes időszakot jelezhet életedben. A Plútó az elkerülhetetlen átalakulás ereje, míg a Szaturnusz az ilyen átalakulással szembeni ellenállásé. Életed bizonyos területeiden nagy változásokat tapasztalhatsz meg, amelyekre azonban csak jelentős nehézségek után kerül sor. Egy ilyenkor tipikus helyzet az, amikor arra kényszerülsz, hogy valami életben maradásodhoz nélkülözhetetlen dologhoz ragaszkodj, vagy hogy kitarts egy feladat vagy egy projekt mellett, miközben olyan energetikai hatások érnek, melyek feladásra próbálnak kényszeríteni. Meg kell mondani, hogy e tranzit pozitív hozadéka abban áll, hogy jelentősen megnöveli kitartásodat és sokkal szívósabbá tesz, de ez sajnos oly módon történik, hogy körülményeid meg is követelik ezeket a tulajdonságokat. Amikor szembetalálod magad ezzel a nyomással sokszor jobban teszed, ha beadod a derekadat ahelyett hogy keményvonalas stílusban ellenállnál neki. Bármi is változik meg ilyenkor, rendszerint meg kell változnia, és nem sokra mész az akaszkodással, leszámítva azt, hogy késlelteted az elkerülhetetlent.

E tranzit a lelki átalakulás egy olyan szakaszára is utalhat, amikor is a bensődben munkáló energiák megpróbálnak áttörni a feszültségnek és ellenállásnak azokon a páncéljain, amelyeket életed során felépítettél. Egy pszichológus „testpáncéloknak” nevezte e mintázatokat, azokra a páncélzatszerű feszültségekre utalva, amelyeket létrehoznak a testben. E páncélok áttörése és a tőlük való megszabadulás meglehetősen fájdalmas, és meglehetősen erélyes ellenállást is tanúsítasz vele szemben, de az esetek nagy részében jobban fogod érezni magad, ha hagyod megtörténni. ( Bővebben : Szaturnusz – Plútó tranzitok, túlélési útmutató)

E tranzit végső soron életed Szaturnusz által jelképezett alapstruktúrájának megújulását jelzi. Mivel ez a struktúra személyiségednek, sőt világodnak is alapvető eleme, valószínű hogy elveszíted tájékozódóképességet egy időre, de ez is el fog múlni.

Valamitől megfoszthatnak ebben az időszakban, például pénzedtől vagy más tulajdonodtól, kapcsolataidtól, vagy más dolgoktól, amelyeket túlságosan nagyra értékelsz. E tranzit során meg kell tanulnod a lehető legkevesebbel beérni -és talán ez lehet ennek az időszaknak a legnagyobb tanítása. Természetesen jó ötlet időben felkészülni arra, hogy mire e tranzit bekövetkezik, megtanuld kezelni a szűkölködést. Változtass oly módon életstílusodon, hogy már ne legyen szükséged annyi forrásra, mint eddig és ne is függj annyira másoktól.

Robert Hand : Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója),  508 -509 old




Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.

Kiket érint ?

Szaturnusz tranzitja a radix Plútó fölött:
Kezdjem mindjárt egy jó hírrel : mivel a Plútó legutóbb 1762-1778 között tartózkodik a Bakban, pillanatnyilag nincs olyan élő ember, akinek a Bakban haladó Szaturnusz tranzit-együttállást képezne a Plútójával. (Vagy ha mégis, akkor az olyan magas szinten műveli az alkimiát, hogy birtokában van az életelixírnek, így rá az efféle tranzitok sincsenek különösebb hatással 🙂 )
 
A Szaturnusz azonban egész biztos, hogy előbb -utóbb mindenkinek a Plútójával együttállást képez, vagy már képezett, és ez a találkozó 29,5 évente ismétlődik; a nagy tanító ennyi idő alatt tesz ugyanis egy teljes kört . Így, akár a múltban zajlott, akár a jövőben kerül sor erre a tranzitra, a bejegyzés segíthet átlátni a folyamat lényegét.
 
Az észrevételek a 2019 – 2020-as, mindenkit érintő Szaturnusz – Plútó együttállásra is érvényesek
 
A Plútó tranzitja a radix Szaturnusz felett:
A 2008 óta Bakban tartózkodó Plútó az 1959 jan 6 – 1962 jan 4, 1988 feb 14 – jún 11, 1988 nov 13 – 1991 feb 5 között születettek Szaturnusza fölött haladt át az elmúlt évek folyamán és halad át még mindig.  A 2019 – 2020-as Plútó- tranzit az 1960 december – 1961 febr 5 között, ill az 1990 jan közepe után születetteket érinti.




Kapcsolódó

Szaturnusz  – tranzitok (Robert Hand)

Erőpróbáló Szaturnusz – tranzitok: a megvalósítás és érés ciklusai

A Plútó archetípusa

Szaturnusz és Plútó – nemcsak 2020 – tematikus oldal

Szaturnusz – Plútó tranzitok, túlélési útmutató)

Szaturnusz – Plútó tranzitok (Bil Tierney)

Plútó – Szaturnusz tranzitok (Howard Sasportas)

Ajánlott szerzők : Robert Hand

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!