Menu
Újhold a Skorpióban – 2020
2020-11-15 gazdaság

Az újhold 2020 november 15-én,  helyi idő szerint 6h 07′-kor születik meg, a Skorpió 23°17′-en. Mint már többször szó volt róla, a halállal, újjászületéssel, a lélek mélységeivel, a válságokkal, nagy üzletekkel és adósságokkal kapcsolatba hozható nyolcadik jegy a legintenzívebb a tizenkettő közül.

z ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Jelen helyzetben az intenzitást két fontos tényező fokozza:

A Skorpió régi ura, a Mars épp előző nap hagyta abba tolatását és váltott direkt stacionáriusba a Kos 15°-án. Tényleges elindulásáig még hátra van pár nap, de energiái nagyon erősek. Bár nem képez fényszöget a fővilágítókkal, a Kos impulzív előretörése és a Skorpió stratégikus óvatossága között éles a kontraszt. Teljes sebességre kapcsolni még nem lehet: a kapkodás, az erőviszonyok nem megfelelő felbecsülése, a türelmetlenség,  az önfegyelem hiánya, az értelmetlen lázadozás csak a rossz forgatókönyvek esélyét növeli. Ilyen esetekben érdemi áttörés helyett összeomlás várható, elveszítve azt is, ami megvalósítható, menthető lett volna.

Újhold a Skorpióban, 2020 november 15, Bp 6h07




Másik nagyon jelentős kozmikus esemény, hogy az újhold modern ura, a Plútó és a Jupiter közötti együttállás éppen három nappal korábban, november 12-én pontosult be harmadszorra. Ezzel új, 12 – 13 éves Jupiter – Plútó ciklus vette kezdetét. Az előző bejegyzésekben már volt szó arról, hogy e ciklusok jelentős gazdasági, pénzügyi átstrukturálódásokat jeleznek. Ez válságok, pénzügyi, üzleti szférában zajló hatalmi harcok, háborúk formájában is megnyilvánulhat.

A két bolygó találkozójára először április 5-én, a Bak 24°53′-en, másodszor június 30 Bak 24°06 -án került sor. A jelenlegi, utolsó együttállás nagyon közel van a január 12-i Szaturnusz – Plútó konjunkció fokához (Bak 22°45′), így aztán igencsak ütősre sikerülhet. Ennek jeleit meg is tapasztalhattuk az előző napokban – de lényegében a teljes hónap intenzív, hiszen két lassú bolygóról van szó, így az együttállásuk egész novembert meghatározza.

A jelenlegi cikus tanulságainak összefoglalása még túlságosan korai. Ami viszont már most is elég egyértelműnek tűnik: akárcsak a Szaturnusz – Plútó együttállás, szoros kapcsolatban van a koronavírus -járvánnyal. (Ebben az esetben a felgyorsuló terjedésen, a bepontosulás környékén kiugróan magas halálozási arányon, a gazdasági következményeken van a hangsúly). Vallási, ideológiai szélsőségekből sem volt hiány, ezek erőszakossá fajuló demonstrációk, terrorcselekmények formáját öltötték.

A szeretetenergiát küldi egy cuki Androctonus Crassicauda (a világ 25 legmérgezőbb skorpiófajának egyike). De – akárcsak az oldal tulajdonosa – nagyon jó fej, békés, remekül ki lehet vele jönni – amíg nem kezded el hülyeségekkel cseszegetni 🙂





Természetesen a konjunkciónak pozitív hozadékai is vannak, még ha nem is tűnnek fel azonnal. Ahogy lenni szokott, most is a horoszkóp egyéni sajátosságaitól függ, ki mennyire tudja ezeket a kétségtelenül erős átalakító hatással bíró energiákat konstruktívan kezelni. Ami általános gondolatébresztőként elmondható, már sokszor elhangzott, most csak ismétlem magam. Például, mint a tavaszi napéjegyenlőség környékén írt Karanténban – önmagunk kellemetlen társasága című bejegyzésben rámutattam, hogy a jelenlegi válság nem csak úgy a semmiből, előzmények nélkül lett. Véleményemmel nem vagyok egyedül.

Most, hogy kénytelen – kelletlen mérsékelnünk kell a fogyasztást, külső nyüzsgés, a szokásos figyelemelterelő műveletek helyett a fókusz önmagunkra, befele irányul. Legfőbb ideje őszintén szembesülnünk azzal a kollektív értékrend- torzulással, amelynek mi is többé- kevésbé részesei vagyunk. Ahogy Csányi Vilmos etológus mondta tavasszal:

„Ma az emeli a státuszodat, ha sok országban megfordultál, és mivel ezt olcsón megteheted, repülsz, amikor csak módod nyílik rá. Ellenben, ha az emelné a státuszodat, hogy sok könyvet olvastál, sok filmet láttál, sok nyelvet beszélsz, sokoldalú a műveltséged, ráadásul szépen énekelsz, gyönyörűen mesélsz a gyerekeknek, akkor ebbe az irányba fordulna az igyekezet. Hiedelem kérdése, hogy szükséges-e személyesen megjelenned Thaiföldön, Kubában és New Yorkban, vagy az számít inkább menőnek, ha százával nézed meg a világ csodálatos tájain készült természetfilmeket odahaza, a foteledben ülve, aztán kikerékpározol a legközelebbi erdőbe túrázni.
Hiedelem, hogy nagyszerű dolog tízezer kilométert utazni tíz óra alatt tízezer méter magasan egy vascsőbe zárva, aztán szállodába zsúfolva, idegenvezetők által hajtva, csoportba kényszerítve eltölteni egy-két hetet egy városban, fényképezőgépet kattogtatva, alig ismerve meg a helyi kultúrát, aztán kitenni a fotóidat a Facebookra, és bezsebelni pár száz lájkot.
Hiedelem az is, hogy mi alapján válogatod össze a tárgyaidat. Ma célzottan úgy gyártják a termékeket, hogy egy-két éven belül elavulnak, tönkremennek, eldobandóak. A gyerekkoromban komoly becsülete volt annak a mondatnak, hogy „ezt a cipőt az apám is hordta, és belenőttem, és immár én hordom”. Ma már jószerivel nincs lábbeli, ami kibírna nemhogy több generációt, akár csak néhány évet, és cipész sincs, aki képes és hajlandó lenne cserélni az elvásott talpat. Úgy általában nincs becsülete az öreg holminak. Hiedelem, hogy mi a jó, mi a szép, mi az értékes. Szerintem a régi, a megbízható a jó, a szép, az értékes. A világ többsége szerint viszont az új a jó, a szép, az értékes. Rettentő rossz irányba változott a világ. „Ha meguntuk, el vele, így jutunk csak felfele” – hogy Huxleyt idézzem. Szép új világ, ugye”. Forrás : 24.hu

 

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





Most tehát akarva-akaratlanul értékrendünk is átalakuláson megy keresztül. És ez nem feltétlenül baj, akkor sem, ha a vélt és a valós értékek közötti különbségtétel meglehetősen fájdalmas folyamat eredménye. A felismerésekhez tetemes veszteségeken, akár teljes egzisztenciális összeomlásokon keresztül vezethet az út.

Azonban, a krízissel szembesülve és belső forrásainkból táplálkozva, megoldásokat találva belső erőnknek is tudatára ébredhetünk. Ez, mint a Plútó archetípusa című bejegyzésben részletesen szó is volt róla, kimondottan erre az őselvre jellemző folyamat; a jupiteri jelenlét pedig, már amenyiben készek vagyunk konkrét erőfeszítéseket tenni, konkrét áldozatokat hozni, kézzelfogható módon bizonyítva a váltásra való hajlandóságunkat, saját kárunkon tanulni, felismeréseinket a gyakorlatban is kamatozatni – pedig végül kedvező irányba is fordíthatja a dolgokat. (A kemény munka, megfeszített tanulás, lemondás, önfegyelem, kitartás persze nem kimondottan a henye, örömelvű Jupiterre jellemző sajátosságok. A Bakban azonban a Jupiter a Szaturnusz uralma alatt áll, a hagyományos álláspont szerint esésben, bukásban van.  Nem épp a legkellemesebb pozíció, a “bukásnak” azonban egyéni és kollektív szinten is a habzsidőzsi, a felelőtlenség különböző formái, a kollektív infantilizmus, élj a mának hozzáállás az előzményei.  Egy Bak Jupiter  nem fog boldognak-boldogtalannak cukorkát osztogatni, csak azoknak, akik hosszú távon is kézzelfogható, minőségi teljesítményt produkálva bizonyították, hogy érdemesek a jutalomra. Ettől még természetesen Nagy Jótevő marad, csak ahhoz, hogy jót tegyen, először a szaturnikus kritériumoknak kell eleget tenni. Ezt egyéni szinten könnyebb megvalósítani, mint kollektíve – ami persze nem azt jelenti, hogy könnyű, csak azt, hogy kivitelezhetőbb.)




Jó hír, hogy az újhold szextileket képez a Jupiterrel és a Plútóval, és nemsokára a Szaturnusszal is. A Nap – Plútó szextil november 14-én, a Nap – Jupiter szextil újholdkor, a Nap – Szaturnusz szextil pedig november 19-én pontosul be. E tranzitokról részletesen szó volt a novemberi előrejelzésben. A gyors mozgású Hold szintén szextileket képez ugyanezekkel a bolygókkal míg a Skorpióban tartózkodik. A szextilek, mint már sokszor szó volt róla, kedvező fényszögek, de jótéteményeik kiaknázásához tudatos erőfeszítésekre is szükség van. Tudatos erőfeszítésekkel tehát, miközben régi, megszokott világunk recseg – ropog, omladozik, megtalálhatjuk a kapaszkodókat, a túlélés, értékmentés, regeneráció, a későbbi, teherbíróbb alapokról való újraépítkezés lehetőségeit. Akár még könnyebben is, mint októberben, amikor a Mérleg Nap kardinális T-kvadrátokat képezett a Jupiterrel, Szaturnusszal és a Plútóval .(És persze ezek a hatások a Mérleg újhold képletben is érvényesültek). Az újhold és a Neptun közötti trigonnak köszönhetően a megérzések a gyakorlatban is kamatozathatók, ösztöneink a megfelelő irányba terelhetnek.




Persze törésvonalak, krízispontok vannak bőven: a Mérleg Vénusz kvadrátot képez a Jupiterrel ( bepontosulás november 16), a Plútóval (november 15, újholdkor) és a Szaturnusszal (november 19) . Ezekről a hatásokról már volt szó a novemberi előrejelzésben, az Érzelmi szakítópróbák, életmentő műtétek című bejegyzésben pedig a Vénuszt érő diszharmonikus Szaturnusz, Plútó aspektusokat is tárgyaltam, a Vénusz a Mérlegben tranzitként bejegyzés pedig azt taglalja, milyen típusú Mérleg -magatartás hívja ki maga ellen a Bak princípiumot. (A Bak Plútó, Szaturnusz kvadrátok időszakában a Mérleg – sznobériának, külsőségeknek, társfüggőségnek, látszatéletnek, ténykozmetikázásnak sokkal nagyobb ára van, mint általában….)

A Vénusz – Plútó kvadrát által jelzett radikális változások valószínűleg társas viszonyainkat és pénzügyeinket érintik majd szakítások és egymásra találások, nagy nyereséget, de sokkal valószínűbben nagy padlót fogást eredményező üzletek, befektetések formájában. A Vénusz – Jupiter kvadrát arra figyelmeztet, hogy nagyon könnyű túlzásokba esni. Jóllehet a Jupiter diszharmonikus aspektusait nem tartják túlságosan kártékonynak, az általuk jelzett pazarlásnak, túlkapásoknak lehetnek kellemetlen következményeik.




A lehetőségek, potenciálok összetévesztése a jelenleg rendelkezésre álló forrásokkal (ezek, Bak Jupiterről lévén szó, meglehetősen szűkösek) további súlyos hibákhoz vezethet, különösen ha a nagy álmok, utópisztikus törekvések a megvalósítás elől rabolják az energiát. A pénzpiacok is tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket – a járványvédelmi intézkedések -megkövetelte bezárások által előidézett óriási anyagi veszteségekről már nem is beszélve. (Tönkrement vendéglátóipari -és bizonyos típusú szolgáltató -vállalkozások, megszűnő munkahelyek -és a gazdasági dominó-effektus, amit mindez középtávon is előidéz; a hosszú távon borítékolható összeomlásról már nem is beszélve. Ebbe belegondolva már nem is tűnik olyan ártalmatlannak az a Vénusz – Jupiter kvadrát, amely egyszersmind Vénusz- Plútó kvadrát is, méghozzá egy, a január 12-i Szaturnusz- Plútó együttállás fokán létrejött harmadik Jupiter – Plútó konjunkciót érintő…. )

A Skorpió újhold fentebb bemutatott szextiljei jóvoltából azonban éberséggel, nagyon komoly, a gyakorlatban is érzékelhető és értékelhető erőfeszítésekkel, áldozathozatallal elkerülhetők a legrosszabb forgatókönyvek. Mint annyiszor felhívtam már a figyelmet, ez egyéni szinten könnyebb, mint kollektíve. Egyéni szinten pl a leválás megnyilvánulhat az önsorsrontó magatartásformáktól, mérgező kapcsolatoktól, különböző típusú függőségektől, egészségtelen, pazarló, külsőségekre fókuszáló életviteltől való búcsú formájában is. Önfegyelemmel, visszafogottsággal, takarékossággal pedig remélhetőleg a hét szűk esztendőt is könnyebb lesz kezelni, vagy nem is kell annyira szűknek lennie.




Végül, de nem utolsó sorban arról a két állócsillagról is érdemes említést tenni, amellyel az újhold együttállást képez.

A Skorpió 22°21′-en levő Unukalhai rosszindulatú, Mars – Szaturnusz természetű állócsillag. Az erkölcsi érzék hiányával, balesetekkel, erőszakkal, mérgezések veszélyével hozható összefüggésbe. Nappal való kapcsolata konfliktusokat és csalódásokat, rokonok és barátok halála – okozta fájdalmat jelez, a Holddal való együttállása rosszindulatú környezetre, intrikákra, összeesküvésekre, a hatóságok semmibevételére, mérgezésekre utal.

Vele ellentétben, a Skorpió 24°04′-en levő Agena jóindulatú, Vénusz – Jupiter természetű égitesz. Adományai közé tartozik az erkölcsi érzék, egészség, becsület, jó pozíció, jó barátok, bár a meggondolatlanság ebben az esetben is probléma.

Ez a sajátos kettősség az újholdhoz kapcsolódó események és megélések ambivalenciája mellett a szabad akaratból adódó döntési lehetőségekre is felhívja a figyelmet. A Skorpió és a Plútó princípiuma a konkrét és átvitt értelemben vett halált követő átalakulásokra és újjászületésekre utal.A plútói metamorfózisok végeredménye egyaránt lehet főnixmadár és farkasember.

És a végeredmény sok szempontból a saját hozzáállásunkon múlik.

Olyan is van, többször is, mint hajlandók lennénk beismerni, hogy kizárólag ezen múlik.





Kapcsolódó

Novemberi előrejelzés

A Mars áthaladása a Kos jegyén

A nem is olyan ördögi Skorpió

A Plútó archetípusa

Vénusz a Mérlegben – tranzitként

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *