Öt tipp, hogyan kezeld érzelmi hullámvasutazásaidat

Akár egy asztrológiai időszaknak betudható, átmeneti jellegű érzelmi hullámvasutazásról van szó, akár a születési képleted állandó kihívásának tekintendő – az alábbi öt módszert alkalmazva könnyebben, tudatosabban fogod kezelni. Így, ahelyett hogy elvetnéd a sulykot, idővel pontosan az aktuális helyzetnek megfelelően reagálsz majd és jobb döntéseket is hozol.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az érzelmek nagyon fontosak. Összekötnek a többi emberrel, barométerek, melyek nap jelzik, mennyire vagyunk boldogok, mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben. Amikor magányosak vagy szomorúak vagyunk, ezek az emóciók arra sarkallhatnak, hogy induljunk el, keressük olyanok társaságát, akiktől megértést, vigaszt kapunk. Bár egyes „önfejlesztő” rendszerek szeretik másképp láttatni, a düh, az agresszió sem mindig az ördögtől való. Ahelyett, hogy szeretetmantrákkal, fényalakok vizualizálásával vagy a valóságelhárítás többi, new ages kellékével hülyítenénk magunkat, jobb ha odafigyelünk üzenetükre. Arra figyelmeztethetnek ugyanis, hogy közérzetünk tartós javulásához körülményeinken is változtatni kell. Az olyan időszakokban, amikor radixunk érzelmi bolygói (Vénusz, Hold ) erőpróbáló fényszögeket kapnak más planétáktól (különösen külső bolygóktól, tehát a Szaturnusztól, Uránusztól, Neptuntól, Plútótól) és/ vagy a felsorolt külső bolygóktól támadott Mars (életerő, asszertivitás, teljesítőképesség, akaratnyilvánítás) esetén, vagy az égbolton állnak össze ilyen formációk, és ezek képletünkhöz is kapcsolódnak, a szokásosnál gyakrabban kapunk ilyen üzeneteket belső világunkból.
Azok esetében, akiknek radixában szerepelnek ilyen fényszögek ( pl. Vénusz/ Hold – Szaturnusz/Uránusz/Neptun/Plútó szembenállás, kvadrát, Mars diszharmonikus aspektusai ugyanezekkel a bolygókkal, stb.) – meglétükre horoszkópelemzés deríthet fényt – azonban folyamatosan azt tapasztalhatják, hogy érzelmeik váltakozása inkább hullámvasutazásra emlékeztet, semmint barométerül szolgálna. A hullámhegyek és a hullámvölgyek egymásutánja nem csupán olyan impulzív lépésekre sarkallhatja őket, melyeket később megbánnak, hanem az érdemi változtatásokhoz szükséges energiát is elszívja előlük. (Mondani sem kell, hogy ők érzékenyebben reagálnak az olyan időszakokban, amikor a külvilágban is hasonló, erőpróbáló bolygóhatások érvényesülnek.)

Akár egy asztrológiai időszaknak betudható, átmeneti jellegű a hullámvasutazásról van szó, akár a születési képleted állandó kihívásának tekintendő – az alábbi öt módszert alkalmazva könnyebben, tudatosabban fogod átvészelni. (A születési képlet ismerete természetesen egyénre szabottabb módszereket is lehetővé tesz.)  Így, ahelyett hogy elvetnéd a sulykot, idővel pontosan az aktuális helyzetnek megfelelően reagálsz majd és jobb döntéseket is hozol.1.Gondolkozz, mielőtt cselekszel. A kijelentés csak azok számára közhelyszerű, akik még nem tapasztalták meg, hogy annyira elragadják őket az érzelmek, hogy minden fajta ésszerűségi szempontot, óvatosságot sutba dobva követik impulzusaikat. Különösen akkor vagyunk hajlamosak elhamarkodottan és felelőtlenül reagálni, ha dühösek vagyunk vagy megsértettek bennünket. Bár egyetlen, a gyakorlatban is működőképes önismereti irányzat sem tanít olyan badarságokat, hogy annak, akit épp felpofoztak, a másik orcáját is oda kellene tartania, a kőzáport pedig kenyérrel illik viszonozni, az azonnali reakció sem mindig jó ötlet. Figyelembe véve, hogy a dühtől, fájdalomtól gyakran levegőt sem kapunk, nem csak átvitt értelemben vehetjük hasznát annak a bizonyos néhány mély lélegzetvételnek. Ez alatt az idő alatt agyunk friss oxigénhez jut, egyszersmind azt is átgondolhatjuk: mi is történt valójában, hogyan is kellene kezelni az adott helyzetet.

2. Nyerj nagyobb rálátást. Időnként (különösen erre hajlamosító asztrológiai időszakokban) annyira a hétköznapi minidrámák hatása alá kerülünk, hogy bolhából is hajlamosak lehetünk elefántot csinálni. (Az állandó petárdázás persze a valóban fontos helyzetek kezeléséhez szükséges muníciót emészti fel, és figyelmünket is annyira eltereli, hogy fel sem ismerjük, melyek is lennének ezek.) Mielőtt újra részévé válnánk tehát a csataképnek, próbáljuk meg más szempontból is megvizsgálni a helyzetet. Elképzelhető ugyanis, hogy később még profitálhatunk is abból, ami most egyértelmű veszteségnek tűnik. Számos nézeteltérés mérsékelhető vagy kerülhető el oly módon, ha eltűnődünk: hogyan is fest a dolog a másik fél szemszögéből. Jelentéktelenebb ügyekben pedig talán enélkül is arra a következtetésre juthatunk: maga a kapcsolat sokkal fontosabb, mint hogy adott helyzetben miénk legyen az utolsó szó.

(Példát vehetsz ettől a cuki hóbagolytól is, aki az Ontario tó  jégtábláin hullámlovagol. Nem, nincs megsérülve, be se szorult, hanem ott lazít, ahol másokat a szó átvitt értelmében is kirázna a hideg 🙂 )

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

3.Vannak helyzetek, amikor csakugyan változtatni kell. Ha munkahelyed merő szenvedés, párkapcsolatodban pedig több a mélypont, mint a csúcspont, a negatív érzelmek folyamatos és intenzív áradata talán arra próbál ráébreszteni: ideje tovább lépni. A vagdalkozás, panaszáradat, mint Harriet Lerner kifejtette A harag tánca című könyvében, ilyenkor nem megoldás. A különféle intenzitású indulatkitörések (zsörtölődéstől a tányérhajigálásig széles a skála, a passzív agresszió eszköztáráról már nem is beszélve), melyeket nem követnek érdemi lépések, ugyanis csak arra jók, hogy semmi se változzon. Leveszik az elégedetlen fél válláról annak a terhét, hogy felelősségteljesen nézzen szembe a helyzettel (beleértve a jelenlegi állapotok kialakulásában játszott saját szerepét is), önálló döntéseket hozzon, hanem a másik féltől várja a megoldást, vagy hibáztathatja annak elmaradása miatt. (Persze sok olyan helyzet is van, amikor a váltás nem lehetséges egyik napról a másikra: egy megfelelőbb munkahelyhez pl. szakmai továbbképzésre, az eddigi módszereknél hatékonyabb keresésre volna szükség. Ilyen apró lépésekkel elindulni is jobb azonban, mint a jelenlegi mókuskerékben pörögni).

4.Vezess naplót. Ez a tevékenység nem csupán arra jó, hogy könnyíts szíveden, hanem a fenteket és lenteket dokumentálva mélyebb önismeretre tehetsz szert. (Mint egy korábbi bejegyzésben már szó volt róla, a naplónak az álmok lejegyzése is részét kell képezze, ugyanis a tudattalan ezen képes üzenetei rengeteg, ébrenlétünkben is hasznos információt tartalmaznak.) Rendszeres időközönként visszaolvasva jegyzeteidet, nem csak arra jöhetsz rá, mi módon juthatsz el A pontból B-be, hanem valódi feladataidnak is tudatára ébredhetsz, és egyre gyakorlottabban különböztetheted meg a lényeges dolgokat a lényegtelenektől.
5.Végezz éberséggyakorlatokat. A jóga, buddhizmus „egyszerű” tudatosság gyakorlatai sokat segíthetnek ilyenkor. (“Mindfulness” – meditációk gyűjtőnéven élnek a köztudatban) Amikor elkap az érzelmek örvénye, vonulj vissza egy kis időre és hangolódj emócióidra. Például, ha dühös vagy, ahelyett hogy leragadnál a dühöddel kapcsolatos gondolatoknál, figyeld meg inkább, milyen fizikai érzetet kelt benned, tested melyik részéből árad ez az indulat. Összeszorul a gyomrod ? Vagy állkapcsod feszül tőle ? Figyeld lélegzetedet és irányítsd arra a pontra. Azon kívül, hogy egy idő után megnyugszol, intuitív felismeréseid is támadhatnak: mi is bosszant igazán? Hogyan is lehetne ezt a helyzetet hatékonyan kezelni ? (Ne feledd, nem érzéseid, emócióid elnyomása a cél, hanem épp ellenkezőleg: hogy tudatára ébredj honnan jönnek és milyen változtatásokra sarkallnak. E változtatásokat aztán azért kell átültetned a gyakorlatba, hogy életed teljesebb, boldogabb legyen).

A légzés figyelése más szituációkban is segíthet. Az érzelmi hullámvasutazást gyakran kíséri pl. a legrosszabb forgatókönyvekről szóló – vagy egy fájdalmas emléket újra meg újra visszajátszó horrormozizás. A légzés tudatosítása egy idő után leállítja a „filmet”, egyszersmind a belső nyugalmat is helyreállítja. Rendszeresen végezve a dzogchen, vipassana – típusú gyakorlatokat annak a képessége is elsajátítható, hogy a múltban vagy a jövőben való időzés helyett a jelenre koncentrálj. Ez ugyanis nélkülözhetetlen kelléke a jövő megformálásának.

 
Kapcsolódó:

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ? A New Age -mozgalmakról dióhéjban

Tévedni emberi dolog – de nem muszáj

Vénusz – Szaturnusz kvadrát

Mars – Szaturnusz kvadrát

Mars – Szaturnusz együttállás

Karmikusan terhelt viszonyok ? (erőpróbáló Vénusz – Szaturnusz kapcsolatok)

Érzelmi szakítópróbák -életmentő műtétek (erőpróbáló Vénusz – Plútó kapcsolatok)

Ami az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt (Plútó fényszögei a személyi bolygókkal)

Vénusz – Plútó tranzitok

Az elnyelt életerő visszaszerzése

Növeljük állóképességünket!

Hogy bírod a gyűrődést

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

A Plútó archetípusa

Így kezeld a dühödet !

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!