Egy hegymászó halálára

Suhajda Szilárd halála nagyon szomorú hír. Hosszabb bejegyzést érdemelne, hiszen a jelenlegi időszak sajátosságai esetében olyan komplex módon kombinálódtak egy személyiségalkattal és az élet delén felmerülő helyzetekkel,  hogy  akár tankönyvi példa is lehetne. Idő híján azonban csak pár vázlatszerű gondolat, ami ilyenkor kapásból,  a képlet beható elemzése, pontos születési idő ismerete nélkül is felmerül egy asztrológusban. Elképzelhető, hogy majd bővebben is írok róla; a jelenlegi leterheltségem mellett a közeljövőben ez (is) elég kilátástalan projekt.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Hogy elkerülhető lett volna-e vagy sem a tragédia, rossz kérdés. És nem csak azért, mert már megtörtént. Racionális okoskodás  szerint igen, ha időben visszafordul. A valóságban erre nem sok esély volt. Pontosabban: semmi.Varga Csaba, nagyváradi hegymászó felsorolt  néhány, szakmai szempontból elfogadható indokot arra, hogy miért nem tette, ezért erre nem térek ki. A blogomon többször ajánlottam Oliver Burkeman a túltolt optimizmus káros mivoltáról írt, Túladagolt boldogság című könyvét. (Pdf-formátumban is kapható a Librinél 2200 ft-ért, az alábbi linken  ) Ebben nagyon részletesen foglalkozik az ilyen jellegű balesetek pszichológiai hátterével –ld a kimásolt részletet, a Varga Csaba által is említett „hegycsúcs vonzásának” végzetes hatásaival, külön kitérve azokra az évekre, amikor a Mount Everest expedíciók a szokásosnál is több halálos áldozatot követeltek.
Carl Gustav Jung, és még részletesebben Marie-Louise von Franz szintén feldolgozta ezt a témát, egész más szempontból mint Burkeman, hiszen más pszichológiai irányzat képviselői. Marie-Louise von Franz szerint a hegymászók körében különösen erőteljes az örökifjú (puer aeternus) vagy örök lány (puella aeterna) archetípusa. Ez az alkat, nagyon durva leegyszerűsítéssel számos párhuzamot mutat a levegős karakterekkel. (Természetesen vannak tüzes, földes, vizes puerek és puellák is.  És, a félreértéseket elkerülendő: az örökifjú egy  személyiségtípus, nem erkölcsi ítélet. Akkor sem, ha az erőteljesen szaturnikus, Bak Napú  Marie Louise von Franz , és 50 fölött,  Bak Nappal, hangsúlyos Szaturnusszal jómagam is inkább a senex, a puer archetipális ellenlábasa hatása alatt állunk. De egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, hanem egymás kiegészítői, a nekik megfelelő világos és sötét megnyilvánulási formákkal) .

Suhajda Szilárd, 1982 június 29, Békéscsaba, déli 12-re, mert nem ismerem a születési időt
Vizes Rák napja ellenére Suhajda Szilárd horoszkópjában a levegő elem van túlsúlyban. (Óra-percet nem tudok, a Wikipédiáról  néztem, 1982 június 29, Békéscsaba és, ahogy ismeretlen születési idő esetén szokás, déli 12-re számoltam bolygóállásokat. Vannak más lehetőségek is, pl napház -horoszkóp). A Merkúrja, Vénusza az Ikrekben áll (utóbbi szemben a Nyilas Uránusszal), Mars, Szaturnusz, Plútó –és talán a Hold is a Mérlegben. Vagy a Skorpió legelején. A személyi horoszkópok Szaturnusz-Plútó együttállásairól már volt szó; itt a problémát egy száműzetésben levő Mérleg Mars is tetézi (nem mellékesen, a rosszindulatú Algorabbal nem egzakt konjunkcióban, de még hatókörön belül). A kemény sorshelyzetek vagy adottak, vagy pedig a szülött az, aki szinte rögeszmésen kísérti a sorsot. Akár úgy is, hogy a megfelelési kényszer és a szakmai becsvágy sajátos kombinációjától hajtva törekszik, a szó szoros értelmében is a csúcsra. Igen, becsvágy és megfelelési kényszer még akkor is, ha amúgy Mérleg Marsosan nem tartozott az ún erőszakos csúcshódítók közé, és, legalábbis nyilvános nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy  a feljutáshoz a hegynek is hozzá kell járulnia.  A kihívásokat kereső Nap-Jupiter trigon is a kockázatok és versenyhelyzetek  iránti vonzalmat jelzi. Ezek egy része  része jó véget ért, sikerélményeket, hírnevet hozott a szülöttnek. Akinél azonban, Mérleg Marssal (és lehet, hogy a rossztevők kereszttüzében álló Mérleg Holddal) az ösztönök az intellektus kontrollja alatt vannak, nem feltétlenül érzi, mikor lenne jobb leállni.
Az életszakasz. Mint Marie Louise von Franz oly részletesen leírja a The Problem of the Puer Aeternus (Az örökifjú problematikája) című könyvében, az örökifjú karakter az érettebb korokba lépés helyett sokszor inkább a halált „választja”. Az ilyen átlépések/kilépések nagyon gyakoriak az olyan asztrológiai sorsfordulókon, mint az első Szaturnusz visszatérés, élet dele. Ezek ritkán tudatos döntések, sokkal többször okozza halálos betegség (pl az AIDS-ben elhunyt Howard Sasportas, az amerikai pszichológiai asztrológia egyik ikonikus alakja; nála Oroszlán Mars-Szaturnusz-Plútó együttállás volt) vagy baleset – sokuknál munkájuk jellegéből adódóan : pilóták, mint a Franz által említett Antoine de Saint Exupéry (úgy is, mint a Kis herceg szerzője) , Amelie Earhardt  , katonák, vagy éppenséggel hegymászók.

Persze, ezek az átmenetek nem csak örökifjak számára kritikusak.Tipikusan olyan fordulópontok a Szaturnusz hétéves negyedciklusaival együtt, amikor a szülött már nem mindig tud jelenlegi életében megfelelő választ adni a kialakult sorshelyzetre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy  halálfélelemmel kellene várni beköszöntésüket. Ha minden esetben végzetesek lennének, már rég kihalt volna az emberiség, de félvállról venni, toxikus pozitív hozzáállással kezelni őket érdemi önismereti munka helyett felér a sors kísértésével.
Suhajda Szilárd éppen túl volt az önmagában is súlyos sorskríziseket, váltásokat jelző Plútó-Plútó kvadrát időszakon, az élet dele –tranzitok nyitányán. ( Ez nála 2019 – 2020-ban a Bak Szaturnusz-Plútó kombóval jött kéz a kézben; a Szaturnusz-Szaturnusz és a Plútó-Plútó kvadrátok egyes generációk képviselőjénél egyébként is közel vannak egymáshoz. A kettő külön-külön is komoly próbatétel, tandemben még inkább).
Az egyebek mellett a valóságérzéket, perspektívát is eltorzító Neptun-Neptun kvadrátja nagyjából a március 23-i expedícióra indulásakor pontosult be, de ennek a tranzitnak a befolyása egzakttá válás előtt-után kb 2-2 év. Irányvesztés, kiábrándulás jellemzi egyebek mellett, amelyet egyesek tudatmódosító szerekkel, mások szakmai csúcsokra törekedve,  a veszélyes helyzetek hajszolásával (nála a kettő együttese), túlracionalizálással kompenzálnak. Egészségesebb – de nagyságrendekkel időigényesebb és frusztrálóbb- megoldás az álmok figyelésével, velük való munkával ráhangolódni az új irányokra, elviselni a Senkiföldjén való bolyongás állapotát, a látszólagos kilátástalanság ellenére is folytatni a lélekkeresést.
Az Uránusz-Uránusz szembenállás, Szaturnusz – Szaturnusz oppozíció a későbbi években lett volna esedékes a hegymászó számára. A képletét erő közelmúltbeli (Vízöntő Jupiter/Szaturnusz nagy konjunkció kvadrátban a Jupiterével, Bika Uránusz szemben a Jupiterével, kvinkunxban a Mérleg bolygókkal) és jelenlegi nagy tranzitok is elég nehezen kezelhetők. Jelenleg a Halak Szaturnusz éppen kvadrátban van a Vénuszával, Uránuszával, együttesen egy nagyon frusztráló, változó T-kvadrátban. Nem ismerem az élete részleteit, nem tudom, hogy milyen formában konkretizálódtak ezek a hatások. A blogon vannak ilyen jellegű receptek, a relevánsabbakat belinkeltem. Általában erős érzelmi diszkomfortot jeleznek, töréspontokat, önkéntes vagy sors-hozta leválásokat, érzelmi elszigeteltséget és/ vagy kapcsolódási problémákat, korlátozottságot, a korlátok áttörésére irányuló erőfeszítéseket. Utóbbiak helyett, mint erőpróbáló Szaturnusz tranzitoknál általában, sokkal szerencsésebb lett volna az önkorlátozás, reflexió,  az önkéntes lefékezést követelő sorshelyzet tudatosítása (ld a május 28-án bepontosult Nap-Szaturnusz kvadrát is), mint a továbbhaladás mindenáron való erőltetése.
Adott egy Jupiter-Jupiter szembenállás is, ami önmagában véve könnyebben kezelhető tranzit lenne (bár, más hatásokkal ötvöződve jelezhet válást vagy más társulások felbomlását). A Vízöntő Plútóval való kvadrátja, illetve az Oroszlán Marssal már a májusi előrejelzésben és a Bika újhold kapcsán emlegetett T már sokkal baljósabb kombó, arról nem is beszélve, hogy a hegymászó horoszkópjának Skorpió 0°-n álló Jupiterével egy fix nagy kereszt lesz belőle. Ennél a formációnál az ember tartósan (ha radix), vagy ideiglenesen (ha tranzit, direkció) is egy sorsketrecbe zárva érezheti magát, az események kifuthatnak a kontroll alól, az elindulás épp olyan nehéz lehet mint az időben való leállás.

(A balesetek asztropszichológiai hátterével egyébként külön bejegyzés foglalkozik a blogon, kiterjedt szakirodalma is van. Hogy a hegymászónál milyen belső élethelyzetek vezettek egy ennyire tragikus külső megélési módhoz, fogalmam sincs, de biztos, hogy kellett legyenek előzmények. Akkor is, és csak akkor igazán, ha látszólag teljesen kiegyensúlyozott, boldog, sikeres ember volt, tele életkedvvel, tervekkel – hiszen ha a belső realitások összhangban lettek volna a nem is feltétlenül tudatosan – kifelé mutatott képpel, vagy ha jómaga valamelyest tudatában lett volna ennek a disszonanciának – talán lettek volna lehetőségek a folytatásra is. )Az aktuális és a közelmúltbeli hatások. A májusi előrejelzésben és a Skorpió teliholdnál/penumbrális holdfogyatkozásnál, Bika újholdnál is volt arról szó, hogy az Oroszlán Mars-Bika Jupiter – Vízöntő Plútó kombó hajlamos a veszélyes túlzásokra, lehetőségek túlértékelésére, kockázatok elbagatellizálására. És hogy a lendületnek a május 27-28 hét végi Nap-Szaturnusz kvadrát drasztikus módon vethet véget.

A kietlen hegyvidék szaturnuszi hely, a megfagyás szintén ehhez a bolygóhoz tartozó halálnem. (A fulladás részben szintén Szaturnusz, a tüdővizenyő által okozott fulladás a Halak Szaturnusz analógialáncához is besorolható. A Jupiter szintén összefüggésben áll a tüdővel (nemcsak a Merkúr), a fix T pedig szív-és érrendszeri,  idegrendszeri problémákkal. 25 délelőttől ráadásul szombat hajnalig az Oroszlán Hold (a Hold egyebek mellett az agynak is jelölője) is becsatlakozott,  először, a Marssal együtt állva a fix T-kvadrát részeként, aztán a Szaturnusszal, végül pedig a Neptunnal képezve kvinkunxot. Az ez után következő Szűz Hold-Halak Szaturnusz – Ikrek Nap T-kvadrátja már valószínűleg egy befejezett helyzetet talált, vagy csak az utolsó árnyalatokat festette fel a már így sem szívderítő képre. (A Privátbankár Így öl meg másodpercről másodpercre a Mount Everest halálzónája című cikkben írtak teljesen evilági  nézőpontból összegzik a felsorolt bolygóhatások általjelzett tendenciákat.)

 

Erre szokás azt mondani, hogy rossz csillagzat alatt…2023 március 23, mivel nem tudom, honnan és hánykor indultak, Budapest, déli 12-re néztem a bolygóállásokat
Végül, de nem utolsó sorban, tanulságos lehet egy pillantást vetni az expedícó kezdetének (2023 március 23) bolygóállásaira is. Nem tudom honnan és hánykor indultak, én Budapest, déli 12-i időpontot néztem, de az Ikrek anaretikus fokáról a Neptunnal és a Nappal még mindig kvadrátot képező Mars, a Plútó kvadrátjába futó Kos Hold önmagában sem ígért jót – ahogy az azt megelőző tavaszi napéjegyenlőség-és március 21-i újholdképlet sem. A Kos Hold egyébként az április 20-i hibrid napfogyatkozás tőszomszédságában van, további, nagyon rossz ómenként. Az elhunyt bolygóállásaival összehasonlítva további tanulságok vonhatók le,  még a pontos születési idő ismerete nélkül is…

Kapcsolódó

Lélekkeresés az élet delén
Élet dele- hasznos idézetek
Plútó-Plútó tranzitok

Életünk állomásai

Az örökifjú archetípusa, Az örök ifjúság ára

Érettek és éretlenek, felelősek-felelőtlenek

Célmánia (részlet Oliver Burkeman Túladagolt boldogság című könyvéből)
A napi sajtóból

Neves német hegymászó halt meg a Himalájában (HVG, 2023 május 30)

Így búcsúztatták Suhajda Szilárdot Budapesten – videó. A szervezők azt kérték, ne feketében érkezzenek a résztvevők. (HVG, 2023 május 30)

Ennyibe kerül lehozni egy holttestet a Mount Everestről (Mandiner)

Nem tudjuk Suhajda végső egyenletét, csak az eredményét: halál (Szanyi Tibor)

Így küzdött haláláig Suhajda Szilárd szervezete a Mount Everesten az orvos szerint (Origo)

Így öl meg másodpercről másodpercre a Mount Everest halálzónája (Privátbankár)

Klein Dávid szerint agyi ödéma léphetett fel Suhajda Szilárdnál (24.hu)

Suhajda Szilárd eltűnése napján tudták már, hogy nagy a baj (Origo)

Feladták Suhajda Szilárd keresését (HVG, május 27)

„A reményt az utolsó pillanatig fenn kell tartani” – Lénárt Ágota sportpszichológus Suhajda Szilárd expedíciójáról

Ezt a két hibát követhette el Suhajda Szilárd egy szakértő szerint (Mandiner)

„Nincs hatalmunk abban a magasságban. Erőnk is alig” – befejezték a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd keresését

Hogyan történhet meg, hogy látták Suhajda Szilárdot, de nem segítettek neki?

Kik azok a serpák valójában?

Pintér László Suhajda Szilárd eltűnéséről: már nincs rá esély, hogy élve megtalálják

Suhajda Szilárd nyomkövetője utoljára szerdán (május 24) 19:30 kor jelzett (nepáli idő)

Órák óta nem tudni, merre van Suhajda Szilárd, miközben besötétedett a Mount Everesten (május 24)

Suhajda Szilárd halad a Mount Everest csúcsa felé (március 23-án indult útnak, április 27-i cikk)

Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd a Mount Everestről

Miért nem fordult vissza Suhajda Szilárd? Íme, a megfejtés

Suhajda Szilárd utolsó interjúja

Az ő asztrológiai alkatával sajnos teljesen kizárt, hogy olyan egészségesen működtek volna az ösztönei, hogy képes lett volna felmérni, mikor kell visszafordulni. Az viszont, főleg az élet delei Neptun-Neptun kvadrátja hatására nagyon is reális, hogy elhitette magával, hogy képes ilyen ösztönös felismerésekre. A puer aeternus hozzáállás viszont a halálhoz való viszonyában maximálisan jelen van:

„Többször szembesültem tragédiákkal, magával a halállal is: ami »megkönnyíti« az ilyen helyzeteket az lehet, ha 8000 méter fölött kerül sor egy ilyen találkozásra.

Ott, az oxigénhiány és kimerültség miatt, egészen máshogy – vagy nem is – fogja fel egyértelműen az ember, hogy mit lát: úgy értem, tudatosul benned, de nem kavar fel, nem rendít meg! – és tudom, hogy ez nagyon bizarrul hangzik! A legnagyobb magasságok élményét inkább utólag dolgozza fel a mászó: legyen az akár a csúcssiker élménye, akár egy holttest látványa. Akkor viszont igazán torokszorító és nehéz tud lenni.”

Hozzátette, a „hétköznapok gyászától” jobban fél. „Amitől sokkal jobban félek, az a hétköznapok gyásza. Nem a hegyen: hanem amikor másokat látok szenvedni, veszteséget átélni, összetörni. Sokkal tanácstalanabb tudok lenni, mint egy hegyi tragédia során. Mások szomorúságától és gyászától jobban megrendülök, mint a halál látványától nyolcezer méteren.”

A félelmeiről annyit mondott, hogy nincs benne zsigeri félelem, de egy egészséges félelem igen. Máskülönben nem tudna nekiindulni újra és újra a hegyeknek, ugyanakkor szükség van egy egészséges félelemre, hogy fel tudja mérni, mikor kell visszafordulni”.

Tragédiák tarkították a magyarok Himalája-kalandjait (24.hu)

NEHÉZ SZEMBENÉZNI AZZAL, HOGY KÖZÖNYÖS VOLTAM A HALÁLLAL – INTERJÚ KLEIN DÁVIDDAL

Ahol a holttest útjelző : a Mount Everest bizarr titkai (Dívány)

Suhajda Szilárd tragédiája is azt mutatja, valami nagyon megváltozott az Everesten (Index)

Erőss Zsolt özvegye: „Suhajda Szilárd halálával egy teljes életet élő emberrel lett kevesebb a világban”

„A HEGYEK NEM SZŰNTEK MEG” – INTERJÚ ERŐSS ZSOLT ÖZVEGYÉVEL, STERCZER HILDÁVAL

 


Könyvajánló

Oliver Brukeman Túladagolt boldogság

Chris Kayes : . Destructive Goal Pursuit: The Mount Everest Disaster

Beck Weathers : Túléltem az Everestet (pdf)

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!