Szaturnusz -Uránusz kvadrát | Robert Hand

A személyi horoszkópok Uránuszát érintő Szaturnusz kvadrát, valamint a Szaturnuszt érintő Uránusz kvadrát értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living  ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Szaturnusz  29 év és 167nap alatt kerüli meg a Napot. Így a horoszkóp  bolygóit érő hatása is tartós és jelentős. Aspektusai háromszor pontosulnak be: amikor direktben halad, amikor retrográd és amikor újra direktbe vált. A hatás ilyenkor is bepontosuláskor a legerősebb. A Szaturnusz -tranzitok,(bővebben itt és itt) az ún. harmonikusakat is beleértve, gyakran jeleznek sorsszerű változásokat azzal a bolygóval és életterülettel (házzal) kapcsolatos témákban, amelyekkel kapcsolatba kerülnek. Harmonikus fényszögeknél – szextilekkel és trigonoknál rendszerint könnyebb együttműködni a sorssal, mint erőpróbálók esetén (együttállás, félkvadrát, kvadrátkvinkunxszembenállás) – ford megjSzaturnusz – Uránusz kvadrát

Igen nyugtalanító és feszült időszak lehet, főleg ha engedted életedet olyan merev formákba kristályosodni, amelyeket nem könnyű megváltoztatni. A nagy feszültségek időszaka, ugyanis úgy tűnik, hogy változás és új élmények iránti igényeid a körülmények vagy más személyek ellenállásába ütköznek. Ha életed valamelyik területén eddig valahogy elviselted a kellemetlen körülményeket, ez most sokkal nehezebb lesz. A feszültség ugyanis annyira megnő, hogy váratlanul olyan radikális lépésekre szánod magad, amilyenekre álmodban sem gondoltál volna.

Mindenkinek az életében egyaránt szükség van struktúrákra és változásokra, de a legtöbben oly módon struktúrálják életüket, hogy nagyon nehéz változásokat eszközölni. Jóllehet szükségük van a változásokra, félnek is tőlük. Így aztán a változások csak a teljes struktúra eltávolításával mehetnek végbe. Egy olyan személy, aki túlságosan fél tőlük, a legnagyobb feszültségeket és frusztrációkat is hajlandó elviselni, semhogy megengedné, hogy keresztülhúzzák számításait.

E tranzit időszakában a kihívás kreatív változásokat eszközölni destruktív forradalom nélkül. Ha olyan körülmények között is megpróbálsz elviselni egy nyomasztó helyzetet, amelyek ordítva követelik a változást, rendkívüli feszültségeknek teszed ki testedet. Ezek egészségednek is ártanak, különösen idegrendszerednek.Néhányan pontosan tisztában vannak azzal, hogy életükben változásokra van szükség. Amikor ez a tranzit megüti őket, egyszer csak gyors egymásutánban kezdenek történni körülöttük a változások. Ezek igen nyugtalanítók és kellemetlenek is lehetnek. A változások baleset formájában is bekövetkezhetnek – amely a feszültség kisülésének tudattalan és nem szándékos módja.

Most meggyűlhet a bajod minden olyan kapcsolattal, amelyről úgy érzed, hogy túlságosan megköt. E tranzit időszakában kapcsolatok szakadhatnak meg, de általában nem azok, amelyekben mindkét fél nyitott az új élményekre és kihívásokra. E tranzit a rutinszerű szokásokat és megmerevedett struktúrákat fenyegeti leginkább.

Munkakörülményeid szintén igen megterhelők lehetnek, ha anélkül rónak rád új felelősségeket, hogy egyidejűleg új ingerekben részesülnél vagy lehetőséged volna más fajta tapasztalatokat szerezni. Itt, ha csak nem tanulsz meg változásokat iktatni napi szokásaidba, szintén fennáll a váratlan törés veszélye – pl. hirtelen felmondasz vagy akár ki is rúghatnak. Általában az autoritásfigurák most elnyomónak tűnnek számodra és negatív energiáid célpontjává válnak.

Az összes tranzit-kvadráthoz hasonlóan, ez is lehetőséget ad számodra életed működésképtelen elemeinek eltakarítására. Minden most elmulasztott változás sokkal nagyobb bajba sodor kb hét év múlva, amikor a Szaturnusz legközelebb szembenállást vagy együttállást képez születési képleted Uránuszával.

Forr : Robert Hand, Planets in Transit –  Life Cycles for Living,  1976 Para Research Inc,  354 oldFigyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az ujjlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részestíjük is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott „receptek segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.

Uránusz – Szaturnusz kvadrát

Általános tudnivalók az Uránusz – tranzitokról : Gondolatok egy Uránusz – tranzitról (Bil Tierney)

Ez az időszak komoly próbatételeket tartogat. Az események rendről, fegyelemről alkotott fogalmaidat, kötelességérzetedet állítják kihívás elé. Világról alkotott elképzeléseid is jelentős átalakulások előtt állnak. Olyan szintű felfordulásokat tapasztalhatsz magad körül, hogy csak lesel, és azon töprengsz, érted-e mi történik. Egyes nézeteidet kénytelen leszel felülvizsgálni. Persze azok, amelyeknek van valóságalapjuk, gond nélkül túlélik a tranzitot.

Most elviselhetetlennek érzed azokat a korlátokat, amelyeket korábban elfogadtál, de nincs tényleges céljuk életedben. Ha például azért kínlódsz egy rossz kapcsolattal, mert nem mered feladni érzelmi vagy anyagi biztonságodat, most túl nagynak találod majd a feszültségeket. Hirtelen elemi erejű szabadságvágy kerít hatalmára, és arra sarkall, törj ki mindenáron, még akkor is, ha ezzel megsérted viselkedési normáidat. Viselkedésed meglepheti majd azokat, akik bedőltek annak a látszatnak, hogy minden a legnagyobb rendben van köztetek. Nem számítottak tőled ilyen lépésekre.
Munkahelyeden sokkal nehezebben jössz ki főnökeiddel, mint általában. Ha túlságosan megnő a feszültség, talán munkahelyet szeretnél változtatni. De csak azt követően keríts sort ilyen változtatásra, hogy alaposan átgondoltad, van-e köze jelenlegi állásodnak életed valódi céljához. Ugyanennyire gondosan mérlegeld azt is, hogy kilépj-e vagy sem egy kapcsolatból.

Ennek a tranzitnak nem az a célja, hogy mindent kidobj, amit fontosnak tartasz életedben, de arra kényszerít, hogy megvizsgáld azokat a tényezőket, melyek megakadályoznak potenciáljaid kiaknázásában. Ha elfogadod ezeket a korlátokat egyszersmind azt is elfogadod, hogy kevesebbet kapj, mint amennyit érdemelsz.

Szabadságvágyad és a rendezett életre való teljesen normális igényed közötti konfliktus élesedése jelentős fizikai feszültséggel is együtt jár. Nagyon fontos, hogy tudj kommunikálni valakivel aki segíthet enyhíteni ezt a feszültséget, ugyanis fizikailag is ártalmas lehet. Ez a tranzit önmagában rendszerint nem hozható kapcsolatba betegségekkel, de súlyosbíthat a szívpanaszokon, gyomorfekélyen és más, feszültséggel összefüggésbe hozható egészségi panaszokon.

 Forr : Robert Hand, Planets in Transit –  Life Cycles for Living,  1976 Para Research Inc,  404 old
Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a receptkönyveket fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.

Kapcsolódó

Szaturnusz – tranzitok : a megvalósítás és érés ciklusai

A tranzitáló Szaturnusz jelentősége (Robert Hand)

Gondolatok egy Uránusz – tranzitról (Bil Tierney)

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról

Az Uránusz (Liz Greene)

Szaturnusz -Uránusz fényszögek a horoszkópban (Donna Cunningham)

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Egy posztmodern asztrológia irányában (Robert Hand)

Könyvajánló

Erin Sullivan : A Szaturnusz tanításai

Liz Greene : A Szaturnusz – egy ősi démon új megvilágításban

Liz Greene : Az Uránusz a horoszkópban

Bil Tierney: Békességben az Uránusszal

Bil Tierney: Twelve Faces of Saturn

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!