Újhold a Bikában – 2023

A május 19-i újhold a Bika 28°25′-án született meg, helyi idő (Budapest) szerint 17h53′- kor. A jegyben létrejövő újholdakkal kapcsolatos közhelyszerű kulcsfogalmak, mint javak, biztonság, az élet egyszerű örömei, stb értelmezése most némiképpen módosul. A kérdés, mi marad meg belőlük, mi őrizhető meg, mi teremthető újra és milyen feltételekkel. A májusi előrejelzésben viszonylag részletesen írtam e módosulás okairól, a konszenzuális valóság eseményei pedig, legalábbis eddig, eléggé szinkronban is voltak prognózisommal. Annyira, hogy újabb összefoglalónak nem is láttam sok értelmét, de aztán úgy éreztem, némi árnyalás még beleférne.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

 




Az április 20-i hibrid napfogyatkozást és május 5-i félárnyékos holdfogyatkozást, nomeg a Jupiter jegyváltását követő újholdként a jelenlegi a szokásosnál nagyobb figyelmet érdemel. Akkor is, ha az éves előrejelzésnél és az eklipszeknél ismertetett trendek folytatódnak. A légkör finoman szólva nem túl békés: a Skorpió aszcendens két ura, a Mars és a Plútó farkasszemet néz egymással, a Jupiterrel egy robbanékony T kvadrátba rendeződve. Ez már, mint a májusi előrejelzésben is szó volt róla, kiéleződő konfliktusokat, brutalitást, a húr túlfeszítését, szélsőségeket, és az ezekből fakadó összeomlásokat jelez. A Mars a Rákban fallban van, jelenleg pedig éppen a jegy anaretikus fokán, a 9-es házban, a Plútó a 3-ból acsarkodik. A különböző ideológiáktól, hiedelmektől (is) fűtött hadjáratok megvívásához így kevés , és rossz minőségű muníció áll rendelkezésre; akik elmennek a falig, sokkal rosszabbul járnak azoknál, akik hagyják legurulni az asztalról a labdákat. A helyzetek még jobban kiéleződhetnek 20-tól, amikor a Mars átlép az Oroszlánba, bepontosul szembenállása a Plútóval, és immár egy makacsságáról is hirhedt fix T-be rendeződnek. (Az álláspontok mozdíthatatlanságát, és az ezekből fakadó patthelyzeteket már az újholképletben az aszcendens részvételével összeállt nagy kereszt is jelzi.)

Újhold a Bikában 2023 május 19, Bp 17h53

A Mars-Plútó erőpróbáló fényszögeiről többször is szó volt a blogon, pl itt ; a születési képletbeli sajátosságok átmeneti hatásként is érvényesülnek. Az övön aluli ütésekkel fűszerezett élethalálharc, kegyetlenkedés, durvaság, pszichoterror, gátlástalanság, bántalmazás, hatalommal való visszaélések továbbra is kulcsszavak maradnak.




A Jupiter Bikába lépését követő Plútó kvadrátot a májusi előrejelzésben is részletesen tárgyaltam; a tranzit általános sajátosságairól is van poszt. A 2020 tavaszi Jupiter-Plútó együttállással kezdődött új ciklus nyitókvadrátjaként is fontos ez a fényszög. Az erőpróbáló főfényszögek: a kvadrátok és a szembenállások látványosabb, megfoghatóbb hatást fejtenek ki, mint a harmonikus szextilek és trigonok. A Mars 2020-ban és most is része a csataképnek: akkor a konjunkció részeként, most meg a másik két bolygóval hadakozva lobbant be helyzeteket. Mivel ez a formáció már hetekkel ezelőtt is része volt életünknek, és még május folyamán/ június első napjaiban-hetében marad is, kijut még detonációkból.




A fix T-kvadrát tengelybolygójaként a Jupiter is hozza formáját. A témával kapcsolatos régebbi posztjaimban írtak most is érvényesek. „Az erőpróbáló fényszög természetéből adódóan az érintettek túl harsányan és igen rámenősen is népszerűsíthetik a számukra fontos ügyeket. Eközben az ítélőképesség és a józan ész hiányáról is tanúságot tehetnek és hajlamosak lehetnek az indokolatlan felfuvalkodottságra is. Jóllehet a fix minőségnek köszönhetően ennél a pozíciónál hiányzik a kardinális T kvadrát Jupiterének misszionárius hevessége, a vitatkozó felek következetesen – rosszabb esetben rögeszmésen ragaszkodnak álláspontjukhoz. Mások szempontjainak jogosságát ugyanilyen vehemenciával és eltökéltséggel utasítják el.

Ez az időszak inspirálóan hat az önkéntes erkölcs-csőszökre, hordószónokokra, prédikátorokra és demagógokra. Jóllehet elsősorban saját életük javítása és gazdagítása érdekli őket, úgy tesznek, mintha másokat is igyekeznének felemelni és megvilágosítani. (Vannak olyan esetek is, amikor nagyon is komolyan gondolják küldetésüket és hisznek is benne, de a részletek elnagyoltsága, szubjektivitás, lehengerlő stílus ilyenkor is gondot okozhat. ) A most reflektorfénybe kerülő figuráknak különleges képességük van arra, hogy nagyobb tömegek előtt is meggyőzően vázolják fel, milyenek lehetnének a dolgok. Hogy a társadalmi látomásoknak mennyi közük van az aktuális realitásokhoz, már kevésbé fontos számukra. Megbűvölt hallgatóságuk szintén elsiklik az ilyen apróságok fölött.

Akár egy szűkebb közösség megmondóembereiről van szó, akár tömegek által ismert közéleti, politikai, vallási szereplőkről, ritkán cselekszik azt, amit prédikálnak. A Jupiter ugyanis könnyen beazonosítja az ideális társadalmi modellt, de általában túlságosan fegyelmezetlen ahhoz, hogy ennek az idealizált modellnek az élő példája lehessen. Függetlenül attól, hogy összhangban élnek -e fennen hangoztatott nézeteikkel vagy vizet prédikálnak és bort isznak, a T-kvadrát által ösztökélt hangadók ellenállhatatlan kényszert éreznek arra, hogy minél népesebb hallgatóság előtt nyilatkoztassák ki bölcsességeiket, tekintet nélkül saját személyes gyarlóságaira.

Ez a formáció mértéktelenségre, pazarlásra is hajlamosíthat. Általában az elvárások is túlzottak ilyenkor ( pl. túl sokat akarunk a jóból és kevés késztetést érzünk arra, hogy visszafogjuk magunkat). Ez az életenergia és az anyagi tartalékok elfecsérléséhez vezethet, aminek később súlyos következményei lehetnek.”




A május 5-i Skorpió teliholdtól és penumbrális holdfogyatkozástól a 19-i újholdig eltel időszak hírei teljes összhangban vannak a fentebb és a májusi előrejelzésben írtakkal. Voltak nagyon csúnya balesetek, például a szlovákiai autóbusz-szerencsétlenség  vagy a halálgömbből kirepült motorbiciklis artistanő a szolnoki cirkuszban  , súlyos természeti katasztrófák -pl az olaszországi árvizek
(a Mars tüzes Oroszlánba lépését követően valószínűleg kánikulába csapó tartós felmelegedés jön, és tűzesetekre, gyújtogatásokra számíthatunk; a Jupiter  és a Plútó hadakozása pedig a földrengések, földcsuszamlások, maga a  T kvadrát pedig a vulkánkitörések gyakoriságát növelheti), 18-án újabb mélyrepülésbe kezdett a forint  , inflációban elsők, gazdasági növekedésben az utolsók vagyunk az EU-ban , durvul az orosz-ukrán háború , tovább mérgesedik a magyar-ukrán viszony
, a politikai botrányok sem a szűk sem a tág környezetet nem kímélik, az oktatás mélyrepülése és a pedagógusok ellehetetlenítése elleni tiltakozások folytatódnak  , és még sok mindennel lehetne bővíteni a listát.




A májusi előrejelzésben azt írtam, hogy vannak esélyek a gyógyszer jóvátehetetlen elgurulására. Szerencsére azonban visszafogó erők is érvényesülnek, bár személyes szinten most is könnyebb fogást találni a helyzeteken, mint kollektíve. A fővilágítók szextilben vannak a Marssal, a Plútóval pedig trigont képeznek, a holdhónap folyamán pedig a 21-én Ikrekbe lépő Nap azonnal 120°-os aspektusba kerül a Plútóval, 22-én pedig a Marssal való 60°-os fényszöge pontosul be. Erre azt lehetne mondani, hogy a tudatosság, gyakorlati szempontok figyelembe vétele, diplomatikus megoldásokra való törekvés mérsékelheti a károkat.

Kevésbé jó, hogy az újholdképletben a fővilágítók még a Bika 26°-on levő Algol, a legrosszabb indulatú állócsillag szomszédságában vannak. Jóllehet az állócsillagoknak, még az erőseknek sem szokott nagyobb hatóköre lenni 2-3°-nál, William Lilly 5°-ra becsülte a „Démoncsillag” orbiszát. Hogy a klasszikus vagy a modernebb megközelítésmódnak van-e igaza, majd kiderül. Nem sokkal jobb társaság azonban a másik szomszéd, az Ikrek 0°-on levő Alcyone (a Plejádokhoz hasonlóan, szembaj, vakság, lázas betegségek, kicsapongás, játékszenvedély, veszekedések, erőszak) sem, amellyel a Hold pár órán belül, a Nap pedig 21-i jegyváltásakor kerül pontos együttállásba. Így pedig a gonosz szándékok hatékonyabban lehetnek megvalósíthatók, mert az elemi pusztító erőt stratégiai érzék, szervezés, tervezés teszi még hatékonyabbá.




A Szaturnusz visszafogó ereje szintén adhat némi bizakodásra okot. Merkúrral való szextilje éppen újholdkor pontosult be harmadszorra, utoljára, és mivel az isteni hírnök tolatását követően még nem kapcsolt teljes sebességre, néhány napig még kitart. Ereje ugyan nem fogható egy kvadrátéhoz, de ad némi esélyt, hogy a cselekvést gondolkodás, a gyakorlati szempontok mérleglése előzze meg. Tovább fokozza ezt a reményt a közeledő Jupiter-Szaturnusz szextil is. Ez már valamivel hatékonyabb segítség, még ha nem is áll rögtön és maradéktalanul rendelkezésre. A 13-án bepontosult Vénusz-Szaturnusz trigon sajnos már elég tág, alig-alig érezhető, de a Bika bolygók uraként még mindig enyhíthet valamelyest az összképen.

Kollektív szinten sajnos ezek a jótékony erők kevesek ahhoz, hogy semmissé tegyék a Mars-Jupiter-Plútó T-kvadrátjának komor indikációit. A károk viszont tudatossággal, önmérséklettel valamelyest mérsékelhetők – vagy helyrehozhatók; az ideológiától fűtött retorika mellett talán érvényesülnek a józan ész szempontjai is. Így, 7-es házban levő Bika bolygókról lévén szó (a Jupiter még a 6-ban, de a descendens tőszomszédságban), talán nem szükségszerű felégetni minden hidat.Személyes szinten talán könnyebb lehet időben elhagyni a csatateret – vagy, ha csak nem nagyon muszáj – a környékére se menni…




Kapcsolódó

2023 asztrológiai mérföldkövei

Májusi előrejelzés

T kvadrát a horoszkópban – Bil Tierney

Bika Jupiter a horoszkópban – Stephen Arroyo

Plútó a Vízöntőben – Jessica Davidson

Mars az Oroszlánban tranzitként

Jupiter – Plútó kvadrát – Robert Hand

Jupiter-Mars kvadrát – Robert Hand

Erőpróbáló Mars-Plútó fényszögek

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!