Uránusz – Uránusz szembenállás: az utolsó esély ? ! ?

Az Uránusz kb 84 évenként tér vissza radix- helyzetére, így 41 – 42 éves korban képez szembenállást születéskori pozíciójával. Az asztrológiai szempontból is igen jelentős , 38 – 46 év közötti időszakot életközép- válságként ismeri a pszichológia. Az ezt kísérő külső – belső változások talán az Uránusz – Uránusz szembenállás idején a legintenzívebbek. (Mielőtt azonban kiforgatnád a helyéből a világot, jó ha tudod, hogy az ezt követő, 43 – 44 év között esedékes , 43 – 44 év között esedékes Szaturnusz – Szaturnusz szembenállás az az időszak, amikor kiderül: mennyire életképesek hosszú távon az új elemek, integrálni kell őket a meglévő struktúrákba, illetve el kell takarítani a túl fergetegesre sikerült uránuszi buli romjait. Magyarul: a nagy baromságoknak nagy, akár életre szóló áruk van 🙂  ) A blogon a Lélekkeresés az élet delén, Életünk állomásai, 2 rész vége – 3. rész foglalkozik ezzel az időszakkal.

Az Uránusz Bikába lépése apropójából jó ötletnek láttam visszatérni a témára. 2019 és részben 2020 folyamán, az 1974 novembere – 1976 októbere között születettek (Uránusz a Skorpióban 0° -6° ) fogják átélni Uránusz – Uránusz szembenállásukat, az 1976 novembere – 1977 szeptember ( Skorpió 7 – 10°) között születettekre 2020-ban és részben 2021- ben kerül sor.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Ford megj : Általában véve az Uránusz – tranzitokat szabadságvágy, újító szellem, a megszokott kerékvágásból való kitörés vágya, lázadó hangulat, újfajta életszemlélet és új önkifejezésmódok, váratlan események, gyors váltások jellemzik. Ezek az Uránusz születési képletben elfoglalt helyzetétől és a tranzit típusától függően lehetnek kellemesek vagy kellemetlenek, könnyebben vagy nehezebben illeszthetők a meglévő keretek közé.

Az élet delén az uránuszi földrengések látványosabbak és mélyebb rétegeket érintenek. C. G Jung megkülönböztetett figyelmet szentelt ennek az időszaknak, már csak azért is, mert saját életműve is alaposan megszenvedett életközép- válságának a felismeréseit dolgozza fel. Meglátása szerint ez az az életszakasz, amikor az egyén még kiaknázatlan potenciálja a felszínre tör, a megéletlen élet helyet követel magának. Mint Az alkímiai konjunkció című írásában részletesen olvasható, az ember ilyenkor a szó szoros értelmében szembe kerül magával; az egyéni igények, önmegvalósítási törekvések, változtatásra való vágy (Uránusz) ütköznek a kötelességekkel, családi, társadalmi elvárásokkal, status quoval ( Szaturnusz). A feszültség elviselhetetlen, már- már lebénít és időnként elemi erejű robbanásba torkoll. Ez áttörést is hozhat (a régi struktúrák leomlását akkor is több- kevesebb frusztráció és veszteségérzés kíséri), máskor összeolmást jelent.  Minél merevebbek a keretek, annál nagyobb lesz a detonáció ereje. Az alábbi gondolatok az Astrobox- blog idézetgyűjteményéből származnak:

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Ez a 40- 42 éves kor körül esedékes hatás fontos átmeneti szakaszt jelez életedben. Ez az ún életközép- válság, amikor is számos -és nem mindig kellemes – felismerésben lehet részed. Például rájössz, hogy bár még korántsem vagy öregnek nevezhető, már nem is vagy fiatal. Vajon elérted-e mindazt, amit fiatalon kitűztél magad elé, vagy legalábbis komoly lépéseket tettél ebbe az irányba ? És ha igen, most is megfelelőnek érzed ezt az irányt ? Boldoggá tesznek közeli kapcsolataid, a házasságod, a munkád?

Azok közül, akik épp átélik ezt a hatást, sokan úgy érezhetik, hogy a fentebbi kérdések közül jó néhányra a válasz: „nem”. Ha te is ebben a helyzetben vagy, úgy érezheted, egyre nagyobb nyomás nehezedik rád, ugyanis már nem áll rendelkezésedre túl sok idő, hogy sort keríts a szükséges korrekciókra. Ebből kifolyólag viselkedésed kapkodóvá, kiszámíthatatlanná, váratlanná válhat. Talán elválsz vagy otthagyod régi munkahelyedet, hogy egy, a korábbitól merőben eltérő életstílusra válts.

Barátaidat valószínűleg megdöbbenti a változás. Tulajdonképpen nem csak nekik, hanem magadnak is sok meglepetést okozhatsz, mert időnként hajlamos lehetsz úgy viselkedni, mintha teljesen kifordultál volna magadból. Talán több időt töltesz nálad fiatalabbak társaságában, ifjúságuk ugyanis a saját, majdnem elvesztegetett lehetőségeid jelképévé válhat. Úgy tűnik, most van az utolsó alkalom, hogy megragadd e lehetőségeket.




Persze az is lehet, hogy nem kerítesz sort ilyen drasztikus változásokra. Ha az elmúlt évek alatt folyamatosan éltél a felbukkanó lehetőségekkel és nem engedted, hogy életed idő előtt elavult struktúrákba merevedjen, túl nagy zűrzavarra és nyugtalanságra sem kell számítanod. Ebben az esetben megérted majd e hatás valódi üzenetét: gyerekkorod óta bejárt életutad csúcspontján találod magad, amit egy irányváltás követ: innentől fogva az idős kor témáival kell szembesülnöd.

Ha eddig sikeresen elboldogultál a külvilágban, így lesz ez után is, de a saját életed, annak egyéni jelentősége kerül fókuszba. Vagyis már nem éltethetnek kizárólag külső célok; ezeknek belülről kell fakadniuk. Ha nem kerítesz sort erre az irányváltásra, életed sekélyessé és jelentéktelenné válhat, függetlenül attól, hogy milyen eredményeket érsz el a jövőben.



Uránusz – Uránusz szembenállás |  Cafe Astrology 

Erre a tranzitra életedben egyszer kerül sor (42 éves kor körül) és „életközép- válságként” él a köztudatban. Ebben az időszakban leltárt kell készítened arról, mit értél el életedben , és arra is rá kell jönnöd, hogy valószínűleg túl vagy annak a felén. Amennyiben úgy érzed, hogy nem valósítottál meg annyi mindent, amennyit szerettél volna, drasztikus lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy kitörj jelenlegi körülményeid közül és új irányokba indulj.

Ebben az időszakban mindkét nemnél gyakori, hogy kilépnek házasságukból vagy stabil kapcsolatukból és új, izgalmas, inspiráló viszonyba kezdenek (gyakran egy náluk fiatalabb partnerrel.) Vagy váratlanul hivatást váltasz, akár merőben új, nonkonvencionális területekre merészkedve. [ Más esetekben, az Uránusz képletbeli házhelyzetétől, fényszögeitől függően a változás kívülről érkezik, gyakran kifejezetten az illető szándéka ellenére, pl megszűnő munkahely, szakítás, haláleset, betegség, baleset formájában. Ha az egyéni Uránusz – Uránusz szembenállás egybeesik széles tömegeket érintő Uránusz – fényszögekkel – legutóbb, 2010 – 2017 között pl az Uránusz – Plútó kvadrát volt ilyen, 2021-ben pedig majd egy Szaturnusz – Uránusz kvadrát, Jupiter – Uránusz kvadrát bonyolítja a helyzetet ; az egyén életére is kiható politikai, társadalmi változások miatt is lehetnek nagy hatású sorsfordulatok. – ford. megj]

A hozzád közel állók akár sokkolónak is találhatják ezeket a váltásokat. Ez jórészt annak is betudható, hogy nem nagyon vagy tekintettel mások érzelmeire, impulzívan cselekszel igyekezve kitörni vélt vagy valós korlátaid közül. Ha eddigi életed során ahelyett hogy ösztöneidet követted volna, inkább másoknak próbáltál megfelelni, e tranzit sok zavart okozhat életedben.




Ez alapvetően egy fajta átrendeződés időszaka, amikor is nyitottabbá válsz a belső, spirituális értékekre és bensőd igényeinek megfelelően kezded átalakítani életedet. Az átmenet azonban korántsem zökkenőmentes és rengeteg feszültség, különféle krízisek kísérhetik. Azonban ha nem vagy hajlandó sort keríteni a szükséges változtatásokra, életed elsivárosodik és veszíthet értelméből.

Amennyiben életed nem merevedett be túlságosan, és nem rekedtél meg a hétköznapok biztonságos, de mára már túlságosan fojtogatóvá vált kerékvágásában, pozitívabban fogsz reagálni e tranzitra. Ebben az esetben a változások nem lesznek annyira radikálisak, alaposabban átgondolod és megfontolod majd őket. Felismered, hogy a mai nap hátralevő életed első napja, így nagy nyomást érzel, hogy felkészülj a jövőre. Ez a messzire vezető – bár gyakran igen rögös – önismereti utak kezdetének időszaka.

Most jött el annak is az ideje, hogy magadba nézz és szembesülj életed első felében hozott döntéseid következményeivel [Ez a folyamat inkább a valamivel később zajló Szaturnusz – Szaturnusz szembenállás -ld Életünk állomásai-a 40′-es évek, A Szaturnusz hét éves negyedciklusai -feladata, de az életközepi Uránusz – Uránusz szembenállás és a Szaturnusz – Szaturnusz szembenállás két szervesen összetartozó hatás, így csak együttesen tárgyalhatók- ford. megj ] A következő lépésekben oly módon kell újraalkotnod jövődet, hogy az nagyobb összhangban legyen új önmagaddal. Miközben azonban sort kerítesz a szükséges változásokra, nagyon kell figyelned, nehogy a gyereket is kiöntsd a fürdővízzel ! Életednek vannak ugyanis olyan elemei, amelyek értékesek és meg kell tartanod őket (Szaturnusz). Vigyázz tehát, nehogy pusztán a változás kedvéért eszközölj gyökeres változásokat (Uránusz) !

Ebben az időszakban talán elkezded megérteni, milyen szerepet játszol a világegyetem hatalmas tervében, és a kutatni kezded a veled történő dolgok mélyebb értelmét. Belátod, hogy a külső eredmények jelentéktelenek azokhoz a feladatokhoz képest, amelyeket önmagadban kell megoldanod. Ez a szemléletváltások időszaka is: használd ki, szélesítsd látókörödet !



Kapcsolódó

Lélekkeresés az élet delén

Életünk állomásai, 2 rész vége – 3. rész

Az élet dele – hasznos idézetek az életközéptől esedékes feladatokról

Az Uránusz (Liz Greene)

Szaturnusz – Szaturnusz szembenállás (Robert Hand)

A Szaturnusz hét éves negyedciklusai

 

Könyvajánló

Liz Greene : Az Uránusz a horoszkópban

Bil Tierney: Békességben az Uránusszal

Carl Gustav Jung : Az élet delén

Carl Gustav Jung : Emlékek, álmok gondolatok

Carl Gustav Jung és tanítványai : Az ember és szimbólumai

Carl Gustav Jung : Az alkímiai konjunkció

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!