Menu
Jupiter – Neptun együttállás 2022 | Jessica Davidson
2022-04-15 Ajánlott szerzők

Április 12-én a Halak 23°58′-on létrejött a várva -várt Jupiter-Neptun találkozó. Az együttállás április 8. és 12. között egzakt, de március végétől május elejéig, a Jupiter Kosba lépéséig hatókörön belül marad. A Jupiter október végén tér vissza a Halakba, és novemberben újabb tág konjunkciót képez a Neptunusszal, bár ez többé nem lesz pontos. Mire számíthatunk tehát?

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Jupiter és a Neptunusz találkozóira 12-13 évente kerül sor, és nagyjából 166 évbe telik, amíg a konjunkció az egész állatövön végigvonul. Az előző Jupiter-Neptunusz együttállás 2009-ben jött létre a Vízöntőben, a Halakban pedig 1856-ban találkoztak utoljára.

A Jupiter-Neptunusz együttállásoknak általában olyan szinkronicitásai vannak, mint az ideológiák és hiedelmek terjedése, művészetekben, valamint a film és a fotózás területén zajló kulturális változások, új drogok és gyógyszerek megjelenése, fokozódó utazási kedv, több csalás és megtévesztés, valamint a vízzel és a hajózással kapcsolatos témák gyakoribbá válása. Ezek az események a konjunkció jegyének analógialáncán keresztül nyilvánulnak meg.




Például a 2009-es Vízöntő Jupiter-Neptunusz -konjunkció időszakában ( bepontosulások: május, július, december) a kép a technológia és a közjog témáival bővült:

  • Az UNESCO áprilisban létrehozta a Digitális Világkönyvtárat a nemzetközi és kulturák közötti együttműködést elősegítendő.
  • A Srí Lanka-i polgárháború közel 26 évnyi harc után véget ért.
  • Észak-Korea bejelentette második sikeres nukleáris kísérletét
  • Bejelentették a H1N1 sertésinfluenza világjárványt
  • Grönland önrendelkezést kapott
  • Michael Jackson (képlete itt) túladagolás következtében meghalt, világszerte hatalmas gyászhullámot váltva ki.
  • Bernie Madoffot 150 év börtönbüntetésre ítélték egy nagyszabású piramisjáték működtetéséért
  • Izland megszavazta az EU-hoz való csatlakozást
  • Bolívia engedélyezte az őslakosok önrendelkezését
  • Hatályba lépett a Lisszaboni Szerződés, az EU alkotmányos alapja.
  • Az új technikával forgatott Avatar lett minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje.

Hozzátehetnénk még Barack Obama amerikai elnökké választását és a Bitcoin feltalálását; mindkettőre januárban került sor, de a Jupiter és a Neptunusz technikailag akkor még nem volt hatókörön belül.

( Ford. megj: André Barbault mundánasztrológus Planetary Cycles című munkájában Barrack Obama megválasztását is a Jupiter-Neptun konjunkció hozadékának tekinti. Ezzel egyidejűleg 2008 – 2010 között egy Szaturnusz- Uránusz szembenállás is érvényesült, és mint a vele foglalkozó bejegyzésben szó volt róla, szintén kapcsolódott az eseményhez.  Az Obamának győzelmet hozó választásokra ugyanis 2008 november 4-én, a éppen Szaturnusz -Uránusz szembenállás  első bepontosulásakor került sor (ld Glenn Perry cikkét, angolul). Ekkor még a Jupiter a Bakban állt. 2009 január 20-án azonban, tisztségébe iktatásakor azonban a Jupiter már  a Vízöntő 3°-on tartózkodott, a Neptun pedig a jegy 23°-án.

J.Davidsonnek abból a szempontból igaza van, hogy a 2008-as elnökválasztások, majd a beiktatás idején még szó sem volt Jupiter-Neptun konjunkcióról. Összességében véve azonban Barbault látja jobban, hiszen Obama  a Vízöntő Jupiter-Neptun találkozó égisze alatt kezdte meg elnöki tevékenységét, amelyre természetesen hatással voltak a Szaturnusz – Uránusz  szembenállás sajátosságai  is. A 2009 ősze – 2011 tavasza közötti Szaturnusz-Plútó kvadrát, a 2011 -es Kos Jupiter/Uránusz – Mérleg Szaturnusz szembenállás, Uránusz-Plútó kvadrát első köre aztán, többek között a Vízöntő Jupiter/Neptun idealizmus gyakorlati következményeiből adott ízelítőt…

A gyakorlatban mindig több történelemformáló bolygóciklus érvényesül egyidejűleg; az egymással átfedő szakaszok jellegétől függően erősödnek fel vagy gyengülnek a különböző hatások, számíthatunk hullámvasutazósabb vagy kiegyensúlyozottabb időszakokra. Bővebben: André Barbault mundánasztrológiai munkái, M.Baigent, N.Campion, C.Harvey : Mundane Astrology, Richard Tarnas : Cosmos and Psyche. A jelenlegi Jupiter-Neptun együttállás nyitóciklus, és egybeesik nagyjából az 1987-89-ben kezdődött Szaturnusz – Uránusz ciklus zárókvadrátjával, 2021-22 emblematikus fényszögével )




Visszatérve az előző, 1856-os (márciusi) Halak Jupiter-Neptunusz együttálláshoz, még több Halak-szimbolikát találunk:

  • Két amerikai klipperhajó elhagyta Liverpoolt és Londont, majd nyomtalanul eltűnt az Atlanti-óceánon.
  • Wagner befejezte a Die Walkür partitúráját
  • Lewis Carrol álnevet választott, s rövidesen fotózni kezdett.
  • Felfedezték az első szintetikus szerves festékanyagot, a mályvaszínt, és ezzel beindult a vegyipar.
  • Aláírták a thapathali szerződést, amely véget vetett a nepáli-tibeti háborúnak.
  • Oroszország aláírta a krími háborút lezáró párizsi szerződést.
  • A tengerjogot tiszteletben tartó párizsi nyilatkozat eltörölte a kalózkodást és szabályozta a hajózást.
  • Az RMS Persia nevű lapátkerekes gőzös kelt át a leggyorsabban nyugati irányban az Atlanti-óceánon.
  • Májusban megszületett Sigmund Freud (tág, 10 fokos konjunkció, képlete itt).
  • Henry Wallis befejezte Chatterton halála című festményét, amelyet egy kiállításon Marlowe Faustjából származó idézettel mutattak be.

Chatterton halála – a mérgezéssel elkövetett öngyilkosság híres ábrázolása




Az 1856-hoz hasonlóan a jelenlegi Jupiter-Neptunusz együttállás is felerősíti a Halak archetípusát, a Jupiter pedig felturbózza a Neptun energiáját. Mindez rendkívül élvezetes vagy hihetetlenül zavaros lehet, de valószínűleg mindkettő. A Neptunusz 2025-ig tartózkodik a Halakban, így van még néhány évünk felfedezni e jegy mélységeit, és e konjunkció remek alkalmat kínál a merüléshez.

Az elmúlt években sok illúziónk szertefoszlott, és ez a folyamat folytatódni fog, ébredésekre inspirálva, de ugyanakkor hatalmas kiábrándulást és zavart is okozva. A helyzet valószínűleg rosszabbodik a jövő évtől, amikor a Szaturnusz csatlakozik a Halakban tartózkodó Neptunuszhoz. Addig is meg kell birkóznunk az igazság és az illúzió összeolvadása okozta elképesztő mértékű félretájékoztatással, propagandával és tömegpszichózissal.

Az optimizmust és a reményt erősítő, a jövőbe vetett hitre ösztönző Jupiter -Neptunusz együttállása több pozitív energiát adhat e keverékhez. Egyszersmind azonban, felturbózva az illúziókat és a jövőbe vetett vakhitre ösztönözve az embereket, a megtévesztést is fokozhatja. Sokan döntenek majd úgy, hogy elhiszik a hazugságokat, mert nem akarnak szembenézni a valósággal. Ez a buborék majd kipukkadhat, amikor a Szaturnusz 2023-ban belép a Halakba.




E tranzit felerősíti a megváltás utáni sóvárgást és azt a vágyat, hogy valami nálad nagyobbal egyesülj. Attól függően, hogyan kezeled, ez javíthat életeden vagy éppenséggel tönkreteheti. A Jupiter-Neptunusz sötét oldala összezavar és félrevezet, erősíti a drog– és alkoholproblémákat előidéző függőséget, vagy a hamis ideológiákba való menekülést és a kétes guruk imádatát.

Óvakodjunk az irreális elvárásoktól és a nagyzási hóbortoktól, az önámítástól és a szándékos vakságtól. A Jupiter-Neptunusz rózsaszínű szemüveget adhat rád, ami miatt azt hiszed, nem veszíthetsz, és ez felesleges kockázatokhoz vezet. Légy óvatos mindenkivel, aki valamit el akar adni neked, főleg, ha túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. És kezelj különös fenntartással mindent, amit a kormány és a média mond – ez egyébként is érvényes, de mostanában 11-es fokozatra kell kapcsolnod a szarságérzékelődet :-). (Ford. megj : Az Angliában élő szerző kizárólag az angliai kormányra gondol. A magyarországi politikusok, kormányon levők és ellenzékiek egyaránt köztudottan mindig igazat mondanak. 🙂 ).

Erős szél – Ivan Aivatovszki 1856-ban készült festménye nem is lehetne halakszerűbb

Optimális esetben ez a tranzit segít átlátni az elkülönültség illúzióján, és felismerni, hogy a valóságban minden mindennel összefügg. Ez remek időszak a meditációra és a spirituális gyakorlatokra, és új jövőt álmodhatsz meg magadnak. A Jupiter-Neptunusz inspirálhat, vagy látnoki felismeréseket hozhat, és kitágíthatja a tudatosságodat. Inspiráló álmaid lehetnek, amelyeket fantáziadús alkotótevékenységbe csatornázhatsz.

Itt az ideje, elkezdeni az eddig halogatott kreatív projekteket – zene, művészet, film, fotózás, divat, költészet és kreatív írás – bármi, amely a racionális elmét meghaladó jelképeken és látomásokon keresztül kommunikál. Vagy talán szeretnél újra kapcsolatot teremteni a természettel, és több időt szánni felfedezésére, valamint utazások révén inspirációt meríteni – de légy fokozottan elővigyázatos a víz közelében.

Talán olyan utópisztikus társadalom megteremtésére kaphatsz ihletet, ahol mindenki harmóniában él, de ez nehezebb, mint ahogy a Jupiter, akár a Neptunusz elhiteti veled. Vagy segíthetsz másokon gyógyító munkával, fokozott pszichikus érzékenységgel és együttérzéssel, vagy oly módon, hogy tanítások révén sugárzol inspirációt és felemelő érzéseket.

Némi szerencsével mindannyian kicsit vidámabbnak és optimistábbnak érezzük magunkat, legalább néhány hét erejéig, és ez talán arra ösztönöz majd bennünket, hogy pozitív megoldásokat találjunk arra a rengeteg problémára, amellyel szembe kell néznünk. Itt az ideje, hogy higgyünk önmagunkban, és mindenki számára jobb, reményteljesebb jövőt képzeljünk el. De szánjatok egy pillanatot látomásaitok valóságtesztjére is, különben jövőre, amikor a Szaturnusz belép a Halakba, kellemetlen meglepetésben lehet részetek.



Jupiter – Neptun együttállás, 2022 április 12 Budapest, 16h42

Mindemellett a Jupiter-Neptunusz együttállás közvetlenül az április 12-én még mindig hatókörön belül levő Vízöntő Mars-Szaturnusz konjunkciót követően jön létre. A Szűz Holddal kiegészülve ennek némi praktikus megalapozottságot kell biztosítania, továbbá hajlandóságot a kemény munkára és arra, hogy felelősséget vállalj az elképzeléseidért és azoknak a társadalom többi tagjára gyakorolt hatásáért.

Hogy mindez hogyan érvényesül nálad, nyilvánvalóan attól függ, hova esik a Jupiter-Neptunusz együttállás a születési képletedben. Ezt a területet jelenleg igézet hatja át, úgyhogy hozd ki belőle a legtöbbet – de maradj a realitások talaján!




Az eredeti  bejegyzés : The Jupiter – Neptune Conjunction 2022

 

A szerzőről

Jessica Davidson az Egyesült Királyságban élő író, zenész, misztikus
Blogja: Jessica Davidson (Writer – Storyteller – Mystic)
Változatos témákban publikál: önismeret, közélet, kultúra, zen buddhizmus, asztrológia.
Látásmódjával sok szempontból egyetértek, de vannak kérdések, amelyeket teljesen másképp látunk. Lefordításra azokból a munkáiból válogattam, ahol nagyjából közös a hullámhossz. Angolul értők sok érdekes cikket találhatnak oldalán, amelyek kisebb -nagyobb szemléletbeli különbségek esetén is gondolkodóba ejtenek.




Kapcsolódó

További részletek a Jupiter -Neptun tranzitok történelmi összefüggéseiről Mel Priestley blogján (angolul)

Blogomon

Tavaszi napéjegyenlőség – 2022

Április 2022

Lassú bolygók történelemformáló ciklusai I rész, II rész

A Jupiter és Mr Hyde (Dawn Bodrogi)

A Neptunusz szövevényes ösvényein – tematikus oldal

A Jupiter és a Neptun (Stephen Arroyo)

Liz Greene: Jupiter-Neptun aspektusok

A Halak (Liz Greene)

Halak, sellők, melúzinák ( Liz Greene)




Jessica Davidson blogomon elérhető írásai

Közelgő asztrológiai ciklusok és tranzitok 2022 – 2032

Szaturnusz a Vízöntőben : társadalmi reform és identitáspolitika

Szaturnusz – Uránusz ciklusok : archetípusok és történelem

A Jupiter- Szaturnusz ciklus és a levegős jegyekbe való átmenet

Jupiter – Szaturnusz együttállás: a New Age kezdete?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *