Penumbrális holdfogyatkozás az Ikrekben – 2020

A telihold november 30-án teljesedett ki, az Ikrek 8°37-en, helyi idő szerint (Budapest) 10h29′-kor, egyszersmind részleges holdfogyatkozás is, így energiái nagyon erősek, felpörgetik az eseményeket.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Mint sokszor szó volt már róla, a klasszikus asztrológia egyértelműen negatívnak tekinti a nap-és holdfogyatkozásokat. A holdfogyatkozások nagy energiájú teliholdak, és olyan sorsfordulókkal állnak kapcsolatban, amelyeknek az érzelmi átértékelések és a lezárások is részét képezik. A jelenlegi penumbrális, tehát gyenge holdfogyatkozás ; az ezt követő, december 14-i, Nyilas jegyében bekövetkező teljes napfogyatkozás, amelynek előkészíti a terepet, sokkal jelentősebb lesz. (Hazánkból nem látható, de Magyarország a Nyilas uralma alá tartozik, így számottevő hatással bír).



Penumbrális holdfogyatkozás, 2020 nov 30, 10h29

Általános értelemben az Ikrek analógialáncába tartozik a logika, az analitikus gondolkodás, a kommunikáció, a tanulási folyamatok, az iskolák, az oktatás, a közlekedés, kereskedelem, újságok, sajtó. A Nyilas a szintetizálásra való képességet, a dolgok magasabb értelmének keresését, vallással, világnézettel, ideológiákkal kapcsolatos témákat uralja. Egyebek mellett kapcsolatban van a felsőoktatással, egyházakkal, külkapcsolatokkal, külfölddel. Ilyen vagy olyan módon kollektív szinten ezek a témák kerülnek fókuszba (egyéni szinten a horoszkópban érintett területek elsősorban)
A klasszikus asztrológia álláspontja szerint:
„A levegős jegyekben végbemenő eklipszek állítólag nagy szeleket és destruktív viharokat keltenek, nem szerencsések a Parlament számára, a [Parlament ] elé terjesztett törvénytervezetek megbuknak, pártszakadások következhetnek be, a külügyek problémásan alakulhatnak, az országok közötti kapcsolatban zavar támad, vagy változások következnek be, az államok közötti egyezmények és szövetségek megkérődjeleződnek.” H.S Greene: Mundane or National Astrology.




A teliholdak egyszersmind kulminációs pontok is; az előző újholdnál elkezdődött folyamatok beérését, gyakran végkifejletét jelzik. A két fővilágosító szembenállása kibillenésre, érzelmi hullámvasutazásra utalhat. A holdfogyatkozás jellegéből további szélsőségek is adódnak, amelyeket a két fővilágosító állócsillagokkal való együttállása is fokoz.

A „bajkeverő” Antares állócsillag (Nyilas 9°46′) szomszédságában tartózkodó Nap, és a (nem is annyira) feddhetetlen hős Aldebarannal (Ikrek 9°47) együtt álló Hold felturbózza a kockázatvállalási kedvet. Nosza, feszegessük tovább a húrt, tegyünk rá még egy lapáttal, locsoljuk meg némi olajjal is azt a fránya lőporos hordót, mielőtt rádobnánk az égő cigarettacsikket. Kollektív szinten, szűkebb és tágabb környezetünkből is bőven sorolhatnánk az analógiákat -de minek. Némi igyekezettel a hazai és a nemzetközi sajtóban is találni belőlük: az eklipsszel összefüggésbe hozható események már néhány nappal a fogyatkozás előtt és azt követően is zajlanak.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A szélsőségek persze egyéni szinten is megjelenhetnek. Gyakoriak az erős érzelmi reakciók, irracionális viselkedés is; a holdfogyatkozás ténye pedig az érzelmi átértékelések, leválások, lezárások esélyét növeli. Ezek igen traumatikus jelleget is ölthetnek . (Legutóbb2011- 2012-ben zajlottak eklipszek az Ikrek – Nyilas tengely mentén. Gondoljunk vissza az akkori eseményekre. Egy részük elérhető a blog nap-és holdfogyatkozások tematikus oldalán.)

Az emberek felveszik a gyors holdmozgás ritmusát, meggondolatlanul fejest ugorhatnak  helyzetekbe. A kommunikatív Ikrek Hold és a társaságkedvelő Nyilas Nap hatására a szokásosnál is önfeledtebben vetnénk bele magunkat a társasági élet kavalkádjába. Csakhogy, a járvány miatt ennek fizikai formái korlátozottak, ami extrovertált,  viszketeg típusok számára önmagában is frusztrációforrás, hiszen önmaguk társaságát meglehetősen kellemetlennek találják.

Persze az online – térben is megnőhet a kommunikációs igény – de a virtuális szájmenés gyakran semmi mást nem tükröz, mint elszabadult indulatokat és a józan ítélpképesség hiányát. A közösségi médiát ideológiák mentén zajló szájkarate- bajnokságok uralják, és örülhetünk, ha nem öltenek rövidesen konkrétabb formát . A teliholdak az oppozíciós fényszög miatt társas viszonyainkra is hatással vannak. Ilyenkor  jobban exponálhatjuk magunkat: színre lépünk, kapcsolatokat építünk, döntéseket hozunk, elkötelezzük magunkat, felvesszük a kesztyűt, erőfeszítéseket teszünk, nagyobb sebességre kapcsolunk, szoritanak a határidők, izgalomba jövünk vagy krízist élünk át.

A képlet feszült bolygókapcsolatai gondoskodnak arról, hogy irritációkból, kellemetlen meglepetésekből sokkal több jusson, mint kellemes élményekből. A Nyilas Nap a Bika Uránusszal képez kvinkunxot, a kalandvágy, kockázatkeresés és a biztosnágra stabilitásra való, (az Uránusz jelenléte miatt már eleve nehezen kielégíthetó) igény közötti ellentétet sugallja. Mindkét jegy kényelemszerető – hogy azt ne mondjam , lusta – és vonakodik az árnyékos oldallal való konfrontációból. Ez rövidesen a nemszeretem témák képükbe robbanását fogyja borítékolni, de ne szaladjunk ennyire előre. Az Ikrek Hold szintén kellemetlen kvinkunxot képez a Skorpió Vénusszal, kiélezve az értelem és ösztön, felületesség és mélyenszántás, szabadságvágy és kötődésigény közötti ellentmondásokat.




A Neptun energiái szintén erősek. Előző nap váltott direkt stacionáriusba, és bár nem képez aspektust a fővilágosítókkal, magukkal a fel -és leszálló holdcsomópontokkal kellemetlen  változóT- kvadrátot képez. (A nap-és holdfogyatkozásokkal kapcsolatos általános tudnivalókat a Sorsfordulók hírnökei című bejegyzés taglalja, és az eklipszek tematikus oldalán is sok információ van. Az eklipszek jellemző sajátossága, hogy a Nap és a Hold a holdcsomópontok közelében tartózkodik, a köztük levő távolság teljes fogyatkozásoknál maximum 9°55 lehet, részlegeseknél 15°, napfogyatkozásnál 21° ). Ez finoman szólva sem a tisztánlátás esélyét növeli: a zavarodottság, káosz, manipuláció, dezinformáció a meghatározó tényező.

A már direkt Kos Marsnak nincs egzakt fényszöge, de ez sem ad okot örömre, hiszen az aspektus nélküli bolygók kiszámíthatatlanul működnek, nagyon nehéz tudatos – kontroll alatt tartani őket. A hosszú tolatás miatt igencsak ingerült Mars tehát ide-oda kaffog otthonából, petárdákat szór vagy éppen lövöldözik, gyújtogat kicsinység, konkrét és átvitt értelemben, mikor milyen kedve van. A december 14-i napfogyatkozás idejére már a Neptun kvadráttól teljesen meghülyített Nap irányítása alatt fog masírozni, hogy a masírozásból ámokfutás legyen, azt Plútóval képezett, még nem egzakt, de már érzékelhető kvadrátja valószínűsíti. És – miközben mindent felégethet maga körül – azokat a bizonyos hidakat is beleértve, teljesen biztos lesz igazában.

A szeretetenergiát egy cuki Androctonus Crassicauda (a világ 25 legmérgezőbb skorpiófajának egyike) küldi. De – akárcsak az oldal tulajdonosa – nagyon jó fej, békés, remekül ki lehet vele jönni – amíg nem kezded el hülyeségekkel cseszegetni 🙂

Fennáll a veszélye, hogy a téli napfordulós, Jupiter – Szaturnusz nagy konjunkciós állítólagos „Vízöntő kor” nagy durrogtatással induljon. Persze, teljes összhangban a kezdődő „szép új világ” karakterével – és most eszem ágában sincs elnézést kérni azoktól, akik túlságosan ünneprontónak találják stílusomat. Akinek nem tetszik, lekattanhat, akiknek meg amúgy is feláll a szőr a hátukon az ezogagyitól, egy okkal több, hogy az oldalamon maradjanak 🙂 Az ilyen akciófilmek miatt be sem érdemes ülni a moziba, csakhogy ezek élőben mennek, és akár tetszik, akár nem, muszáj néznünk őket, sőt talán még statisztálásra is kényszerülünk. Sajnálatos módon olyan pozitív hősök nincsenek, akiknek szívvel – lélekkel szurkolni lehet, olyanok pedig még kevésbé, akiknek a csapatában érdemes lenne harcolni. És, ami az efféle in live akciófilmek legnagyobb szépséghibája, hogy a főszereplőkön kívül / helyett sok, viszonylag vétlen statiszta is meghal. Sokféle, kollektív és személyes forgatókönyvük van, helyszínektől, kollektív és egyéni adottságoktól függően, példák felsorolásától most inkább eltekintenék.

Bár a telihold köztudottan felkorbácsolja az indulatokat, mi még mindig megpróbálhatjuk józanul, higgadtan kezelni az eseményeket. Ebben az ugyanaznap bepontosuló Merkúr – Szaturnusz szextil is segíthet. Ha nem is valami erős fényszög, valamelyest lehűti a kedélyeket és felcsillantja annak a reményét is, hogy önfegyelemmel, józan érveléssel, no és a gyakorlati megoldásokra való nyitottsággal orvosolhatunk helyzeteket. ( Hatása az előző napokban bepontosult Merkúr – Plútó, Jupiter – Plútó szextilekével adódik össze, ami tovább növeli a kedvezőbb forgatókönyvek esélyét. Persze, tudatos erőfeszítésekkel, tényszerűségre, kézzelfogható eredményekre törekedve, közben az intuícióra is figyelve)

Vigyázzunk, nehogy elsodorjon a pótcselekvések örvénye, ragaszkodjunk saját céljainkhoz. Csak annyi információval dolgozzunk, amennyit át tudunk tekinteni. Jó ötlet kerülni a feltűnést, a bonyodalmakat és mindenkit, akik a tények beható ismerete nélkül alkot véleményt. Kapkodás, kavarás helyett most tanácsosabb inkább a kivárás, higgadt mérlegelés, a megérzések gyakorlatban való ellenőrzésének taktikájához folyamodni.

 




Update :

Meghökkentő fordulatokból úgy tűnik, nincs hiány  : mint a fogyatkozások tematikus oldalán többször is szó volt róla,  eklipsszekkel kapcsolatba hozható események néhány nappal előttük és utánuk is várhatók. Analógiákban nem is volt hiány.: november 29-én, vasárnap hajnalban hatalmas meteor robbant Japánban, ugyanezen a napon, 85 éves korában elhunyt Dave Prowse, a  klasszikus Star Wars trilógia Darth Vadere, december 1-i hír például, hogy összeomlott az Arecibo obszervatórium egytányérú nagy rádióteleszkópja, szintén aznap a németországi Trier sétálónegyedében eddig tisztázatlan okból öt embert, köztök egy csecsemőt is  halálra gázolt egy ámokfutó.

Az is meglehetősen gyakori ilyenkor, hogy rejtett dolgokra derül fény, egy pimasz, cserfes Ikrek Hold pedig igen kellemetlen módon állíthatja reflektorfénybe a Nyilas árnyékos oldalait, mondjuk az álszentséget. Ízelítőt kaphattunk abból is,milyen vicces helyzetek adódhatnak, amikor a realitások ellentétbe kerülnek a fennen hangoztatott elvekkel, hivatásos erkölcs-csőszök pedig esőcsatornába kapaszkodva menekülnek az ütősre sikerült házibuliból. Nem mondható, hogy 2020 -ban túl sok vidámságban lett volna részünk, de december első napján azt hiszem, sokan derültük könnyesre magunkat. (Ld. Tóta W, 444PS Telex, nemzetközi sajtó)




Kapcsolódó

Novemberi előrejelzés

Eklipszek tematikus oldala

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!