Szaturnusz – Uránusz tranzitok | Bil Tierney

Bil Tierney, a Békességben az Uránusszal, Békességben a Plútóval című, magyarra is lefordított könyvei miatt idehaza is népszerű szerző Bil Tierney: Twelve Faces of Saturn – Your Guardian Angel Planet ( A Szaturnusz tizenkét arca. Őrangyal-bolygód ) című művében a személyi horoszkóp Uránuszával tranzit – fényszögeket képező Szaturnusz hatásait tárgyalja. Mivel két, nem túl könnyen összehangolható őselvről van szó, még az ún harmonikus fényszögek (trigon, szextil) is kihívást jelentenek. Azoknak, akiknek születési képletében is vannak Szaturnusz – Uránusz aspektusok, fokozott érzékenységgel reagálnak e tranzitokra. Sajnálatos módon Tierneynek ez az 1997-ben megjelent és világszerte népszerű munkája sem érhető el magyarul.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Ford megj : A Szaturnusz 2020 március 21 – 2020 július 1, 2020 december 17– 2023 július 7 között tartózkodik a  Vízöntő jegyében. Vándorlása során tranzit – együttállást képez a Vízöntő Uránuszokkal, szextilt a Kos és a Nyilas Uránuszokkal, kvadrátot a Skorpió és a Bika Uránuszokkal, trigont az Ikrek és a Mérleg Uránuszokkal, kvinkunxot a Rák és a Szűz Uránuszokkal szembenállást az Oroszlán Uránuszokkal. Az 1920 -2026 közötti évjáratok Uránusz -állásait ld az alábbi linken. A pdf- letölthető. Sajátos helyzetbe kerülnek azok, akiknél egyidejűleg a tranzit Uránusz is erőpróbáló fényszöget képez a születési képlet Szaturnuszával. Valamivel könnyebb dolguk van azoknak, akik az egyik bolygótól harmonikus tranzit – fényszöget kapnak. Ez segíthet kiegyensúlyozni a nehezebb aspektus- jelezte borulásokat.




A legnagyobb kihívás azokra vár, akiknél éppen a Szaturnusz Vízöntőben való vándorlása idején aktuálisak az élet dele tranzitok, vagyis az 1976 június 5 – 1977 november 16, 1978 január 4 – 1978 július 26 között születettek. Ők ugyanis gyors egymásutánban élik meg az Uránusz – Uránusz, Szaturnusz – Szaturnusz szembenállásukat, miközben, egyidejűleg a tranzit Uránusz radix Szaturnuszukkal, a tranzit Szaturnusz pedig radix Uránuszukkal képez erőpróbáló fényszögeket. Esetükben így a tipikus és önmagukban sem könnyű élet-dele helyzetek – ld itt és itt  ( kötelességek ütközése, feszítő külső- belső ellentétek) a szokásosnál is bonyolultabb feladványokat tartogatnak számukra. Erről még valószínűleg lesznek posztok. Konkrét kérdésekre  a születési képlet megbeszélése formájában kereshetünk választ. Még az ilyen nehéz tranzitokra is érvényes: a tudatosság javíthatja a megélési lehetőségeket.




Amikor a Szaturnusz tranzit -fényszöget képez horoszkópunk Uránuszával, számba kell vennünk, merre tartanak ügyeink, mennyi uránikus tevékenységet engedélyeztünk magunknak életünkben mostanáig. Ha a múltban körültekintően kísérleteztünk uránikus potenciálunkkal és kicsi, de konstruktív, személyre szabott módon engedtünk teret az individualisztikus változásoknak életünk különböző területein, a Szaturnusz most azt mondja, öntsük formába jelenlegi intuitív sziporkáinkat, és nézzük meg, milyen új, friss mentális struktúrákat építhetünk magunknak. Valami uránikusnak kell létrejönnie egy olyan folyamatból, amelyet a szaturnikus elemek pl társadalmi környezetünk – irányítanak kívülről.

Ez nem úgy hangzik, mintha a dolgok annyira frusztrálóan végződnének, ahogy akkor történhet, ha az Uránusz tranzitálja radix – Szaturnuszunkat, mi pedig túlságosan bizonytalannak érezzük magunkat semhogy más lehetőségeket is kipróbáljunk. A Szaturnusz azonban azt sugallja, hogy az uránikus inspirációk formába öntésére adott lehetőségeink meglehetősen behatároltak.Ez különböző okokból történhet. Talán a szoros határidő kényszeríti ki, hogy hatékony változásokat eszközöljünk, és meg se próbáljuk halogatni a dolgokat. Olyan lépésekre van szükségünk, amelyek révén gyorsan helyükre kerülnek a dolgok, ugyanis a destíbilizáló erők már munkában vannak és a változás a levegőben lóg. A túl sok felesleges késlekedés az optimális időzítés rovására mehet, később pedig rájövünk, hogy lassúságunk és határozatlanságunk miatt értékes alkalmat szalasztottunk el. A szextilek és a trigonok nagyobb mozgásteret adhatnak az időzítést és a cselekvést illetően, de nem sokkal nagyobbat. A konjunkciók, kvadrátok és szembenállások arra kényszerítenek, hogy anélkül, hogy bemerevednénk, ragadjuk meg az alkalmat és kezdjük új megközelítésmódokat kialakítani. Az alkalmazkodókészség, bármelyik aspektusról legyen is szó, fontosnak tűnik. Mindkét bolygó azt sugallja, hogy az izgalmas projektek elindításakor magunkra kell hagyatkoznunk. A Szaturnusz talán segíthet felismerni szunnyadó géniuszunkat. Vagy legalábbis képessé válunk jobban körvonalazni és meghatározni jövőbeli céljainkat.

Az Uránusz változékony, és a Szaturnusz pusztán annyit tehet, hogy oly módon struktúrál egy helyzetet, ami felszabadíthatja és új formákba önheti energiáinkat. Radix – Uránuszunk megpiszkálására adott reakcióink jellemző módon kiszámíthatatlanok. A Szaturnusz megpróbálja megfékezni izgága elégedetlenségünket és minden olyan sürgető impulzust, amely a meglévő biztonság elhagyására sarkall bennünket. Inkább annak kedvez, hogy az effajta nyughatatlanság hatására felismerjük az orrunk előtt levő, értelmes lehetőségeket. Ehhez bizonyos foking hajlandónak kell lennünk a közösségel való együttműködésre, a munka pedig valamilyen autoritatív struktúrán belül zajlik. Ez nem szükségszerűen dacos tranzit, hacsak nem születtünk valamilyen erőpróbáló Szaturnusz – Uránusz aspektussal, amelynek témáját még meg kell oldanunk. Ebben az esetben a tranzit csak a születési képletben is fellelhető dilemmát hozza felszínre. (Még egy tranzit – szextil is aktiválhat egy radix kvadrátot vagy oppozíciót.) Ha azonban, úgy kezeljük a szaturnuszi energiáját, mintha uránikus függetlenségünket fenyegetné, és ez törvénysértő magatartásra sarkall, bajba kerülhetünk.

Videó : Malőr a konyhán – így robbant fel a kuktafazék




Miféle bajba ? Gyakran kerülhetünk konfliktusba olyanokkal, akik szakmai, jogi vagy pszichológiai értelemben kontrollt gyakorolnak felettünk. Eltúlzott, csúnya szaturnikus tulajdonságokat vetíthetünk ki ezekre az emberekre, feltételezve, hogy le akarnak igázni bennünket és meg akarnak fosztani szabadságunktól. Olyan heves ellenállással reagálunk rájuk, amilyet ritkán tanúsítottunk. A Szaturnusz – Uránusz kölcsönhatások által gerjesztett feszültség a kuktafazekat feszítő gőzhöz hasonlít. A Szaturnusz megpróbálja rajta tartani a fedőt egy edényen, amelyet már majd’ szétvet a gőz – és ennek bizony robbanás lehet a vége. Az Uránusz a robbanóanyagokat uralja, de a Szaturnusz a robbanószerkezetet ellenőrző időzítőt. Amennyiben sikerre akarjuk vinni uránikus vállalkozásainkat, számunkra is nagyon fontos az időzítés. Így kerülhetjük el, hogy a dolgok kaotikus módon az arcunkba robbanjanak. De az Uránusz nem szereti, ha korlátok közé préselik. Az Uránusz minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy túljárjon a Szaturnusz eszén és kiszabaduljon a szaturnikus bilincsekből. Ez kétségbeesett cselekedetek formájában is megnyilvánulhat. De akár tetszik, akár nem, most a Szaturnusz a sofőr, ő irányítja a tranzitot, és hosszú távon ő fog győzni. [Ford megj: a tranzit elbírálásánál figyelembe kell venni a bolygók kozmikus helyzetét is. Egy Vízöntő radix Uránusszal (domicil) szemben álló Oroszlán Szaturnusz (exil) és egy radix Mérleg Uránuszon (trigonkrácia) áthaladó Mérleg Szaturnusz (erő) megnyilvánulása között elég nagy különbségek vannak. És persze, ezúttal sem lehet egy tranzitot a teljes horoszkóp kontextusából kiragadva értelmezni.] Nem éri meg túlságosan hőzöngeni azok miatt a dolgok miatt, amelyek ilyen időszakokban történnek körülöttünk, ahogy meggondolatlan viselkedésünkkel sem jó ötlet kiborítani másokat.

Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú összefoglalókban, akárcsak az oldalamon elérhető fordításokban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást ÉS csatold a cikkemre mutató linket !!! Ez az egyik olyan fontos gesztus, amely megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).

Ha betartjuk a játékszabályokat, kiderülhet, hogy a végeredmény nem is olyan rossz, mint tartottunk tőle – mi szükség van hát pánikra ? Miért kéne eszelősen kapkodni ? A Szaturnusz felruház a lelassulás és a részletekre való odafigyelés bölcsességével. Most inkább kompromisszumokra kellene törekednünk semmint megpróbálnunk szembeszegülni az autoritások erőivel. E tanácsról főleg oppozíciók, kvadrátok vagy együttállások esetén nem szabad megfeledkeznünk. Ha éppen tranzit – trigont vagy szextilt élünk át, a feszültség nem fog ilyen kritikus szintre emelkedni. Akár még a Szaturnusz szerepével is hajlamosabbak lehetünk azonosulni, ami azt jelenti, hogy kontrolláljuk és fegyelmezzük magunkat, ugyanis felismerjük, hogy így valósíthatjuk meg leghatékonyabban és a legjobb időzítéssel zseniális elképzeléseinket. Talán olyanokkal is találkozhatunk, akiktől jelentős támogatást kapunk és szaturnikus szakértelmüket is rendelkezésünkre bocsátják. Ebben az esetben azonban óvakodunk kell attól, hogy megkíséreljünk egyedül dönteni mestertervünk valamennyi részletéről. E tranzit idején nehezünkre esik adok – kapokban gondolkozni, de ha makacsul elutasítjuk a többiekkel való együttműködést, olyan patthelyzetekben és zsákutcákban találhatjuk magunkat, amelyeknek kellemetlen, uránikus végük lehet.



Valamennyi Szaturnusz tranzit pozitívuma, hogy kikényszeríti, hogy világos, objektív képet alkossunk annak a bolygónak a valós igényeiről, amellyel kapcsolatba kerül. Jelen esetben lehetőséget kapunk, hogy alaposabban megfigyeljük és elemezzük természetünk azon az uránikus elemeit, amelyeket általában nem élünk meg. Olyan személyiségvonásainkról van szó, amelyek a szokásos kerékvágáshoz ragaszkodó világunkban nem találnak sok bátorításra, vagy meg sem értenek.Az Uránusz esetén gyakran úgy érezhetjük, hiányoznak azok a személyes szerepmodellek, akik megmutathatnák, hogyan ültethetnénk át a gyakorlatba e bolygó innovatív elveit. Ennek eredményeként gyakran adódik lehetőségünk rá, hogy menetközben találjunk ki dolgokat, itt-ott kísérletezgessünk, bizonyos esetekben elsőkként próbáljunk ki dolgokat – és ez időnként igen kellemes meglepetéseket is okozhat.

A Szaturnusz határozott, de gondoskodó vezető is lehet, aki kész figyelmeztetni bennünket és segít elkerülni a tipikus uránuszi csapdákat. Az erőszakos, váratlan, igazságtalan indulatkitörések például uránikus jellegűek (olyanok, mint a földrengés, és egész másak, mint a marsikus erőszak, amelynek dühe mindig meghatározott célpomtra irányul.) A Szatunrusz – Uránusz kapcsolatok e kuktafazék-szerű potenciálja a kontroll váratlan elvesztésében is megnyilvánulhat. Az Uránusz tornádószerű erői ilyenkor mindet lerombolnak, ami útjukba kerül. A Szaturnusz arra irányuló erőfeszítései, hogy elnyomja az efféle uránuszi tombolást, csak még jobban felszíthatja dühét. De a Szaturnusz megpróbálhatja szabályozni is ezt a nehezen kontrollálható bolygót, és akkor energiái kezelhetőbbé válnak számunkra és nem lesznek annyira destruktívak. A siker kulcsa, hogy az énközpontúságot mellőzve megtanuljuk személytelen módon felhasználni ezeket az energiákat. E bolygók egyike sem hajlandó túl hosszú ideig személyiségünk önző, „én, én és megint én”-aspektusait táplálni, hanem inkább irányt vált és szélesebb tömegeket érintő társadalmi problémákra fókuszál. Valami olyasmit tenni, amely sokakkal képes megláttatni az igazság egyik arcát nagy kihívás lehet, de ez valamennyi Szaturnsz/Uránusz tranzit fejlettebb, előre mutató megélési módja.




Ez gyakran valami szokatlan (Uránusz) természetű munkát (Szaturnusz) is magában foglalhat. Az asztrológiai szövegek gyakran a tudományt és a technológiát emlegetik olyan lehetséges területekként, amelyekre a fókusz irányulthat. E területek nemrég még csak egy viszonylag szűk kört érdekeltek, de a közelmúltbeli, az 1990-es évek elejétől a közepéig tartó Bak Uránusz – Neptun együttállás hatására gombamód kezdtek terjedni a személyi számítógépek, egyre többek számára vált elérhetővé az internet, és egyre nagyobb a Világháló csábítása. [ Ford megj: A könyv első kiadása 1997-ben jelent meg. ] Szerencsére gyerekeink és unokáink ezer örömmel tanítanak meg bennünket a kibertérben navigálni, már amennyire felhagyunk ama képességünk blokkolásával, hogy valami nagyon szokatlant, de nagyon izgalmasat tanuljunk. Számítógépes ismereteink felfrissítése nagyszerű mód lehet, hogy jó adag Szaturnusz/Uránusz energiát tereljünk egészséges mederbe. A komputerek világában az információ nagyon gyorsan lehívható (Uránusz), az információhoz való hozzáférés folyamata azonban struktúrált és rendszerint megbízható (Szaturnusz) . Ha valamelyikünk még mindig kézi vagy elektromos írógéppel bukdácsol, pontosan egy jó tranzit Szaturnusz – radix Uránusz szextilre van szükségünk ahhoz, hogy az információs szupersztrádára kerüljünk.

Még egy kvadrát vagy szembenállás is megadhatja a megfelelő lökést ahhoz, hogy kíváncsivá és energizálttá váljunk, de ilyenkor fontos lassítani tempónkon, és óvakodni attól, hogy túl sokat tanuljunk túl rövid idő alatt. Máskülönben ugyanis csak felesleges bosszúságot okozunk magunknak azzal, hogy semmit sem haladunk azokkal a dolgokkal, amelyekkel mostanában próbálunk megismerkedni. Türelemre van szükségünk ahhoz, hogy elfogadjuk: nem vagyunk képesek magunkba szippantani az összes szükséges tudnivalót irreálisan rövid idő alatt.

Bil Tierney: Twelve Faces of Saturn – Your Guardian Angel Planet; 1997, Llewellyn Publications  276 – 279 old





Kapcsolódó

Szaturnusz – Uránusz aspektusok a horoszkópban (Bil Tierney)

Realista fantaszták – épelméjű őrültek (Donna Cunningham)

Az Uránusz (Liz Greene)

Uránusz – Szaturnusz tranzitok (Howard Sasportas)

A tranzitáló Szaturnusz jelentősége ( Robert Hand)

Erőpróbáló Szaturnusz – tranzitok : a megvalósítás és érés ciklusai

A prognózis lehetőségei és korlátai : a tranzitok és progressziók pszichológiai megközelítése  (Liz Greene)

A rossztevők kezelése ( Robert Hand)

 

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!