Uránusz – Mars tranzitok | Howard Sasportas

Részlet Howard Sasportas magyarul szintén nem elérhető The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto – A változás, a fájdalom és a krízis istenei: az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó tranzitjai című könyvéből. A szerző észrevételei elsősorban a személyi horoszkóp Marsát érő Uránusz – tranzitokra vonatkoznak, de más jellegűekre is alkalmazhatók. Hogy kire mi módon, milyen életterületen hat, ezúttal is a horoszkóp egyéni adottságaitól függ.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az Uránusz felajzza azt a bolygót, amellyel kapcsolatba kerül és még intenzívebbé teszi hatását. Amikor trigont vagy szextilt képez a Marssal, olyan időszakra számíthatunk, amikor élőbbnek, energetizáltabbnak érezzük magunkat, mint általában. Ez az időszak nem arra való, hogy tétlenül ücsörögjünk és a tévét bámuljuk. Menj ki, és találj konstruktív formákat, projekteket, amelyek révén egészséges mederbe terelheted fölös energiádat és megnövekedett életerődet. Kezdj edzeni, karolj fel egy ügyet, amelyért érdemes harcolnod, iratkozz be egy tanfolyamra, amely érdekel, mássz hegyet. E harmonikus Uránusz – Mars tranzitokat ugyanis akkor tudod leginkább javadra fordítani, ha kihívásokat keresel és kitágítod határaidat.



Amikor a tranzit Uránusz együttállást, kvadrátot, kvinkunxot vagy szembenállást képez a Marssal, az energiatöbblet és izgatottság nehezebben kezelhető. Izgágábbá, szorongóbbá, ingerlékenyebbekké, türelmetlenebbekké válhatunk mint általában, és olyan apróságok is csetepatét és konfrontációt robbanthatnak ki, amelyekre korábban ügyet sem vetettünk. Hajlamosabbakká válhatunk, hogy kiálljunk magunkért, és hevesen osztjuk ki azokat, akik beleszólnak ügyeinkbe vagy akadályokat gördítenek utunkba. A düh a blokkolt mozgással áll kapcsolatban: ha tovább akarunk haladni életünkkel, de egy külső akadály megállít vagy valami belülről visszatart, dühbe gurulunk. E dinamika igen erőteljesen működik e tranzitok időszakaiban. Ha érvényesítenünk kell akaratunkat és tovább kell lépnünk, de nem tartjuk tiszteletben ezeket a késztetéseket, a Mars önmaga ellen fordul és betegség vagy a test működésében fellépő zavarok formájában megtámadja a testet. Hasonlóképpen, ha energiánk nagy része a változások megfékezésére, vagy a szükséges lépések elkerülésére irányul, sokkal kevesebb energia áll majd rendelkezésünkre, amellyel irányíthatjuk életünket. Ha egy Uránusz – Mars tranzit időszakában depressziótól szenvedünk, meglehet, habozunk elkezdeni valamit amit el kellene, vagy meg kellene tennünk.

Ebben az időszakban szükségünk van valamire, ami szenvedélyesen foglalkoztat bennünket: egy projekt, vagy valami más tevékenység, ami magával ragad és izgalomba hoz, és amely révén mederbe terelhetjük marsikus energiatöbbletünket. A Mars jelképezi az önmagunk érvényesítésére irányuló vágyat. Amikor az Uránusz aktiválja a Marsot, arra irányuló vágyunk, hogy nyomot hagyjunk az életben, megnövekszik. Amennyiben konstruktív és kreatív medret találunk a marsi energiának, még a legnehezebb Uránusz – Mars tranzitok is jelezhetnek olyan időszakokat, amikor fejlődésünk és önmagunk kibontakoztatása felgyorsul és nagy lépést teszünk előre.




Az erőpróbáló Uránusz – Mars tranzitok balesetekkel és balszerencsés sorsfordulatokkal is kapcsolatba hozhatók. Ez többféle okból lehet igaz. Az Uránusz – Mars kombináció ugyanis meglehetősen impulzív és nyers is lehet, így hatására túl nagy erővel és lendülettel vetjük bele magunkat a dolgokba, így menet közben saját magunkat is elsodorhatjuk. És ha még ráadásul tekintélyes adag dühöt, szorongást és frusztrációt is görgetünk magunk előtt, sokkal nagyobb eséllyel vonzzuk a baleseteket, mint amikor nyugodtak és békések vagyunk. Bizonyos esetekben a balszerencse elkerülhető, amennyiben időt szánunk arra, hogy konfrontálódjunk a bennünk kavargó dühvel és megvizsgáljuk érzelmeinket, mielőtt ezek veszélyes mértékben torlódnának fel.

A nehéz Uránusz – Mars tranzitokat a legváltozatosabb érzelmek és hangulatok kísérhetik. Jó esetben majd’ kiugrunk a bőrünkből az izgatottságtól és élet iránti lelkesedésünk túlcsordul. Negatív hozadékuk, hogy szinte folyamatosan dühösek vagy betegek, kiegyensúlyozatlanok vagy depressziósak vagyunk. E tranzitok azonban lehetőséget adnak arra, hogy jobban hozzáférjünk akaratunkhoz, autoritásunkhoz, erőnkhöz, vitalitásunkhoz. A tranzit Uránusz és a radix Mars házhelyzete, a Kos vagy a Skorpió jegybe eső házcsúcsok vagy ház mutatják az új fajta feléledés területeit.

(Howard Sasportas : The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto, Arkana, Penguin Books 1989, 59 -61 old)

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





Megjegyzés:

E tranzitok hatása nem csupán egzakttá válásukkor, hanem 5°-kal bepontosulásuk előtt és 5° -kal azt követően is érvényesül. (Egyeseknél előbb vagy később is: a hatókörökre vonatkozó szabályok hasznosak, de nem alkalmazhatók mechanikusan. ) Az Uránusz lassú mozgású bolygó, egy éven belül háromszor pontosul be tranzitfényszöge : egyszer, amikor direktben halad, aztán amikor tolat, aztán amikor újra direktbe vált. Azonban az ezt megelőző és követő év folyamán is orbison belül marad. Így, mindent egybevéve 2 – 2,5 – 3 éven keresztül érvényesül a hatása. Általánosítani most sem lehet: a legtalálóbb következtetések a személyes tapasztalatokból vonhatók le. Asztrológiában járatosabbak megfigyelhetik, esetükben mi módon és milyen időintervallumon belül érvényesül a tranzit hatása.

Az asztrológiát tanulók, gyakorló asztrológusok számára egyaránt fontos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.

A szerzőről

Howard Sasportas (1948, április 2 , 01:46, Hartford, Connecticut, Amerikai Egyesült Államok – 1991 május 16, 17:12, London, Egyesült Királyság) 1973-ban a New York-i Antioch Universityn szerzett mesterfokozatot humanisztikus pszichológiából, aztán Londonba költözött, hogy, a C.E.O Carter által alapított Asztrológiai Karon ( Faculty of Astrological Studies ) képezze tovább magát. 1979-ben megkapta az egyik legrégebbi kortárs asztrológusképző intézmény arany kitüntetését. 1983-ban, a blogon sokszor idézett Liz Greene-el megalapította a Pszichológiai Asztrológia Központot (Centre for Psychological Astrology ), amely a világ egyik legbefolyásosabb asztrológia iskolája lett. Rendkívül népszerű tanár és termékeny szerző volt. (Többek között: a magyarul oly sok más fontos asztrológiakönyvhöz hasonlóan szintén nem elérhető The Twelve Houses – A tizenkét ház és a The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto – A változás, a fájdalom és a krízis istenei: az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó tranzitjai) Közérthető, egyszersmind mélyreható írásai mitológiai, kultúrtörténeti szempontból is hiánypótlók: igen behatóan foglalkozik pl a görög mítoszokkal. Az 1980-as évek folyamán a klasszikus műveltségű szerző Liz Greene-el együtt sokat tett az asztrológiával szembeni előítéletek eloszlatása érdekében.

Élete utolsó éveit súlyos betegen, kerekesszékhez kötötten töltötte. Még így is sok szemináriumon és kongresszuson vett részt. A változás, a fájdalom és a krízis isteneit ímmár halálos betegségen és a rendelkezésére álló rövidsége tudatában írta. Így aztán, ha munkássága kezdetén valóságérzékelését itt-ott el is torzította a new- ages szemlélet, a transzperszonális bolygók tranzitjairól írt könyve már érett asztrológusra vall. Sasportas nem csupán szembenézett a halállal és elfogadta sorsát, hanem, mint jelen könyve is tanúsítja igyekezett a tőle telhető legértékesebb módon tölteni élete utolsó szakaszát.





Kapcsolódó

A Mars princípiuma az asztrológiában

Az Uránusz (Liz Greene)

Mars – Uránusz együttállás a horoszkópban és tranzitként (Astrology King)

Mars – Uránusz együttállás : űrkadétok (Darkstar Astrology)

Mars – Uránusz együttállás a Kosban – 2019

Mars – Uránusz kvadrát a radixban

Mars – Uránusz kvadrát tranzitként

Mars – Uránusz kvadrát 2018

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!