Március – 2023

Meghökkentő fordulatokban bővelkedő, zűrzavaros hónapnak ígérkezik március. Nehéz megmondani, hogy a Szaturnusz, a Plútó és a Mars jegyváltását látványos, nagy horderejű események kísérik-e, vagy finomabb energiaváltásokról lesz szó. Egy bizonyos: a mostanában elinduló/ felerősödő folyamatok egyéni és kollektív szinteken is jelentős hatást gyakorolnak. Mivel rossztevő bolygókról van szó, amelyek az alaptermészetükkel nehezen összehangolható jegyekbe lépnek, önáltatás kedvező forgatókönyvekben reménykedni. A félresiklás, torzulás, kifordulás sokkal valószínűbb – bár ezek a tendenciák sem teljesen újak.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A hónap egy sajátos cukor – ostor kombóval kezdődött: 2-án került sor a Vénusz  és a Jupiter együttállására a Kos 12°08’-án. A Kis és Nagy Jótevő találkozásait rendkívül kedvezőnek tartják az asztrológusok; szerencsét, bőséget és boldogságot társítanak hozzá. Jó hatással van a társasági életre, szívügyekre és a kreatív önkifejezésre, pénzügyekre is. Problémát maximum a túlzott csodavárás, tékozló hajlam és Kos bolygókról lévén szó, túlzott kockázatvállalás okozhat. Mivel a Vénusz száműzetésben van a Kosban, a tartalékok szegényesebbek, a túlzott dínomdánom pedig lenullázhatja őket.

Ugyanezen a napon azonban a Vízöntő 29°24’-én a Merkúr belefutott a Szaturnuszba, az elmúlt 2,5-3 év tanulságainak és konklúzióinak levonását szorgalmazva. A mentális feszültség, pesszimizmus, lelassulás, a különféle késedelmek jellemzők erre a kapcsolódásra. Az együttálláshoz társítható események és hírek komor és kijózanító befolyást gyakorolhattak a gondolatainkra és a beszélgetéseinkre. Talán szembe kellett néznünk néhány kemény igazsággal, vagy nehéz döntéseket kellett meghoznunk.

Később, még mindig 2-án az isteni hírnök belépett száműzetése jelébe, a Halakba. A március 20-ig hátralevő időszakban lendületet adhat fantáziánknak, érzékenyebbé, együttérzőbbé is tehet, egyszersmind fokozhatja a zűrzavart, irányvesztettséget és az eszkapista tendenciákat.

6-án bepontosuló Nap-Uránusz szextil, kezelhetőbbé teszi a váratlan változásokat, segíthet meglátni bennük lehetőségeket. Ha más tényezők is megerősítik, megszabadulhatunk a régi, rossz mintáktól, és szerencsés áttöréseket lehet eszközölni. Jelen helyzetben jó kérdés, mennyire lesz képes ellensúlyozni a borulás és a káosz trendjeit.




Március 7: telihold a Szűzben, a Szaturnusz a Halakba lép

7-e a hónap első jelentős fordulópontja: a Szaturnusz nem sokkal a telihold (Bp 13:40) után (Bp 14:35) lép be a Halakba. Mint a teliholdképlet Szűz Hold, Halak Nap, Ikrek Mars változó T-kvadrátja -és a konfigurációt megismétlő jegyváltás – képlete sugallja, a Szaturnusz következő jegyen való tranzitja meglehetősen zavarosnak ígérkezik. (E szempontból különösen nehéz lesz 2024 augusztusa, amikor a Szaturnusz nagyjából szembekerül az ingressziós képlet Holdjával – a Nappal értelemszerűen együttállást képez, összeáll egy önmagában is súlyos gazdasági problémákat jelző Ikrek Jupiter-Halak Szaturnusz kvadrát, és az akkor újra Ikrekben tranzitáló Mars eléri a jegyváltás képletebeli pozícióját, egyszersmind a Jupiterrel is találkozik. Arról, hogy aktivátorként milyen folyamatokat szabadíthat el, elég komoly sejtelmeim vannak, ahogy más asztrológiában jártasabbaknak is. De unatkozni addig sem fogunk.)

1 ábra: Telihold a Szűzben, 2023 márc 7 Bp 13h40, 2 ábra: Szaturnusz a Halakba lép, 2023 márc 7, Bp 14:35




2017 vége óta a Szaturnusz Bakban és a Vízöntőben, két otthonában haladt, karakterének megfelelően, erőteljesen fejtve ki hatását. Láthattuk az előző évek folyamán, hogy ez nem mindig volt könnyen kezelhető, viszont legalább nem árult zsákbamacskát. A Halak azonban idegen terep a számára. A jegy régi ura a Jupiter; a két, ellentétes elvet képviselő sorsbolygó nem érzi jól magát egymás otthonában. Ezt megtapasztalhattuk anno a Szaturnusz Nyilas tranzitjánál, meg a Jupiter Bakon való áthaladásakor is. A Halak új ura, a szétoldó, kaotikus Neptun szintén ellentétes a Szaturnusz fegyelemre, struktúrák teremtésére törekvő természetével. Erről a tranzitról is lesznek saját bejegyzések vagy fordítások, jelenleg a Szaturnusz a Halakban: kiábrándulás és spirituális fegyelem című érhető el róla. Részletekről ott bővebben.

A Szaturnusz 2023. március 7-én lép a Halakba, és ott marad 2025. május 25-ig, amikor is a Kosba vándorol, és majdnem együttállásba kerül a Neptunusszal. 2025. szeptember 1-én visszatér a Halakba, és ott is marad 2026. február 14-ig, amikor végleg a Kosba költözik. A Neptunusz 2026. január 26-án hagyja el a Halakat, a pontos Szaturnusz-Neptunusz konjunkció pedig 2026. február 20-án következik be a Kos 0°-án.

A komor hangulatot valamelyest oldja a Kos Vénusz Ikrek Marssal képezett szextilje 11-én. Ez az életvidám duó felpezsdítheti a társas érintkezést, kedvez a könnyed, kötetlen flörtöknek, növeli a spontaneitást, kalandvágyat, kezdeményezőkészséget. Eközben a Halak Merkúr és a Bika Uránusz szintén 60°-os fényszöge segíthet gyakorlatba ültetni az innovatív ötleteket, szokatlan meglátásokat.

*

 

A hónap közepén azonban, egyéni és kollektív szinten is alaposan összekuszálódhatnak a szálak. 14-én, harmadszorra is bepontosul az elmúlt bő fél évben oly sok zűrzavart és átláthatatlanságot okozó Mars –Neptun kvadrát. A kozmikus körítés is figyelemreméltó lesz:

  • Március 14 : Mars-Neptun kvadrát
  • Március 15 : Nap –Neptun együttállás 25°06 Halak
  • Március 16 : Merkúr – Neptun együttállás, 25°08
  • Március 16 : Nap-Mars kvadrát
  • Március 17 : Merkúr-Mars kvadrát
  • Március 17 : Nap-Merkúr együttállás, Halak 26°34

A fentebbi hatások most is összeadódva érvényesülnek. Nehéz megmondani, hogyan fog ez kollektív szinten konkretizálódni, én meg sem kísérlem, de az biztos, hogy a káosz, bizonytalanság és agresszió sajátos, és igen destruktív keverékével kell számolnunk. Intrikákból, ködösítésből, manipulációból nem lesz hiány; az elmúlt hónapok konfliktusai mélyülhetnek, még több rejtéllyel, összekuszált szállal. Ember legyen a talpán, aki képes lehet eligazodni a titkok, nyilvánvaló hazugságok vagy „mindössze” csak manipulálva tálalt tények egyvelegén. A természeti katasztrófák éppúgy benne lehetnek a pakliban, mint a vegyi fegyverekkel elkövetett támadások, hamis zászlós hadműveletek, kiberbűncselekmények.

Ezért vagy azért, egyéni szinten is a káosz hosszabb-rövidebb időszakával kell számolni. A pletykák, hazugságok, rágalmak – és az ezekből építkező karaktergyilkosságok rengeteg kárt okozhatnak, a valós megérzéseket nehéz megkülönböztetni a vágyálmok vagy megfoghatatlan szorongások által gerjesztett tudatállapotoktól. A csalások, lopások komoly anyagi veszteségeket okozhatnak, a szórakozottság, hiszékenység elősegíti az ilyen forgatókönyveket. A legkevesebb, ami elmondható, hogy ez nem a fontos döntések és a jelentős befektetések időszaka. Értékeinkre fokozottan figyeljünk és csak ismert webshopokból vásároljunk.




A szintén március 16-án bepontosuló Vénusz-Plútó kvadrát az anyagi veszteségek mellett szerelmi húzd meg ereszd megekre is figyelmeztethet. (Ezeket, az együtt érvényesülő hatások jellegéből adódóan háromszögek, vagy más, a bizalmat súlyosan aláaknázó történések táplálhatják.) Vitás kérdések tisztázására, a menés vagy maradás eldöntésére azonban szintén alkalmatlan ez az időszak, ugyanis magunk is, a másik fél is hullámzó hangulatban, még maga előtt sem körvonalazott céllal és motivációkkal áshatja ki a csatabárdot. Az egyik pillanatban hozott döntéseket egy újabb hangulati hullámzás írhatja felül, aztán megint változik a kép, meg még újra, jónéhányszor.

A feszültséget jobb ötlet meditációs gyakorlatokkal, kreatív tevékenységekkel, jógával, sétákkal oldani, mint alkohollal és más tudatmódosító szerekkel. Ezekre ugyanis a szervezet most sokkal érzékenyebben reagálhat, mint máskor – akárcsak a gyógyszerekre. Az immunrendszer is legyengülhet, hűlésre, pszichoszomatikus bántalmakra is fogékonyabbak lehetünk. Orvosi beavatkozásokra – különös tekintettel a műtétekre-szintén teljességgel alkalmatlan a március 10-től kb 21-ig terjedő időszak.

*

16-tól azonban mégis fokozatos enyhülés kezdődik: Plútóval való csörtéjét követően a Vénusz belép otthonába, a Bikába, ahol április 12-ig időzik. Szaturnusszal való 17-i szextilje némi stabilitást hozhat a felfordulásba. A fix pontokat tudatos erőfeszítésekkel lehet megtalálni, vagy kialakítani.

19-én a Merkúr is eléri a Plútó szextilt, lehetővé téve, hogy elmélyedjünk egy projektben vagy egy problémában, megérzéseinket a gyakorlatban is kamatoztathassuk. Ezt követően aztán átviharzik a Kosba, ahol kissé forrófejű ugyan, de spontaneitása, lényeglátása és kezdeményezőkészsége  jó szolgálatot tehet.

A Nap-Plútó szextil 20-án pontosul be, de már az előző, és a következő napokban is segítheti a regenerációt, javíthat a túlélési stratégiákon. Ezt követően, helyi idő szerint 22:25-kor átlép a Kosba.




Tavaszi napéjegyenlőség: 2023 március 20 Bp 22h25

Fentebbi előzményekkel a tavaszi napéjegyenlőség-képlet sem túl biztató. Az aszcendens a Skorpióba, fix jegybe esik, így az általa jelzett tendenciák egész évre érvényesek. A nyári napforduló, őszi napéjegyenlőség, téli napforduló képletei kiegészítésként vehetők figyelembe. Erről részletesebben írtam az éves előrejelzésben, hogy lesz-e még ezen kívül kedvem és időm egy újabb posztra, nem tudom.

Tavaszi napéjegyenlőség: 2023 március 20 Bp 22h25




Március 21: Újhold a Kosban

A csillagászati (és asztrológiai) újév első újholdja március 21-én, helyi idő szerint (Budapest) 18:23-kor születik meg, a Kos 0°49′ –en. A Kos újholdak, ha nem is mindig tudatosan, rendszerint nagy várakozásokat keltenek. A hosszú tél után elérkezettnek látjuk az időt, hogy lendületesen, kalandvággyal új területekre induljunk. Az új projektek némi kockázatvállalást is igényelnek, sok kezdeményezés spontán ötletek hatására születik.

Újhold a Kosban 2023 márc 21 Bp 18h23

Jelen esetben azonban, az Ikreknek épp anaretikus fokára lépő Mars kvadrátot képez a fővilágítókkal, a Plútóval pedig egy igen kellemetlen kvinkunxot, így a kitűzött célok csak igen nehézkesen valósíthatók meg. A nagy ötletek kifulladhatnak vagy kiderül: gyakorlatba ültetésüknek ezernyi buktatója van. A már érvényesülő Mars –Szaturnusz trigonnak köszönhetően, szorgalommal, kitartással jobban lehet haladni, mint lendületből. Ha nincs elpufogtatva a muníció, talán jöhetnek szerény eredmények is; hogy mennyi, jó kérdés. Nagyon durván leegyszerűsítve, a 6-os házban létrejött újhold munkával (a fővilágosítók egyébként is a X ház urai), életvitellel kapcsolatos megújulásokat vagy újító szándékokat jelezhetnek. (Persze, az egyéni horoszkópban más területeket is érinthetnek, így oda kerül a hangsúly.)




Március 23: a Plútó a Vízöntőbe lép

Március 23-án kerül sor a következő 18-20 év egyik legnagyobb váltására. a Plútó bekukkant a Vízöntőbe. Noha csak június 11-ig vendégeskedik ott, a következő hónapok alatt kaphatunk némi ízelítőt ebből a hosszas tranzitból. Hogy ez konkrét, nagyobb formátumú események révén történik, vagy aprócska, több területen érvényesülő tendenciák formájában, kiderül. Ez mellesleg magára márciusra is érvényes.

Ami egyértelműen megállapítható, hogy a Plútó jegyváltását követően a 2020 decemberében a Vízöntőben lévő Jupiter-Szaturnusz Nagy Konjunkció által belőtt trendek jelentős lendületet kapnak. Hogy ez az eddig is alig elviselhető szélsőségek fokozódását jelenti, vagy az éppen csak kialakult struktúrák közül az életképtelenek összeomlanak, jó kérdés.

Bár a transz-szaturnikus bolygóknak nincs esszenciális méltóságuk, egyesek szerint a Plútó fallban van a Vízöntőben. Ezzel nem értek egyet, de azt készséggel elfogadom, hogy a legősibb ösztönökkel is kapcsolatban levő bolygó nem érzi jól magát a Vízöntő intellektuális, túltechnicizált világában. Hogy mennyire fognak összeszokni a következő húsz év alatt, meglátjuk. Az éves előrejelzésben megpróbáltam összefoglalni, milyen típusú átalakulásokra és krízisekre lehet számítani, egy Jessica Davidsontól lefordított bejegyzés pedig a múltbeli Vízöntő Plútó tranzitok eseményei alapján segíthet képet alkotni. A folyamatok azonban túlságosan összetettek és hosszú távúak ahhoz, semhogy esemény szinten lehessen következtetéseket levonni.




Március 25 – május 20 : Mars a Rákban

Rák -szörny: a Rák-szörny archetípusa a modern ember tudattalanjában is jelen van

Két napon belül újabb jelentős váltásra kerül sor, hiszen a Mars, az Ikrekben való hosszas vendégeskedését követően belép a Rákba. Sajnálatos módon azonban a tolatás folyamán megfogyatkozott energiáit még mindig nem szerzi vissza, hiszen ebben a jegyben esésben, fallban van. A Mars, mint már szó volt róla, többek között a vitalitást, ösztönöket, cselekvést, akaraterőt, önérvényesítést, agressziót – mundánasztrológiában háborúkat jelképező tüzes bolygó. A Rák érzelmekkel, gondoskodással társított, hiperérzékeny vízjegy: a konfliktus tehát eleve adott.

Az elfojtott düh, rosszkedv és passzív-agresszív viselkedés formájában sok gondot okozhat személyes szinten. A hangulatingadozás, változó energiaállapotok, a tervekhez képest kevés és nem túl jó minőségű muníció nem tesz jót a kivitelezésnek. Az otthoni és családi problémák, akutabbá válhatnak, fokozódhat a bántalmazások veszélye. Kísérteni kezd a múlt, alkata váltogatja, hogy a visszatekintés a régi traumák konstruktív feldolgozását, vagy még több sebet feltépő vájkálást eredményez.

Mundánasztrológiai vonatkozásokban a Rák Mars lakhatással, ingatlanokkal és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre irányítja a figyelmet. A lakások és más ingatlanok tulajdonjogával és területi határokkal kapcsolatos konfliktusok robbanhatnak ki, vagy a meglévők mérgesednek tovább. A nacionalizmus túlkapásai, paranoiddá fajuló nemzetféltés további problémát jelenthetnek.

*



Bár a modern asztrológia nem tulajdonít nagy jelentőséget az uralmi helyzeteknek, nekem az az érzésem, hogy a Halakban idegen, sőt, azzal nehezen összeegyeztethető elveket képviselő Szaturnusz, a Rákban fallban levő Mars és a Vízöntőben szintén a természetével ellentétes terepen mozgó Plútó valami kollektív kizökkenést jeleznek. Ilyen tendenciák eddig is voltak, a nyugati világban a woke, mifelénk a feudalizmusba való regresszió, de most a kollektív pszichózis minden eddiginél destruktívabb irányt vehet. A Mars, Szaturnusz és a Plútó ráadásul rossztevők, így naivitás kedvező forgatókönyvekben reménykedni.

(A folyamatok beteges, válságos jellegét támasztja alá az is, hogy jegyváltásakor a Mars azonnal kvinkunxba kerül a Plútóval, ahogy két nappal előtte a Plútó is a Marssal. Mint már szó volt róla, ez a gyenge fényszög valójában igen komoly zavarokat is tud okozni; a Plútót a Mars felsőbb oktávjának tartják, így a kisiklás, ösztönszférától való eltávolodás, valamilyen értelemben vett degeneráltság hosszú távon is jellemzője lehet a tranzitnak, hiszen nemcsak a Mars, hanem a Plútó ingressziós képletében is megvan ez az aspektus.)

                                       *




Jó hír, hogy a hónap vége felé harmonikusabb hatások javíthatnak az összképen. A március 28-i Merkúr –Jupiter találkozó (18°13) akkor is jó alkalom lehet a tanulásra, tanításra vagy a tudás más formában való megosztására, ha túlságosan szubjektívvé, nagyképűvé tehet, és elhamarkodott véleményalkotásra hajlamosít. A dogmatizmus, nézetek erőszakos terjesztése további problémákat okozhat.

Március 30-án harmadszorra, utoljára pontosul be a Mars – Szaturnusz trigon. Mint a témának szentelt bejegyzésben, illetve a szeptemberi és novemberi előrejelzésekben szó volt róla, ez a kedvező aspektus legalább valamilyen fogódzót, rendszerező elvet képviselt a Mars-Neptun kvadrát keltette felfordulás közepette. Hogy mennyire és miféle rend áll vissza most, jó kérdés. Ami sajnos biztosra vehető, hogy csupán átmeneti regenerációs lehetőségekről van szó, hiszen a május végi (de tulajdonképpen az egész hónapban és június elején is érvényesülő) Mars-Jupiter-Plútó fix T kvadrát újabb óriási detonációkat tartogat.

A Vénusz és az Uránusz szintén aznapi találkozója (Bika 16°44′) kedvező esetben új, izgalmas pénzügyi lehetőségeket vagy ismeretségeket jelezhet, esetleg a meglévőknek ad friss impulzusokat. Kevésbé jó, ha a sors felelőtlen kísértésére hajlamosít.





Fontosabb bolygóhatások

 

Március 2 : Vénusz – Jupiter együttállás – Kos 12°8

Március 2 : Merkúr – Szaturnusz együttállás – Vízöntő 29°24

Március 2 – 20 Merkúr a Halakban

Március 3 : Vénusz-Chiron együttállás 13°59’

Március 6: Nap-Uránusz szextil

Március 7 : telihold a Szűzben 16°40

Március 7 : Szaturnusz a Halakba lép

Március 11 : Vénusz-Mars szextil

Március 11 : Merkúr – Uránusz szextil

Március 12 : Jupiter – Chiron együttállás Kos 14°26

Március 14 : Mars-Neptun kvadrát

Március 15 : Nap –Neptun együttállás 25°06 Halak

Március 16 : Merkúr – Neptun együttállás, 25°08

Március 16 : Nap-Mars kvadrát

Március 16 : Vénusz –Plútó kvadrát

Március 16 – április 11 : Vénusz a Bikában

Március 17 : Merkúr-Mars kvadrát

Március 17 : Nap-Merkúr együttállás, Halak 26°34

Március 17 : Vénusz – Szaturnusz szextil

Március 19 : Merkúr-Plútó szextil

Március 19 : Merkúr a Kosba lép

Március 20 : Nap – Plútó szextil

Március 20 –április 20 : Nap a Kosban

Március 21 : Újhold a Kosban, Kos 0°49

Március 23 : a Plútó a Vízöntőbe lép

Március 25 – május 21 : Mars a Rákban

Március 26 : Merkúr – Chiron együttállás Kos 15°16

Március 28 : Merkúr – Jupiter együttállás Kos 18°13

Március 30 : Mars-Szaturnusz trigon

Március 30 : Vénusz –Uránusz együttállás 16°44 Bika

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2023A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!