November – 2022

November emberpróbáló időszaknak ígérkezik, sok felfordulással, váratlan helyzettel. Ezt a nagyvilág valamennyi, szakmailag valamennyire is felkészült asztrológusa így látja. Akkor is, ha világnézeti szempontból szinte semmiben nem értenek egyet. Azt illetően is nagyjából teljes a konszenzus, hogy a zűrzavar a következő hónapokban is folytatódik, beláthatatlan végkifejlettel. A hónap első tíz napja a legkritikusabb, a 8-i teljes holdfogyatkozás csúcsra járatja a szélsőségeket. Ez után, kb 13-tól némi enyhülés kezdődik, a 23-i Nyilas újhold és az aznap direktbe váltó Jupiter kimondottan biztató, de rövidesen folytatódik a  húzd meg-ereszd meg. Csak éppen más jellegű.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A hónap alaphangulatát az Ikrekben tolató Mars és a Szaturnusz-Uránusz kvadrát adja meg. A két bolygó már egymástól picivel távolabbról gyepálja egymást, da a hatókör még így is elég szoros ahhoz (november elején kb másfél, a végén 3°) ahhoz, hogy beleremegjen a világ. Erről a régi struktúrákat alapjaiban megrengető formációról már sok szó volt a blogon, pl Szaturnusz és Uránusz (Charile Obert ill saját poszt), Szaturnusz – Uránusz ciklusok (Jessica Davidson), és egy tematikus oldala is van.

Sajátosságai nagyvonalakban:
• forrongó politikai élet
• lázadások, forradalmak, kormányzatban zajló változások vagy kományválságok világviszonylatban
• erőszak, zavargások, terrorcselekmények
• változékony piacok
• élelmiszertermeléssel, ellátással kapcsolatos gondok
• energiával, árammal, az internettel kapcsolatos problémák
• újabb koronavírus-hullám vagy más járványok megjelenése/ felerősödése
• szélsőséges időjárás
• új technológiák megjelenése
• váratlan problémák és események – amelyek azért annyira nem váratlanok, hiszen egy ismétlődő fényszögről van szó, a témákkal tehát, személyes – és kollektív szinten nagyjából képben vagyunk. Meglepetések, új elemek, vagy új kompozícióba átrendeződő régi komponensek, Uránuszról lévén szó, persze lehetségesek.
A hatás nagyjából 2023 januárjáig érvényesül; ha nagyon tág hatókörökkel dolgozunk, valamennyire még abban a hónapban is. Az utolsó, erőteljes löketet azonban idén novemberben kapjuk, amikor a Skorpió bolygók (Vénusz, Merkúr, Nap) csatlakozásával, 3-15 között fix T-kvadrátok jönnek létre. Ezzel a kombinációval már tavaly novemberben is találkoztunk, akkor a Skorpió Nap, Merkúr és Mars részvételével alakultak ki hasonló formációk (Ld. Repeta a pokoli libikókából), a bemelegítést pedig a Skorpió Vénusz Vízöntő Szaturnusszal és Bika Uránusszal képezett laza, 2021 szeptemberi T-kvadrátja adta. Az akkori témák most visszaköszönnek, de néhány i-betűre felkerül a pont is, meghatározva az események további folyását.

Ezúttal is igen nehezen kezelhető kombinációról van szó; az Uránusz robbant, utat tör, lázadozik, a Szaturnusz teljes erőből nyomja a féket. A tavalyi meglátásokhoz képest nem sok újat tudok írni, a lényeges különbség, hogy jelenleg egy bármikori eszkalációval fenyegető háború zajlik, a gazdasági válság egyre inkább mindennapjaink részévé válik, fénysebességre kapcsoló inflációval, a nagyhatalmak huzakodásától felbátorodott más diktatúrák –pl Irán, Észak –Korea pedig végzetesen elszemtelenedhetnek. Így most is megáll, amit tavaly írtam, csak a konkrét következmények lettek fenyegetőbbek: az indulatok és a szélsőségek egyéni és kollektív szinten is elszabadulhatnak, akár teljesen váratlanul is, hihetetlen pusztítást okozva. Egy folyamat kiszámíthatatlan következményekkel járhat, kifuthat a kontroll alól. Ez kedvezhet a spontán, kreatív megnyilvánulásoknak is, de kár tagadni, hogy a destruktivitás jelen állásoknál valószínűbb. Az agresszív demonstrációk illetve a tüntetőkkel szembeni brutális karhatalmi fellépés, terrorakciók, fegyveres összecsapások: háborús konfliktusok eszkalációja és újabbak kitörése, brutális bűncselekmények, súlyos balesetek éppen úgy lehetséges hozadékok, mint az időjárás szélsőségei, természeti katasztrófák. Mindennek jelentős pénzügyi vonzata is van. A földrengések, vulkánkitörések egyébként is jellemzők a Szaturnusz- Uránusz kvadrátra; a vizes Skorpió bolygók és a Halak Jupiter pedig a viharok, áradások, hurrikánok valószínűségét is növelik.

Az online felületekkel kapcsolatos problémák, hackeléses bűncselekmények, kémkedés, megfigyelési botrányok a teljes Szaturnusz- Uránusz kvadrát időszakra jellemzők, eddig is bőven volt részünk belőlük. Az Ikrek Marsról és tolatásáról írt bejegyzésben szó volt róla, hogy Neptunnal képezett kvadrátja önmagában is kedvez az ilyen forgatókönyveknek. A jelenlegi, Skorpió bolygós T-kvadrátok újabb hullámukat indíthatják el, tetemes anyagi károkkal.
A hatások összeadódnak, így felesleges külön tárgyalni őket. Bepontosulások előtt és után, a hatókörök miatt pár napot rájuk kell számolni. A Nap orbisza a legnagyobb, így gyakorlatilag bőven a hónap közepéig terjedő utórengéseket kell bekalkulálni. A bepontosulások menetrendje: november 3 – Vénusz együtt áll a Déli holdcsomóponttal; november 5 – Nap együtt áll a Déli holdcsomóponttal, Vénusz-Uránusz szembenállás; november 6 – Merkúr együtt áll a Déli holdcsomóponttal; november 7 – Vénusz – Szaturnusz kvadrát; november 8 – telihold és teljes holdfogyatkozás a Bikában, Nap- Merkúr együttállás, november 9 – Nap – Uránusz szembenállás, Merkúr-Uránusz szembenállás, november 10 – Merkúr – Szaturnusz kvadrát, november 11 – Nap-Szaturnusz kvadrát,

A feszültséget és a bizonytalanságot a Skorpió bolygók Ikrek Marssal képezett kvinkunxai fokozzák : november 11: Vénusz – Mars, november 13 – Merkúr –Mars, november 16: Nap – Mars. E csapatból a Merkúr és a Mars 150°-os fényszöge a legfontosabb, hiszen a két bolygó 17-ig, a Merkúr jegyváltásáig recepciós helyzetben van egymással. Együttműködésük nem túl gyümölcsöző: ingerlékenység, szúrkálódás, alantas viták, indiszkréció, a másik szennyesében való kutakodás és gátlástalan kiteregetése a lehetséges hozadékok. Ráadásul, mivel a Mars tolat, a trágyalében való dagonyázás sokkal valószínűbb, mint a konstruktív továbblépés. Az egyidejűleg érvényesülő Mars-Neptun kvadrát miatt a felek olykor még maguk sincsenek tisztában a vita céljával, az utolsó szó jogához azonban ragaszkodnak. Máskor világos a cél, az eszközök: manipuláció, hazugság, ködösítés, intrikálás, rágalmazás azonban alantasak.
November 8: Telihold és teljes holdfogyatkozás a Bikában

2022 utolsó fogyatkozására helyi idő (Budapest) szerint 12h 01’-kor kerül sor, a jegy 16°-án. Magyarországról nem látható – így valamivel gyengébben érvényesül befolyása; Észak-és Kelet-Európa egyes részeiről, Ázsiából, Ausztráliából, Észak-és Dél-Amerikából viszont igen  . A teljesség fázisa 1h24m28s, így ptolemaioszi időkulccsal dolgozva, kb másfél hónapig terjed a hatása. A témák persze a következő Bika-Skorpió eklipszekig (2023 április 20 – teljes napfogyatkozás a Bikában, május 5 – részleges holdfogyatkozás a Skorpióban) folytatódnak.

Holdfogyatkozás a Bikában, 2022 november 8 Budapest, 12:01

Remélhetőleg lesz időm külön bejegyzést szentelni neki, bár konkrét események szintjén nem tudok sokkal többet hozzátenni, mint október végi szösszenetemben. Annyi bizonyos, hogy november első 10-14 napjának eseményei vízválasztók lesznek, és a következő hónapok irányát is meghatározzák. Az október 25-i részleges napfogyatkozásnál elkezdődött folyamatok markánsabbá válnak, némelyeknél megmutatkozik a végeredmény, láthatóbbá válik az irány. A jegyek természetéből adódóan mélyül a válság, a gazdasági bukóspirál nagyobb lendületet vesz. Az indulatok felülírhatják a gyakorlati szempontokat, a húr a végsőkig feszülhet.

Ha nem pattan el, az csak az egyidejűleg érvényesülő, harmonikusabb hatásoknak tudható be. (Pl. Plútó szextilben a Vénusszal és a Neptunnal, közeledő Vénusz/Merkúr-Neptun trigon, később meg a Jupiterrel, újabb Mars-Szaturnusz trigon). Hogy ez kollektív (de akár egyéni szinten is) mennyire lesz elég a legrosszabb forgatókönyvek szelidítéséhez, jó kérdés. A fix T-kvadráttal és a Mars-Jupiter/Neptun kvadráttal alaposan el lehet vetni a sulykot; az ideológiai (vallási, politikai) elvakultság megfoszthat az ítélőképességtől.
A világpolitikai színpadon váratlan (bár eddig is gyanítható) fordulatok, erőviszony-átrendeződések lehetségesek, nem feltétlenül pozitív irányban. További szereplők is bekapcsolódhatnak, illetve látványosabb szerepet vállalnak –pl Irán. Az Egyesült Államokkal egy előző posztban foglalkoztam. Retrográd Mars időszakban – különösen, hogy ez egyszersmind Mars-visszatérés is a képletében – nem lenne szerencsés háborúba sodródnia; az Iránhoz hasonló diktatúrákat már évekkel előbb kellett volna visszabombázni a kőkorszakba, love and light. Hogy jelen körülmények között van-e még erre lehetőség, vagy a gonosz szellem végleg kiszabadul a palackból, majd kiderül. Ahogy a Covid omikron variánsa nem sokkal a tavaly novemberi holdfogyatkozást követően jelent meg, a járványhullám is újabb lendületet vehet. Erre utaló jelek már most is vannak.

Személyes szinten talán valamivel több esély van a konstruktív transzformációkra. Ez azonban még a legszerencsésebb esetekben is komoly áldozatokat (ld Skorpió bolygók a Déli holdcsomóponton, kvadrátban a Szaturnusszal) követel. Hogy mennyire választható ki „szabad akarattal” a törlesztés formája, és mennyire esik meg sorsként, akár egyik pillanatról a másikra, jó kérdés. Az önfegyelem, türelem, tudatosság, a megrekedtségében frusztrált, dühödt marsikus energia konstruktív mederbe terelése, az impulzív reakciók kreatív megközelítésmódokkal való helyettesítése alighanem kulcsfontosságú. Erős Skorpió érintettséggel majd igyekszem én is ehhez tartani magam; vérmérsékletemből kifolyólag a projekt kimenetele kétesélyes 🙂  Az ember sorsa (sok szempontból) a jelleme -meglátás asztrológusokra is érvényes. Hajaj…
De viccet félretéve: ezeknél a formációknál a nagyon fájdalmas elválások, anyagi –és érzelmi veszteségek, egzisztenciális összeomlás, betegség, balesetek és más súlyos traumák is részei az analógialáncnak. Gyakran az eddigi cselekedetek, vagy a sors felelőtlen kísértése miatt, de –és ezt nagyon fontos megszívlelni – az egyén önhibáján kívül is bekövetkezhetnek. A hírekből valószínűleg súlyos bántalmazásokról, szadista háborús bűncselekményekről értesülünk majd a napokban. Ilyesmikkel az eklipsz előtti és azt követő két hét folyamán is találkozhatunk. Lehetnek, és lesznek is friss események, de régebbiek is. A bucsai mészárlásról például további részletek derültek ki. Egy megrázó videón   megszólalt néhány túlélő –például egy asszony, aki saját kezűleg temette el halálra kínzott férjét, és akinek unokáját is meggyilkolták az oroszok.

A Vénusz-Uránusz szembenállás bepontosulása előtti szomorú hazai szinkronicitás  Szűcs Tamás, a Pátria nyomda szeptember 28-án eltűnt topmenedzsere holttestének megtalálása. Az analógiák hátborzongatóan működtek. Horgászok bukkantak rá Adonynál  vasárnap, október 30-án este : a holdfogyatkozás idején valami a felszínre kerül; a Skorpió jellegéből adódóan itt éppen egy holttest. 4-re a DNS-vizsgálat során egyértelmű lett , hogy a 32 éves termelési igazgatóról van szó. Nem kérdés, hogy hozzátartozókat, megtalálókat egyaránt életre szóló megrázkódtatás érte.
Fokozatos enyhülés

Közvetlenül az eklipsz után fokozatos enyhülés kezdődik. A Skorpió bolygók Neptunnal, majd Jupiterrel képezett trigonjai, és Plútóval való szextiljei oldják a feszültséget, és konstruktív megélési lehetőségeket is adnak. Ami nem öl meg, az megerősít, ugyebár. (November 10: Vénusz-Neptun trigon, november 12 – Merkúr-Neptun trigon, november 13 – Vénusz –Plútó szextil, november 15 – Merkúr – Plútó szextil, november 15 – Nap-Neptun trigon, november 15 – Vénusz-Jupiter trigon, november 21- Nap-Jupiter trigon).

Ezek konkrét megnyilvánulási módjairól fogalmam sincs. Azaz, egyéni szinten van pár általános tippem; kollektíve szinte semmi. Egyéni szinten mondjuk egy nehéz, túlterhelt időszakon az önfegyelem, az álmokkal, belső képekkel való munka, meditáció, jóga, türelem, a lelki állóképesség fejlesztése segíthet át. A fáradozások megtérülnek. Vagy egyszer csak „magától” megszűnik a nyomás. (Azért, a Skorpió bolygók Plútóval való szextiljeire gondolva, ehhez némi tudatos erőfeszítés kell). Kollektíve talán, némi szerencsével egyelőre elkerülhetők a legrosszabb forgatókönyvek. Talán…Nem megyünk el a falig, csak majdnem.
November 16-tól fokozatos „korszakváltás” kezdődik: először a Vénusz (16-án), aztán a Merkúr (17-én), aztán a Nap (22-én) is átmegy a Nyilasba. A hangulat felszabadultabbá, bizakodóbbá válik.  Ebben az is közrejátszik, hogy még a Skorpióban összeáll egy Merkúr-Jupiter (november 16), aztán egy Nap-Jupiter (november 21) trigon is. A világ egy pár napig egészen elviselhető helynek tűnik, az erőltetett menet után teljesen indokolt némi pihenés, ünneplés.

A 19-én újra bepontosuló Mars-Neptun kvadrát miatt azonban a dolgokat csúnyán be is lehet nézni. Lehet felületes, elhamarkodott következtetéseket levonni, elhinni, hogy most már minden olajozottan fog működni az idők végeztéig, szem elől téveszteni fontos részleteket, szőnyeg alá söpörni a sötétebb, nem-szeretem árulkodó jeleket. A Nyilasban, száműzetése jelében levő Merkúr erre egyébként is hajlandó, Vénusszal való találkozója, 21-én pedig a szerencsejátékos-mentalitást is fokozhatja. Így, a nem megfelelő célokra fordított energia, az eltékozolt, vagy rosszul csoportosított források a későbbiekben komoly gondokat okozhatnak. A muníciót gyorsan, időnap előtt el lehet puffogtatni.
November 23: Újhold a Nyilasban

Ettől függetlenül a 23-i újhold (helyi idő 23h57’), megfelelő hozzáállással kezelve, valóságos felüdülés lehet az előző hetek hullámvasutazásához képest. A légkörön sokat javít a Nyilasban levő bolygók ura, a Jupiter aznapi direktbe fordulása is. A Nagy Jótevő ráadásul a saját jegyében áll, de még trigonban a fővilágítókkal, így, az előző hetek viszontagságait követően a sorstól is leeshet pár jutalomfalat. Csak úgy.

Újhold a Nyilasban 2022 november 23 Bp, 23h57

Problémásabbá teszi a helyzetet, hogy eközben tág konjunkcióban van a Neptunnal, a Marssal laza kvadrátot képez, miközben amaz a Neptunnal is hadakozik. A túlzott kockázatvállalás, a sors kísértése így szinte magától értetődő. Pedig jelen helyzetben nem emelni kellene a tétet, hanem örülve a nyereségnek, szépen ki kéne szállni a szerencsejátékból. A tolató Mars ugyanis akkor sem kedvez az új kezdeményezéseknek, ha rajta kívül már csak a Neptun és az Uránusz retrográd. A 28-án újra bepontosuló, de már most is érvényesülő Mars-Szaturnusz trigon ugyanis jobban kedvez az eddig elértek megtartásának, illetve ezek lassú, megbízható kamatoztatásának, mint a lendületes terjeszkedésnek.
Zűrzavar-kezelhető keretek között

Azonban nem biztos, hogy a gyakorlatban is sikerül megvalósítani ezt a gondolatmenetet. A Nyilasban levő bolygók ugyanis sorra szembe kerülnek a Marssal: a Merkúr 29-én, a Vénusz december 1-én, a Nap pedig december 8-án, éppenséggel teliholdkor (miközben a Hold belefut a Mars tüskéjébe.). Most még korai volna decemberre vonatkozó előrejelzéseket írni, de az mindenképp elmondható, hogy a szélsőségek akkorra kibillenthetnek az arany középútról, és ez az újhold által felcsillantott lehetőségek elfecsérlését eredményezheti.

November 30-december 1-én a Merkúr és a Vénusz Marssal való civakodását még mérsékelni tudja a Szaturnusz, amely mindkét bolygóval szextilt, a Marssal pedig trigont képez. Így a viták konstruktív jelleget is ölthetnek, az ellentétek összehangolhatók, a kockázatvállalás ésszerűséggel kombinálódik. Ez nem jelent automatikusan egy heves összecsapásoktól és zűrzavartól mentes időszakot, hiszen a Merkúr a Marssal való szembenállástól a Neptun/Jupiter kvadrát felé tart, így a hónap végére-december elejére összeáll az első változó T-kvadrát, alaposan megzavarva az ítélőképességet. Civakodásban, műbalhékban és ténylegesekben, botrányokban, teatrális -és felesleges gesztusokban, hangzatos-és megvalósíthatatlan ígéretekben, nagyotmondásban továbbra sem lesz hiány. Ennek ellenére, a Szaturnusz visz még némi józanságot az egyenletbe, több esélyt ad a működőképes kompromisszumokra, összhangba hoz a napi valósággal.

A december 8-i telihold környékén azonban a Vénusz kerül kvadrátba a Neptunnal, majd a Jupiterrel, aztán 15-től a Nap veszi át a stafétabotot, lila ködöt borítva az asztrológiai tájra. Amelyben alaposan el lehet tévedni. Az eltékozolt lehetőségek miatt aztán igen nyomorúságos időszak köszönthet ránk amikor a bolygók kezdenek átmenni a Bakba. A téli napforduló képlete már kimondottan ilyen időszakot mutat. Kollektív szinten ez többféleképpen nyilvánulhat meg, a folyamatokra minimális a hatásunk. Egyéni szinten talán valamivel több – törekedjünk hát !

Fontosabb bolygóállások

November 3 – Vénusz együtt áll a Déli holdcsomóponttal

November 5 – Nap együtt áll a Déli holdcsomóponttal

November 5 – Vénusz-Uránusz szembenállás

November 6 – Merkúr együtt áll a Déli holdcsomóponttal

November 7 – Vénusz – Szaturnusz kvadrát

November 8 – telihold és teljes holdfogyatkozás a Bikában

November 8 – Nap- Merkúr együttállás

November 9 – Nap – Uránusz szembenállás

November 9 – Merkúr-Uránusz szembenállás

November 10 – Merkúr – Szaturnusz kvadrát

November 10 – Vénusz – Neptun trigon

November 11 – Nap-Szaturnusz kvadrát

November 11 – Vénusz-Mars kvinkunx

November 12 – Merkúr-Neptun trigon

November 13 – Vénusz –Plútó szextil

November 13 – Merkúr –Mars kvinkunx

November 15 – Merkúr – Plútó szextil

November 15 – Nap-Neptun trigon

November 15 – Vénusz-Jupiter trigon

November 16 – Nap-Mars kvinkunx

November 16 – december 11: Vénusz a Nyilasban

November 16 – Merkúr-Jupiter trigon

November 17 – december 7: Merkúr a Nyilasban

November 18 – Nap-Plútó szextil

November 19- Mars R-Neptun R kvadrát

November 21- Nap-Jupiter trigon

November 21- Merkúr-Vénusz együttállás, Nyilas 7°

November 22 – december  Nap a Nyilasban

November 23 – újhold a Nyilasban, 1°

November 23 – Jupiter direktben – Halak 28°

November 28 – Mars R –Szaturnusz D trigon

November 29 – Merkúr-MarsR szembenállás

November 30 – Merkúr-Szaturnusz szextil

Kapcsolódó

Mars az Ikrekben 2022-2023

Telihold és teljes holdfogyatkozás a Bikában

Újhold a Nyilasban – 2022

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!