Újhold a Rákban, július 10 -24 közötti hatások

Július közepe is borulékonynak igérkezik. A 10-i Rák újhold olyan kezdeteket jelölhet, amikor a folyamatok megszakadhatnak, vagy nagyon más irányba fejlődnek, mint terveztük.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Szaturnusz – Uránusz T kvadrát hatása továbbra is erőteljesen érvényesül. A 13-i Vénusz-Mars találkozót követően átmenetileg felbomlik a robbanékony T-kvadrát, „cserében” azonban kvinkunxok-és az ezekből összeállt Yodok borítják az egyensúlyt. Így tehát még mindig csupán a kiszámíthatatlanságban, előre tervezhetetlenségben, a kapaszkodók és az egyértelműen pozitív alternatívák hiányában lehetünk biztosabb. A 18-án bepontosuló Nap- Plútó szembenállás szinte elviselhetetlenné fokozza a feszültséget, 22-én pedig a Vénusz – Jupiter oppozíció, meg az újabb 150°-os fényszögek gondoskodnak az instabilitásról. Utóbbi a hatások a 24-i teliholdképletben is erőteljesen érvényesülni fognak.



Újhold a Rákban

A június 10-i újhold a Rák 18°01′-en született meg, helyi idő (Bp) szerint 03: 16-kor. Általános értelemben az ebben a jegyben létrejött újholdak az otthon, család, lelki gyökerek, a múlt, az emlékek, a hagyományok, biztonsági igények témáival állnak kapcsolatban. A konkrét vagy átvitt értelemben vett terhesség, anyaság, csírázás érlelés, növekedés motívumai is jelentős szerepet kapnak. Természetesen, az egyéni képletekben azokat az életterületeket hangsúlyozza ki, amelyekkel kapcsolatba kerül.

A június 10-i napfogyatkozást követő újholdként a földindulást követő újraépítkezés vágya még hangsúlyozottabb. A stabilitás, biztonság, védettség iránti igény a jegy természetéből adódik. Ez lesz az, ami biztos nem fog kielégülni, legalábbis akkor nem, ha azt külső forrásoktól reméljük.

Újhold a Rákban, 2021 július 10 Bp 03:16

Az előzményekről, a Mars, majd a Vénusz Szaturnusszal és Uránusszal képezett T- kvadrátjáról már volt szó, ugyanis ezek a hosszabb távú folyamatokra is hatással vannak; így a Szaturnusz – Uránusz kvadrát fémjelezte időszaknak jelentős állomásai. Az előző bejegyzésekben részletesebben is bemutattam, milyen jellegű robbanásokat jeleztek közéletben, gazdaságban, magánéletben (Pokoli libikóka, A pokoli libikóka folytatódik). A szó konkrét értelmében vett viharok, természeti katasztrófák ( különös tekintettel a tűzvészekre) szintén rengeteg kárt okoztak-és sajnos még fognak is. Az újholdképletben, ha nem is egzakt, de nagyon erőteljesen jelen van ez a T-kvadrát, így az építkezést/ újraépítkezést a földrengések zónájában, folyamatosan ingó talajon kell megkezdeni.




Mínuszokat (konkrét anyagi/ érzelmi veszteségek), szélsőséges, kedvezőtlen körülményeket könnyebb sorolni, mint biztatókat. A két fővilágító a Rák 18°48′-on levő Wasat állócsillaggal képez együttállást. Ez az északi Ikrek jobb karján levő, Szaturnusz természetű égitest erőszakot, hatalmaskodást, pusztítást hoz, vegyszerekkel, méreggel és gázokkal áll kapcsolatban. (Robson, Állócsillagok, 147 old)

A Nap és a Hold trigont képez a Neptunusszal, de a Plútó-szembenállás felé tart. A Neptun hatása jó esetben felerősíti a megérzéseket, segíthet ráhangolódni az új irányokra és trendekre. Kevésbé jó, ha a valóságelhárítást növeli. Hat még a Nap/Hold-Uránusz szextil is (ld előző bejegyzés), ami segíthet kreatív megoldásokat találni a kialakult helyzetre. Ezekhez viszont tudatos erőfeszítések szükségesek, és nem szólnak túl hosszú távra. A Plútó szembenálláshoz való közeledés túlélési próbákat, hatalmi harcokat, keserves leválási folyamatokat sejtet.

A Merkúr távolodik attól a Neptun kvadráttól, ami május vége óta ködösítette a képet. (Ld május 26-i holdfogyatkozás, június 10-i napfogyatkozás, július elei összefoglaló a Merkúr direktbe váltásáról és az Oroszlán Vénusz részvételével létrejött második T-kvadráttól.). Homály azoban még mindig van, részben azért, mert vonakodunk szembenézni a kőkemény tényekkel; és mert az alapproblémák sem szűntek meg, (Ikrek Merkúr-Bak Plútó kvinkunx), részben pedig azért, mert manipulációk, csúsztatások, hazugságok is nehezítik a tisztánlátást. Jobb hír, hogy egy Merkúr-Jupiter trigon is kezd kialakulni, ami legalább átmenetileg könnyíti az eligazodást, és hatására konstruktívabb megoldások is adódhatnak.

Mindent egybevéve azonban nem túl kedvező terep az indulásra. Források vagy már nincsenek, vagy bizonytalan, meddig állnak rendelkezésre, meddig tarthatnak ki és egyáltalán, lesz utánpótlás. A szó átvitt értelmében nyugodtan emlegethetünk veszélyeztetett terhességeket: a most elindított projekteknek nagyon-nagyon életképeseknek és rugalmasaknak kell lenniük, hogy hosszabb távra szóljanak. (Ugyanez érvényes az augusztus 8-i Oroszlán újholdra, igazából majd a szeptember 7-i lesz az, amikor viszonylag stabilabb talajon lehet építkezni, ideig -óráig. Az októberiről ez már csak nagyon feltételes módban mondható el, a novemberiről pedig semennyire, de ne szaladjunk ennyire előre az időben.)




Főbb bolygóhatások július 10- 24

Július 11 -27: Merkúr a Rákban; július 12: Merkúr – Jupiter trigon
Július 11-én a Merkúr jegyet vált, a Rákban intuitívabbá, empatikusabbá válik. A logika nem erőssége, a hangulati hullámzás is gondot okozhat, viszont érzelmeit könnyebben meg tudja fogalmazni, fogékonyabb a belső képek, álmok üzenetére. ,
Szinte azonnal , 12-én kedvező kapcsolatot képez a Jupiterrel, ami valóságos felüdülés a problémás neptuni befolyás után. Az optimizmus, a meleg, jóindulatú kommunikáció, a jó hírek, hatékonyabb információcsere, ügyintézés a pozitív analógiák közé tartoznak. A túltengő fantázia azonban felül is írhatja, tudatosan vagy akaratlanul a valóságot. Az érzelgős, dagályos stílus is csak ritkán előnyös. Ez a tranzit azonban meglehetősen rövid életű, kb két napos könnyebbséget jelent.

Július 13 : Vénusz – Mars együttállás; Oroszlán 19°48


A július 13-i Vénusz – Mars együttállás az Oroszlán 19°48′-on jön létre. Az asztrológiai szakácskönyvekben az áll, hogy a Vénusz és a Mars konjunkciója átmeneti hatásként is felfokozza a szerelem utáni vágyat. Ennek van is valóságalapja, hiszen érzelmeket és a nyers szenvedélyt egyesítő bolygóformációról van szó, így a romantikus kapcsolatok egyik legerőteljesebb jelölője. Vannak azonban más kontextusai is, melyeket szintén fontos szem előtt tartani.

Jelen helyzetben, mivel a konjunkció csak erőpróbáló fényszögeket kap, a problémás vonások fognak érvényesülni. Vagyis: a vágyak, érzelmi motivációk éppenséggel akadályozhatják a hatékony cselekvést vagy olyan túlzásokra hajlamosíthatnak, amelyek már középtávon sem válnak javunkra. A rivalizálás nem csak szerelmi-, hanem más fajta társas kapcsolatokra is jellemző lehet.

A Vénusz és a Mars T kvadrátjairól már volt szó, a stafétabotot most a kvinkunxok és a Yodok veszik át. Ezek, mint a velük foglalkozó bejegyzések tárgyalják (A kvinkunx nem jelentéktelen fényszög !, A kvinkunx és a Yod, Általános tudnivalók a Yod alakzatokról ), rendkívül instabil formációk, hiszen egymással nehezen összeegyeztethető elemeket kötnek össze. Sajátosságuk a képlékenység, megfoghatatlanság, izgágaság, jóformán kontrollálhatatlan helyzetek, amikor úgy érezzük, nincs nagy befolyásunk az eseményekre, és látszólag csak két egyformán rossz megoldás kínálkozik. (Van, amikor a valóságban is, bővebben Karen Hamaker Zontag The Yod Book című könyvében).




Itt a hatások összeolvadnak; a bepontosulások menetrendje: Július 16 : Vénusz – Neptun kvinkunx, Oroszlán – Halak 23°05, Július 18 : Vénusz – Plútó kvinkunx, Oroszlán – Bak 25°33 -ami együtt egy Yod, csúcspontján az Oroszlán Vénusszal. Július 18 : Mars – Neptun kvinkunx; Oroszlán – Halak 23°04, Július 22 : Mars – Plútó kvinkunx, Oroszlán – Bak 25°27 – egy másik Yod, ahol a Mars a fókuszbolygó. Ilyen Isten ujja formációk egyébként, a Bak Plútó és Halak Neptun tranzit időszakában minden nyáron kialakulnak az Oroszlán bolygók részvételével, csak intenzitásuk nem egyforma. A 2019 – 2020 -as Szaturnusz- Plútó együttállás időszakának Yodja, mint már szó volt róluk más bejegyzésekben, rendkívüli pusztító erővel bírtak (ld a 2019-es erdőtüzekről szóló bejegyzéseket itt és itt). Sajnálatos módon ilyen szinkronicitásokra most is számítani kell, akárcsak a gazdaság hullámvasutazásaira. A kvinkunxok betegségjelölők is- ettől az analógiától egy világjárvány időszakában nem lehet eltekinteni.

Magánéleti vonatkozásban főleg párkapcsolati szempontból jelentősek: az Oroszlán szerelmi bolygók a szenvedélyt, a drámákra (és a műbalhékra ) való fogékonyságot adják, a Neptunnal és a Plútóval való kvinkunxok pedig a beteges túlfeszítettséget, valóságelhárítást, érzelmi függőségeket, rögeszmés, manipulatív, toxikus kapcsolódásmódokat jeleznek. Figyelembe véve a két bolygó Szaturnusszal és Uránusszal képezett T-kvadrátjai által jelzett  előzményeket, a se veled se nélküled helyzetek, szakíts ha bírsz forgatókönyvek és a veszedelmes viszonyok egyéb változatai továbbra is csúcsra vannak járatva.




Július 15 : Nap – Neptun trigon; Rák – Halak 23°05
A július 15-én bepontosuló Nap – Neptun trigon azzal enyhíthet a feszültségeken, hogy megérzéseinkre hallgatva kivárunk, valamilyen kreatív tevékenységgel tehermentesítjük magunkat, belső képeinkre, álmainkra figyelve igyekszünk ráhangolódni a jüvő trendjeire, a velük való munka pedig remélhetőleg a kedvezőbb forgatókönyvek esélyét növeli. Azonban, valóságelhárításra hajlamosítva ez a tranzit súlyosbíthatja is a helyzetet. A túlzott idealizálás, kényelmesség szintén okozhat problémákat, akárcsak az, ha tudatmódosító szerekkel próbáljuk „kezelni” a feszültséget.




Július 17 : Nap – Plútó szembenállás, Rák – Bak 25°33
Általában véve a Nap és a Plútó erőpróbáló fényszögei hatalmi harcokat, különböző túlkapásokat, kríziseket, összeomlásokat jeleznek. A válság nem feltétlenül rossz, hiszen az eddigi hozzáállás felülvizsgálatára, átértékelésére kényszerít, ez pedig a fejlődés új ösvényeire terelhet. Ettől függetlenül a folyamat nem túl kellemes, a harcteret pedig ezúttal is tanácsos alaposan megválogatni ( már amennyiben feltétlenül muszáj részévé válnunk a csataképnek). Az ilyenkor szükséges introspekcióra nem mindig önszántunkból, hanem külső kényszer hatására kerülhet sor. (Bővebben : Nap – Plútó szembenállás a horoszkópban és tranzitkéntNap – Plútó: mi és az árnyékunkA traumaAz apa halála, Nap – Plútó tranzitok)

A társulások különösen problémássá válhatnak: pl. egy családtag hatol be illetéktelenül intim szféránkba vagy mi próbálunk kémkedni utána, hatóságok/ hivatalos személyek vagy éppenséggel bűnözők jelennek meg otthonunkban, a féltékenység mellett a dominancia -harc, manipulációs szándék, a bizonyosság ilyen vagy olyan áron való megszerzésének a vágya is motiválhat. A krízisek egyes típusai saját önsorsrontó magatartásunk, a (már régóta szükségszerű) változással szembeni ellenállásunk miatt következhetnek be. Ezek a helyzetek egyszersmind arra is alkalmasak, hogy tudatára ébredjünk erőnknek, problémamegoldó képességünknek és ezáltal szilárdabb alapokra helyezzük önértékelésünket.




Jelen helyzetben az egyidejűleg érvényesülő kvinkunxok hatása szinte elviselhetetlenné fokozza a feszültséget. (Július 18 : Merkúr – Szaturnusz kvinkunx, Rák – Vízöntő 11°17, Július 18 : Vénusz – Plútó kvinkunx, Oroszlán – Bak 25°33, Július 18 : Mars – Neptun kvinkunx; Oroszlán – Halak 23°04). A bizonytalanság, megfoghatatlanság, tisztázatlanság, megoldatlanság, tehetetlenség, eszköztelenség sokféle élethelyzetet jellemezhet. Ilyenkor van, amikor nincs más megoldás, mint elviselni a nyomást, kivárni, amíg a konfliktus eldől ebbe vagy abba az irányba.

Ez azért nehéz, mert közben akár idebentről, akár odakintről azonnali döntéseket , beavatkozásokat sürgető impulzusok érkezhetnek. És sokszor adódnak olyan helyzetek, amikor tényleg reagálni, és dönteni kell, és nem biztos, hogy a legjobb döntéseket lehet meghozni. Vannak helyzetek, amikor csak a rossz és a rosszabb között lehet választani. A tuti biztos megoldást én sem tudom, sok millió embertársamhoz hasonlóan igyekszem elviselni, és amennyire lehet, kezelni az időszakot. Természetesen bízva a konstruktív végkifejletek lehetőségében, de nem maguktól értetődőnek tekintve ezeket a forgatókönyveket.

Július 20 : Merkúr – Uránusz szextil, Rák – Bika 14°24
A július 20-án bepontosuló  Merkúr – Uránusz szextil valamelyest oldja a légkört. Hatására talán nagyobb távolságtartással szemléljük érzelmi gubancainkat; az emocionális szempontok mellett a praktikusakat is figyelembe vesszük. Az újszerű megközelítésmódok új megoldásoknak is teret adhatnak, még ha ezek talán nem is azonnal bontakozhatnak ki.




Július 22-e szintén húzós napnak ígérkezik, amikor összetett hatások érvényesülnek.

Július 22 – augusztus 15: Vénusz a Szűzben
Amikor a Vénusz a játékos, kreatív, társaságkedvelő Oroszlánból a gyakorlatias, szorgos Szűz jelébe lép, markáns váltás érzékelhető társas viszonyainkban, pénzügyeinkben. A tranzit általános sajátosságaival külön bejegyzés foglalkozik, most nem megyek bele részletesebben. Valamelyes lehűsülés, földet érés csakugyan tapasztalható lesz, ami kifejezetten jól jön Oroszlánban tett látogatás hőzöngő extravaganciái után. A tartalékok ugyan szegényesebbek (főleg, az Oroszlán Vénusz- Vízöntő Szaturnusz-Bika Uránusz T- kvadrátját kísérő herdálásrohamok, vagy önhibánkon kívül bekövetkezett anyagi károkat követően), de megfoghatóbbak, és konkrétan hasznosíthatók. (Vénusz- Uránusz, majd Plútó trigon). De első körben még a szélsőségek (Vénusz- Jupiter szembenállás), instabilitás (Vénusz- Szaturnusz kvinkunx) dominálnak, rossz befektetések, károk (Vénusz – Neptun szembenállás) pedig továbbra is lehetségesek.

Július 22 : Vénusz – Jupiter szembenállás, Szűz – Halak 0°36′
Elvileg két jóindulatú bolygó erőpróbáló fényszögéről van szó, így nem különösebben problémás; az előzmények és az egyidejűleg érvényesülő hatások miatt viszont nagyon is. Arról nem is beszélve, hogy a július 24-i Vízöntő telihold feszültségektől terhes képletében is érvényesül a hatás.Pénzügyi jelölőkként utalhatnak a lehetőségeken felüli költekezésre, megnövekedett kiadásokra, evésben-ivásban mértéktelenségre .A Jupiter „férfi” bolygó, a Vénusz női, így párkapcsolati konfliktusokat is jelezhet. Persze, belső feszültségekről is lehet szó. Egy Vénusz – Jupiter szembenállás valódi és hamis értékrendek közötti konfliktust is jelezhet, beleértve annak megkérdőjelezését is, mennyire valódiak a saját értékeink.




Július 22 : Mars – Plútó kvinkunx, Oroszlán – Bak 25°27
Erről a kvinkunxról már fentebb, az Oroszlán bolygók Neptunnal és Plútóval képezett kvinkunxainál már volt szó. Más, erőpróbáló Mars- Plútó aspektusokhoz hasonlóan küzdelmes és igen megerőltető időszakot jelez, az egyén munkáját, egészségét, üzleti és szakmai ügyeit érintő súlyos veszélyek lehetőségét. A hatalmi harcok, pszichoterror, manipuláció, balesetek szintén részei az analógialáncnak. Az erős, érzelmi és egészségügyi vonzataik miatt nehezen kezelhető szexuális vágyak is valószínűsíthetők (amelyek a Mars- Neptun kvinkunxszal kombinálódva még zavarosabbá teszik a meglévő vagy friss párkapcsolatokat.).

Július 22- augusztus 22 : Nap az Oroszlánban
A Nap is jegyet vált, saját jegyébe, az Oroszlánba lép, amitől tovább tüzesedik az eddig sem kimondottan eseménytelen nyár. Az otthon, család, lelki élet, múlt helyett a figyelem immár a szórakozás, társasági élet, kreatív önkifejezés, szerelem, hobbik területeire irányul. Az évnek ez az időszaka általában igen kellemes; idén azonban, hogy augusztus elején a Nap és a Merkúr közreműködésével újra összeáll a fix T-kvadrát, kérdéses mennyire lesz az… Hab a tortán, hogy a Szűz Vénusz egyre apadó tartalékokra figyelmeztet, így Oroszlán -módra nagy lábon élni maximum a maradék elégetésével lehetséges.

Július 22 : Nap- Jupiter kvinkunx, Oroszlán – Halak 0°33
Ugyanaznap bepontosul egy Nap-Jupiter kvinkunx is, arra figyelmeztetve, hogy az expanzió a fontos részletek figyelmen kívül hagyásával történik. Az extravagancia, fedezet nélküli ígérgetés szintén problémákat okozhat; a hangulatot vallási, világnézeti viták mérgezik. Fiatalokkal , vallásos vagy kulturális központokkal és rendezvényekkel, utazásokkal kapcsolatos bonyodalmak is lehetségesek, akárcsak a grandiózus pénzügyi  blöffök.





Fontosabb bolygóhatások

Július 11 -27: Merkúr a Rákban

Július 12 : Merkúr – Jupiter trigon; Rák – Halak 01°24

Július 13 : Vénusz – Mars együttállás; Oroszlán 19°48

Július 15 : Nap – Neptun trigon; Rák – Halak 23°05

Július 16 : Vénusz – Neptun kvinkunx, Oroszlán – Halak 23°05

Július 17 : Nap – Plútó szembenállás, Rák – Bak 25°33

Július 18 : Merkúr – Szaturnusz kvinkunx, Rák – Vízöntő 11°17

Július 18 : Vénusz – Plútó kvinkunx, Oroszlán – Bak 25°33

Július 18 : Mars – Neptun kvinkunx; Oroszlán – Halak 23°04

Július 20 : Merkúr – Uránusz szextil, Rák – Bika 14°24

Július 22 – augusztus 15: Vénusz a Szűzben

Július 22 : Vénusz – Jupiter szembenállás, Szűz – Halak 0°36′

Július 22 : Mars – Plútó kvinkunx, Oroszlán – Bak 25°27

Július 22 – augusztus 23: Nap az Oroszlánban

Július 23 : Nap- Jupiter kvinkunx, Oroszlán – Halak 0°33




Illusztráció : Joseph Webb kollázsa

Kapcsolódó

Pokoli libikóka :  Oroszlán Mars- Vízöntő Szaturnusz – Bika Uránusz T kvadrát

A pokoli libikóka folytatódik : Oroszlán Vénusz- Vízöntő Szaturnusz – Bika Uránusz T kvadrát

Az Oroszlán  (Liz Greene)

A Rák (Liz Greene)

T kvadrát a horoszkópban

Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldala

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!