Tűnődések a Kos telihold kapcsán

A telihold október 13-án késő este, helyi idő szerint 23:07′- kor teljesedik ki a Kos 20°13′ -án. A teliholdak olyan kulminációs pontok, amikor is kezdenek megmutatkozni a őket megelőző újholdak idején elkezdődött folyamatok eredményei. Rövidebb távúak esetén akár valaminek a beérését is jelezhetik. A jelenlegi telihold több szempontból is igen intenzív; az ezt megelőző és következő napok eseményeiből a későbbi trendekre is következtethetünk. Most nem egy szokványos telihold-összefoglaló következik, amelyben arról lesz szó, milyen üzenetet akarnak közvetíteni  a közelmúlt fejleményei.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az október 2-án közzétett havi előrejelzésben azt írtam, hogy az egész hónapot feszültség és instabilitás hatja át, október második hetében nagyon nehezen kezelhető hatások érvényesülnek, a nyomás teliholdkor tetőzik: „A légkört hisztéria, rögeszmék, hatalmi harcok mérgezik. Nem csak szócsaták, hanem zavargások is kitörhetnek. A balesetek, terrorakciók éppen annyira jellemzők lehetnek ezekre a napokra, mint az időjárás szélsőségei”.

És valóban, bár még csak a hónap felénél tartunk, kapkodhattuk a fejünket. Idehaza bedurvult a választási kampány, szaftos szexbotrányból is kijutott – de a kollektív sárdobálás nemzeti sport kicsiny hazánkban, úgyhogy ennek nincs különösebb hírértéke. Egyik oldal sem a Grál – lovagok gyülekezete – tovább ragozni értelmetlen. Mindenkinek szíve – joga és MAGÁNÜGYE oda szavazni, ahova akar. Az is, ha egyáltalán nem megy szavazni. Az a lényeg, hogy próbáljuk minél kulturáltabban, minél kevesebb mocskolódással tölteni a mai napot és a következőket is.  Míg tart a jó idő, kocogással vagy kiadós sétákkal,   kirándulással, kerti munkával lehet kiengedni a gőzt 🙂 (Politikai kommenteket, bármelyik felet képviseljék is, kapásból törlök, adott esetben a szerzőket le is tiltom)

Telihold a Kosban, 2019 október 13, Bp. 23h07

 

A történelem megismétli magát ? Bal old: tankok által eltaposott Tienanmen téri fiatalok halomba hányt holttestei – 1989. (Ritkán látható történelem) Jobb old: rendőrök verik a tüntetőket Hong Kongban a  október 1-én, a Kínai Népköztársaság 70.születésnapja alkalmából – 2019. Ugyanaznap a hatóságok tűzfegyvert is bevetettek.

A Brexit körül teljes a káosz, a nagyvilágban egymást követik a terrorakciók  – ez is lassacskán része mindennapjainknak. A közelmúlt egyes történései azonban olyan kollektív trendeket is sejtetnek, amelyek már a nagyon közeli jövőben is nagyon megváltoztathatják a világot. E változások nem lesznek túl kedvezők. Október 3-án Michael Harpon, egy 45 éves párizsi rendőr, aki annak ellenére, hogy egyetértett az iszlamista nézetekkel a rendőrség kötelékeiben maradhatott, végzett négy párizsi kollégájával. Hong Kongban hónapok óta folynak a tüntetések, október elejére a városállam csatamezővé vált, október 5-én rendkívüli állapotot hirdettek Egy korábbi bejegyzésben már szó volt róla, hogy 1989-ben, a Tienanmen-téri demonstrációk vérbefojtásakor a Bakban járt a Szaturnusz. És most, az esemény Szaturnusz – visszatérése idején egy újabb, ha lehet még annál is borzalmasabb vérfürdő van kilátásban. Ha csak valami csoda nem történik – és sajnos ilyen jellegű csodák a jelenlegi hatások mellett nem nagyon fognak történni, 2020-tól pedig még kevésbé – Hong Kong már így is jelentősen sérült demokráciája végleg odavész. Október 9-én, a zsidó újévi szertartás alkalmából neonáci rendezett véres ámokfutást a németországi Hallében  , október 11-én egy iszlamista megkéselt három embert Manchesterben


Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Újabb népirtás a láthatáron

Beáldozhatók ? Csak addig volt rájuk szükség, amíg az ISIS ellen kellett harcolni ? Kurd pesmerga harcosok Észak – Irakban, 2015 augusztus (The Guardian)

A borzalom azonban október 8-án tetőzött, amikor Donald Trump, az Egyesült Államok épelméjűnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető elnöke (horoszkópja itt) zöld utat adott Erdogan hordáinak, hogy katonai lépést indítsanak az észak-szíriai kurdok ellen. Ez egyike azoknak a tragikus döntéseknek, amelyek „gondoskodnak” arról, hogy 2020- ban és az azt követő időszakban lángba boruljon a világ . Emellett pedig, csak úgy „mellesleg”  a legújabb kori történelem egyik legaljasabb húzása. ( A törököknek egyébként nagy gyakorlatuk van a népirtásban, a világnak pedig abban, hogy ezt közönyösen szemlélje, utána meg a bizonyítványát magyarázza. 1915 – 1917 között nagyjából 600 – 800 ezer örményt mészároltak le következmények nélkül. A jól bevált receptet most újra alkalmazni fogják. )

Bár nagyon kevés írásával  értek fenntartás nélkül egyet, világnézeteinket, politikai beállítottságunkat illetően mondhatni fényévnyire vagyunk egymástól, el kell ismernem, hogy  Jászberényi Sándor ragadta meg a leginkább a probléma lényegét. Életemben nem gondoltam volna, hogy valaha idézni fogom, de akinek igaza van, igaza van 🙂 A  Közel – Keleten dolgozó  haditudósító így  foglalja össze a helyzet erkölcsi- etikai vetületeit egy október 10-én kelt Facebook posztjában:.

„Kétségetek azonban ne legyen: vér és ölés zajlik most Észak-Szíriában, európai ésszel szinte felfoghatatlan szinten. Égnek a kurd nagyvárosok, civilek ezrei menekülnek az ágyúzás, légicsapások és az utcáról-utcára zajló lövöldözések elől.

A kurd önvédelmi erők pedig reménytelen védekező háborút folytatnak – ellenünk.

Azok a kurdok, akiket 2014-ben még az európai civilizációnak a megmentőjeként ünnepeltünk. Azok, akik az egyetlen népcsoportként a térségben meg tudták állítani és visszaverni az Iszlám Állam nevű halálszektát.

Helyettünk ontották a vérüket, mi pedig modern kütyüket adtunk nekik érte cserébe. Na, nem olyan modern kütyüket, amivel meg tudnák védeni magukat, de ahhoz elegendőket, hogy harcoljanak a különböző szélsőséges csoportokkal.

Önként harcoltak értünk és az érdekeinkért. Azért, hogy a világ egyáltalán tudjon arról, hogy vannak olyanok, hogy kurdok.

Míg tőlük alig száz kilométerre a nőket élő állatként adták a pénteki nagy piacon, addig az észak-szíriai kormányzat forradalmi emancipációt hirdetett. Törvényben írták elő, hogy minden társadalmi pozícióban 50%-os helyet kell fenntartani a nőknek, és a közel-keleti társadalmakban szinte egyedülálló módon létrehozták a női hadosztályokat, akik bátrabban és büszkébben harcoltak, mint a férfiak.

Többet tettek a női emancipációért a világban, mint bármelyik európai femnáci. Nem látszatproblémákon szájkaratéztak, egyszerűen átkapcsolták a patriarchális társadalmukat. Ezt pedig bárki láthatta, aki elment Rozsavába.

A legfontosabb szövetségeseink voltak a térségben. Egy nép, ami szét van szórva Irakban, Szíriában, Törökországban és Iránban, aminek sosem volt saját országa. Élni akartak, önrendelkezést. Azokat a dolgokat, amiket mi alapvetőnek tartunk.

Észak Szíria lett a kurdok mintaországa. Sikeresen integrálták az arab törzseket is.

Öt éven keresztül hitegettük őket, hogy a kiontott vérük nem lesz hiába, hogy emlékezni fog rá a világ.

Nos, hazudtunk.

A NATO vezetője, az Egyesült Államok elnöke megegyezett a törökökkel, hogy kivonulnak Észak-Szíriából, hogy Erdogan azt csináljon velük, amit akar.

Kisebb áldozatnak tűnik ez, mint a szövetségen belül konfrontálódni a ,második legnagyobb katonai erővel.

Pontosan tudtuk, mit akar Erdogan. Senki ne merje abba ringatni magát, hogy döntéshozóink nem voltak tisztában azzal, miről határoztak.

Erdogan etnikai tisztogatást végez Szíriában, hogy a Törökországban élő hárommillió menekültet oda tudja telepíteni, és ezzel megszüntesse a kurd konfederációt.
Megölik a kurdokat, otthonaikba pedig arabokat költöztetnek be, nyelvüket betiltják, tanáraikat, melyek mindezt túlélik koncentrációs táborokba hurcolják.

Ezt pedig mi, vérforraló cinizmussal nézzük végig. Csodát ne várjunk: a kurdok el fognak esni. Az Eufrátész vörösleni fog a vértől.

Nem lennék meglepve, ha tíz éven belül kurd önkéntes merénylők robbantgatnának szerte Európában. Valószínűleg én is ezt tenném, ha tudnám, hogy kik határoztak úgy, hogy hagyják, hogy miután értük harcoltam a szemem előtt végezzék ki a családomat, irtsák ki a falumat. Valószínűleg semmi mást nem akarnék, csak minél nagyobb pusztítást okozni azoknak, akik ezt tették velünk.

Ez pedig a NATO. Kényelmes azt mondani, hogy nem mi voltunk, hanem Törökország. De, mi voltunk, mi is tagjai vagyunk a szövetségnek. Engedtük az egyik tagállamnak, hogy pogromot és népirtást csináljon, ugyanúgy hagytuk, hogy ez megtörténjen, mint a holokausztot is hagytuk.

A teljes felelősség a miénk. Sosem fogjuk lemosni a szégyent. Sosem fogjuk tudni jóvátenni. Történelmi igazságtalanságban veszünk részt, és a vér a kezünkön Istenhez kiállt.

A gyalázat vissza fog hullni ránk”.





De nem csupán holmi erkölcsi, etikai megfontolásokról van szó, mert sokan vannak, akiknek ez éppen olyan keveset számít, mint hogy égnek-e az amazonasi esőerdők vagy sem. Sőt, még elbagatellizálni, kimagyarázni is megpróbálják.

Az viszont már nem lesz olyan vicces, amikor a kurdok elárulása olyan atrocitásokhoz vezet majd, amelyek tovább borítják a térség amúgy is ingatag egyensúlyát. Az újabb hatalmi átstruktúrálódások pedig a nyugati világra is hatással lesznek. Irán és Törökország már eddig is rengeteg fejfájásra adott okot; most egy lehetőséggel több van arra, hogy az események kiszaladjanak a kontroll alól. – mint Seres László publicista rámutatott „Trump felelőtlen húzása miatt most elemzők szerint jó esély van arra, hogy a kurdok a népirtó Aszad, Teherán és Putyin oldalára állnak, ha a nettó életben maradás a cél (ez különösen érdekes lesz annak fényében, hogy lassan Moszkva Ankara egyik fő fegyverszállítója). Ez azonban, az amerikaiak távollétében, az ISIS újbóli megerősödéséhez vezethet”.

Az Iszlám Állam eddig kurd börtönökben őrzött harcosai amúgy köszönik szépen, jól vannak és sok puszit küldenek. A török offenzíva következtében máris többen kiszabadultak. Akik meg nem, jó eséllyel reménykedhetnek, hogy ez hamarosan bekövetkezik. Ha ugyanis nem lesz javulás, kurd őreik előbb- utóbb döntéshelyzetben fogják találni magukat.

„Mindennek ellenére tudjuk biztosítani a börtönöket és táborokat, ahol az Iszlám Állam több ezer tagját és családtagjait őrizzük. Bár az igaz, hogy néhány katonánknak, akik őrzik a foglyokat, egy bizonyos ponton távozniuk kell, hogy megvédjék saját családjukat és másokat, akiket támadnak és megölnek a törökök. Nem fenyegetjük azzal a nemzetközi közösséget, hogy kiengedjük az ISIS fegyvereseit, de két választásunk van. Vagy hagyjuk saját gyermekeinket meghalni, és megvédjük a világot az ISIS-től, vagy felelősséget vállalunk gyermekeink védelme érdekében – mondta a Szíriai Demokratikus Tanács egy tagja, Hikmat Habib”. (Euronews )




A fentebb összefoglalt események már önmagukban is felkavarók. E Kos telihold kapcsán tudatosítanunk kell azt a tényt is, hogy a jelenlegi időszak fejleményei előkészítik a terepet 2020 második feléhez. (Tulajdonképpen, mint már több posztban, pl. a Notre Dame leégése, az augusztusi erdőtüzek – ld itt és itt, lassú mozgású bolygók irányváltásai -ld retrográd Jupiter, direkt Jupiter, retrográd Szaturnusz, direkt Szaturnusz – kapcsán szó volt róla, a teljes 2019 -es év 2020 előfutára. A különbség csak annyi, hogy most még képlékenyebbek a dolgok. Jövőre már nem lesznek azok. Jövő ilyenkor pedig még annyira sem – az az időszak a túlélő-üzemmódba kapcsolásé és átvészelésé. Akinek sikerül, nem biztos, hogy jobban jár, mint az, akinek nem…)

A mai Kos telihold azért vetíti előre a jövő év második felének témáit, mert akkor a Mars a Kos jegyében fog tolatni, így a szokásosnál hosszabb időt tölt a jegyben (2020 június 28 – 2021 január 6; a retrográd szakasz 2020. október 15-től – 2020 november 13-ig tart). E tranzit során kvadrátokat képez majd a Bak Jupiterrel, Szaturnusszal és Plútóval is. A hármas konjunkció nem egzakt, de elég ütős ahhoz, hogy érzékelhető válságokat generáljon. A Marsnak aktivátor szerepe van – jelen esetben úgy is fogalmazhatunk: a lőporos hordó felrobbantója…. (A „világháborús aspektusoknak” nevezett Plútó – Szaturnusz kapcsolatok és a történelem összefüggéseit egy régebbi poszt taglalja.)

Ezt a nagyvilágban minden józan ítélőképességű asztrológus különösen problémás időszakként írja le. Sokan társítanak hozzá világháborús helyzeteket, vagy más okból bekövetkezett, szélesebb köröket érintő tömegmészárlást, népirtást, sokakat érintő természeti katasztrófákat. Esemény-szinten nyilván nagyon nehéz előrejelezni milyen területeken formában következnek be ezek a történések, de az biztos, hogy sok mindenben lesz részünk, csak békés, nyugodt hétköznapokban nem.



Kapcsolódó

Októberi előrejelzés

Szaturnusz – Plútó fényszögek és a történelem

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!