Menu
Retrográd Merkúr tűz jegyekben
5. rész. Retrográd Merkúr tűz jegyekben | Erin Sullivan
2019-07-22 általános asztrológia

Tűz: hogyan teremtheti meg inspirációm a jövőmet ?  Részletek Erin Sullivan Retrograde Planets (Retrográd bolygók) című könyvének retrográd Merkúrról szóló fejezetéből. Asztrológiát tanulók, gyakorló asztrológusok számára szintén alapkönyv.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A tűz asztrológiai szimbolikájának sok köze van a psziché és a szóma, azaz a lélek és a test közötti kapcsolathoz. Mivel a test a lélek járműve, az inspirált lélek mindenfajta kreativitás alapja. A Tűz funkció inspiráló ereje nagy hasonlóságot mutat a jungi intuitív funkcióval. Ebben az esetben és kontextusban az intuíció nem paranormális képességet jelent, hanem az arra való képességet, hogy minden dologban felismerjük a múltbeli, a jelenlegi és a jövőbeli lehetőségeket. Így teremtjük a jövőt. Nem csak a múltunkból állunk, hanem a jövőnk is mi vagyunk.

A horoszkópod tűz trigonban levő területein zajló ismétlődő tranzitokat kísérő látszólagos fókuszálatlanság révén a Merkúr megtöri kreatív funkcióddal kapcsolatos elvárásaid régi mintáit. Amikor a Merkúr a tűz elemben tolat – az igazi inspiráció silány pótlékaként – sokat kísérletezhetsz vaktában azzal, hogy „elkezdj valamit”. Ez a jövőtől való szorongás fontos a kreativitáshoz. A zsákutcába jutott fejlődés robbanásig fokozza a nyomást, kikényszerítve a növekedést és az eddig ki nem fejlesztett potenciál tudattalanból való kiáramlását. Létfontosságú belátni, hogy vannak időszakok, amikor az egyénnek át kell esnie a spirituális entrópia állapotán, mert csak ez ébresztheti rá: kreatív folyamatait illetően változtatásra van szükség.




Hozzá kell tenni, hogy kultúránk játékkal szembeni hozzáállása sem túl egészséges. Az, hogy a kreativitás és a játék szoros kapcsolatban van egymással elég általánosan elfogadott fogalom. Schiller szerint az ember csak akkor éri el legmagasabb tudatszintjét, amikor játszik, amikor nincs tudatos szándék, amikor a belső késztetést nem zabolázzák meg olyan „civilizációs tényezők”, amelyeket a külvilágból érkező kontroll kényszerít rá. A tűz trigonban való tolatás időszakában ez nyilvánvalóvá válhat. Lehetséges, hogy játék, kreativitás és spontaneitás iránti igényedet depresszió előzte meg, és a retrográd időszak olyan alkalom lehet, amikor az ego tudatossága nélkül ereszkedhetünk alá a mélyebb tudatszintekre; ebből pedig valódi inspiráció fakad. Teremtésmítoszok (Creation Myths) című könyvében Marie- Louise von Franz kimerítően foglalkozik a játék e koncepciójával. Álláspontja szerint a depresszió tudattalan célja a levinni a tudatosságot a nigredóba, a tudattalan sötétjébe, hogy a kreatív szellemet felszabadítsa.




A Merkúr tűz trigonban végbemenő retrográd ciklusa jó eséllyel arra is utalhat, hogy kreativitásod fókusza egyre inkább kifelé irányul. A 22 napos tolatás folyamán ez különös hangsúlyt kap. Azt jelenti, hogy újra meg kell tanulnod játszani és felismerni, miként teszi ez alkotó jellegűvé életedet. A kreativitás több, puszta festegetésnél, zenélésnél vagy más művészi irányzatok művelésénél. Életstílus. Hogyan reagálsz például a krízisre ? Dühvel és ellenállással? Vagy még inkább tudatára ébredsz a milyen fontos állandóan megújítani nézőpontodat, hogy új perspektívákból tekinthess az életre? A tűz elemben való tolatás próbára teszi azt a képességedet, hogy spontán energiával reagálj az életre és változtatásokkal kapcsolatos döntéseidben még nagyobb kreativitást tanúsíts.

Gyakorlati szinten az, hogy tudatára ébredsz, milyen keveset mozogsz, arra késztethet, hogy fitnessprogramba kezdj. Olyan pszichoszomatikus betegségek bukkanhatnak fel, amelyek pontosan pszichéd begörcsölt és a kelleténél kevésbé aktív részeire irányítják a figyelmet. Ha a művészvilághoz tartozol, talán egy „blokk” lehet az arra utaló tünet, hogy változtatni kellene technikádon vagy stílusodon. Ez a retrográd ciklus végső soron annak a szükségességét hangsúlyozza, hogy új létformákkal kísérletezz, új módon kezdje el gondolkodni magadról és újszerű módon viszonyulj inspirációd forrásaihoz. Horoszkópod tűz trigonban levő házait elemezve néhány, nyugtalanságod forrásával kapcsolatos utalásra bukkanhatsz. Amennyiben a következő évek folyamán felülvizsgálod, mire irányul alkotóerőd életedben, a jövőben gyökeres irányváltásra számíthatsz. Az új út sokkal jobban illik majd új önmagadhoz. És, a saját érdekedben, találj módot a lazításra és az élet örömeinek élvezetére.





Kapcsolódó

Retrográd Merkúr az elemekben – teljes sorozat

Retrográd Merkúr vizes jegyekben (Erin Sullivan)

Retrográd Merkúr levegős jegyekben (Erin Sullivan)

Retrográd Merkúr föld jegyekben (Erin Sullivan))

Általános tudnivalók a retrográd Merkúrról

A tűz elem és a tüzes típus

Retrográd Merkúr a Nyilasban – 2017

Retrográd Merkúr a Nyilasban – 2018

Retrográd Merkúr a Kosban – 2018

Retrográd Merkúr az Oroszlánban

 

Megjegyzés : A közelmúltbeli retrográd tranzitokat az Astrodienst  blogomra is belinkelt ingyenes efemeridájából lehet kikeresni, illetve a régebbi és a jelenleg használt blog archívumaiból. Ilyen jellegű kérdésekre nem áll módomban válaszolni

 

Könyvajánló

Marie – Louise von Franz : Teremtésmítoszok (Creation Myths)

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *