A Merkúr tolatása a Nyilasban

(2017 december 3 – 2017 december 23)

December 3-án, teliholdkor megkezdte tolatását a Merkúr. A gondolkodási folyamatokkal, beszéddel és a kommunikáció más formáival, utazással, kereskedelemmel kapcsolatban álló bolygó a Nyilas 29°án vágott hátraarcot. A december 23-ig tartó időszak több szempontból is emlékezetesnek ígérkezik, ezért nem árt összefoglalni az ilyenkor aktuális feladatokat. (Valójában egy sokkal hosszabb intervallumról van szó, hiszen a Merkúr november 15-én került retrográd árnyékba, előre indulását követően pedig csak 2018 január 10-én kerül ki onnan.)

Általános tudnivalók a retrográd Merkúr időszakairól

Késések, meghibásodások, malőrök

A Merkúr stacionárius retrográdba vagy stacionárius direktbe fordulásának időszaka igen frusztráló lehet: ekkor következik be a legtöbb malőr, meghibásodás, üzemzavar (persze mindig a legalkalmatlanabb pillanatban). Az agy a szó szoros értelmében kihagy, a gondolkodás kimondott nehézségeket okozhat, kaotikussá válik. (Szerencsés esetben hajlamosabbakká válunk a reflexióra, gondolkodásunk elmélyül.)

A bolygó tolatásának egész időszaka alatt gyakoribbak a késések, a számítógépek, műszaki cikkek (különösen a kommunikációra szolgálók, pl. telefonok, tabletek), közlekedési eszközök lerobbanhatnak, elvesztődhetnek vagy ellophatják őket, utazások közben kisebb nagyobb bosszúságok érhetnek. ( Ne induljunk hosszabb utazásra se anélkül, hogy ezt megelőzően ne vittük volna a szervízbe autónkat) . A dolgok lelassulnak, rejtett szépséghibák kerülnek a felszínre. Ennek ellenére természetes ciklusról van szó, ami arra szolgál, hogy újra átgondoljuk terveinket, a különféle élethelyzeteket, felbecsüljünk, visszatekintsünk, javításokat eszközöljünk – nagy hibák esetén akár az alapokig is lebontva és újraépítve. Ez sokkal szerencsésebb, mint új projektekbe kezdeni.

Kiszámíthatatlan dzsókerkártya

A tolató Merkúr dzsókerkártyaként működhet: bizonyos kapcsolatok megszakadhatnak, másokat, amelyeket érdemes – pedig épp ilyenkor sikerülhet helyre hozni . Ez utóbbi folyamatban az addig szőnyeg alá söpört dolgok őszinte kivesézése segíthet. Esetenként ilyenkor tárul fel a kapcsolat karmája is, hiszen, mint egy korábbi bejegyzésben már szó volt róla, valamennyi retrográd bolygóciklus karmikus (Retrográd bolygók: a beérett karma  )A bolygók retrográd mozgása gyakran esik egybe előre elrendeltnek tűnő eseményekkel. Ezek olyanok, amelyek egyszerűen csak megtörténnek velünk, ránk zúdulnak, nem tudunk rájuk befolyást gyakorolni. A dolgok kicsúsznak ellenőrzésünk alól, az elvarratlan szálakkal pedig újra meggyűlik a bajunk. A tolató Merkúr a múlttal is kapcsolatban van, és sokszor akad dolgunk életünk korábbi szereplőivel. Ebben az időszakban ne lepődjünk meg, ha módosítani kell eredeti terveinken. Igyekezzünk minél rugalmasabbak maradni.

Füstbe ment üzletek, szakmai üresjáratok

A Merkúr tolatásának időszakai álláskeresők számára is frusztrálók lehetnek. Az ilyenkor kapott munkaajánlatokban nincs sok köszönet – ahelyett tehát, hogy azon görcsölnénk, miért nem hívnak be egyetlen interjúra sem, miközben százával küldözgetjük az önéletrajzokat, miért nem botlunk egyetlen életképes lehetőségbe sem, tartsunk egy kis szünetet. Eközben gondoljuk át újra stratégiáinkat, motivációinkat, frissítsük fel a továbblépéshez szükséges ismereteinket.

Üzleti vonalon szintén összekuszálódhatnak a szálak, a tárgyalások megrekedhetnek, megállapodások vagy projektek füstbe mennek. Ebben az időszakban, ha csak nem feltétlenül muszáj, nem jó ötlet szerződést kötni. Bizonyos, fontos információknak ugyanis még nem vagyunk birtokában, tárgyalófeleink pedig talán nem teljesen őszinték, vagy visszatáncolhatnak.

Figyeljünk kommunikációnkra !

Ami a kommunikációnkat illeti, figyeljünk oda arra, hogy ez lényegre törő és egyértelmű legyen. Ha nem értjük pontosan mit akar közölni a másik, kérdezzük meg újra. A félreértések ugyanis ilyenkor sokkal nagyobb galibákat okozhatnak, mint általában. Egyébként is válogassuk meg alaposan szavainkat és ne bonyolódjunk azonnal vitákba, ha provokálnak bennünket. Chat-üzeneteinket és emailjeinket olvassuk újra legalább egyszer, mielőtt tovább küldenénk őket (és mindenekelőtt, győződjünk meg afelől, hogy a megfelelő személynek küldjük őket) . Chatek esetén különösen fontos, hogy a teljes üzenetváltást olvassuk újra, mielőtt válaszolnánk. (Akkor is, sőt főleg akkor, ha felforrósodik a hangulat, szorít az idő)

Ilyenkor nem tanácsos:

házasságot kötni, új autót, számítógépet és más drága holmikat venni, festetni vagy átrendezni a lakást, új vállalkozásba kezdeni, okmányokat aláírni.

Ússzunk az árral !

Annak ellenére, hogy időnként őrjítő lehet, fontos megértenünk, a bolygók tolatása – beleértve a Merkúrét is – természetes ciklus. Többet hozhatunk ki belőle, ha alkalmazkodunk, mint ha szembemegyünk a folyamattal. Ez most az újra értékelés, ismétlés, javítás időszaka, nem pedig az új kezdeteké, beruházásoké.A jelenlegi retrográd időszak sajátosságai

 

Merkúr – Szaturnusz együttállás

A Merkúr a Szaturnusz közelében vágott hátraarcot, így a kozmosz szigorú tanítójának a szokásosnál több beleszólása lesz ebbe az időszakba. Az együttállás először november 27-én, jött létre, amikor még mindkét bolygó előre haladt. Ezzel a találkozóval foglalkozott a Gondold újra át ! című bejegyzés. December 6 -án újabb együttállásra kerül sor, amikor a Merkúr visszatolat a Nyilas 28°23′-ra, a harmadik pedig 2018. január 13 -án, a Bak 2°46′-en jön létre, amikor ismét direktben halad mindkét bolygó.

A Szaturnusz és Merkúr találkozásai nem túl szívderítők: nyomott kedélyállapottal, depresszióval, kellemetlen hangulatú beszélgetésekkel társíthatók. A Szaturnusz hatására a Merkúrhoz társítható folyamatok még inkább lelassulnak, így a retrográd szakaszra jellemző malőrök megsokasodnak. Ennek fényében elmondható tehát, hogy ez az időszak nem túl kedvező a külső tevékenységeknek: a görcsös erőlködés még nagyobb elakadást eredményez.

Annál jobbak a kilátások, ha befelé fordul a figyelem, és a Nyilas, a Merkúr és a Szaturnusz pozitív analógiái szellemében igyekszünk átélni ezt az időszakot (tanulás, rálátás szerzése, a mélyebb összefüggések megértése, ezek gyakorlati alkalmazása, koncentráció, önfegyelem, stb). Ez a hozzáállás jelenleg amiatt is fontos, mert a Szaturnusz utolsó, Nyilasban töltött napjait éljük. Ez a 2014. december 23 – 2017. december 21 -ig tartó tranzit bővelkedett kihívásokban: sokunk számára az addigi világkép, meggyőződések, hiedelmek megkérdőjelezését hozta. A skála meglehetősen széles volt: az egészséges és szükséges kételyek felmerülésétől a hit, az addig többé- kevésbé megbízhatóan működő belső iránytű elvesztéséig terjedt. A zűrzavarhoz az egyidejűleg érvényesülő diszharmonikus Neptun – hatások is hozzájárultak. (Szaturnusz – Neptun kvadrát 2015 – 2016 : Amikor minden darabokra hullik, Jupiter – Szaturnusz – Neptun változó T-kvadrátja: 2016 nyár).

A Szaturnusz Bakba lépése új, teherbíróbb struktúrák kialakulását hozhatja, a Jupiter és a Neptun 2018 folyamán érvényesülő trigonja pedig a hit és a remény visszanyerését, az előző évek traumáiból való gyógyulást. Mindez azonban csak akkor következik be, ha sikerül megérteni és feldolgozni a Szaturnusz Nyilason való áthaladása  során szerzett benyomásokat. A korábbi tévedésekkel, mulasztásokkal való szembesülés nem kellemes, de adott a helyreigazítás lehetősége is. A jelenlegi retrográd Merkúr időszak éppenséggel ezt a célt szolgálja.

Az állócsillagok hatása

A jelenlegi retrográd időszakban a Sárkány csillagkép két állócsillaga is fontos szerepet játszik. Vivianne Robson (Állócsillagok) szerint a Sárkány csillagkép művészi hajlamokat, érzelmes, de komoly természetet, éles, analitikus elmét ad. Sok barátot, utazást jelez, de rablások, véletlen mérgezések veszélyét is.

Amikor a Merkúr retrográd stacionáriusba vált, a Nyilas 28°11′-én levő Etamin állócsillag (angolul, a www.astrologyking.com oldalról) , épp közte és a Szaturnusz között helyezkedik el. Elisabeth Ebertin (Állócsillagok és értelmezésük) szerint ez a Sárkány jobb szemében levő, narancssárga állócsillag a Szaturnusszal együtt állva becsület-és presztízsvesztést, bukást hozhat, de ha a Szaturnusz jól aspektált, kedvezően hat a szellemi erőfeszítéseket, koncentrációt igényló tevékenységekre, filozofikus gondolkodásmódot, ezoterikus érdeklődést adhat. (Jelen esetben a Szaturnusz és a Merkúr is kedvező fényszegeket kap – trigont az Uránusztól, szextilt a Marstól – így az előnyösebb befolyások érvényesülnek.) E hatások kombinációja kedvező lehet a mitológiai, vallástörténeti, antropológiai, történelmi, kultúrtörténeti vagy éppenséggel asztrológiai tanulmányok számára.

A Merkúr a Nyilas 12°11 -en levő Alwaid  (angolul, a www.astrologyking.com oldalról) állócsillag, a Sárkány bal szeme közelében hagyja abba tolatását és vált direkt stacionáriusba. Ennek a Szaturnusz – Mars hatású égitestnek meglehetősen desrtuktív befolyása van, Vivianne Robson (Állócsillagok ) szerint tulajdon elvesztését, erőszakot, bűnöző hajlamot, baleseteket jelezhet. Mint a decemberi előrejelzésben szó volt róla, a Neptun és a Merkúr egyidejűleg érvényesülő kvadrátja fokozhatja a zűrzavart.

Mint az előző bejegyzésekben ( Gondold újra át ! , Telihold az Ikrekben: hazugok és tolvajok, Néhány észrevétel a teliholdas cikkhez, Decemberi előrejelzés) már szó volt róla, nem csupán a képlet sajátosságain, hanem sok szempontból rajtunk is múlik, hogyan töltjük el a Merkúr tolatásának időszakát. A legjobb és a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása egyaránt lehetséges: a tudatossági szint, a szabad akarattal hozott döntések nagymértékben befolyásolják, melyik verziót éljük meg.
 

Kapcsolódó:

Decemberi előrejelzés

Telihold az Ikrekben : hazugok és tolvajok

Néhány észrevétel a teliholdas cikk kapcsán

Gondold újra át ! (Merkúr – Szaturnusz együttállás)

Szaturnusz a Bakban

A Szaturnusz áthaladása a Nyilas jegyén (tematikus cikkek)

Szaturnusz – Neptun kvadrát 2015 – 2016: Amikor minden darabokra hullik

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!