Direktbe váltott a Jupiter

Július 10-én, a Skorpió 13°20‘ -án abbahagyta tolatását és direkt stacionáriusba váltott a Jupiter. A Nagy Jótevő augusztus 3-án indul el előre és csak október elején lép ki a retrográd árnyékból. A változás jelei azonban már most is érzékelhetők: a depressziót, alacsony energiaállapotokat most idealizmus, inspiráció és önbizalom váltja fel. A tudásszomj, az igazság keresése, a hit, az optimizmus, bizalom nagy ösztönzőerő lehet most. Sajnálatos módon a Jupiter árnyoldalai is nyomatékosabban érvényesülnek: az előítéletesség, dogmatizmus, elitizmus, álszentség, az önteltséggel párosult felszínesség, pazarló hajlam, demagógia komoly problémákat okozhat a következő hetekben. A barlangban rekedt thaiföldi gyerekek és edzőjük megmenekülése a Jupiter idei direktbe fordulásának emblematikus eseménye lehet. A történet más, a jelenlegi időszakhoz társítható analógiákban is bővelkedik, ezért még lesz róla szó.

A Nagy Jótevő március 9-től július 10-ig tartó tolatásának időszaka alatt külső terjeszkedés helyett a belső értékek gyarapításán volt a hangsúly (némelyeket a szerencse látszólagos elpártolása ébreszt rá ezek fontosságára). Az ilyenkor aktuális feladatok (hiedelmek, eszmék felülvizsgálata, a meglévő ismeretek frissítése, bővítése, stb) teljesítése messzebbre vezetett, mint vadonatúj területekre merészkedés.



Kit hogyan érint ?

Amennyiben sikeresen feleltünk meg az időszak támasztotta követelményeknek, a Jupiter direktbe fordulását követően a szerencse is szövetségesünkké szegődik. Eddig vontatottan haladó ügyeink most egycsapásra felgyorsulhatnak (főleg tanulmányokkal, utazásokkal, hosszabb távú tervekkel kapcsolatosak). Látókörünket egy váratlan utazási lehetőség, külföldi munkák, ismeretségek révén szélesíthetjük. Ez valószínűleg az anyagiakra is kedvező hatással lesz. (Az asztrológiai receptkönyvek szerint a Skorpiók és a szintén vizes Rákok, Halak a földies karakterek közül pedig a Bak és Szűz típusok profitálhatnak a legtöbbet ebből a tranzitból. Azok, akiknek képletében a Bika princípium hangsúlyos, több feszültséggel élik meg ezt az időszakot).

Azonban, ha a tolatás ideje lazsálással telt, álmaink túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól, túlságosan mohók, gátlástalanok voltunk, a direktbe fordulást követően a számlát is törleszteni kell. A mulasztások és hiányosságok következményei különösen abban az időszakban lehetnek zavarók, amíg a Jupiter a retrográd árnyékban halad.

 

Egy bolygó retrográd vagy direkt stacionáriusba váltása azoknak az életében hoz jelentősebb változásokat, akiknek képletében együtt áll egy másik bolygóval. A receptkönyvek szerint pl. ha egy női horoszkópban a Jupiter épp a Napon, Marson, Vénuszon fordul direkt stacionáriusba, az illető nagy eséllyel találkozik egy hosszabb távú partnerrel. Férfi esetében ugyanez történik, ha a Jupiter irányváltására a képlet Holdján vagy Vénuszán kerül sor. (Persze itt sem alkalmazható mechanikusan a recept: hogy van -e ilyesmire kilátás, a képlet egésze, az adott év direkciói és szolárja dönti el. Mi több, mint a bejegyzésekben már szó volt róla, egy erőteljes Jupiter – hatás akár válást, szakítást is jelenthet.

Szerencse – feltételes módban

A barlangban rekedt thai fiúk még az életveszélyes kaland előtt

A „szerencse” természetesen ezúttal is a bolygó analógialánca szerint értelmezendő. A Skorpióban a Nagy Jótevő a Plútó és a Mars uralma alatt áll. Ezekkel a princípiumokkal a blog számos bejegyzése foglalkozott, a jelenlegi áthaladást a Hozd ki a legtöbbet a Skorpió Jupiter tranzitból ! , Kidurrannak a lufik vagy most már dőlni fog a lé ? , Külső – belső méregtelenítés, találkozás a belső guruval című bejegyzések taglalták részletesebben.

Mint ott részletesen szó volt róla, a Plútó uralma alatt álló Skorpió (l. A Plútó archetípusa) az egyik legarchaikusabb jegy, a legfejlettebb, még az ősvilágból “itt felejtődött” ösztönkészlettel. Ez remek túlélővé teszi, nagyszerű radarokkal ajándékozza meg: különös érzéke van pl. megkülönböztetni a hitelest a gagyitól, megérzi a hazugságot, civilizációs körülményeinkhez képest nagyon jó kapcsolatban van a tudattalan mélyebb rétegeivel, beleértve a kollektívet is.

A dolog velejárója, hogy a jegy természete folytán kapcsolatban van a mélység tartományaival: Ez egyfelől azt jelenti, hogy a személyiség árnyéktartományát sokkal könnyebben képes elfogadni, kevésbé szerencsés esetekben megjeleníteni, mások- vagy saját árnyékprojekcióinak mozivásznává válni, mint más jegyek képviselői.

Az élet árnyoldalaival – pl. krízishelyzetekkel, műtétekkel, válságokkal, halállal – amennyiben a születési képlet más komponensei is alátámasztják, annak legtragikusabb nemeit is beleértve. – is szorosabb a kapcsolata, mint más jegyeké. Tehát közvetlenül dolga van ezekkel a témákkal – a jupiteri hatás pedig jó esetben arra utal, hogy az ilyen élethelyzetekből a lehetőségekhez képest a legjobbat hozza ki (pl. csodával határos módon megússza őket, válsághelyzetekben levő embertársainak is képes hatékony segítséget nyújtani – terapeuta, orvos, hivatásos életmentő, lelki vezető minőségben). A típus diszharmonikus változatai éppen ellenkezőleg, visszaélnek a mások számára életveszélyes krízist jelentő lehetőségekkel és ebből bőségesen profitálnak. (Ilyenek pl. a halálos betegeket kuruzslással „kezelő” „gyógyítók”, haldoklókkal, hagyatékkal visszaélők, szervkereskedők, fegyvercsempészek, prostituáltak futtatói, stb).

A sikerreceptek azonban még kedvező Jupiter-befolyásnál sem alkalmazhatók automatikusan. A Nagy Jótevő ugyan sokféle könnyebbséget hozhat (akár még nagyobb összegű nyereményeket, ajándékokat, örökséget is), a tartós eredmények elérése érdekében energiáit tudatosan kell kezelni, a megfelelő irányokba terelve őket. Ennek híján akár csőd, pénzügyi összeomlás vagy más katasztrófa is lehetséges. Jelen esetben a fentebb írtak fokozottan igazak, hiszen a direkt stacionáriusba váltástól a retrográd zóna elhagyásáig terjedő időszak akadályverseny jellegű. (Bővebben: Nehezen összehangolható ellentétek, Cukor és ostor)



Fentebbiekre élő példa a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek és edzőjük története, amely a Jupiter idei direktbe fordulásának emblematikus eseménye is lehet. (Sokatmondó az érintettek életkora is, bár egyelőre nem tudok többet a médiában fellelhető információknál. A 25 éves edző épp túl van a második Jupiter – visszatérésen, a gyerekek 11 – 16 év közöttiek. Az első Jupiter – visszatérés 11 -12 éves korban esedékes; így lehetséges, hogy a barlangban rekedtek egy részének a radixban is Skorpióban áll a Jupitere. A 14 életév az első Szaturnusz – Szaturnusz szembenálláshoz köthető megmérettetések ideje, egyszersmind a Jupiter – Jupiter kvadráté is. 16 éves kor körül a Jupiter trigonba kerül radixhelyzetével.)

A történet más, az időszakhoz köthető asztrológiai analógiákban is bővelkedik, így még lesz szó róla. A plútói próbatételekről szóló régebbi cikkekben ( A Plútó archetípusaPróbatételek életre – halálra, Két kutyás történet) már volt szó róla, hogy ezek még a legjobb forgatókönyvek mellett sem jelentenek a szó szoros értelmében vett happy endeket. A skorpiós/ plútói szitukat ugyanis a szó konkrét értelmében vett életveszély, nagyon traumatikus élmények, a halál közelsége kíséri, a menekülés érdekében pedig akkor is minden túlélőkészletet latba kel vetni, ha a segítség kéznél van. „ A gyerekek már túl vannak az első traumán, amikor igazi fenyegetettséget, életveszélyt élnek meg (…) Ilyenkor a teljes megmaradt energia mozgósításának az a célja, hogy csakis a szabadulásra koncentráljanak. Ha kétkedés tör be, akkor csökkennek az életenergiák” – mutatott rá a Híradóban megszólaltatott pszichológus thaiföldi fiúkkal történtek kapcsán.




 

Kapcsolódó

Júliusi előrejelzés

Visszatérés az alvilágból

Hozd ki a legtöbbet a Skorpió Jupiter tranzitból !

Kidurrannak a lufik vagy most már dőlni fog a lé?

Jupiter retrográd: külső – belső méregtelenítés, találkozás a belső guruval

Próbatételek életre – halálra

Két kutyás történet

A Plútó archetípusa

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!