Kidurrannak a lufik vagy dőlni fog a lé ?

A Skorpió Jupiter-tranzit és a pénzügyek

A Jupiter a nagy szerencse jelölője, a Plútó pedig az alvilág mesés kincseié. Ebből kiindulva Skorpióban való utazása sokakban hatalmas várakozásokat kelt, különösen, hogy nemsokára bepontosul a fantáziadús Neptunnal képezett trigonja is. Az ezogagyi kufárai szerint nyakunkon a jólét, árad a pénzenergia, és ha elég pozitív a hozzáállásunk, no meg vizualizációs készségünk is fejlett, a következő egy év folyamán mágnesként vonzzuk majd a bőséget. Kisujjunkat sem kell megmozdítani, elég, ha az Univerzumtól kérjük és megadatik. Alaposabban megvizsgálva azonban kiderül, van mit árnyalni a képen.

Néhány részletkérdés…

A Jupiter egyik latin jelzője, a Fortuna Maior valóban a nagy szerencsét jelent, a bolygó pedig sokszor áll kapcsolatban nagy bevételekkel, ajándékokkal, nyereményekkel, utalhat jólétre, a meggazdagodás lehetőségére, örökségre. A növekedést, terjeszkedést jelképező Jupiter azonban a nagy várakozások princípiuma is. A bennünk lévő Jupiter hatására várjuk például, hogy milliókat nyerjünk a lottón. Aztán, ha ehelyett egyik kedvező tranzitja „csak” egy előléptetést vagy bevételnövekedést hoz, amiért neadj’ Isten még keményen meg is kellett dolgozni, úgy érezzük, kozmikus átverés áldozataivá váltunk, hiszen ezúttal sem repült a sült galamb a szánkba.

A másik, tipikusan e bolygóhoz társítható félreértés, hogy a potenciált, az ígéretet, a lehetőséget hajlamosak lehetünk összetéveszteni a megvalósítással. Erre a tendenciára most a Halakban tartózkodó Neptun is ráerősít: meglódítja a fantáziát, annyira beleéljük magunkat a mozizásba, hogy a cselekvésről már el is feledkezünk. A belső képek valóságformáló hatását ugyanakkor ostobaság lenne lebecsülni. A Jupiter és a Neptun fényszögei kapcsolatban vannak a kollektív tudattalan folyamataival, álmok, fantáziák egész áradatát szabadíthatják el, amelyek nélkülözhetetlenek mindenfajta alkotó folyamathoz. (A Jupiter és a Neptun 2017 novemberétől 2018 őszéig érezhető trigonjáról még sok szó lesz.) Az alkotás egyik lényeges mozzanata ugyanakkor az, hogy közreműködésünkkel ezek a tartalmak a külvilágban is materializálódnak. Ez pedig több – kevesebb erőfeszítést követel.

Ez a két bolygó a jövő tendenciáival is összefüggésben áll: hatásukra gyakran látomásszerű bevillanásaink, pontos megérzéseink, jósálmaink lesznek. Ha valamikor tehát, ebben az időszakban feltétlenül ajánlott álomnaplót vezetni (meg utána is). Ezeket az élményeket azonban a valóságban is le kell tesztelni, hogy kiderüljön, nem puszta vágyteljesítő fantáziák voltak-e. A konkretizálás pedig – tapasztalatból mondom, több hónapot, vagy évet is igénybe vehet. Az is nyilvánvaló, hogy a nagy látomások későbbi szakmai, üzleti sikerek alapjai is lehetnek, feltéve, ha a kevésbé lélekemelő aprómunkára, az akadályok módszeres legyőzésére is hajlandók vagyunk. Ez szintén több éves folyamat gyümölcse.




A Skorpió jegye mások pénzével, halállal és mint ilyen, örökösödéssel, hagyatékkal is kapcsolatban áll. Hatása alá tartozik a mások pénze, a befektetések, a közös források, a nagy-és nem is feltétlenül törvényes üzletek. (Utóbbihoz tartoznak a szexbiznisz különböző formái, a szabadúszó szolgáltatóktól a szexrabszolga -kereskedelemig és a különböző aberrációk kiszolgálásáig igen széles a skála, a fegyverekkel kapcsolatos tranzakciók, a halállal kapcsolatos kiadások, bevételek és visszaélések). A hatalom, befolyás is hozzárendelhető – ily módon pedig a korrupciós ügyek, kartellbizniszek és társaik is. Ezek a témák ilyen vagy olyan formában terítéken lesznek a tranzit idején is. Azonban mindez nem jelenti automatikusan azt, hogy a Jupiter áthaladása a Skorpión mindenkinek busás örökséget, nagyvonalú, titkos szeretőket/ dúsgazdag házastársat, jövedelmező kétes üzleteket hoz, vagy ha mégsem, legalább a tőzsdén kaszál hatalmasat.

Ebben a jegyben ugyanis a Jupiter a Plútó uralma alatt áll, és mint szó volt róla már többször, az alvilág ura nem osztogatja olyan magától értetődő nagyvonalúsággal a javait, mint az Olümposzé. Vagy ha látszólag igen, az ára is megvan. A hozzá társítható analógiákról : megújulás válságokon keresztül, saját erőforrások feltárása nagy nyomás alatt, újjászületés a halálon át – már volt szó. (Bővebben: A Plútó archetípusa ) Miként arról is, hogy a Plútó csakugyan átalakít, de a metamorfózisnak nem csupán főnixmadár, hanem farkasember vagy zombi is lehet a végterméke.



Gazdasági összeomlás előestéjén ?

A gazdaság, pénzügyekkel foglalkozó asztrológusok – többek között James Merriman, William Stickevers, Adrian Duncan – hogy csak néhány ismertebb szakembert soroljak fel – már régóta figyelmeztetnek, hogy a Jupiter – Szaturnusz-Plútó 2020-as találkozása a Bakban nem csak egy új Jupiter- Szaturnusz ciklus kezdete, hanem komolyabb recesszió időszaka is lehet. Ez a folyamat azonban már 2018 tavaszán elkezdődik az év második felében felerősödik és 2019 -et is végigkíséri. Az építkezés, stabilitás megteremtése ilyen körülmények között is lehetséges, akárcsak a padlót fogás megelőzése. Mindehhez a Jupiter – Plútó 2018 folyamán ható szextilje megadja a szükséges eszközöket is. Csakhogy, ne felejtsük, a szextilek egyszersmind tudatos erőfeszítéseket is követelnek. Tehát: azoknak az üzleteknek és vállalkozásoknak, amelyek bedőlnek a gyors meggazdagodás trükkjeinek, veszteségekkel kell szembenézniük, azok azonban, amelyek reális szükségleteket elégítenek ki, alkalmazottaik és ügyfeleik mélyebb igényeire is figyelnek, a felszínen maradnak, sőt, prosperálni is fognak.

Nézzük tehát, a fentebb említett asztrológusok munkáit is felhasználva, az Skorpió Jupiter tranzit által tartogatott lehetőségeket és buktatókat.

A buborékok egy része még idén elpattanhat: az első figyelmeztetés november vége felé aktuális, amikor a Mérlegben haladó Mars (október 22 – december 9) a Plútóval (bepontosulás 21.-én) kvadrátot, az Uránusszal pedig szembenállást (november 30 – december 1) képez. Ez a kombináció nagyon csapdás, hiszen az akkor már ható Jupiter – Neptun trigon hatalmas reményeket ébreszt. A Neptun nagy trükkmester, a Jupiter megrögzött szerencsejátékos, és ha teheti, a dolgok könnyebbik végét igyekszik megragadni. Mindkettő mestere a látszatoknak és a blöffnek, így hát a dolgok jól néznek ki, talán túlságosan is jól. Vagy növekedésnek indultak, vagy pedig úgy tűnik, ez lesz a következő lépés. A Mars azonban, a Jupiter régi ura nem csupán száműzetésben van a Mérlegben, hanem a levegős jegy arra utal, a megfoghatóval, a praktikus szempontokkal való kapcsolata sem elég szilárd. Amúgy is csekély megvalósító erejét Plútóval és Uránusszal képezett erőpróbáló fényszögei tovább csökkentik. Ezek kulcsszavai: hirtelenség, váratlanság, veszély, sokk, traumatikus vagy erőszakos események. (2015. november 13 -án, a párizsi terrortámadások  estéjén szintén Mérlegben járt a Mars). A helyzetet terrortámadások, háborús események, természeti katasztrófák, ezekhez kapcsolódó gazdasági válságok vagy látszólagos előzmények nélküli pénzpiaci mélyrepülések bonyolíthatják.

A 2018 tavaszán Bikába lépő Uránusz alapjaiban ingathatja majd meg a gazdaságot, a 2019-es Szaturnusz – Plútó találkozó pedig komoly recessziót jelezhet. A Skorpió a tőzsdék, megosztott források, kollektív értékek egyik fő jelölője is. Kapcsolatban áll minden fajta kölcsönnel – vagyis adóssággal, hitellel és a hitel/adósságbuborékokkal. A Jupiter felnagyítja a dolgokat, a buborékok pedig elpattanhatnak. A Halak Neptunnal képezett trigonja felerősítheti ezt a tendenciát.

Ahhoz, hogy megértsük ennek gazdasági- pénzügyi vonzatait, vissza kell lapoznunk a jelenlegi Jupiter-Szaturnusz ciklus (kiterjedés-összehúzódás) kezdetéig, hiszen ez a Skorpióval szemben lévő Bika (bankok/pénz) 22°-án jött létre, 2000 május végén. Az ez után következő 20 év gazdasági ciklusa alaptónusát a két bolygó Vízöntő Uránusszal képezett kvadrátja teremtette meg. Ez nem csupán sokkra, váratlan összeomlásra, traumára, komoly pénzkrízisre utalt, hanem ekkor született meg a digitális, kripto *(Uránusz/Vízöntő) valuta (Bika) is. A Vízöntőre/Uránuszra jellemző módon ez olyan dzsókerkártya volt, amely tökéletesen megváltoztatta a játék menetét. (Alaposabban belegondolva maga a pénz sem valóságos, hiszen egy, teljes mértékben közös megegyezésen alapuló fogalom. És mióta a nemzetek már nem igazodnak az aranypénz -szabványhoz [Gold Standard], a pénznek nincs stabil értéke. Pillanatnyilag hatalmas mennyiségű virtuális pénz kering a rendszerben, amelyet részvény vásárlásba fektetnek. Ennek eredményeként az olyan bejáratott intézmények részvényeinek – mint az Apple. Facebook, Google, stb. – ára nagyon magas. Nagy a kockázat azonban, hogy ezek váratlanul leesnek, mivel a Jupiter és a Neptun gazdasági buborékokat is jelezhetnek. – mutat rá a Stickeversétől gyökeresen különböző szemléletű Adrian Duncan is).

Ez után az együttállás után egy évvel jött 9/11, amikor is a Plútó szembenállást képezett a Szaturnusszal, a tolató Uránusz pedig ismét elérte ennek a kvadrátnak a pontját. Akkor omlott össze először a tőzsde, és azt követően is tart a bukóspirál. Ebből a krízisből sosem volt teljes a felépülés és a rendszer még mindig válságban van – emlékeztet Stickevers.  A Lehman Brothers akkor omlott össze (2008. szeptember 15), amikor a Neptun (hazugság, megtévesztés) elérte ezt a kvadrát-pontot, a Bak Jupiter pedig az akkor Szűzben levő Szaturnusszal képezett trigonhoz közeledett, az egyik legnagyobb (trigon) intézményes (Bak) összeomlást jelezve az Egyesült Államok történetében. „Figyeljék majd meg, mi lesz akkor, amikor a Jupiter szembenállásba kerül ezzel a ponttal. Erre 2018 február közepe-április eleje között kerül sor, amikor is a Jupiter szextilt képez majd a Plútóval is.” – mutat rá Stickevers. Az ő meglátásai szerint is 2017 novemberben kezdődhetnek a nagy gazdasági problémák, amikor az első Jupiter – Neptun trigon összeáll, egyszersmind a Mérleg Mars erőpróbáló fényszögeket képez a Plútóval és az Uránusszal.

A második fázis akkor következik, amikor a Jupiter tolatni kezd (2018. március 9-én vág hátraarcot.). A Vízöntőbe lépő Mars május közepétől kvadrátot képez a Bika Uránusszal – ami önmagában is gazdasági földindulást jelez. Ezt valószínűleg társadalmi változások is kísérik. A Mars 2018 folyamán, retrográd mozgása miatt szokatlanul hosszú időt tölt a Bakban és a Vízöntőben. Míg a Mars a Bakban erőben van (március 18 -május 16) és ha lassan is, hatékonyan, gyakorlatiasan fejti ki hatását, a levegős Vízöntőben talajtalanná válik. Az elméletet nehezen képes a hétköznapokban alkalmazni, így a Bak Szaturnusz, Plútó és a Skorpió Jupiter által jelképezett kihívásokkal sem sokat tud majd kezdeni. (Május 17-én lép a Vízöntőbe, ott vág 2018 június 27-én hátraarcot, augusztus 14-én visszatolat a Bakba.2018.szeptember 11- november 15 között újra a Vízöntőben tartózkodik.) A tolató Mars sajátosságairól 2016 folyamán, amikor a Skorpió és a Nyilas között ingázott, rengeteg szó esett.

A Mars 2018 augusztusában újra kvadrátot képez az Uránusszal, október folyamán pedig, amikor a Vízöntő 22 °, majd a Jupiter kvadrát felé közeledik (csak novemberben éri el ezeket a pontokat), a Vénusz, a Jupiter mellett a másik pénzjelölő a Skorpióban tolat. Itt az asztrológiai hagyományok szerint ráadásul száműzetésben is van – az összkép tehát még véletlenül sem utal gazdasági prosperitásra. (Egyéni szinten természetesen, a képlet adottságaitól és a menet közben hozott döntésektől függően változhat a helyzet, de nagy vonalakban elmondható, hogy az üzleti, pénzügyi döntéseket, befektetéseket a közelgő mélyrepülések figyelembevételével kell megejteni.)




Javasolt stratégiák

Dióhéjban: december 6-ig, amíg a Mars a Mérlegben tartózkodik, az óvatos szemlélődés, a terep felderítése ajánlott, addig is hasznát véve megérzéseinknek. Új irányokba már december 9 –től lehet orientálódni, amikor a Mars a Skorpióba lép, effektíve viszont csak januárban, amikor a december folyamán retrográd Merkúr abbahagyta tolatását. A Mars január 26-ig tartózkodik a Skorpióban. A Plútó és a Jupiter először január 6-án bepontosuló szextilje és az akkor már Bakban haladó Szaturnusz elegendő kitartást, realitásérzéket és megvalósítóerőt kölcsönöz, a jupiteri túlzások elkerülésére azonban ajánlatos odafigyelni. Amíg a Mars a Nyilasban jár, még kitart a lendület, március közepén, Bakba lépésekor azonban csökken az iram. Eleget téve azonban a kitartás, szorgalom, következetesség és önfegyelem szaturnuszi követelményeinek, még akkor is elfogadható tempóban haladhatunk, amikor már inogni kezd a föld. Az ezekben a hónapokban elindított folyamatoknak köszönhetően, amennyiben az újabb földindulás időszakaiban is eltökélten dolgozunk terveink gyakorlatba ültetésén, aktívan keressük a megoldást a felmerülő kihívásokra, minden tőlünk telhetőt megteszünk a problémás helyzetek tisztázása érdekében, a külvilágból is segítség érkezik.

A Jupiter külső bolygókkal képezett fényszögei:

2017. október 10: a Jupiter a Skorpióba lép

2017. december 2. első Neptun – Jupiter trigon

2018.január 16. Jupiter – Plútó szextil

2018. március 8. Jupiter stacionárius retrográd Skorpió 23°(Uránusszal kvinkunx)

2018.április 14.Jupiter R szextil Plútó

2018. május 18. Jupiter (R) második trigonja a Neptunnal

2018.július 10. Jupiter direkt stacionárius Skorpió 13°

2018.augusztus 18. Jupiter – Neptun (R) harmadik trigon

2018.augusztus 18, a két egyidejű trigon , Jupiter – Neptun víz, Szaturnusz-Uránusz – föld pontos

2018.szeptember 11. Jupiter – Plútó szextil

2018.november 4. a Jupiter eléri a Skorpió kritikus, 29°-át

2018. november 18. a Jupiter belép otthonába, a Nyilasba

* Megjegyzés (2018. február 9)

A cikk írása (2017 október 12) óta történtek megerősítik az ott írtakat. Az említett asztrológusok által jelzett időpontokban valóban zuhanni kezdett a bitcoin. Néhány idevágó írás:

Próbál a padlóról felállni a bitcoin (2017 december 22, Portfolio)

A bitcoin zuhanása (Huppa, 2017 december 23)

November óta nem látott mélységekbe esett a bitcoin (2018. január 17. Portfolio)

A 2008-as válság óta nem volt ekkora vérengzés a tőzsdéken (2018. február 9)

Kapcsolódó

A Jupiter és a Szaturnusz ciklusai

A Plútó archetípusa

Hozd ki a legjobbat a Skorpió Jupiter tranzitból

Októberi előrejelzés

Szaturnusz a Bakban (tematikus oldal)

Jupiter – Plútó szextil: a saját szerencséd kovácsa

Jupiter – Neptun trigon : mélységeink kincsei

Uránusz a Bikában – beharangozó

Mars áthaladása a Bak jegyén : 2018 tavasz

Általános tudnivalók a retrográd Marsról

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!