Menu
Asztro – diéta : Bika
2018-06-29 Asztrológia

A hangsúlyos Bika típus akkor sem nevezhető soványnak, ha történetesen nincsenek felesleges kilói. Sajnos, a rubensi idomok eltérnek a modern szépségideáltól, így ő is állandó önértékelési zavarokkal küzd. Még indokolatlan esetben is túlsúlyosnak láthatja magát. (Ha más bolygói az Kosban, Ikrekben, Szűzben vagy a Bakban állnak, kimondottan sovány is lehet.) Aggályai azonban nem mindig alaptalanok. Sok Bika egész életében harcol folyamatosan jojózó testsúlyával. Ha kínkeservesen leadja, már hízza is vissza kilóit.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Bika princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológiában a Bika princípium uralja a torkot, nyakat, gégefőt, hangszalagokat, mandulát, pajzsmirigyet, nyelőcsövet, a torok, nyak és garat izomzatát, részben a nyálmirigyet, nyirokrendszert és a pajzsmirigyet is. A csontok közül az első csigolya kivételével a nyakcsigolya áll uralma alatt. Élettani folyamatként az ízek érzékelése és a nyelés rendelhető hozzá. A jegy uralkodó bolygója, a Vénusz a szemre, bőrre, vesére is hatást gyakorol. Ásványi sója a nátrium szulfát, amely a vízháztartás szabályozásában és a felesleges víz eltávolításában játszik szerepet. Hiánya izzadást, fáradékonyságot, fásultságot, levertséget idézhet elő.

A Bika betegséghajlamai

Erős, szívós alkata igen ellenálló a betegségekkel szemben. Mivel nem szeret függő helyzetben lenni és meglehetősen konok természetű, csak végszükség esetén fordul orvoshoz, inkább maga kúrálja ki magát. Erre jó esélye is van, hiszen a többi föld jegyhez hasonlóan ő is ösztönösen vevő zsigerei üzenetére, így könnyen ráhangolódik mit követel tőle felépülése. Bár nagyon ragaszkodik bevett szokásaihoz és nehezen lendül cselekvésbe, gyógyulás vágya ilyenkor felül kerekedik kényelmességén és szorgalmasan, kitartóan végigviszi a szükséges változásokat.

Bizonyos típusú betegségekre azonban így is fogékonyabb a többi jegynél. Pajzsmirigye pl. nem mindig működik elég hatékonyan, emiatt pedig egész anyagcseréje lelassul és a bevitt kalóriák is lassabban égnek. (Más kérdés, hogy egyébként is hajlamos lehet súlyproblémáit a pajzsmirigy elégtelenségre fogni, holott könnyen lehetséges, hogy inkább arról van szó: a hasát sokkal jobban szereti, mint a rendszeres testmozgást).

A makacs, teherbíró jegy sokat szenved a nyak, lapocka tájék merevségétől is. Sokuk büszke lehet gyönyörű, erőteljes hangjára, de hangszálaik legérzékenyebb pontjaik közé tartoznak. Hajlamos lehet a torok környékének más megbetegedéseire is, pl: rekedtség, krupp, mandulagyulladás, hurut, a pajzsmirigy betegségeire, pl. golyvásodásra, a nyálmirigy megbetegedéseire, pl. mumpszra, a nyirokmirigy és nyirokcsomó duzzanataira, epekőre, cukorbetegségre, bőrkiütésekre, stb.



A hagyományos ízek bűvöletében

A hagyomány tisztelő jegy a konyhában is inkább a tradicionális, nehéz, zsíros fogásokat szereti, pl. édes és sós gombócféléket, húsgombócokat, galuskákat, disznótorost, sertéssültet, töltött káposztát, no és persze édességeket. Természetesen ezek közül is inkább a hagyományos, nehéz desszerteket kedveli. pl. a különböző kelt tésztákat, réteseket, bejgliféléket. Ízléséhez talán a bajor vagy a cseh konyha áll a legközelebb. Nem csak a hasát szereti, hanem maga is olyan kiváló szakács, hogy gyakran megélhetésként is ezt a foglalkozást választja. A régi, családi recepteket nagy becsben tartja, ha örömöt akarunk neki szerezni, lepjük csak meg egy füzetnyivel belőlük. Amikor nagy szeretettel asztalhoz invitál (hiszen ez a másik kedvenc foglalatossága), döbbenten tapasztaljuk:még a nagyinál is jobban eltalálta az ízeket.

Javasolt élelmiszerek

Sajnos, a hatalmas lakomák nem csak népszerűségét, hanem derék bőségét is növelik

Ha meg akar szabadulni súlyfeleslegétől, néhány kedvencétől legalább ideiglenesen búcsút kell vennie. Ilyenek a kelt tésztafélék, zsíros sajtok, vaj, a különböző belsőségek, pl. a nyelv, vese, velő. Utóbbiakat roston sült fehér húsokkal válthatja fel, étvágyát pedig az ún összehúzó hatású, magas rosttartalmú zöldség-és gyümölcsfélék fékezhetik. A zeller, spárga, karfiol, brokkoli, káposzta, bab, lencse, saláta, endívia, kis mennyiségben burgonya nem csak a felfúvódásra, hízásra való hajlamot csökkenti, hanem a stresszel szemben is ellenállóbbá tesz, valamint a koncentráló készséget is növeli. Ajánlatos rátérnie a teljes kiőrlésű gabonafélékre, kásákra is. A többi, súlyproblémával küszködő jegyhez hasonlóan, a pikáns, csípős ételek, fűszerek, pl. cayenne bors, fokhagyma, chili, retek, torma az ő anyagcseréjét is felgyorsíthatják.

Nátrium szulfáthoz salátából, vöröshagymából, répából, spenótból, zellerből, földieperből, almából juthat. Pajzsmirigyét egy tengeri hínárfélével, a kapszula formájában is kapható barnamoszattal serkentheti gyorsabb működésre. A ginseng számára is valóságos csodaszer, a zsálya tea a torokbántalmakat enyhíti, a fekete bodza tea pedig természetes élénkítőként hat.

A Bika és a felesleges kilók

A hangsúlyos Bika típus akkor sem nevezhető soványnak, ha történetesen nincsenek felesleges kilói. Sajnos, a rubensi idomok eltérnek a modern szépségideáltól, így ő is állandó önértékelési zavarokkal küzd. Még indokolatlan esetben is túlsúlyosnak láthatja magát. (Ha más bolygói az Kosban, Ikrekben, Szűzben vagy a Bakban állnak, kimondottan sovány is lehet.) Aggályai azonban nem mindig alaptalanok. Sok Bika egész életében harcol folyamatosan jojózó testsúlyával. Ha kínkeservesen leadja, már hízza is vissza kilóit.

Ez csak részben magyarázható alkati okokkal. Sokkal nagyobb probléma, hogy ha valamilyen frusztráció éri, elbizonytalanodik, vagy valamilyen egyéb okból zökken ki egyensúlyából depresszióba esik. A hangulati mélypontról csak roppant nehézségek árán kászálódik fel, lelki egyensúlyát pedig túlköltekezéssel, szexuális kicsapongással illetve mértéktelen falással igyekszik helyreállítani. Legbeváltabb módszere a stressz csillapítására mégis az utóbbi. Ha megbántották, nem kap elég szeretetet, dühös vagy szomorú, leghamarabb evéssel tudja jobb kedvre hangolni magát. A megkönnyebbülés azonban csak átmeneti: sokuk az anorexia és a bulimia beteges pólusai között ingázik éveken át. (Érdemes ugyanakkor szem előtt tartani, hogy a stressz, frusztráció akkor is „hízlalja”, ha egy milligrammal sem evett többet a szokásosnál. Szervezete ugyanis ilyenkor, különösen a comb és a fenék tájékán tarthatja vissza a vizet és a zsírt.)

Újra fitten

Erősségek

Hiúsága, szorgalma, kitartása és makacssága még a legkilátástalanabb helyzetekben is segítségére siet. Ha egyszer rászánta magát egész biztos végig fogja csinálni.

Lehetséges buktatók

A fentebbi alkati sajátosságok miatt neki sokkal nehezebb megszabadulnia súlyfölöslegétől, mint másoknak, született ínyenc lévén pedig nagyon nehéz ellenállnia a jó falatok csábításainak. E tekintetben ugyanannyira hajlamos a mértéktelenségre, mint a Halak, a Rák, a Mérleg és Nyilas Az is megtörténhet, hogy menet közben egyszerűen ellustul vagy apátiába merül.

Javasolt mozgásformák

Optimális testsúlyát elérendő feltétlenül rendszeresen mozognia is kell. A számára ideális edzésterv alkalmazkodik megfontolt, lassú tempójához, egyszersmind anyagcseréjét is élénkíti. E tekintetben a különböző erősportok, testi kontaktust létrehozó sportágak – pl. boksz, birkózás vagy súlyemelés, súlylökés, kötélhúzás, tekézés vagy különböző csapatjátékok: pl. foci jöhetnek szóba esetében. Karakteréhez illő tánctípusok a polka, néptánc, hastánc.



 

Kapcsolódó

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro diéta : föld elem, Szűz, Bak

A föld elem és a földes típus

A föld elem és a szellemi utak

A föld jegyek és az agresszió

A négy elem – tematikus oldal

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést



Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem a Bikában áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *