Asztro – diéta: a föld elem

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben. A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány- eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról. Jelen cikk azt vizsgálja, mi történik, amikor a föld elem egyensúlyban van a szervezetben, túlteng vagy éppenséggel gyengén fejti ki hatását.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A föld elem a szervezetben

Az orvosi asztrológiában a föld elem uralma alá tartozik maga a fizikai test, ezen belül pedig a csontrendszer. Kulcsfontosságú szerepet játszik mindenfajta megszilárdulási, stabilizálódási folyamatban, a szövetek regenerálódásában, növekedésben, szaporodásban. A típus képviselői (Bika, Szűz, Bak) többnyire jó egészségnek örvendenek, amit elsősorban annak köszönhetnek, hogy szoros kapcsolatban vannak testükkel, ösztönösen érzik annak szükségleteit, a benne zajló élettani folyamatokat, ezért még a betegségek kialakulása előtt tesznek valamit a megbillent egyensúly helyreállításáért. Gyakran pl. zsigerből érzik, milyen táplálék, hobbi, mozgásforma tenne jót nekik. Sokuk büszke lehet erős, szép fogsorára is

Alkati adottságok, betegséghajlamok

 „Sokat megbír hátán a föld” – tarja a szólásmondás és nem véletlenül. Az ő teherbírásuk is ugyanolyan bámulatra méltó, mint a mitológiai Atlaszé, aki ez egész földgolyót a vállain cipelte. Szívósak, ellenállóképességük kitűnő, de munkamániájukkal, kötelességtudatukkal hajlamosak lehetnek a végkimerülésbe hajszolni magukat. Egészségi problémáik különböző típusú kövesedésben, lerakódások, salakanyagok képződésében, a test merevségében, a hormonháztartás zavaraiban, daganatos betegségekben nyilvánulhatnak meg.

Míg a tüzes jegyeket eszméik és aktivitásuk élteti, a levegősek elméleteikből és a társas kapcsolatokból, a vizes jegyek pedig emócióikból és megérzéseikből merítik biztonság érzetüket, a földes típusok a világot elsősorban fizikai benyomásokon keresztül érzékelik. Jó közérzetükhöz nélkülözhetetlenek a megfelelő érzéki ingerek Ízlelő bimbóik kényeztetése is ezek közé tartozik, s mivel anyagcseréjük lassú, a testedzésért pedig nem mindegyikük rajong , hajlamosak lehetnek a hízásra (Ez főleg a Bika típusokra igaz). Súlyfölöslegük leadása több szempontból is nehézséget okoz számukra. Sokuk a nehéz, hagyományos konyhát kedveli, szeretik a hasukat, kialakult szokásaikon pedig nehezen változtatnak. Mindenfajta érzelmi probléma nélkül is hajlamosak lehetnek túl enni magukat, de ha valamilyen stresszhatás, megrázkódtatás éri őket, túl nagy nyomás nehezedik rájuk vagy kizökkentik őket megszokott ritmusukból, nagyon valószíná, hogy vigaszfalatokkal igyekeznek visszanyerni lelki egyensúlyukat.

Ha azonban megbetegszenek, bármilyen erőfeszítésre hajlandók, hogy újra talpra álljanak, munkaképesek legyenek vagy más módon tegyék hasznossá magukat. Ha egyszer rászánták magukat a fogyókúrára, biztosak lehetünk benne, hogy ezt is a rájuk jellemző alapossággal, kitartással, fegyelemmel csinálják végig (hacsak a képlet más tényezői nem utalnak fegyelmezetlenségre.) Mégis, esetükben a megelőzés a legjobb védekezés: ha gyerekkorukban vagy kamaszként rászoktatják őket az egészséges táplálkozásra, napi rutinjukhoz a későbbiekben is ragaszkodni fognak.

Ebből a szempontból az alkatukhoz illő testgyakorlatok napirendjükbe illesztése is kulcsfontosságú. A hatha jóga ászanái amellett, hogy segítenek egészséges kapcsolatba kerülni a föld elemmel, oldják merevségüket, gyorsítják anyagcseréjüket, helyreállítják hormon háztatrtásukat is. Számtalan más pozitív hatásuk miatt természetesen a többi elem képviselőinek is ajánlhatók. A csi kung gyakorlatai állóképességüket növelik, a kirándulások, gyalogtúrák valamennyiüknek jót tesznek, egyeseket, pl. a Bikákat a nagy erőkifejtést igénylő sportágak –pl. súlyemelés, box tölthetik fel.Ha túl sok a föld elem a horoszkópban

A föld elem túlsúlya a szó fizikai értelmében is lelassítja a képlet tulajdonosát. Mozdulatai, gondolkodásmódja nehézkessé válik, reflexei lelassulnak. Teste a szó fizikai értelmében is besűrűsödik ( a népnyelv a „sűrű ember” kifejezést köpcös, zömök, „föld típusú” személyek leírására használta): bőre vastagabb az átlagosnál, haja, testszőrzete erős szálú, emésztése, anyagcseréje – általában véve élettani folyamatai lelassulnak, hajlamos lehet kövesedésre, szarusodásra, salakképződésre, székrekedésre, különféle dugulásokra, depresszióra.

Szervezetét egy megfelelően összeállított étrenddel teheti könnyedebbé. Ennek érdekében mindenekelőtt a nehéz, zsíros ételeket kell kerülnie. Anyagcseréjét a többi jegynél már említett fűszerekkel, pl. cayenne borssal, fekete borssal, gyömbérrel pörgetheti fel, de a mértékkel fogyasztott svéd keserű, Unicum szintén javíthat emésztésén. Arra is figyelnie kell, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyon. Ásványvíz, forrásvíz mellett a gyömbéres tonik is jó hatással van rá. Ajánlatos, hogy minél több nyers, nedvdús gyümölcsöt, zöldségfélét iktasson étrendjébe, a húsok, nehéz tésztafélék helyett pedig fogyasszon inkább párolt zöldségeket, főzelékeket, leveseket.

Ha túl kevés a föld elem a horoszkópban

A képlet tulajdonosa ebben az esetben nem áll valami szilárdan a valóság talaján, gyakorlati érzéke is sok kívánni valót hagy maga után, és ösztöneivel is csak nehézkesen sikerül kapcsolatot teremtenie. Biztonságérzete növeléséhez egészséges napi szokásokat kell kialakítania, de más tekintetben is strukturálnia kell életét. Alvásigénye sokkal nagyobb lehet, mint a többi elem képviselőjéé.

Testét – szellemét földies ételek – pl hús, burgonya, teljes kiőrlésű gabona, gyökerek- pl. sárgarépa, sajtfélék, vaj, olaj, édességek – pl. medvecukor) fogyasztásával horgonyozhatja a valóság talajára. A nyers kosztot – túl sok saláta –és gyümölcsfélét ajánlatosabb kerülnie. Anyagcseréjére jó hatással van a ginseng gyökér, tea vagy kapszula formájában és az, algafélék is.

Föld elemmel való kapcsolatát föld jellegű tevékenységekkel, pl. kertészkedés, földművelés, séta a természetben , gyógynövény gyűjtés, gombászás, barkácsolás, kézműveskedés – elsősorban agyagozás, kerámiázás – is javíthatja.

 

Díványban: A föld elem , 2010 augusztus 
 

Kapcsolódó

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro diéta : Bika, Szűz, Bak

A föld elem és a földes típus

A föld elem és a szellemi utak

A föld jegyek és az agresszió

A négy elem – tematikus oldal

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést
Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

 Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem ebben és ebben a föld jegyben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!