Asztro – diéta : Szűz

A túlérzékeny, ideges természetű Szűz annyira vigyáz az egészségére, hogy szinte belebetegszik. Az egészséges életmód előnyeiről nem kell meggyőzni, ösztönösen környezet tudatosan él, de ha mindezt görcsös igyekezettel, a külsőségekben elveszve teszi, többet árthat magának, mint amennyit használ.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Szűz princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológiában a Szűz princípium uralma alatt áll a hasi tájék, az emésztőszervek, hasi idegközpont, a lép és a vékonybél, a rekeszizom, a hasnyálmirigy, élettani folyamatként a felvett tápanyag feloldódása a vékonybélben, az asszimiláció és bizonyos kiválasztási folyamatok, pl. a bélnedvé.

(Mint az előző részekben is olvasható, a fentebbi szervekre és funkciókra más jegyek is hatással vannak. A gyomrot és az emésztőszerveket pl. a Rákkal is összefüggésbe hozzák, a Skorpió a kiválasztási folyamatokkal áll kapcsolatban, a hasnyálmirigyet pedig a Mérleghez is hozzárendeltük. Ez azzal magyarázható, hogy annyi más területhez hasonlóan az asztrológiában is vannak átfedések. Az emésztésnél maradva, a Rák inkább a felső emésztő szerveken, pl. a gyomron, a Szűz a vékony belen és a táplálék feldolgozási folyamatokon, a Skorpió pedig a vastag belen uralkodik).

A jegyben uralkodó Merkúr az idegrendszerre van hatással. Az izomrendszerből a Szűz hatása alatt áll a has izomzata, a Rák, Mérleg princípiummal is kapcsolatba hozható rekeszizom, a csontrendszerből a rövid bordák. Ásványi sója az idegsejteket erősítő kálium szulfát. Mivel oxigént szállít a vérből a szövetekhez, a haj, körmök, bőr egészségének megőrzésében is szerepet játszik.

A Szűz betegséghajlamai

A túlérzékeny, ideges természetű Szűz annyira vigyáz az egészségére, hogy szinte belebetegszik. Az egészséges életmód előnyeiről nem kell meggyőzni, ösztönösen környezet tudatosan él, de ha mindezt görcsös igyekezettel, a külsőségekben elveszve teszi, többet árthat magának, mint amennyit használ.

Egyébként karakteréből fakadóan jó érzéke van a szervezet regenerációs képességének valamint a természet gyógyító erőinek a kiaknázásához. Sokuk ismeri pl. a gyógynövényeket, és annyira érdeklődik a makrobiotika, teljes értékű táplálkozás, biogazdálkodás, népi gyógyászat, természetgyógyászati irányzatok iránt, hogy valamilyen, ezekhez kapcsolódó szakmát is választ.

Gyomra, belei, emésztése természetesen érzékenyebb a többi jegynél. A Ráknál felsorolt emésztőszervi rendellenességek (gyomorfekély, hasmenés, vastagbélgyulladás, hashártya gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás) őt is fenyegetik, ha pedig túlpörgeti érzékeny idegrendszerét, álmatlanságban, pánikbetegségben és más lelki zavarokban, pl. depresszióban, kényszerneurózisokban, stb. szenvedhet. Esetében azt is nehéz meghatározni, mikor csap át hipochondriába a szervezetében zajló folyamatokra való érzékenysége.



Egészséges koszton

Nem meglepő, hogy étrendjével akkor a legelégedettebb, ha az egyszerre gazdaságos és egészséges is. Érzékeny gyomra miatt inkább a könnyű, zöldfűszerekkel, köménnyel, édesköménnyel, korianderrel, kaporral, petrezselyemmel ízesített ételeket kedveli. Egy késhegynyi fűszerkeverékkel még az olyan banális „fogásokat” is képes különlegessé varázsolni, mint a vajas kenyér. A gabona alapanyagú ételek, pl. pástétomok, kásák, a teljes kiőrlésű péksütemények elkészítéséhez különlegesen jó érzéke van. Egy Szűz karakterű barátnőm pl. már akkor is csodálatos fűszeres – magvas kenyérkéket, lepényeket sütött teljes kiőrlésű lisztből, amikor a bio boltakat alig ismertük, és csak ezeket volt hajlandó fogyasztani. Kedveli a müzliféléket, a magvakat , friss zöldség-és gyümölcsféléket is, és talán már gyerekkorában is inkább a vegetáriánus étrendhez vonzódik.

Javasolt élelmiszerek

Utóbbi esetben gondosan ügyelnie kell, hogy elegendő vitamint és fehérjét juttasson szervezetébe. A témának hatalmas irodalma van, ezért itt csak néhány húspótló kombinációt sorolhatunk fel. A különböző sajtfélék, szójakészítmények (pl. tofu, mizo, azaz a mizoleveshez használt erjesztett szójatészta) , szejtán (búzasikér) közismertnek számítanak. Teljes értékű fehérje nyerhető az alábbi kombinációkből is: szezámmaggal, napraforgómaggal ízesített bab, borsó vagy lencse (pl. saláta vagy pástétom formájában), hüvelyesek és gabona kombinációi (pl. az afrikai ízvilágot idéző bab és rizs keveréke, vagy teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, fokhagymás babpástétommal).

Az érzékeny emésztésű Szűznek kálium készlete pótlásáról is folyamatosan gondoskodnia kell, pl. szezámmag, napraforgómag, zöld leveles fűszernövények, eper, banán, narancs, spárga, sárgadinnye, mandula, burgonya fogyasztása révén. A sárgarépa, paradicsom, cékla, citrom, zeller, grapefruit, paszternák , alma, rizs, zab kiváló természetes kálium-szulfát források. Mivel a napi három fő étkezés túlságosan megterheli gyomrát, tanácsosabb napi öt- hat kisebb étkezést beiktatnia.

A ginseng az ő anyagcseréjére is jó hatással van. Bár az emberke alakú gyökerek Kínában, Szibériában is megteremnek, koreai változatuk állítólag sokkal gazdagabb hatóanyagokban.

A Szűz és a felesleges kilók

Az idegeskedésre hajlamos Szűznek a soványság több problémát okoz, mint a túlsúly. Ha mégis elhízik, ez vagy azért történik, mert napközben annyira el van foglalva munkájával, hogy jóformán csak kávén él és csak este pótolja az elmulasztottakat egy hatalmas vacsora formájában. A felesleges kilók másik oka, ha a gyomrán spórol, és az olcsóbb, de egészségtelenebb táplálékokat részesíti előnyben.

Újra fitten

Erősségek

Mivel nem csupán tudatában van a túlsúly okozta problémákat, de a dundiság összeegyeztethetetlen énképével is, felesleges kilóitól nem túl nehéz megszabadulnia. Edzéstervét ésszerűen, megfontoltan, megvalósítható részletekben állítja össze, sőt, többi túltáplált barátjáét is sikeresen megtervezheti.

Buktatók

A munkahelyén ránehezedő nyomás újra meg újra kizökkentheti az egészséges kerékvágásból és visszaesik a napközben kávé, este mammut-adag vacsora étkezési mintába.

Javasolt mozgásformák

A mozgékony, egészség tudatos Szűz típus valószínűleg már fiatalon kiválaszt valamilyen, kondícióját megőrző, de nem túl megerőltető sportágat. Szeret pl. síelni, korcsolyázni, gyógynövény gyűjtéssel, gombászással egybekötött kirándulásokat tenni, talán aerobic-órákra is eljár, esetleg súlyzózik vagy olyan foglalkozást választ, amit kedvenc állatával űzhet. Egy Szűz típusú ismerősömnek pl. úgy sikerült lefogynia, hogy rendszeresen kutyaiskolába kísérte német juhászát. Az egyébként kiváló kondícióban levő eb edzésprogramja végül őt szabadította meg felesleges kilóitól.

Mivel könnyen kibillen lelki egyensúlyából, idegeskedésre, depresszióra és más kedélybetegségekre hajlamos, a hatha jógáról, meditációs gyakorlatokról a Szűznek sem szabad megfeledkeznie. A hasideg központra összpontosító légzőgyakorlatok különösen jó hatással lehetnek rá, akárcsak a taicsi. A táncoknak inkább hagyományos, társasági formáit kedveli, pl. a francia négyest, vagy tánciskolákban oktatott standard változatokat.




Kapcsolódó

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro diéta : föld elem, Bika, Bak

A föld elem és a földes típus

A föld elem és a szellemi utak

A föld jegyek és az agresszió

A négy elem – tematikus oldal

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést



Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem a Szűzben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!