Asztro – diéta : Mérleg

Ha az általa adott parti pompáját valamilyen trendi ételkülönlegességgel is növelni szeretné, egy igazi Mérleg akár a világ legeldugottabb zugából is képes azt elhozatni. Maga is sokszor pusztán azért utazik el egy egzotikus országba, hogy kipróbáljon valamilyen helyi különlegességet.

A Mérleg princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológiában a Mérleg princípium hatása alá tartoznak a vesék, a húgyvezetékek, a rekeszizom, hasnyálmirigy, mellékvese, részben a vénák, a has és a hát alsó része, az ágyékizomzat, a csontrendszerből az ágyékcsigolya. Uralkodó bolygója, a Vénusz a bőrrel és a szemekkel hozható kapcsolatba. A jegy hatással van a szervezetben zajló szűrési folyamatokra, a savas és lúgos kémhatás egyensúlyának fenntartására is. Utóbbiban kulcs szerepet játszik ásványi sója, a nátrium foszfát, amely a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában is közreműködik, megelőzve a puffadást és a víz visszatartást. Hiánya gyomorégést, emésztési zavarokat ill. a vese és a máj elégtelen működését idézheti elő.

A Mérleg betegséghajlamai

A típus képviselőire legjellemzőbb betegségek, pl. a vese, hasnyálmirigy-és bőrproblémák kialakulását nem lehet kizárólag alkati okokra visszavezetni. A Mérleg ugyanis él- hal az édességekért, nehéz ételekért és ivásban sem tud mndig mértéket tartani. Szereti a nagyvilági, bohém életet, de keveset mozog, időnként kifejezetten kényelmes, neadj’isten lusta. Életvitelével az átlagosnál több munkát ad veséjének, hogy az kiválassza és eltávolítsa szervezetéből a méreganyagokat, fölösleges zsírokat. Túlterheltsége miatt a bőrnek is be kell segítenie: a bőséges izzadás, táskás szemek, gyulladt faggyúmirigyek, aknék a vese működési zavaraira is figyelmeztethetnek. Ha ezek a tüneteket rendszetesen tapasztalja magán, kozmetikusa mellett tanácsos kezelő orvosához is bejelentkeznie. Szélsőséges esetben a folyadékháztartás is felborulhat: erről árulkodik az ödémásodás, a dagadó bokák, ujjak, térdek Míg megfelelő diéta, mozgás mellett az öröklött cukorbetegség sem fejlődik ki szükségszerűen, a Mérleg kiegyensúlyozatlan életstílusa miatt genetikai előzmények nélkül is kialakulhat. .A társfüggőség árnyékában

Bár hagyományosan az egyensúly, a béke-és békéltetés jegye, ezek az erényei problémák forrásaivá is válhatnak. Született együttműködőként pl. szinte bármilyen kompromisszumot is képes elviselni, ellenérzései kinyilvánítása pedig olyan nehezére esik, hogy ameddig csak lehetséges, puszta létezésüket is képes elfojtani. Ez idővel különböző kedélybetegségeket, pszichoszomatikus zavarokat is okozhat. A legtöbb áldozatra egy párkapcsolat fenntartásáért hajlandó, de más tekintetében is szüksége van a külvilág elismerésére, társaságra, kapcsolatokra. Szélsőséges esetben mindez akár kapcsolati függőséggé is torzulhat: ilyenkor rögeszmésen hajszolja az újabbnál újabb szerelmeket és még akkor is a magánytól retteg, amikor erre semmi oka.

Az ínyencfalatok megszállottja

A Mérleg Napú Krúdy Gyulához hasonlóan a jegy többi képviselője sem egyszerűen szereti a hasát, hanem igazi ínyenc. Étkezéseinek megadja a módját: sok fogásos, elegánsan szervírozott franciás lakomákon, koktélpartikon sokkal otthonosabban érzi magát, mint ha saját főztjét kellene kanalazgatnia. A békacomb, fürj kapros mártásban és a hasonló különlegességek ugyanúgy megtalálhatók asztalán, mint a cukrász remekek, bonbonok, felfújtak, no és persze az aromás borok, szemet gyönyörködtető koktélok. Ha az általa adott parti pompáját valamilyen trendi ételkülönlegességgel is növelni szeretné, egy igazi Mérleg akár a világ legeldugottabb zugából is képes azt elhozatni. Maga is sokszor pusztán azért utazik el egy egzotikus országba, hogy kipróbáljon valamilyen helyi különlegességet.Javasolt élelmiszerek

A fentebbi problémák miatt a Mérlegnek folyamatosan tisztítania kell szervezetét. Kényelemszeretete, alacsony frusztráció- küszöbe miatt azonban esetében szóba sem jöhetnek a böjtkúrák és más, nagyobb önfegyelmet követelő méregtelenítési módszerek. Veséit az egyébként is ízletes természetes vízhajtókkal, pl. cseresznyével, meggyel, petrezselyemmel, uborkával, zabbal, spanyol babbal, sárgarépával moshatja át. Emellett zabkorpát és más, magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonakészítményeket is fogyasztania kell.

Az A- vitamin mintegy kibéleli a húgyvezeték belső falát, így a vesekő képződést is megakadályozhatja. A zöld- és sárga színű gyümölcsök, zöldségek, pl. sárgadinnye, sárga-és őszibarack, sütőtök, úritök gazdag A vitamin források. Ha már kialakult a vesekő, kerülnie kell a kalciumban gazdag ételeket: pl. almát, spárgát, sört, sajtot, szőlőt, tejtermékeket, no és persze a vizelet kalcium, foszfor és húgysav tartalmát növelő húsféléket is.

Nátrium- foszfáthoz a vízitorma, sárgarépa, szamóca, mazsola, füge, búza, csemegekukorica étrendjébe iktatásával juthat.

A Mérleg és a felesleges kilók

Uralkodó bolygója, a Vénusz hatása miatt a Mérleg típusnak kerekdedebbek a formái mint a levegős jegyeké általában. Ugyanakkor ő mondhatja a magáénak az egyik legszebb, legarányosabb testalkatot a tizenkét jegy közül. Súlygyarapodását részben az okozza, hogy mindenfajta lelki probléma nélkül is szereti kényeztetni érzékeit, ha azonban magányosnak, feszültnek érzi magát, szorongások gyötrik, rossz közérzetét hajlamos lehet evéssel, alkohollal, kábítószerekkel enyhíteni.

Újra fitten

Erősségek

Megjelenésére még idős korában is nagyon hiú, és az sem közömbös számára, milyen benyomást tesz környezetére. E két tulajdonsága nem csupán hozzásegítheti karcsúsága visszanyeréséhez, hanem a másik végletbe is taszíthatja. Ha ugyanis inkább az uralkodó szépségideálra van tekintettel mint saját alkati sajátosságaira, hajlamos lehet élő csontvázzá fogyasztani magát. Ez persze az egészségi kockázatok mellett esztétikai szempontokból sem túl szerencsés. Az erőteljes Mérleg hatások alatt álló Brigitte Bardot formái pl. nőiesen gömbölydedek voltak, miközben fiatal korában egy gramm felesleges háj sem volt rajta.

Lehetséges buktatók

Amellett, hogy döntéseihez állandó külső megerősítésre van szüksége, nehezen képes céljára összpontosítani. Persze, a maga szeretetre méltó stílusában szinte bárkit képes meggyőzni, miért kellett a hetedik doboz jégkrémet is elszopogatnia. Mivel nem szívesen mond nemet, a kínálgatásnak sem képes ellenállni.

Javasolt mozgásformák

Született közösségi emberként a testmozgásnak társasági eseménnyé is kell válnia számára, érdeklődését pedig csak akkor sikerül fenntartani, ha egyszersmind szórakoztató is és kifejezésre juttathatja kreativitását. A magányos, fizikailag megerőltető edzések helyett sokkal jobban érzi magát a táncfoglalkozásokon. Ha ritmusérzékét, muzikalitását is kiélheti az olyan komoly fizikai teljesítményt követelő műfajokban is megállja a helyét, mint a műkorcsolyázás, balett vagy flamenco. A társas táncok, pl. francia négyes, menüett, a showtánc, aerobic szintén karakterére szabottak, akárcsak a kiadós séta, gyalogtúrák. Rossz testtartásból fakadó problémáit hatha jóga ászanákkal ellensúlyozhatja. Lelki és testi, akár biokémiai szintű egyensúlya helyreállításához ez egyébként is szinte kötelező számára, akárcsak a légzőgyakorlatok.

Díványban : A Mérleg, 2010 július

Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

 Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem a Mérlegben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

Kapcsolódó

A négy elem – tematikus oldal

Párkapcsolat, szerelem – tematikus oldal

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro – diéta : a levegő elem, Ikrek, Vízöntő

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést

 

.

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!