Asztro – diéta : Ikrek

Az örökmozgó, hiper érzékeny jegy egyik legnagyobb problémája, hogy folyamatos túlterhelés helyett hogyan erősítse kényes idegrendszerét. Az önmaga számára is kimerítő hiperaktivitás és az egészséges sokoldalúság között nehéz megtalálnia az egyensúlyt.

Az Ikrek princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológia az Ikrek princípium, és a jegyben uralkodó Merkúr hatása alá sorolja a légcsövet, tüdőt, idegpályákat, hajszálereket, az izmok közül a vállizmokat, a mell nagy izmait, a felkar és az alkar izmait, a kézfej izomzatát, a csontrendszerből az 1. nyakcsigolyát (Atlasz), az 1. – 4.hátcsigolyát, az 1. – 4. bordát, a lapockacsontot, kulcscsontot, a felkar és az alkar csontjait, a kézfej izomzatát. A jegy hatása alatt álló élettani folyamatok: mindenfajta csere, a légzés, a vér oxidációja, katalizáló folyamatok. Ásványi sója a kálium klorid, a vér normális alvadási szintjét fenntartó, és így a vérnyomást csökkentő, vért tisztító kálium klorid. Egyszersmind erősíti a légzőszerveket, szerepe van a megfázás, köhögés megelőzésében is.

Az Ikrek betegséghajlamai

Az örökmozgó, hiperérzékeny jegy egyik legnagyobb problémája, hogy folyamatos túlterhelés helyett hogyan erősítse kényes idegrendszerét. Az önmaga számára is kimerítő hiperaktivitás és az egészséges sokoldalúság között nehéz megtalálnia az egyensúlyt. Ahhoz ugyanis, hogy a legjobb formáját hozza, sokkal ingergazdagabb környezetre van szüksége, mint másoknak. Bár hajlamos lehet a szétszórtságra is, alkatilag képtelen huzamos ideig egyetlen dologra figyelni. Ha mentális energiája levezetéséhez nem tarthat nyitva egyszerre több csatornát is, még a szokásosnál is nyughatatlanabbá válik, hangulata ingadozó lesz, végül pedig depresszióba süpped.

A fentebbi tünetek, a koncentráló képesség hiánya, levertség, álmatlanság, kimerültség , fizikai és szellemi nyugtalanság, étvágytalanság , ingerlékenység azonban arra is utalhat, hogy éppenséggel túlpörgette magát. Mivel olyan típus, akinek agya még alvás közben is túlórázik, nagy kihívást jelent számára, hogyan egyensúlyozhatná ki jobban életét. Erre azonban előbb-utóbb óhatatlanul rákényszerül, hiszen a jegy tipikus betegségei: légzőszervi problémák – pl. légcsőhurut, asztma, idegrendszeri zavarok – pl. pánikbetegség, a tüdő megbetegedései , a váll, kar és kéz működési problémái – pl. ínhüvelygyulladás – túlfeszített élettempójával is kapcsolatba hozhatók.A gyorséttermek törzsvendége

Szinte magától értetődő, hogy bokros teendői közepette nem sok ideje jut az étkezésre. Mint bármilyen más életterületen, a konyhán is kísérletező kedvű, nyitott az újdonságokra, de sok mindennek nevezhető, csak gourmandnak nem. A gyorséttermeket egyenesen neki találták ki. Sajnálatos módon szervezete tartalékait nem csupán rohanós élettempójával merítheti ki, hanem kiegyensúlyozatlan táplálkozásával is. Bár zaklatott napirendje mellett még jó, ha több-kevesebb rendszerességgel eljut egy – egy gyorsétterembe, hamburger – sült krumpli megoldások helyett jobban tenné, ha olyan salátabárokba látogatna, ahol sokféle nyers zöldség, gyümölcs, roston sült hal, csirke közül válogathat.

Javasolt élelmiszerek

A B- vitaminban gazdag étrend nélkülözhetetlen ahhoz, hogy idegrendszere működését kiegyensúlyozottabbá tegye. Sokuk talán ezért kedveli ösztönösen a teljes kiőrlésű gabonakészítményeket, pl. pékárukat, tésztaféléket, a burgonyát, szójakészítményeket, sajtokat. Többségük szívesen fogyasztja a szintén ajánlható magvakat, müzliket is. A Rákokhoz hasonlóan az Ikrek gyomra is nagyon érzékeny lehet, ezért a zöldségféléket érdemesebb párolva fogyasztaniuk. Általában a könnyű, csak enyhén fűszerezett (pl. petrezselyemmel, kaporral, oreganoval) ételeket kedvelik, a napi három étkezésre osztott adagokat részben türelmük nincs végigenni, másfelől ezzel túlságosan megterhelnék emésztésüket. A napi négy- öt kisebb étkezés sokkal jobban illik alkatukhoz.

Kálium klorid tartalékaikat csemegekukorica, narancs, banán, grapefruit, őszibarack, ananász, szilva, sárgabarack, körte, zöldbab, fehérrépa, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, káposzta, saláta, spárga, sárgarépa és zeller fogyasztásával tölthetik fel.

A különböző serkentő szerek, pl. a koffein nagyon rossz hatással vannak enélkül is állandóan túlpörgetett idegrendszerükre. Ha fel akarják frissíteni magukat, sokkal jobban járnak egy csésze koreai ginseng teával, amely nem csupán serkenti a vérkeringést és erősíti az idegrendszert, hanem ellentétben a kávéval, amitől fáradtak, ingerültek leszünk amint elmúlt a koffein hatása, nem okoz kellemetlen melléktüneteket.

Az Ikrek és a felesleges kilók

Ha csak más horoszkóp elemek nem utalnak rá (pl. bolygók Rákban, Bikában, Nyilasban, Halakban stb.), a hangsúlyos Ikreket gyors anyagcseréje és zaklatott élettempója megóvja a hízástól.

Természetesen a vaktában bekapott gyorséttermi koszt, majonézes öntetek, mártások testsúlyára sincsenek túl jó hatással, de ebben az esetben is sokkal jobban kell aggódnia amiatt, hogy érrendszere megsínyli ha felesleges zsírral, koleszterinnel tömi szervezetét, a feldolgozatlan stressz pedig életfontosságú szerveit károsíthatja.Újra fitten

Erősségek

Mivel maga is irtózik légiessége elvesztésétől, ha feszülni kezdenek ruhái, ösztönösen visszafogja magát. Az előbb-utóbb elkerülhetetlenül ráköszöntő pörgős életszakaszok szintén rövid idő alatt megszabadítják felesleges kilóitól.

Lehetséges buktatók

Ha történetesen nem az típus, aki egyik cigarettáról a másikra gyújt, hogy jobban viselje a rá nehezedő nyomást, nassolni kezdhet. Ez a veszély különösen akkor fenyegeti, ha magányosan vagy monoton környezetben morzsolgatja napjait, és föld/víz jegyekben is állnak bolygói. A türelmetlenség, a kitartás hiánya, a szétszórtság a sikeres fogyókúrában is akadályozhatja.Javasolt mozgásformák

Érdekes módon ez az örökmozgó típus nem különösebben sportos alkat. Pedig idegrendszere erősítéséhez, akárcsak a nála szintén gyakori rossz testtartásból fakadó problémák korrigálásához rendszeresen kéne dolgoztatnia testét is. Természetesen a monoton, túlságosan megerőltető edzéstípusokat nem neki találták ki. Annál jobban szereti a lehetőleg csoportos kerékpártúrákat, különböző labdajátékokat, gyalogtúrákat, az olyan táncokat mint a twist, step, csacsacsa, foxtrott, ha pedig zsonglőrözni is megtanul, nem csupán koordináltabbá válik, hanem társaságát is jól elszórakoztathatja. Bár valószínűleg a jóga gyakorlatok puszta említésétől is elunja magát, a különféle légzőgyakorlatok nem csupán tüdejére, hanem idegrendszerére is jó hatással vannak. Ha egymagában nincs türelme lazítani, a masszázs, kiropraktika, mélyszöveti kezelés is megszabadíthatja a testében felszabadult feszültségtől.

Díványban: Az Ikrek , 2010 július

Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

 Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem az Ikrekben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.Kapcsolódó

A négy elem – tematikus oldal

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro – diéta: a levegő elem, Mérleg, Vízöntő

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!